rejestr1 17.04.09, 00:49 Nie mam nic przeciw minaretom, ale za każdym razem, gdy jestem w Warszawie i widze tą nieszczęsną palmę, to jednak bym wolał, żeby Rajkowska nie uszczęśliwiała Poznania swoja sztuką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Włodek z Grunwaldu Czy ja biję brawo Frankowskiemu? TAK! IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 00:57 Ale pl. Grzybowski wywołał autentyczne przebudzenie w wielu, wielu Warszawiakach. Wcześniej to było tylko dumanie o centrach handlowych i domkach na przedmieściach... Przy okazji napomknę o okolicy Ronda Nowaka-Jeziorańskiego. W niemal jednej przestrzeni współegzystują cerkiew, kościół ewangelicko-augsburski, kaplica baptystów i dwa kościoły katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerson Podoba mi się ten pomysł IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 01:10 Pomysł z przerobieniem komina na minaret wydaje mi się mega ciekawy, szczególnie w Polsce. Byle to był wysoki komin, widoczny w całym mieście. Może ten w Starej Gazowni? Szkoda tylko, że projekt realizowany jest w mieście, w którym społeczności muzułmańskiej zupełnie nie ma. Jeden imam był zresztą w Poznaniu, ale go wojewoda Nowakowski razem z ABW deportowali za podejrzane działania. Ciekawe czy będzie można robić jakieś akcje kulturalne z tym minaretem czy będzie on rzeźbą martwą? Może jakieś stowarzyszenie modelarzy rozbiłoby o ten minaret swoje samoloty zdalnie sterowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter No właśnie , nie ma tu społeczności muzułmanów IP: 195.216.123.* 17.04.09, 10:29 i na przestrzeni wieków kultura muzułmańska w żaden widoczny sposób nie zaistniała w Poznaniu ,więc po co ta zabawa z minaretem ? Ktoś tu napisał że niech sobie imamowie budują minarety za własne pieniądze i w pełni się z tym zgadzam. Niech budują za własne pieniądze i po uzyskaniu wszystkich pozwoleń Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania rozumienie sztuki (myślenie i tolerancja) 22.06.09, 10:23 Gdybym nie przeczytał tego co napisałeś w innym wątku na ten temat, to myślałbym, że tak myślisz, jak napisałeś. Ale tym co nie przeczytali odpowiem zupełnie na poważnie bez odniesień do tamtego wątku. Idea tej "pracy" nie leży w porównaniu religii, w wywyższaniu roli jednej nad drugą, ale uzmysłowieniu, że religia jest dla człowieka, a nie człowiek dla religii. Każda z tych religii ma w swoim głównym przesłaniu wartości moralne służące człowiekowi. Ale każda z nich ma też karty jątrzące do waśni. Robiąc sobie duże uproszczenie, kapłani to też ludzie i mają pełnię ludzkich przywar. I ludzie zamiast w duchu tych religii żyć w zgodzie, często w imię tych religii - jak najprymitywniejsi kibole - dopuszczali się zbrodni, czy choćby zwykłej nienawiści, niechęci, segregacji. A religia jest dla ludzi. Obojętnie jaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Podoba mi się ten pomysł IP: *.karolin.pl 17.04.09, 11:33 minaret zostanie zburzony przez bojową frakcję kościelną, moherowe babcie pod przywództwem ojca króli-dzyka dokonają frontalnego najazdu i podłożenia rytualnych pierożków Odpowiedz Link Zgłoś
tomyorke Re: Podoba mi się ten pomysł 17.04.09, 11:39 Faktycznie pomysł bardzo ciekawy, ale lekko wydumany. Palma w W-wie nawiązuje do Alei Jerozolimskich, minaret ok prowokuje, ale nie ma żadnego związku z Poznaniem i jego historią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem razy siedem Re: Podoba mi się ten pomysł IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 11:57 "Ciekawe czy będzie można robić jakieś akcje kulturalne z tym minaretem czy będzie on rzeźbą martwą? Może jakieś stowarzyszenie modelarzy rozbiłoby o ten minaret swoje samoloty zdalnie sterowane?" I zgłupiałem! Fakt, pomysł oryginalny :), ale nie wiem, czy prowokujesz, czy szydzisz, czy jeszcze co innego? Tak czy siak, myślę, że tym pomysłem pokazałeś/aś, że nie masz pojęcia o islamie i jego wyznawcach. szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
ordnung Re: Podoba mi się ten pomysł 18.04.09, 23:15 Może kolega nie szydzi, tylko w humorystyczny sposób wyraża artystyczny komcept. <br /> Czy trzeba aż tak bardzo znać islam i jego wyznawców, żeby zrozumieć jaki problem stanowią ogromne liczebnie mniejszości muzułmańskie we Francji, Wielkiej Brytanii czy Włoszech? <br /> Do obrońców islamu: minarety i meczety podobają Wam się tylko na wakacjach w Egipcie czy Tunezji, bo to takie "egzotyczne i fascynujące". Wątpię jednak czy ktokolwiek z Was chciałby mieć naprzeciw balkonu minaret, z którego 5 razy dziennie muezin woła współwiernych. <br /> Wieża przerobiona na minaret niech i sobie będzie, ale na chwilę. Na litość boską, na chwilę! Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Minaret w centrum Poznania 17.04.09, 01:27 "Artystka" wchodzi w obszar nieznalski i niebezpieczny. Ten obszar reguluje wyczucie i szacunek a "artystyczna prowokacja" jest niemile widziana. Będę zaskoczony i zdegustowany jeśli okaże się, ze miasto finansuje takie rzeczy. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka malusia Re: wchodzi w obszar nieznalski IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 12:59 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 01:39 hehe, dobre;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 02:26 czyli oswajajmy się powoli z minaretami, za paręnaście lat nie będą niczym egzotycznym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu jest na to sposób... IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 08:54 Każda rodzina musi mieć trójkę dzieci... Inaczej polska gospodarka będzie za 10-15 lat potrzebowała ludzi do pracy spoza Polski. I - tak naprawdę - lepiej zacznijmy się już dziś do tego psychicznie i strukturalnie przygotowywać, przygotowywać nasze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: jest na to sposób... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 13:20 Właśnie, powinniśmy przechodzić na islam, zakładać haremy i szyć szczelne ubranka dla kobiet. To powinien być następny etap debaty nad multi-kulti. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: jest na to sposób... IP: *.karolin.pl 17.04.09, 21:09 lili: zapraszam do mojego haremu, będziesz mogła chodzić na golasa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: jest na to sposób... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 23:38 to pewnie zależy od wysokości minaretu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: jest na to sposób... IP: *.icpnet.pl 18.04.09, 00:21 sądząc z IP, minaret Sickiego jest największy w Poznaniu i okolicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: jest na to sposób... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 01:59 a co, elektrociepłownię też przerabiają na meczet ? To pewnie przez tych dalkiowych Francuzów rodem z Marocca. Ciekawe jaki z tego powstanie trójkąt i jaka to będzie gra wstępna, to znaczy jaki będzie początek debaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfff Re: jest na to sposób... IP: *.icpnet.pl 18.04.09, 15:23 a tobie sie wydaje ze luke w braku pracownikow zaplenia nam muzulamnie? wez zobacz co muzulmanie robia w innych krajach i jak bardzo sa pracowici.... ja juz wole zeby nam pkb spadalo nize zeby oni tu przyjezdzali nam pomagac. ty myslisz ze np. francja jest tak bardzo szczesliwa z tej swojej integracji z innymi kulturami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: jest na to sposób... IP: *.icpnet.pl 18.04.09, 17:56 mam bardzo podobne poglądy (ugruntowane po rozmowach z młodymi Marokańczykami, z których część miała dogadane już fikcyjne śluby z turystkami z Danii...). no cóż, jestem wstrętnym ksenofobem, zamkniętym na inne kultury, o ileż barwniejsze i ciekawsze od naszej, i nie mogę pojąć, że nie praca i płacenie podatków są najważniejsze, bo zawsze lepiej się pobawić, a pieniądze i tak dadzą z socjalu. pewnie właśnie dla takich stęchłych pyr jak ja przeznaczony będzie ten minaret. bardzo cenię Wietnamczyków, ale oni nie wyznają religii monoteistycznej, są mało dostrzegalni, i chyba trudniej coś z nimi wymyślić ;) sam projekt zrobienia minaretu z komina podoba mi się, bo lubię takie pomysły, ale nie przywiązuję do niego większego znaczenia i ideologii, i głębsze wywody w tym temacie uznam za naciągane. po pani Rajkowskiej można było spodziewać się więcej, zwłaszcza po tak długim oczekiwaniu. choć nie jest źle. najgorzej dla sztuki jeśli nie budzi żadnych emocji. a jeśli będzie skandal - tym lepiej dla Poznania, przynajmniej znajdzie się w mediach. pozwolę sobie jednak wyrazić opinię, że lepiej wpisywałoby się we współczesną opinię o mieście i jego VIPach, i większą prowokacją byłoby zrobienie z tego komina wielkiego loda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 11:35 za 15 lat to pod granicą będziemy mieli uzbrojonych po zęby chińczyków, jak już się wytłuczemy z wyznawczami mahometa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem razy siedem Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 12:03 A nawet jeśli to co? Ja na przykład nie chcę, aby ktoś mi narzucał krzyże i kościoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 21:11 wiesz, bojowa frakcja kościelna czuwa ;) zostaniesz zewangelizowany za rogiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katastrofa Minaret w centrum Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 02:46 Ateistka chce nam na siłę wcisnąć sakralną budowlę ? Tak dla jaj ? Widać ma śmietnik w głowie i dużo tupetu, który się chyba bierze z nieświadomości i niewiedzy. Niech ten śmietnik zostanie w głowie. My budujemy porządek, więc nie chcemy tej pani w Poznaniu. No chyba, że będzie to tylko krótkotrwały wygłup, czasowa ozdoba, jak waciki na choince, które wraz z choinką wyrzuca się pod koniec stycznia na śmietnik. Jeśli jest taka pomysłowa (słynne "mam pomysła") to niech zaproponuje jak rozwiązać problem psich kup w przestrzeni miejskiej. Może takie psie WC w formie małych minarecików albo siedzącego Buddy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 03:23 >>Muzułmański minaret ma być - obok katedry na Ostrowie Tumskim i dawnej synagogi przy Wronieckiej - ostatnim wierzchołkiem trójkąta, w którym spotkają się trzy kultury i religie./.../W ten sposób Rajkowska chce wywołać pozytywną debatę o współistnieniu w Poznaniu różnych kultur.<< >>Minaret to element architektoniczny, nie ma żadnego znaczenia religijnego. W tradycji przyjęło się, że to znak muzułmanów, taki jak półksiężyc. Nasze prawo, czyli szariat, nie zabrania komukolwiek budować minaretu. Essikh Mohamed Saleh, przewodniczący wielkopolskiego oddziału Ligi Muzułmańskiej w Polsce.<< ............... Doceniając starania Autorki o >pozytywną debatę< nie jestem pewien, czy całość nie będzie miała w sumie wymowy kolejnej prowokacji artystycznej... Sam pomysł nazwania komina minaretem, w zestawieniu z pływalnią, utworzoną przez Niemców w przerobionej synagodze, może budzić nienajlepsze skojarzenia... Wzmagać je będzie status katedry zbudowanej od podstaw po zniszczeniach wojennych... Ważniejszym od wymienionych trzech obiektów na >linii widokowej< wydaje się być istota więzi łączącej trzy religie monoteistyczne, jaka jest zapisana w korzeniach architektury tych religii, stanowiących widzialne znaki trwałych związków. Tym, co je łączy, jest symbolika nieśmiertelności w postaci kwiatu lilii wodnej, jaką wykreowali w judaiźmie feniccy budowniczy pierwszej Świątyni Jerozolimskiej. To oni postawili przed wyjściem do Świątyni dwie kolumny, zakończone kwiatonami lilii wodnej. Wspólna tradycja kolumn, zakończonych symbolem nieśmiertelności, ma swój początek w Egipcie. Przejmą ją Grecy, Rzymianie, ale przedtem wszystkie ludy Azji Mniejszej. Będzie prawdopodobnie także wzorcem minaretu, wywodzącego sie z syryjskiego doświadczenie Szymona Słupnika, na kolumnie mieszkającego i głoszącego z niej Słowo Boźe, przez 37 lat. O wspólnych związkach z kwiatem lilii wodnej, zwanym także kwiatem lotosu, może świadczyć kształ cyborium zadaszenia nie tylko nad ołtarzem w światyni chrześcijańskiej, ale także kopuła nad ołtarzem czy tylko zadaszenie o kształcie kwiatu /cerkwie greckie/. Podobnie do tej samej symboliki nawiązują kopuły świątyń islamu, a także przykrycia niektórych minaretów, a także kopuły obiektów stanowiących mauzoleum w krajach arabskich. Żeby wywoływać autentyczne emocje trzeba czegoś wiecej niż pomysłów na szum medialny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gleen Re: Minaret w centrum Poznania IP: 195.216.115.* 17.04.09, 08:27 widać ze sztuka ci obca i masz tylko kupy w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 08:51 > rozwiązać problem psich kup w przestrzeni miejskiej. Może takie psie WC w formi > e > małych minarecików albo siedzącego Buddy ? Pójdźmy dalej - małe Bazyliki Licheńskie, małe Ratusze Poznańskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katastrofa Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 11:03 No właśnie, sam pokazujesz do czego może prowadzić takie prymitywne powierzchowne i bezmyslne podejście. To jest brak szacunku dla ludzkiej kultury i ludzkich uczuć, więc na zasługuje żadną miarą na miano sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem razy siedem Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 12:06 "Ateistka chce nam na siłę wcisnąć sakralną budowlę ?" Mów (pisz) za siebie ! Liczba mnoga nie jest tu wskazana! Ja bardzo oczekuję efektów tego projektu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Los Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 13:09 " Ja bardzo oczekuję efektów tego projektu! " A jak się doczekasz to już będziesz szczęśliwy ? Niech każdy posługuje się symbolami, które rozumie i coś dla niego znaczą. Ateista symbolami ateistycznymi (jeśli takie w ogóle mają jakiś ludzki sens), muzułmanin symbolami islamu, katolik symbolami chrześcijańskimi, itd. W przeciwnym razie mamy spłycenie, działanie bez celu i sensu, prowadzące ostatecznie do chaosu. Istnieje możliwość zbliżenia i wzajemnego szacunku - także poprzez symbole, ale to muszą robić ludzie wierzący i zaangażowani. Najpierw wiara i życie, potem zbliżenie, na samym końcu symbol wyrażający to zbliżenie. Nie na odwrót. To musi być robione na poważnie, a nie dla zabawy lub przelotnej błyskotki. Inaczej mamy do czynienia z kiczem zbliżenia i zrozumienia. No, ale dzisiaj kicz jest modny bo nie wymaga wysiłku, wysiłku autentycznego życia i wysiłku myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem razy siedem Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 14:00 "(...)Istnieje możliwość zbliżenia i wzajemnego szacunku - także poprzez symbole, ale to muszą robić ludzie wierzący i zaangażowani." Jak za to zabierają sie ludzie wierzący i zaangażowani - to kończy sie na wojnie religijnej! Najlepiej, jak za to zabierają sie osoby postronne, niezaangażowane, bez emocji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Los Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 14:02 Właśnie wtedy wyjdzie kicz, jak już mówiłem. Czytaj ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem razy siedem Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 14:11 Lepszy kicz niż przelana krew za "wiarę" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Los Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 17:07 Masz rację, jeśli w Poznaniu nie powstanie w krótkim czasie kiczo-minaret to poleje się krew. Katole wyrżną połowę ateistów. Współczuję ci. Coś nie tęgo z logicznym myśleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 21:15 Już nie mogę się doczekać aż katole będą mnie chcieli wyrżnąć... Co najwyżej mogą mnie pocałować w qqłeczko ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 21:14 Allah Ackbar! Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Komin to mi się kojarzy z Holocaustem, nie religią 17.04.09, 06:32 Może ten komin na palmę przerobić, w ogóle wszystkie kominy. Posadzić na nich porcelanowego wielbłąda. W nocy księżyc sam przywędruje. Niech reklamuje papierosy marki Camel. Buhahahaha co kretyństwo wymyśla z braku talentu... Idźcie sobie ludzie do Kościoła Fary poznańskiej, zobaczycie co to sztuka katolicka i przestańcie tą szaloną kobietę nazywać artystką. Opanujcie się na moment.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu nie negujesz istnienia holocaustu? cóż za odmiana! IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 08:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik ruchacz Re: nie negujesz istnienia holocaustu? cóż za odm IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 12:17 ale zigiego baumana oczernia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemysl Re: Komin to mi się kojarzy z Holocaustem, nie re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 13:30 To i tak jeszcze nic. Jedna artyska obierała ziemniaki i upchnęła to jako sztukę, inna opyliła swoje zabrudzone prześcieradło po szalonej nocy. Nam jeszcze daleko do takiej awangardy. Zresztą co tam minaret, komin można przerobić na fallusa symbol siły i płodności. To wyraźnie pokaże skąd nas się tylu wzięło w Poznaniu. Można też palić w nim ogień, by stale wydobywał się dym. To będzie symbol komina i ogniska domowego. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Komin to mi się kojarzy z Holocaustem, nie re 17.04.09, 16:10 W fallusie palić ogień i dymić? Proszę Pana, Freud się kłania. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemysl Re: Komin to mi się kojarzy z Holocaustem, nie re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 21:19 A co, lepiej go przerobić na minaret ? Nawet niezły pomysł na marketing, nakładka typu "minaret". Może w kominie nawet odpowiedni sklep otworzyć ? Albo poradnię seksuologiczną ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Komin to mi się kojarzy z Holocaustem, nie re IP: *.karolin.pl 17.04.09, 21:17 a może przerobić na posąg Swaroga? w końcu to nasza regionalna odlscoolowa postać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teranim Re: Komin to mi się kojarzy z Holocaustem, nie re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 21:30 Już lepszy ten minaret, ale jako dymiący fallus. To byłby element antynikotynowej kampanii, na zasadzie hasła: "kto pali ten f...minaret". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Minaret w centrum Poznania ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 08:47 Niech go sobie mułłowie zbudują, nie Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Minaret w centrum Poznania ? Oryginał? 17.04.09, 09:56 Byłbym skłonny się założyć, że w ciągu 15 lat mułłowie wybudują w Poznaniu prawdziwy meczet z prawdziwym minaretem albo kilkoma (pewnie sfinansuje król Arabii Saudyjskiej w ramach kontunuacji dialogu religijnego, za który dostał nagrodę Lecha Wałęsy). Po co więc wydawać pieniądze na wątpliwej wartości prowokację, gdy można będzie mieć oryginał? A jeśli mowa o "nieznalskich klimatach", mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł, żeby na minarecie rozpiąć penis. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Minaret w centrum Poznania 17.04.09, 08:53 Mimo że nie mam nic osobiście przeciwko muzłumanom z jakimi się spotkałem to jednak jestem przeciwko takiej durnej politycznej poprawności. Wiele będzie sądziło że przesadzam tylko efekty nadmiernej politycznej widać było we Francji gdzie z ochotą stada "zaniedbanych" ludzi paliły samochody właściwych obywateli. Pokazanie muzłumanom że wielbimy ich za darmo może nam grozić tym samym. To jest niestety ale w pewnym sensie igranie z ogniem. (Oczywiście nie mogę się nie zgodzić iż moja wypowiedź to przesada, ale istnieje ona na zasadzie kontrastu, by przypomnieć iż nie można za darmo wielbić innych kultur, niekoniecznie z nami kompatybilnych. Nie należy zapominać o problemach jakie ma Francja, Niemcy, czy zwyczajni obywatele Wielkiej Brytanii.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~cziko Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.09, 09:11 www.europa21.pl i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak z wielkiej P Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 12:44 I bardzo dobrze bo katolicka Europa gnije konsumpcjonizmem ! Do dość już fałszywego katolicyzmu w Europie! Islam musi tu się zakorzenić! Jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 21:18 Islam? Oszalałeś? Chcesz z jednego zniewolenia popaść w drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 18.04.09, 15:35 akcja zblizania kultur powinna wyjsc od stron zainteresowanych, nas lub ich. a nie tam od jakiejs znudzonej baby (ateistki) ktora rzuci 'mieso' miedzy ludzi i bedzie patrzyla jak 'dyskutuja'... bo czego ona chce dowiesc? ze my jestesmy nietolerancyjni? ze trzeba nam tu minarety rzucac zeby nas zblizac? jesli taka madra to niech wybuduje kosciol w afganistanie w srodku talibanskiej wioski, wtedy pogadamy o blizeniach. poki co... ja mam nadzieje ze to nie przejdzie... i jesli muzulmanie chca sie z nami zblizac, niech sami przyjda i przedstawia konstruktywna oferte. tej pani dziekujemy za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulczas Minaret w centrum Poznania IP: 80.50.56.* 17.04.09, 09:15 jak jeszcze bedzie 5 razy dziennie Azan slyszalny to bedzie zajebiscie :) super pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
kwolana jeszcze tylko brakuje w poznaniu 17.04.09, 09:22 al kaidy. a i jeszcze jedno. co na to muzułmanie? cieszą się, że ktoś chce prowokować w ten sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jestem za Re: jeszcze tylko brakuje w poznaniu IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.09, 10:11 Co za zacofanie... jaka al-kaida? jaka prowokacja? Radzę trochę otworzyć swój zamknięty umysł. Odpowiedz Link Zgłoś
poppers68 Re: jeszcze tylko brakuje w poznaniu 17.04.09, 23:34 ...żadne zacofanie... Ja już swój umysł otworzyłem...i pamiętam jak otworzyli umysły inni. Amerykanie - to im Boeningi wylądowały na wieżowcach, Hiszpanie - to im dworzec wyleciał w powietrze, Anglicy -to im walnął autobus piętrowy... Jak otworzyli się kanadyjczycy parę lat temu i społeczność muzułmańska zarządała szariatu w Ottawie (pod groźbą zaatakowania parlamentu kanadyjskiego i wysadzeń żywych bomb) ,to dopiero zapowiedź zmiany prawa emigracyjnego uciszyła kolesi-oliesi. Po prostu premier Kanady zapowiedział,że jak tak dalej pójdzie ,to wszyscy won! Do Arabii Saudyjskiej. Jeśli nie uszanują praw kraju ,który ich przyjął...No i poskutkowało. Jasne ,jasne - tak się narody pootwierały,że teraz wszyscy kombinują jak by się tutaj zamknąć aby kolor skóry europejczyków nie zciemniał. Mam nadzieję,że ten idiotyczny pomysł z minaretem nie dojdzie do skutku. Katolicyzm i Judaizm związany jest z naszym miastem od setek lat. Koleżanka -artystka najwyraźniej przysłonięta zarobieniem "kapusty" w ilościach akceptowalnych przez nią - ignoruje poznaniaków i ich historię.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REX Re: jeszcze tylko brakuje w poznaniu IP: 76.18.239.* 18.04.09, 05:30 POPPERS68-MASZ RACJE.WIDZIALEM TO W NY. Odpowiedz Link Zgłoś
e-skin budują nam nową strefeę Gazy?? 17.04.09, 09:29 w Poznaniu?? a reszta kraju to drugi Izrael? www.youtube.com/watch?v=cSyP2tXs0rw&feature=PlayList&p=4766875B91D1C458&playnext=1&playnext_from=PL&index=16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notyp Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 09:39 Kolejny temat zastępczy. Proponuję zająć się poważniejszymi sprawami np. plany dla Łaciny. Jedno g..no zamiast szumnie zapowiadanych terenów rekraacyjno - sportowych już powstało po sąsiedzku - Bunkier Malta. Jeszcze nie jest za późno. Jak temat ucichnie skończy się podobnie. Powstanie megabunkier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 11:40 postawmy tam meczet! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uśmiechnięty :D Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 13:01 Masz coś na przeciw nowej grobelnogalerii ? Przecie każda galeria to wyzytufka miasta grobelniasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 21:19 a niech budują... kolejni ludzie wyprowadzą się z miasta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudy 102 Mowimy stanowcze NIE!!! IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.09, 10:15 dla poronionego pomyslu promowania kultury gdzie panuje jedynie brud, smrod i dziadostwo. Za chwile okaze sie, ze to jest miejsce kultu religijnego i nie bedzie mozna tego ruszyc i zdjac. Ludzie z bliskiego wschodu rozplenili sie po europie na razie glownie zachodniej i wciskaja swoje poronione wartosci lokalnym spolecznoscia ktore wiadomo ze nie sprawdzily sie u nich samych. Dzieki takim instalacjom sami ich zapraszamy do siebie tymczasem ci co ich maja najchetniej pozbyli by sie ich raz na zawsze. Czy ktos z nas jezdzi po ich zakichanej ziemi i montuje im krzyze w ramach obojetnie czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznań hał hał Re: Mowimy stanowcze NIE!!! IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 14:25 A z jakiej paki przypisujesz sobie tą ziemię? Każdy tu może osiąść! Nawet znienawidzony przez Ciebie żyd czy muzłumanin! Gó... Ci do tego! Nawet Na bułgarskiej na stadionie odbywają się msze jehowych! Ale Ty tego nie widzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfff Re: Mowimy stanowcze NIE!!! IP: *.icpnet.pl 18.04.09, 15:41 burek wracaj do budy skoro na kazdej ziemi kazdy moze osiasc to dlaczego palestynczykow przesiedlono do strefy gazy matolku? jak gospodarz nie ma ochoty kogos goscic to moze go wysiedlic lub nawet nie zapraszac. jak ci sie nie podoba to jedz do innego kraju. proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 11:31 nie mam nic przeciwko turasom... ale wystarczy pojechać kilka km na zachód aby zobaczyć jakim potrafią być utrapieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor gość Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 14:28 sickie! co masz na myśli? przybliż wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 16:13 spędziłem trochę czasu w holandii i miałem okazję widzieć kto robi największe zamieszanie, kto handluje lewym towarem, kto przy najbliższej okazji robiąc z Tobą interesy będzie próbował oszukać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontemplator07 Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 18:01 A byłeś w polskich dzielnicach Chicago? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 21:21 A tam też mieszkają Turcy? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Minaret w centrum Poznania 17.04.09, 11:40 Stuknijcie sie w glowe!!!Mozecia to zrobic palma Rajkowskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kes Zrownac z ziemia IP: 156.133.50.* 17.04.09, 11:56 Zrownac z ziemia cala ta pofabryczna ruine, razem z sasiadujacymi rozsypujacymi sie budynkami. To skandal zeby takie rudery straszyly w samym centrum miasta. Kiedy oprowadzam gosci po Poznaniu, zawsze musze jakos omijac to miejsce. A minaret? Po co? Dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznań hał hał Re: Zrownac z ziemia IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 14:29 po jajco gamoniu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagloba Minaret w centrum Poznania IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.09, 12:02 Mysle ze w tym projekcie chodzi tylko o kase dla pani Rajkowskiej. Najlepiej minarety planowac i budowac u Muzulmanow oni plywaja w miliardach z ropy naftowej i nie wiedza gdzie te miliardy inwestowac . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.karolin.pl 17.04.09, 21:22 Niech dadzą Grobiemu te miliardy na know how... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waydak Minaret w centrum Poznania IP: *.gorzow.mm.pl 17.04.09, 12:54 po co minare Niemcy sie przed tym bronia a my sa==dobrowolnie v=bedziemy to stawiac??? co za glupota Odpowiedz Link Zgłoś
31paluszkow Minaret w centrum Poznania 17.04.09, 14:43 Zarówno pomysł palmy w środku Europy, jak minaret uważam za obcy naszej kulturze, dla mnie odrażający, niespójny. Niech p. Rejkowska kupi sobie teren prywatny i na nim realizuje swoje nieszczęśliwe pomysły, a nie wciska je Poznaniakom. Może by jednak zapytać Poznaniaków o zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Minaret w centrum Poznania IP: *.mysmart.ie 17.04.09, 15:29 Pomysł jest fajny. Przepraszam za sarkazm, ale ciekawe czy przyczepią na czubku niebieska gwaidkę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Minaret w centrum Poznania IP: *.elisa-mobile.fi 17.04.09, 18:02 najwieksza glupota, bardzonie bezpieczny projekt!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdqwe pomysł jest genialny IP: *.icpnet.pl 17.04.09, 18:48 ... a krytyka jest przejawem waszej totalnej zaściankowości i ograniczenia horyzontów myślowych do koziołków i ogródków na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knight Re: pomysł jest genialny IP: 79.162.149.* 17.04.09, 19:59 krytyka jest związana ze świadomością, że ten projekt ma się nijak do Poznania! widać całkowitą ignorancję dla specyfiki miasta. pozbawiona pomysłów autorka zaproponowała minaret, bo przez poprawność trudno jest powiedzieć Nie pomysłowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biurostniejpodróży Re: pomysł jest genialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 02:04 Minaret zwalcza zaściankowość i poszerza horyzonty myślowe. Gumka zabezpiecza gacie przed opadnięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
ordnung Re: pomysł jest genialny 18.04.09, 23:38 Po pierwsze, horyzont może być tylko jeden. Po drugie, ten projekt jest bardzo szkodliwy. Teraz dla złagodzenia nastrojów: może lepiej pani Rajkowska opracowałaby projekt baobabu, który stanąłby na środku Ronda Kaponiera (ale już po remoncie). Jednak artyzmem na najwyższym poziomie byłoby upiększenie dworca głównego w Poznaniu. Ale to chyba przekracza wyobraźnię większości artystów. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksander2008 Minaret w centrum Poznania 17.04.09, 20:23 Głupich nie sieją .....sami się rodzą !!! Pani "artystka" Joanna szuka pieniędzy u podatników.... Bulwersuje mnie jej tupet i spryt, aby zaistnieć. Tylko rodzi się pytanie.....: Po co komu ta część Swiątyni muzułmańskiej.? Gdzie się podziała pamięć przodków, którzy byli wyrzynani przez muzułumanów. !!! Kto to był Sobieski i po co bił się pod Wiedniem??? Pani "artyska" chyba nie zna historii Polski..... Chce tylko zarobić i wyłudzić z trudem zdobyte pieniądze podatników.!!!! Może pomyślmy najpierw o naszych bezdomnych i biednych zanim wydamy pieniądze na "trójkąt religijny" nikomu niepotrzebny!!! Każdy ma prawo do swoich przekonań, ale nie należy go uszczęśliwiać na siłę i do tego za nasze pieniądze. Niech pani "artystka" szuka sobie gdzie indziej zarobku za niefrasobliwe "wydumki"!!! "Quidquid agis prudenter agas et respice finem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tłumacz Re: Minaret w centrum Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 21:05 > "Quidquid agis prudenter agas et respice finem" 'Cokolwiek czynisz czyń roztropnie i zawsze patrz na koniec'- to powiedzenie jest napisane heksametrem :)-tłumaczę jakby ktoś nie wiedział :) Odpowiedz Link Zgłoś
red.kris Minaret w centrum Poznania 17.04.09, 21:21 super, jak już sobie tu pitolimy o jakichś tam religiach, to może miejsce się znajdzie na piramidę ... jak w Tychach ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
opax Kto k..wa płaci tej babie za takie idiotyzmy? 17.04.09, 21:46 Czyżby był to niespełniony przywódca Solidarności Walczącej? A propos, kiedy k..wa zostanie uporządkowany budynek na narożniku ulicy Wierzbięcice i Górnej Wildy? Odpowiedz Link Zgłoś