Dodaj do ulubionych

Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice!

02.03.09, 23:47
Tramwaje bylyby idealne, ale to duzo kosztuje i trudno mi sobie w najblizszej
przyszlosci te inwestycje wyobrazic. Tymczasem sytuacja na Naramowicach robi
sie naprawde dramatyczna. Nowonaramowicka na pewno poprawi sytuacje, wtedy
bedzie szansa wprowadzic nowe linie autobusowe, ale warto przy okazji zwrocic
uwage na:

1-konieczne wydaje sie przebudowanie skrzyzowania lechicka/naramowicka na
wiadukt. jesli nawet beda dwa pasy naramowickiej od Lechickiej w kierunku
Radojewa, to i tak bedziemy sie korkowac na tym skrzyzowaniu. to ono jest
newralgiczne, to ono jest glowna przyczyna korkow, a nie dwa pasy.

2-tory kolejowe
na polnocy Poznania jest linia kolejowa, wykorzystywana przez pociagi
towarowe. moze warto sie zastanowic, aby wykorzystac ja do transportu ludzi.
moze warto zorganizowac dwie/trzy stacje w reonie Piatkowa/Naramowic, polaczyc
sie z dworcem glownym poprzez stacje poznan wschod/poznan garbary. wowczas bez
budowania torow tramwajowych naramowice zyskuja szybkie polaczenie z centrum
miasta. polaczenie, ktore moze stac sie w przyszlosci podstawa sieci tzw.
s-bahnow aglomeracji poznanskiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: mihau Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 00:18
      No nie, znów to samo! Gazeta znów propaguje pomysł puszczenia trasy ulicą Murawa
      [w jezdni, bo gdzie indziej jest tam miejsce?] i, co widać na mapce a o czym nie
      jest wspomniane w artykule, fragmentem Lechickiej, co już jest totalnym
      absurdem!! Od dawna zatwierdzoną koncepcją jest tramwaj do Naramowic z Wilczaka
      [niby po co remontowano by teraz tą zapomnianą trasę?] prosto Naramowicką, mało
      tego, jest rezerwa pod wydzielone torowisko po zachodniej stronie tej ulicy od
      pętli Wilczak na północ! Więc po co promować jakiś dziwny wariant z linią w
      ulicy Murawa i w LECHICKIEJ!! Nie wiem, dlaczego nikomu się to jeszcze w oczy na
      tej mapie nie rzuciło.

Kolejna rzecz:

Na temat trasy w Nowej Naramowickiej rozwodziłem się tutaj ostatnio sporo - MUSI
      POWSTAĆ! Rezerwa jak pisałem wyżej jest od Wilczaka aż do początku NN, widać na
      zdjęciach sat nawet. Dalej tram w ciągu NN, środkiem tak jak jest to np. na
      Hetmańskiej. Koniecznie połączenie z Różanym Potokiem, które skomunikuje odcięty
      od świata Wydział Geografii.

I dlaczego uważam, że ten tramwaj jest aż tak konieczny? NN będzie zbudowana z
      wiaduktem pod torami, więc jest to JEDYNA SZANSA, żeby tramwaj pojechał gdzieś
      dalej, niż tylko do torów i zapewnił sobie jeszcze większe potoki pasażerskie! O
      takich dodatkach jak odciążenie PST [linia dowożąca 98] nie wspominam już nawet.
      Także dla mnie wybudowanie NN bez tramwaju będzie po prostu niesłychaną
      krótkowzrocznością.

Jedyną przeszkodą jaką widzę, są mieszkańcy osiedla zbudowanego przy samej
      przyszłej NN, trzeba ich w jakiś sposób uciszyć, bo kupując mieszkanie mogli
      sobie dokładnie sprawdzić plany zagospodarowania, więc takie roszczenia nie
      powinny być nawet brane pod uwagę. Nie wiem w ogóle, kto wydał zgodę na budowę
      bloków w takim miejscu! To jeszcze gorsze, niż ci niezorientowani nabywcy...

Tutaj Panowie w artykule wspominają coś o Szelągowskiej - dla mnie to totalne
      SF, ta ulica to niemalże wał Warty, budowa linii tramwajowej w odległości, nie
      wiem, 2m od rzeki to jakieś strasznie karkołomne przedsięwzięcie, dla mnie
      możliwym rozwojem dla tej trasy jest nowy most Główna-Winogrady i szybkie
      połączenie Naramowic ze Śródką i Ratajami, ale to jak i Szelągowska to bardzo
      odległa przyszłość, najpierw musi powstać trasa Wilczak-Różany Potok i bardzo
      mocno popieram naciski Gazety na tę inwestycję, ale, na Boga, nie w takiej
      formie jak na załączonej mapce!

Dziekuję za uwagę :)
      • Gość: mihau Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 00:32
        No tak, poprzedni post miał być nowym tematem, nie odpowiedzią, ale jeśli już
        tak się stało, to się ustosunkuję do propozycji związanej z koleją:
        polecam program railmap i przyjrzenie się poznańskiej sieci kolejowej, ładnie
        widać wszystkie łącznice - nie ma możliwości, aby pociąg pojechał przez Poznań
        Wschód, jeśli koniecznie w tę stronę to tylko przez Franowo, co jest zupełnie
        bez sensu. Natomiast w drugą stronę trasa towarowa łączy się z trasą na Piłę w
        Suchym Lesie, ale konieczna jest tam zmiana czoła, później jazda przez
        Strzeszyn, Podolany, Golęcin do Poznania. ewentualnie zmiana czoła w Kiekrzu i
        do Głównego przez Wolę. Jak widać oba rozwiązania są dalekie od ideału, także
        myślę, że nie ma co kombinować - tramwaj to rozwiązanie zdecydowanie najlepsze i
        brak działań w kierunku tej inwestycji jest naprawdę niepokojący...
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 01:38
        Gość portalu: mihau napisał(a):

> No nie, znów to samo! Gazeta znów propaguje pomysł puszczenia trasy ulicą Muraw

Gazeta tego nie propaguje, tylko przytacza. To wymyślił Beim i ma to swoje
        uzasadnienie - koszty, gdyż zarząd miasta woli budować dwa pasy na Bukowskiej
        mieszkańcom Dąbrówki, Lusowa i Zakrzewa. Naprawdę nie ma uzasadnienia by budować
        dwa pasy od lotniska do granicy miasta.
        Ale zgadzam się, że puszczenie tramwaju Szelągowską-Naramowicką jest zdecydowani
        lepszym pomysłem.

> jest wspomniane w artykule, fragmentem Lechickiej, co już jest totalnym

Tym bardziej, że kolizja z przyszłą III ramą jest nieunikniona i wymagałoby to
        już teraz budowy wiadukty na niewiadomo jaką przyszłość, gdyż III ramy to tam
        nie będzie potrzeba przez ładnych parę, paręnaście lat.

> absurdem!! Od dawna zatwierdzoną koncepcją jest tramwaj do Naramowic z Wilczaka
        > [niby po co remontowano by teraz tą zapomnianą trasę?]

Puszczenie przez Winogrady=Wilczak zabiera główną korzyść tej trasy - stworzenie
        nowej osi komunikacyjnej i impuls do łącznika pl. Wielkopolski-Solna-Pułaskiego.

> Na temat trasy w Nowej Naramowickiej rozwodziłem się tutaj ostatnio sporo - MUS
        > I
        > POWSTAĆ! Rezerwa jak pisałem wyżej jest od Wilczaka aż do początku NN, widać na
        > zdjęciach sat nawet. Dalej tram w ciągu NN, środkiem tak jak jest to np. na
        > Hetmańskiej. Koniecznie połączenie z Różanym Potokiem, które skomunikuje odcięt
        > y
        > od świata Wydział Geografii.

A nie przekonuje Cię, że ważniejsze od Różanego Potoku z kilkoma tysiącami
        mieszkańców jest planowane na najbliższe lata osiedla Rubież z 30 tysiącami? Dla
        mnie jest to argument całkowicie przemawiający za rozwiązaniem z miejskich planów.

A co do NN, niech powstanie do drugiej ramy. Bliżej centrum już nie. Do centrum
        dojazd zapewni tramwaj, a jak komu nie wygodnie, niech się tłoczy w samochodzie.

> wiaduktem pod torami, więc jest to JEDYNA SZANSA, żeby tramwaj pojechał gdzieś
        > dalej, niż tylko do torów i zapewnił sobie jeszcze większe potoki pasażerskie!

Ale tam nie będzie mieszkańców, którzy potoki zapewnią. Do torów wystaczy...
        Powoli urbaniści myślą, jak odejść od koncepcji wyciągnięcia Poznania wzdłuż
        Warty i powrotu do urbanizacji niewykorzystanych ogromnych terenów na Ratajach,
        Strzeszynie i w przyszłości na terenie lotniska Ławica. A wszystkie te ogromne
        połacie ziemi leżą bliżej centrum niż już obecne Naramowice.

> Także dla mnie wybudowanie NN bez tramwaju będzie po prostu niesłychaną
        > krótkowzrocznością.

Co więcej - nie powinna powstać przed tramwajem!

> Jedyną przeszkodą jaką widzę, są mieszkańcy osiedla zbudowanego

Tam naprawdę nie będzie większego ruchu niż jest np. na Marcelińskiej, na
        Murawie, na Zamenhofa. A tam też są domy przy ulicy. Mój znajomy architekt kupił
        jedno mieszkanie na Błażeja, tamto sprzedał, kupił drugie na Błażeja po drugiej
        stronie NN. A i tak dopiero ode mnie dowiedział się o planach NN :-))

> Tutaj Panowie w artykule wspominają coś o Szelągowskiej - dla mnie to totalne
        > SF, ta ulica to niemalże wał Warty, budowa linii tramwajowej w odległości, nie
        > wiem, 2m od rzeki to jakieś strasznie karkołomne przedsięwzięcie,

Coś Ci się pomyliło!
        maps.google.com/?ie=UTF8&ll=52.420743,16.947827&spn=0.007171,0.016565&t=h&z=16
        Jak widać tam jest skarpa, ale w najwęższym miejscu ta skarpa ma 30 metrów
        szerokości. Do tego tam jest chodnik, ulica ma ok. 10 m szerokosci i tak
        naprawdę mogła by pomieścić 3 pasy dla samochodów. A tramwaj zajmuje ze skrajnią
        techniczną może 4,5 metra. Wystarczy na zapewnienie wydzielonego pasa dla
        tramwaju, po jednym pasie dla samochodów i z jednej strony na ścieżkę rowerową.

dla mnie
        > możliwym rozwojem dla tej trasy jest nowy most Główna-Winogrady i

To chyba ostani z rozważanych mostów jaki powstanie. Ale przydałby się.

> połączenie Naramowic ze Śródką i Ratajami, ale to jak i
        > Szelągowska to bardzo
        > odległa przyszłość,

Niestety obecny zarząd ma inne priorytety. A od np. III ramy czy rozbudowy tras
        wlotowych w kierunkach ruchu lokalnego (jak Grunwaldzka na Plewiska, Bukowska na
        Dąbrówkę, Gdyńska na Koziegłowy) ważniejsze jest dokończenie I ramy i most
        Zawady-al.Armii Poznań. Po przeniesieniu ruchu samochodów na ten most z mostów
        przy Katedrze rozluźniły by się Małe Garbary. W ten sposób połączenie Naramowic
        z Ratajami przez mosty przy Katedrze było by bardzo sprawne.
        • rogalozerca Daj spokój 03.03.09, 02:18
          Grunwald to Ty jesteś tylko z nazwy:

>zarząd miasta woli budować dwa pasy na Bukowskiej
          >mieszkańcom Dąbrówki, Lusowa i Zakrzewa. Naprawdę nie ma uzasadnienia >by
          budować dwa pasy od lotniska do granicy miasta.

Po to buduje się dwa pasy z lotniska do granicy miasta a dalej z innych funduszy
          do ZOP, żeby mieszkańcy Stęszwów, Koscianów, Luboniów itd. brali
          ZOP-Bukowska-Ławica jako kierunek jazdy, a nie
          Głogowska-Reymonta-Przybyszewskiego-Bukowska...
          ...żeby Ci nie smrodzili pod oknem i nie dopychali i tak zatłoczonych ulic
          Argumentów za jest jeszcze kilka np takie, że mieszkańcy Poznania też czasem
          wyjezdzają z miasta i chętnie by skorzystali z szybkiego wypustu na ZOP zamiast
          przez 0,5h pokonywać 2km na Obornickiej

Myśl!

Po idiotycznych teoriach o mieszkaniówce na Ławicy (idę o publiczny zakład, że
          za 15 lat na Ławicy będzie normalny ruch) to kolejne Twoje objawienia.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Pyskówki zachowaj sobie na inne okazje. Nie robią IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 16:48
            na mnie wrażenia.

Ja mieszkam na Grunwaldzie. A gdzie Ty? Na jakim przedmieściu?

1. Wyniesienie Ławicy zostało przez urbanistów zaplanowane w latach 70-tych, gdy
            było to lotnisko wojskowe. Czy za 15 lat nastąpi, czy nie się nie wypowiadam.
            Powinno nastąpić nawet jutro - taka jest potrzeba.

2. Nie pisałem o Obornickiej, która leży w tej chwili w ciągu drogi krajowej,
            nie pisałem o wylotach na drogi krajowe.

3. Pisałem o marginalnych ulicach podmiejskich nie prowadzących z miasta w
            istotnych kierunkach podróży, a zwyczajnie pod miasto. NIE jest INTERESEM miasta
            czynienie możliwości mieszkania pod miastem atrakcyjniejszym (a może jest? jakiś
            argument?). A temu służy rozbudowywanie wylotówek. Dojazd na Ławicę z zachodniej
            obwodnicy zapewnia obecna trasa, a jak komu ciasno, to i Dąbrowskiego może
            pojechać - strata na przejazd przez Przeźmierowo, albo objazd do Polskiej to 5
            minut. W skali problemów komunikacyjnych miasta Poznania 5 minut to pyłek trawy.

4. Mieszkańcy wyjeżdżając czasem z miasta sobie czasem przeboleją, albo wybiorą
            5 minutowy objazd i pojadą Dąbrowskiego. Ważniejsze by im się łatwiej poruszało
            PO mieście.

Dziękuję za wezwanie do myślenia. Myślę. A Ty czasem argumentuj i odnoś się do
            argumentów. Następnym razem takie krzyki zignoruję i ośmieszę.
        • Gość: Maruda Dajcie wreszcie tramwaj do al. Polskiej IP: 213.17.202.* 03.03.09, 07:04
          > Gazeta tego nie propaguje, tylko przytacza. To wymyślił Beim i ma
          > to swoje uzasadnienie - koszty, gdyż zarząd miasta woli budować
          > dwa pasy na Bukowskiej mieszkańcom Dąbrówki, Lusowa i Zakrzewa.
          > Naprawdę nie ma uzasadnienia by budowa dwa pasy od lotniska do
          > granicy miasta. Ale zgadzam się, że puszczenie tramwaju
          > Szelągowską-Naramowicką jest zdecydowanie lepszym pomysłem.

Piorytetem jest wydłużenie tramwaju z Ogrodów do al. Polskiej.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Dajcie wreszcie tramwaj do al. Polskiej IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 16:49
            Dlaczego? Co za tym przemawia?
            • Gość: Maruda Re: Dajcie wreszcie tramwaj do al. Polskiej IP: 213.17.202.* 04.03.09, 08:14
              > Dlaczego? Co za tym przemawia?

1. Poprawa integracji komunikacji publicznej w rejonie skrzyżowania
              al. Polskiej z Dąbrowskiego,
              2. Uspokojenie ruchu w rejonie pl. Waryńskiego,
              3. Przybliżenie komunikacji szynowej do mieszkańców os. Lotnictwa
              Polskiego - zdecydowana większość pasażerów autobusów linii 61 i 86
              jeździ do przystanku przy Bużańskiej ,
              4. Uwolnienie nowego terenu inwestycyjnego - pl. Waryńskiego,
              5. Zwiększenie funcjonalności i elastyczności pętli tramwajowej -
              obecna na Ogrodach jest niepraktyczna dla dyspozytorów ruchu.
              • wlodekzpoznania Re: Dajcie wreszcie tramwaj do al. Polskiej 01.04.09, 21:59
                Gość portalu: Maruda napisał(a):

> > Dlaczego? Co za tym przemawia?
                >
                > 1. Poprawa integracji komunikacji publicznej w rejonie skrzyżowania
                > al. Polskiej z Dąbrowskiego,
                > 2. Uspokojenie ruchu w rejonie pl. Waryńskiego,
                > 3. Przybliżenie komunikacji szynowej do mieszkańców os. Lotnictwa
                > Polskiego - zdecydowana większość pasażerów autobusów linii 61 i 86
                > jeździ do przystanku przy Bużańskiej ,
                > 4. Uwolnienie nowego terenu inwestycyjnego - pl. Waryńskiego,
                > 5. Zwiększenie funcjonalności i elastyczności pętli tramwajowej -
                > obecna na Ogrodach jest niepraktyczna dla dyspozytorów ruchu.

Wszystko fajnie i sensownie. Tylko ja pytałem w kontekście postawionych przeze
                mnie priorytetów, a Ty opisałeś cel tej jednej inwestycji. Zgadzam się co do jej
                celowości, lecz nie do końca z priorytetowością.
        • Gość: mihau Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 11:09
          > Puszczenie przez Winogrady=Wilczak zabiera główną korzyść tej trasy - stworzeni
          > e
          > nowej osi komunikacyjnej i impuls do łącznika pl. Wielkopolski-Solna-Pułaskiego
          Nie rozumiem... Co to za różnica? W obu przypadkach wspomniany przez Ciebie
          łącznik pozwoli ominąć Most Teatralny i da taką samą oszczędność czasu.
          > A nie przekonuje Cię, że ważniejsze od Różanego Potoku z kilkoma tysiącami
          > mieszkańców jest planowane na najbliższe lata osiedla Rubież z 30 tysiącami? Dl
          > a
          > mnie jest to argument całkowicie przemawiający za rozwiązaniem z miejskich plan
          > ów.
          Nie słyszałem o takim osiedlu i dziwi mnie, że nasze miasto planuje linię
          tramwajową przed powstaniem osiedla, toż to niespotykane :]

> Co więcej - nie powinna powstać przed tramwajem!
          Tu też się zgadzam - najpierw tramwaj w miejscu rezerwy pod NN + skrzyżowanie
          bezkolizyjne z Lechicką, potem ewentualna dobudowa drogi wzdłuż torów, jeśli
          będzie taka potrzeba. Ale to już raczej nierealne, za bardzo się uparli na tą drogę.

> Coś Ci się pomyliło! [...]
          Miałem na myśli odległość od rzeki po zbudowaniu wydzielonej trasy po wschodniej
          stronie drogi, plus wszystkie chodniki, przystanki itp, myślę, że nie byłaby to
          naprawdę niewielka odległość. Nie brałem pod uwagę zwężania drogi, jakby nie
          było to ważny ciąg komunikacyjny.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 16:56
            Gość portalu: mihau napisał(a):

> Nie słyszałem o takim osiedlu i dziwi mnie, że nasze miasto planuje linię
            > tramwajową przed powstaniem osiedla, toż to niespotykane :]

Zgadzam się :-)

> Miałem na myśli odległość od rzeki po zbudowaniu wydzielonej trasy po wschodnie
            > j
            > stronie drogi, plus wszystkie chodniki, przystanki itp, myślę, że nie byłaby to
            > naprawdę niewielka odległość. Nie brałem pod uwagę zwężania drogi, jakby nie
            > było to ważny ciąg komunikacyjny.

Jest. Ale zobacz jak jest wykorzystywany w tej chwili. Nie tworzy się 4 pasów,
            które zwiększyłyby na krótkim odcinku pojemność drogi, zostawia się
            dotychczasowy układ, w który łatwo będzie wkomponować tramwaj. Polityka
            Transportowa Miasta zakładała kategoryczne nie poszerzanie dojazdów do centrum w
            obrębie II ramy. I moim zdaniem należałoby w ten sam sposób (np. metodą
            zastosowaną w Wiedniu, gdzie torowisko jest 20 cm nad jezdnią, ale jest na
            "nasypie", na który awaryjnie można wjechać samochodem bez uderzania w jakiś
            krawężnik, jednak jest tak wysoko, że taki wjazd jest bardzo niekomfortowy -
            chyba, że ktoś jest marynarzem i lubi przechyły ;-) odgraniczyć z ruchu
            samochodowego torowiska w obrębie II ramy na Górnej Wildzie, Wierzbięcicach, 28
            czerwca, Głogowskiej, Grunwaldzkiej i Dąbrowskiego, Św. Marcinie i Moście
            Królowej Jadwigi.
      • Gość: PrzemekG Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.09, 12:38
        Pomysł puszczenia Tramwaju z Pętli na Wilczaku wydaje się jest
        najbardziej optymalny po to między innymi remontują obecnie ul.
        Winogrady. Od Lechickiej zamiast Nową Naramowicką mógłby iśc śladem
        Starej Naramowickiej która po wybudowaniu nowej drogi straci swój
        status podobnie jak planują zrobić z trasą tramwajową z Nowych Zawad
        którą po wybudowaniu ul. Hlonda planują puścić starym śladem.
    • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 01:11
      rumel24 napisał:
      > Tramwaje bylyby idealne, ale to duzo kosztuje i trudno mi sobie w najblizszej
      > przyszlosci te inwestycje wyobrazic.

Jak słusznie zauważa pan Beim, wpierw linia tramwajowa, a potem Nowa
      Naramowicka. To zupełnie proste - jak posiłek główny w obiedzie i deser.

> 1-konieczne wydaje sie przebudowanie skrzyzowania lechicka/naramowicka na
      > wiadukt.

Słuszna uwaga. Nowa Naramowicka wiele nie da. Jednak to skrzyżowanie leży na
      drodze krajowej. Czy wybuduje je zarząd miasta? Chyba nie będzie chciał. Czy
      wybuduje GDDKiA? Ma ważniejsze inwestycje, również w aglomeracji poznańskiej jak
      wschodnią i zachodnią część IV ramy w ciągu dróg S-5 i S-11 których budowy
      zaczną się w tym roku. Poza tym to jest część III ramy. A III rama jest
      oprotestowywana (równiez przeze mnie, gdyż ona będzie potrzebna w przyszłości, a
      teraz Poznań ma ważniejsze wydatki na zwiększenie miejsc pracy w centrum i
      zwiększenie przepustowosci komunikacji publicznej).

> 2-tory kolejowe
      > na polnocy Poznania jest linia kolejowa, wykorzystywana przez pociagi
      > towarowe. moze warto sie zastanowic, aby wykorzystac ja do transportu ludzi.
      > moze warto zorganizowac dwie/trzy stacje w reonie Piatkowa/Naramowic, polaczyc
      > sie z dworcem glownym poprzez stacje poznan wschod/poznan garbary. wowczas bez
      > budowania torow tramwajowych naramowice zyskuja szybkie polaczenie z centrum
      > miasta. polaczenie, ktore moze stac sie w przyszlosci podstawa sieci tzw.
      > s-bahnow aglomeracji poznanskiej.

Skręt, o którym piszesz nie jest możliwy. Ta linia patrząc od Suchego Lasu na
      wschód nie krzyżuje się z innym torami aż do węzła w Antoninku (jednak tam
      umożliwia wyłącznie zjazd z Franowa do Swarzędza), a potem na Starołęce łączy
      się z torami z kierunku Katowic i na Dębcu możliwe jest skierowanie na Główny.
      Ale mam inną koncepcję wykorzystania jej . W chwili obecnej planuje się
      stworzenie trzech linii kolei miejskiej, które promieniście prowadziłyby do
      centrum i na drugą stronę aglomeracji. Patrząc na układ torów, takich linii
      przecinających centrum promieniście mogłyby być 4. W takiej sytuacji sensowne
      byłoby utworzenie na obwodnicy kolejowej linii obwodzącej miasto z Rokietnicy
      przez Kiekrz-Suchy Las-Różany
      Potok-Naramowice-Koziegłowy-Janikowo-Antoninek-Franowo-Starołękę-Dębiec-Górczyn-Junikowo-Plewiska
      do Palędzia, czy Dopiewa. W ten sposób powstałoby 8 węzłów, a linia
      przyspieszyłaby bardzo przejazdy np. z Naramowic na Os. Warszawskie, czy do
      Czerwonaka bez konieczności przejazdy przez Dworzec Główny.
      • Gość: sickie Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.karolin.pl 03.03.09, 01:27
        Koncepcja kolejowa nie jest taka zła, akurat mamy tory kolejowe wychodzące na
        Wągrowiec, szynobus owszem jeździ, ale jak dyliżans na dzikim zachodzie, gdyby
        jeździł częściej np z samego Czerwonaka do dw. Głównego i spowrotem dało by to
        możliwość dostania się do samego centrum w mniej niż 20 min a to już coś, jako
        pierwszy stanę po bilet, przypuszczam, że kolejowy wyjdzie taniej niż MPK! Nie
        chcę myśleć co siedzi w głowach ludzi, ale te kilka minut spacerkiem na stację
        nie jest takim wielkim wyzwaniem w zamian za szybki dojazd do centrum, to chyba
        wystarczająco atrakcyjna opcją w porównaniu z godzinną masakrą w autobusach MPK.
        No ale lenistwo może królować i pewnie się mylę ;)
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 16:59
          W lenistwie Warszawiaków, czy Paryżan nie pobijemy ;-) Ale tam jest
          deprecjonujące korzystanie z komunikacji zbiorowej.

Dokładnie o to chodzi - kto ma interes w samym centrum, by miał dobrą
          alternatywę jazdy komunikacją publiczną. A jak poza centrum, to komunikacja musi
          tworzyć pajęczynę umożliwiającą dotarcie w dowolne miejsce w ciągo 30-40 minut.
          A teraz...? Ale budowanie dróg nie jest żadną alternatywą. Tylko Grobelni tak
          niestety nie myślą.
          • Gość: Maruda Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: 213.17.202.* 07.03.09, 00:12
            > Dokładnie o to chodzi - kto ma interes w samym centrum, by miał
            > dobrą alternatywę jazdy komunikacją publiczną. A jak poza centrum,
            > to komunikacja musi tworzyć pajęczynę umożliwiającą dotarcie w
            > dowolne miejsce w ciągo 30-40 minut.

Dla Umultowa bardzo ważną inwestycją jest dokończenie ul.
            dziegielowej, pomiedzy Zagajnikową i Naramowicką. Bardzo krótki, a
            jakże ważny odcinek ulicy.
    • Gość: sickie Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.karolin.pl 03.03.09, 01:13
      Ach te Naramowice... A od nas jedną wąską drogą przeciska się 25000 tys ludzi, 2
      autobusy miejskie i kilka gminnych... mowa oczywiście o Koziegłowach i
      Czerwonaku. Ale to nie Poznań więc o rozbudowie czegokolwiek można zapomnieć, a
      jak tak dalej pójdzie to i mitycznej 3 ramy nie będzie, bo kasa przepadnie! Ale
      co tam pączki i kawka w biurach smakują jak nigdy na ciepłej posadce, komu by
      się tam chciało pracować. Wracając do tematu, droga na Naramowice musi powstać z
      tramwajem czy bez, jeżdżę Naramowicką od czasu do czasu i to jest większe piekło
      niż u nas, Lechicka musi zostać wyremontowana i mieć tą samą szerokość na całej
      długości.
      • zsp2008 Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! 03.03.09, 12:51
        A co Poznań ma budować drogi dla mieszkańców innych miejscowości,
        którzy nie płacą podatków (PIT) w Poznaniu? Jak tak wam zależy to
        niech wam gmina czy powiat wybuduje.
      • Gość: konrad Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 07:37
        ale trzeba zacząć myśleć, i to także ze względu na kryzys (ten ekonomiczny).
        chociaż tak mówiąc między, bardziej idzie o to KTO będzie miał zlecenie, niż o
        sens inwestycji, a jakość wykonania ... Tak przynajmniej mówią niektórzy radni.
        W przypadku Nowej Naramowickiej chodzi tylko i wyłącznie o dobry dojazd do Placu
        Kolegiackiego. Tylko nie pytajcie dla kogo.
    • Gość: klapka planowanie pół / pół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 07:49
      to jest sztuka. on sobie tylko rysuje, a już tylko z połowy może żyć jak pączek
      w maśle. nie jest sztuką narysowanie planu jeden raz ...
      • Gość: zaskro bez sensu IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.09, 08:43
        Jeśli ktoś kupuje tanie mieszkanie na zadupiu, to powinien liczyć się z
        niedogodnościami.
        • Gość: mm Re: bez sensu IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 13:03
          "tanie"? że tańsze od horrendalnie drogich, nie znaczy, że tanie.
        • Gość: gf Re: bez sensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 12:02
          Sorry, ale to właśnie w Naramowicach są teraz najdroższe mieszkania.
          Zadupie? Naramowice są bliżej centrum niż np. osiedle Sobieskiego, Starołęka czy
          Górczyn, a mniej więcej w takiej samej odległości co osiedla na Ratajach...

Może przy planowanej trasie Nowej Naramowickiej mieszkania są ciut tańsze, ale
          to dlatego, że deweloperzy chcą się ich szybko pozbyć zanim jeszcze ruszą prace
          nad nową trasą.
          A co ciekawsze ludzie kupują tam mieszkania mimo, że pod oknem będzie im
          przechodziła dwupasmowa ulica, kupujący chyba nie są świadomi tego i później
          zaczną się protesty... nieskuteczne, bo trasa była planowana zanim jeszcze
          powstały tam jakiekolwiek bloki, ale mogą opóźnić budowę o jakiś czas.
        • Gość: sickie Re: bez sensu IP: *.karolin.pl 04.03.09, 12:14
          Tanie mieszkanie na zadupiu to nie 32 letni blok na Karolinie w którym mieszkam
          od urodznia. Ludzie którzy tu mieszkają pracują w Poznańskich firmach, które
          płaca podatki w mieście a nie na rzecz zadupia. Poza tym jeździ tu masa TIRów,
          które jadą do bazy logistycznej muszkieterów leżącej przecież w Poznaniu... ale
          lepiej se rozjechać drogę gminną, bo tylko taką można dojechać.
          • Gość: klapka brak polityki transportowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 13:07
            oczywiście zastosowanej w praktyce; papier jest, ale i tak zapomniano o nim w
            studium.
    • der-rauber terefere a bejmy to z księżyca spadną... 03.03.09, 08:30
      Jakie wy piszecie głupoty a jakie idiotyczne tytuły dajecie. Jesteście na poziomie tabloidów, jeżeli chcecie trafić do inteligencji to wam to nie wychodzi. Mnie odstarszyliście na początek na korzyść Dziennika ale to się zrobił "PiS-Zeitung". Na szczęście jeszcze jest Głos, ale tam też mam wiele zastrzeżeń. Chyba czas na własną gazetę, prawicową, liberalną, proregionalną zwalczającą centralizację i rozliczającą baranów wydających nasze podatki.

Co do Meritum. Wszyscy zdają sobie sprawę że tramwaj na Naramowice jest bardzo potrzebny. Ale istnieje coś takiego jak budżet i plan. Zapewne m.in. po to się robi remont ul. Winogrady żeby można przedłużyć linię z Wilczaka. Chyba nikt nie wierzy że szybko da się znaleźć bejmy na linię od Garbar do Wilczaka. Halo pismaczku istnieje coś takiego jak budżet i mozliwości finansowe! Chyba że ktoś planuje zadłużanie się miasta na co jako wyborca się nie zgadzam.

Jak mmieszkałem tam to do centrum dojeżdżałem dochodząc na Wichrowe na 82 i 71, było to szybsze niż czekanie na autobus. Polecam jeszcze rower, z Naramowic do centrum idzie dojechać w ok 15 min z prędkością która pozwoli się nie spocić i nie śmierdzieć potem w biurze.
      • der-rauber a petla może nazywać się Czarnucha (rejon Rubieży) 03.03.09, 09:10
        i wówczas GW będzie miała kolejna okazje do rozwodzenia się i moralizowania ROTFL
    • Gość: pablo.rossi Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: 150.254.126.* 03.03.09, 09:01
      Istnieją zawsze jeszzcze takie rozwiązania jak wydzielone pasy dla komunkacji
      miejskiej. Tzn. by autobusy niezależnie od korków zawsze miały własny, prywatny
      pas. Jest to niewątpliwie tańsze rozwiązanie niż budowa torowiska.

Choć prywatnie wolę tramwaj.
      • Gość: Bua Re: Po co tramwaj? Można inaczej. IP: 142.94.86.* 03.04.09, 01:49
        pablo.rossi
        ma rację.
        Przecież poszerzenie istniejących jezdni jest znacznie szybsze i
        przede wszystkim TAŃSZE niż budowa nowych torowisk tramwajowych.
        Można wówczas wydzielić na nich pasy ruchu na których w godzinach
        szczytu będą jeździły tylko autobusy i taksówki.
    • Gość: gość odpie...cie sie od naramowic! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.09, 09:42
      to nie trawaj powinen byc puszczony ale stonowana zabudowa tego
      klinu-to sa tereny rekreacyjne! Natomiast pomysł z S-bahnem jest
      swietny. tym bardziej ze po tych torach nieporuszaja sie wylacznie
      towarowki-ma tam linie rowniez intercity-czyli transport osonowy
      jest dopiszczalny. poznatym dobrze byloby wykorzystac do tego celu
      dworzec na sobieskiego:>
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: odpie...cie sie od naramowic! IP: *.icpnet.pl 04.03.09, 21:14
        Dworzec na Sobieskiego idealnie nadaje się do integracji z koleją miejską, która
        w Poznaniu ma niemal idealny układ i do stworzenia komunikacji w schemacie
        niemal kompletnej pajęczyny się dobrze nadaje. Brakuje tylko tak naprawdę
        domknięcia pętli kolejowej z Kiekrza do Górczyna albo Junikowa. Ale stworzenie
        czegoś takiego przy takim stopniu zabudowania tych terenów jest już raczej
        niemożliwe. Chyba, że wzdłuż budowanej zachodniej obwodnicy IV ramy S-11.

Nie jesteśmy Berlinem, który tworząc taką kolej sto lat temu od razu budował
        cztery tory na nasypach, ale są w Niemczech miasta, gdzie komunikacja S-Bahn
        odbywa się po tych samych torach co pociągi osobowe i towarowe (np. Monachium i
        Frankfurt nad Menem).

A co do terenów rekreacyjnych na Naramowicach. Nie jestem zwolennikiem zabudowy
        Umultowa za torami, ale do torów wysoka zabudowa jest wręcz oczywista. Tak samo
        jak zabudowa łąk na Strzeszynie i Ratajach.Trzeba zagęszczać zabudowę w
        pierścieniu wewnątrz III ramy i 2,3 km na zewnątrz od niej. Ale zupełnie inną
        kwestią jest, że miasto nie daje mieszkańcom możliwości zakupu gruntów pod
        budownictwo jednorodzinne i ceny osiągnęły pułap zmuszający tysiące ludzi do
        budowania się pod miastem. Czy miasto planuje parki w pobliżu istniejących
        osiedli? Też pewnie nie, choć mogę się mylić. W każdym jednak razie 10-15 tys
        ludzi rocznie buduje sobie domki w Powiecie Ziemskim przestając być podatnikami
        ubożejącego miasta Poznania.
        • Gość: Maruda Re: Dlaczego ludzie nie budują się w Poznaniu? IP: 213.17.202.* 05.03.09, 17:35
          > osiedli? Też pewnie nie, choć mogę się mylić. W każdym jednak
          > razie 10-15 tys ludzi rocznie buduje sobie domki w Powiecie
          > Ziemskim przestając być podatnikami ubożejącego miasta Poznania.

Gdyby ludzie mogli sie wybudowacć np. na Szczepankowie, to by pewnie
          nie budowali domów w Luboniu, Skórzewie, Dopiewie, Plewiskach czy
          Rokietnicy.
          W Poznaniu jest ogromnie dużo terenu pod zabudowę mieszkaniową, np.
          w okolicy ul. Sowice, Kobylepole, Michałowo czy na Morasku, ale to
          działanie władz powoduje, że ludzie budują się w Powiecie Ziemskim.
          Dobrze, że chociaż w Strzeszynie Greckim budownictwo ruszyło.
    • Gość: dop Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 11:55
      budujcie wiecej mieszkan to na pewno bedzie miejsce na linie
      tramwajowe... Deweloperzy powinni myslec troche wiecej, zanim cos
      wybuduja
    • Gość: dfd Dlaczego to tak musi być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 12:38
      Dlaczego wszystko u nas idzie tak opornie!? Przecież to jest jakaś paranoja! Ten
      tramwaj powinien być już od co najmniej dwóch lat! A oni nawet nie mają go
      wpisanego w wieloletnim planie inwestycyjnym! Czyli, że tramwaj powstanie za
      jakieś +/- 30 lat (o ile w ogóle).

Czy ci rządzący naprawdę nie mają pojęcia o tym co się dzieje w mieście? Co
      codziennie zatruwa życie zwykłym mieszkańcom?

No tak, ale teraz mamy ważniejsze sprawy! Euro 2012, całe 4 mecze będą u nas
      (nie wiem ile, strzelam), więc warto zaniedbać wszystko inne żeby to dobrze
      zorganizować. No i przecież w Poznaniu jest Dobry Klimat, ludzie korzystają z
      ekologicznej komunikacji miejskiej nie zanieczyszczając środowiska własnymi
      samochodami...
      • Gość: Włodek z Grunwaldu po prostu patrz na kogo zagłosujesz w 2010 IP: *.icpnet.pl 04.03.09, 21:19
        Są ludzie, którzy uważają, że lepiej zasmrodzić centrum miasta, że serce tysiąc
        letniej pierwszej polskiej stolicy, to miejsce w sam raz na przecinające się
        autostrady i wieżowce. A dla podniesienia komfortu życia lepiej wyprowadzić się
        jakieś 30 km poza miasto. Tak sądzili też mieszkańcy Starożytnego Rzymu, aż w
        końcu upadła gospodarka zmuszając ludzi do opuszczenia miasta by wyżywić się z
        ziemi. Zresztą zobacz gdzie mieszkają obecne władze miasta, to będziesz wiedział
        co dla nich jest priorytetem. Dodatkowo prezydent Grobelny jest w silnym
        towarzystwie, które było zamieszane w tzw. sprawę działek na Morasku. I może ma
        zobowiązania by podnieść ich wartość?
    • Gość: PrzemekG A może tramwaj po obecnej Naramowickiej IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.09, 12:46
      Pomysł puszczenia Tramwaju z Pętli na Wilczaku Naramowicką do
      Lechickiej wydaje się jest najbardziej optymalny po to między innymi
      chyba remontują obecnie ul. Winogrady i po to chyba projektują ul.
      Naramowicką od Serbskiej do Lechickiej. Od Lechickiej zamiast Nową
      Naramowicką mógłby iśc śladem Starej Naramowickiej która po
      wybudowaniu nowej drogi straci swój status podobnie zresztą jak
      planują zrobić z trasą tramwajową z Nowych Zawad którą po
      wybudowaniu ul. Hlonda planują puścić starym śladem.
    • Gość: Jarek-W Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.09, 13:06
      Jestem mieszkańcem rejonu Radojewa. Uważam że mimo iż w tych okolicach mieszka
      prezydent i wice prezydent naszego miasta to administracja miejska nie robi nic
      dla mieszkańców tej dzielnicy (za torami kolejowymi). Uważam że tramwaj powinien
      byc poprowadzony jako rozbudowa PST, bo przecież węzeł na moście teatralnym
      będzie rozbudowany przez skierowanie PST na peron 7 PKP. Równolegle powinna byc
      poprowadzona ulica. Ale na przeszkodzie stoi uwłaszczony na terenach prywatnych
      UAM , który traktuje Morawsko jako swoje prywatne ranczo i chciałby je zamknąć
      dla "obcych". Nawiasem mówiąc Prezydent powinien porozmawiąć ze swoim kierowcą
      to może zauważyłby problemy dojazdowe swoich wyborców.
    • Gość: motorniczy Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.09, 13:17
      Wszystkie linie tramwajowe biegnące do północnych dzielnic miasta
      przebiegają dziś przez skrzyżowanie Roosevelta - Dąbrowskiego. Ten
      kto jeździ tramajem z mostu Teatralnego wie, że już dzisiaj tramwaje
      się tam nie mieszczą, powstają kolejki tramwajów które nie mogą
      wjechać na przystanek a pasażerowie na przystanku również się nie
      mieszczą. Podejmowane są próby poprawy przez zmianę sterowania czy
      budowę pst do dworca. Nie zmienia to jednak tego, że jest to wąskie
      gardło w sieci tramwajowej. Specjalista Pan Beim proponuje dołożyć
      jeszcze do tego gardła bo szybciej i taniej można wybudować.
      Niestety nie będzie można równie szybko i tanio dojechać, więc i tak
      lepiej jechać samochodem. Rozwiązanie przez Szelągowską ma
      podstawową zaletę do centrum możemy się dostać z dzielnic północnych
      z ominięciem skrzyżowania Roosevelta - Dąbrowskiego. Pan Beim ma
      coraz więcej złotych pomysłów takich jak metro zamiast III ramy czy
      tramwaj w Murawie zamias w Szelągowskiej. Pobudki i idea kierujace
      specjalistą Beimem są jak najbardziej słuszne. Niestety może przyjść
      nam zapłacić za niedouczenie niektórych osób. Rozwiązania w
      systemach komunikacyjnych powinny je usprawniać a nie pograszać i
      chodzi tu nie tylko o całość systemu transportowego ale również o
      jego poszczególne podsysytemy. Zwiększenie strat czasu na
      wspomnianym skrzyżowaniu spowoduje wydłużenie czasu jazdy również na
      pst i zamiast zmniejszenia ruchu samochodowego jak tego chciał Pan
      Beim (i chcę równiez tego ja) otrzymamy wzrost tego ruchu.
      • Gość: PanMarcepan Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: 212.241.39.* 03.03.09, 14:31
        Tak, tylko jesli przedluzy sie pst do dworca (a to juz pewne), wowczas polowa, jak nie wiecej ruchu z tego newralgicznego skrzyzowanie odpada. Zatem bez problemu znajdzie sie miejsce na jedna czy dwie linie z Naramowic. Niestety ale widzac tempo budowania sieci tramwajowych w Poznaniu to polaczenie z wilczaka byloby najkrotszym dystansem... czyli moze go wybuduja w przeciagu 20 lat :(
        • Gość: motorniczy Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.09, 14:21
          Do dworca pójdzie najwyżej jedna linia. Nawet gdyby to była linia o
          największej częstości kursowania co wydaje się wykluczone i
          niepotrzebne nie zdejmiemy połowy ruchu tramwajowego ze skrzyżowania
          Roosevelta - Dąbrowskiego. Tempo budowy nie jest złe, złe jest tempo
          podejmowania decyzji.
    • wisnia tramwaj wzdłuż naromowickiej i szelągowskiej 03.03.09, 13:39
      bajm się nie wysilił jak na naukowca
      • Gość: Marcel GW RULEZ IP: *.centertel.pl 04.03.09, 11:00
        dziekuje za zdjecie ulicy w szczycie. w pelni zobrazowalo to cierpienie swiata. jakze mi ciezko bylo sobie wyobrazic takie zdarzenie...
      • Gość: V. Re: tramwaj wzdłuż naromowickiej i szelągowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.09, 11:17
        naucz się czytać i pisać nazwiska
    • Gość: u Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: 79.162.181.* 03.03.09, 15:33
      Zapytam nieśmiało: A kędy pomyka do swojej gwiazdki tivi Tapirowany
      Pudel? No i jak jego vice, czyli słynny szturmowiec-na-konsulat-
      Federacji?
    • Gość: pmmal28mk Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.centertel.pl 03.03.09, 16:01
      Może powrócić do Trolejbusów, które przez 40 lat woziły mieszkańców naszego
      miasta?? Kiedyś właśnie Szelągowską i Naramowicką jeździły trolejbusy (linie 105
      i 106), do dziś mamy pamiątkę po nich, w postaci słupów kratowych wzdłuż ulicy
      Szelągowskiej. Gdyby właśnie do tego ekologicznego środka komunikacji wrócić,
      wybudować jak ktoś wspomniał oddzielne pasy dla autobusów i trolejbusów, to taka
      trasa była by gotowa w znacznie krótszym czasie, tu wchodzi w rachubę nowe
      oddzielne pasy, oraz rozwieszenie sieci trakcyjnej, można ją podłączyć pod dwie
      podstacje trakcyjne które były by najbliżej linii, jeśli oczywiście była by taka
      możliwość. Z drugiej strony bardziej obstawiał bym trasę właśnie od pętli na
      Wilczaku, a nie budowania zupełnie nowej trasy. (A teraz możecie mnie wyzywać ;)
      • xaliemorph Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! 03.03.09, 18:44
        Może niewiele wniosę ale koncepcja trolejbusów jest ciekawa. CO prawda być może
        nieco odpada ze względu na zwiększanie się parku maszynowego miejskiego
        przewoźnika, jednakże i tak jest to dalece tańsze niż budowa torowiska.
        • Gość: L_C_K Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 21:41
          Biorąc pod uwagę, że sieć trolejbusową trzeba wybidowac od podstaw (chodzi o kable i stacje zasilania) oraz jak doliczymy budowę dodatkowych pasów czy wręcz tras to budowa tramwaju nie musi wyjść drożej. ZTCP to budowa tramwaju między Kupcem a Mostem Rocha nie była droższa od dobudowania jezdni na Bułgarskiej między Marcelińską a Łubieńską
        • Gość: Bua Re: Trolejbusy a nie drogi tramwaj IP: 142.94.86.* 03.04.09, 23:39
          Trolejbusy jak najbardziej. Przecież nie hałasują i nie zasmradzają
          jak autobusy.
    • Gość: Marcin28 Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.icpnet.pl 03.03.09, 18:17
      Uważam że budowa trasy tramwajowej na Naramowice powinna być dla
      miasta priorytetem a nie być odkładana na "świete nigdy".
      Na szczęście dzieki "Gazecie Wyborczej" i niektórym radnym nie uda
      się Panu Kruszyńskiemu zbagatelizować tego problemu.
      Osobiscie uważam , że koncepcja budowy torowiska równoleglego do PST
      ulicami Szelągowska i Naramowicka jest prawidłowa nie znaczy to
      jednak , że kompletna.
      Podoba mi się koncepcja Pana Beima.Uważam , że równocześnie z budową
      ulicy Nowej Naramowickiej powinno powstac tam torowisko aż do
      wydziału Geografii.Uważam jednak , że puszczenie tramwaju ulicą
      Murawa przez Osiedle Wichrowe Wzgórze jest niemożliwe bo za malo tam
      na to miejsca.
      Stwierdzam jednak ,że 4 i 10 powinny być przedłuzone do Naramowic
      od Ronda Solidarności ulicą Serbską ( na Połabską i tak prawie nikt
      nie jeździ z centrum bo są tam autobusy dowożace do PST).Oprócz
      tego jestem też zwolennikiem połączenia Wilczaka z trasą z Garbar na
      Naramowice. Co zyskamy przez to? Linie 3,4 i 10 będą dowoziły z
      okolic Mostu Teatralnego w rejon Naramowic nie bedzie więc trzeba
      puszczać na ulicę Winogrady nowych linii. Do obsługi zachodnich
      Naramowic i UAM wystarczą przedłuzone linie 3,4,10( maksymalnie)
      plus linia albo dwie do Małych Garbar ulicą Szelągowką.

W przyszłosci gdy powstanie wielkie osiedle Rubież na 30 tys. ludzi
      wystarczy tylko wybudować torowisko na ulicy Rubież i puścic
      dodatkowe linie przez ulice Szelągowską i Winogrady na wschodnie
      Naramowice.

Co sądzicie o mojej propozycji?Zapraszam do komentowania.
    • Gość: luz Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.centertel.pl 04.03.09, 00:40
      Tramwaj w śladzie ulicy Rubież... hmm ciekawa propozycja. Tylko, że tu
      kompletnie nie ma miejsca na tory! A jak wyglądałby według Was zakręt ze starej
      Naramowickiej w Rubież?! A łuk na Rubieży tu gdzie rondko ;D To jakiś chyba
      miniaturowy tramwaj pokona. Nie no spoko jeśli to technicznie możliwe to jestem
      za. Hmmm: Taki kameralny tramwaik... (coś ala na Sołaczu) wsiadam sobie 10m od
      bramy... bilet smsem... klima... 10min i Wilczak ... kolejne 10min ...teatralka
      Oj rozmażyłem się :] Wyglądam przez okno a tu taki widok od 1,5 roku: trzech
      panów wyposażonych w koparkę + ok 20 letnią wywrotkę (no czasami jest jescze
      kamaz) buduje kawałek drogi z chodnikiem; początek w szczerym polu i koniec w
      szczerym polu, wszystko w sumie jakieś 300m... ot taka polska rzeczywistość
    • Gość: naramowice zrobić konkurs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 08:09
      na komunikację (i nie tylko) Naramowic, skoro ma tu być 30 tys mieszkańców; Jak
      będą tu żyć?
    • Gość: PrzemekG z petli na wilczaku potem stara naramowicka !!! IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.09, 14:17
      Argumenty

1.Obecny remont ulicy Winogrady czyli odcinka do pętli Wilczak w
      którym przecież założono pierwszenstwo komunikacji publicnej.

2.Dalej od Petli Wilczak do Lechickiej
      Ten odcinek jest obecnie projetowany i jest tam sporo miejsca aby
      w projekcie uwzględnić tramwaj. (później będzie ciężko)

3.Dalej od Lechickiej do torów kolejowych
      Po zbudowaniu Nowej Naramowickiej od Lechickiej w kierunku torów
      Stara Naramowicka straci swój dotychczasowy status więc można
      będzie tam puścić Tramwaj podobnie jak to mają zamiar zrobić na
      Nowych Zawadach po wybudowaniu ul. Hlonda

4. Uzyskamy w ten sposób dwie osobne równoległe linie z północy
      poznania do centrum
    • marek.es Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! 05.03.09, 08:38
      tinyurl.com/cllph2 I Rysiu wyjaśnił priorytety.
      • Gość: Jacek Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 11:26
        Warto jeszcze dodać, że propozycja, o której pisze "Gazeta", została
        zgłoszona przez Sekcję Rowerzystów Miejskich. Zakłada ona realizację
        wspólnych pasów autobusowo-tramwajowych, a także dróg rowerowych:

www.srm.eco.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=710&Itemid=36

Niestety, z tego co widzę, mimo kilku artykułów w "Gazecie" nadal
        miasto na tę propozycję nie odpowiedziało!

• Gość: @ Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 12:47
          A może wybudować lotnisko w Naramowicach ?
          • Gość: gfh Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.centertel.pl 05.03.09, 15:43
            + baza rakiet taktycznych :]
            • Gość: S. Car Re: Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.lanet.net.pl 05.03.09, 20:20
              ...a także zbudować pomnik Grobelnego i ustawić go między jezdniami Nowej
              Naramowickiej, oczywiście pozbawionej torowiska.
    • Gość: gość Dajcie wreszcie tramwaj na Naramowice! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 15:18
      tak tak- oczhodzi was tyko zeby miec wygodnie pod dupa..najlepiej wyrownac morene czolowa zeby mieszkancom bloku nieszlo sie zbyt ciezko pod gorke, w palacu von treskova potrzeba bedzie biedronka dla dynamicznych neo-blokersow, sciac rezerwat i utworzyc moraskomoutain-ski i wieze widokowa morasko-'tałer'(:D)...zarazaraz-ale po co jak juz nema nic do zobaczenia procz osiedla w designie zapyzialego senatorium;/ glupcy! piatkowo z pieknych hub moraskich wygada jak armia straszydel przed...sami sobie rzytoczcie jakies sielsie miejse z dziecintwa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka