schubladendenkender 10.02.09, 22:03 Panie Lewandowski, Pan wielu rzeczy nie ogarnia. Czy ktoś kto jechał Pumą nadal chce takich tramwajów w Poznaniu ?? Ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jur345 Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.09, 22:08 Pewnie mądralo, bezrbotni Poznaniacy bedą jeździć extra tramwajami po zasiłki. Niestety twój poziom umysłowy to dno. Odpowiedz Link Zgłoś
schubladendenkender Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski 10.02.09, 22:28 Na szczęście drogi Kolego rynek rządzi się swoimi prawami, a HCP nie jest jedynym producentem tramwajów w Polsce i nikt ich bubla nie kupi... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryf8801 Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.globalconnect.pl 10.02.09, 22:28 Rozumiem że trzeba wspierać lokalny przemysł, ale wydawć kupe kasy na tramwaje które będą sie psuły to też nie dobrze. Może Solarisa dopuścić do przetargu, też rodzima firma, więc pieniądze by zostały w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krze Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: 213.156.122.* 10.02.09, 23:06 Dokładnie, to jest za duże zamówienie, żeby je zepsuć. Poza tym łączenie tego tramwaju ze sposobem walki z kryzysem jest (moim zdaniem) nadużyciem - równie dobrze można by pójść do urzędu miasta i powiedzieć, że ma się świetny pomysł na biznes i żeby w ramach walki z kryzysem urząd dał na to pieniądze. Chociaż z drugiej strony to mogliby i Cegielskiego dopuścić - ta Puma nie jest aż taką rewelacją, żeby w tym przetargu zwyciężyła... A co do Solarisa to niestety nie ma szans - oni dopiero zbudowali prototyp swojego pierwszego pojazdu i mają jeszcze mniej doświadczenia w tej działce. A szkoda, bo Gekon prezentuje się (przynajmniej na wizualkach) bardzo fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.sta.asta-net.com.pl 10.02.09, 23:24 Mają doświadczenie w produkowaniu wagonów dla bombardiera. Złożyli pismo do mpk z zapytaniem o dopuszczenie do przetargu i dopuszczeni zostali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: 89.206.146.* 11.02.09, 11:39 Dokladnie - dostali sie tylnimi drzwiami. Ostatnia partia niskopodlogowcow dla Krakowa byla przez nich MONTOWANA, a do przetargu w Krakowie startowali wespol z Bombardierem jako KONSORCJUM. Wiec mimo, ze de facto nigdy w zyciu nie wyprodukowali zadnego tramwaju, to moga swobodnie stanac do przetargu :) Wot - ironia losu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość trzymajmy kciuki za PESĘ! IP: *.polkomtel.com.pl 11.02.09, 14:31 PESA robi super tramwaje - powykają już: Warszawa, Bydgoszcz, Gdańsk i wiele innych miast także w europie zachodniej .. Wszyscy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: trzymajmy kciuki za PESĘ! IP: 89.206.146.* 11.02.09, 15:30 Slucham? Tramwaje firmy PESA kursuja wylacznie w Elblagu, Bydgoszczy, Warszawie i Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: trzymajmy kciuki za PESĘ! IP: *.polkomtel.com.pl 11.02.09, 16:16 pracuję w Gdańsku więc widzę obok motorniczego znaczek na szybie - PESA. Nowa linia na Chełm jest obsługiwana przez nowe tramwaje właśnie PESY.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: trzymajmy kciuki za PESĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 16:45 To ciekawe z tym Gdańskiem - nawet PESA się tym faktem nie chwali na swojej stronie internetowej. Ale z tym "i wiele innych miast także w europie zachodniej .." doprowadziłeś mnie do konwulsyjnego śmiechu. Jakieś konkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: trzymajmy kciuki za PESĘ! IP: 89.206.146.* 11.02.09, 18:24 Jassne... Nowa linia na Chelm jest obslugiwana tramwajami typu N8 pochodzacymi z DSW Dortmund, a takze niskopodlogowymi tramwajami z rodziny Bombardier Flexity Classic. Poza tym gdyby PESA wyprodukowala tramwaje dla Gdanska, to chyba by sie tym pochwalila na swojej stronie internetowej, prawda? www.pesa.pl/php/index_pl.php?id_dzial=1140&%20id_sesja=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: trzymajmy kciuki za PESĘ! IP: *.hstl2.put.poznan.pl 11.02.09, 21:13 PESA wysłała również swoje tramwaje do Włoch, ale do jakiego miasta to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otello Re: trzymajmy kciuki za PESĘ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 22:04 Do Włoch pojechały nie tramwaje, a szynobusy. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski 11.02.09, 07:25 > po zasiłki. Niestety twój poziom umysłowy to dno. A jak mam nadzieje ze tacy ludzie jak Ty niedlugo znikna ze spoleczenstwa, bo komuna juz dawno sie skonczyla! Nie chodzi zeby wyprodukowac badziew a potem go serwisowac - tym bardziej ze tak naprawde placa za to mieszkancy! Przyklad Tatry zamyka chyba usta wszystkim wielbicielom "dac za wszelka cene Cegielskiemu". Niech badziewny cegielski zainwestuje w swoj rozwoj, nawiaze wspolprace z jakims sensownym producentem, i w taki sposob niech wyprodukuje porzadne tramwaje! Ja nie mam zamiaru isc na pieszo po pestce, jak tatry i zlomy "przeciazaja sie" - a w lato to czasem norma codzienna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznańczyk Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.icpnet.pl 11.02.09, 08:35 dokładnie, ktoś, kto miał okazję kilka razy pieszo zapierd... po pestce, czy spóźnić się gdzieś bo Tatra się rozkraczyła, ma swoją opinię. jakoś z Combino się to nie zdażyło mi jeszcze. więc nie mam ochoty, by pieniądze z moich podatków czy opłat za sieciówkę poszły w błoto, i za cene wsparcie Ceglorza cierpieli zwykli Poznaniacy. tyle w temacie, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 22:45 Szczecin nie prowadzi w tej chwili przetargu na tramwaje, a już na pewno nie na nowoczesne niskopodłogowe tramwaje, bo nie ma przystosowanych torów do takich tramwajów. Więc może tam uda się upchnąć Pumę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TCT Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 23:24 Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj, Szczecin ogłosił przetarg na niskopodłogowce i prawdopodobnie wygra w nim Solaris. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno Solarisy w Szczecinie? IP: *.chello.pl 11.02.09, 11:13 Najpóźniej pod koniec miesiąca będą wyniki postępowania. Jeżeli Solaris spełni wszystkie warunki, to wygra. Choć pewnie PESA będzie protestować;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryf8801 Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.globalconnect.pl 11.02.09, 14:30 W Szczecinie też nie chcemy jeździć badziewiem z Cegielskiego. Torowiska nie śa jakieś najlepsze ale dostaliśmy pieniądze z unii na remonty torowisk więc źle nie bedzie. I nie opychajcie nam tramwaju (PUMY) który nie by był dobry w naszym mieście choćby ze względu na małą iliść drzwi i mało miejsca w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
darek.poznan Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielskiego 10.02.09, 23:06 Ci obecni dyrektorzy Ceglorza to żyją jeszcze chyba w PRL-u. Po wyprodukowaniu takiego gniotu, jak Tatra, jak oni mają czelność narzucać poznaniakom następne swoje pomysły na kolejne awaryjne tramwaje? Oni się nadają do produkcji łopat, albo wiader! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: 89.206.146.* 11.02.09, 11:44 Kolego, przeciez wagon typu RT6N1 zaprojektowala i wyprodukowala nieistniejaca juz wytwornia Ceskomoravska-Kolben-Danek, ktora od lat 50. wyprodukowala w fabryce w praskiej dzielnicy Smichov ponad 20 tys. wagonow tramwajowych pod marka "Tatra". Fabryka HCP jedynie wykonala koncowy MONTAZ 5 z 10 sztuk wagonow typu RT6N1 dla Poznania - wszystkie jednak wyprodukowano w Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.izacom.pl 11.02.09, 22:55 Ceglorz "jedynie" wykonał montaż 5 z 10 wagonów RT6N1, tylko tak się głupio składa, że to właśnie te 5 wagonów "jedynie" zmontowanych w Ceglorzu psuje się najrzadziej. Problemy sprawiały przede wszystkim wagony w całości wyprodukowane w Czechach. I tak niechcący strzeliłeś sobie w stopę chybionym argumentem :) Bo wbrew temu, co twierdzisz, sam montaż okazał się najistotniejszym elementem całej układanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielskiego IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 11.02.09, 00:36 W ten sposob nikt i nigdy nie wedrze sie na rynek tramwajowy, bo doswiadczenia nie ma gdzie zdobyc. Potencjal technologiczny "Ceglorza" jest na pewno wystarczajacy do wyprodukowania czego tylko sie komu nie zasni a obecnosc producenta na miejscu powinna zachecac do wspolpracy, wymagania i usterki mozna korygowac a tej samej ulicy, tylko trzeba po prostu chciec z obu stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: 89.206.146.* 11.02.09, 11:46 Biorac pod uwage to, ze personel HCP bodaj od kilku lat ma kontrakt na naprawianie Tatr RT6N1, to ta obecnosc na miejscu nie wrozy za dobrze :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nestor Puma to złom, w którym drzemie duch sto piątki! IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.09, 00:40 Puma to złom, w którym drzemie duch sto piątki! Nie wiem, jak można taki bubel komukolwiek poza Zimbabwe czy Sierra Leone oferować? Raz jechałem, dziękuję! Poza tym znowu będą przytrzaskiwani starsi ludzie korzystający z ostatnich drzwi! Kiedy te patałachy z Cegielskiego (właściwie by nie obrażać Wielkiego Poznaniaka - Hipolita Cegielskiego, należałoby przywrócić tym zakładom imię Chorążego Pokoju) postarają się zaprojektować tramwaj, a nie będą ograniczać się do cięcia i spawania pudeł 105N! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Lewandowski Brak wyobraźni!!! IP: *.173.29.214.tesatnet.pl 11.02.09, 01:28 Tą sytuacje trzeba wiązać z kryzysem!!! 500 mln wydanych w Poznaniu to praca dla firmy poznańskiej, pewny zarobek dla Poznaniaków no i w końcu podatki odprowadzane w części do kasy miejskiej!! Wyparowanie tych pieniędzy z Poznania wiąże się z postawieniem krzyżyka na Cegielskim i wzięcie na siebie wszelkich konsekwencji ekonomicznych i społecznych likwidacji dużego zakładu pracy!! Gdyby niewidzialna ręka rynku wszystko tak wspaniale regulowała to nie rozmawialibyśmy dzisiaj o globalnym kryzysie gospodarczym. Najbardziej liberalne partie jak Partia Republikańska proponują rozwiązania, których nie powstydziłby się Marks -jak chociażby upaństwowienie międzynarodowych instytucji finansowych więc radzę wstrzemięźliwość w głoszeniu apoteozy wolnego rynku i jego zdolności samoregulacji! Polityka Greenspana legła w gruzach i kto z obserwatorów rynku tego nie widzi jest ślepy! Prawda jest taka, że ogłoszenie przetargu na ponad 500 mln. zł powinny poprzedzić konsultacje i wielomiesięczne przygotowania na lokalnym rynku tak aby pieniądz pozostał na miejscu. Zarząd Cegielskiego z władzami miasta powinien w tym zakresie ściśle współpracować bo jest to w interesie obu stron. Tymczasem mam nieodparte wrażenie, że dryfują niezależnie wzdłuż nurtu rzeki obserwując kto pierwszy zatonie -przedsiębiorstwo nie radzące sobie bez wsparcia na rynku czy władza nie wykazująca wyobraźni i wstrzymująca sie od zachowań dobrego gospodarza na swoim terenie. Dla przykładu -Niemiecki Rząd Federalny w dobie kryzysu wystosował apel do firm z kapitałem niemieckim o zamawianie półproduktów i kooperowanie wyłącznie z rodzimymi firmami; a na targach turystycznych kanclerz apelował do Niemców o spędzanie choć części urlopu w rodzimych kurortach -wycofywanie zamówień z rynków polskich przez niemieckie firmy jest najlepszym przykładem na to, że apel trafił do wyobraźni Niemców!! I jeśli władze Poznania ogłaszają przetarg na 500 mln zł. na starcie wycinając wszystkie firmy z Wielkopolski (bo poza Cegielskim nie spełniają wymogów przetargu m.in Solaris i spółka córka MPK) to nie jest to zachowanie normalne i racjonalne!!! Abstrahując od powyższego należy sobie jasno powiedzieć, że wymysł zarządu MPK o tramwajach w 100% z niską podłogą powodują zwiększenie ceny jednego tramwaju o jakieś 50% -zamiast 40 simensów mielibyśmy np. 60 PUM Pozdrawiam wszystkich dyskutantów -każda dyskusja jest lepsza od jej braku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Brak wyobraźni!!! IP: 212.160.137.* 11.02.09, 03:48 tak, tylko, że te 40 simensów by jeździło a z tych 60 pum to pewnie 20, reszta na zmianę w warsztatach - jak Tatry i gadanie, że TAKIE pieniądze trzeba zatrzymać dla "siebie" do mnie absolutnie nie trafiają - towar ma być dobry, pewny a nie "bo fabryka pod nosem"; w sytuacji, kiedy HCP byłby jednym, z powiedzmy 3 "finalistów" - wtedy tak, jak najbardziej przy 3 równorzędnych pozycjacha można wybrać rodzimy, ale topić 500mln w firmę, która nie potrafi zrobić tych tramwajów dobrze...? bo jest stąd? bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gleen Re: Brak wyobraźni!!! IP: 195.216.115.* 11.02.09, 07:42 zamiast 40 siemensów 60 pum ciekawe czy zamiast golfa kupiłbyś 40 syrenek i wsparł lokalny przemysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Chrośniak Re: Brak wyobraźni!!! IP: 91.198.118.* 11.02.09, 10:22 Nienormalne i nieracjonalne jest kupowanie czegoś tylko dlatego, że jest z Cegielskiego, tym bardziej jeśli są przesłanki, że będzie to bubel. W ten sposób nie uratuje się cegielskiego na dłuższą metę, bo jeżeli Cegielski ma "żyć" ze sprzedaży tramwajów, to musi mieć towar dobrej jakości. Jeżeli o wyborze będą decydowały "walory patriotyczne" tramwaju, to wątpie, żeby ludziom z ceglorza zależało na jakości, skoro i tak miasto to kupi. Zresztą taka polityka prowadzi do nikąd. Ciekawe co by Pan powiedział, gdyby się okazało, że HCP produkuje świetne tramwaje, ale nikt nie chce ich kupić, bo nie są produkowane w mieście klienta. Rozumiem, że wtedy kiwałby Pan głową ze zrozumieniem. Cegielski skarży się, że jest dyskryminowany, a jak można inaczej jak nie dyskryminacją nazwać wybór podyktowany lokalizacją fabryki. Jasne jest dla mnie, że walczy Pan o swój elektorat. Zdecydowanie łatwiej to Panu przychodzi, jeśli się to robi za nieswoje pieniądze. Ja jako pasażer MPK nie chcę jeździć bublami pokroju Tatry. Jak Panu tak zależy na losie wielkopolskich fabryk, proponuję przesiąść się z samochodu do autobusów Solarisa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznańczyk Re: Brak wyobraźni!!! IP: *.icpnet.pl 11.02.09, 11:41 niech Cegielski najpierw wypuści kilka prototypów i bezpłatnie da do przetestowania przez jakiś sensowny czas do miasta / kilku miast. skoryguje błędu uwidocznione przez życie codzienne i jak już BĘDZIE DOPRACOWANY tramwaj, niech startuje w przetargach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Brak wyobraźni!!! IP: 89.206.146.* 11.02.09, 11:54 Narazie MPK podpisalo umowe na wypozyczenie Pumy na 4 lata. I osobiscie sie z Toba zgadzam - zaprosic firme BEZ doswiadczenia, opisac dokladnie pozadana przez klienta charakterystyke techniczna tramwaju (gabaryty, liczba drzwi, pojemnosc, itp.), kupic prototyp, testowac przez x lat, po czym zakupic wieksza partie jesli sie sprawdzi. Niestety - nie do zrobienia przed Euro 2012 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analog Re: Brak wyobraźni!!! IP: *.icpnet.pl 11.02.09, 10:56 Tok myśleniowy dobry. Ale po drodze jest kilka ale. I Puma i Tatry to nie są tramwaje warte Poznania. Tatry znoszą próbę czasu o wiele gorzej niż 105 czy nawet helmuty. Co z tego że Cegielski wygra przetarg. Całej grupy kapitałowej to nie uratuje. Więc niech tylko Polacy kupują samochody z poznańskiej fabryki Volkswagena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzp Re: Brak wyobraźni!!! IP: 213.17.202.* 11.02.09, 11:25 Gość portalu: Tomek Lewandowski napisał(a): > Prawda jest taka, że ogłoszenie przetargu na ponad 500 mln. zł powinny poprzedzić konsultacje i wielomiesięczne przygotowania na lokalnym rynku tak aby pieniądz pozostał na miejscu. > Zarząd Cegielskiego z władzami miasta powinien w tym zakresie ściśle współpracować bo jest to w interesie obu stron. Nie wiem czy wiesz, że takie działanie to naruszenie Prawa Zamówień Publicznych w zakresie konkurencyjności. Niezależnie od tego, że Cegielskiemu zależy na zleceniach a pracownikom na pracy to jakiekolwiek konsultacje Zamawiającego z potencjalnym Oferentem przed ogłoszeniem postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub też w jego trakcie jest absolutnie niedozwolone. Tym bardziej w kontekście przyznanej dotacji z UE - Komisja Europejska przykłada wielką wagę do tego, czy środki unijne wydatkowane są zgodnie z zasadą konkurencyjności. > Dla przykładu -Niemiecki Rząd Federalny w dobie kryzysu wystosował apel do firm z kapitałem niemieckim o zamawianie półproduktów i kooperowanie wyłącznie z rodzimymi firmami Firmy prywatne niemieckie mogą kooperować z prywatnymi formami niemieckimi do woli. Firmy niemieckie stosujące PZP (np. spółki publiczne) i tak muszą ogłaszać przetargi publikowane w Biuletynie UE i kooperować z tymi firmami, które wygrają - czy to będą polskie, czy greckie. > władze Poznania ogłaszają przetarg na 500 mln zł. na starcie wycinając wszystkie firmy z Wielkopolski (bo poza Cegielskim nie spełniają wymogów przetargu m.in Solaris i spółka córka MPK) to nie jest to zachowanie normalne i racjonalne!!! To nie władze Miasta ogłaszają przetarg, tylko MPK Poznań Sp. z o.o. I nie wycinają firm lokalnych, tylko dopuszczają wyłącznie producentów mogących potwierdzić swoje doświadczenie w produkcji tramwajów całkowicie niskopodłogowych. Odpowiedz Link Zgłoś
skttrbrain populizm radnego 11.02.09, 15:21 Pan radny Lewandowski zapewne tramwajem nie jechał od lat. Pumy jak mniemam tez na oczy nie widział ani ją nie jechał. A ja niestety tak. I nie chcę mieć powtórki z Tatr, bo jakiś rany chce parę głosów nabić, wypowiadając sie na tematy, o których nie ma zielonego pojęcia. Sugeruję zając się rzeczami istotnymi dla miasta, które radny Lewandowski z racji pełnienia funkcji może zrobić, a nie bić pianę w populistyczny sposób. Niestety. polityków w Poznaniu mamy baaardzo marnych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Lewandowski Re: populizm radnego IP: 213.25.26.* 12.02.09, 10:33 Szanowny Panie -żaden populizm tylko zdrowy rozsądek! Uważam, za chorą sytuacje, w której włodarze miasta nie współpracują z władzami dużych zakładów poznańskich! Nie mam wiedzy na temat technicznych właściwości poszczególnych typów tramwajów na rynku -ale wiem jedno- że przy tak dużym zamówieniu należało zrobić wszystko żeby tramwaje były zakupione w firmie dającej zatrudnienie poznaniakom! Skutki bezrobocia -te ekonomiczne (zasiłki, dodatki mieszkaniowe, brak zapłaty za czynsz) oraz społeczne związane z brakiem pracy i tak spadną na Miasto Poznań!!! Miejmy świadomość, że warunki przetargu wykluczają nie tylko Cegielskiego ale zapewne także świetnie rozwijającego się Solarisa (projektowany przez nich trammino nie był jeszcze testowany w liczbie 10 sztuk w żadnym mieście). Nie jestem zwolennikiem kupowania wadliwych -byle swoich tramwajów. jestem jednak zwolennikiem opóźnienia przetargu do czasu poprawienia ewentualnych defektów PUMY. mdli mnie gdy na każdym kroku słyszę wytłumaczenie sprowadzające się do Euro 2012!! Na tych kilka mało ważnych meczów kibice mogą sobie dojechać starymi tramwajami -nie przesadzajmy. Pewno będą tak rozgrzani alkoholem, że nawet tego nie zauważą!!! Jest też kolejny aspekt tej sprawy -tramwaje w 100% niskopodłogowe są dużo droższe -Puma kosztuje ok 6 mln. zaś Simens ok 11 mln!!! Miejcie Państwo świadomość, że nie kto inny tylko Wy zapłacicie tą różnice - w cenie biletu!! I nie ma tu żadnego populizmu tylko chłodne spojrzenie na rachunek ekonomiczny przedsięwzięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzmal28mk Re: populizm radnego IP: *.centertel.pl 12.02.09, 11:52 Powiedzmy że wygra ta tandetna PUMA, i jak pan myśli?? Panie Tomku, będziemy czekać na święte nigdy, kiedy FPS ruszy swój szanowny tyłek i poprawi to co sknocił?? Wątpię, PUMA to prototyp zresztą nieudany, jeśli doszło by do sytuacji kupna tej tandety, to wiązało by się to również z opóźnieniami w dostawach, FPS jest z tego znany. Kiedy powstawały tramwaje 123N z przestarzałą już konstrukcją z wysoką podłogą, FPS jednak co do terminów się nie wyrobił. Było to spowodowane nie tylko tym że były to prototypowe pojazdy, ale także tym że wiele części nie było dopasowanych, podzespoły były produkowane po za firmą, później odbywały się próby na poznańskich torowiskach, same próby były również odkładane. I tak panie Tomku będzie wyglądać zamówienie w FPSie, i to dotyczy również wagonów pasażerskich. Więc niech pan się zastanowi czy nie lepiej kupić to co już jest produkowane, od producentów którzy nie nawalają z terminami (Siemens, Bombardier, PESA)i nie jest aż taką tandetą (dwie pierwsze fabryki, bo Pesy są troszkę tandetne), czy jednak zdecydować się na kupienie tandetnego i wiecznie psującego się prototypu???? Aha i do pozostałych pytanie, czy wy też kupujecie wizualizacje komputerowe??? Trochę się zastanówcie mili państwo i koledzy miłośnicy co kupić, płytę CD z wizualizacją, której jeszcze nie ma, tandetę która będzie wiecznie stała, czy produkt który już jeździ i jest dużym sukcesem (siemens Combino, Bombardier)?????? Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: populizm radnego 12.02.09, 12:21 Gość portalu: Tomek Lewandowski napisał(a): > Nie mam wiedzy na temat technicznych właściwości poszczególnych > typów tramwajów To może należy się powstrzymać z wypowiedziami, przecież RADNY to nie byle kto :) > przy tak dużym zamówieniu należało zrobić wszystko > żeby tramwaje były zakupione w firmie dającej zatrudnienie > poznaniakom! O tym, że będą kupowane nowe tramwaje wiadomo od wielu lat. No i co zrobiła w tym czasie preferowana przez Pana firma? > nie ma tu żadnego populizmu tylko chłodne spojrzenie na rachunek > ekonomiczny przedsięwzięcia. Rachunek ekonomiczny obejmuje "całkowity koszt użytkowania", na który składa się wiele elementów - a koszt zakupu jest stosunkowo niewielkim jego fragmentem. ps. przypominam, że czekam na odpowiedź w podwątku zatytułowanym "Panie Lewandowski" - oczekuję na podanie danych statystycznych dotyczących niezawodności wagonu Puma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewicowy Re: Brak wyobraźni!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.09, 09:49 .Tomeszku Ty sie nie znasz na tym przecież...na nie wiely rzeczach sie zanasz niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 100% podłogi 11.02.09, 01:50 Mam wrażenie, że tramwaje, które "w papierach" mają 100% niskiej podłogi, tej podłogi mają znacznie mniej niż tramwaje częściowo niskopodłogowe. Popatrzcie na takiego Siemensa: tam do obu ścian są przyklejone potężne skrzynie, których mimo szczerych chęci nie udało się zamaskować siedzeniami. Jest mnóstwo zmarnowanego miejsca, gdzie ani nie da się stanąć, ani usiąść. W Tatrach przód i tył są podniesione i dzięki temu siedzenia mają ergonomiczny rozkład. Nie twierdzę, że najefektywniejszy pod względem pojemności, ale nie ma takich dziwactw jak w Combinach. Może ktoś, kto zna się na rzeczy, odniesie się to tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: 100% podłogi IP: 89.206.146.* 11.02.09, 12:04 Myslisz jak najbardziej prawidlowo. W tramwajach niskopodlogowych wiekszosc aparatury elektrycznej przeniesiono na dach. Silnikow sie przeniesc nie da. W przypadku tramwajow czesciowo niskopodlogowych (np. Tatra RT6N1) silniki znajduja sie pod czescia wysokopodlogowa. Takie rozwiazanie powoduje, ze w przedziale pasazerskim musza byc schodki (w nowoczesniejszych konstrukcjach jest tylko jeden schodek). Ale rozwiazanie takie ma same zalety: - W czlonach z silnikami dla pasazerow dostepna jest cala szerokosc wagonu (brak "skrzyni") - Wozki napedowe moga skrecac w stosunku do reszty pudla - wagony plynniej pokonuja zakrety, mniej niszcza torowisko - Takie rozwiazanie jest tansze. - Portale przegubow moga byc szersze. Niestety - niektorzy uparcie wola 100% niskiej podlogi... :( Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: 100% podłogi 13.02.09, 10:43 > - Wozki napedowe moga skrecac w stosunku do reszty pudla - wagony > plynniej pokonuja zakrety, mniej niszcza torowisko Czyli tramwaje Siemensa niszczą torowisko tak jak kiedyś legendarne N-ki, gdzie wagon stanowił kilkumetrowe ramię sztywno przymocowane do czterech kółek? Przecież to powrót do konstrukcji sprzed 100 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otello Re: 100% podłogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.09, 12:05 Nie są przymocowane na sztywno. Wózek ma możliwość skrętu, ale nie tak dużą jak w wagonach wysokopodłogowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praetor Re: 100% podłogi IP: *.vc-graz.ac.at 19.02.09, 17:41 Silnikow da sie przenieszcz. Škoda 15t ma ich w kolach, i dlatego niezabieraja ony miejsce pod podloga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Do obrońców Cegielskiego IP: *.171.201.101.awakom.net 11.02.09, 09:17 Po co organizować ten przetarg?! Od razu niech MPK złoży u nich zamówienie. Szybciej, taniej -> lepiej(???) Przypomnę o sławetnym przetargu na policyjne terenówki i wygranej nie znanej rumuńskiej marki ARO. Jakie potem były jaja z tym sprzętem!!! Cegielski NIE MA doświadczenia w masowej produkcji NIEZAWODNYCH w 100% niskopodłogowych tramwajów. Koniec kropka. Jak się nie inwestuje w nowe technologie i nie rozwija wachlarza swojej oferty, to potem mamy płacz i zgrzytanie zębów. Toi powinna być niezła nauczka na przyszłość. I może wreszcie (nie poprawny optymista ze mnie) pójdą po rozum do głowy w Ceglorzu. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek1943 Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielskiego 11.02.09, 09:33 No niestety nie będą poznaniaków woziły tramwaje z Cegielskiego.Po prostu nie ma się tym kto zając ponieważ nowy pan prezes nie ma czasu na takie pierdoły musi teraz zamienić fachowców na SWOICH przydupasów w tym na takiego speca jak p.Bogdan K. wtedy to dopiero zobaczycie co oni potrafią zrobić -upadek bliski żal ciężko pracujących ludzi pamiętajcie jak żeście szykowali taczki a teraz ich nie macie? Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph zablokować FPS 11.02.09, 10:12 Nie dopuszczać FPS. Mam dosyć finansowania zakupów wiecznie psujących się bubli za moje pieniądze. Ja kupuje, ja jeżdżę, ja chcę by to było sprawne a nie non stop na warsztacie. Skoro Puma również się wiecznie psuje (a i tak nie jest w 100% niskopodłogowa) to nie ma sensu dawać 3 szansy FPS. Po prostu nie umieją oni robić tramwajów niskopodłogowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chron Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielskiego IP: *.echostar.pl 11.02.09, 10:32 @Tomek Lewandowski To ze bedzie kolejny przetarg na tramwaje bylo wiadomo juz po zakupie Combino. Mysle ze, i Cegielski i Solaris mialy duzo czasu na skonstruowanie i wyprodukowanie niskopodlogowych tramwajow. Caly czas sie mowilo o potrzebie nowych tramwajow. Uwazam ze panowie prezesowie z Cegielskiego powinni pomyslec o tym wczesniej o nie za piec dwunasta. Chce jezdzic porzadnymi tramwajami, bezawaryjnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Panie Lewandowski 11.02.09, 10:59 Jak było i jest z Tatrami (chodzi o niezawodność), to Pan zapewne wie a i my pamiętamy. Dwa (?) miesiące temu FPS wprowadził do eksploatacji swój najnowszy wynalazek. Jeżeli chce Pan nas przekonać do tego pojazdu to proszę o publiczne podanie: - ile w tym czasie było zjazdów do zajezdni ze względu na uszkodzenia, - ile dni (najlepiej: pełnych dni) wagon jeździł po Poznaniu, a ile przestał na zajezdni. Dopiero jak Pan poda te informacje, będziemy mogli ocenić czy oferowany pojazd jest tak dobry, jak Pan twierdzi. Ja POPIERAM decyzję MPK wykluczającą niesprawdzone prototypy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Panie Lewandowski IP: 89.206.146.* 11.02.09, 12:21 Ja tylko podsumuje, co na ten temat mysle: - Po pierwsze: zrozumcie wreszcie, ze Tatra RT6N1 to konstrukcja calkowicie zaprojektowana i wyprodukowana w Republice Czeskiej przez nieistniejaca juz firme Ceskomoravska-Kolben-Danek. Firma CKD za czasow komuny byla najwiekszym producentem tramwajow na swiecie - wyprodukowala ponad 20 tys. wagonow kursujacych po wszystkich demoludach, a takze w stolicy Filipin - Manili. Niestety - konstrukcja RT6N1 im nie wyszla i pograzyla firme. Zaklady HCP jedynie ZMONTOWALY 5 z 10 wagonow dostarczonych do Poznania, a takze personel HCP serwisowal te wagony od dobrych kilku lat. Przestancie wiec winic HCP za Tatry! Co do przetargu: jest to przetarg zorganizowany chaotycznie i "na hop-siup", byle tylko dostarczyc dostatecznie duzo wagonow na Euro 2012. Wagony posiadajace normalne wozki skretne i ok. 70% niskiej podlogi sa z reguly tansze i nie niszcza torowisk tak bardzo, jak wagony 100% niskopodlogowe. Dlaczego wiec MPK zaczelo wymagac 100% niskiej podlogi - nie wiem. Po drugie: kryterium antyprototypowe wstawiono tam przede wszystkim dlatego, zeby wagony byly dostarczone do 2012r. Gdyby tej presji czasowej nie bylo, najlepszym rozwiazaniem byloby zamowienie prototypu, przetestowanie go i zamowienie wiekszej partii gdyby sie on sprawdzil. Podobnie postapil Zurych - opisal dokladna specyfikacje wagonu, wybudowal kilka prototypow i po dlugim i trudnym okresie doskonalenia prototypow zdecydowal sie zakupic wieksza partie wagonow. W efekcie Cobry sa dzisiaj jednymi z najbardziej niezawodnych tramwajow w Europie. A w tym interesie liczy sie przede wszystkim niezawodnosc - najfajniejsze tramwaje z klima, pluszowymi siedzonkami i wodotryskiem sa do niczego, jesli nie potrafia wyjezdzic jednej zmiany bez usterki. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Panie Lewandowski - proszę o odpowiedź ! ! ! 12.02.09, 12:13 Widzę, że zagląda Pan na forum (ostatnia Pana odpowiedź pochodzi z dnia dzisiejszego, godz. 10.33). Przypominam więc, że oczekuję na odpowiedź dotyczacą niezawodności najnowszego produktu FPSu: mankut400 napisał: > Jak było i jest z Tatrami (chodzi o niezawodność), to Pan zapewne > wie a i my pamiętamy. > Dwa (?) miesiące temu FPS wprowadził do eksploatacji swój najnowszy > wynalazek. Jeżeli chce Pan nas przekonać do tego pojazdu to proszę o > publiczne podanie: > - ile w tym czasie było zjazdów do zajezdni ze względu na > uszkodzenia, > - ile dni (najlepiej: pełnych dni) wagon jeździł po Poznaniu, a ile > przestał na zajezdni. > Dopiero jak Pan poda te informacje, będziemy mogli ocenić czy > oferowany pojazd jest tak dobry, jak Pan twierdzi. > Ja POPIERAM decyzję MPK wykluczającą niesprawdzone prototypy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Lewandowski Re: Panie Lewandowski - proszę o odpowiedź ! ! ! IP: 213.25.26.* 12.02.09, 12:42 Witam Pana, skoro jest Pan tak doskonale zorientowany w ilości usterek PUM to zapewne dlatego, że jest pracownikiem MPK mającym bezpośredni do tego wgląd. Z oczywistych względów nie mam tak dokładnej wiedzy i co więcej nie muszę jej mieć żeby formułować opinie natury ogólnej. Powtarzam zatem: - dzisiejsza sytuacja jest wynikiem braku współpracy pomiędzy Cegielskim, a władzami Poznania w ostatnich kilku latach -wina jest tu obustronna - awaryjność prototypu dałaby się usunąć przy odpowiedniej współpracy FPSu i np. pracowników naukowych Politechniki Poznańskiej czy innej wyspecjalizowanej jednostki -przy czym prace badawcze w tej mierze mogłoby opłacić miasto - udoskonalenie poznańskiego typu tramwajów pozwoli im skutecznie walczyć też na innych rynkach co poprawi sytuacje zakładu i pracowników - brak zamówień w na rynku poznańskim (czy to w Cegielskim czy w Solarisie) spowoduje, że firmy z tego rynku będą zatrudniały mniej pracowników czy nawet będą zwalniały dotychczasowych -a skutki zwolnień - kupowanie tramwajów ze 100% niską podłogą podnosi ich cenę o ok. 50% a w efekcie spowoduje wzrost cen biletów (prosta zależność ekonomiczna) Do formułowania takich poglądów nie trzeba mieć głębokiej wiedzy technicznej a jedynie pojęcie o mechanizmach rynkowych i funkcjonowaniu samorządu! I jedna uwaga do przedstawicieli MPK -Droższe tramwaje to droższe bilety -jeżeli jesteście Państwo takimi zwolennikami wolnego rynku to pamiętajcie, że w niedalekiej przyszłości "Ktoś" może wpaść na pomysł ogłoszenia przetargu na świadczenie usług przewozu komunikacją miejską w Poznaniu!!! Mamy już operatora -ZTM więc rozpisanie takiego przetargu też nie byłoby problemem!!! Czy wtedy też będzie Wam zależało na jasnych rynkowych zasadach? Radze się zastanowić nad tym już teraz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzmal28mk Re: Panie Lewandowski - proszę o odpowiedź ! ! ! IP: *.centertel.pl 12.02.09, 13:16 Widzę panie Tomku, że zbyt często się pan powtarza, obecnie rynek tramwajów niskopodłogowych to tramwaje modułowe z 100% niskiej podłogi, a cena między wagonem który ma 70% a 100% jest niewielka, przeważa tu wyposażenie tramwaju w podzespoły i urządzenia typu klimatyzacja dla pasażerów, czy też najnowsze rozwiązania układu rozruchowego pojazdu. No i czas wykonania pojedynczego tramwaju. Samo włączanie do wyeliminowania usterek i wad przy udziale uniwersytetu czy politechniki, to przedłuży dostawę nawet o dwa lata albo i dłużej. Obecnie jest moda na kupowanie tramwajów ze stuprocentowym udziałem niskiej podłogi i to nie tylko w Polsce, w chwili obecnej produkcja nowoczesnego tramwaju niskopodłogowego i modułowego, wymaga nowoczesnej linii produkcyjnej i urządzeń, Fabryka Pojazdów Szynowych nie posiada obecnie takich urządzeń, ten zakład powinien być całkowicie zmodernizowany, a ten park maszynowy powinien zostać zastąpiony przez najnowocześniejsze maszyny. Pan panie Tomku na siłę chcę wciskać tandetę, aby później czekać jak już pisałem na święte nigdy, aż pojedziemy wyjącym tramwajem, bo niestety ale PUMA 118N do cichych tramwajów nie należy, jest głośniejsza od tramwajów z PESY czy nawet Tatry. Dlaczego pan chce abyśmy kupili tramwaj który ja nazywam "Wyjec" czy kupić wizualizacje tramwaju z Solarisa. Jeśli chodzi o Tramino czy jak się to tam nazywa, to prototyp powinien być przetestowany przejechać wiele set kilometrów, aby wyeliminować wady konstrukcyjne i tak dalej, ogólnie mówiąc tramwaj solarisa jako prototyp powinien przejść badania techniczne. W przypadku PUMY do tych badań się nie przyłożono, powstała tandetna atrapa PUMY która będzie wiecznie stała w krzakach bo FPS czasu pewnie nie znajdzie. A jak będzie każde z miast kupować wizualizacje, to byle firma wciśnie tramwaj który może okazać się hitem, a będzie porażką. Dlatego jestem zwolennikiem tramwajów których już znaczna ilość jeździ w kraju (PESA) lub znane są w Europie i na świecie (Siemens czy Bombardier). Albo jak pisałem dużo wcześniej, kupić tramwaj który już jest znany czyli Combino Plus, bo wagony się nie wyróżniają zbytnio, a podzespoły są te same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3704 Re: Panie Lewandowski - proszę o odpowiedź ! ! ! IP: *.man.poznan.pl 12.02.09, 17:57 1. ZTM to ogranizator - nie operator. 2. Przetargi na obsługę linii tramwajowych są nierealne, nei ma o czym mówić (proszę pokazać jeden przykład wprowadzenia przetargów na obsługę linii tramwjaowej na jakiejkolwiek istniejącej wcześniej sieci, jakikolwiek, byle konkretny). Chybiony argument, mieszający tylko w przedmiotowej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nestor Panie Lewandowski! Trochę wiedzy!!! IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.09, 21:45 W Warszawie, gdzie są przetargi na usługi, koszt kilometra przejechanego fabrycznie nowym autobusem kosztuje miasto 4,99 zł! Autobus jest klimatyzowany, wyposażony w kasowniki odczytujące również datę z ichnich "komkart" itd. W Poznaniu MPK dostaje 6,25 zł i podstawia Ikarusy, Neoplany i MANy w większości mające ponad 10 lat! Kasowniki są, owszem, ale komkarty nikt Panu nie sprawdzi. Do tego okna zaklejone reklamami itd. Wie Pan dlaczego? Dlatego, że prywatny nie wziąłby do rady nadzorczej korytnika pokroju Bogdana Klepasa czy połowy PO... Proszę sprawdzić KRS. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zlecałby setek bezwartościowych analiz jednemu, zaprzyjaźnionemu z SITKu biuru inżynierii transportu. ( www.kto-kogo.pl/Wojciech_Tulibacki ). Takich przykładów marnotrawstwa publicznych pieniędzy jest więcej i to nie WOLNY RYNEK ile jego brak podnosi ceny blietów! PS. Proszę się kiedyś przejechać MPK! Zrobić jakąś fotorelację w internecie i potem zabrać głos na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Pan Lewandowski - P O P U L I S T A ! ! ! 13.02.09, 11:07 Gość portalu: Tomek Lewandowski napisał(a): > skoro jest Pan tak doskonale zorientowany w ilości usterek PUM Gdybym był zorientowany, to nie zadawał bym tego pytania (co najwyżej przytoczył konkretne liczby). > jest pracownikiem MPK mającym bezpośredni do tego wgląd. OBŚMIAŁEM SIĘ JAK FRETKA : ))))))))))))))))))))))))))) Dziękuję za poprawienie mojego humoru! > Z oczywistych względów nie mam tak dokładnej wiedzy Jeżeli nie ma Pan dokładnej wiedzy, to niech ją Pan zdobędzie. Jest Pan przecież radnym i - kto jak kto - ale radny powinien mieć dostęp do informacji o jakości działania komunikacji w Poznaniu. A bez twej wiedzy to Pan tylko mąci ludziom w głowach! > i co więcej nie muszę jej > mieć żeby formułować opinie natury ogólnej. BZDURY PAN PISZESZ ! ! ! Jeżeli zabiera Pan głos publicznie i oficjalnie (jako radny, nie jako "przypadkowy" forumowicz) - to Pana obowiązkiem jest wiedzieć co Pan proponuje i jakie mogą być tego skutki. (a ponieważ nie chce Pan podać żadnych konkretnych, mierzalnych wartości dotyczących doskonałej jakości forowanego przez Pana produktu to obawiam się iż wciskasz Pan ludziom ewidentnego knota! ) > Powtarzam zatem: > - dzisiejsza sytuacja jest wynikiem braku współpracy pomiędzy > Cegielskim, a władzami Poznania w ostatnich kilku latach -wina > jest tu obustronna No dobrze, ale przecież MPK ani nie jest "Cegielskim", ani "władzami Poznania". Powinna (w teorii) być to niezależna firma prowadząca przewozy - jak najtaniej, przy założonym poziomie jakości. > - awaryjność prototypu dałaby się usunąć Oooo ! Ciekawe! Czyli jednak prototyp jest awaryjny? > przy odpowiedniej > współpracy FPSu i np. pracowników naukowych Politechniki > Poznańskiej czy innej wyspecjalizowanej jednostki No to dlaczego do dzisiaj tego nie zrobiono? Na co czekał producent? > przy czym prace > badawcze w tej mierze mogłoby opłacić miasto A może TANIEJ jest kupić sprawdzony produkt i nie eksperymentować? PRZYPOMINAM: "Tatra" kilkanaście lat temu wygrała przetarg tylko dlatego, że już wtedy miasto KONIECZNIE chciało ratować Cegielskiego. Tylko z tego powodu przetarg "wygrało" konsorcjum obiecujące montaż iluś tam sztuk "Tatr" w Poznaniu. > pozwoli im skutecznie walczyć też na > innych rynkach co poprawi sytuacje zakładu i pracowników POPULIZM ! ! ! > - brak zamówień w na rynku poznańskim (czy to w Cegielskim czy > w Solarisie) dlaczego nagle wyciąga Pan Solarisa (jak magik królika z kapelusza?) > - kupowanie tramwajów ze 100% niską podłogą podnosi ich cenę o > ok. 50% Poproszę o konkretne (liczbowe) potwierdzenie tegoż twierdzenia. > w efekcie spowoduje wzrost cen biletów (prosta zależność > ekonomiczna) Prosta zależność ekonomiczna mówi, że im tabor jest bardziej niezawodny, tym jest tańszy w zakupie (potrzeba mniej rezerw) i eksloatacji. Dając wyższą niezawodność jest też przyjaźniejszy dla pasażera (tu już inni przytaczali przykłady, jak to miło skoro świt spacerować wzdłuż "Pestki" bo bimba nawaliła) > Do formułowania takich poglądów nie trzeba mieć głębokiej wiedzy > technicznej a jedynie pojęcie o mechanizmach rynkowych i > funkcjonowaniu samorządu! Niestety, Pan nie masz ani wiedzy technicznej, ani ekonomicznej, a funkcjonowanie samorządu rozumiesz Pan całkiem na opak. > I jedna uwaga do przedstawicieli MPK -Droższe tramwaje to droższe > bilety A może: "bardziej niezawodne tramwaje to niższe koszty eksploatacji"? > jeżeli jesteście Państwo takimi zwolennikami wolnego rynku to > pamiętajcie, że w niedalekiej przyszłości "Ktoś" może wpaść na > pomysł ogłoszenia przetargu na świadczenie usług przewozu > komunikacją miejską w Poznaniu!!! Ja osobiście czekam od lat wielu na taką odważną decyzję. Przypomnę, że w Warszawie (gdzie są przetargi, do tego po podwyżce) bilet dobowy kosztuje 9,20, a w "przyjaznym" Poznaniu ponad 13 złotych. Podobnie inne bilety. > Mamy już operatora -ZTM Powtarzam: nie wiesz Pan o czym piszesz. Co jak co, ale ZTM na pewno nie jest "operatorem". > Czy wtedy też będzie Wam zależało na jasnych rynkowych zasadach? Tak, MI zależy na jasnych, rynkowych zasadach! > Radze się zastanowić nad tym już teraz!!! A w Ameryce to Murzynów biją! Podsumowując: jeżeli ktoś chciałby zagłosować w najbliższych wyborach na Pana Lewandowskiego, niech lepiej się dobrze zastanowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLD-KGB Re: Pan Lewandowski - P O P U L I S T A ! ! ! IP: *.spray.net.pl 15.02.09, 09:44 Gość portalu: Tomek Lewandowski napisał(a): > skoro jest Pan tak doskonale zorientowany w ilości usterek PUM Co ja widzę, zwroty używane z SLD od 10 lat i zalecane wówczas występującycm w TV, aż tak wam w krew weszły. Skoro to skoro tamto. Weźcie się za znalezienie czegoś nowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mataczyński Wojtek Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.ovh.net 11.02.09, 11:16 Zamiast tak rozpisać przetarg aby mógł wziąć rodzimy przemysł idioci z MPK pewnie wzięli łapówę i tak ułożyli regulamin aby mógł wygrać jeden przewoźnik. Większość przetargów w MPK wygląda na ustawione - może CBA by zbadało jak pracuję ta poznańska spółka która obraca milionami złotych a zatrudnia same klany rodzinne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klex Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 11:33 I całe szczęście, że nie dopuszczają takich firm jak FPS. Przecież to nie sposób wydać potężne pieniądze, a potem zatrudniać rzeszę serwisantów i może sprowadzać demobil z zachodu - bo prototypy będą się psuły. Przetarg jest dofinansowany środkami UE dlatego warto by było kupić coś naprawdę solidnego i sprawdzonego. Moim zdaniem jeśli Solaris nie zdąży z tramwajem powinniśmy kupić Combino, bo: -mamy na miejscu serwis -są mało awaryjne -w razie jakichś problemów firma nie ogłosi upadłości i zlekceważy klienta (jak to miało miejsce w przypadku Tatr RT6N-1) Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber oby nie HCP, przetarg powinien być pod Solarisa 11.02.09, 12:14 HCP to firma skarbu państwa. Podatki wprawdzie płaci w Poznaniu (mam nadzieję) może pewnie nawet samodzielnie decyduje o swoich wydatkach, ale do cholery, ew zyski z tego ściągają sobie politycy do realizacji swoich debilnych pomysłów. Tymczasem Solaris to doświadczona firma, doświadczenie zdobyli na produkcji autobusów. Montowali też tramwaje dla Krakowa (wspólnie z Bombardierem). Firma jest spod Poznania, inwestuje u nas w regionie, płaci podatki w regionie, jest zarządzana sensownie i nowocześnie, jej konstrukcje są ta nowoczesne że są sprzedawane do Niemiec czy Dubaju a rynek w Polsce całkowicie zdominowali. To powinien być wybór MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charger Z polskich firm tylko Solaris IP: *.icpnet.pl 11.02.09, 14:32 Pojawiają się plotki jakoby PESA (bydgoszcz) miała duże szanse na zwycięstwo w Poznaniu, niestety jest to tramwaj nowoczesny inaczej, brzydki, źle rozplanowany i dość drogi, dopuszcze nie Solarisa znacznie pomniejszyło ich szanse gdyż w Szczecinie firma z Bolechowa wszystkich zagięła ceną, na tej samej zasadzie prawdopodobnie wystartują w Poznaniu, muszą zdobyć trochę rynku aby być dopuszczanymi do większych przetargów, zakładając niewielki zysk na początku. HCP? Puma jest zbyt wąska jak na poznańskie warunki, mało miejsc stojących, wszystkie siedzenia na wysokich podestach, jak w autobusach, tramwaj musi mieć więcej miejsc stojących. Technologicznie nie jest zbyt wesoło, kamera zamiast lusterka to nie jest szczyt osiągnięć XXI wieku. Dużo Poznaniaków pracuje w Bolechowie, jeżeli Gecko wypali to pracownicy HCP zostaną na pewno przyjęci do Bolechowa gdzie będą mieli szansę pracować w dobrze zarządzanej firmie a nie w państwowym molochu któremu wydaje sie iż coś mu się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepoznaniak tylko Solaris-Trampino IP: 83.238.194.* 11.02.09, 14:51 wejdźcie na stronę solarisbus/trampino to zobaczycie cudny tramwaj. Sprawdzcie w linkach opisy poszczegółnych podzespołów i kto to projektuje i z kim będzie kooperacja przy produkcji TRAMPINO (bo taka jest aktualna nazwa nowego dziecka SOLARISA to zechcecie nim w Poznaniu jeździć. Mam nadzieję, że to on właśnie wygra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: tylko Solaris-Trampino IP: 89.206.146.* 11.02.09, 15:34 Wiesz, na deskach kreslarskich slicznie wyglada kazdy tramwaj. Co innego z codzienna eksploatacja. Bo jesli nawet najsliczniejszy tramwaj z najlepszymi podzespolami nie potrafi przejezdzic nawet jednego dnia bez usterki, to trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: tylko Solaris-Trampino IP: *.spray.net.pl 12.02.09, 10:27 Wszystkie ślicznie nie wyglądają na deskach, Puma źle wygląda i na deskach i na torach ;) Wiara, tu nie ma o czym gadać, tu trzeba to zlecić Solarisowi. HCP to firma związkowców zarządzana przez związkowców, z nimi nie idzie ujechać. Solaris? To firma zwycięska na rynku autobusów, z tramwajami też tak będzie. Poznań musi wesprzeć rozwój poznańskiej potęgi a nie poznańskich związkowców. Odpowiedz Link Zgłoś
poznanczyk Niech Cegielski wyprodukuje choćby porządny młotek 11.02.09, 14:37 Nie jestem w stanie uwierzyć, że HCP / FPS jest w stanie wyprodukować coś dobrego! Ta żałosna buda jest jedynie siedliskiem dla wszelkiej maści korytników pokroju pana Bogdana Klepasa! Im gorszą sytuację finansową ma HCP tym wyższe premie mają dyrektorzy i zawodowi działacze związkowi. To nie jest firma potrafiąca wykonać porządnie nawet zwykłego młotka! Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, w której działa pod nadzorem niemieckim, vide sławetne już przyczepki do tramwajów! Osobiście uważam, że firma w obecnym kształcie przynosi wstyd Poznaniowi! Podobnie zresztą jak poznańskie ZNTK! Jak w Solaris potrafi wyprodukować coś dobrze, to będę za niego trzymał kciuki. W normalnym świecie jedne firmy padają inne rozwijają się. HCP jest tylko sztucznie podtrzymywane przy życiu utrudniając tym samym rozwój Solarisa, PESA-y czy poznańskiego oddziału Volkswagena! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramolzezdymbca Re: Niech Cegielski wyprodukuje choćby porządny m IP: *.173.27.192.tesatnet.pl 11.02.09, 19:53 A ja jednak uwierzę (i wierzę), że FPS może coś dobrego wyprodukować. Tyle tylko, że fabryka nie powinna ładować się w coś, w czym doświadczenia nie ma - wagonów doczepnych nie można jednak porównywać z zestawami członowymi z silnikami. Myślę, że FPS powinna skupić się na rynku kolejowym, bowiem tam będą pieniądze i zbyt - tutaj FPS ma doświadczenie, a i na bieżąco je potrzymuje, remontując wagony w ramach programu finansowanego przez UE. Poza tym - o ile pamiętam - składy nocnego ekspresu 'Jan Kiepura' są właśnie poznańskiej produkcji. Do tej pory w składach EuroCity z Warszawy do Berlina jeżdżą wagony z FPS wyprodukowane przed 10. laty. Może więc to jest przyszłość szynowego 'Ceglorza', a nie tramwaje, na których rynku jest (i będzie) prawdziwy tłok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielskiego IP: 78.152.31.* 11.02.09, 14:57 Popieram decyzje MPK o niedopuszczaniu prototypów. Miałem juz okazje kika razy wysiadać z TATERKI i naginać do chaty cała pestke. A PUMA? To tylko troche lepsza wersja TATERKI, ale tylko z wyglądu. Reszta taka sama: wyjące silniki, wieczne awarie koszmar. Jaki kolwiek inny wybór bedzie dobry. A swoja droga dokupienie COMBINO to niezły pomysł - w Pradze szaleje 50 takich( jeszcze dłuższych niz poznańskie ) i jakos nikt tam nie narzeka... Odpowiedz Link Zgłoś
xplict Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski 11.02.09, 15:26 Jak ktoś nie potrafi wyprodukować sprawnego i bezawartjnego pojazdu, to niech się za to nie zabiera... A teksty o "dawaniu szansy lokalnemu producentowi" czy "pozostawianiu pieniędzy w regionie" to czysta farsa. Jak HCP dopracuje się dobrych jakościowo produktów, wtedy będzie można walczyć o zamówienia i "zatrzymanie kapitału w regionie"... MPK działa w tej sprawie bardzo słusznie - jeśli kupią buble (vide:Puma) to całą winę (i koszty) będą musieli utrzymać na swoich barkach... wtedy pewnie nie będzie mowy o lokalnym patriotyzmie a tylko słowa krytyki pod adresem MPK. Niech wygra najlepszy - moim zdaniem po to są określone warunki przetargu, aby je spełnić i doń stanąć lub popracować nad ofertą i dogonić uciekającą konkurencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: 89.206.146.* 11.02.09, 15:42 Od kiedy: - w Pradze kiedykolwiek jezdzily Combino? - praskie Skody 14T (spokrewnione z wroclawskimi 15T) sa dluzsze niz poznanskie Combina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.git Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 15:51 We Wrocławiu nie ma Skód 15T tylko 16T mądralo. I dość tego OT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: 89.206.146.* 11.02.09, 18:28 Oops... No co ja poradze, jak dla kazdego miasta zmieniaja oznaczenie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3704 Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.man.poznan.pl 12.02.09, 17:55 Nic nie poradzisz :) I, tak: są dłuższe. W polsce dłuższe od nich są tylko ex-freiburgi w MKT Helenówek (i to dosłownie o zderzak). Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Tramwaj dla Poznania powinien być niskopodłogowy 11.02.09, 16:20 całkowicie. Oglądałem tramwaje zaprojektowane przez firmę SOLARIS z pod poznańskiego Bolechowa. Są piękne... Mam nadzieję, że ta firma dopuszczona zostanie do tego przetargu i go wygra. Należy popierać polski kapitał. Cegielski doświadczenie w produkcji pojazdów szynowych ma aż za duże, ale ta jego PUMA to chyba nie to, czym chcielibyśmy jeździć. Poznaniacy za bardzo przyzwyczaili się do luksusowych tramwajów SIEMENSA - Combino, aby teraz przesiadali się na coś gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzmal28mk Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielskiego IP: *.centertel.pl 11.02.09, 18:29 Zacznijmy od tego że FPS powinien zmodernizować swój zakład, a nie realizować kilka zamówień na raz, ta Fabryka spółka córka Ceglorza, jest przestarzałą fabryką, PUMA powstała na podstawie dokumentacji tramwaju Tatra RT6N1-PO (pełny opis typu tramwaju),wiem co piszę, kiedyś tam pracowałem. Z resztą 118N to zlepek kilkuset skopiowanych części i elementów RT6tki. Sam wagon został zbudowany w ogromnym pośpiechu, a zaprojektowany został przez Instytut Pojazdów Szynowych "Tabor" w Poznaniu, przy współpracy konstruktorów z FPSu (z dokumentacją RT6tki w łapie oczywiście). Nie dziwie się że PUMA kilka dni powyje na linii 13tki a później stoi na hydraulikę czy piasecznicę, nie wspomnę o totalnej wadzie hamowania!!! Tak więc nie dziwi mnie fakt że MPK Poznań zrezygnowało z FPSowskiego wynalazku. Inne fakty to brak dostosowania FPSu do produkcji nowoczesnych tramwajów, tam zalatuje PRLem, nie widać by ktokolwiek coś tam robił w kierunku poprawy produkcji czy też jej unowocześnienia. Ludzie tam pracują na wiekowych maszynach których średnia wieku wynosi 40 lat a może i więcej. Co do Solarisa i wejścia tej firmy na rynek... hmmm na miejscu MPK Poznań też bym się bał wprowadzić PROTOTYPY!!! z tej fabryki. Spójrzcie państwo na fakt że chodzi w tym przetargu o tramwaje które już jeżdżą w znacznych ilościach, a nie prototypy które pokazywane są na wizualizacjach (Solaris, Modertrans, Protram), kto o zdrowych zmysłach kupi wizualizacje komputerową???? Czy nie lepiej kupić to co już jeździ i ma się dobrze, tramwaje z PESY jeżdżą już w Warszawie, Elblągu, Łodzi i Bydgoszczy, Bombardier którego tramwaje można podziwiać w Krakowie dwie wersje i Gdańsku. W ogóle propos Bombardiera, ktoś tu napisał że to konsorcjum Bombardiera i FPSu je zbudowało, uśmiałem się po pachy, raczej chodzi o Solarisa i Bombardiera. Siemens wybudował dla Poznania 14 tramwajów które jeśli stoją w zajezdni to tylko po przez wypadek lub kolizje, i czy nie lepiej kupić Combino Plus (bo tak teraz się nazywa kolejna generacja tych tramwajów) i dzięki temu mieć mniej kłopotów z nowymi częściami i podzespołami (nowa generacja ma sprawdzone podzespoły, jeździłem Combino Plus [Combino Supra] w Budapeszcie), bo nie ma prawie w ogóle różnic. Czy jednak ( Tu sprawa do tych agentów z zarządu miasta i zwolenników bubli) kupić prototypowe tramwaje i się z nimi męczyć jak z RT6N1-PO???? Aha bo zapomniałem RT6tki były składane w Poznaniu, ale wiele elementów konstrukcyjnych wagonu uległo zmianom :D Tak więc dobrze że MPK odrzuciło prototypową ofertę FPSu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodzu Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.icpnet.pl 11.02.09, 22:59 Pesa wygląda wprost okropnie, już Moderusy wyglądają 100 razy lepiej. Solaris wchodzi na nowy rynek, nie może wypuścić bubla. Doświadczenie zdobywali dzięki Bombardierowi któremu pomagali przy budowie składów dla Krakowa i Gdańska. Gecko (tramino jak zwał tak zwał) powinien dostać szansę właśnie w Poznaiu tak jak kilka lat temu dostało ją Urbino. Cenowo fabryka z Bolechowa powinna zdystansować innych na co liczę (w szczecinie dali cenę 2mln niższą za skład niż PESA), przy naszym zamówieniu wątpię aby dali komuś szansę (koszta serwisu znaaacznie spadają ze względu na bliskość fabryki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarnY Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 22:21 Małe zdanie o warunkach produkcji: miałem kiedyś okazję widzieć poznańskie zakłady: uwalone smarem i brudem hale produkcyjne; W tych warunkach powstają równie "udane" produkty......; Niestety polskie firmy mające korzenie w PRL (lub wcześniej, a przez ten PRL przechodzące) nigdy (myślę o kilkunastu/kilkudziesięciu latach) bez zachodniego partnera nie będą wstanie wyprodukować porządnego produktu; Jesteśmy jeszcze w epoce młotka i majsla, gdzie świat używa robotów.... - pamiętam prototyp tramwaju, który miał jeździć po PST złożony z dwóch połączonych z niską podłogą po środku, blacha klepana młotkiem - żenada! Na zakończenie dla mnie zagadka - czemu polskie wagony kolejowe mają zawsze zardzewiałe dachy? Nowy wagon po remoncie ma zawsze zacieki od rdzy. Konkluzja jest jedna - to co polskie i wyprodukowane prze firmę, która coś robiła w czasach PRL jest do dupy i nikt nie przekona mnie, że jest inaczej; Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski 12.02.09, 12:32 Nie będę cię przekonywał. Na takiego ignoranta, jak ty SZKODA CZASU. Powiem jedno: MIE MASZ POJĘCIA O TEMACIE O KTÓRYM MÓWISZ. I mówi ci to stary inżynier produkcyjniak, który z niejednego "przemysłowego pieca chleb jadł". Chleb, za który płacił w złotówkach, markach, a teraz funtach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.spray.net.pl 12.02.09, 14:09 No więc wreszcie inżynierze produkcyjny pojawiłeś się w temacie w którym możesz coś powiedzieć. I może w tematach produkcji pozostań, bo jak się czyta Twoje wpisy nt. ekonomii, sprawiedliwości społecznej i innych to się traci chęć do życia. Choć nie, bo zaraz potem się skarżysz w czym płacisz za chleb. Czyli znów pis-owski stek żali i roszczeń co do państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski 12.02.09, 18:43 Nic nie tozumiesz, ani z mojego postu, ani z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzmal28mk Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.centertel.pl 12.02.09, 20:25 uuuu pan.nikt, chyba nie wie pan z kim zadarł... za duże doświadczenie ma kolega z nikiem 3704, kawał świata zwiedził, ale nie o tym sprawa. Dużego doświadczenia potrzeba aby wiedzieć coś o tramwajach i nie tylko, żeby się wypowiedzieć na temat tramwajów potrzebne jest doświadczenie, począwszy od budowy danego tramwaju, historii danego typu i tak dalej bo dużo tego... no i historia jest tu potrzebna, bo jak by nie patrzeć pierwsze niskopodłogowe tramwaje, zaczęły jeździć już w latach 20tych XX wieku, nie będę tu przytaczał przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski 13.02.09, 13:34 ja też zwiedziłem kawał świata i to \ZA SWOJE, A NIE " DZIADKÓW" PIENIADZE. Jakiś Rauberek, spadkobierca, a nie twórca nie jest mi straszny. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski 13.02.09, 13:37 ja też zwiedziłem kawał świata i to ZA SWOJE, A NIE " DZIADKÓW" PIENIADZE. Jakiś Rauberek, spadkobierca, a nie twórca nie jest mi straszny. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski 13.02.09, 13:46 a Twoja rauberku ekonomia sprowadaza się do stwierdzenia "dziadkowie zarobilie (ciekawe jak), a JA MAM I WYMAGAM" Nie bądż smieszny "Panie hrabio, magnacie, a MOŻE KSIĘCIU". Taki, prosty wykształcony "pleps" już dawno Pana zjadł, zarówno materialnie, jak i umysłowo. Pracuję w Szkocji, ale mój i tylko mój (nie po dziadkach) majątek, przerósł Twój wielokrotnie. I ja wg Ciebie ciągle jestem plebs, a ty Pan hrabia?? ps pytanie: co sam zbudowałeś, oprócz własnego ego??? NIC, NIC, NIC. I tu w realu rzekłbym T,,,ku, ale na forum, jest cenzura, więc zmilczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Re: Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielski IP: *.spray.net.pl 14.02.09, 17:56 ziew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analog Nowe poznańskie tramwaje nie będą z Cegielskiego IP: *.icpnet.pl 11.02.09, 23:05 kłopoty z combino były na początku eksploatacji i wynikały z wadliwej konstrukcji. teraz jest kolejna generacja - combino plus. simens ma kilka plusów w porównaniu z innymi producentami. jak ktoś napisał powyżej, zakup combino pozwoli zunifikować tabor wśród tramwajów niskopodłogowy. przedłużenie pestki do dworca to kolejny plus. combino są zbudowane w technice modułowej ( maks. dł 82m ), co pozwoliło by dostosować je pod względem np. długości do obsługiwania pestki. więc można by zamówić kilka, kilkanaście długich wersji do obsługi tylko pestki.i ewentualnie w szczególnych przypadkach wzmocnić jej obsługę 105Na w trójczłonowej wersji. a resztę i starsze combino wrzucić na obsługę tradycyjnych lini. kolejna rzecz to estetyka i rozwiązania przestrzenne wewnątrz. tu zarówno puma, jak i skody ( szkaradztwo )jeżdżące po wrocławiu, czy tramwaje od pesy się chowają. Odpowiedz Link Zgłoś