Dodaj do ulubionych

Kto Prezydentem Poznania według Was ???

24.08.09, 00:22
Już za rok czekają nas wybory samorządowe i wszyscy Poznaniacy staną przed
wyborem Prezydenta Poznania na następne 4 lata.Kto według Was jest najlepszym
kandydatem?Kto według Was jest w stanie przedstawić nową ciekawszą niż
dotychczasowa wizje Poznania?A może obecny Prezydent jest według Was najlepszy
i powinien ten urząd sprawować kolejne 4 lata?
Przedstawcie swoje opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: DidierGras Re: Kto Prezydentem Poznania według Was ??? IP: 188.33.91.* 24.08.09, 00:56
      Przede wszystkim najważniejsze dla mnie by był uczciwy bo o obecnym można
      powiedzieć wiele ale na pewno nie to ,że jest krystalicznie czysty i uczciwy
    • Gość: x to już "rządzicie sami, wybierajcie się sami" IP: *.unitymediagroup.de 24.08.09, 01:08
      nie obowiązuje?
      To ja idę na wybory ;)
    • Gość: gość Ktoś z daleka !!! IP: 195.20.110.* 24.08.09, 08:49
      Ktoś nie powiązany z lokalnymi partiami, które po cichu dmuchają w
      jedną trąbe.
      Ktoś nie powiązany z lokalnym biznesem, któremu bliżej do układów
      mafijnych niż wolnorynkowych.
      To musi być ktoś NIE znany, ale posiadający referencje, wizje i
      zapał do roboty.
      Prawe mówiąc nie wierze, że ktoś taki zostanie wybrany.
      POznaniacy po raz kolejny wybiorą belekogo, który będzie
      rekomendowany przez PO - niestety.
      • wlodekzpoznania Re: Ktoś z daleka !!! 06.09.09, 21:32
        Poznaniacy potrafili wybrać Wojciecha Szczęsnego Kaczmarka i to nie
        bezpośrednio, a przez Radnych. Czyli:
        a) potrafili wybrać odpowiednich radnych
        b) utożsamiali się z takim prezydentem
        Obecny prezydent prezentuje wizję miasta dokładnie przeciwną swemu mistrzowi
        (jak czasem mawia). I Poznaniacy zaczynają to wreszcie widzieć.
    • conena Re: Kto Prezydentem Poznania według Was ??? 24.08.09, 09:02
      ja wam mówię - Grażyna Kulczyk albo Jan Kulczyk.
      argumentów jest wiele, najważniejsze to m.in. takie, że są to ludzie z wizją
      miasta, która się sprawdza, no i są nie do skorumpowania.
      ale to byłoby zbyt piękne.
      • zajob Re: Kto Prezydentem Poznania według Was ??? 24.08.09, 09:28
        Ludzi z wizją miasta jest wielu, są nawet w partiach, które jakoby dmą w tę samą
        trąbę. Problemem jest wyrachowanie Prezydenta Grobelnego, który sfinansował swój
        klub wyborczy (kibiców Lecha) z budżetu miasta przy milczącej zgodzie rady miasta.
        Jedyna rada - uzmysłowić poznaniakom, ze może być inaczej, podając chociażby
        przykład wyprzedzającego nas Wrocławia. Ale czy jesteśmy na tyle odważni, aby
        coś zmienić? I tych świadomych potrzeby zmian musi być więcej niż kibiców +
        beneficjentów marazmu. Ot wszystko.
        Dużo pracy przed nami!!!!
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Kto Prezydentem Poznania według Was ??? IP: *.147.202.219.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.01.10, 20:10
          Wrocław nas jeszcze nie wyprzedza, choć samo miasto tak, ale porównanie
          aglomeracji jest jednoznacznie na korzyść Poznania. Tyle, że ludzie
          marazm_grobelnego zabierają się do organizowania aglomeracji. Brrrr...
    • Gość: xzx Jak to kto? Jolcia Kwaśniewska IP: 95.108.0.* 24.08.09, 09:35
      Wszystkich zadowoli.
      :)
    • Gość: AndrzejTomczak Re: Jacek Bachalski byłby znakomitym Prezydentem IP: 188.33.10.* 24.08.09, 10:12
      Bachalski ,wybitny przedsiębiorca i znakomity ekonomista mógłby wyciągnąć to
      miasto z marazmu
      • Gość: Dennis Re: Jacek Bachalski byłby znakomitym Prezydentem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.09, 13:55
        Ja też uważam ,że Bachalski byłby znakomitym Prezydentem
        Poznania,wręcz idealnym
    • Gość: marek.es Re: Kto Prezydentem Poznania według Was ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 12:07
      Niestety do wyboru będzie Grobelas i spółka (choć Rysiu
      zapowiedział, że to jego ostatnia kadencja). Może ja zgłoszę
      kandydaturę? Nie jestem "utopiony" w koteriach. Niestety nie mam
      formalnego wyższsego wykształcenia (ale to drobiazg, Frankiewicz też
      nie miał).
      • Gość: ajanato Grażyna Kulczyk na prezydenta! IP: *.icpnet.pl 24.08.09, 12:57
        Najlepszym kandydatem na prezydenta i najlepszym prezydentem tego
        miasta byłaby Grażyna Kulczyk. Oj. Gdyby ona tylko się na to
        zgodziła! To by było pięknie! Niech Gaz Wyb. zrobi sondaż, w którym
        umieści Panią Grażynę (tak jak umieszcza się Jolę Kwaśniewską, która
        wcale nie chce kandyddować). Okaże się wtedy jak ogromne poparcie ma
        Grażyna Kulczyk wśród poznaniaków. Gdyby Grażka była prezydentką to
        to miasto wreszcie by odżyło i wskoczyło do ligii europejskiej.
        Banksy by u nas malował graffiti, Mitoraj projektował przystanki, po
        torach jeździły Siemensy, a na wolnych torach powstałaby stocznia
        budująca ekskluzywne jachty dla Bruce Willisa i Sandry Buldock.
        Tylko Grażka! Grażka na prezydenta!
        • dobrusia_to_ja Re: Grażyna Kulczyk na prezydenta! 24.08.09, 13:18
          Gość portalu: ajanato napisał(a):
          > Banksy by u nas malował graffiti, Mitoraj projektował przystanki, po
          > torach jeździły Siemensy, a na wolnych torach powstałaby stocznia
          > budująca ekskluzywne jachty dla Bruce Willisa i Sandry Buldock.
          Kiedy wracasz z Idalii, bo przez zbyt długie przebywanie w chmurach stracisz
          kontakt z rzeczywistością??;)
        • conena Re: Grażyna Kulczyk na prezydenta! 24.08.09, 13:20
          oj, tam, se kpisz okrutnie.
          smutna prawda jest taka, że Poznaniaki jak potrafią skojarzyć twarz z nazwiskiem
          to głosują na to nazwisko. tylko dlatego wygrywa ten pan co wygrywa.
          poważną konkurencję dla Groblnego może stanowić wyłącznie ktoś ogólnie
          rozpoznawany i kojarzony z polityką. poza Kulczykami nikogo nie widać w Poznaniu.
          • dobrusia_to_ja Re: Grażyna Kulczyk na prezydenta! 24.08.09, 13:39
            conena napisała:
            > poza Kulczykami nikogo nie widać w Poznaniu.
            Poza jedną panią Kulczykową. Tego drugiego tu już dawno nie ma.
          • dobrusia_to_ja Re: Grażyna Kulczyk na prezydenta! 24.08.09, 13:42
            conena napisała:
            > smutna prawda jest taka, że Poznaniaki jak potrafią skojarzyć twarz z nazwiskie
            > m
            > to głosują na to nazwisko.
            Czy gdziekolwiek na świecie głosuje się inaczej??
            • conena Re: Grażyna Kulczyk na prezydenta! 24.08.09, 16:07
              nie wiem, nie bywam na całym świecie, nie będę o gdziekolwieku na świecie pisać,
              bo jaki to ma sens?
              mi osobiście zdarza się głosować na program lub (o zgrozo) partię, zatem mogę
              przypuszczać, że innym ludziom też się to zdarza.

