Dodaj do ulubionych

zdrętwiały palec u ręki

04.01.12, 22:50
Dobry wieczór,

mam taki problem, choć nie wiem czy to poważne czy błahe, a nie chcę iść do lekarza i być potraktowana jak hipochondryczka. Może mi coś doradzicie.
Ale do rzeczy:
Obudziłam się w piątek ze zdrętwiałym palcem u prawej ręki. Czasami jest własnie takie uczucie - zdrętwienia. Pomyślałam, że zaraz przejdzie, ale dziś mamy środę, a palec nadal zdrętwiały.
Nie boli, nie jest opuchnięty, nic wizualnie się z nim nie dzieje. Ale jest zdrętwiały - do pierwszej kostki. Dzisiaj w ciągu dnia jakby mniej (tylko opuszek), ale teraz wieczorem znów cały.
Nie chcę lecieć do lekarza - bo jak uświadomili mnie znajomi - paluszek, brzuszek i główka to była szkolna wymówka, a ja już dawno do szkoły nie chodzę.
Może macie jakiś pomysł, albo coś takiego znacie. Dodam tylko, że nie uderzyłam się w niego, ani nie nadwyrężałam...
Obserwuj wątek
    • 25augustyna Re: zdrętwiały palec u ręki 05.01.12, 09:59
      posmaruj Altlacetem i poczekaj 1 dzień.. Jak nie przejdzie idź do lekarza. Może coś Cie ugryzło ( owad, pająk) ?
      • sudoku_l Re: zdrętwiały palec u ręki 05.01.12, 11:14
        Raczej nie, nie ma żadnego znaku po ugryzieniu. Mam altacet w tabletkach i zaraz sobie zrobię okład. Dziś rano tylko zdrętwiały był czubek palca (nie opuszek, tylko czubek)
    • bardu Re: zdrętwiały palec u ręki 05.01.12, 12:59
      Jeśli taki stan się utrzyma to będzie trzeba udać się jednak do lekarza. Może to być zapalenie pochewek ścięgnistych, może początek zespołu cieśni nadgarstka. I pewnie jeszcze mnóstwo innych powodów.
      • 25augustyna Re: zdrętwiały palec u ręki 05.01.12, 15:09
        polecam Altlacet w zelu
        • tanoshii Re: zdrętwiały palec u ręki 12.01.12, 20:52
          Rany.. Co to za bzdury z tym Altacetem? Przecież to maść na stłuczenia i obrzęki, działa przeciwzapalnie. Drętwienie nie ma nic wspólnego ze stłuczeniem palca. Prędzej pomyślałabym o jakimś ucisku na nerw. Ja mam takie problemy od kręgosłupa prawdopodobnie- drętwienie nogi i ręki.
    • refleksoterapia_zolynia Re: zdrętwiały palec u ręki 05.01.12, 15:27
      Problem jest nie koniecznie poważny.
      Odpowiedz sobie na pytania które Ci postawię.
      1.Który to palec - Czy może najmniejszy?
      2. Czy może dużo siedzisz przy biurku, stole, przy komputerze opierając ramiona na stole lub o kant stołu.

Jeśli odpowiadasz "TAK" to prawdopodobnie powstały mikrourazy nerwu łokciowego.
      Musisz zmienić pozycję przy biurku (wyższy fotel, miękkie podłokietniki etc...)
      Nie jestem lekarzem, nie wystawiam diagnozy - jeśli potwierdzisz tą dolegliwość, to proponuję Ci zastosować Żel lub maść "Czarci Pazur". Wcieraj powyżej i poniżej łokcia oraz okolice nadgarstka.
      Pozdrawiam.
      Jeśli pomogłem to kliknij tutaj
      • marbor1 Re: zdrętwiały palec u ręki 05.01.12, 15:58
        Jeśli to zdrętwienie palca może mieć związek z cieśnią nadgarstka lub nerwu łokciowego, to doraźnie pomaga zażywanie witaminy B6. Sama miałam taki problem. Zażywanie witaminy B6 to nie jest mój wymysł, tylko zalecenie pani dr neurolog.
      • sudoku_l Re: zdrętwiały palec u ręki 06.01.12, 00:18
        Dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi na mój problem.

Zdrętwienie nadal utrzymuje się, chyba trochę mniejsze niż wcześniej, ale jest.
        To palec środkowy i, faktycznie, może jest to skutek opierania łokci o biurko. Pracuję przez 8h na laptopie, a i w domu często przesiaduję przy biurku.

Spróbuję przez weekend z witaminą b6 i altacelem, a jeśli nie pomoże, to w poniedziałek do lekarza... Jutro minie tydzień.

Dzięki jeszcze raz.
    • monika32.net Re: zdrętwiały palec u ręki 07.01.12, 10:58
      Witam! Drętwienie dłoni może pojawić się w momencie, gdy mamy uciski na nerwy w odcinku szyjnym, zwłaszcza, gdy śpimy na nieodpowiedniej poduszce. Uciski na nerwy mogą też być spowodowane osłabieniem mięśni przykręgosłupowych, które trzymają nasze kręgi w odpowiednich odległościach od siebie. Mięśnie wiotczeją, gdy mamy mało ruchu. Może pomóc seria masaży pleców lub ćwiczenia obręczy barkowej i szyi. Palce drętwieją też gdy mamy cieśń nadgarstka, czyli ucisk na nerw pośrodkowy w kanale nadgarstka np. gdy często mamy w ręce myszkę od komp. czy długopis (czyli chwyt pincetowy). W cieśni nadgarstka dłonie powinny jak najczęściej leżeć płasko np na stole, tak aby kciuki były rozchylone na maksa, po to żeby krew zaczęła dopływać do nerwu pośrodkowego :)
      • carecare Re: zdrętwiały palec u ręki 20.01.12, 12:20
        Objawy o których mówisz wskazuj na zespół cieśni nadgarsta.Dyskomfort odczuwa sie w nocy natomiast w dzień objawy łagodnieją.Zrób badanie EMG.7 % kobiet cierpi na tą dolegliwość
    • gaba392 Re: zdrętwiały palec u ręki 25.08.16, 08:38
      Hej. Czy mogłabyś napisać czy w końcu przeszło, czy byłaś u lekarza? Jak się sprawa zakończyła? Mam identyczne objawy, obudziłam się w nocy a tu trzask, końcówka palca wskazującego zdrętwiała i nie przechodzi. Z góry dzięki za odpowiedź :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka