Gość: Maciek z Wrocławia Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 09:53 DO WSZYSTKICH KTÓRZY NIE ZNAJĄ TEMATU!!!!! Dziwię się nieco GW, że nie napisała skąd to całe zamieszanie. Wystarczyłoby jedynie dodać, iż dwa tygodnie temu dr Pająk oskarżył publicznie (również na łamach prasy) Rektora Akademii Medycznej we Wrocławiu o popełnienie plagiatu pracy habilitacyjnej (habilitacja rektora sprzed klikunastu lat). Teraz każdy rozumie skąd "nagle" druga "poprawiona" recenzja habilitacji dr Pająka. Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Metoda skarpetkowa 11.12.08, 09:54 Na Wydziale Chemii PG w latach 60/70 tego rodzaju oceny prac nazywaliśmy "metodą skarpetkową" - gdy oceniający rozrzuca prace po podłodze i chodzi po nich w samych skarpetkach. Która przyklei się - dostaje bombę! Na pozostałych - faja o zaliczeniu. "Młodzi Naukowcy" testowali nawet te zjawisko. W pliku arkuszy A4, ten zewnętrzny był jako-tako związany z tematem, ale do wewnętrznych przepisywali z "Trybuny Ludu" - czyli bzdury oczywiście. No i potwierdzało się! Część z prac "testujących" Pracownika Naukowego(?) dostawała bombę (ale bez jakiegoś skandalu), a reszta dostawała ocenę pozytywną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Zwróćmy uwagę,że tytuł to cytat wypowiedzi Wałęsy. IP: *.ifmpan.poznan.pl 11.12.08, 09:54 Istnienie dwóch sprzecznych recenzji jest faktem. I to musi spowodować zmianę w procedurze habilitacji. Ten profesor nie powinien już więcej zajmować się recenzowaniem czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
ford.ka Profesor, który jest za, a nawet przeciw 11.12.08, 10:04 Opcje sa dwie. Profesor po prostu dowiedzial sie, kto napisal negatywna opinie i wolal uniknac konfliktu kosztem mlodszego kolegi. Istnieje tez taka ewentualnosc, ze zgodnie ze staropolska tradycja profesor nie mial zielonego pojecia o temacie pracy, bo recenzenci dobierani sa od czapy i napisal koledze recenzje entuzjastyczna. A po zapoznaniu sie z recenzja negatywna zrozumial, ze praca sie naprawde nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaik Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.hechtsheim.wohnheim.uni-mainz.de 11.12.08, 10:04 Tak sie sklada ze jestem w niemczech i to sytuacja z habilitacja jest klarowna. Nie ma pisania jakiejs pracy (ktore powiedzmy sobie szczerze w Polsce ponad polowa habilitacji jest g*** warta, dlaczego? Ile z nich potem ukazuje sie jako publikacja z impact factorem o wartosci co najmniej 2-3?) tylko po prostu lekarz musi być pierwszym autorem co najmniej szesciu prac z tzw. Impact Factorem (czyli wspolczynnikiem ktory dostaje sie za opublikowanie pracy w renomowanym czasopismie naukowym). I nikt nie ma nic do gadania. PROSTE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doświadczony Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.ich.us.edu.pl 11.12.08, 10:07 Niestety tez mam zle doswiadczenia z habilitacja w Poznaniu.Gdy pierwszy raz "podchodzilem" na cztery recenzje trzy byly pozytywne, wiec Dziekan stwierdził ,aby jeszcze dopracować tematykę. Po ok. roku moj dorobek wzrósł o ok. 5 publkacji(do 35) to wowczas uzyskalem cztery negatywne recenzje. Wystarczy nadmienic , ze niektóre osoby w swoich tzw. recenzjach udokumentowały elementarny brak wiedzy z dziedziny ktorej sie podjęły oceny. Nadmieniam, że wówczas moje prace mialy ok. 150 cytowań (obecnie ok. 250) Conajmniej ciekawe mechanizmy! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Profesor, który jest za, a nawet przeciw 11.12.08, 10:33 I dlatego nauka powinna być weryfikowana przez wolny rynek i gospodarkę. Tzw. pracownicy naukowi powinni dostawać tylko wynagrodzenie za godziny zajęć dydaktycznych. Oczywiście, przepracowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: legend bardzo ciekawe mechanizmy IP: *.154.udn.pl 11.12.08, 13:51 jesli chodzi o ciekawe mechanizmy to mysle ze funkcjonuja w wielu instytycjach/uczelniach w Polsce. Pisze Pan o habilitacji, a doktoraty? Publikacje i ich jakosc jest wymagane do habilitacji, jakie to ma odniesienie w polskiej nauce? Czy jak niektorzy postuluja ze habilitacja jest pewnego rodzaju sitem przed zalewem miernot? Nie jest, patrzac na dorobek habilitujacych sie, czy prof., wlaczajac p. Drewsa, (patrz PubMed), nie powala z nog, a wlasciwie to powala, IF i indeks cytowan jego "prac" jest praktycznie zaden! Wydaje mi sie ze publikowal chyba te "zle prace" w miernych czasopismach, "lepsze" czekaja w szufladzie. W Polsce skutecznie uniemozliwiono mi obrone doktoratu - przyczyna? oficjalnie jej nie poznalem poniewaz na zadne moje pismo ze strony wladz uczelni nie otrzymalem odpowiedzi (bylo to dawno temu), ze strony szefa tez nie. Nieoficjalnie - jestem za bardzo samodzielny i publikuje sam!!! A juz ewenementem na skale uczelni bylo ze w czasopismach poza Polska (USA, UK). W zwiazku z tym moje dni na uczelni byly policzone, musialem wyjechac. Cale szczescie, ze jestem MD. To wystarczy w USA, aby kontynuowac nauke, nie mialem problemu w dobrej instytucji. Po latach staralem sie obronic "doktorat" w Polsce. Pomimo publikacji w pismach z pierwszej polki (Nature tez ;))))))(pierwszy albo ostatni autor, indeks cytowan bardzo wysoki, daleko poza 250)wszystkich), wszystko pozostalo bez echa. Moje pytanie jest jedno na koniec - o co tu chodzi w polskiej nauce, dalej feudalizm? Nadmieniam ze nie jestem kolekcjonerem tytulow (bynajmniej z Polski w tej sytuacji), dlatego traktuje to wszystko z usmiechem, moze zarzenowaniem, ale dalej obserwuje. Male to wszystko jest zdecydowanie male, tylko dziwi mnie to ze dalej to funkcjonuje Odpowiedz Link Zgłoś
bogrod29 Profesor, który jest za, a nawet przeciw 11.12.08, 10:13 A co państwo powiecie na recenzje habilitacyjne, w których profesorowie bez żenady przyznają się do niekompetencji w zakresie recenzowanego tematu!! Mimo to bez mrugniecia okiem wydają wyrok skazujacy habilitanta na ścięcie. Recenzje pełne są kpin i inwektyw. Jeden z nich dyskwalifikuje pracę, gdyż nie w niej ... indeksu rzeczowego!!! Jak nazwać ten rodzaj władzy nad losem drugiego człowieka? Właśnie czekam na ogłoszenie wyroku skazującego mnie na naukowy niebyt. Odpowiedz Link Zgłoś
tigga_11 Gotowce 11.12.08, 10:13 He, he Pan Profesor ma pewnie na dysku owe 10 opinii-gotowców i potem tylko dostawia tytuł pracy i autora... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Gotowce 11.12.08, 10:32 Napisanych, rzecz jasna, przez asystentów-stażystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przed habem Re: Gotowce IP: *.echostar.pl 11.12.08, 10:35 Od dawna wiadomo, że kasta profesorska dzieli się na kluby tylko dobrych recenzji. Masz recenzję spoza takiego klubu - na 70% jest zawsze negatywna. Czas znieść habilitację - bo tylko ona umożliwi lustrację! Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Gotowce 11.12.08, 10:37 Jak zwykle, połowa postów to żale nieudaczników żądających zniesienia habilitacji. Tymczasem ta afera jest kolejnym dowodem użyteczności tego kroku: to ostatni moment, kiedy można albo odkryć dętość czyjegoś "dorobku", albo, jak w tym przypadku, nierzetelność recenzenta. A jeśli idzie o CKK, jestem profesorem od 20 lat, dwa razy brałem udział w akcji odwołania od jej decyzji i za każdym razem z sukcesem. Każdy jest omylny, ale procedury CKK naprawdę pozwalają na odkrycie pomyłek o wiele łatwiej, niż np. w sądach. Mam nadzieję, że i w tym wypadku CKK zajmie się "serdecznie" recenzentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przed habem Re: Gotowce IP: *.echostar.pl 11.12.08, 17:34 Z całym szacunkiem należnym profesorskiej głowie: Na odkrywanie nierzetelności recenzenta to już jest za późno. A po drugie - to czy wg szanownego Pana Profesora każdy, kto nie ma habilitacji jest nieudacznikiem? Czy habilitacja jest promocją nieudacznika na profesora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adiunkt zrobienie teraz habilki jest proste jak drut IP: *.echostar.pl 22.12.08, 01:39 trzeba być naprawdę niezłą miernotą naukową, żeby nie być w stanie opublikować choć kilku artykułów z IF i złożyć spinacz.... ale takie miernoty zawsze będą się darły o zniesienie habilki.. do łopaty, a nie zajmować miejsca na uczelniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roch Re: zrobienie teraz habilki jest proste jak drut IP: *.centertel.pl 31.12.08, 05:10 Lepiej CDA by się zajęło działaniem firm farmaceutycznych korumpujących lekarzy dyrektorów otwarcie i jawnie w naszych szpitalach tam kwitnie prywatny interes na państwowym sprzęcie a przetargi wygrywa się wzamian za kasę wyjazd czy darmowe imprezy w godzinach pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden CK a rzetelnosc IP: *.icpnet.pl 11.12.08, 18:09 Chris, sorry, ale pieprzysz. Jezeli byly dwie recenzje, to znaczy, ze co najmniej jedna byla nierzetelna. Gdyby wyslal tylko jedna, to skad byloby wiadomo, ze ta wyslana byla rzetelna? Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Zatroskany chris30 12.12.08, 09:34 Chrisowi bardzo przeszkadzają głosy rzekomych nieudaczników. Ciekaw jestem czy nie przeszkadza mu fakt, że w dostojnym gronie doktorów habilitowanych i profesorów belwederskich jest całkiem spora grupa hochsztaplerów i zwykłych naukowych zer? Podejrzewam, że to akurat mu nie wadzi. Te naukowe zera, a znam sporo takich gości, na pewno nie są nieudacznikami, jeśli chodzi o umiejętność wspinania się po szczeblach pseudo-kariery. Ja wcale nie agituję za zniesieniem habilitacji. Uważam jednak, że zbyt dużo ludzi ją robi, ostatnio wręcz produkuje się tzw. samodzielnych. Trzeba coś z tym zrobić. Sam fakt, że ktoś jest profesorem nie może czynić z niego świętej krowy, która rozchwytywana jest przez wydziały potrzebujące kadr do minimum. Ważniejsze od tego czy habilitację się zachowa, czy zniesie, jest wprowadzenie prawidłowej oceny dorobku naukowców i jednostek. Nie może być tak, że kiepskie wydziały, które nie wnoszą nic do dorobku nauki na świecie, mają prawa prowadzenia studiów doktoranckich, a nawet, o zgrozo, mogą nadawać stopień dr hab. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Noszczykowi po prostu brakuje wyobrazni co 11.12.08, 10:32 co niekoniecznie jest komplementem dla naukowca. "Nie słyszałem, żeby kiedykolwiek recenzent wystawił dwie przeciwstawne opinie. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji." Takie wlasnie jest to nasze srodowisko akademickie. Opinia merytoryczna jest drugorzedna: najwazniejsze sa uklady, ukladziki, relacje, kto z kim "trzyma", kto kogo "popiera", kto ma dostep do kasy i kto bedzie mial, kto ma dostep do wladzy i kto bedzie mial. To jest dla zdrowego czlowieka srodowisko calkowicie niestrawne powodujace mdlosci a czasem nawet wiecej. To wlasnie dlatego lustracja w tym srodowisku byla tepiona. Ona po prostu, jak zreszta kazda proba reform naszego srodowiska akademickiego zagrazala tej "delikatnej" rownowadze "wplywow" opartej na polslowkach, donosach, hipokryzji towarzystwa wzajemnej adoracji dbajacego bardziej o swoj "naukowy" statut niz o rzeczywiste osiagniecia naukowe. Profesor, który jest za, a nawet przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista tego jeszcze nie było 11.12.08, 10:37 Może Pan profesor choruje na schizofrenię? Albo ma rozdwojenie jaźni? Pozytywną recenzję napisał dr Jekyll, a negatywną - Mr Hyde? A na poważnie - takie postępowanie profesora powinno się zakończyć: - wyznaczeniem przez komisję nowego recenzenta - ten jest niepoważny; - sankcjami dyscyplinarnymi dla profesora (przede wszystkim - wykluczenie go z listy recenzentów). No, ale jesteśmy w Polsce i mówimy o środowisku lekarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norman67 Do prof. Noszczyka!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 10:37 Panie Profesorze! Zweracam się do Pana Profesora jako reprezentant środowiska naukowego. Sam przeżyłem podobną sytuację. Za ujawnienie plagiatu wstrzymywano recencję mojego doktoratu. Najgorsze w tym wszystkim jest i było to, że nie względy merytoryczne decydują o ocenia kilku lat (tak lat) twojej pracy. Poziom rozprawy nie ma znaczenia, liczy się otoczka. Coż warty jest recenzent, ktory wysyła dwie skrajne opinie? Jakie wartości etyczne reprezentuje? Cóż warta jest sama habilitacja? Chciałbym, by Pan wyznaczał standardy w tym zakresiei ponizsze wydarzenie nie pozostało bez wyjaśnienia. Tak jak wiele innych, które łamią kręgosłupy moralne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Wronski Re: Do Normana66 IP: *.proxy.aol.com 12.12.08, 07:35 Prosze o kontakt e-mailowy. dr Marek Wronski "Z Archiwum Nieuczciwosci Naukowej" miesiecznik FORUM AKADEMICKIE Marekwro@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Profesor, który jest za, a nawet przeciw 11.12.08, 10:38 Panie "Profesorze", proponuje nie kompromitować się jeszcze bardziej i nie bronić czegoś, czego obronić się w żaden sposób nie da. Udowodnił Pan, że ocena pracy nie ma nic wspólnego z jej zawartością merytoryczną. Po czymś takim zostaje Panu tylko zawodowe harakiri (jak ktos woli - sepuku), w warunkach polskich zasłużona (?) emerytura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluska, juz po Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.rie.polsl.pl 11.12.08, 10:43 Ale ten koles co dwie recenzje napisal to skasuje chyba 2 razy po 1900 cos PLN-ow? A to wszystko pod bacznym okiem tego Rektora co to tez sie habilitowal tak troche inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Lobby profesorskie skorumpowalo polską medycynę, IP: *.toya.net.pl 11.12.08, 10:51 trzeba najpierw zweryfikowac tych wszystkich profesorków, połowa powinna mieć zarzuty prokuratorskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lobby profesorskie skorumpowalo polską medycy IP: *.netmax.net.pl 11.12.08, 11:22 A Ameryka się obchodzi bez habilitacji i jakoś się nic nie zawaliło... Znieść tego feudalnego przeżytku się w Polsce nie da, bo leśne dziadki nie pozwolą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wv Re: Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 12:58 skoro napisał dwie, to obie nadają się do dyskwalifikacji i już. to jest nieważność z mocy prawa. i ktoś inny musi napisać jeszcze jedną, wtedy dopiero mozna oceniać, czy doktor spełnił warunki formalne do habilitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gj Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.ksi-system.net 11.12.08, 13:45 Napoisałem w życiu kilka recencji na różne stopnie naukowe i mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć jedno: Prof. Drews łże jak pies! Tłumaczenie, że pisze sobie kilka wersji i porównuje jest śmieszne. Gdybym był jego przełożonym dziekanem, natychmiast wnioskowałbym o jego dyscyplinarne zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gj Re: Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 19:35 Całkowicie popieram. To kompromitacja Pana D. Co Rektor UM w Poznaniu na to? Co dziekan? Co Jego koledzi z RW? może w Poznaniu to norma???! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 14:17 najprościej jest oceniać, często nie znając dobrze kontekstu i tematu dyskusji(dot.komentarzy poniżej). Która z recenzji ma moc?ta podpisana imieniem i nazwiskiem recenzenta czy ta która nie posiada podpisu i nagłówka??...zdaje sie że ta krytyczna recenzja jest podpisana i spełnia wszelkie wymogi aby mieć moc dokumentu obowiązującego czyli 2 pozytywnej de facto nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Profesor, który jest za, a nawet przeciw 12.12.08, 01:51 > obowiązującego czyli 2 pozytywnej de facto nie ma... Oba dokumenty wpłynęły, czyli de facto są. Tylko jeden ma wagę formalną, ale Rada otrzymała oba i powinna się ustosunkować do obu. Zresztą, jeżeli wynik jest 2:2 to trzeba się dokładnie przyjrzeć zawartości merytorycznej wszystkich recenzji, tu nie literatura - fakty się liczą, nie interpretacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden 3:2 IP: *.icpnet.pl 12.12.08, 03:01 Uwzgledniajac wszystkie recenzje, ktore wplynely, wynik jest 3:2, czyli pozytywny dla habilitanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywnie Re: Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 14:19 Pan Profesor,wraz z całą rodziną od lat cieszy sie znakomitą reputacją zarówno w poznaniu jak i całym regionie.Zapewne doszło do pomyłki, jakie każdmu sie zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: media Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 14:25 Trzeba być naiwnym, może troche infantylnym żeby zawierzyć temu co napisane zostało w GW (z całym szacunkiem dla dla redakcji,sam jestem stałym czytelnikiem dziennika). Artykuł jak wiele innych zostało napisane w stylu bulwarowym,pod publiczkę.Podejrzewam że nie doszły docent wypłakał sie w redakcji, nie rozumiejąc iż habilitacja nie spałnia zadnych wymogów...znana praktyka, ale w kiepskim stylu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żenujący recenzent Re: Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 14:35 Żadnych wymogów? Ludzie mówią, że jest to jedna z lepszych habilitacji z ginekolgii. Tylko niestety robi ją człowiek spoza układu ordynatorsko-profesorskiego. Rywal i konkurent obecnego notabla popieranego bezkrytycznie przez drugiego notabla. Pająk nadepnął niektórym "zacnym" na odcisk i nie mogą się pogodzić z tym, że bez ich wsparcia ktoś ośmielił się robić habilitację. Pan D. już się skompromitował. CK powinna Go wykreślić listy potencjalnych recenzentów. Macie tam w AM prorektora ds. Nauki - co on na to? To chyba Jego działka? Macie dziekana? macie radę wydziału? Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: Profesor, który jest za, a nawet przeciw 12.12.08, 09:36 To co napisała Gazeta to niestety rzeczywistość. Może faktycznie niedoszły docent nie napisał nic ciekawego itp. i tego się pewnie nie dowiemy. Pozostaje jednak fakt, że recenzent po zmianie sytuacji na Wydziale recenzję entuzjastyczną zamienia na negatywną. Wynika z tego, że jego recenzja jest absolutnie arbitralna i niemerytoryczna. Niestety wymogi habilitacji to często żart! W wielu przypadkach to tylko ograniczenie liczby chętnych do koryta i tyle. Kolejnym jeszcze większym absurdem są prezydenckie nominacje profesorskie, po których delikwent ma wyższą pensję itp. W dużej części dostają ją teraz niezłe ciołki, którym koledzy piszą pozytywne opinie. Ja napiszę tobie, ty napiszesz mi - i jedziemy. Nie ma to niestety często żadnego przełożenia na jakość pracy naukowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dojrzały Re: Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 14:28 myślę że dyskusja jest potrzeba, ale taka która jest budująca i mieści sie w kanonie dobrego stylu i poziomu...Najproiściej jest rzucać słowa które nie mają wiekszego sensu a obnażają braki elementarnej wiedzy...Podejrzewam że Pan.Profesor sie pomylił,a to sie zdarza nawet najlepszym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMDD Re: Profesor, który jest za, a nawet przeciw IP: *.e-wro.net.pl 11.12.08, 14:36 Panowie:zorientowany, media , obiektywnie i dojrzały - chyba doppelgangery prof. Drewsa Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 O profesorze, który jest za, a nawet przeciw 11.12.08, 14:49 Ludzie! Gdybyście znali "od podszewki" środowisko tzw. profesury, zwłaszcza medycznej, to nic by was nie dziwiło. Mogłem to obserwować z pozycji wysokiego szczebla urzędnika ministerialnego. Najwyżej 5-10% tego środowiska ma to co nazywamy kręgosłupem, a nie mniej niż 20% to "karły moralne". W szczególności masowa "produkcja" doktoratów w dziedzinie medycyny woła o pomstę do nieba. Stawianie ogólnych tez na podstawie 10-15 przypadków to powszechna praktyka, nie mówiąc o choćby elementarnej weryfikacji statystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 O profesorze, który jest za, a nawet przeciw 11.12.08, 15:05 Pan profesor Drews to przecież jeden z luminazy polskiej medycyny. Nie znam jego osiagnięć naukowych, ale profesor znaczy nauczciel, wychowaca. Jesli tak, to na ten tytuł napewno nie zasłużył i powinno się mu go odebrać. Tylko to środowisko nie jest w stanie oczyścić się z tego błota; samo jest przegniłe do cna. A te 5% przyzwoitych - "demokratycznie" ustąpi przed większością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeda Re: O profesorze, który jest za, a nawet przeciw IP: *.tktelekom.pl 11.12.08, 15:27 "Udział" w tej sprawie Woytonia jest więcej niż pewny. To typowo jego sposób działania - telefon do przyjaciela z krótkim przekazem, że tego a taego kandydata na "docenta" trzeba u...pić. Przecież trzeba sobie pomagać, wszak wkrótce to prof. W. może recenzować pracę kogoś, kogo nie lubi Drews. Poza tym, przecież habilitacja dla Pająka stwarzałaby zagrożenie dla klona Woytonia - Zimmera, który Pająkowi pod względem umiejętności i wiedzy nie dorasta do pięt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judym Re: O profesorze, który jest za, a nawet przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 20:54 Cyt z art.”Prof. Woytoń też uważa, że praca Pająka jest za słaba na habilitację” Osoba skonfliktowana nie jest wiarygodna i nie powinna zabierać głosu, bo inaczej z góry jest niewiargodna i trudno nie doszukiwać się pozamerytorycznej przyczyny takiej jego opinii. A poza tym czy w Poznaniu też profesorowie od 7 lat będący na emeryturze rozdają karty?. Codziennie przychodzą do pracy? Kto ich zatrudnia? Muszą mieć niesamowite układy z rektorem i dyrektorem szpitala?! Niczym już nie ryzykują mogą wykonywać różne zadania, wygodne dla tych, którzy umożliwiają im to zatrudnienie i co tu dużo mówić chyba "dorobienie”, bo Judymem to On chyba nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard521 Nie jest to pierwszy TAKI profesor- znam innego - 11.12.08, 15:30 i zapewne nie jest ostatnim tak bardzo skundlony, bez swojej tożsamości naukowej i honoru Odpowiedz Link Zgłoś
wels5 O profesorze, który jest za, a nawet przeciw 11.12.08, 15:30 A mówi się, że tylko studenci ściągają z internetu prace magisterskie. Co można powiedzieć o takiej działalności PROFESORA. Odpowiedz Link Zgłoś