Mr. Kulczyk jakby chciał to w każdej sekundzie może wrócić, co za problem.

na razie w wątku padły nazwiska Kulczyków i Bachalskiego. zamiast zadawać
              pytania nie na temat rzuć lepszą propozycję.
              • Gość: greg a może Dzikowski??? IP: 89.108.207.* 24.08.09, 16:53
                Co o nim sadzicie??
                • Gość: drugi Greg "...gdybyś tylko chciał..." IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.09, 20:02

Warunek podstawowy ;)
                • wlodekzpoznania Re: a może Dzikowski??? 06.09.09, 21:35
                  najbardziej nieznaczący z zamordystów w PO? W ogóle nie walczy o ustawę
                  aglomeracyjną dla aglomeracji poznańskiej, widać jest silnie związany z
                  lokalnością podpoznańskich miejscowości. Najgorszy po Grobelnym możliwy wybór
                  dla Poznania i aglomeracji. Ale niestety jego wpływ w PO jest duży, więc wybór
                  PO będzie tak samo nieszczęściem.
              • dobrusia_to_ja Re: Grażyna Kulczyk na prezydenta! 24.08.09, 19:02
                conena napisała:
                > na razie w wątku padły nazwiska Kulczyków i Bachalskiego. zamiast zadawać
                > pytania nie na temat rzuć lepszą propozycję.
                Pytanie retoryczne było jak najbardziej na temat, skoro dotyczyło Twojej
                wypowiedzi.
                Masz prawo głosować, jak chcesz, co nie zmienia faktu, że zdecydowana większość
                ludzi głosuje na tych, których również zna z wyglądu, nie samego programu. Sam
                program nie wystarczy, jeśli kandydat nie ma przeszłości. Nie chcę tu pisać
                jakiej, bo dla jednych lepszy będzie człowiek o kryształowym charakterze, dla
                innych zwykły kanciarz itd. Ktoś znikąd niewielu przekona.
                Nie mam żadnych propozycji. Pana Bachalskiego nie znam, na pana Kulczyka nie
                głosowałabym na pewno. Ten, którego mogłabym poprzeć, już nie żyje. Zobaczymy,
                kto się pojawi.
                I jeszcze jedno. Jeśli chodzi o miejskie wybory, nie warto głosować na partię,
                lecz na ludzi.
                • Gość: greg Re: Grażyna Kulczyk na prezydenta! IP: 188.33.69.* 24.08.09, 21:55
                  Skoro wedlug Ciebie warto glosowac na ludzi a nie partie to zobacz sobie na
                  wyniki wyborow samorzadowych w duzych miastach w Polsce.Wygrywaja Komitety
                  partyjne a nie obywatelskie.Poznaniem rzadzi 19 osobowa reprezentacja PO w
                  radzie miasta.Tylko 3 mandaty przypadly w poznanskiej radzie miasta komitetom
                  obywatelskim na 37 radnych ,Twoja teoria nie trzyma sie zatem kupy.Polityka jest
                  obecna takze w samorzadzie i nie latwo jest to zmienic.
                  • vipunia Re: Grażyna Kulczyk na prezydenta! 31.08.09, 05:22
                    Dopiero 3, a może w najbliższych wyborach będzie 4 albo 10? :)
                    Jakoś nie podważasz wypowiedzi, raczej mało wierzysz w możliwość pozytywnej
                    zmiany. Pewnie wśród tych kilkunastu radnych PO też jest kilka osób, które tak
                    myślą? :)
                • conena Re: Grażyna Kulczyk na prezydenta! 25.08.09, 07:18
                  > Masz prawo głosować, jak chcesz,
                  ufff....

co nie zmienia faktu, że zdecydowana większość
                  > ludzi głosuje na tych, których również zna z wyglądu, nie samego programu.
                  eeee, czy nie to właśnie napisałam powyżej?

>Ten, którego mogłabym poprzeć, już nie żyje.
                  i pomyśleć, że plemiona praktykujące voodoo nie mają tego problemu...*

*zdanie odnosi się do postu, więc jest na temat :P
    • l.george.l Przyszły prezydent musi widzieć, gdzie tkwi zło 24.08.09, 13:31
      A zło tkwi w Kościele, który odbiera najzdolniejszym poznaniakom budynki szkolne.
    • Gość: zed A co z jednomandatowymi okręgami wyborczymi ? IP: 195.20.110.* 25.08.09, 08:13
      PO obiecywało, że w wyborach samorządowych wprowadzi jednomandatowe
      okręgi wyborcze, żebyśmy mogli głosować na ludzi a nie na partie.
      Coś temat ucichł. Kolejna pusta obietnica.
      Coś PO straciło zapał do reformowania kraju...
      • Gość: Wanda Wybierzcie Prezydenta-jakie opinie ??? IP: 94.254.221.* 27.08.09, 00:17
        Czekamy wszyscy na opinie Poznaniaków
        • Gość: Filip Re: Wybierzcie Prezydenta-jakie opinie ??? IP: *.dsl.bell.ca 27.08.09, 05:31

...ja bym proponowal na prezydenta Poznania; ...Cejrowskiego....!

...przeciez wiadomo ze Poznan jest miastem pedalow...a on im
          ostatnio wyznal swa milosc.
          • Gość: Bush Bachalski na Prezydenta Poznania IP: 188.33.74.* 29.08.09, 18:16
            Najlepszy kandydat
            • Gość: abc Bachalski? A kto to? IP: 195.20.110.* 31.08.09, 08:30
              Prezydentem powinien zostać ktoś z autoryetetm i "metryczką".
              Bachalski to kolejny "prywaciarz" co z kampani wyborczej robi sobie
              kampanie reklamową swojej firmy. Żenada.
              • Gość: henry Re: Bachalski? A kto to? IP: 94.254.137.* 31.08.09, 21:01
                to ktoś kto w życiu osiągnął więcej niż wszyscy użytkownicy tego forum razem wzięci
                • vipunia Re: Bachalski? A kto to? 01.09.09, 01:13
                  > to ktoś kto w życiu osiągnął więcej niż wszyscy użytkownicy tego
                  > forum razem wzięci

Przepraszam bardzo, a to my jesteśmy jakieś zakompleksione, małowartościowe
                  typki czy jak? ;P
                  Mów o sobie ;)

Myślę, że każdy z nas ma swoje określone sukcesy i jeszcze większe sukcesy -
                  system wartości i tego co kto w życiu osiągnął naprawdę mogą być różne, zatem
                  nic do tego komuś innemu, nawet "ach i och" p. Bachalskiemu ;)
                  Takie wywyższanie kogoś na ogół bardziej zniechęca...
      • vipunia Re: A co z jednomandatowymi okręgami wyborczymi ? 31.08.09, 05:43
        Hmm po prostu JOW się dobrze sprzedawało, ale po drodze jeszcze odkryto (!), że
        mogą być większościowe wybory jak np. w gminach do 20 tys. mieszkańców. Wówczas
        można zrobić okręgi 2-3 mandatowe i nadal głosować na tych, na których chcemy
        dając 2-3 głosy.
        Ten system się jakoś sprawdza... i co teraz? Na siłę wprowadzać JOW? a.. może
        coś innego? :)
        • Gość: zed Re: A co z jednomandatowymi okręgami wyborczymi ? IP: 195.20.110.* 31.08.09, 08:42
          Mnie generalnie zależy na tym, żebym oddając głos na iksińskiego nie
          oddawał równolegle głosu na kogoś innego tylko dlatego, że
          jest "wyżej" na liście. No i żeby ta osoba była przedstawicielem
          wyborców, a nie partii (poseł to ktoś posłany przez wyborców, żeby
          ich reprezentował - a nie był klakierem swojej partii),
          Czy to będzie jeden mandat z okręgu, czy dwa - to już szczegół.
          • vipunia Re: A co z jednomandatowymi okręgami wyborczymi ? 01.09.09, 01:05
            Gość portalu: zed napisał(a):

> Mnie generalnie zależy na tym, żebym oddając głos na iksińskiego nie
            > oddawał równolegle głosu na kogoś innego tylko dlatego, że
            > jest "wyżej" na liście. No i żeby ta osoba była przedstawicielem
            > wyborców, a nie partii (poseł to ktoś posłany przez wyborców, żeby
            > ich reprezentował - a nie był klakierem swojej partii),
            > Czy to będzie jeden mandat z okręgu, czy dwa - to już szczegół.

Doskonale zdaję sobie sprawę, tylko problem polega na tym, ze mocno
            rozleklamowano JOW i wszyscy JOW, JOW, JOW, a w przypadku 2-3 mandatowych plusów
            jest trochę więcej - dajemy szansę wejścia dwóm dobrym kandydatom (przy JOW
            "gdzie dwóch się bije trzeci korzysta"), szansę mają również dobrzy kandydaci,
            ale NOWI, ludzie często wybierają "sprawdzone 'zło', ale wiadomo co się można
            spodziewać", ale mając dodatkowy głos dają szansę nowym, często młodym
            kandydatom. Ponadto przy takiej opcji ma szansę dostać się także ten, kto ma
            mniej kasy na kampanię. Przy JOW w dużej mierze istotna jest dobra kampania.
            Wada 2-3 mandatowych w porównaniu do JOW - obliczenia niestety trwać będą
            dłużej. Tylko, że z czasem mamy wiele spraw w tej kwestii uprościć, więc
            osobiście nie widzę z tym problemu, a ponadto mogę 1-2 dni poczekać na wyniki, a
            mieć realnie wybranych ludzi.
    • ksmx Ja albo Włodek 30.08.09, 09:11
      Ja zlikwiduję światła i z II ramy zrobię autostradę. Włodek zrobi tunel
      pod Maltą ale jednocześnie zlikwiduje I i II ramę w obecnej formie,
      zamieni je na ścieżki do joggingu i dla rowerów. Zwiększy też liczbę
      przejść dla pieszych i liczbę świateł o 100%. Innych opcji nie ma ;)
      A tak na serio. Przyszły prezydent musi brać trochę natchnienia z forów
      internetowych.
      • Gość: ...banderowiec Re: Ja albo Włodek IP: *.dsl.bell.ca 01.09.09, 04:58

...ani ty Wlodzi a ni ja Filip z tego forum...przejeci zyciem tgo
        miasta.....w takich wyborach moze startowac tylko czlowiek z
        ukladow....przeciez macie na miejscu takich ludzi ja Giertych...ale
        miastem rzadzi czerwona zaraza...taki film w mlodosci
        ogladalem ; ..."Zachlanne Miasto" ...moze pamietacie - film byl
        kiepski ale tytul me sie podobal....pasowal raczej do miast
        PRLu...gdzie mozna zabic dla wladzy...na zachodzie tez ale zabic w
        inny sosob....w Polsce ubecja morduje na ukrainska modle,
        samochodowa kraksa, przewieszone cial dzieci polskich pomiedzy
        sztachetami....w USA morduje sie "pod wplywem"
        • masster88 Re: Ja albo Włodek 03.09.09, 03:00
          Wikipedia:
          tnij.org/wybory_samorzadowe
          w 2006 roku komitety lokalne w wyborach wójtów, burmistrzów i prezydentów miast
          uzyskały ponad 80% stanowisk.

trudno jest uniknąć układów, jak zawsze w życiu.
          ale jednak jeśli chodzi o społeczników, mają oni szanse na tym poziomie dużo
          większe niż na innych, bo wszelkie działania są dużo bardziej wprost odczuwalne
          przez mieszkańców, znacznie łatwiej jest też nawiązać bezpośredni kontakt z nimi.
          • Gość: OlechowskiFan Stronnictwo Demokratyczne jedyna alternatywa IP: *.bethere.co.uk 03.09.09, 12:29
            SD to jedyna alternatywa dla ludzi ktorzy na PO glosuja z musu by nie dopuscic
            do wladzy zakompleksionych kurdupli z PiS-u
            • masster88 Re: Stronnictwo Demokratyczne jedyna alternatywa 03.09.09, 12:54
              niech najpierw zrobią coś pożytecznego dla ludzi.
              na razie widać tylko inwestycje w wypowiedzi na forach internetowych.
              • Gość: OlechowskiFan Re: Stronnictwo Demokratyczne jedyna alternatywa IP: 89.108.217.* 05.09.09, 17:04
                Zeby cos mogli zrobic dla ludzi musza byc u wladzy bo bedac w opozycji co mozna
                zrobic oprocz skladania roznych rozsadnych propozycji?Nic.Realny wplyw na zycie
                ludzi maja rzadzacy.
                • wlodekzpoznania problemem Poznania jest PO i ludzie powiązani 06.09.09, 20:55
                  którzy znajdą się w SD. Ta generacja polityków pokazała przez 11 lat, że nie ma
                  orientacji w tym jak budować miasto, ma za to orientację jak dobrze trwać.

Już bym wolał - ja liberał - u władzy PiS albo SLD, niż dalszy ciąg tego samego
                  NICZEGO w Poznaniu, które fundują nam radni PO i wspierany przez nich prezydent
                  Grobelny (nie mylicie się, oni nie wspierali swojej kandydatki
                  Pasło-Wiśniewskiej, ale Grobelnego właśnie).

Poznań potrzebuje swojej CHANGE. Ja zapewne zagłosuję na kandydata/kandydatkę My
                  Poznaniacy, ale to ja, a Was gorąco namawiam do głosowania przeciw PO,
                  przeciw Grobelnemu i przeciw SD, które tworzą ci sami ludzie,
                  którzy tworzyli ideowo nijaką, organizacyjnie nijaką (patrz 2 lata rządów
                  premiera Tuska i ogrom (!) zmian i refrm w Polsce) Platformę Obywatelską, a
                  wcześniej w strukturach Unii Wolności budzili zgorszenie brudnymi gierkami.

PiS już osłabł i głosowanie na PO nie jest koniecznością. PO niestety okazała
                  się bardziej partią konserwatywną niż liberalną, więc nie ma co płakać nad
                  swoimi poglądami. Dalej tych ludzi popierać po prostu nie można.
                • masster88 Re: Stronnictwo Demokratyczne jedyna alternatywa 15.09.09, 23:57
                  "Zeby cos mogli zrobic dla ludzi musza byc u wladzy"

Powiedz to wszystkim organizacjom non-profit.
                  Ups, ta nazwa brzmi zniechęcająco, prawda?
      • wlodekzpoznania Re: Ja albo Włodek 06.09.09, 21:29
        ksmx napisał:

> Ja zlikwiduję światła i z II ramy zrobię autostradę. Włodek zrobi tunel
        > pod Maltą ale jednocześnie zlikwiduje I i II ramę w obecnej formie,
        > zamieni je na ścieżki do joggingu i dla rowerów. Zwiększy też liczbę
        > przejść dla pieszych i liczbę świateł o 100%. Innych opcji nie ma ;)
        > A tak na serio. Przyszły prezydent musi brać trochę natchnienia z forów
        > internetowych.

:-)))
        Ale jak zrobisz z centrum miasta (II rama) autostradę, to nie będzie już miasta!
        To czego Ty będziesz wtedy prezydentem? Wsi? Pola? Przyłączysz Poznań jako ludne
        peryferie do miasta Swarzędz, czy miasta Tarnowo Podgórne?
        Musisz to od razy zadeklarować swoim wyborcom!
        ;-)))

Z II ramy zrobiłbym ekspresowaą trasę tramwajową, całkowicie podporządkowującą
        sobie ruch samochodowy - żadnych świateł dla tramwaju. Linia O, czyli okrężna
        środkiem Niestachowskiej, Solidarności, Mostu Lecha, Krańcowej, tunelem pod
        Maltą, Chartowa, po obecnym torowisku na
        Żegrzu-Hetmańskiej-Reymonta-Przybyszewskiego. I intensyfikacja zabudowy na
        wszystkich terenach wzdłuż II ramy - dużo mieszkań, dużo nowoczesnych biurowców
        w strefach skrzyżowań linii tramwajowych oraz linii okrężnej z torami
        kolejowymi. Ta linia w naturalny sposób splatałaby się z promieniście
        zbiegającymi się na Dworcu Głównym 4 liniami kolei miejskich.
        W ten sposób mieszkańcy Swarzędza wsiadaliby, zamiast do samochodu i przez
        grzęzawisko 20-minutowe przez Antoninek do Chartowa, skąd mogą jechać do pracy
        Plewiskach przez Hetmańską i Grunwaldzką kolejne 30 minut, od razu do kolei
        miejskiej, po 15 minutach byliby na Dworcu Głównym, a po kolejnych 15 minutach
        na Dworcu Plewiska skąd autobusem w 10 minut dojeżdżaliby do swojej pracy.
        W ten sposób mieszkańcy Naramowic jadąc do pracy do Wysogotowa zamiast snuć się
        20 minut do Solidarności, a potem jechać jeszcze 30 minut Niestachowską i
        Bukowską, wsiadaliby w tramwaj, po 4 minutach byliby na przystanku Al.
        Solidarności, przesiadliby się na linię O, którą w 15 minut byliby na
        Dąbrowskiego, stamtąd w 5 minut jednym z tramwajów do nowej pętli przy ul.
        Polskiej, a stamtąd kilkanaście minut jednym z licznych autobusów wprost pod
        biura rozlokowane wzdłuż podmiejskiego przedłużenia ul. Bukowskiej na terenie
        Wysogotowa.
        A mieszkańcy Koziegłów zamiast topić się w półgodzinnym wyjeździe z osiedla
        przez Bałtycką i dalszej 20-to minutowej przeprawie przez poranne Piątkowo, na
        swej drodze do pracy na Piątkowo koleją miejską jechaliby 4 minuty wysiadając na
        przystanku Główna, gdzie przesiadka na często kursującą linię O zajmowała by
        suchą stopą 3 minuty, stamtąd przejazd z północno-wschodniego na
        północno-zachodni kraniec centrum w 10 minut do Solidarności i dalej Pestka i
        większą niż dziś liczbą autobusów do miejsca docelowego.

Taka wizja aglomeracji poznańskiej jako pajęczyny komunikacji publicznej i
        centralnego Poznania podporządkowanego komunikacji zbiorowej jest nieunikniona.
        Jednak na razie mamy zdecydowanie za małe korki byśmy byli w stanie to docenić.
        Pewnie jeszcze 3-5 tur wyborów wygrywać będą ludzie, którzy obiecywać będą
        zmiejszenie korków. Dokładnie tak samo było w początkach lat 70-tych na
        zachodzie. Wtedy też wierzono, że korki można zmniejszać przez inwestycje. Potem
        dopiero również do świadomości polityków (nie tylko urbanistów) dotarło, że to
        taka sama modernistyczna utopia, jak komunizm. Moi drodzy Poznaniacy! Mniejszych
        korków nie będzie już nigdy! Dlatego przeciwdziałać ich źródłom należy już dziś!
        A ich najważniejszymi źródłami są:
        1. Nasze nawyki
        2. Nasze nawyki
        3. Nasze nawyki
        4. Nasze nawyki
        5. Brak alternatyw
        Dlatego alternatywy czas zacząć tworzyć już dziś.

Niezłe kazanie, co?
        ;-)
        • Gość: OlechowskiFan Andrzej Olechowski Prezydentem Polski IP: 94.254.185.* 06.09.09, 22:16
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka