Dodaj do ulubionych

Parkowanie

28.07.09, 20:04
Nie wiem czy wszyscy dostali notki za wycieraczki ale za pare dni bedzie zakaz
parkowania na ulicy przed naszymi blokami. Z jednej strony bardzo dobrze bo
czasami wrecz nie idzie przejechac, nie mowiac juz o ignorancji niektórych
kierowców którzy parkuja połową samochodu na wjeździe do hali, ale z drugiej
str jak ktos przyjedzie do nas w gosci lub jesli ktos ma dwa auta to juz jest
problem...
Obserwuj wątek
    • a2-8 Re: Parkowanie 29.07.09, 09:47
      W końcu jakaś dobra wiadomość! Nie trzeba będzie jeździć slalomem.
      Samochody bardzo czesto sa zaparkowane jeden przy drugim bez odstepu
      aby sie gdzies schowac gdy z naprzeciwka jedzie samochod. Parking
      mamy pod halą garażową, a drugi przy szkole. Uważam że to wystarczy.
    • rafaello811 Re: Parkowanie 30.07.09, 10:01
      Znak już jest a ludzie dalej parkują przed blokiem...Ciekawe kiedy zacznie się
      płacz jak zaczną zakładać blokady...
      • korcik76 Re: Parkowanie 04.08.09, 13:50
        no i się zaczęło...
        wracając z pracy koło 13-tej straż miejska już działała: zakładała i
        sciągała blokady
        • gesty Re: Parkowanie 04.08.09, 14:41
          ..ciekawe kto jest taki nadgorliwy, watpie zeby straz miejska z
          wlasnej inicjatywy wjezdzala w slepa uliczke celem egzekwowania
          zakazow! Kolejna fatalna sprawa sprawa..nad tymi blokami chyba ciazy
          jakies fatum..
    • fylypp Parkowanie 04.08.09, 15:08
      Właśnie, samo postawienie tego zakazu na tej naszej uliczce jest w zasadzie
      mało istotne a już takie natychmiastowe wizyty straży miejskiej... A jeśli ktoś
      przywiezie meble czy inne graty przy przeprowadzce to też założą mu blokadę za
      chwilę postoju?.
      • rafaello811 Re: Parkowanie 04.08.09, 15:59
        Bardzo dobrze że zakładają blokady!!!W końcu coś widać przy wyjeżdzaniu z hali
        garazowej! A na chwile nikt nikomu nie broni sie zatrzymywac!Mamy znak ZAKAZ
        POSTOJU a nie zakaz zatrzymywania się. Ja w 100% popieram tępienie zastawiania
        ulicy i wyjazdów.
        • gesty Re: Parkowanie 04.08.09, 18:28
          zastawianie wyjazdow jak najbardziej, ale jak sasaid bedzie mial
          drugie auto, albo zjedize sei rodizna, albo znjomi bede wpadac z
          odwiedzinami to juz bedzie klopot! A wystarczylo zakazac postoju
          tylko z jednej strony od willi miejskich..
    • fylypp Re: Parkowanie 04.08.09, 19:32
      W sumie rafaello masz rację, to teraz liczmy że tak samo szybko jak straż
      miejska zadziałała, zadziała nasza administracja i ogłosi w końcu wyniki
      głosowania i ruszy d.... i założy choćby te klamki czy co kolwiek co tam
      przeszło w wyniku głosowania!!!!!!
      • mattg Re: Parkowanie 09.08.09, 13:40
        Widzę, że brak miejsc do parkowania na ulicy Smardzewskiej wzbudził niewielkie emocje.

Pewnie poniekąd też i dlatego, że dotyczy to raczej tylko mieszkańców bloku nr 20...

Ja, powiem szczerze, jestem ekstremalnie wyprowadzony z równowagi tym manewrem. Ciekaw jestem, co za kretyn wymyślił taki zakaz w tym właśnie miejscu?

Ciekawe, że zakaz parkowania ustawiony jest na Smardzewskiej tylko pod naszymi blokami! (no dobra, zaczyna się już pod blokiem Agrobexu). Zatem odpada dla mnie argument, że zakaz parkowania musi być, bo ogranicza to szerokość jezdni itd (taaa, pod naszymi blokami ogranicza, ale poza nimi już nie?)

Pouczający mnie strażnik miejski (fakt, nie widziałem znaku, mój błąd) powiedział mi, że interweniuje BO KTOŚ DO NICH ZADZWONIŁ!
        Mamy zatem czujnych sąsiadów, którzy dzwonią do Straży Miejskiej z prośbą o interwencję. OK, rozumiem to, umiłowanie dla poszanowania prawa. Naprawdę rozumiem. Bez ironii.

Ale, drodzy i czujni sąsiedzi! Padł tutaj argument, że kiedy nie było zakazu ludzie parkowali we wjazdach do bram garażowych! Że było niebezpiecznie przy wyjeżdżaniu z garażu! NIE PRZECZĘ! ALE!!! To też dawało podstawy do wezwania Straży Miejskiej. W takich miejscach jak wjazd do garażu/ wjazd na posesję parkować nie wolno i wynika to z przepisów ruchu drogowego i tyle. Straż przyjeżdża z taką samą interwencją, jak na parkowanie "na zakazie". Więc odpada dla mnie argument, że zakaz był potrzebny, bo ludzie zastawiali wjazdy. Skoro Strażnicy są w stanie interwencjami wymusić egzekwowanie zakazu parkowania, byliby w stanie wymusić zakaz parkowania w bramach i ich pobliżu. Proste.

Dlaczego mnie tak oburza ów zakaz? Z co najmniej kilku prostych powodów.

Po pierwsze - Zarząd Dróg Miejskich ustawił tam zakaz, "bo". Bo stwierdził, że droga jest za wąska i że za dużo samochodów, nie ma "mijanek", jest zakręt, nie wiem, cokolwiek. Skoro tak, to DLACZEGO wydano zgodę na taką szerokość ulicy? Dlaczego nie przewidziano miejsc parkingowych? Jeżeli urzędnik wydał zgodę na taki przebieg drogi i brak miejsc parkingowych, to dla mnie znaczy, że jest kretynem skończonym, bo nie przewidział, że w bloku parę osób jednak mieszka. A każda niemal z tych osób ma samochód. I gdzieś go musi zostawić, wracając do domu...

Sądzę jednak (to niestety muszę sprawdzić w ZDM), że zakaz został ustawiony np na prośbę PWD. Albo ADM. Jedno i drugie jest dla mnie tak samo skandaliczne. Samo PWD już nam sprawiło "przyjemność" jedynego dostawcy telewizji kablowej, jaką jest cudowna firma Echostar. Skadnal nie pierwszy, nie ostatni. PWD zapewniło nam również frajdę ze współpracy z kolejną cudowną firmą, jaką jest ADM. Skandal kolejny, nie ostatni. Sądzę, że ADM bądź PWD wystąpiło do ZDM o ustawienie znaku zakazu (to niestety muszę sprawdzić), żeby nas "zachęcić" do korzystania z hali garażowej. Która: się nie zamyka, albo nie otwiera. Albo jest okresowo stale otwarta. I która nie jest bezpieczna... Przyznaję, to tylko moja teoria. Ale bazując na wcześniejszych doświadczeniach z w/w firmami, mam dziwne przeczucie, że coś tu mogli zamieszać.

Jeszcze dwa pytania - skoro mam miejsce w hali, mogę tam stawiać samochód. OK. Ale - co mam zrobić, jeśli mam dwa auta i jedno miejsce? Stawać na cudzym? Sprzedać auto? No co?... A może parkować gdzieś poza Smardzewską? Aaaa... no tak, mam mieszkanie na Smardzewskiej, ale auto... hmmm... No gdzie je mogę zostawiać? Za chwilę będzie oburzenie mieszkańców okolicznych budynków, że odbieramy im "ich" miejsca postojowe.

A co mam zrobić z ludźmi, którzy do mnie przyjeżdżają w odwiedziny? Im też kazać parkować gdzieś poza Smardzewską i zasuwać do mnie pieszo? Dlaczego? Dlatego, że jakichś kilku kretynów parkowało w bramie?

Uważam, że znak zakazu parkowania pod blokiem to skandal nad skandalami. Powinien zniknąć. Lub Dotyczyć tylko tych miejsc, w których jest problem - bramy wjazdowe, ich pobliże, zakręt ulicy. Skoro dla "kierowców" nie istnieje kodeks ruchu drogowego i przepisy inne niż znaki, niech są znaki. Ale nie dla całego odcinka!!!

A jeśli znak zakazu zdaniem kogokolwiek MA BYĆ, chciałbym usłyszeć LOGICZNĄ odpowiedź na pytanie, gdzie, w pobliżu mieszkania, mogę zostawiać auto (kiedy nie mogę korzystać z hali) i gdzie mają auta zostawiać "goście"?...
        • rucie Re: Parkowanie 10.08.09, 08:00
          POPIERAM!!!!!!!!!!!!! Mattg - 100% racja!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka