Dodaj do ulubionych

Autostrada Kraków-Katowice

IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 22:27
Dlaczego przed wiaduktem na autostradę do Katowic k/ Witaka ustawiono
kierunkowskaz do Trzebini w prawo, na stara droge Katowicką, która jest
nadmiernie obciążona, a nie kieruje sie samochodów na autostradę, którą do
Trzebini szybciej i wygodniej się jedzie. Taki kierunkowskaz powinien
informowac o skrecie do Zabierzowa lub Krzeszowic.
Obserwuj wątek
    • Gość: GS Re: Autostrada Kraków-Katowice IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 17.05.04, 09:14
      Bo oznaczenia dróg rządzą się innymi zasadami - droga o tym numerze nie biegnie
      do Zabierzowa i Krzeszowic, tylko do Trzebini. A to jest drogowskaz nie na
      Trzebinię tylko na drogę o określonym numerze i kierunku docelowym. Inna sprawa
      że mało kto patrzy na numerację dróg, wybierając zamiast tego jazdę na czuja.
      • Gość: OLO I Re: Autostrada Kraków-Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 10:30
        Znajdzcie na drogowskazach na autostradzie Skawine, która jest tuż obok drogi :)
        • Gość: GS Re: Autostrada Kraków-Katowice IP: 213.25.149.* 17.05.04, 17:59
          To jest dokładnie ten sam problem - zjazd jest na drogę do Oświęcimia (która -
          tak się składa - biegnie przez Skawinę). Inna sprawa, że według mnie powinno
          podawać się co najmniej dwie miejscowości: najbliższą i docelową. Wówczas koło
          centrum Witek powinno być oznaczenie o zjeździe na Zabierzów (lub Krzeszowice) i
          Trzebinię, a przy zjeździe na Skawinę: Skawina i Oświęcim.
          • krzychut Re: Autostrada Kraków-Katowice 17.05.04, 22:11
            Matolom ustawiającym tablice informacyjne i drogowskazy przy naszych drogach
            zalecalbym wycieczkę do Niemiec, gdzie mogliby się przyjrzeć jak można
            przejrzyscie i logicznie oznakować drogi tak aby nie blądzil nie tylko
            miejscowy ale też przyjezdny kierowca.
            • Gość: GS Re: Autostrada Kraków-Katowice IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 17.05.04, 23:44
              W 1997 roku przejechałem bez najmniejszych problemów całe Niemcy, Danię,
              Szwecję, pół Norwegii, znów Szwecję i promem do Gdyni. W Gdyni pobłądziliśmy na
              pierwszym skrzyżowaniu.
            • kuba203 Re: Autostrada Kraków-Katowice 19.05.04, 22:31
              krzychut napisał:

> Matolom ustawiającym tablice informacyjne i drogowskazy przy naszych drogach
              > zalecalbym wycieczkę do Niemiec, gdzie mogliby się przyjrzeć jak można
              > przejrzyscie i logicznie oznakować drogi tak aby nie blądzil nie tylko
              > miejscowy ale też przyjezdny kierowca.

No bardzo ciekawe, bo ja się z kumplem w Niemczech pogubiłem już po paru
              kilometrach od granicy, szukając tablic z kierunkami docelowymi danej trasy, a
              znajdując tylko najbliższe miejscowości :D
              • krzychut Re: Autostrada Kraków-Katowice 19.05.04, 22:50
                Nawet się nie chwal, że zablądzileś, nie zaliczasz się przecież do myślących
                inaczej.
                • kuba203 Re: Autostrada Kraków-Katowice 19.05.04, 22:54
                  krzychut napisał:

> Nawet się nie chwal, że zablądzileś, nie zaliczasz się przecież do myślących
                  > inaczej.

Po prostu jestem przyzwyczajony do naszych metod znakowania dróg, więc byłem
                  nieco zbity z tropu po zetknięciu się z czymś innym :)
              • Gość: GS Re: Autostrada Kraków-Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 00:55
                W Niemczech oznaczenia jak dla mnie były GENIALNE (przynajmniej autostrady).
                Tylko że trzeba patrzyć na numer drogi a dopiero w drugiej kolejności na nazwę.
                Najbardziej natomiast podobały mi się oznaczenia "dojazd do drogi nr ..." - jest
                nim numer drogi w przerywanej obwódce. Tak domyśliłem się biorąc pod uwagę, że
                takie właśnie numery pojawiały się np. przy dojeździe do Hamburga - przed
                pierwszymi skrzyżowaniami były wymienione (na kierunkowskazach) chyba wszystkie
                drogi wychodzące z miasta.
          • skrzych Re: Autostrada Kraków-Katowice 19.05.04, 20:30
            A ja właśnie jadąc niedawno obwodnicą w kierunku Katowic byłem mile zaskoczony
            widząc kierunkowskaz (nowiutki) z napisami Skawina Oświęcim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka