micnow 26.03.09, 18:42 Nie od dziś wiadomo że Dominikanie, to najbardziej rozsądna część organizacji kościelnej, niestety nie mają za dużo do powiedzenia przy podejmowaniu decyzji... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: prafianin radca prawny kurii to niekompetentny bufon IP: *.CNet.Gawex.PL 26.03.09, 18:53 Rada prawny kurii to główny winowajca tego zamieszania. Faceta pycha i chciwość zżarła. Tajemnicą poliszynela jest że jako radca kurialny , zwraca się do proboszczów z " przymusowymi poradami prawnymi " za które proboszczowie płacą. Jak kurię będą reprezentować tak pyszni ludzie i bez taktu , to odchodzenie ludzi od kościoła katalockiego będzie coraz częstsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: radca prawny kurii to niekompetentny bufon IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 26.03.09, 19:53 Nie zgodze sie z Toba, radca jest winien pierwsze 5 minut, potem szef kurii juz za sprawe odpowiada a jak sprawy nie wstrzymuje to odpowiedzialnosc wedruje w gore na poziom Episkopatu jako zwierzchnika Kurii. Brak reakcji z tamtad to znaczy Episkopat zgadza sie z radca i zgadza sie na uszkodzenie wizerunku KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiądz z Ostrowa Re: radca prawny kurii to niekompetentny bufon IP: *.CNet.Gawex.PL 27.03.09, 14:54 Ten radca to Pan Mikołaj Drozdowicz. Człowiek pyszny , pławiący się w luksusie , drogich garniturach , drogich samochodach , drogich wycieczkach. Wolno mu. Ale to za pieniądze katolików łożących na kościół. Nie jest to zgodne z duchem ewengelii.Wpis wyżej brutalnie nazwały tego prawnika i coś w tym jest. To wierzchołek klanu Drozdowiczów. Ojciec Mikołaja prowadzi pracownię organów która ma monopol kurii na kościoły w Wielkopolsce. Efekt tego monopolu jest taki , że ludzie dają pieniądze na nowe organy , on zaś sprowadza zepsute instrumenty z zachodu i sprzedaje jako nowe ( niech dzdiennikarze obejrzą instrument w Ostrowie Wielkpolskim ). Ta katolicka firma zatrudnia ludzi na czarno. Nie płaci za nadgodziny. Kuria to chyba coś innego niż jego ekstelencja arcybiskup Gądecki który chyba o tym nie wie. A co do Mikołaja Drozdowicza , to jak sprawy kurialne prowadzili adwokaci , to były one załatwiane taktownie z duchem ewangelii( przykład Szkoła Baletowa ). Czas chyba na przewietrzenie kurii metropolitanej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlo Re: radca prawny kurii to niekompetentny bufon IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 15:16 Zdaje się, że wsprawie szkoły baletowej kurię reprezentował również mec Drozdowicz a nie jacyś "taktowni" adwokaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prok Re: radca prawny kurii to niekompetentny bufon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 19:09 Gość portalu: carlo napisał(a): > Zdaje się, że wsprawie szkoły baletowej kurię reprezentował również > mec Drozdowicz a nie jacyś "taktowni" adwokaci. Czy taktowny adwokat może byc skuteczny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: radca prawny kurii to niekompetentny bufon IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 26.03.09, 20:00 Swietne podsumowanie tej tragicznej dla katolikow sytuacji. Nagle zostali zmuszeni do glebokiego zastanowienia sie nad realiami tego swiata, skonfrontowani z sytuacja, ktora, gdyby byla wymyslona, nikt nie dal by jej wiary. Raz jeszcze zycie przekracza granice ludzkiej wyobrazni. Kuria a konkretnie jej zwierzchnik popelnia potezny blad marketingowy, a poniewaz dotyczy to KK to popelna grzech, grzech ciezki przeciwko przykazaniu milosci bliizniego swego. Grzech ten poglebia sie przez podwazenie zaufania wiernych do calej instytucji Kosciola. Nalezalo by sie spodziewac zatem przyznania do grzechu, stosownej pokuty i zadoscuczynienia, zgodnie z doktryna Wiary. Jako osoba swiecka zastanawialem sie tylko nad zadosuczynieniem. Jedyne co mi przychodzi do glowy to jednostronna rezygnacja z obiektu, ktory tak mocno naruszyl wiez kosciola z wiernymi. W dyskusji na lamach GW (innej plaszczyzny strona koscielna nie otworzyla) podniesiono argument dbalosci Kurii o poziom wyksztakcenia mlodziezy z sugestia zapewnienia tego poziomu poprzez tworzenie szkol prywatnych. Naturalnie, poziom 8-mki mozna podciagnac wyzej, zawsze mozna wejsc wyzej, aczkolwek bedzie to zadanie nad wytraz trudne gdyz poziom ten jest od dawien dawna bardzo wysoki. Widzac zrecznosc, takt i troske Kuri o bliski kontakt z mlodzieza w tym przypadku, bardzo watpie, czy poziom ten wzrosnie pod bezporednia opieka Kurii. VIII LO od dawien dawna przesycone bylo najlepszymi wartosciami patriotyzmu i katolicyzmu. Zaangazowanie uczni w sprawy kosciola bylo do tej pory godne podziwu, nawet w warunkach, gdy komunistyczne wladze z KK walczyly. I tak byloby dalej gdyby nie ta niespodziewana reakcja Kurii obecnie. Z cala pewnoscia olbrzymia liczba katolikow ma teraz potezny dylemat moralny. Mnie zastanawia jeden problem , powiedzmy, techniczny. Czy KK w Polsce nie ma bardziej odpowiedzialnych duszpasterzy ? Chocby tylko dzialajacych mniej prymitywnie ? Z wieksza oglada towarzyska, z tzw. "kinderstuba", potrafiacych zaprosic do domu nawet klopotliwych gosci ? Miara dramatu mlodziezy jest dla mnie to zdjecie miasta.gazeta.pl/poznan/51,36037,6426860.html?i=22 obrazujace faktyczny stosunek pasterza do swoich, jakze mimo wszystko, wiernych owieczek. Setki mlodych, ufnych jeszcze ludzi, w wiekszosci praktykujacych katolikow, pozostawionych decyzja "pasterza" za zelazna brama. O tym pasterzu nie mozna powiedziec "jam jest Pasterz dobry". Czyzby ten "pasterz" w swoim oderwaniu od rzeczywistosci, tak rozumial slowa piesni "u drzwi Twoich stoje" ? Czy nie za bardzo i przedwczesnie oderwal sie od ziemi ? Zapomnal ,ze dobrowolnie podjal sie poslugi duchowej dla wiernych, ze tylko w tym celu stoi przed oltarzem ? Wyrok sadu jest jaki jest, wypracowanie go trwalo dlugo i ciagle jeszcze budzi u wielu ludzi watpliwosci. Jedno jest pewne, ks Piotrowski i skladajacy sie na poczatek budowy rodzice, mieli na celu dobro i rozwoj mlodziezy, nic wiecej. Administracja cywilna wypelniala ten obowiazek dobrze lub znakomicie pomagajac szkole sie rozwijac. Obekt jest zadbany, wyniki nauczania bardzo dobre. Mlodziez wychowywana w duchu patriotycznym i katolickim. W tym momencie nalezy sie nabozenstwo dziekczynne odprawic i szkole poblogoslawic, pozostawiajac troske o byt materialny szkoly dotychczasowemu gospodarzowi, Miastu. Naturalnie, nie wierze, ze Kuria dorosla do takiego rozumowania, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca jak wskazuja dokumenty Archiwum Panstwowego ... 27.03.09, 08:00 ... ks. Piotrowski nigdy nie splacil kapitalu, a jedynie niewielka czesc odsetek od kredytu. Czy wiec mial prawo dysponowac budynkami (kto widzial testament i czy on wogole istnial?)? Jesli tak, to czy na spadkobiercy nie spoczywa obowiazek splaty kredytu (inna sprawa, komu?) lub zrzeczenia sie takiego 'spadku'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: radca prawny kurii to niekompetentny bufon IP: *.karolin.pl 02.04.09, 11:21 jest doktryna wiary... i jest doktryna przebaczenia... pojawi się datek więc i będzie przebaczenie... bóg zmienił swą postać w pieniądz, jest wszędzie i to on rządzi, jest podstawą wszelkiego zła i sam w sobie jest dobrem bo za pomocą niego możesz się odkupić - wykupić... więc płać głupi człowieku póki jeszcze żyjesz... jak umrzesz za twe ubezpieczone truchło wyżywi się nie jedna morda tyle jesteś wart ile masz pieniędzy... nie masz pieniędzy - jesteś nikim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antychryst.info O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.eastwest.com.pl 26.03.09, 19:35 Moim zdaniem hierarchia kościelna pokazuje po prostu swoją prawdziwą twarz. Kościół zawsze wspierał naukę, swoją naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miko Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.echostar.pl 26.03.09, 19:41 Dzięki Ojcze Pawle! Dzięki po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr W. O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.cable.quicknet.nl 26.03.09, 19:51 Muszę przyznać, że kościół (celowo piszę przez małe k) bardzo skutecznie pracuje aby odpychać od siebie ludzi. Zostałem wychowany w rodzinie katolickiej ale zawsze miałem mieszane uczucia do kościoła. W czasach komunizmu polski kościół miał misję i wodza. Dziś nie ma ani misji ani wodza. Ludzka chciwość zwycięża. Smutne -kościół najpierw sprawił, że stał mi się obojętny, ale coraz częściej tragają mną negatywne uczucia kiedy słyszę słowo kościół a czasem wręcz pięści same mi się zaciskają, ot choćby jak słyszałem słowa arcybiskupa, że młodzież nie ma nic do spraw VIII LO. takiej bezczelności to dawno nie słyszałem, ale cóż... Szkoda, że prawdziwy Kościół Chrystusa siedzi w cieniu choćby w postaci oo. Dominikanów i np. o. Góry, który robi wspanałe rzeczy. Od wielu lat nie mieszkam już w Poznaniu ani w Polsce i prawdziwego Kościoła mi brakuje. Natomiast mafijny kościół arcybiskupi niech sobie wróci do średniowiecza i tam swoje metody dla ciemnegu ludu uskutecznia. Co więcej kościół katolicki daje mi tylko argumenty, że wiarę od kościoła trzeba rodzielić - bo może to mieć katastrofalne skutki dla wiary - tak ja w moim przypadku ... Coż moja obojętność przemieniła się we wrogość. Well done ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.09, 20:30 Mam dokładnie te same odczucia. Sprawa MOJEJ szkoły przelewa kielich goryczy - na przedstawicieli Kościoła trudno mi teraz patrzeć, coraz trudniej. Nie po raz pierwszy czuję się przez nich traktowana z góry, z niechęcią, jak człowiek niepełnowartościowy, może wręcz nie-człowiek? Żałuję, ale w Kościele nie znajduję schronienia. Już nie. A tak dobrze pamiętam Matkę Boską Bolesną tuż przed ósmą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: 217.168.131.* 27.03.09, 19:27 zrzucenie mentalności niewolnika jednak boli. Odpowiedz Link Zgłoś
easyjozik Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 27.03.09, 07:29 Zwróć się do Jezusa bez pośredników, czytaj Biblię i Bóg umieści Cię we własciwym kościele -ciele Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ya Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 21:35 ale mądry i przeciwstawia się ortografii i Kosciłowi i nic nie rozumie tylko "wierzy" propagandzie antyklerykalnej, a sam Kosciła nie buduje. Hi ha, hi ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.karolin.pl 02.04.09, 11:24 jak odepchnie... to i tak przyciągnie na siłę! ciemny motłoch łatwo zastraszyć, piekłem, diabłem, ekskomunką... nie ma ludzi nie ma kasy... nie ma kasy nie ma władzy i dostatków by próżne życie prowadzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.icpnet.pl 26.03.09, 19:52 > Nie od dziś wiadomo że Dominikanie, to najbardziej rozsądna część organizacji > kościelnej, Tomás de Torquemada też był dominikaninem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 21:27 i kilku innych z Hiszpanii Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 26.03.09, 20:25 Katabasy, won z ul. Kanclerskiej ! Weźcie sobie tę ruderę z powrotem, a LO nr VIII przenieść natychmiast na Kanclerską! Grobelny i reszta kościelnych przydupasów - przestańcie lizać katabasom dupy i zacznijcie wreszcie dbać o publiczne mienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.adsl.inetia.pl 26.03.09, 20:35 Apeluję o kulturę. VIII LO na Kanclerskiej nie byłoby tą samą szkołą. Tak samo jak Marynka przy Bernardynach nie jest szkołą Marcinkowskiego (wybaczcie, Marynkowicze!), a Dąbrówka na Żeromskiego niewiele ma wspólnego ze Szkołą Ludwiki (choć bardzo by chciała). Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 27.03.09, 16:16 Gość portalu: moi napisał(a): > VIII LO na Kanclerskiej nie byłoby tą samą szkołą. Tak samo jak > Marynka przy Bernardynach nie jest szkołą Marcinkowskiego Marynka przy Bernardynach nie jest szkołą Marcinkowskiego przede wszystkim z tego powodu, że "Marynka" czyli LO im. Św. Marii Magdaleny i LO nr 1 im. Karola Marcinkowskiego to dwie zupełnie różne szkoły. A jeśli chodzi o LO nr VIII, to sama jestem jego absolwentką, też mnie bulwersuje obecna sytuacja, jednak prawda jest też taka, że Ósemka spada w rankingach, gdyż nie ma swojego gimnazjum, zatem nie ma możliwości "wychowania" sobie licealistów na dobrym poziomie, co czyni chociażby Marcinek. Dzieje się tak, gdyż nie spełnia warunków lokalowych, czyli oddzielenia uczniów LO od uczniów ewentualnego gimnazjum. Może zatem obecna sytuacja zmusi miasto do przekazania Ósemce lokalu, który spełniał by te warunki. Oczywiste, że to przykre, bo budynku Mickiewicza czuć ducha historii, ale choć jestem osobą wierzącą, to jednak powiem, że niech się kuria zapcha w swej chciwości. A najbardziej absurdalne w tej sytuacji jest to, że Kościół nigdy nie spłacił długu za który wybudowany został budynek. I to dlatego został on wywłaszczony przez ówczesne władze. W końcu reszty majątku Kościoła nie wywłaszczono. Przecież w chwili obecnej, w dobie kapitalizmu, jeśli Kościół nie płaciłby rat kredytu to budynek również poszedłby pod młotek ;) Proponuję aby Kuria oddała miastu pieniądze, które wyłożyli oni na spłatę zaciągniętego przez księdza Piotrowskiego kredytu. Ciekawe, czy będą chętni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Sensacyjne wiadomosci forumowiczów. ;);););) 27.03.09, 18:15 lia.13 napisała: Proponuję aby Kuria oddała > miastu pieniądze, które wyłożyli oni na spłatę zaciągniętego przez księdza > Piotrowskiego kredytu. Ciekawe, czy będą chętni ;) Możesz nam podać jakie to pieniądze miasto wyłożyło na spłatę zaciągniętego przez księdza Piotrowskiego kredytu? Bo w tej sprawie coraz bardziej sensacyjne informacje się ukazują. Przypuszczam, ze niedługo na forum przeczytam, ze to miasto wybudowało te obiekty. A tekst o wywłaszczeniu kościoła z powodu nie spłacenia długu przez księdza Piotrowskiego bije już wszelkie rekordy odkryć. Będziemy musieli całą historie powojennej Polski napisać na nowo. Masz jeszcze parę takich odkryć? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 21:11 Karol Marcinkowski był uczniem szkoły Ad Sanctam Mariam Magdalenam, zwanej dziś Marynką. Dzisiejsze liceum im. Marcinkowskiego powstało pół wieku po jego śmierci jako gimnazjum niemieckie. Myślę, że absolwenci Marynki dobrze o tym wiedzą. Mam nadzieję! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek_u O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 26.03.09, 21:10 Witam! Zgadzam się z powyższym. Niestety ksiądz Piotrowski przewraca się w grobie na lekceważące młodzież wypowiedzi Kurii. Urzędnicy nie są święci ale mają obowiązek walczyć o finanse miasta. Brak mądrej propozycji ugody z ich strony jest ich grzechem zaniedbania. Nie od dziś adwokatów kojarzy się z diabelskimi a nie świętymi manipulacjami. Myślę że rezygnacja z usług źle kojarzonej kancelarii było by dobrym krokiem aby nawiązać dialog społeczny w tej sprawie. Jeśli kuria nie rozumie, że trzeba walczyć o młodzież zamiast o srebrniki znaczy że ma starczą demencję i nie warto przebijać głową muru. Wystarczy zamiast na tacę odłożyć na nowy budynek VIII LO wtedy chciwi głupcy nie będą mieli wpływu na naszą młodzież. Myślę że duch ks. Piotrowskiego przejdzie w nowe mury. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 26.03.09, 22:17 zbyszek_u napisał: > Niestety ksiądz Piotrowski przewraca się w grobie na lekceważące młodzież > wypowiedzi Kurii. Też tak myślę. Dla kurii młodzież jest super, gdy zgadza się z każdym słowem i czynem kościoła. Jeśli jest inaczej, okazuje się, że nie dorosła do decyzji i nie ma prawa bronić prawa do miejsca swojej nauki. > Jeśli kuria nie rozumie, że trzeba walczyć o młodzież zamiast o srebrniki znacz > y Właśnie!! Dlaczego nie rozumie?? Przecież za kilka lat ta młodzież zacznie wychowywać następne pokolenie. Pytanie brzmi: - Jak je wychowa?? Czy nauczy je szacunku do kościoła?? Czy będzie wmawiać swoim pociechom, że zawsze mogą liczyć na kościół i nigdy się nie zawiodą?? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 26.03.09, 22:19 dobrusia_to_ja napisała: > nie ma prawa bronić prawa do miejsca swojej nauki. Miało być: nie może bronić prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 27.03.09, 09:04 dobrusia_to_ja napisała: > zbyszek_u napisał: > > > Niestety ksiądz Piotrowski przewraca się w grobie na lekceważące młodzież > > wypowiedzi Kurii. > > Też tak myślę. Tylko, że ksiądz Piotrowski do końca życie uważał VIII LO za przywłaszczyciela tradycji jego gimnazjum. Więc nie odwołujcie się do niego i nie powołujcie się na 85 letnią tradycję szkoły bo to śmieszne. Dobrusiu! Czy też - tak jak inni w tych wątkach (wiesz kto) - uważasz tych, którzy nie spłacają długów za złodziei? Czy też uważasz jak inni że mieszkania kupione za zaciągnięty kredyt nie są własnością tego kto kredyt zaciągnął? Albo że dom kupiony/wybudowany na kredyt nie jest własnością kupującego? I nie pisz mi o dominikanach - przyjaciołach młodzieży. W tamtym okresie dominikanie bardzo młodzież kochali - ale nie wolno było nic pisnąć niezgodnego z ich wola i trzeba było klaskać i tworzyć tłumek wielbicielek/li. Inaczej się z grona przyjaciół wylatywało. Próbowałaś kiedyś podyskutować krytycznie nad tym co oni twierdzili? Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 27.03.09, 09:40 renepoznan napisał: [...] > Czy też uważasz jak inni że mieszkania kupione za zaciągnięty kredyt nie są własnością tego kto kredyt zaciągnął? Albo że dom kupiony/wybudowany na kredyt > nie jest własnością kupującego? [...] Jest pod warunkiem, że "właściciel" zaciągnięty kredyt spłaca. Jeżeli ze swoich długów robi prezent w postaci spadku, to spadkobierca, jeśli jest na tyle głupi i spadek przyjmie, to... tu trzeba by poznać warunki, na jakich spadek został przejęty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gusti Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.bg.am.poznan.pl 27.03.09, 11:31 Rene, Oczywiście, dom kupiony na kredyt jest własnością kupującego, ale jeśli tego kredytu nie spłaci, to bank natychmiast mu ten dom zabierze. W tym przypadku kredyt nie został spłacony przez 14 lat (ani złotówka), a kredytu udzieliły Banki Miasta Poznania, tak więc za niespłacony kredyt miastu należy się budynek. Niestety pokrętne decyzje PIS-owskiego ministra, a później sądów (równiez za sprawą nieudolnych odwołań wniesionej przez miasto) sprawiły inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 27.03.09, 12:42 renepoznan napisał: > dobrusia_to_ja napisała: > > > zbyszek_u napisał: > > > > > Niestety ksiądz Piotrowski przewraca się w grobie na lekceważące młodzież > > > wypowiedzi Kurii. > > > > Też tak myślę. > > Tylko, że ksiądz Piotrowski do końca życie uważał VIII LO za przywłaszczyciela > tradycji jego gimnazjum. Więc nie odwołujcie się do niego i nie powołujcie się > na 85 letnią tradycję szkoły bo to śmieszne. Owszem, ale to były inne czasy. Od lat osiemdziesiątych byłby innego zdania, gdyby zobaczył postawę i odwagę młodzieży, nie tylko ósemki jednak nie miał szansy tych lat dożyć. > Dobrusiu! Czy też - tak jak inni w tych wątkach (wiesz kto) - uważasz tych, > którzy nie spłacają długów za złodziei? Dobrze wiesz, że tak nie uważam:(( > Czy też uważasz jak inni że mieszkania kupione za zaciągnięty kredyt nie są > własnością tego kto kredyt zaciągnął? Albo że dom kupiony/wybudowany na kredyt > nie jest własnością kupującego? Oczywiście, że jest. Niestety, gdy ktoś nie jest w stanie spłacać kredytu na czas, najpierw czeka go wizyta komornika, później licytacja. To, co już spłacił, przepada. > I nie pisz mi o dominikanach - przyjaciołach młodzieży. W tamtym okresie > dominikanie bardzo młodzież kochali - ale nie wolno było nic pisnąć niezgodnego > z ich wola i trzeba było klaskać i tworzyć tłumek wielbicielek/li. Inaczej się > z > grona przyjaciół wylatywało. Jakie czasy masz na myśli, bo nie wiem, jak się odnieść do tej części Twojej wypowiedzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fistik Słuchaj no renepoznan, IP: *.icpnet.pl 29.03.09, 23:01 Jaki Ty masz interes w tym, żeby bronić pokrętnych działań kościoła w tej sprawie? Jakoś nie czepiasz się jawnej niesprawiedliwości, jaką kuria chce wyrządzić uczniom VIII LO oraz miastu, domagając się z kosmosu wziętej sumy za wynajem budynku, za którego nie spłaciła kredytu. Za to cały czas doszukujesz się nieścisłości w słusznych komentarzach krytykujących postępowanie kościoła i insynuujesz jakieś bzdury, którzych autorzy tych komentarzy nie napisali ani napisać nie chcieli. Porónanie bardzo skrajne, ale to trochę tak, jakbyś np. w czasach holocaustu, który był oczywistym złem, czepiał się tego, że jeden z tych zabitych Żydów kiedyś ukradł bułkę, a drugiego wcale nie zabito, tylko sam przecież umarł z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Słuchaj no renepoznan, 29.03.09, 23:21 Makabrycznie dziwne to porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 27.03.09, 09:47 dobrusia_to_ja napisała: [...] > Właśnie!! Dlaczego nie rozumie?? Przecież za kilka lat ta młodzież zacznie wychowywać następne pokolenie. Pytanie brzmi: - Jak je wychowa?? Czy nauczy je > szacunku do kościoła?? [...] Ta młodzież już udowodniła, że szacunek to jej się należy. Kościół wobec niej pełni rolę służebną. Apele z Księgi Rodzaju, by pozostać posłusznym w wypełnianiu rozkazów, czerpać rozkosz z poddaństwa i służalczości mogą co najwyżej spowodować puknięcie się w czoło. To kurialiści powinni sobie uświadomić. A tak poza tym jest to młodzież, która będzie budować epokę postreligijną. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Brawa za świetny artykuł!! 26.03.09, 21:56 Wreszcie rozsądny głos jednego z duchownych. Cieszy mnie tym bardziej, że wyszedł spod ręki dominikanina, którego zakon od wielu lat potrafi współpracować z młodzieżą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Brawa za świetny artykuł!! IP: 217.168.131.* 27.03.09, 10:18 No proszę, niewolnik dziękuje dobremu policjantowi, że przesał go kopać. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Zakorzenioną tradycją, niezaleznie 27.03.09, 22:00 od czasow w ktorych zyjemy, tak naszej hierarchi kk jak i naszych wladz jest pogarda wobec "administrowanych" wyrosla z tego samego poczucia wladzy. Dlatego, nawet w czasach PRL-u potrafili we wspolnym gronie z wladza znalezc wspolny jezyk, ktorego zalosną czescią bylo tajne sprzedajne donosicielstwo. Dziwi zdziwienie: dzisiaj ta wspolnota pogardy wsparta wzajemnym "zrozumieniem" i wynikajacym z tego Konkordatem urosla do rangi jednego z glownych motorow naszego panstwowego bytu. Nikt tego nawet nie ukrywa bo nie ma po: jedni i drudzy z wyzyn wlasnej pretensjonalnej megalowmani od lat swoim nie tylko pajacowniem w mediach, na ambonach czy w wybranych gremiach ale glownie swoim dzialaniem, w daja dowod pogardy wobec tych, ktorzy ufnie i glupio zawierzyli im swoj los. Stad ten nasz los, jest taki jaki jest. Re: Brawa za świetny artykuł!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarno widzę Re: ta sama pogarda wobec "administrowanych" IP: *.icpnet.pl 04.04.09, 19:02 Politycy jednak trochę się hamują - ktoś ich przecież musi wybrać na te kolejne kadencje... Hierarchów nie powstrzymuje nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pankracy O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.icpnet.pl 26.03.09, 22:20 Brawo dla O.Kozackiego! Wyważona i mądra wypowiedź. A co do wiary, to ludzie kochani! Chodzicie dla Boga czy dla księży? Wśród nich też są zbłąkane owieczki. Zresztą sami powinniśmy być w porządku, aby innym też mówić o dobrym lub złym postępowaniu. To powinno działać w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 26.03.09, 23:15 To nie owieczka zbladzila tylko pasterz zwariowal i wyprowadza stadko z powierzonego mu pola. A ludzie sa rozni, fakt, ale aby wpasc na az taki pomysl to trzeba byc naprawde "dobrym inaczej", zupelnie i bardzo inaczej. Czyzby w KK stosowano mianowania na funkcje z "awansu spolecznego" ? Ks.biskup mianowany ? Habilitowany czy do rehabilitacji ? Czyzby wilki zmienily metode i teraz wystepuja jako "wilk w skorze pasterza" ? Moze jakims egzorcyzmem mozna by to sprawdzic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onegdaj Pozńscy heirarchowie kościelni - geje i złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 22:59 Co za szczęscie ze nie jestem czlonkiem tej zaklamanej organizacji mamiacej ludzi. To co oi robia to sie w glowie nie miesci, wydaje im sie chyba ze jest XVII wiek przed rewolucja francuska. jak nie zakmuflowane pedaly to pazerni zlodziej. TFu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek2 O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 00:06 To jest nie tylko przejaw lekceważenia "owieczek" ale również perwersyjnej wprost chciwości kleru. Kiedy Dyr. Walkowiak i Rodzice dokończyli remont budynku szkoły wtedy sukienkowi zaczęli walczyć o "swoją własność", która powstała ze składek fundatorów jeszcze przed II Wojną, z umorzeń niespłaconych Poznaniowi kredytów i darowizn rodziców uczniów już po wojnie. Chyba sukienkowi uważają, że cała Polska jest ich własnością i mogą się bez ograniczeń szarogęsić. Bardzo sprawnie przejęli rolę nieboszczki PZPR - dzielą i rządzą a najważniejszą wiadomością wieczornych "Wiadomości" tak ja za PRL jest komunikat z posiedzenia Biura Politycznego w Częstochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maki mak Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 10:06 Weź się prześpij albo wytrzeźwiej, a nienawiść możesz szerzyć u siebie na wsi jak się chłopy z sąsiedztwa na to zgadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 00:48 Znakomity tekst Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al gore Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 02:09 A czemu jest winny prawnik, że wygrał z miastem sprawę? Przecież to jego praca. Odpowiedz Link Zgłoś
muzyk2009 O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi 27.03.09, 07:38 W najbliższą niedzielę młodzież ZESPOŁU SZKÓŁ MUZYCZNYCH chce koncertować na ulicy przed budynkiem przy Głogowskiej 90. To podobna sprawa, choć do tej pory nie nagłośniona. Czekamy na odpowiedź na list do Księdz Arcybiskupa z zapytaniem o naszą siedzibę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weszeret O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.ibd.gtsenergis.pl 27.03.09, 08:13 hehe jak to się dominikanie zmienili na przestrzeni wieków, zaczynali od św. inkwizycji a teraz krytykują KK.., może za jakiś czas będą twórcami nowej schizmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gc Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 08:40 Kozacki jest jak choroba, która udaje , że leczy inną chorobę. Na chorobę nam tak choroba. To jest dobre dla niemądrej mlodzieży. Kozacki sam jest problemem i żadnego problemu nie rozwiąże. Artykuł cięzki jak soczewica po 888 dniach postu. Po prostu jest nie do zniesienia. Wiecznie młody nieudacznik ? Moze by kurze pozamiatał ? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Kasa misiu, kasa... 27.03.09, 10:11 Prawde glosi dominikanin piszacy ten tekst. Ludzie nie tylko odnosza wrazenie ze kasa jest najwazniejsza ale tak zaczynaja realnie myslec. Szcegolnie mlodzi sa wyczuleni na pazernosc i oblude KK. Niech sie archipurpurowy pan nie zdziwi jak frekfencja uczestnikow organizacji jaka jest KK zacznie spadac co chyba juz sie dzieje. Niestety w dzisiejszych czasach juz sie nie da ludzi zabobonami oglupiac (chyba sie nie da - tak mysle) stosy i nabijanie na pal tez juz nie sa trendi wiec roznie moze byc w przyszlosci. Chyba KK dazy do "drugiej Irlandii" i pustkach w kosciolach. Ale to wszystko przyjdzie z czasem...zobaczymy jak bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Kasa misiu, kasa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 21:22 od stosów to byli właśnie dominikanie Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Re: Kasa misiu, kasa... 02.04.09, 15:16 Widocznie mieli dobrych Pi aRowcow ktorzy powiedzieli jak pokazac sie z dobrej strony. No i moze troche socjotechniki i reklamy. A co, w strukturach KK pewnie tez jest konkurencja jakas miedzy dzialami. Jak to w korporacji nastawionej na zysk :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja bo ja Chrystus pomyslił sie klerowi z Chytrusem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 10:11 Zrobmy wielka demonstarcje na ulicach poznania Stop Klerowi niech zobaczy ją cały świat. Kiedys robotnicy pierwsi podnisli tu ręke na komusza władzę dziś czas podnieść pieść na pazeroność i zakłamanie częsci kleru. Co ich postawa ma wspolnego z nauka Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.echostar.pl 27.03.09, 10:36 WIELKI SZACUNEK OJCZE PAWLE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Lublina O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 12:58 To wydaje sie ciekawy tekst, choć w nim wiele zadziorności, bo jak dominikanie w Lublinie ( przeor Kaczmarek ) walczyli o czynsz z miastem za Teatr Andersena to zachowywali sie jak poznańska kuria, więc punk widzenia zalęzy od punktu własności. Ojciec Kozacki gdyby sam był przedstawicielem właściciele nie jestem pewien jak go znam, czy byłby tak rozsądny jak to postuluje. raczej mam obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aq Re: O. Kozacki o VIII LO: Kuria lekceważy ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 21:18 i Bogu dziękować, że nie mają za wiele do powiedzenia O.P. (dominikanie) bo - złośliwie- inkwizycja by dłużej trwała; to nie wybrana cząstka - niech klasztor wypożyczą - duży jest Odpowiedz Link Zgłoś
der-rauber No to dalej Miasto: ząb za ząb 30.03.09, 01:04 Pokażcie że macie jaja i dowalcie KRK czynsz taki że się w papcie nie zmieści. W tym kraju już mało kto jest wierzący, może z 10%. To nie jest siła jakiej trzeba się obawiać, zwłaszcza w liberalnym Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś