Dodaj do ulubionych

MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminnej...

03.02.11, 18:27
MPK Radom ma trudną sytuację od bardzo dawna. Jak wskazałem w innym wątku poświęconym tej spółce miejskiej, MPK Radom nie ma racji bytu w obecnej formie.

Po pierwsze. Trzeba się zastanowić, czy MPK jest miastu potrzebne. Być może tańszym i lepszym rozwiązaniem będzie rozpisanie przetargów na obsługę komunikacji miejskiej.
Po drugie. Jeżeli analiza wykazałaby zasadność istnienia MPK, spółka musi przejść gruntowną restrukturyzację.
Jeżeli wynik analizy byłby odemienny za dobre rozwiązanie należy uznać stopniowe wygaszanie spółki.

Być może przyszłość MPK to przewozy podmiejskie czy turystyczne. Być może spółka dzięki zmianom stanie się konkurencyjna i zacznie wygrwać przetargi na obsługę linii autobusowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: blaszanka Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.11, 20:54
      Zaleznosc jest bardzo prosta. Tam gdzie sa silne zwiazki zawodowe zaklady ledwo przędą albo ich nie ma. Pamietam "silne" zwiazki w Radoskorze, w Acancie, w RZMO, w RWY, w Zakladach Metalowych. Czy te zaklady sa jeszcze w Radomiu?
      • Gość: kylo Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 08.10.11, 22:17
        WITAM!!! ŻLE DZIEJE SIĘ W MPK!!!! .DOPUKI TACY LUDZIE JAK P. NOWACKI BĘDZIE SIEDZIAŁ NA STANOWISKU KIEROWNICZYM TO MPK-a ZAWSZE OŚMIESZA SIĘ BĘDZIE.NIE WIEM JAKIM CUDEM TO BYDLE SIEDZI TAK DLUGO NA STANOWISKU KIEROWNIKA PRZEWOZU OSÓB!!!!!!!!!!!!!!!CZŁOWIEK KTÓRY NIE MA MATURY I JEST PO ZAWODÓWCE I DAJE WAM SŁOWO ŻE NIE ZNA SIĘ NA NICZYM.KTO WYWINDOWAŁ TO BYDLE NA KIEROWNICZE STANOWISKO !!!???.NO KTO??? PRZECIEZ TO BYŁY JEBANY KOMUCH KTÓRY W 1990r WYNOSIŁ SZTANDAR Z MPK.
        • Gość: Dariusz Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.radom.vectranet.pl 08.10.11, 22:57
          Najgorsze jest to, że brak wykształcenia zarzucają innym ludzie, którzy sami nie potrafią nawet nic napisać poprawnie po polsku. Przecież to wyżej to kompletny bełkot, który trudno zrozumieć. Połowa kierowców MPK jest tylko po podstawówkach lub zawodówkach, ale zarzucają innym brak wykształcenia. Tylko jak coś przeskrobią, to wtedy czują się bardzo poszkodowani tym, że kierownik albo inny dyrektor zabrał im premię. I stąd pewnie te wpisy pod ich adresem. Weźcie się sumiennie do roboty, to żaden kierownik wam nawet jednego złego słowa nie powie!
          • Gość: zibi Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: 46.165.196.* 09.10.11, 11:41
            Obrońcą kadry kierowniczejsię znalazł - "fachowość" tejże kadry
            Lacha, Dasiewicza, Frąka, Kowala, Ratyńskiej, Nowackiego widać po stratach firmy :-) - 10 mln

Nowackiego kierownikiem zrobiło PZPR - ja bym mu szaletu publicznego nie powierzył a co dopiero kierownictwow firmie transportowej

Nie pisaliście jeszcze o byłej kierowniczce Iwonce Kilian - taki sam fenomen jak Nowacki
            za ten numer co odwaliła powinna dostać art. 52 zresztą dawno powinna być wywalona na zbity pysk
          • Gość: były związkowiec Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 15:47

Najgorsze jest to , że Ci kierowcy , po podstawówkach i zawodówkach zapieprzają na tych wykształconych nierobów i biurokrację. Dzisiaj wielu kierowców ma maturę i wyższe wykształcenie. Ale to rynek pracy jaki mamy nie pozostawił im wyboru .
            Może i Ciebie wykształciuchu to czeka. Życzę Ci tego J
    • Gość: sympatyksympatyka Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.radom.vectranet.pl 03.02.11, 20:59
      jest przecież jedno proste wyjście... sprzedać zakład Michalczewskiemu. Po roku będzie zarabiał. Tam gdzie są związki zawodowe każdy zakład padnie.
      • gelerth35 Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn 04.02.11, 09:08
        Niestety taka prawda, związki wszystko doprowadzą do ruiny, Oczywiście "dla dobra pracowników"!
        • Gość: ODDECH NA TWOICH P Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.radom.vectranet.pl 10.10.11, 23:22
          SLUCHAJ "SWIETY GELERCIE "JESTES GLUPI I KONIEC.TY POWINIENES PRACOWAC PO 25O-280 GODZ W MIESIACU I ZAROBIC 2200-250O JAKO KIEROWCA ,A JAK SPOWODUJESZ WYPADEK I POJDZIESZ SIEDZIEC TO I PRACODAWCA BEDZIE CIE MIAL W DUPIE.A TAK NAPRAWDE CZY WIESZ PO CO JEST STWORZONE PRAWO PRACY,KODEKS CYWILNY , KARNY I DROGOWY?CZY CHCESZ JECHAC Z KIEROWCA KTORY JEST PRZEMECZONY?MYSL BO Z MYSLENIA NIKT CIE CZLOWIEKU NIE ZWOLNIL.DOBRZE JEST ZAWSZE NA KOGO ZWALIC WINE I ZWIAZKI ZAWODOWE SA WYSNIONA DLA NIEKTORYCH OFIARA.PA SLODKI NYGUSIE
    • Gość: Lejdis Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: 194.181.137.* 04.02.11, 09:11
      Tu warto poczytać. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9052924,Urzad_na_Pradze_Polnoc__czyli_biznes_PO.html
    • Gość: Autor Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 09:28
      To potwierdza, że przy obecnej stawce za wozokilometr na przewozach nie da się zrobić lepszego wyniku

To czemu zarabia Michalczewski?
      • Gość: ktoś Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.play-internet.pl 04.02.11, 10:09
        to proste : u Michalczewskiego jak pracownik nie przyjdzie do pracy albo przyjdzie pod wpływem... to leci na zbity pysk... a w mpk nie wyrzucą bo przecież jest związkowcem. w drugim wątku o mpk jest przykład dlaczego zarabia - ma wiecej samochodów, wiecej pracowników i nie ma np biura marketingu bo to należy do innych osób jako dodatek do obowiązków. więc ma niższe koszty funkcjonowania . czy wiecie ilu jest w mpk związkowców którzy biorą pensję tylko za to ,że są związkowcami ?? żeby jeszcze dbali o prawdziwe dobro pracownikka... oni dbają tylko o wielkość składek i własne dupy !! krew mnie zalewa jak widze kolejny zakład który się rozpadnie przez skończonych idiotów. kompetentny prezes, pozbycie sie z firmy wszystkich związkowców, na bruk wszystkich pociotków prezydenta i jego ekipy a zakład w rok zarabia pieniądze .
        • Gość: Miron Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.146.162.191.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.02.11, 22:49
          A czy wiecie ilu jest w MPK prezesów i dyrektorów ? Na tak małą załogę jest dwóch prezesów i trzech dyrektorów, nie mówiąc już o kierownikach, mistrzach ...
      • Gość: kasa Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: 04.02.11, 10:20
        Jesteś pewien,że Michalczewski zarabia ?
        W Warszawie może i tak, w Radomiu raczej jest do tyłu.
        • best_seler Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn 05.02.11, 11:00
          Gość portalu: kasa napisał(a):

> Jesteś pewien,że Michalczewski zarabia ?
          > W Warszawie może i tak, w Radomiu raczej jest do tyłu.

ITS to nie instytucja charytatywna, żeby z własnej kieszeni do tego dokładał. Gdyby nie zarabiał, to by zrezygnował, tym bardziej, że na część linii ma umowy bezterminowe - można je rozwiązać w dowolnym momencie.
      • Gość: abc Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 22:15
        A dla tego że ma wyższą stawkę za wozokilometr niż mpk.
        Jak nie masz pojęcia to nie zabieraj głosu.
        • Gość: ksiegowy Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.radom.pilicka.pl 12.02.11, 22:38
          co za bzdura !! hahahhahahahahaha gdyby michalczewski mała takie stawki jak mpk to już dawno temu miał by dwie zajezdnie w Radomiu . jedna na łukasika , druga na wjazdowej .
    • Gość: mm Przedstaw się Sono IP: *.radom.vectranet.pl 04.02.11, 10:30
      A może pan by się przedstawił skoro niby ma Pan takie dobre pomysły i jest nieomylny .
      Bo widzę że bierze Pan gorący udział w każdych komentarzach.
      A moim zdanie przestawiasz ogół ludności którzy przeżyli swoje życie i nic nie osiągneli
      a teraz w wieku 60 lat nagle wnuk pokazał jak korzystać z internetu i odzyskał Pan Panie Sono cel życia - ripostować w każdym temacie o którym Pan wie tyle co każdy srednio myslący człowiek.
      Przedstaw się jakie szkoły pokończyłeś ,jakie masz doświadczenie i wtedy mów bądź pisz takie głupoty. Chociaż internauci będą wiedzieli z jakiego pokroju człowiekiem mają do czynienia.
      • Gość: sympatyksympatyka Re: Przedstaw się Sono IP: *.radom.vectranet.pl 04.02.11, 12:19
        a od kiedy to polskie szkoły uczą myśleć? otwórz człowieku firmę w tym kraju to wystarczy Ci za wszystkie uniwersytety jakie znasz. Przyjdzie Ci oddać cały zarobek na ZUS, podatki i wynagrodzenie pracowników to przejdzie ochota na głupie uwagi.

MPK, PKS i reszta tej państwowej patologi to jedynie stołki dla ludzi czy to z PO (PKS) czy PiS (MPK). Te spółki powinno się dawno sprywatyzować. Jak można nie zarabiać na czymś czego ludzie potrzebują codziennie - to jakaś paranoja. Jeśli coś nie zarabia to szuka się oszczędności, jeśli autobusy się psują to się kupuje nowe odchodzą koszty utrzymania mechaników, części, autobusy są na gwarancji itp. PKS jest doskonałym przykładem tego o czym mówie. Firma posiada stare autosany z PRL, pali to 3 x więcej niż nowy autobus, ciągle się psuje, trzeba naprawiać. Wystarczy wziąć kredyt, leasing i kupić nowe sztuki - tylko pytanie co zrobić z rzeszą mechaników, którzy nagle przestali by mieć zajęcie. Jak pracownik może decydować o kierunku rozwoju firmy, od takich rzeczy są managerowie a nie związki zawodowe.

• Gość: zwiazkowiec Re: Przedstaw się Sono IP: *.uvt.nl 04.02.11, 20:19
          wg mnie cała kadra do wymiany od kierowników i majstrów po prezesa z takimi zarobkami to firma nigdy nie bedzie rentowna
          a związki zawodowe :) jak czytałem w innym temacie o MPK to p. Łapczyńskiego pracuje żona
          a drugi pan przewodniczący związków ( chyba chodzi o solidarność) siedzi w kieszeni u prezesa więc morał jest prosty będą razem z zarządem tworzyć fikcję że coś robią a w rzeczywistości nie będą robić nic żal tylko ludzi którzy permamentnie wierzą w siłę zbawczą związków :) są bardziej naiwni niż dzieci w przedszkolu - powodzenia

Dziwi mnie tylko brak reakcji miasta hmm.. a może pa Lach ma coś na naszego Prezydenta
          niczym p. Czachor i dlatego go jeszcze nie dymisjonuje :)))))))
          • Gość: stary pracownik Re: Przedstaw się Sono IP: *.78-47-244-106.clients.your-server.de 04.02.11, 20:38
            Lach podkreśla, że cała administracja przeniosła się z biurowca do innych pomieszczeń na terenie bazy i obiekt jest zupełnie nieprzydatny. Jego zdaniem związkowcy sprzeciwiają się sprzedaży tylko z "jakichś względów sentymentalnych".

Burku jeden ten budynek zarabia na siebie jak masz problem z dodawaniem po kreskę to se kalkulator kup
            Juz dawno powinno ciebie nie być w tej firmie "jajcarnie" pusciłes w kalesonach i nas chcesz puscić
            A w tych związkach tymi przewodniczącymi to są chyba same Cipy ze nic nie robią moze i ich jajca panie prezesie też sprzeniewierzyłeś dlatego nic nie robią tylko cackają sie z tobą

Zabieraj ze sobą ten orszak przydupasów i won z naszego zakładu
            • Gość: mpk Re: Przedstaw się Sono IP: *.mtt.me 04.02.11, 20:50
              Rachu ciachu rachu ciachu - spieprzaj wreszcie Leszku Lachu
              • Gość: mpk Re: Przedstaw się Sono IP: 92.241.184.* 04.02.11, 20:59
                Leszu Lachu ty powinieneś mieć pseudonim "Charon" bo wszystkie firmy puszczasz w zaświaty :))))))
    • Gość: Tomek Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.static.korbank.pl 04.02.11, 21:11
      Firma pada na ryj a prezes bawi się w filantropa, www.7dni.radom.pl/news/2265:

W końcu jednak udało mi się znaleźć sponsora, który kupi 100 kamizelek. Jest to Miejskie
      Przedsiębiorstwo Komunikacji w Radomiu. Prezesowi MPK Leszkowi Lachowi bardzo spodobał się mój pomysł.
      • Gość: Anka Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.hands.com 05.02.11, 09:07
        poczekajcie jeszcze z miesiąc a będą zarzuty prokuratorskie wobec Lacha ponieważ niesłusznie oskarżył i oczernił 2 pracowników z CPN - sprawa w toku będzię afera jak w Adminstratorze
        • Gość: radomianin Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.formlessnetworking.net 05.02.11, 12:32
          Szanowni mieszkańcy grodu nad Mleczną przczytałem wszystkie wpisy zarówno w tym wątku jak i drugim i niedowierzam własnym oczom skoro sytuacja w firmie MPK jest taka jak piszą ludzie z tej firmy to na co czeka nasz Prezydent Andrzej Kosztowniak ???

Czy może faktycznie jest coś na rzeczy z tymi "hakami" ???
          W normalnym kraju zaznaczam normalnym już osoba którą jest Prezes Lach dawno by była zdymisjonowana !!!???

Panie Prezydencie głosowałem na Pana a teraz jak słyszę o nieprawidłowościach w spółkach miejskich mam wątpliwości czy postąpiłem dobrze???
          Brak reakcji ze strony Pana sugeruje że daje Pan przyzwolenie na szrzenie się patologii

Wstyd Panie Prezydencie wstyd !!!!!!
          • Gość: emeryt Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.imjared.com 10.02.11, 16:34
            "S" ma zespół, bo prezesi spółek słodzą prezydentowi

S ma zespół, bo prezesi spółek słodzą prezydentowi

Kicior ten pijak mediatorem he he he dobre ale chyba w klubie AA, jak robił na pogotowiu MPK to nonstop nawalony i tylko handlował nadwyżką ropy jak zostal przewodniczącym związku też chlał na umór - wstyd ta Solidarność upadla już bardzo nisko

• Gość: były PiSowiec Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.uvt.nl 14.02.11, 09:36
              Niestety w radomiu źle się dziej nie tylko w MPK Ja jako były członek PiS ( nie należę teraz do żadnej partii i nie zamierzam należeć ) mogę powiedzieć tylko tyle, że dopóki w mieście będzie rządził Dariusz Wójcik dopóty w MPK będzie rządzić L. Lach i R. Dasiewicz bo to są jego kolesie.
              Niestety z przykrością muszę również stwierdzić że przewodniczący związków Łapczyński i Kicior
              również przyczyniają się do degradacji tej firmy ze względu na współpracę z Zarządem - coś na ten temat wiem - w radomskim PiS musi przejść taka "Katrina" aby spółki zafunkcjonowały odpowiednio - za dużo jest ludzi nieuczciwych
              Proszę nie winić za calość rzeczy Pana Prezydenta bo on jest tylko marionetką ;-( robi co mu każą - smutne ale prawdziwe
              • Gość: pracownik Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.online.de 15.02.11, 21:10
                A dlaczego Lach nie przyznał się na łamach artykułu że wziął kredyt pod zastaw 5 - ciu autobusów ????? ok 1 mln
    • Gość: sawa Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.11, 20:06
      Jak ktoś kiedyś powiedział - nie ma skutku bez przyczyny. Zastanawia mnie dlaczego "anonimowy mail" wywołał taką histeryczną wręcz reakcję. Skąd nagle kilka wątków tak mocno atakujących MPK. Pomijając ten wątpliwy "anonimowy mail" na który powołują się redaktorzy GW to trzeba zadać pytanie: komu zależy na wywołaniu niepokoju w tej firmie? kto może uzyskać korzyści z osłabienia pozycji tej firmy? Na jakiej płaszczyźnie? Z politycznego punktu widzenia interes ten ma oczywiście opozycja. Z biznesowej perspektywy - konkurencja. Doszły mnie informacje ( zaznaczam, że na dzień dzisiejszy niepotwierdzone) że firma Michalczewskiego może niedługo utracić rynek warszawski. Gdyby to była prawda to mogą jej grozić poważne tarapaty. Niezamortyzowany, bezczynnie stojący tabor to przecież niemałe obciążenie. W tej sytuacji trzeba zrobić wszystko, by przestoju taboru uniknąć. Nie zdziwiłbym się więc że MPK tak zajadle atakują połączone siły konkurencji i opozycji politycznej. Ile w tych atakach prawdy? Tego nie wiem. Wiem, że poziom nepotyzmu w tej firmie nie odbiega in minus od innych tego typu. A innych tak bardzo nie atakują. Zastanawiające jest też skąd w tych wątkach tak dużo pochwał pod adresem właśnie firmy ITS? Dlaczego akurat ITS przedstawiany jest jako kandydat wręcz do przejęcia MPK. Przypadek? Moim zdaniem mało prawdopodobne.
      • Gość: pawcio Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.radom.vectranet.pl 16.02.11, 23:39
        > Doszły mnie informac
        > je ( zaznaczam, że na dzień dzisiejszy niepotwierdzone) że firma Michalczewskie
        > go może niedługo utracić rynek warszawski.

I wlasnie takie bzdurne plotki rozpowiadaja sami kierowcy MPK nie majac zielonego pojecia o tym do kiedy Michalczewski ma umowe w Warszawie.
        • driver86 Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn 19.02.11, 23:09
          no kierowcy nie mają pojęcia i nie wiedzą do kiedy ma umowe,a kolega ''pawcio'' ma pojęcie i wie do kiedy ma umowe,więc słuchajcie pawcia bo on wie ,ha ha ha
          To powiedz pawciu dlaczego do warszawy kupił many a do radomia solarisy????
          A z Waraszwy prędzej czy później go i tak wyhuśtają,
          • Gość: pawcio Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.radom.vectranet.pl 20.02.11, 22:15
            A co to za filozofia sprawdzic, do kiedy ma umowe (moze dla niektorych to faktycznie zbyt trudne)? Wystarczy zobaczyc, kiedy zaczal tam jezdzic i doliczyc 10 lat. 2003+10=2013 (krotkie many), 2006+10=2016 (przegubowce). Takie to trudne? Do 2016 ma zatem umowe na przegubowce (a zerwac ja nie tak latwo) wiec opowiesci kierowcow MPK o puszczeniu tych wozow na radomskie linie mozna miedzy bajki wlozyc.
            • Gość: sawa Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.11, 22:49
              Zapobiegliwy przedsiębiorca nie będzie czekał do ostatniego dnia i patrzył biernie czy mu umowę przedłużą czy też nie. On MUSI mieć plan awaryjny na wypadek wypadnięcia z rynku. To normalne, że planu tego nie będzie robił za 5 dwunasta. Perspektywa niespełna 2 lat to akurat dobry okres na budowanie planów awaryjnych. To tylko potwierdza moje wcześniejsze spostrzeżenia.
              • Gość: stary kierowca Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: 174.138.169.* 21.02.11, 13:04
                No i skończył się "Sen o dolinie" pieniędzy nie będzie ale czemu Pan Prezydent ma finansować "gniazdo" nierobów takich jak: Iwona Kilian, Jna Nowacki, Jan Pietrzyk ciągle nawalony Adam Okoń, Roman Frąk, Krzysztof Kowal, Jadzia Ratyńska, Robert Dasiewicz, Leszek Lach - jeszcze więcej nierobów zatrudnić a firma szybciej padnie - ku.. wa co za burdel
                zapomniałem wymienić znamienitych przewodniczących związków zawodowych
                Marek Łapczyński ( wraz z żoną ) - nierób I kategorii, Marek Kicior ( pijak i nierób ), Janusz Gadaj ( straszny nierób i pijak )
                • Gość: kylo Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 08.10.11, 22:53
                  zgadzam się z tobą kolego!!! masz racje.tacy ludzie miedzy innymi jak JAN NOWACKI powinni już dawno być wypie...ni z zakładu na zbity pysk!!!oddani do UTYLIZACJI ODPADKÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!osoba tóra nie ma ŚWIADECTWA MATURALNEGO zajmuje stanowisko KIEROWNIKA PRZEWOZU OSÓB i daje wam słowo ze ten zakuty tempy łeb nie zna się na niczym.taki zakładowy DYZMA wywindowany przez kolegów komuchów!!!! przecież to były komuch.WSTYD przynosi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!jestem tylko ciekaw kto to bydle tam umieścił????
              • Gość: pawcio Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.radom.vectranet.pl 21.02.11, 23:33
                > Zapobiegliwy przedsiębiorca nie będzie czekał do ostatniego dnia i patrzył bie
                > rnie czy mu umowę przedłużą czy też nie.

To tylko swiadczy o tym, jak sie na tym znasz. To jest umowa terminowa i jej sie nie przedluza.
    • Gość: Gosc CK Re: MPK. Związkowcy niepokoją się o finanse gminn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.11, 12:29
      ...a w Kielcach całkiem dobrze funkcjonuje .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka