achilles_3 03.12.09, 20:47 Internet bezprzewodowy w powiecie przysuskim.: www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091203/POWIAT0205/903292068 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hasch1 Re: Internet bezprzewodowy 04.12.09, 22:07 No jak się powiedzie to "Czapy z łbów panowie" Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bycol1234 Re: Internet bezprzewodowy 04.12.09, 22:15 Bardzo dobra inicjatywa. Oby się powiodło. BRAWO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.gajewski Re: Internet bezprzewodowy 04.12.09, 22:36 Witam Jeśli by sie udalo, to BRAWO, bo każdy z nas by skorzystał (mieszkanców powiatu przysuskiego). Natomiast znając życie, może być (obym sie mylił) - tak jak z Noblem dla Baraka Obamy. (Marynio lubi takie fajerwerki, że akurat powiat przysuski jest najlepszy, skoro wyprzedza innych ) Bo prawdzie "projekt jest", (i fajerwerki w gazecie)ale z realizacją będą kłopoty, bo do takiej inwestycji (jak piszą 19,1 mln zł) potrzebe są dodatkowo "plecy" i to nie takie, aby "blokować" Sławka, ale ..... A na to Marynio i Kmieciak są za "ciency w uszach". A tak, to poparcie Libertasu i Prawicy Marka Jurka im nie pomoże. Oczywiście jest to moje prywatne zdanie i jeszcze raz podkreślam, że OBYM NIE MIAŁ RACJI. Pozdrawiam - Sławek. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec38 Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 12:23 Podzielam pogląd Sławka. Ubiegać to pewnie co drugi powiat w Polsce się ubiega o takie dofinansowanie. A dostanie co 20. Nie ma się więc na razie czym podniecać. I proponowałbym chwalić się dopiero po zdobyciu dofinansowania. Inicjatywa jak najbardziej słuszna i dobrze, że ją tu przedstawiliście. Będzie z czego rozliczać pana Starostę, chwaląc lub ganiąc Odpowiedz Link Zgłoś
tulipan889 Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 14:30 Wychodzę z założenia że internet jest też potrzeby ale... no właśnie to ale...zadajmy sobie pytanie czy to jest sprawa pierwsza która jest nam najbardziej potrzebna? Myślę że te 19 mln przydało by się na co innego na to co jest najbardziej potrzebne czyli na walkę z bezrobociem, poprawę dróg lub dofinansowanie szkół i przedszkoli. Nie wspomnę już o bezpieczeństwie czyli dofinansowanie Policji i Straży Pożarnej. Odpowiedz Link Zgłoś
chudybyk.2 Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 14:41 Bardziej tu chyba wydaje mi się chodzi o pokazanie się i zaistnienie na szerszym polu i pod publikę. Bez internetu można żyć poza tym ci co chcą go mieć już mają. Ci co im nie potrzebny i tak z niego nie będą korzystać bo co z tego że będzie miał internet jak nie będzie miał pracy i czym rodziny utrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
bycol1234 Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 15:51 Tak macie rację. Wziąć te 19 mln ( jeśli przyznają na internet ) i przeznaczyć na coś innego np. na budowę dróg:) Niedouczone to nasze społeczeństwo :( . Ręce opadają. Czy znajdzie się chętny aby im wytłumaczyć w czym rzecz? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec38 Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 16:21 Bycol chyba trochę sam jesteś niedouczony. Przecież do tych 19 mln trzeba mieć z 5 mln wkładu własnego. I o to chodzi by te 5 mln z własnej kasy przeznaczyć na budowę dróg i walkę z bezrobociem a nie na internet też potrzebny ale nie pilny. Odpowiedz Link Zgłoś
bycol1234 Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 19:07 Nie wiem dlaczego bronisz tulipana, twoja sprawa. Ale przeczytaj dokładnie co napisał i o jaką kwotę jemu chodzi czy o 5 mln czy 19 mln?A to zmienia całą postać rzeczy. Jemu chodzi aby i te 14 mln z dotacji przeznaczyć na coś zupełnie innego niż internet bezprzewodowy. To chyba mam prawo twierdzić ,że nie wie w czym rzecz. Nadal twierdzę ,że ludzie są niedouczeni.Jeśli moje stwierdzenie jest dla kogoś obraźliwe to trudno ale takie są fakty. Nie każdy musi się na wszystkim znać. Oczywiście, że ja również w dużo sprawach jestem niedouczony, nie uważam się za wszechwiedzącego. Natomiast co jest pilne i potrzebne to zależy od punktu widzenia i siedzenia.Ilu ludzi tyle może być pomysłów. Tak samo jak w sporcie ilu kibiców tylu trenerów i to wszyscy najlepsi eksperci. Odpowiedz Link Zgłoś
tulipan889 Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 19:52 Widzę że stałem się obiektem wszego zainteresowania i moje stwierdzenie o 19 mln-ach. Więc żeby rozwiać wsze domniemania powiem tak pisząc o 19 mln miałem na myśli tylko dużą sumę jaką się przeznacza na sprawy które są drugorzędne. Wiem że jest to przedsięwzięcie kierunkowe tylko na internet i tych pieniędzy nie da się wydać na coś innego. Jednak porywając się na taką inwestycje do której trzeba też dołożyć spora kasę należałby przemyśleć czy tę dużą parę która pójdzie w gwizdek o nazwie "internet bezprzewodowy" nie należy spożytkować na inne cele bardziej potrzebne. Chyba nikogo tym i poprzednim wpisem nie obraziłem mam nadzieję i przedstawiam tylko swoje zdanie na ten temat. Bycol1234 ja nie potrzebuje obrony daje sobie sam rade ale dzięki koledze o loginie "mieszkaniec38" za próbę sprostowania mojej poprzedniej wypowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
rysio821 Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 20:08 No widzisz bycol i teraz ty wyszedłeś na niedouczonego bo nie zrozumiałeś textu tulipana i jego intencji. Bo tulipan w pierwszej wypowiedzi nie rozpisywał że 14 mln na to czy na to a 5 na to jak ty sugerujesz, napisał ogólnie o kwocie. Za szybko kogoś negatywnie oceniasz nie wiedząc o co dokładnie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tulipan889 Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 20:20 Być może użyłem nie tego słowa które bardziej by to podkreśliło zacytuje fragment mojej wypowiedzi; "Myślę że te 19 mln przydało by się na co innego na to co jest najbardziej potrzebne czyli na walkę z bezrobociem, poprawę dróg lub dofinansowanie szkół i przedszkoli. Nie wspomnę już o bezpieczeństwie czyli dofinansowanie Policji i Straży Pożarnej"..... zamiast słowa "te" mówiąc potocznie powinienem użyć może "takie" 19 mln zł. Inaczej - czy tu słowo "te" czy "takie" ma jakieś znaczenie chodzi o temat ogólnie i cel, który jest dyskusyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
tytus2342 Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 21:05 Bardziej bym się skłaniał do racji Sławka i chudegobyka że to pod publiczkę. Nie wiem dlaczego ale bycol zaltuje mi gajowym też koncetruje sie na osobie i szczegółach co dana osoba pisze i jak dokładając przy tym swoje interpretacje. Nie wiem może sie mylę ale w tym temacie nie dyskutuje tylko przyklaskuje decyzjom starostwa jakby był święcie przekonany że są nieomylni i tylko on/oni ma/mają jedyną słuszną racje w tym temacie. Już kiedyś był taki jedyny słuszny i niepodważlany sytem sprawowania władzy... ale od 1989 już podobno go nie ma być może ludzie sie za mocno do niego przyzwyczaili. Odpowiedz Link Zgłoś
pak-er Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 22:04 Na wstępie może też wypowiem się na ten temat internet to bardzo dobra sprawa szybsza informacja, większe możliwości, jednak jak miałbym wybierać pomiędzy bezprzewodowym internetem, którego fale gdzieś tam po powiecie w powietrzu będą krążyć za tak duże pieniądze to wolałbym jak pisze Tulipan, >takie< pieniądze przeznaczyć na drogi i chodniki po których chodzimy na co dzień a które np. w Odrzywole są w opłakanym stanie albo ich w ogóle nie ma! A apropo bycola1234, to chyba następny "psycholog" się zalogował do oceny ludzi dyskutujących na poszczególne tematy..jakby nie patrzył coś na pewno być może znajdzie i na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pak-er Re: Internet bezprzewodowy 05.12.09, 22:25 Dodając do tematu i podsumowując to zróbmy najpierw dobą infrastrukturę drogową w powiecie bo to leży w interesie większej liczy obywateli powiatu niż tych co korzystają z internetu...a potem bawmy się w przyjemności jak internet. Nie ten czas na to.. a dostęp do internetu jak widać po piszących i tak już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bycol1234 Re: Internet bezprzewodowy 06.12.09, 00:33 Sympatyczni koledzy!!Nie chcę być waszym psychologiem, gajowym , leśniczym i czym tam jeszcze. Zwracam tylko uwagę, że to o czym piszą niektórzy może wynikać z niewiedzy czy niedouczenia. Chciałoby się aby te 19 mln można było przeznaczyć na drogi ale powtarzam po raz kolejny ,że nie można tak. Jak wynika z artykułu, MSW ( Ministerstwo Spraw Wewnętrznych) przeznacza te pieniądze tylko na internet bezprzewodowy i jak widać komputery. Czyli Starostwo może starać się o takie pieniądze co zresztą zrobiło lub olać to i nic w tym kierunku nie robić.Chyba jest to normalne ,że jeśli ktoś daje to trzeba wyciągać po to rękę i nie grymasić. Natomiast sam internet może służyć również nie tylko do zabawy ale i do poszukiwania pracy czy pomagać w rozwijaniu swojego biznesu.Więc może służyć do zmniejszania bezrobocia. Drogi również są bardzo ważne nie mówię ,że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoltar991 Re: Internet bezprzewodowy 06.12.09, 11:36 nie napisał w tym temacie nic ciekawego.. ale musiała cholera igłą w tyłek ukuć.. Odpowiedz Link Zgłoś
hasch1 Internet to wędka, ryby łowcie sami. 06.12.09, 22:38 Po reaizacji tego programu, następny etap, to jest tranzakcja wiązana, musi powiat, ale i gminy, być dostępne on'line. Czyli drogi mogą się nie przydać bo nie będzie potrzeby ganiać do Przysuchy. Jak wszystko załatwisz z domu. Klikając parę guziczków. Obecnie macie dostęp 128 góra 512, bo TEPSA nawet jak bierze za 1GB to naprawdę daje 512, bo kable by się popaliły, fakt momentami szarpnie się do 1GB, ale to przypadek. Wielu udowadnia że ma kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, dostęp do netu ułatwi naukę. Bezrobocie? Smiech na sali!!!!! Jak sami się nie weźmiecie to tylko zasiłek wam gmina wypłaci. A jak się rozreklamować, już nie na okoliczne wsie, ale na świat ? Nawet z taką baraniną, już mityczną w Odrzywole. Ja w domu mam 15 GB i dostęp do stron, jeśli czegoś szukam, to pstryknięcie palcami. Jak jestem na waszym terenie to żeby się czegoś doszukać w necie, za pośrednictwem TEPS-y, porażka. Szybciej pojechać do Krakowa i wrucić. Masz interes w Odrzywole, ale spredajesz się w Nowym Jorku. Zapewniam was że to się przyda. Pytanie czy używać będziecie do rozwju czy tylko do sobaczenia na siebie na wzajem. Nadal życzę powodzenia, jeśli wam się nie uda to może waszym dzieciom. A przykład jak ? Mój sym pracuje dla firmy w Warszawie, ale również dla filji w wielu innych miastach w całym kraju, nie wychodząc ze swego pokoju, a nawet jak pojedzie na świerze powietrze jest w stanie kontrolować pracęz pensjonatu w Zakopanem. Ale w Odrzywole pustynia, no jedynie przez Orange. Ze już litościwie nie wspominając kosztów bankowych. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio.beauty Re: Internet to wędka, ryby łowcie sami. 07.12.09, 10:03 hej czyli w/g hascha nie musimy nigdzie się ruszać internet za nas wszystko załatwi.. totalna bzdura.. do pracy, do szpitala czy w na wczasy w góry, na mazury czy gdzie indziej też za mnie internet to załatwi? nie!! potrzebne są drogi i to dobre ..jeżeli tak to po co nam samochody sprzedajmy je i siedźmy w domu;) Odpowiedz Link Zgłoś
hasch1 Internet to wędka, ryby łowcie sami. 07.12.09, 14:24 Guciu, pojechałeś za daleko. Miałem na myśli błogostan, nie spotykania urzędasów z wszelkich biur i urzędów. Bez przeganiania Cię od Annasza do Kajfasza, za podpisem, za pieczątką, za druczkiem. Bez czekania w kolejce, bo pani ma przerwę, albo okres i leje na petenta. Urząd ma wydać decyzję na podstawie złożonych dokumentów, których formularze znajdujesz na stronie urzędu i nie interesuje cię że mają trudności. Ty przy odbiorze dokumentu potwierdzasz podpisem zgodność podanych przez ciebie danych i odbiór decyzji. I szczasz na sandały całego świata, gminne, powiatowe, wojewódzkie czy państwowe. A na wczsy na wyraj masz kilka dni zaoszczędzone, bo nie szwędałeś się po urzędach. A na wczasy nie jedziesz w ciemno bo wcześniej obejrzałeś miejsce gdzie chcesz jechać właśnie w internecie. Przy okazji możesz poczytać co inni którzy już tam byli mają do polecenia, lub przed czym przestrzegają. Jeśli więc zrealizują ten internet to jeszcze depczcie sandały wasze lokalne aby zrealizowali projekt do końca. Bo w ramach tego projektu mają taki obowiązek, bo to dopiero jest całość. Inaczej muszą zwrócić kasę. Odpowiedz Link Zgłoś