rkarol2 26.08.09, 22:16 No i znowu prototypo będzie jeździło, a właściwie nie jeździło, tylko się psuło. Nie szło czegoś sprawdzonego kupić?? To jak kupować Skode Felicje model 2020 której nikt nie widział, ale podobno ma być fajna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zenek Zgadzam się z Kolegą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 22:26 To może być bardzo kosztowny eksperyment. Wprawdzie Solaris ma "obcykane" design, ergonomię i systemy elektryczne i hydrauliczne z autobusów i trolejbusów, to tutaj dojdą potencjalne problemy z napędem, trakcją, zarządzaniem mocą, systemami hamowania, wózkami itp. rodem z kolejnictwa - w czym ta firma póki co nie ma żadnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Zgadzam się z Kolegą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 22:32 Za to doświadczenie ma Cegielski. Tyle tylko, że już wagonów i lokomotyw od dawna nie produkuje. W Gdańsku za to maja doświadczenie w produkowaniu statków, tyle że też już ich nie budują. Co innego Siemens (tu uklęknij niewolniku), oni produkują tramwaje od stworzenia świata. Zresztą wracając do Solarisa, 15 lat temu też nie miał doświadczenia w produkcji autobusów. No i co ? Przegonił konkurencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Zgadzam się z Kolegą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.09, 22:55 Przegonił, tyle że jak napisałem, nie stać nas na eksperymenty. W interesie Poznania (jako organizmu miejskiego) i Poznaniaków, są sprawne, sprawdzone tramwaje a nie rozwój firmy Solaris czy jej przeganianie konkurencji w coraz to nowych dziedzinach. A ten tramwaj to kot w worku. Nawet nie mają prototypu na zdjęciu, wszystko to piękne wizualizacje komputerowe. A przykłady z Ceglorzem i Gdańskiem są co najmniej demagogiczne - byli w tym przetargu także inni, w tym polscy oferenci, którzy produkują tramwaje _jeżdżące już_ po ulicach Polski i Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb W intersie Poznania nie jest rozwój firm? 26.08.09, 22:59 Gość portalu: zenek napisał(a): > W interesie Poznania (jako organizmu miejskiego) i Poznaniaków > [nie jest] rozwój firmy Solaris Poważnie? To co zrobisz z tymi, którzy tam pracują, i przyszłymi absolwentami Politeczniki? Wyślesz do Ceglorza? Jeśli były inne firmy z doświadczeniem i przegrały, to być może Solaris zastosował dumping. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zgadzam się z Kolegą IP: *.piastlan.net 27.08.09, 07:23 > byli w tym przetargu także inni, w tym polscy oferenci, którzy produkują tramwaje _jeżdżące już_ po ulicach Polski i Europy Byli ale sie zmyli - bo MPK nie chciao sie zgodzic na wziecie na siebie ryzyka walutowego i na przedstawienie oferty w euro. Oferenci zagraniczni wycofali sie na wlasne zyczenie. Ale w sumie warto spojrzec na cene CAF-u - gdyby w przetargu oferty koncowe zlozyl Siemens, Bombardier itp. ich cena byla by zblizona - czyli 30-40% wyzsza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Zgadzam się z Kolegą IP: *.karolin.pl 27.08.09, 15:22 a Ty widzisz problem, żeby rozebrać inny tramwaj... zobaczyć co i jak jest zrobione, przerobić, przetestować... cała branża samochodowa rozbiera samochody konkurencji i jakoś nikt z tego powodu nie płacze dobrze, że wygrał Solaris... kasa zostanie w wielkopolsce, wielkopolska firma będzie budować tramwaje dla stolicy naszego regionu i tak powinno być od zawsze! a za flarę z photoshopa na tym pięknym renderze, ktoś powinien zebrać baty... ani to ładne ani, plastycznie zgodne... a komisji przetargowej pewnie się spodobało, taki chłyt materkingody ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed A ja się nie zgadzam z kolegą IP: 195.20.110.* 27.08.09, 08:27 Uważam, że to bdb że wygrała firma lokalna. HCP nie powinien wygrać przetargu, bo to pokomunistycznie siermieżnie zarządzany moloch. Dlatego od początku należało postawić na Solarisa - nowoczesną i profesjonalnie zarządzaną firmę. POZNANIA NIE STAĆ NA UTRATĘ INWESTORÓW I KOLEJNYCH MIEJSC PRACY !!! Bo i tak firm z miejscami pracy dla specjalistów w Poznaniu jest jak na lekarstwo. A nie wszyscy mają ochote pracować w galeriach handlowych. Najprościej kupić w Siemensie czy innym, zapłacić i spoko - tylko, że to jest myślenie typowego księgowego, a nie kogoś kto myśli o rozwoju poznańskich firm i tworzeniu miejsc pracy dla specjalistów. Co do ryzyka, że będzie tak jak z Tatrą, to uważam, że porównywanie Solarisa z upadającą Tatrą i siermiężnym HCP jest nietrafione. Solaris to zupełnie inna bajka niż HCP. Ryzyko jest, ale uważam że nie tylko warto, ale należy je podjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Re: A ja się nie zgadzam z kolegą 27.08.09, 08:48 > Bo i tak firm z miejscami pracy dla specjalistów w Poznaniu jest > jak na lekarstwo. A nie wszyscy mają ochote pracować w galeriach > handlowych. Prezydent Szczota ma na ten temat inne zdanie. Lansował w niedawnym wywiadzie jakąś teorię na ten temat mówiąc o synergii i takie tam srete tete. Jaki on jest żałosny Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: A ja się nie zgadzam z kolegą 27.08.09, 08:57 Pewnie ze tak - dzieki takiemu porabanemu mysleniu mamy wiecznie psujace sie starocie "setki" z polskich zakladow, tatry z ceglorza, ktore nigdzie poza poznaniem juz nie sa uzytkowane, mamy wiecznie palace sie tramwaje w lecie i fatalnie jezdzace graty w zimie. I kolosalne zuzycia pradu - kilka siemensow pokazuje gigantyczna roznice, ale tego juz takie "inteligenty" nie zrozumieja. Ale co tam - dzieki temu tacy jak Ty, mysliciele, maja "robote". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: A ja się nie zgadzam z kolegą IP: 195.20.110.* 27.08.09, 10:59 Sory stary, ale nie widze w tym co piszesz argumentów przeciw Solarisowi. Analiza stanu obecnego, którą tak elokwentnie przedstawiłeś prowadzi do jednego - trzeba kupić nowe tramwaje. I tak się stanie, a co więcej - oprócz nowych tramwajów będziemy mieli jeszcze dodatkowe korzyści dzięki temu, że dostarczy je właśnie podpoznańska firma. Ale takim jak ty wizjonerom to tylko dać kase - a ty koszyk w łape i w regały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: A ja się nie zgadzam z kolegą IP: 195.20.110.* 26.10.09, 09:06 Tak właśnie. A do tego super firma Siemens okazała się pomyłką. Jestem w 100% za Solarisem. A jeśli chodzi o serwisowanie - przynajmniej blisko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksp Re: Zgadzam się z Kolegą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 21:59 > to tutaj dojdą potencjalne problemy z > napędem, trakcją, zarządzaniem mocą, systemami hamowania, Napęd akurat robni Medcom - ta sama firma, która zrobiła napęd dla Pesy. Z reszta... to będzie to samo urzadzenie. Sterowanie chyba z resztą też oni opracują. A już mają obcykane co i jak, firma ma spore doświadczenie i ich produkty działają raczej prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
j053ph Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 26.08.09, 22:27 Spoko wiadomosc. Taki sobie blog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 01:30 GRATULACJE dla SOLARISA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solarisbleeeeeeeee Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris IP: *.icpnet.pl 26.08.09, 22:29 ...Niemcy narysowali im autobus, który okazał się prawdziwym przebojem - mam nadzieję, że podobnie bedzię z tramwajem. Jeszcze naprawdę uwierzą, że ten blaszak w Bolechowie i Środzie jest korporacją! Tego natomiast im nie życzę, bo to oznaczałoby ich szybki koniec, np. koordynatorzy od odkładania długopisów na właściwe miejsce (5s). Linia produkcyjna tylu nie wykarmi to nie Volkswagen! Odpowiedz Link Zgłoś
ezoteria Szajka Tulibacki, Rusak i Grobelny 26.08.09, 23:21 Chyba nie dziwi to nikogo, prawda? Kupić tramwaj, którym nikt jeszcze nie jechał, którego nikt jeszcze nie widział to jakby w stylu Grobelnego, Tulibackiego i Rusaka (tego nieudacznika z co drugim czynnym zębem, który próbuje zabić poznańską komunikację - <szczegóły w artykułach Gazety>). Czyż to nie dziwne, że firma która tramwajów nie produkuje, wygrywa jeden z największych kontraktów tramwajowych w historii Polski? A tak na marginesie, czy nikt nie zastanawia się, że po Poznaniu jeździ kilkadziesiąt autobusów solaris, które jak wiadomo są niewygodne, ciasne, w których okna otwierają się minimalnie, a niby klimatyzacja przypomina uszkodzoną saunę parową? Czy któryś z tych trzech wąsatych tenorów był chociaż raz np. w Warszawie i jechał Pesą? Może szkoda, że tego nie zrobili. Szefom Pesy życzę, aby starczyło im determinacji do walki z poznańskim MPK. A może są i tacy, którzy życzą kolejnych sukcesów CBA...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimmy Re: Szajka Tulibacki, Rusak i Grobelny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 01:07 Czy Ty człowieku w ogóle odróżniasz Solarisy od np Man'a? Bo nadwozia mają podobne a klimatyzacje (jeśli jest włączona) to sprawną. Co do kupna tramwajów których nie ma to się zgadzam, że to dziwne ale zarazem czekam co zaprezentuje Solaris. Jeśli chodzi o Grobelnego, Ruska i Tulibackiego to nie wiem co oni maja do tego? Widać mój przedmówca jest fanem teorii spiskowych :D ;)))))) POZDRO Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol Re: Szajka Tulibacki, Rusak i Grobelny 27.08.09, 01:23 Nie byłbym taki ostry. Myślę, że to dobry kontrakt ale prawda jest taka, że moje zaufanie bazuję na dobrej opinii jaką darzę Solarisa a nie Zarząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: Szajka Tulibacki, Rusak i Grobelny IP: *.karolin.pl 27.08.09, 15:31 Od kiedy to SOLARISY są niewygodne? Chyba masz wrzody na dupie od siedzenia na państwowej posadce! PESĄ jechałem w war-wszawie i nic dobrego o tych tramwajach nie można powiedzieć, poza tym że można sobie w nich wybić zęby. Jakoś w combino nikt mi się nie każe wspinać tak jak w tatrze i niektórych pesach. GRATULACJE DLA SOLARISA! WIELKOPOLSKA PO 100-KROĆ WIELKOPOLSKA! Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol UWAGA, chwalę Zarząd! 27.08.09, 01:19 Czasami udaje im się coś dobrego zrobić. Mam nadzieję, że wybrali Solarisa nie dlatego, że wielkopolski, ale że to innowacyjna i profesjonalna firma z najlepszym produktem. Oby to był dobry deal. Odpowiedz Link Zgłoś
emen56 Re: UWAGA, chwalę Zarząd! 27.08.09, 11:59 Ale to ,że Firma z Wielkopolski to bardzo dobrze!!!!!!!!!! Ludzie będą mieli pracę, a pieniądze zostaną w naszym regionie. Solaris to bardzo solidna firma. Jeżdżą przecież od lat w Poznaniu ich autobusy. A i odległość producenta od użytkownika jest tez bardzo istotna. Mam nadzieję, że Solaris nas nie zawiedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 08:53 No i macie - "patrioci lokalni" czego chcielscie! Cala kasa pojdzie w lokalnych przedsiebiorcow. A my - zwykli ludzie, korzystajacy z tych tramwajow, bedziemy mieli nadal ten sam SYF i dziadostwo ktore ogladamy na codzien. Cudowna informacja! Dla Solarisa to kontrakt stulecia , dla ludzi - tragedia. Ale kogo to obchodzi - politycy swietuja, populizm tetni, robole bredza swoje "mam robote", a to ze koszty utrzymania i napraw beda pewnie takie jak dotychczas "polskich" wynalazkow to juz nikogo nie interesuje. Swieto bezmyslnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Bardzo głupi ten post. IP: *.173.10.15.tesatnet.pl 27.08.09, 09:16 Widać są jeszcze ludzie, którzy nie dorośli do posługiwania się rozumem. Autorowi tego postu coś się chyba pozajączkowało. Marzy mu się chyba mercedes z fotelami skórzanymi i zagłówkami oraz stewardesa podająca piwo. Jeżeli pieniądze pozostaną w Wielkopolsce to dobrze. Taka kwota pozwoli zwiększyć produkcję zakładów i... zatrudnienie. Poza tym w Poznaniu od dawna jeżdżą autobusy tej firmy i spisują się doskonale. Są wygodne, ciche... Dlaczego tramwaje miałyby być inne? Mańkowi wydaje się, że w Polsce nie ma zdolnych inżynierów, że nie potrafimy czegoś zrobić porządnie... Cóż powiedzieć? Każdy sądzi po sobie. Jeśli on nic nie potrafi, nic nie osiągnął w życiu to pozostała mu tylko frustracja, którą przelał na wszystko co krajowe. Za swoje nieszczęścia wini wszystko i wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CWS.. Re: Bardzo głupi ten post. IP: 212.38.200.* 27.08.09, 11:47 Eva masz oczywiście rację - niestety jest jeszcze w Polsce troche takich zakompleksionych małych ludzików wpatrzonych we wszytko co "zagraniczne" - a nic nie wiedzących o osiągnięciach i możliwościach Polaków jeżeli nas tylko akurat nie morduja (niemcy) albo utrwalają "władzy ludowej" Odpowiedz Link Zgłoś
emen56 Re: Bardzo głupi ten post. 27.08.09, 12:16 Gość portalu: Eva napisał(a): > Widać są jeszcze ludzie, którzy nie dorośli do posługiwania się > rozumem. Autorowi tego postu coś się chyba pozajączkowało. Marzy mu > się chyba mercedes z fotelami skórzanymi i zagłówkami oraz stewardesa > podająca piwo. Jeżeli pieniądze pozostaną w Wielkopolsce to dobrze. > Taka kwota pozwoli zwiększyć produkcję zakładów i... zatrudnienie. > Poza tym w Poznaniu od dawna jeżdżą autobusy tej firmy i spisują się > doskonale. Są wygodne, ciche... Dlaczego tramwaje miałyby być inne? > Mańkowi wydaje się, że w Polsce nie ma zdolnych inżynierów, że nie > potrafimy czegoś zrobić porządnie... Cóż powiedzieć? Każdy sądzi po > sobie. Jeśli on nic nie potrafi, nic nie osiągnął w życiu to > pozostała mu tylko frustracja, którą przelał na wszystko co krajowe. > Za swoje nieszczęścia wini wszystko i wszystkich. CAŁKOWICIE SIĘ Z TOBĄ ZGADZAM Odpowiedz Link Zgłoś
andreas47 Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 09:02 No i znowu odezwali się fachowcy, wieczni malkontenci [marudzę więc jestem]! Znowu "banda trojga", a raczej trzech zadecydowała o wyborze oferenta. Śmieszne, naiwne i uwagi. Gdyby wybrano innego oferenta też znalezliby się "krytyczni fachowcy". Z całym szacunkiem do rodzicielstwa można stwierdzić, że wiele par nie powinno brać się do zakładania rodzin, bo wiadomo jakie owoce wyda ich "miłość". Pomyślnego poranka i otwartych głów życzę wszystkim komentatorom przede mną i po mnie:-). Odpowiedz Link Zgłoś
umweltplaner Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 10:29 Ciesze sie ze Solaris dzieki temu przetargowi otworzy dla siebie nowy rynek produkcji tramwajow, i ze w Poznaniu "nasze", prawdopodobnie wysokiej jakosci tramwaje (podobnie jak autobusy bolechowskie) beda jezdzily. Potem juz podboj "swiata" bedzie znacznie latwiejszy :)) Troche dziwne dla mnie jest to ze Solaris nie ma doswiadczenia w produkcji tramwajow, a wygral. Przeciez Cegielskiego z tej samej okazji w ogole odrzucono! Poza tym czemu w ogole nie startowaly Siemens i Bombardier lub inne wielkie firmy?? Odpowiedz Link Zgłoś
tpsa7501 Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 10:43 > Poza tym czemu w ogole nie startowaly Siemens i Bombardier lub inne wielkie firmy?? Bo nikt poważny nie będzie się pakował do przetargu, który został rozpisany pod konkretnego wykonawcę. Szkoda czasu i energii. Niezależnie od wszelkich patriotycznych uwarunkowań - sprawa śmierdzi i to mocno. Jeśli wybiera się ofertę droższą o 50 mln złotych (czyli równowartość chyba 4 tramwajów) tylko dlatego że przejście w środku jest szersze o ileś tam mm, no to delikatnie mówiąc coś jest nie tak... I czy w takim kontekście sprawa Kulczykparku i paru milionów niedoszacowania nie jawi się jako niewinny wybryk? Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 11:10 zapomniałeś o 5 latach gwarancji na całość i 14 na konstrukcję, której nikt inny nie zaproponował. Odpowiedz Link Zgłoś
tpsa7501 Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 11:42 zmecierecie napisał: > zapomniałeś o 5 latach gwarancji na całość i 14 na konstrukcję, > której nikt inny nie zaproponował. Nikt inny oprócz PESY. infotram.pl/text.php?from=main&id=26431 (druga tabelka). No i ciekawostka - istniejący, sprawdzony i jeżdżący tramwaj PESY w kategorii 'wartość techniczna' otrzymał... 0 punktów (słownie: ZERO - czyli właściwie PESA mogłaby w przetargu wystawić wóz drabiniasty), zaś nieistniejący, niesprawdzony i niejeżdżący tramwaj Solarisa otrzymał w tej samej kategorii... 100 punktów. Więcej danych: infotram.pl/text.php?from=main&id=26622 I żeby nie było - ja jestem z Poznania i popieram to, co poznańskie. Ale nawet patriotyzm ma swoje granice, a wyznaczać je powinna zwykła przyzwoitość. Odpowiedz Link Zgłoś
starveling Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 12:00 tpsa7501 napisała: > No i ciekawostka - istniejący, sprawdzony i jeżdżący tramwaj PESY w > kategorii 'wartość techniczna' otrzymał... 0 punktów (słownie: ZERO - > czyli właściwie PESA mogłaby w przetargu wystawić wóz drabiniasty), > zaś nieistniejący, niesprawdzony i niejeżdżący tramwaj Solarisa > otrzymał w tej samej kategorii... 100 punktów. Już to w praktyce oznacza, że PESA może skutecznie oprotestować wyniki przetargu. Wszystkim entuzjastom Tramino polecam ten fakt łaskawej uwadze, bowiem z przedstawionych danych wynika, iż tak naprawdę oferta Solarisa powinna znaleźć się na ostatnim, DRUGIM miejscu. Szkoda, że firma ta - jeśli chce robić tramwaje - tak późno się za to zabrała i dotychczas ograniczyła się JEDYNIE DO MONTAŻU PUDEŁ dla Bombardiera. Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 12:27 starveling napisała: > Już to w praktyce oznacza, że PESA może skutecznie oprotestować wyniki przetarg > u. Dla nas oznaczać to może jeszcze jedno - tramwajów nie zobaczymy przed Euro 2012 (o ile wogóle), a Poznań będzie stał na straconej pozycji w staraniach o fundusze unijne na inne projekty. W ten właśnie sposób przez ewidentnie ustawiony przetarg oraz wadliwie ocenianą wartość w poszczególnych kategoriach (patrz: 'wartość techniczna') psuje się renomę miasta w kontaktach z UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezoteria Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris IP: 94.254.151.* 27.08.09, 12:06 No to sprawa już nie śmierdzi, a cuchnie. Mam nadzieję, że otrze się o prokuraturę, a poznaniacy będą podróżowali sprawdzonym sprzętem w postaci Pesy. Peso - walcz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Na 100% przetarg zostanie unieważniony IP: 195.20.110.* 27.08.09, 12:34 A Poznań będzie miał g.... a nie tramwaje, bo przepadną fundusze z UE. Choć osobiście popieram ideę wspierania lokalnej przedsiębiorczości, to taka ocena ofert (0pkt. dla PESY) to ewidentne ustawienie przetargu i oby na unieważnieniu się tylko skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cs Re: Na 100% przetarg zostanie unieważniony IP: *.icpnet.pl 13.09.09, 16:33 Procedura przyznawania punktów wygladała tak, żeby w końcowym efekcie firma najlepsza w danej kategorii miałą 100pkt, ostatnia 0pkt, a inne proporcjonalne wartości pośrednie. Skoro w ostatniej fazie przetargu brały udział tylko dwie firmy to siłą rzeczy jedna bedzie miała 100 a druga 0, nawet jeżeli rzeczywista różnica między nimi wynosiłaby 0,5pkt. Ale to było w ogólnodostepnych warunkach przetargu, więc każdy starujący o tym wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 10:50 jestem ciekaw czy Chinczycy produkują tramwaje i w jakiej cenie by je sprzedawali? Odpowiedz Link Zgłoś
emen56 Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 12:19 Poza tym czemu w ogole nie startowaly Siemens i Bombardier lub inne wielkie firmy?? BO WIEDZĄ, ŻE NAS NA NICH NIE STAĆ!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
aszmyt Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 10:48 Jak to jest możliwe, że firma która nigdy jeszcze nie wyprodukowała tramwaju wygrała przetarg? Dlaczego HCP nie wzięło udziału w przetargu? Dlaczego HCP może być jedynie podwykonawcą dla firmy Solaris, a nie może być bezpośrednim wykonawcą w przetargu? To jest chory kraj ta Polska. MPK powinno się dogadać z HCP i wspierać lokalną firmę z tradycjami, a nie budowac tramwaj testowy i robić eksperymenty. Poznań to miasto przekrętów, a przetarg na MPK to zdajsie kolejna afera. Odpowiedz Link Zgłoś
szmecierecie Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 11:07 HCP wzięło udział w przetargu ale nie spełniło warunków formalnych, HCP może samodzielnie produkować, wystarczy chcieć. Chciałem Ci powiedzieć, że z Poznania do Bolechowa jest kilka km, więc jak dla mnie idealnie łapie się na wspomaganie lokalnej firmy, która tradycje musi sobie dopiero robić. HCP to trup, skostniały, niezdolny do zrobienia czegoś sensownego Odpowiedz Link Zgłoś
wnukmarycha Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 11:27 Kończymy z modernizacją tramwajów typu 105N, tak jak robiliśmy to dotąd. Teraz chcemy łączyć dwa wagony specjalnym łącznikiem z obniżoną podłogą Pozostaje tylko mieć nadzieję, że nie będzie to kolejna glizda '400' podobna w skuteczności i sprawności do poprzedniczki z HCP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kenji Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 13:46 A ja mam nadzieję że nie będą tak skrzypieć jak te zmodernizowane, bo momentami to wysiedzieć w środku nie idzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Niskopodłogowe? IP: 80.51.91.* 27.08.09, 11:37 I co z tego, skoro na Ogrody i Dębiec będą jeździły rozklektowane Helmuty! Powiedzą publicznie, że na Kraszewskiego i Dąbrowskiego nie mogą jeździć niskopodłogowe, i znów część miasta będzie gorzej traktowana. Niech ktoś z MPK przejdzie się 2 lub 17. Nie dość, że pełno studentów, to i dużo matek z dziećmi, które mają problem z wejściem z wózkiem oraz emeryci, którzy kupują na Rynku Jeżyckim mający problem z wsiadaniem. Kto to widział, by przystanki na Jeżycach nie były nigdzie podwyższone? Wysiadając z tramwaju trzeba skakać kilkadziesiąt cm, a nie każdy jest sprawny! Odpowiedz Link Zgłoś
zero85 Bardzo dobrze, solniczki sa OK 27.08.09, 11:37 Umieja zrobic autobus to i tramwaj zrobia. "Taki fajny, niemiecki" siemens tez sie psul, wszystko sie psuje - nie ma maszyn bez wad. Przynajmniej pieniadze zostana w regionie, a nie wyjada do Madrytu, Reichu ani nawet do Brombergi ;p Odpowiedz Link Zgłoś
ratusz2 Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 11:48 Wszystkie bimby śmigające po Poznaniu (i nie tylko)to albo zabytki,przeżytki czy też prototypy. Musimy się do tego przyzwyczaić,zaakceptować albo wybierać bardziej kompetentne osoby do "rządzenia" miastem Odpowiedz Link Zgłoś
starveling Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 11:52 ratusz2 napisał: > [b]Wszystkie bimby śmigające po Poznaniu (i nie tylko)to albo zabytki,przeżytki > czy też prototypy. Combino bynajmniej prototypami przed czterema laty nie były (co nie oznacza, że upierałabym sie przy nich). Co do awaryjności - Combino są najmniej awaryjnym tramwajem w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Gratuluję Solarisowi ! 27.08.09, 12:43 Nie wiem jak moi poprzednicy, ale ja poznałem tą firmę i wyrażam przekonanie, na bazie posiadanej wiedzy, że Solaris poradzi sobie z kontraktem na tramwaje. Po prostu mają duże zaplecze w postaci biura konstrukcyjnego, w które nieustannie inwestują. Ponadto, warto doceniać takie firmy, szczególnie, że gwarantują, iż w Polsce inżynierowie-projektanci będa mieli zatrudnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 12:56 Ja tam się cieszę że wygrał Solaris choć rzeczywiście kontrowersyjnie. Co jak co ale przyznanie 0pkt. Pesie to absurd. Ale tak czy inaczej cieszę się gdyż wreszcie przetarg wygrał nie najtańszy oferent. A doskonale wiadomo że to co najtańsze to nie najlepsze co widać po multum różnorodnych przetargów w Polsce. Pesa owszem tańsza ale obawiam się że byłaby eksperymentem równym z Jelczem Vecto skrzypiącym niemiłosiernie. A głosy słyszałem (niestety nie miałem przyjemności jechać) iż tramwaj Pesy równie niemiłosiernie skrzypi. Jeśli to prawda to jestem szczęśliwy że Pesa przegrała. Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 13:05 xaliemorph napisał: > Ale tak czy inaczej cieszę się gdyż > wreszcie przetarg wygrał nie najtańszy oferent. Osobiście też zawsze wychodzę z założenia, że oferta najtańsza niekoniecznie musi byc najlepszą. > A głosy słyszałem (niestety nie miałem przyjemności jechać) iż > tramwaj Pesy równie niemiłosiernie skrzypi. To jest właśnie problem wszelkich ocen - 'słyszałem, że ...'. Ja jechałem tramwajem z PESy w Warszawie (linia '9') i słyszałem, że ... nie skrzypi (głuchy nie jestem). Dlatego lepiej skupić się na danych podanych na talerzu, a te ewidentnie wskazują na - delikatnie mówiąc - niezbyt uczciwe zasady kategoryzowania i oceny ofert. I tu właśnie jest niebezpieczeństwo dla miasta, dla MPK, a więc - przede wszystkim - dla nas, dla których na długie lata alternatywą będą przeróbki '105'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris IP: 194.114.62.* 27.08.09, 14:15 ojej a co robi na tym tramino ten bzdetny okragly numerek (to tak jak bysmy walneli taka pierdolke na siemensa - wyglada strasznie) Odpowiedz Link Zgłoś
ramolzezdymbca Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 14:23 Gość portalu: czarek napisał(a): > ojej a co robi na tym tramino ten bzdetny okragly numerek (to tak > jak bysmy walneli taka pierdolke na siemensa - wyglada strasznie) Nie przejmuj się - to NADAL TYLKO i A fantazja grafika, przerobiona z wizualizacji przygotowanych dla Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackx Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris IP: 195.149.124.* 27.08.09, 14:59 miasta.gazeta.pl/szczecin/1,87120,6875269,Przetarg_na_tramwaje_oprotestowany.html To artykuł dla ludzi, którzy twierdzą jaka to biedna jest Pesa. W szczecinie Pesa wygrała choć była najdroższa, a tańszego Solarisa zdyskwalifikowano za to że kąt nachylenia podłogi był za duży. Pesa miała kąt mniejszy tylko o 1,25 stopnia i nie została ich oferta odrzucona.. Odpowiedz Link Zgłoś
f1kwas Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 27.08.09, 14:06 Ja mam tylko nadzieję, że ta rzekoma klimatyzacja będzie faktycznie działać, a nie tylko udawać, że działa, jak to ma miejsce w autobusach jeżdżących po Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol Jak można nie lubić Helmutów? 27.08.09, 17:08 Przecież to takie klimatyczne bimby! Co prawda nie są tak śliczne jak krakowskie. Ichniejsze dostali z Norymbergi. Tam partnerstwo miast ma wymierną wartość, ale mniejsza z tem. Jak one wyglądają! Pięknie wyremontowane, z drewnianymi siedziskami, zabytkowe, suną po Dominikańskiej, Franciszkańskiej, Straszewskiego, Podwalem. Mkną wśród Plant i przenoszą w przeszłość. I mają jeszcze wagony doczepne! Ja bym sobie życzył by jedna linia była u nas w całości taka. Np. "Dwójka". A tak a propos, bo już kiedyś zapytałem bez odzewu. Dlaczego nowe projektuje się w zasadzie tylko przegubowe? Nie byłyby bardziej opłacalne krótkie (jak 105N) wagony niskopodłogowe? Proszę o odpowiedź fachowców. Pytam jako zupełny laik. Odpowiedz Link Zgłoś
lilesa2 Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris bo ma szersze 30.08.09, 09:43 wejścia - na papierze. Śmieszne bo ta firma nigdy nie wyprodukowała tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
taxigold-poznan Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris 13.09.09, 17:18 Zobaczymy efekt końcowy,oby nie skończyło się jak z Tatrami (o ile dobrze pamiętam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shuku Re: Przetarg na tramwaje: wygrał Solaris IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 19.07.10, 17:22 Ja bym pomyślał o nowej kolorystyce pojazdów MPK, ten zielony i zółty wyglądają tragicznie, zwłaszcza na nowym Tramino w porównaniu do oryginalnego koloru. Odpowiedz Link Zgłoś