Dodaj do ulubionych

PATRONI NASZYCH ULIC

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 28.01.04, 12:05
Przybywa coraz to więcej nowych ulic a wraz z nimi nowych nazw.
Czy znacie wszystkich patronów ulic?
Wiecie kim byli, co robili, czym się zasłużyli?
Czy znacie historię powstania nazwy ulicy innej niż nazwisko? Od czego (kogo)
ta nazwa pochodzi?
Mam zamiar wydać broszurkę (książka za dużo powiedziane) z historią nazw ulic
radomskich i genezą ich powstania. Wiecie coś więcej niż to co przedstawiają
suche zapiski? Np ciekawe anegdoty, zdarzenia, które towarzyszyły powstaniu
danej ulicy. Zapraszam do podzielenia się swoimi uwagami. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • isoxazolidine Re: PATRONI NASZYCH ULIC 28.01.04, 12:26
      świetna mysl Modar :-)))
      powodzenia !!
      • Gość: Juka Re: PATRONI NASZYCH ULIC IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.02.04, 14:57
        Zauważyłam na nowym osiedlu tabliczki z napisem ulica Rapackiego (niestety bez
        litery z imieniem).Mam dylemat, o którego Rapackiego chodzi?
        Adama,Józefa,Mariana,Wincentego czy jeszcze jakiegoś innego?
        • Gość: Obywatel Re: PATRONI NASZYCH ULIC IP: *.udn.pl 02.02.04, 21:27
          A ulicy lub arterii im.biskupa Chrapka jak nie bylo tak nie ma.gdzie ta
          prawica radomska czyzby to tylko same oszolomy,duzo mowia i obiecuja ale
          efektow brak.Czy ten wielki kaplan co tyle zrobil dla Radomia doczeka sie
          upamietnienia na stale.W kolejna rocznice smierci znowu sie bedzie duzo mowic
          wielkich slow tylko co z tego.Nawet dziennikarze ktorzy tak go lubili,a on ich
          nagrody otrzymuja ale na radnych nacisku nie wywieraja.Wstyd i hanba.
    • Gość: PITAGOR Re: PATRONI NASZYCH ULIC IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 03.02.04, 08:45
      Moim zdaniem najlepsze nazwy ulic to: Wąska, Szeroka, Długa, Spacerowa. Są to
      nazwy apolityczne i niekonfliktowe, gdy zmieni się kierownictwo nie ma problemy
      z „kłopotliwym” patronem.
      modaR około 5 lat temu, któraś z radomskich gazet opisywała codziennie inną
      ulicę. Notatka zawierała genezę nazwy, poprzednią nazwę(y) (jeśli została
      zmieniona), długość ulicy i do tego co się przy niej znajduje. Przeszukaj stare
      wydania na czytelni może będą Ci pomocne.
      • isoxazolidine Re: PATRONI NASZYCH ULIC 03.02.04, 11:30
        takie cos publikowal Dziennik Radomski kiedy jeszcze istnial. ale to chyba bylo
        wczesniej niz 5 lat temu ...
      • Gość: kazek Re: PATRONI NASZYCH ULIC IP: *.udn.pl 03.02.04, 12:25
        Ulica "11-go Listopada" istnieje od kilku lat. Przedtem ulica nosiła
        nazwę "Daleka". Z "Dalekiej" na "11-go Listopada" zmieniono na początku lat
        dziewięćdziesiątych. Dlaczego? Daleka nie chodziła do kościoła.
    • Gość: aaa Re: PATRONI NASZYCH ULIC IP: *.energis.pl 03.02.04, 17:48
      Popytaj w redakcjach. O ile pamiętam, to albo Wyborcza, albo Słowo kilka lat
      temu ( a może kilkanaście) miała cykl opisywania patronów ulic.
      Wtedy dowiedziałem się, m.in. kim był Tybel ( ulica jego imienia jest koło
      byłego więzienia, prostopadła do Reja).
      A tak a'propos. Mamy ulice nazwane różnymi nazwiskami. A czy patroni tych ulic
      tak naprawdę zasłużyli się dla Radomia, że trzeba było ich uwiecznić ?
      Kto mi powie, czym zasłużył się np Pan Radomski,Rewoliński czy Pani
      Hermanowicz, że mają ulicę ?
      I dlaczego laureatowi Nagody Nobla Władysławowi Reymontowi przydzielono
      taką "zapyziałą" ulicę na peryferiach ? Chyba dlatego, że nie był z tej opcji
      politycznej, co rządząca kadra. ( miał ponoć coś wspólnego z "Chłopami ").
      • Gość: Marcin Re: PATRONI NASZYCH ULIC IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.04, 19:11
        Pani Hermanowicz była malarką. Pamiętam ją z lat +/- sześćdziesiątych. Nigdy
        mi się jej obrazy nie podobały. Kochała rozmaite zwierzaki.
    • Gość: modaR Re: PATRONI NASZYCH ULIC IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 03.02.04, 18:08
      Dziękuję za podpowiedzi. Z wielu z nich korzystam a z innych skorzystam
      napewno. Muszę przyznać, że bardzo pogmatwane są historie naszych ulic. Nazwy
      niektórych zmieniano kilkakrotnie (z "najnowszej" historii - Gwardii Ludowej).
      Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
      • tempus_fugit Re: PATRONI NASZYCH ULIC 04.02.04, 08:09
        Trzymam kciuki!!!
        • Gość: bo Re: PATRONI NASZYCH ULIC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 08:50
          jest taki czesław (Zwolski). on ma większośc patronów ulicw paluszku, ale nie
          jest to pokolenie internetowe niestety.
          • Gość: Jusia Re: PATRONI NASZYCH ULIC IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.02.04, 01:27
            Mam przed sobą wycinki z Dziennika Radomskiego.Nie ma pochodzenia nazw ulic,
            tylko dzielnica i wskazówki jak dojechać.Traktować to można jako przewodnik dla
            taksówkarzy.
            Drukowane to było pod tytułem "Gdzie jest ta ulica?" w listopadzie 1992.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka