Dodaj do ulubionych

Poznań 🏖️

16.06.25, 16:36
Poznań mnie nie zachwycił - ale daje mu drugą szansę.

Co polecacie odwiedzić - mianowicie szukam ciekawych kamienic, klimatycznych zaułków, podwórek i dziedzińców, instalacji artystycznych, murali, może jakichś opuszczonych miejsc.

Byłam na rynku, na Ostrowie Tumskim i na Sródce. I w Browarach.
Obserwuj wątek
    • asfiksja Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 16:50
      Gdybym ja miała wybrać, co zwiedzić w Poznaniu to bym chciała forty Twierdzy Poznań, z przewodnikiem.
      • bywalec.hoteli Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 18:15
        asfiksja napisał:

> Gdybym ja miała wybrać, co zwiedzić w Poznaniu to bym chciała forty Twierdzy Po
        > znań, z przewodnikiem.

Tylko że tych fortów jest 20 plus cytadela w środku, każdy obiekt jest osobną jednostką i często nikt po nich nie oprowadza albo w ogóle ciężko wejść, nie sądzę by się dało znaleźć przewodnika który po wszystkich oprowadzi
    • slonko1335 Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 17:04
      www.facebook.com/share/v/16SAqMNh77/
    • sylwiastka Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 17:07
      Mnie sie podoba Wilda, jest tam piekna kamienica z rzezba Archaniola przy ul Rozanej. Niedaleko sa dwie knajpki: Przyjemnosc specjalizujaca sie w pizzy i przekaskach oraz Dziewczyny i Slodycze desery i napoje oraz wysmienite sniadania. Przyjemny jest tez rynek Wildecki, oraz park Sklodowskiej-Curie. Teraz Poznan jest bardzo zielony i bardzo ukwiecony.
    • kk345 Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 18:03
      imponderabilia20 napisała:

> Poznań mnie nie zachwycił - ale daje mu drugą szansę.

I oczekujesz unoszenia się lokalnym patriotyzmem i zasypywania cię alternatywnymi miejscówkami, żebyś łaskawie zmieniła zdanie?
      Z bywalcem się umów, powinniście się porozumieć.
      • imponderabilia20 Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 18:21
        Nie, bo jeszcze zabierze mnie do knajpy, gdzie będę musiala dać napiwek
    • bywalec.hoteli Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 18:13
      Zależy co lubisz
      Poznań ma 4 jeziora w granicach miasta: można się kąpać, pływać na supie, żaglówce, kajaku.
      Nad rzeką Warta są plaże i liczne punkty rozrywkowo-gastronomiczne typu „Kontenery”
      Do zwiedzania to oprócz ścisłego centrum typu Stary Rynek i okolice masz duże dzielnice Wilda i Jeżyce, gdzie też jest gdzie chodzić oglądać kamienice, kościoły, parki, nawet targowiska miejskie zwane tutaj Rynkami.
      Jak masz rower to jest Wartostrada plus kładki Berdychowskie
      Gastronomicznie jest też bogato, ale ja jadam głównie w domu to nie doradzę - szukałbym knajp i restauracji na jezycach i Starym rynku

Jak lubisz tańczyć to może Muchos albo Cuba Libre?

Jak lubisz klimaty typu park to jest ogromny Park Cytadela w centrum, który na dodatek ma muzeum wojskowe na środku - jakieś czołgi i samoloty

Jak masz dusze muzealnika to interaktywne centrum historii ostrowa tumskiego, muzeum narodowe czy centrum szyfrów Enigma

Sa dwa zamki: jeden cesarski a drugi Przemysława

Jest dość blisko poznania park narodowy: Wielkopolski
      • kk345 Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 19:08
        >Sa dwa zamki: jeden cesarski a drugi Przemysława

Przemysła.
    • bywalec.hoteli Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 22:00
      Udzieliłem ci Impoderabilia najpełniejszej odpowiedzi o atrakcjach Poznania, wypadałoby podziękować
      • imponderabilia20 Re: Poznań 🏖️ 17.06.25, 04:39
        Czekam aż ktoś przebije Twoją😂
    • danaide2.0 Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 22:17
      A, czyli Jeżyce masz niezrobione?
      Zajezdnia tramwajowa jest opuszczona. Obejrzyj, póki jest.
      Knajpy - Szamarzewskiego, Polna, Kościelna, coś sobie wybierzesz.
      Na Gwarnej jest zrujnowana kamienica w bramie a w niej fajny vintage store. Inny vintage jest na Wawrzyniaka.

Właściwie cały Poznań w pewien sobotni dzień sprawił na mnie wrażenie opuszczonego. Niby są jacyś ludzie, ale prawdziwy tłok był tylko w tramwajach w kierunku na stadion Lecha.

Naści, znaj łaskę pani.
      • imponderabilia20 Re: Poznań 🏖️ 17.06.25, 04:38
        Ok, dzięki🍸
    • mava12 Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 23:15
      byle nie do zoo bo tam jest tragedia. Mordowanie zwierząt a te, które zostały, poupychane na zamknietych wybiegach, zamiast na słońcu. I podobno powstała jakas sala ze styropianowymi (!!!) zwierzętami, nowy trend?
      Poza tym Poznań coraz mniej mi sie podoba choć tam urodził się mój (niestety) ojciec. Ostatnio furorę zrobiła pani dyr. przedszkola, która wezwała policje do 4-latka bo ten porysował kredkami jej biurko. I to jedno z niewielu przykładów tego typu jej działalnosci. I owa p. dyrektor ma zostać awansowana przez prezydenta miasta "za osiągnięcia".
      Poznań coraz mniej mnie "zachwyca", szczególnie jego prezydent.
      • kk345 Re: Poznań 🏖️ 16.06.25, 23:29
        >byle nie do zoo bo tam jest tragedia.
        W którym?
        • danaide2.0 Re: Poznań 🏖️ 17.06.25, 08:24
          W starym jest fajny małpi gaj.
          I szczury, dla których nie zamknięto tej części. Bo polazłyby na miasto. Tak mówionowink
          • imponderabilia20 Re: Poznań 🏖️ 17.06.25, 13:11
            Szczurów mam pod dostatkiem u siebie.....
      • imponderabilia20 Re: Poznań 🏖️ 17.06.25, 04:37
        Ok, no to Ratusz sobie odpuszczę ☀️
      • elinborg Re: Poznań 🏖️ 17.06.25, 21:44
        To nowy dyrektor zoo. Pan tworzy makiety styropianowe waleni. Hobby takie.
        Słonie od roku siedzą na wewnętrznym wybiegu, w budynku, bez dostępu do wody, powietrza, przestrzeni. Przez rok nie potrafili wyremontować ogrodzenia. Dopiero po interwencji radnej załatwili to w dwa tygodnie i z wielką pompą ogłosili otwarcie wybiegu.
        Źle tam się dzieje.
    • rinoa_woman Re: Poznań 🏖️ 17.06.25, 12:40
      Jeśli architektura to tylko Jeżyce albo Wilda, kamienic dużo w zasadzie na każdej ulicy można znaleźć coś interesującego, są też murale na Jeżycach. Niektóre kamienice na Łazarzu też są ciekawe, przy okazji w ramach przerwy możesz wpaść do parku Wilsona, tam też można iść na kawę do Petit Paris.
    • feniks_z_popiolu Re: Poznań 🏖️ 17.06.25, 13:17
      Jeśli jeszcze nie byłaś to polecam Muzeum Instrumentów Muzycznych, jedyne w kraju, na Starym Rynku.
    • imponderabilia20 Re: Poznań 🏖️ 18.06.25, 11:55
      Ok

Zamek cesarski
      Ulica Gwarna
      Jeżyce - murale i ta zajezdnia
      Łazarz kamienice
      Wilda jakiś opuszczony młyn

Mam 8 h na to
    • slonko1335 Re: Poznań 🏖️ 20.06.25, 17:33
      www.facebook.com/share/p/1AdJWSh3w2/
      • imponderabilia20 Re: Poznań 🏖️ 20.06.25, 18:26
        Zarąbiste. Idę tam
    • pffpffpff Re: Poznań 🏖️ 20.06.25, 19:15
      Tor Poznań oczywiście. Jesli będziesz akurat w jakiś weekend wyścigowy, albo chociaż w dni, w których odbywają się treningi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka