Dodaj do ulubionych

Wymuśmy odszkodowanie od PO za znieczyszczanie PZ

02.07.09, 14:30
Widząc z jaką łatwością na tym forum przychodzą niektórym pomysły na
próbę obciążania pojazdów PZ winą za zwiększony ruch w mieście, a
samorządu powiatowego i gminnych ościennych wobec Poznania za brak
partycypacji finansowej w inwestycjach w drogi miejskie wpadłem na
pomysł, ażeby w ramach adekwatnej odpowiedzi pojazdy PO płaciły za
wjazd na tereny leśne, parkowe, a takze inne cenne przyrodniczo i
turystycznie, a utrzymywane z funduszy PZ dla uciechy mieszkańców PO.
Jednocześnie władze powiatu a w szczególności gminy Czerwonak winny
wymusić na PO bezwzględnie odszkodowanie za zanieczyszczanie
powietrza przez COŚ a także EC Karolin i docelowo spalarnię śmieci.
Miłę życie PO kosztem PZ? Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: idiotyzm temat jest idiotyczny w obie strony IP: *.spray.net.pl 02.07.09, 15:13
      temat jest idiotyczny w obie strony, do tego zacznijmy rozstrzeliwać wszystkich
      w rejestracjach na W
      • Gość: Włodek z Grunwaldu żaden idiotyzm, problem baaardzo serio IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 17:57
        Gość portalu: idiotyzm napisał(a):

> temat jest idiotyczny w obie strony, do tego zacznijmy rozstrzeliwać wszystkich
        > w rejestracjach na W

Nie jest w żadnym razie idiotyczny! Choć jest on często na forum nazywany w
        sposób drastyczny i przerysowany (jak opłaty za jazdę III ramą, czy opłaty za
        wjazd do centrum dla wszystkich prócz mieszkańców), to jest to tylko
        uwarunkowane błogostanem obywateli jak Kajciech zadowolonych ze swojego
        istnienia bez dostrzegania problemu rozwoju gmin podpoznańskich kosztem miasta.
        W podobnej skali problem występuje tylko w Warszawie, ale Europa Zachodnia
        przerabiała to już w latach 60-tych.

Ta zdawałoby się absurdalna dyskusja dotyka sedna problemu jaki ma dzisiejszy
        Poznań jako aglomeracja, czyli braku wspólnej i wspólnie finansowanej polityki
        komunikacyjnej. To raczej tylko autor wątku zaprezentował pogląd
        absurdalistyczny, oderwany od rzeczywistości. Temat został też poruszony w
        ostatnim artykule sprzed tygodnia na temat III ramy jako pomysłu kosmicznego i
        polecam zapoznanie się z naturą problemu.

Faktem po prostu jest, że takie wspólnoty międzygminne nie są na Zachodzie (poza
        chyba tylko Anglią) dowolne, a są obligatoryjne i gminy przejmując zamożnych
        mieszkańców rozciągających się miast i ich podatki, a także miejsca pracy w
        przenoszącym się pod miasta przemyśle i siedziby firm, partycypują
        proporcjonalnie albo ponad proporcjonalnie w kosztach utrzymania i rozwoju
        infrastruktury komunikacyjnej. W Polsce nie mamy w tym względzie wolnego rynku
        ale wolną amerykankę. Wszyscy niemal uważają, że normalne jest, że gminy wokół
        miasta stają się po prostu zamożniejsze od samego miasta, że nie organizują ani
        infrastruktury drogowej, ani komunikacji zapewniającej efektywny transport do
        miasta spychając to na barki samego miasta (to miasto musi sobie radzić ze
        wzmagającym się w nim ruchem samochodowym, miasto musi mieć nowe drogi dla coraz
        większej liczby mieszkańców, którzy podatki płacą nie miastu, a gminom, a
        podatki mieszkańców to w polskim systemie najważniejszy składnik dochodu gminy).
        Przykład roszczeń gminy Komorniki w sprawie Plewisk jest dosadny i najbardziej
        ilustrujący. Gmina zarobiła dzieląc działki na Plewiskach, zarabia z podatków
        tych mieszkańców, stworzyła osiedle bez uzgodnienia z planem rozwoju miasta, bez
        rozważenia wpływu nowych mieszkańców na stan korków w tym miejscu, bez
        zapewnienia komunikacji publicznej jako alternatywy i w tym momencie wystąpiła
        do miasta Poznania z oczekiwaniem by sfinansował 75% ze szacowanych 100 mln
        kosztów budowy wiaduktu nad torami na Grunwaldzkiej. A wiadukt Poznaniowi aż tak
        bardzo do szczęścia potrzebny nie jest. Przydałby się, ale jest siedemdziesiąt
        innych inwestycji, gdzie te 100 mln przydałoby się bardziej.
        Bardzo mi żal tych mieszkańców marnotrawiących życie w korkach, którzy
        przenieśli się tam ze względu na tańsze nieruchomości, ale trudno naprawdę
        spełnić w tej chwili ich potrzeby. Inaczej by to wyglądało, gdyby przegłosowali
        w referendum chęć przyłączenia do Poznania (mają prawo to uczynić i wyrazić taką
        wolę, choć decyzje w takich sprawach podejmuje zawsze Minister SWiA). Na moje
        oko tak naprawdę to miasto winno zostać poszerzone o 2-3 km, zapewnić
        decentralizację władzy i samorządność rejonów peryferyjnych dzieląc się na
        mniejsze jednostki (ale znacznie ich mniej niż chce Grobelny) i zapewnić sprawną
        komunikację zbiorową dla przedmieść (być może: tramwaj do Koziegłów, Antoninka i
        na Dębinę i/albo kolej miejską z zagęszczeniem liczby stacji do Rokietnicy,
        Złotnik/Suchego Lasu, Owińsk, Kobylnicy, Kostrzyna Wlkp, Kórnika, Mosiny i
        Palędzia).

Powszechna postawa pod miastem jest taka, że narzeka się na Poznań, ale celowo z
        miasta się wyprowadza nie uzmysławiając sobie często konsekwencji. Polski system
        mieszalnictwa bazuje na prywatnej własności, buduje się dom, a potem przychodzi
        zmiana pracy i konieczność dojazdów na drugi kraniec aglomeracji. Podobnie w
        Anglii. W Niemczech znanych z dużej mobilności odwrotnie - połowa Niemców całe
        życie wynajmuje mieszkania od gmin, które budują dobre i nie tak drogie
        nieruchomości wpływając na wysokość stawek czynszowych, wynajmuje się tam, gdzie
        się dostaje pracę, a i tak pracę zmienia się dwukrotnie rzadziej niż w Polsce.
        Trochę w tym wszystkim sami jesteśmy sobie winni dogmatycznie broniąc
        mentalności stworzonej za komuny i dogmatycznie broniąc wolnego rynku we
        wszystkim co się pojawi.

Gminy podpoznańskie stają się już funkcjonalnie dzielnicami Poznania i wspólność
        polityki i finansowania jest oczywistością. Do tego widać co oznacza nie pójście
        tą drogą - w Anglii po Londynie i Manchesterze teraz chyba Liverpool wprowadzi
        opłatę za wjazd na teren miasta, a aglomeracje (poza ustawowo w końcu już
        uregulowanym Londynem) należą do najbardziej rozproszonych w Europie, gdzie 25%
        mieszkańców Manchesteru i 30% Liverpoolu mieszka W MIEŚCIE, a reszta poza.
        Trzeba sobie dla znalezienia poziomu równowagi w myśleniu zadać pytanie, co
        znaczyłaby nawet gmina sukcesu Tarnowo Podgórne mieszcząc się w połowie drogi
        między Piłą a Słupskiem? Co przyniosłaby świetna polityka i organizacja tej
        gminy? Czy gmina ta wyszła by z dolnego 50% polskich gmin, w których tkwią
        wszystkie tamtejsze gminy? Ciekaw jestem co myślisz po przeczytaniu tego
        długaśnego posta.

Kajciechu! Porównajmy koszty utrzymania wszystkich duktów leśnych i parkingów,
        które wytypujesz z kosztami utrzymania miejskich ulic i budową III ramy, której
        tak się domagasz. Oczywiście, żebyś nie był pokrzywdzony porównajmy per capita,
        a nawet per PKB/per capita.
        • kajciech BRAWO, ale są jeszcze inne argumenty 03.07.09, 10:14
          Brawo za długaśnego posta, którym unaoczniłeś w pełni swoje zdanie w
          temacie PO - PZ.

Powiedz mi jednak dlaczego tak bardzo skupiasz się na
          infrastrukturze transportowej. Dlaczego nie widzisz, że mieszkańcy
          PO moczą swoje brudne 4litery w basenach wybudowanych za pieniądze
          gmin PZ (Suchy Las/Koziegłowy/Swarzędz). Synagoga i grzybiczna
          Olimpia to za mało by zadowolić PO?

Powiedz mi dlaczego do fabryk i biur w firmach zlokalizowanych w PZ
          • kajciech ucięło posta :( - dzis zauwazyłem 06.07.09, 15:38
            ...
            Powiedz mi dlaczego do fabryk i biur w firmach zlokalizowanych w PZ
            codziennie sznurkiem wyjeżdżają via Dąbrowskiego, Obornicka,
            Głogowska setki samochodów PO by wypompować nieco kasy z której po
            oPITowaniu radość ma skarbnik Poznania.

Nie podoba mi się Twój pogląd o tym, że Tarnowo Podgórne zawdzięcza
            wszystko lokalizacji związanej z Poznaniem, co jest prawdą tylko w
            mniejszej części. Ważniejsze było to, że gmina Tarnowo Podgórne
            należała przez lata 90. do ścisłej czołówki gmin inwestujacych.
            Odważna polityka budżetowa Waldego Dzikowskiego pozwoliła uzbroić
            gminę pod dużych inwestorów. Do tego doszła nowa na tamte czasy
            strategi dbania o inwestora. Osobiscie zaangażowany Dzikowski to
            mógł być wzorzec dla np. Grobelnego. Czemu władze Poznania nie
            zrobiły nic by uzbroić tereny na Franowie (od kilku lat tylko
            słychać mrzonki) czy Fabianowie. Inwestycje lat 90. mogły być
            zlokalizowane w Poznaniu! Ale Poznań nie potrafił sobie z tym
            poradzić! Poradziły sobie gminy i jest to wartość dodana aglomeracji
            (inwestycja, miejsca pracy, podatki)

Powiedz mi dlaczego m.Poznań świadome swych problemów z odpadami i
            nieczystościami miałby liczyc na wsparcie PZ skoro w Twej koncepcji
            winien domagać się równorzednosci a wręcz podrzędności PZ.

Ten temat to prowokacja wobec Twoich częstokroć kontorwersyjnych
            pomysłów i antagonistycznych wypowiedzi.
            Myślenie aglomeracyjne, koncepcja metropolitarna to system oparty na
            współdziałaniu i zrozumieniu wzajemnych potrzeb. To S Y M B I O Z A.
            Nie mozńa krzewić idei aglomeracyjnego współżycia, jezeli na drodze
            stoi schorowany system i wprowadzanie przez Ciebie konfrontacyjnego
            sposobu pojmowania obecnego stanu rzeczy wcale temu nie pomaga.
            Metropolię trzeba zaszczepiać w duchu współpracy i wzajemnego
            poszanowania, a nie wyzywaniu gmin powiatu pasożytami!
            • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: ucięło posta :( - dzis zauwazyłem IP: *.icpnet.pl 08.07.09, 02:46
              Jak pisałem w innym wątku dwa tygodnie jestem bez komputera, więc po powrocie
              się odniosę. Dziś tylko na chwilę wpadłem do Poznania.

Tarnowo Podg. większość zawdzięcza sobie? Jeśliby Tarnowo Podgórne istniało pod
              Piłą, to by nikt go nie zauważył. Dlaczego jeżdżą Poznaniacy do Tarnowa
              Podgórnego uliocą Dąbrowskiego? A kto miałby tam pracować? Mieszkańcy Rumianku,
              Lusowa czy Bytynia? Tarnowo Podgórne to miasto. Tyle, że rozwija się bez pomysłu
              i planu. I nie ma siły koordynującej, czyli działa na razie sprawnie. Do
              momentu. Jak Polska przedrozbiorowa.

forum.gazeta.pl/forum/w,67,97551770,97566645,Ciesze_sie_ze_zmusilem_Was_do_myslenia.html
    • Gość: mosze a myślałem, że to jakiś PISiorek znowu atakuje PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 16:23
    • piter_wlkp Tego typu pomysły należy zabijać w zarodku 02.07.09, 16:57
      i to po obu stronach. Może jeszcze zaczniemy się odgradzać płotami i
      szlabanami wjazdowymi
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Tego typu pomysły należy zabijać w zarodku IP: *.icpnet.pl 02.07.09, 17:58
        Anglicy tak robią. A my jesteśmy do nich w wielu względach podobni. Patrz mój
        post wyżej.
        • piter_wlkp Włodku , jeśli jakaś nacja popełnia głupstwa to .. 03.07.09, 00:21
          należy ich wytykać palcami ,śmiać się z ich głupoty,opowiadać
          dowcipy, byle tylko nie naśladować. Niech biedni Anglicy się męczą
          skoro narobili sobie bajzlu ,a my nie bierzmy z nich przykładu.
          Napisałeś wyżej niezłych rozmiarów elaborat , tylko że mądrej wizji
          w nim niewiele ,za to wyłazi zaściankowość nie pozwalająca patrzeć
          dalej niż okolice własnego fyrtla. Poznań pełni rolę dużego ośrodka
          regionalnego ściągającego ludzi z okolic znacznie dalszych niż
          ościenne gminy. Ci ludzie tu przyjeżdżają ,uczą się, studiują ,
          leczą , pracują w miejscowych firmach ,załatwiają biznesy i
          interesy ,korzystają z usług miejscowych firm ,tu spędzają dużo
          czasu i wydają pieniądze. Jest w interesie miasta żeby żeby cała ta
          masa ludzi właśnie tu realizowała swoje życiowe potrzeby (a nie w
          innych ośrodkach regionalnych) i dlatego pomysły z opłatami za wjazd
          i inne utrudnienia podróżowania należy stanowczo odrzucić! Mieszkam
          i pracuję w Poznaniu ,ale za jakiś równie dobrze mogę pracować w
          SuchymLesie , Komornikach czy gdziekolwiek w okolicy. Jest w
          interesie nas wszystkich tu mieszkających ,aby sieć komunikacyjna
          była jak najbardziej rozbudowana i aby nie stwarzać sobie utrudnień,
          nikt na tym nie straci
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Włodku , jeśli jakaś nacja popełnia głupstwa IP: *.icpnet.pl 08.07.09, 02:54
            A czy ja pisałem, że to wizja-marzenie? To koszmar, który może się ziścić
            prędzej niż myślimy. I co więcej, jak usłyszałem ponoć w prywatnych rozmowach
            ludzie w magistracie twierdzą, że tak będzie ok, gdyż są święcie przekonani, że
            nie ma odwrotu od realizacji scenariusza w mieście 1/3 pod miastem 2/3. Ktoś
            kiedyś tak wyliczył i dla polityki miasta to jest teraz wyznacznik, a Grobelny z
            lekkością piórka oznajmia, że on nie widzi metody na powstrzymanie tego trendu.

Tworzenie barier to najgorsza możliwa rzecz. Niemal najgorsza. Gdyż najgorszą
            jest stan obecny, błogostan wielu, krzyki wielu, że miasto ma im poszerzać
            drogi, budować wiadukty, III ramy, gdy oni mieszkają za miastem. I to na nich ta
            wizja-straszak, choć niestety wcale nie nierealna.
            Wrócę do wątku po urlopie (jak bym zapomniał, to proszę o przypomnienie, ale
            trudno wszystkie spamiętać), a poniżej link do nieco szerszego kolejnego
            wyjaśniania Kajciechowi o co mi tak naprawd chodzi.

forum.gazeta.pl/forum/w,67,97551770,97566645,Ciesze_sie_ze_zmusilem_Was_do_myslenia.html
    • pyrlander Re: Wymuśmy odszkodowanie od PO za znieczyszczani 02.07.09, 19:57
      "zanieczyszczanie
      powietrza przez COŚ a także EC Karolin i docelowo spalarnię śmieci"

Drogi Kolego, to Ty kupy na codzień nie robisz? Ciepła i prądu w
      domku nie potrzebujesz? Śmieci też nie produkujesz? Gdzie żeś oczy
      miał jak ten domek kupował?

A tak poważnie, spalarnia miała stanąć kiedyś gdzieś w okolicy
      Browaru (Lecha) lub Darzboru, ale jak to zwykle mieszkańcy
      protestowali...
      • czuma_z_bazin Re: Wymuśmy odszkodowanie od PO za znieczyszczani 03.07.09, 00:09
        Proponuje przenieść miejskie wysypisko śmieci z Suchego Lasu do centrum
        Poznania. Zwijamy asfalt, stawiamy rogatki - koniec z wyjazdami nad Bałtyk -
        Poznaniak opuszcza swoje miasto tylko samolotem. I urządzić dla szkółki poligon
        na Sołaczu - Biedrusko dla Biedronek!
        Ciągnijmy to dalej, a wkrótce reszta Polski będzie miała z nas niezły ubaw z
        naszych średniowiecznych pomysłów...
        • kajciech Re: Wymuśmy odszkodowanie od PO za znieczyszczani 06.07.09, 12:16
          dlatego właśnie wspaniałą lokalizacją dla planowanej spalarni śmieci
          są nie tereny przy parapetach mieszkańców Koziegłów a Garbary!
          A co - będzie jak w przywoływanym przez orędowników "nowoczesności"
          w Wiedmiu - spalarnia w centrum - podobno szkody żadnej nie robi!
    • Gość: Zizol Re: Wymuśmy odszkodowanie od PO za znieczyszczani IP: *.echostar.pl 03.07.09, 23:28
      Nasze władze konsekwentnie nie robią nic by współdziałać na rzecz aglomeracji.
      To się powinn oszybko zmienić, albo staniemy się jedną wielką zakorkowaną wioską
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Wymuśmy odszkodowanie od PO za znieczyszczani IP: *.icpnet.pl 08.07.09, 02:57
        Nie zapomnij o tym przy wyborach za rok, nie zapomnij kto doprowadza do takiego
        stanu, a są to obecne władze wszystkich 18 gmin PO i PZ. A jeśli twierdzą, że
        nie niech się wykażą działaniami. Gdyż dostrzeżenie bycia aglomeracją w 2007
        roku przez Grobelnego po tym jak na tym forum się trąbi i popularyzuje tę ideę
        to spore spóźnienie. Zresztą efektów za wielkich nie widzę.
    • Gość: kibic granica w każdej gminie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 13:32
      Bardzo podoba mi się gdy zwolennicy Unii takie głupoty wwymyslają by
      prawie granice gmin ustanawia. Z zasiekami i pasaami min?
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: granica w każdej gminie. IP: *.icpnet.pl 08.07.09, 02:59
        Szkoda, że jedyną Twoją odpowiedzią jest bezradność. Ponieważ problem jest realny.
    • Gość: grom Re: Wymuśmy odszkodowanie od PO za znieczyszczani IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.09, 16:34
      Papież oddał władzę Syjonistom znaczy tym co mają korzenie i zakwas faryzeuszy.
      A ich myślenie To:

Fragmenty tajnego nauczania - vol.9 - O strategii rządzenia
      Autor | ~Fight The NWO [202.81.162.*] 2009-06-26 23:20
      Motto: " Divide Et Impera" ( Dziel i rządź )
      maksyma łacińska

------------------------------------------------------------------------------------------

Protokoły Mędrców Syjonu - 1897r. - Fragmenty
      ------------------------------------------------------------------------------------------
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Brawo!!! IP: *.icpnet.pl 08.07.09, 03:03
        Brawo!

Czyli jak pojawia się problem, którego za czort mój łeb nie pomieści, ponieważ
        mi wiedzy nie stało, to zamiast zapytać naukowców, specjalistów, najlepiej
        oskarżyć Żydów, znależć jednego, drugiego, po mordzie dać i już się problem
        uciszy...w mojej głowie. Brawo!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka