etykieta.zastepcza 29.05.09, 21:32 No dobrze, ale co z obecnym tam malunkiem starego mostu śródeckiego? Pasuje on tam bardziej, niż planowane Twożywo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.icpnet.pl 29.05.09, 22:55 "obecny malunek" jest już obecny tylko na kartkach pocztowych, zamalowano go już. Widzę że się nie bywa na Śródce Odpowiedz Link Zgłoś
etykieta.zastepcza Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 29.05.09, 23:53 No to żal... nie wiedziałem. I pytanie, komu to w takim razie przeszkadzało? Sam rysunek był o tyle ciekawy, że pokazywał most, który w przedstawionym na rysunku kształcie, stał nad Cybiną raptem 8 lat (1905-1913), po czym został rozebrany ze względu na wadliwą konstrukcję. W jego miejsce zbudowano kolejny, który stał już do II wojny światowej. Z historycznego punktu widzenia zamalowanie tego obrazka jest dziwne. Z jednej strony promuje się Trakt Cesarsko-Królewski i "rewitalizuje się" Śródkę, gdzie ten malunek przypominałby, że obecny most nie wziął się znikąd, a ma swoje bardzo interesujące (choć mało chyba znane) dzieje; a z drugiej strony promuje się modernistyczny bohomaz... idzie sobie turysta napełniony pięknem Katedry, przez most Biskupa Jordana (lub Cybiński, jak kto woli) i co widzi...? Jakieś "twożywo"... a mało to jest innych odrapanych ścian w Poznaniu, gdzie mogliby sobie malować? Dziwię się, ze Wyborcza, tak ochoczo ratująca spróchniałe drzewka nie zrobiła nic, aby heroicznie uratować to malowidło. Gdzie petycja, gdzie podpisy, gdzie burzliwa dyskusja w cafe Gazeta? Oj, nie popisaliście się tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y. Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 08:13 Jak to, co? Się skasuje. Tak jak stare tory tramwajowe na Tumskim albo Bałtyk. Będzie nowocześnie i awangardowo jak szlag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.09, 09:17 Po pierwsze amatorka redaktorów Gazety poraża, po drugie, Pani Strzałko musi zostać wreszcie zwolniona, bo szkodzi, po trzecie nie ma żadnej rewitalizacji Sródki, to bajki z Urządu Miasta, po czwarte Szlak Piastowski, a nie jakiś tam wydumany, nie majacy żadnego uzasadnienia szlaczek cysorza hakatysty i jakiegoś krola lub królów, może Ćwieczka, po piate ta, że się tak wyraże sztuka modernistyczna to chyba nie jest żadna sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.izacom.pl 30.05.09, 09:28 Zgadza się, ta "sztuka" pasuje tam jak pięść do nosa. Murale "Tworzywa" pasowałyby bardziej na Ratajach, przynajmniej pomogłyby ożywić tamtejsze posępne blokowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.pools.arcor-ip.net 30.05.09, 20:58 Dobrze gadasz poznaniaku:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motykanaslonce Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.icpnet.pl 30.05.09, 10:13 Z poprzednich postów wynika: a.rewitalizacja polega na malowaniu pozbawionych znaczenia kiczowatych landszaftów- ma być ślicznie, a nie mądrze. Przecież to poprzednie dzieło niczym się nie różniło od "jeleni na rykowisku"- źle namalowane i pozbawione jakiegokolwiek przekazu b. mural twożywa to nie jest sztuka- a czy istotne jak to zakwalifikujemy? Istotne jest to, że zrobili go mieszkańcy, dzieci ze Śródki. To ich mural i widocznie nie chcą, aby z ich dzielnicy robiono muzeum.Rewitalizacja to przecież nie muzealizacja, a ani nie mumifikacja, ale ożywianie. c Odpowiedz Link Zgłoś
grubik11 dopasowanie 30.05.09, 10:45 Poprzednie posty podejmowały temat tego, czy praca Twożywa "pasuje" do Śródki, a ich autorzy stwierdzali, że "nie pasuje". W jakim sensie "nie pasuje"- estetycznym, historycznym, społecznym, przestrzennym? Pytam, bo "nie pasuje" jest mocnym słowem, którego użycie ma na celu powiedzenie- nie jesteś stąd, jesteś inny, nie potrzebujemy cię tu... O jaką zgodność historyczną może chodzić na Śródce- przyjrzyjmy się plombom tam postawionym, salonowi samochodowemu, blaszanym budkom, które ją okalają, mostowi, który niczemu nie służy. Czy one pasują? Mural twożywa doskonale moim zdaniem oddaje specyfikę Śródki- lekko chaotycznego miejsca niepewnego swojej przyszłości. Pytanie z muralu - "do czego rośniemy" jest doskonale "dopasowane" do tego kontekstu i świetnie oddaje niepewność, która w tej dzielnicy jest powszechna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniecierpliwiony Re: doskonale oddaje specyfikę Śródki IP: *.icpnet.pl 30.05.09, 21:51 A może zamiast "oddawać specyfikę Środki" - zacząć ją n a p r a w d ę rewitalizować ? Krótko mówiąc - Strzałko znów poza tarczką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.icpnet.pl 30.05.09, 13:04 Dlaczego "od Twożywa"? Czy autorka naoglądała się reklam pełnych bełkotliwej nowomowy - kalek z niemieckiego? I popijając "kawę od ..." napisała to, co powyżej? Artykuł od Iwony Torbickiej? Proszę posłuchać, jak to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 30.05.09, 15:35 a dlaczego akurat od "warszawskiego twożywa"? lepiej by było poznańskich graficiarzy wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
grubik11 Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 30.05.09, 15:43 i jeszcze namalować wyprodukowanymi w Poznaniu farbami, pędzle koniecznie wielkopolskie, a dla malarzy na obiad pyry z gzikiem i sznyka z glancem na podwieczorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.pools.arcor-ip.net 30.05.09, 21:02 mam nadzieje , ze to literowka , ale musialem zareagowac. sznEka z glancem, nie sznyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frauausposen Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 18:51 zenuje mnie poznanska prowincjonalna wrogosc do warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 31.05.09, 11:40 jeżeli ten post był skierowany do mnie - proszę mi pokazać, w którym miejscu napisałam cokolwiek prowincjonalnie wrogiego w stosunku do Warszawy. mnie żenuje nieznajomość zasad ortografii i pisanie nazw miast z małej litery. pisanie "sznyka z glancem" też jest słabe:P uważam, że lepiej poszukać wśród tubylców, znających klimat miasta i Śródki, ponieważ może to dać lepsze efekty. gdyby twożywo było z Radomia napisałabym dokładnie to samo. gdyby było ze Szczecina też. nawet gdyby było z Honolulu wolałabym kogoś z Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.pools.arcor-ip.net 30.05.09, 20:57 nie rozumiem, o co tyle halasu.jezeli nawet te bzdety powstana, ich czas jest policzony, bo tam predzej czy pozniej musza stanac domy.rewitalizacja to nie leczenie syfilisu pudrem, tylko urbanistyczne dzialania, majace na celu przywrocenie w tym przypadku Srodki do zycia i wlaczenie w tkanke miejska.a grafitti jest dobre w szarych przejsciach podziemnych, przynajmniej je troche ozywia. po raz kolejny zauwazam, ze w Poznaniu niektorzy sila sie na wyjatkowy artyzm, zamiast po prostu uporzadkowac i ucywilizowac zaniedbane dzielnice.jak nie galerie handlowe to pseudosztuka Odpowiedz Link Zgłoś
czuma_z_bazin Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 30.05.09, 21:29 Oczywiście, że ten czerwony bohomaz ożywi Śródkę maksymalnie, z siłą wodospadu. Równie dobrze nakleić tam reklamę telefonów Orange albo plakat wyborczy Libertasu. Podobny artyzm i wyczucie smaku. Oczywiście trzeba dorzucić do tego jakiś pseudoartystyczny bełkot typu "inspiracją był bajeczne kolory prasłowiańskich papug ćwierkających w okolicznych piastowskich gajach dla małego Bolka Chrobrego". A kto tego nie rozumie to żul i z Warszawy. No i w tak prosty magiczny sposób właśnie zakończono rewitalizacje Śródki. Chyba, że mamy jeszcze trochę tej czerwonej farby i pociągniemy "w teń deseń" jeszcze ratusz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grubik11 Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 30.05.09, 22:43 ... i w ten sposób dyskusja się zakończyła. Każdy został w swoim okopie, bo nigdy nie miał na prawdę ochoty podyskutować, a jedynie utwierdzić siebie i innych w przekonaniu, że świat dzieli się na artystów i pseudoartystów, kosmopolitów i prowincjuszy, poznaniaków i warszawiaków, naszych i onych, mądrości i bzdety, dzieła i bohomazy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 31.05.09, 00:42 grubik11 napisał: > ... i w ten sposób dyskusja się zakończyła. Każdy został w swoim okopie, bo > nigdy nie miał na prawdę ochoty podyskutować, a jedynie utwierdzić siebie i > innych w przekonaniu, że świat dzieli się na artystów i pseudoartystów, > kosmopolitów i prowincjuszy, poznaniaków i warszawiaków, naszych i onych, > mądrości i bzdety, dzieła i bohomazy itd. Czy to jest okopanie, czy po prostu każdy ma swoje zdanie na temat tego obrazu na ścianie? Ja też mam swoje - podoba mi się to. Po prostu. To będzie (moim zdaniem, rzecz jasna) świetny widok, kiedy będzie szło się od katedry, gdzie mieszka Historia, i ujrzy się wielki, dziecięcy rysunek. Trochę przewietrzenia, dla mnie bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
poklepywacz Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 31.05.09, 10:55 typografia.info/index.php/galeria-mainmenu-19?func=detail&id=278#joomimg przykład muralu wśród starej zabudowy z Bydgoszczy, pt. "Śniadanie mistrzów" Odpowiedz Link Zgłoś
sn00pka Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę 02.06.09, 11:50 Ja z wypowiedzi Pani Strzałko wyciągnęłam inne wnioski niż Pani redaktor, że konserwator zgodził się na wykonanie muralu w tym miejscu, ale niekoniecznie muralu grupy Twożywo, więc nie wiem czy ten huraoptymizm Pani redaktor nie jest przesadzony. Radziłabym się upewnić i może w razie czego sprostować... A swoją drogą mnie się mural bardzo podoba i myślę, że pomysł pokrywania muralami innych zaniedbanych ścian szczytowych kamienic jest nad wyraz szczytny. Wrocław potrafi (http://www.muralia.pl/CMS/murales/murales.html), a my? Może to pomysł na kolejną akcję GW? Można by w nią zaangażować miasto, artystów, studentów szkół artystycznych, administratorów budynków i sponsorów, którzy za pokrycie kosztów farb mogliby umieścić swoje logo na malowidle. Murale zamiast reklam! PS. Oczywiście istniejące murale powinny pozostać jak np. ten ze zwierzątkami na Głogowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motykanaslonce Re: Mural od Twożywa ożywi nam Śródkę IP: *.icpnet.pl 02.06.09, 19:26 Czyli Pani konserwator nawet jak się zgadza, to się nie zgadza.... Odpowiedz Link Zgłoś