Gość: grzeczny IP: *.udn.pl 13.01.04, 18:00 Dziękujemy, powiało optymizmem. Znamy z oficjalnej strony miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sz.marchewka POD WARUNKIEM 15.01.04, 00:09 Jesli wplacone pieniadze pojda w calosci na zatrudnienie sprzatajacych i miasto zacznie jako-tako wygladac, to jestem calym sercem za i chetnie sam zaplace. Szkoda, ze nie podano jakie bylyby to kwoty na jednego mieszkanca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś fa so la si do Re: POD WARUNKIEM IP: *.stat.gov.pl 15.01.04, 08:03 Kwotę chyba ustali się po przetargach, tak skalkulowaną by sprzatający i zarządzający byli zadowoleni. Zakładając że najniższa opłata waha się w granicach od 2 zł a najwyższa ponad 6zł, to przypuszczam że średnio im wyjdzie 3.50zł od osoby na miesiac i chyba tak kwota jest do zaakceptowania, chociaż mogła by być niższa. W tamtym roku byłem w Bośni-Chercegowinie i tam zasłyszałem, że u nich problem z odbiorem śmieci rozwiązano w ten sposób, że obywatel by jego śmieci były odbierane musi kupić specjany worek, Cena worka jest ceną za wywóz śmieci, a kwota ta wychodzi na złotówki około 40gr. za 1 worek w zależności od firmy która sprząta. Worki te są niesamowicie mocne i o róznych pojemnościach (no i cenach). Oczywiście śmieci są zabierane tylko te, które wrzucono do tych specjalnych worków. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: POD WARUNKIEM 15.01.04, 08:30 jest szansa, ze skoncza sie czasy w ktorych jasniepanstwo mieszkajacy w willach na kapturze czy glinicach i zarabiajacy gruba kase wywoza nocami smieci do lasu .... czasami zaluje ze z radomskiego rynku zniknal pregierz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś Re: POD WARUNKIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 15:55 to prawda, ale czy nie zaczną wysypywać do lasu nie pojedyńczy mieszkańcy , ale firmy sprzatające; nie jeden worek , ale 1 samochód śmieci. A co z dyrektywą Unii, że to zanieczyszczjący płaci - teraz tak jest , a potem będziemy płacić wszyscy i także ci którzy będę wyrzycali odpady z własnej produkcji. Jeśli np śmieci będą zabierane z danego osiedla np 1 x tydzień to i tak jaśniepaństwo z domków wywiezie odpady do lasu. A jeśli firma , która wygra przetarg będzie chciała zaoszczędzić będzie wywozić śmieci 1 x miesiąć , to prezydent na stronie Radomia mówi ,że mogę napisać skarg ?! co mi to da. Teraz jak nie przyjedzie firma to nie płacę za wywieziony worek. Może być tak jak z podatkami , które płacę miastu i z których np odśnieżane są ulice , sęk w tym ,że moja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cos Re: POD WARUNKIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.04, 11:10 a czy dokładnie przeczytałaś tekst na który dałaś odpowiedź? czy tam byla wymieniona nazwa "Kaptur" bo ja jakoś nie zauważyłem, ja jestem z halinowa, tez domki, i czy ja czuję się obrażony?heh wiadome że nie bo widze co się dzieję, nie mam założonych klapek na oczy.Aaaa może pomyślałaś, że jak w tekscie jest "do lasu" i "jaśniepaństwo" to pomyślałaś że to o kaptur chodzi, ech, jest jeszcze własnie halinów,firlej, wośniki, tam co prawda nie ma lasów ale są łąki na których walą się tony śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapturzanka Re: POD WARUNKIEM IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 11:36 Czy byłeś kiedykolwiek na Kapturze? Raczej nie, ale bardzo łatwo przychodzi Ci obrażanie mieszkających tam ludzi. Jaśniepaństwo z Kapturu ma podpisane umowy na wywóz śmieci i regularnie za to płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
jassp Re: POD WARUNKIEM 15.01.04, 08:33 Myślałem że przysłowia "podróże kształcą" nie sprawdza się w życiu, a tu proszę takie "zainteresowania" na wczasach. Pomysł ciekawy, ale dobrze by było znać wiecej szczegółów, chociaż na wprowadzenie go jest chyba za poźno. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agness Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.internet.radom.pl 15.01.04, 08:45 Na moim osiedlu na ulicy Katowickiej mieszka w pięknym, dużym domu lekarz. On i jego żona mają prywatne gabinety - biedacy to oni nie są. Codziennie rano ok. 7,00-7,30 widzę jak pan doktor podrzuca dwa worki śmieci do śmietnika pod sąsiedni blok SM Nasz Dom. Nie stać biedaka opłacić wywozu. Odpowiedz Link Zgłoś
jassp Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego 19.01.04, 09:26 Codziennie dwa worki? A czym on sie zajmuje, że ma taki "przerób". Jakąś produkcją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 16:17 Najpierw podajmy zasady, a potem dopiero referendum. Ja płacę dużo różnych podatków (inni też), ale mam wrażenie, że nic z tego nie mam. Podatki idą do wora, który jest ciągle dziurawy, rozkradany a resztki co zostaną niegospodarnie są wydawane. Podatek będzie i nic się nie zmieni, obym się mylił. Czy ta ekipa będzie zdolna do załatwienia problemu śmieciowego nawet, gdy dostanie przyzwolenie na pobieranie podatku, wątpię w to, ale może inna to zrealizuje. Mimo tego problem śmieciowy trzeba jak najszybciej rozwiązazać. Czekam na szczegóły ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGI Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.internet.radom.pl 18.01.04, 20:44 Może to rozwiąże problem a może nie. Myślę że należy spróbować bo tak dalej być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
jassp Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego 19.01.04, 09:20 Spróbować?, Człowieku tu chodzi o ogromną kasę rzędu 1 miliona miesiecznie, a gdy się wprowadzi ten podatek, to wycofać się z niego bedzie bardzo trudno. Nie czas na eksperymenty!!!. Trzeba rozważyć wszystkie "za" i wszystkie "przeciw". Rozwinąć jeszcze bardziej konkurencję, niech nie będzie przyporzadkowania firmy do dzielnicy (może pomysł "Jasia fa so la si do" z workami), drastycznie zaostrzyć kary i skutecznie je egzekwować, prowadzić edukację, może nawet monitoring, może w przyszłości wprowadzić ważenie śmieci, rejestrować i rozliczać firmy wywożące śmieci z firmą zarządzającą składowiskiem, nagradzać "czyściochów", karać "brudasów" i pokazywać ich w mediach, A przede wszyskim uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć ludzi żyć w czystości i przekonywać ich że to warto, że zdrowo, że miło. A jak nie, to przypomnieć sobie o "wychowawczej roli kary" o której dziś, niestety się zapomina. To wszystko dopiero za 20 lat (jak dobrze pójdzie), może przynieść jakieś pozytywy. Wątpię czy radomianie opowiedzą się za nowym podatkiem, po prostu są na to za biedni. Czyję że po referendum wrócimy do tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzeczny Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.udn.pl 19.01.04, 14:54 jassp masz rację chodzi o wielkość podatku rzędu 1 mln PLN/m-c. Trzeba jednak uwzględnić fakt, że aktualnie podobne sumy wpływają do firm oczyszczania miasta. Jednym z podstawowych obowiązków UM jest dbałość o czystość i higienę w mieście. Co dziś może zrobić UM, najwyżej kolejną akcję „porządek” przy wykorzystaniu miejskiej straży. Masz obawę, że w efekcie wdrożenia pomysłu grozi nam monopol. A ja sobie myślę, że jeśli urzędnicy mieli by odwagę, to już mogą to uczynić. Kłopot mają taki, że nie mogą scedować pełnej odpowiedzialności za porządek. Z opisu zamierzeń odczytuję, chęć UM do powierzenia pewnych obszarów miasta firmom specjalistycznym, które będą oczyszczały i nadzorowały powierzony im teren. Teraz granice odpowiedzialności są w dużej mierze zatarte między spółdzielniami mieszkaniowymi, posesjami prywatnymi, podmiotami gospodarczymi, działkami komunalnymi itp. W przyszłości adresat może być jeden, firma odpowiedzialna za stan przydzielonego terenu. Pieniądze otrzyma jeśli wykona zadanie. Mam nadzieję, że z wyodrębnionego funduszu. Takie rozwiązanie może stanowić ochronę przed pomysłowymi właścicielami posesji, którzy zbijają kasę urządzając nielegalne składowiska odpadów niebezpiecznych i w niewytłumaczalny sposób unikają odpowiedzialności./patrz składowisko strużyn garbarskich ul. Energetyków/. Masz również rację, że oddziaływania wychowawcze mogą owocować po wielu latach, ale nie można odsuwać problemu w tak daleką perspektywę. Ja dostrzegam zdecydowaną przewagę proponowanego rozwiązania nad pokutującą rzeczywistością. Sam pomysł sięga prezydentury pana K. Wlazło, ale rządzący nie mieli determinacji żeby go wdrożyć. Chociaż patrzę na problem zdecydowanie inaczej, uważam że warto poznawać argumenty przeciwne. Nikt z nas nie ma monopolu na racje absolutne. POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.01.04, 19:12 Miasto mamy podzielone na sektory, w których różne firmy odśnieżają ulice. I co mamy .... Jak pada śnieg to jest nie odśnieżone, jak jest ślisko to nie posypane. Teraz to się zawężyło do ulić po których funkcjonuje komunikacja miejska. Tak wygląda utrzymanie utrzymania zimowego ulić. O inne ulice nikt nie dba. Firmy odpowiedzialne udają, że utrzymują, a Urząd za to płaci. W Radomiu już nie jest problemem kto i za co, bo to wszyscy wiedzą, ale egzekwowanie obowiązków za który płacimy. Oby nie było podobnie z podatkiem śmieciowym i utrzymaniem porządku. Urząd nie umie egzekwować i to jest problem, tego nie załatwią pieniądze. Wszyscy będą udawali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzeczny Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.udn.pl 19.01.04, 20:27 Do Radomianina . Odnoszę się jedynie do pomysłu. Nie aspiruję do oceniania sprawności zarządzania w organach miejskich. Mam świadomość, że nawet najlepsze rozwiązania są bezużyteczne bez sprawnego nadzoru. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek53 Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 08:21 Według oficjalnych danych władz Radomia każdy wytwarza 400 kg śmieci rocznie - przy obecnej cenie Radkomu 84,00 daje to 2,80 od osoby miesięcznie - sama utylizacja, a gdzie przewóz, sprzątanie i "nadzór" władz miasta?? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego 20.01.04, 08:24 mysle ze wladzom miasta byloby latwiej przekonac radomian do koncepcji, gdyby przedstawic czytelna kalkulacje - ile to kosztuje teraz, ile bedzie potem, no i jak cale przedsiewziecie wplynie na ograniczenie zjawiska dzikich wysypisk. jest takie studium?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jassp Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.stat.gov.pl 20.01.04, 10:17 Ile kosztuje to mniej więcej wiadomo, stawki wahają się od 0 do ponad 6 zł, w zalezności od mniejsca zamieszkania, a ile bedzie kosztować to wiadomo bedzie dopiero po przetargach, (kto zaproponuje najmnieszą cenę). A przetargi odbedą sie dopiero po referendum. Także nie wadomo do końca, ile kto będzie płacił. Przejedzie walec referendalny i wszysko po sojcjalistycznemu wyrówna. Także sądzę że jednym się polepszy drugim sie pogorszy. Ale czy wiekszość bedzie zadowolonych? Przezydent Nita w wywiadzie udzielonym w Dami twierdzł że TAK, ale znając życie, pazerność przedsiebiorst i Urzędu w wyciaganiu od ludzi pieniedzy, wątpliwe zalety tzw. "wspólnego wora", nierzetelność pracowników, niechęc ludzi do wszelkiego typu referendum, itp rzeczy, pomysł upadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jassp Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.stat.gov.pl 20.01.04, 10:41 Aha, pan Prezydent (jeśli dobrze go zrozumiałem) twierdził, że aby referendum było wiążace dla Urzedu musi wiąć w nim udział 30% uprawinionych. Zgoda, tylko z tych 30% bezwgledna wiekszość czyli 15%+1 człowiek (czyli bardzo mało) zadecyduje o losach ogromnej wiekszości czyli pozostałych ~85%. I to jest bardzo spawiedliwe(ironia)!. Czyli demokracja pełną gebą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolny Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.udn.pl 20.01.04, 10:43 Mieszkam w domku jednorodzinnym i jestem przeciwnikiem podatku śmieciowego.Zawsze podrzucam śmieci do parku, albo jadąc do pracy poprostu zatrzymuję się przy chodniku zostawiam worek ze śmieciami.Nikt mnie nie zmusi do jakiegoś podatku śmieciowego.Demokracja,albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jassp Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego 21.01.04, 07:35 ...może się jeszcze w nim(parku) załatwiasz? Teraz widzę żeś mnie przekonał do tego bym głosował za takim podatkiem. Aha, zobaczysz, zmuszą cię zmuszą, nakazem podatkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaś fa so la si do Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.stat.gov.pl 21.01.04, 07:38 Spoko, "Wolny" to prowokator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolny Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.udn.pl 21.01.04, 10:29 Spoko.Mnie od prowokatorów nie.... Przez 10 lat nie płacenia za śmiecie zaoszczędziłem niezłą sumkę pieniędzy,i nie myślę z nich rezygnować.Nie! Dla podatku śmieciowego. Niech płacą frajerzy za śmiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzeczny Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.udn.pl 21.01.04, 10:39 Masz rację cel osiągnąłeś. Ważne by być wolnym, nic to, że inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: 212.244.63.* 21.01.04, 13:28 Widzę w propozycji takiego podatku kolejne uciążliwości. Jeśli taki podatek ma być uzależniony od ilości osób zameldowanych w danym mieszkaniu to co będzie trzeba robić jeśli np. dzieci są na studiach w innym mieście. Czy znów trzeba będzie dostarczać gdzieś jakieś zaświadczenia o takich sytuacjach? Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko#mnie? Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.stat.gov.pl 23.01.04, 11:56 P. Nita mówił że tak, ale nie mówił komu dostarczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek53 Re: Miasto zachęca do podatku śmieciowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.04, 11:49 W oficjalnych opracowaniach Radkomu każdy mieszkaniec wytwarza rocznie 400 kg odpadów - przy obecnej cenie na wysypisku(84zł)daje to 2,80 miesięcznie, do tego trzeba dodać koszty zbierania i transportu. Dzisiaj w spółdzielniach płacimy około 4zł ze wszystkim - to jak to ma być taniej?? A przy okazji - trzeba będzie w Magistracie utworzyć nową komórkę, zatrudnić swoich znajomych.... a może to o to chodzi????? Odpowiedz Link Zgłoś