Dodaj do ulubionych

Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę

29.05.09, 21:32
No dobrze, ale co z obecnym tam malunkiem starego mostu śródeckiego?
Pasuje on tam bardziej, niż planowane Twożywo.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.icpnet.pl 29.05.09, 22:55
      "obecny malunek" jest już obecny tylko na kartkach pocztowych, zamalowano go już. Widzę że się nie bywa na Śródce
      • etykieta.zastepcza Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 29.05.09, 23:53
        No to żal... nie wiedziałem.
        I pytanie, komu to w takim razie przeszkadzało?

Sam rysunek był o tyle ciekawy, że pokazywał most, który w przedstawionym na
        rysunku kształcie, stał nad Cybiną raptem 8 lat (1905-1913), po czym został
        rozebrany ze względu na wadliwą konstrukcję.
        W jego miejsce zbudowano kolejny, który stał już do II wojny światowej.

Z historycznego punktu widzenia zamalowanie tego obrazka jest dziwne. Z jednej
        strony promuje się Trakt Cesarsko-Królewski i "rewitalizuje się" Śródkę, gdzie
        ten malunek przypominałby, że obecny most nie wziął się znikąd, a ma swoje
        bardzo interesujące (choć mało chyba znane) dzieje; a z drugiej strony promuje
        się modernistyczny bohomaz... idzie sobie turysta napełniony pięknem Katedry,
        przez most Biskupa Jordana (lub Cybiński, jak kto woli) i co widzi...? Jakieś
        "twożywo"... a mało to jest innych odrapanych ścian w Poznaniu, gdzie mogliby
        sobie malować?

Dziwię się, ze Wyborcza, tak ochoczo ratująca spróchniałe drzewka nie zrobiła
        nic, aby heroicznie uratować to malowidło. Gdzie petycja, gdzie podpisy, gdzie
        burzliwa dyskusja w cafe Gazeta? Oj, nie popisaliście się tym razem.
    • Gość: Y. Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 08:13
      Jak to, co? Się skasuje. Tak jak stare tory tramwajowe na Tumskim albo Bałtyk.
      Będzie nowocześnie i awangardowo jak szlag.
    • Gość: poznaniak Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.09, 09:17
      Po pierwsze amatorka redaktorów Gazety poraża, po drugie, Pani
      Strzałko musi zostać wreszcie zwolniona, bo szkodzi, po trzecie nie
      ma żadnej rewitalizacji Sródki, to bajki z Urządu Miasta, po czwarte
      Szlak Piastowski, a nie jakiś tam wydumany, nie majacy żadnego
      uzasadnienia szlaczek cysorza hakatysty i jakiegoś krola lub królów,
      może Ćwieczka, po piate ta, że się tak wyraże sztuka modernistyczna
      to chyba nie jest żadna sztuka.
      • Gość: M Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.izacom.pl 30.05.09, 09:28
        Zgadza się, ta "sztuka" pasuje tam jak pięść do nosa.
        Murale "Tworzywa" pasowałyby bardziej na Ratajach, przynajmniej
        pomogłyby ożywić tamtejsze posępne blokowiska.
      • Gość: Poznaniak Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.pools.arcor-ip.net 30.05.09, 20:58
        Dobrze gadasz poznaniaku:)pozdrawiam
    • Gość: motykanaslonce Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.icpnet.pl 30.05.09, 10:13
      Z poprzednich postów wynika:
      a.rewitalizacja polega na malowaniu pozbawionych znaczenia kiczowatych
      landszaftów- ma być ślicznie, a nie mądrze. Przecież to poprzednie dzieło niczym
      się nie różniło od "jeleni na rykowisku"- źle namalowane i pozbawione
      jakiegokolwiek przekazu
      b. mural twożywa to nie jest sztuka- a czy istotne jak to zakwalifikujemy?
      Istotne jest to, że zrobili go mieszkańcy, dzieci ze Śródki. To ich mural i
      widocznie nie chcą, aby z ich dzielnicy robiono muzeum.Rewitalizacja to przecież
      nie muzealizacja, a ani nie mumifikacja, ale ożywianie.
      c

• grubik11 dopasowanie 30.05.09, 10:45
      Poprzednie posty podejmowały temat tego, czy praca Twożywa "pasuje" do Śródki, a
      ich autorzy stwierdzali, że "nie pasuje". W jakim sensie "nie pasuje"-
      estetycznym, historycznym, społecznym, przestrzennym? Pytam, bo "nie pasuje"
      jest mocnym słowem, którego użycie ma na celu powiedzenie- nie jesteś stąd,
      jesteś inny, nie potrzebujemy cię tu...
      O jaką zgodność historyczną może chodzić na Śródce- przyjrzyjmy się plombom tam
      postawionym, salonowi samochodowemu, blaszanym budkom, które ją okalają,
      mostowi, który niczemu nie służy. Czy one pasują? Mural twożywa doskonale moim
      zdaniem oddaje specyfikę Śródki- lekko chaotycznego miejsca niepewnego swojej
      przyszłości. Pytanie z muralu - "do czego rośniemy" jest doskonale "dopasowane"
      do tego kontekstu i świetnie oddaje niepewność, która w tej dzielnicy jest
      powszechna .
      • Gość: zniecierpliwiony Re: doskonale oddaje specyfikę Śródki IP: *.icpnet.pl 30.05.09, 21:51

A może zamiast "oddawać specyfikę Środki" - zacząć ją n a p r a w d
        ę rewitalizować ?

Krótko mówiąc - Strzałko znów poza tarczką...
    • Gość: e Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.icpnet.pl 30.05.09, 13:04
      Dlaczego "od Twożywa"? Czy autorka naoglądała się reklam pełnych bełkotliwej
      nowomowy - kalek z niemieckiego? I popijając "kawę od ..." napisała to, co
      powyżej? Artykuł od Iwony Torbickiej? Proszę posłuchać, jak to brzmi.
    • conena Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 30.05.09, 15:35
      a dlaczego akurat od "warszawskiego twożywa"?

lepiej by było poznańskich graficiarzy wykorzystać.
      • grubik11 Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 30.05.09, 15:43
        i jeszcze namalować wyprodukowanymi w Poznaniu farbami, pędzle koniecznie
        wielkopolskie, a dla malarzy na obiad pyry z gzikiem i sznyka z glancem na
        podwieczorek
        • Gość: Poznaniak Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.pools.arcor-ip.net 30.05.09, 21:02
          mam nadzieje , ze to literowka , ale musialem zareagowac.
          sznEka z glancem, nie sznyka
      • Gość: frauausposen Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 18:51
        zenuje mnie poznanska prowincjonalna wrogosc do warszawy.
        • conena Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 31.05.09, 11:40
          jeżeli ten post był skierowany do mnie - proszę mi pokazać, w którym miejscu
          napisałam cokolwiek prowincjonalnie wrogiego w stosunku do Warszawy.
          mnie żenuje nieznajomość zasad ortografii i pisanie nazw miast z małej litery.
          pisanie "sznyka z glancem" też jest słabe:P

uważam, że lepiej poszukać wśród tubylców, znających klimat miasta i Śródki,
          ponieważ może to dać lepsze efekty.
          gdyby twożywo było z Radomia napisałabym dokładnie to samo. gdyby było ze
          Szczecina też. nawet gdyby było z Honolulu wolałabym kogoś z Poznania.
    • Gość: Poznaniak Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.pools.arcor-ip.net 30.05.09, 20:57
      nie rozumiem, o co tyle halasu.jezeli nawet te bzdety powstana, ich czas jest
      policzony, bo tam predzej czy pozniej musza stanac domy.rewitalizacja to nie
      leczenie syfilisu pudrem, tylko urbanistyczne dzialania, majace na celu
      przywrocenie w tym przypadku Srodki do zycia i wlaczenie w tkanke miejska.a
      grafitti jest dobre w szarych przejsciach podziemnych, przynajmniej je troche
      ozywia.
      po raz kolejny zauwazam, ze w Poznaniu niektorzy sila sie na wyjatkowy artyzm,
      zamiast po prostu uporzadkowac i ucywilizowac zaniedbane dzielnice.jak nie
      galerie handlowe to pseudosztuka
    • czuma_z_bazin Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 30.05.09, 21:29
      Oczywiście, że ten czerwony bohomaz ożywi Śródkę maksymalnie, z siłą wodospadu.
      Równie dobrze nakleić tam reklamę telefonów Orange albo plakat wyborczy
      Libertasu. Podobny artyzm i wyczucie smaku. Oczywiście trzeba dorzucić do tego
      jakiś pseudoartystyczny bełkot typu "inspiracją był bajeczne kolory
      prasłowiańskich papug ćwierkających w okolicznych piastowskich gajach dla małego
      Bolka Chrobrego". A kto tego nie rozumie to żul i z Warszawy. No i w tak prosty
      magiczny sposób właśnie zakończono rewitalizacje Śródki. Chyba, że mamy jeszcze
      trochę tej czerwonej farby i pociągniemy "w teń deseń" jeszcze ratusz ;)
      • grubik11 Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 30.05.09, 22:43
        ... i w ten sposób dyskusja się zakończyła. Każdy został w swoim okopie, bo
        nigdy nie miał na prawdę ochoty podyskutować, a jedynie utwierdzić siebie i
        innych w przekonaniu, że świat dzieli się na artystów i pseudoartystów,
        kosmopolitów i prowincjuszy, poznaniaków i warszawiaków, naszych i onych,
        mądrości i bzdety, dzieła i bohomazy itd.
        • libl Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 31.05.09, 00:42
          grubik11 napisał:

> ... i w ten sposób dyskusja się zakończyła. Każdy został w swoim okopie, bo
          > nigdy nie miał na prawdę ochoty podyskutować, a jedynie utwierdzić siebie i
          > innych w przekonaniu, że świat dzieli się na artystów i pseudoartystów,
          > kosmopolitów i prowincjuszy, poznaniaków i warszawiaków, naszych i onych,
          > mądrości i bzdety, dzieła i bohomazy itd.

Czy to jest okopanie, czy po prostu każdy ma swoje zdanie na temat tego obrazu na ścianie? Ja też mam swoje - podoba mi się to. Po prostu. To będzie (moim zdaniem, rzecz jasna) świetny widok, kiedy będzie szło się od katedry, gdzie mieszka Historia, i ujrzy się wielki, dziecięcy rysunek. Trochę przewietrzenia, dla mnie bomba.
    • poklepywacz Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 31.05.09, 10:55
      typografia.info/index.php/galeria-mainmenu-19?func=detail&id=278#joomimg
      przykład muralu wśród starej zabudowy z Bydgoszczy, pt. "Śniadanie mistrzów"
    • sn00pka Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 02.06.09, 11:50
      Ja z wypowiedzi Pani Strzałko wyciągnęłam inne wnioski niż Pani redaktor, że konserwator zgodził się na wykonanie muralu w tym miejscu, ale niekoniecznie muralu grupy Twożywo, więc nie wiem czy ten huraoptymizm Pani redaktor nie jest przesadzony. Radziłabym się upewnić i może w razie czego sprostować...

A swoją drogą mnie się mural bardzo podoba i myślę, że pomysł pokrywania muralami innych zaniedbanych ścian szczytowych kamienic jest nad wyraz szczytny. Wrocław potrafi (http://www.muralia.pl/CMS/murales/murales.html), a my? Może to pomysł na kolejną akcję GW? Można by w nią zaangażować miasto, artystów, studentów szkół artystycznych, administratorów budynków i sponsorów, którzy za pokrycie kosztów farb mogliby umieścić swoje logo na malowidle.

Murale zamiast reklam!

PS. Oczywiście istniejące murale powinny pozostać jak np. ten ze zwierzątkami na Głogowskiej.
      • Gość: motykanaslonce Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.icpnet.pl 02.06.09, 19:26
        Czyli Pani konserwator nawet jak się zgadza, to się nie zgadza....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka