Dodaj do ulubionych

Zakończenie szkoły i prezenty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 06:28
W jednej ze szkół średnich w R. komitet rodzicielski zafundował na koniec
edukacji pociech prezenty dla dyrekcji placówki i grona. Wiecie jakie ?
Kierownictwo z radością przyjeło fotograficzne aparaty cyfrowe w cenie ca
1000 zł a nauczyciele miksery i inne gadżety kosztujące nie mniej niż 300 zł.
Tenże sam komitet nie zgodził się, aby dla uczennicy, która co dzień do
szkoły chadza piechotą ze Wsoli kupić bilet miesięczny, bo pieniądze na
komitet są przeznaczone dla nauczycieli. Ciekawe, czy wydział edukacji wie o
tym fakcie i co on na to ?
Obserwuj wątek
    • Gość: koneser Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.05.04, 08:43
      ... prawie każdy z nas - rodziców - ćwiczył takie "numery": choć oficjalnie
      jesteśmy zadowoleni, że co roku możemy "podziękować" nauczycielom, to po kątach
      szepczemy, sprzeciwiamy się i wybuchamy złością,
      w pewnym sensie sami jestesmy sobie winni ...
    • Gość: Wendlina Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.internet.radom.pl 03.05.04, 08:56
      Kiełbasy to juz nie obchodzi
    • Gość: joker Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.05.04, 09:44
      Kicio, dlaczego nie napisałeś jakiej szkoły to dotyczy ? Jeśli nawet wydział
      edukacji nie zareaguje, to przynajmniej niech społeczność Radomia wie o kogo
      chodzi.
      A tak na marginesie, to za taką sytuację również winni są rodzice. To oni
      tworzą komitet i decydują w jaki sposób wydać pieniądze. To co zrobili, to
      ukryta forma łapówki. Zwłaszcza przed maturą. To jest naganne i taka postawa
      dyrekcji i nauczycieli powinna spotkać się co najmniej z potępieniem ze strony
      władz oświatowych, a moze nawet z decyzjami personalnymi. Poziom etyczny tych
      nauczycieli jest zatrważający.
      • Gość: sdf Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 10:26
        nauczyciele w szkołach średni to jest typ ludzi za którymi nie przepadam. Mając wykształcenie magistra, zachowują się jak naukowcy, jak profesorowie. Wiedzą, że posiadają w swoich rękach(dzienniku) władzę i często ją wykorzystują.
        • Gość: Baśka Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.05.04, 12:15
          A możeby tak któryś(-aś) z dziennikarzy zrobił(-a) maciupki reportarzyk, w
          szczególności o tym jak rodzice biedni nie mogą sprostać obowiązującej w
          Radomiu modzie na szkolne wycieczki, imprezy no i prezenty dla naszych
          cudownych nauczycieli.
          • Gość: zniesmaczona Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: 195.116.189.* 16.05.04, 12:25
            Podróże kształcą, nauczyciele nie robią ich dla siebie, wycieczki są częścią
            całego procesu edukacyjnego.Co z tego mają nauczyciele? pracę non stop i
            zszarpane nerwy!Wycieczki nie są obowiązkowe. Sięgnij pamięcią i wspomnij swoje
            wyjazdy szkolne.Dobrze, że są tacy nauczyczyciel , którym się chce organizować.
            Chwała im za to:)
        • Gość: Kicio Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 12:27
          Magister magistrowi nie równy. Słowik i wróbelek to ptaszki a różnią się tym,
          że jeden kończył Uniwersytet Warszawski a drugi Wyższą Szkołe Pedagogiczną w
          Kaliszu, bo nie miał zdolności. Poza tym sam tytuł wyższej uczelni o niczym nie
          świadczy, liczy charakter i morale. Jak oni mogą kształcić nasze dzieci ? A
          robią to.
      • Gość: Kicio Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 12:21
        O sprawie dowiedziałem się od znajomych, których córka kończy tę szkołe. Kiedy
        zapytałem jaka to szkoła to matka nie chciała mi powiedzieć " bo jeszcze kogoś
        zawiadomię " i będzie chryja. Obiecała mi powiedzieć po 1 czerwca, kiedy
        pociecha skończy nauki i kiedy pisałem posta nie wiedziałem o którą szkołę
        chodzi. Teraz już wiem. To Liceum Baczyńskiego w Radomiu. Wiem też, że
        niektórzy pedagodzy wręcz mówią rodzicom co chcieli by dostać na zakończenie
        roku. Jeden z nich - wędkarz - skompletował w ten sposób cały sprzęt wędkarski
        a pani od języka wyposażenie kuchnii. Uważam, że to skandal, mimo że w tym
        kraju tylko ryby nie biorą.
        • Gość: joker Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.05.04, 13:11
          Masz rację. To wyjątkowy skandal. Jutro zwrócę się oficjalnie do Kuratorium i
          zażądam wyjasnienia całej sprawy. Poza tym jak tu ktoś napisał sprawą powinna
          zająć się redakcja, sprawdzić fakty i jeżeli się potwierdzą to opisać to
          wszystko piętnując takie postawy dyrekcji i nauczycieli.
          • Gość: Kicio Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 14:12
            Zastrzegam, ze sprawe znam z relacji znajomej, ale sądząc po reakcji mamy
            uczennicy, która nie chciała mi podać nazwy szkoły można wierzyć w prawdziwość
            tej historii.
            • Gość: grill Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.udn.pl 03.05.04, 14:15
              TY wstrętna plotkaro. Chcesz zaszkodzić dyrekcji bo tam ma być konkurs na
              dyrektora.
              • Gość: Kicio Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 14:32
                Moze to plotka, ale nie sadze. Jezeli tak to sprawa sie wyjaśni. Nie sadze
                jednak, zeby ktos celowo chcial zdyskredytowac dyrekcje szkoly. A swoja droga
                grillu, czy Ty nie jestes nauczycielem(lką), skoro rusza Cię to tylko w tym
                kontekście, że może to być plotka a nie widzisz głębszego problemu ?
                • Gość: grill Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.udn.pl 03.05.04, 14:35
                  Jeśli to plotka to głębszy problem może mieć Kicio za jej rozpowszechnianie.
                  • Gość: Marta Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.05.04, 14:42
                    Bardzo łatwo sprawdzić czy to plotka. Wystarczy zobaczyć rachunki komitetu
                    rodzicielskiego. Nie mogli wydawać przecież pieniędzy ot tak sobie. Kuratorium
                    powinno to sprawdzić, a jeżeli się potwierdzi, to konsekwencje winny być bardzo
                    poważne.
                  • Gość: Kicio Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 15:02
                    Ja jak ja, ale ta osoba od której to usłyszałem bardziej by mogła mieć kłopoty.
                    Nie sądze, aby była ona zainteresowana, pogrążeniem dyrekcji, ostatecznie jej
                    pociecha jeszcze nie skończyłą edukacji. Dodaje, że teraz mam więcej danych, bo
                    słyszałem o tym także od innej osoby, która opowiedziała mi o tym "zjawisku".
                    Jestem przekonany teraz, że to prawdaa i jeżeli zajdzie potrzeba postaram się
                    udowodnić, że tak w rzeczywistości było.
                    • Gość: Lidka Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.05.04, 16:03
                      oH! jaki zrobił się szum - toż to odzywa się brać nauczycielska, która jednym
                      głosem BRONI się jak umie, a że niewiele umie zaczyna straszyć - drodzy n-le to
                      już kiedyś było i nie wróci więcej, teraz przyzwyczajcie się, że jesteście
                      przez ludzi obserwowani i zacznijcie poważnie myśleć o swojej p r a c y.
                      • Gość: stacho Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.udn.pl 03.05.04, 20:39
                        trzeba walczyć z kurestwem
                        • Gość: Mariusz Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.05.04, 22:03
                          po co tak ostro?
                          • Gość: Figas Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.05.04, 22:28
                            Baśka, masz rację, niechby dziennikarze dyskretnie sprawdzili i opisali koniec
                            r.szkol. w radomskich szkółkach!
                            • Gość: Kaczmarek Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 22:44
                              Dlaczego dyskretnie ? Toć wszyscy daja nauczycielom w majestacie prawa. Wiecej
                              otwartości.
                              • Gość: rodzic Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.05.04, 00:06
                                To w znacznej mierze wina części rodziców którzy rozpasali nauczycieli. A tym
                                się już w głowach poprzewracało. Powinien być pisemny zakaz przyjmowania
                                jakichkolwiek prezentów, co najwyżej kwiaty.
                      • Gość: Ola Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.04, 23:32
                        Do Lidki
                        Przepraszam, ale czy mogłabym się dowiedzieć, ile pani umie? Pani Lidko? Co
                        pani skopńczyła, jaki pani ma tytuł? Ja mam magistra Uniwersytetu Warszawskiego
                        z przygotowaniem pedagogicznym. Średnia z okresu 5 lat studiów dziennych
                        powyżej 4,5. Praca obroniona na 5. Na dyplomie 5. Robię doktorat , też na UW.
                        Nie uważam, że mało umiem, nie sądzę bym źle uczyła. Dzieciaki mnie lubią -
                        wrcają do mnie po skończeniu szkoły, chwalą się, że są najlepsi w swoich nowych
                        klasach, że dużo pamiętają z tego co im przekazałam...
                        Łatwo jest uogólnić. Ale może najpierw warto się zastanowić zanim oczerni się
                        wszytkich.
        • Gość: Jaga Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 12:01
          Czy mógłbyś sprecyzować swoją wypowiedź?
    • Gość: 3 zmana Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.04, 00:07
      MASZ RACJE NOWA PANI PREZYDENT POWINNA SIE TYM ZAINTERESOWAC,TO JEST NAGMINNE W
      CALEJ POLSCE . MOZE ZACZNIE SIE OD RADOMIA?????I WLACZY SIE DO TEJ AFERY PAN
      MINISTER!!!!!!BO" TO" ZACZYNA SIE OD STUDNIOWKI A KONCZY SIE OBIADKAMI DLA
      KOMISJI EGZAMINACYJNEJ NA MATURZE . CZAS Z TYM SKONCZYC A WLADZE RADOMIA MAJA
      SZANSE BYC PIERWSZYMI /JESTESMY W EUROPIE / A TAM TAKIE ZACHOWANIA NIE
      ISTNIEJA !!!SA 3 GRUPY ZAWODOWE ,KTORE AZ SWOJA PRACE SA "WYNAGRADZANI"
      DODATKOWAO PRZEZ USLUGOBORCOW , TO NAUCZYCIELE ,PIELEGNIARKI ,LEKARZE !nikt nie
      daje teraz "napiwkow" np kelnerom ,taksowkarzom , kwiatow nie daje rodzina
      zainteresowanego ,policji ,prokuratorowi ! ALE NAUCZCZYCIELOWI MUSI
      • Gość: Żyrafa Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.05.04, 07:12
        To pole do popisu dla dziennikarzy. Tylko czy radomscy żurnaliści będą chcieli
        uderzyć w pewne układy ?
        • Gość: Figas Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.05.04, 09:55
          przede wszystkim to pole do poposu dla "nowej" V-ce Prezydent - niech
          przynajmniej spróbuje, szczególnie, ze ma w tym temacie własne dośw.
    • Gość: kora Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 11:19
      Najłatwiej jest krytykować i oceniać innych na podstawie zachowań jednostek.
      • Gość: koliber Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 04.05.04, 11:45
        Ale jak tu wyczytałem nie chodzi o jednostki, a o całe grono pedagogiczne (o
        ile jest to prawdziwa informacja). Myślę, że stosowne władze mogą łatwo to
        sprawdzić. Bo, że sprawdzić trzeba, to chyba nie podlega dyskusji. Jeżeli się
        fakty potwierdzą, to cała ta sprawa jest żenująca.
    • Gość: kora Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 04.05.04, 13:04
      Ludzie czy wy nie zauwazyliście jak zmieniły się czasy, minął PRL a nauczyciele
      prowadza zajęcia nieodpłatne dla dobra '"młodzeży" i często nawet nikt im nie
      powie dziękuję

• Gość: QQ pocalujcie nie w .... dobre wychowanie IP: 193.111.144.* 04.05.04, 14:51
        ach CI okropni nauczyciele i Ci wspaniali rodzice ze swoimi wspanialymi
        pociechami ... ci wstretni nauczyciele, ktorzy musza myc gary, parzyc herbatki,
        sprzatac, walczyc z dyrekcja, gowniarzami i ich rodzicami. Ci ludzie, na
        ktorych splywa obowiazek wychowywania cudzych dzieci, opluwani, bedacy w
        pogardzie, naiwnie myslacy, ze ktos kiedys po prostu powie dziekuje i moze
        zrozumie.
        Moi dordzy cieszcie sie, ze nie jestescie nauczycielami!
        • Gość: dziadek Re: pocalujcie nie w .... dobre wychowanie IP: *.udn.pl 04.05.04, 15:28
          Mam przyjemnosc znac grono pedagogiczne tej szkoly.Nie odbiega ono od
          innych.Dyrektor na wylocie spuszczony przez Prezydenta na emeryture dlatego
          rozpoczynaja sie podchody na stolek.Nie wiem ile trzeba miec pieniedzy zeby
          cale grono,a jest to okolo 80 osob obdzielic prezentami.Ale smrod poszedl w
          eter i roznosi sie juz po okolicy.Krzywde latwo zrobic,a tak trudno sprawy
          odwrocic.Ucierpi mlodziez bo nauczyciele tez ludzie,raz,ze im nic nie dano to
          jeszcze obmowiono.Uwazam,ze byl to przypadek jednostkowy i nie mozna nic
          uogolniac.Cale grono na to nie zasluguje,a tym bardziej dyrektor.-
      • Gość: Kicio Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 16:59
        Czy masz na myśli korki mówiąc o pracy za darmo ? Według moich danych tylko w
        więzieniach pracuje się "za darmo" i to też nie do końca prawda, bo więźniowie
        otrzymują pewne wynagrodzenie. Na dodatek my nie rozmawiamy o pracy, jej
        wymiarze i obowiązkach nauczyciela a o "prezentach", których charakter, ze
        względu na ich wartość jest dwuznaczny pod względem moralnym. Pod względem
        prawnym też, zważywszy, że dzieci ludzi, którzy zakupili prezenty są od
        darbiorców zależne w jakimś stopniu. A czasy na pewno sie zmienily, etos
        nauczyciela-profesora to przeszłość.
        • Gość: Ola Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.04, 23:50
          Do Kici/Kicia
          Za darmo tzn: nie płatne zastępstwa za innych nauczycieli, to prowadzenie kółek
          zainteresowań (bo niektóre dzieciaki chcą się uczyć dodatkowo, ale w Polsce nie
          ma na to pieniędzy, więc wymyślono społeczne Koła Zainteresowań - są w każdej
          szkole), to przygotowywanie dzieci do olimpiad i konkursów (po lekcjach np.: w
          soboty, bo szkoły pracują od 7 rano do 18 i w tygodniu nie ma kiedy się z
          spotkać- brakuje sal), to przychodzenie do szkoły, by pomalować za własne
          pieniądze stary, odrapany regał, lub oszklić własnym sumptem szafki (bo szkoła
          nie ma pieniędzy na nowe), to przygotowywanie dzieci do akademii i występów
          (próby odbywające się kiedy tylko się da). To wyjazdy na wycieczki (makabra
          każdego nauczyciela - stres, że dziecku coś się stanie i że wyląduje się w
          więzieniu, że się czegoś nie dopatrzyło, że biuro podróży okaże się niezbyt
          uczciwe; to nieprzespane noce, bo młodzież chce się wymknąć do najbliższego
          monopolowego, a wtedy wszyscy stwierdzą, że nie dopilnowno dzieci). Za
          wycieczki nikt nie płaci jak za delegacje. Itp itd
    • Gość: kokon Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 04.05.04, 19:22
      Znam nauczecieli tej szkoły i z całą pewnością stwierdzam, ze to zjawisko nie
      miało tam miejca. Myślę sobie ze pewnie zawiedziony uvczeń(nica) z "niska
      inteligencją" zorientował sie ze na koniec roku ma za słabe oceny ----
      nieszczęsliwy, zawiedziony opowiada wszystkim jak to jest niesprawiedliwie
      traktowany w szkole.
      Kto uczciwie pracuje to widać))))))):
      • Gość: Kicio Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 23:00
        Czy dyrktorów też znasz ? Jesteś pewny, że nie otzrymali aparatów cyfrowych ?
        Przysięgnij sie.
      • Gość: jarry Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.udn.pl 05.05.04, 08:17
        A czy wiecie, że ci maturzyści którzy w tym roku nie dostaną się na studia w
        przyszłym muszą mature zdawać od nowa bo ta już bedzie nia ważna? I znowu muszą
        pomyśleć o prezentach klasy europejskiej.
    • Gość: kokon Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 08:37
      Do Kicia
      Dyrekcję znam bardzo dobrze i daję Ci słowo, że ten incydent nie miał miejsca w
      K.K. Baczyńskim
      • Gość: absolwentaka Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 12:57
        Jestem absolwentką i znam dobrze Pana Dyrektora LO Baczyńskiego oraz grono
        pedagogiczne. Jako klasy kończące szkołę nie dawaliśmy nikomu kosztownych
        prezentów. Były to jedynie symboliczne upominki wręczone w dniu rozdania
        świadectw jako dowód wdzięczności za trud i wychowanie. Pan Dyrektor, to
        wspaniały człowiek, którego cechuje dobroć i zrozumienie dla każdego człowieka.
        Jest szanowany przez uczniów , pedagogów i rodziców.Cieszy się wielka sympatią.
        Życzyłabym sobie spotykać na swojej drodze życiowej tylko tak wspaniałych
        ludzi. Pisanie takich paszkwili świadczy o niewiedzy, głupocie i podłości. Jest
        to bardzo krzywdzące, okrutne i haniebne .
        • Gość: misiek Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 13:11
          Wstyd mi że moi rówieśnicy reprezentują taki poziom. To się na was zemści.
          • Gość: Monika Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.05.04, 15:04
            Misiu, a ile Ty masz wiosen? moze musisz się jeszcze sporo nauczyc
            • Gość: Rasputin Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.udn.pl 15.05.04, 00:05
              Podobno TVN jest tym zainteresowane, a kuratorium jak zwykle - syndrom strusia.
              Ciekawe co będzie jak się jakiś film znajdzie ?
              • Gość: & Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 15.05.04, 21:33
                ale jaja !
              • Gość: max Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.05.04, 15:41
                Będzie coś w TVN ? Kiedy ???
      • Gość: Kicio Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 15:01
        Do Kokona. Nie znam Dyrekcji Szkoły, ale znam panie, które wpadły na ten pomysł
        z zakupem aparatów i nabyły je dla Dyrekcji. Wina też leży po ich stronie, bo
        to była ich inicjatywa. Niemniej jednak same komentowały ten fakt w kontekście
        jak to można brać łapówki pod różnymi postaciami. Jeśli dojdzie co do czego
        jestem w stanie wskazać te osoby. Oczywiście do niczego nie dojdzie, gdyż nikt
        nie jest zainteresowany wyjaśnieniem sprawy, ani obdarowani, ani panie z
        komitetu rodzicielskiego, ani też kuratorium.
    • Gość: c Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 15.05.04, 13:56
      c
    • Gość: llllllllllllllllll Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 16.05.04, 23:45
      ppppppppppppppppppppppppppp
    • Gość: uczennica Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.udn.pl 20.05.04, 22:11
      Chodze do tej szkoły pierwszy rok i już we wrześniu słyszałam od starszych
      klas "nie martw sie ona bardzo lubi srebro" lub coś takiego, ale osobiście się
      z tym nie spotkałam.
    • Gość: zaintrygowana Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.udn.pl 28.06.04, 00:12
      Czy wiecie, że na całe VII Lo Baczyński jedna osoba zdała z paskiem, a nie
      zdało chyba 50...
      • Gość: yoory Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.udn.pl 29.06.04, 17:13
        Przyjdzie dyrektor z partyjnym namaszczeniem to zrobi porządek.
    • Gość: Irena Re: Zakończenie szkoły i prezenty IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 29.06.04, 21:12
      Kicio pisze, że komitet rodzicielski, a przecież ten komitet to są rodzice i to
      oni są winni zakupu prezentów, przecież rodzice w poszczególnych klasach
      wybieraja swoich przedstawicieli do komitetów rodzicielskich i to właśnie
      rodzice są winni i ich się powinno rozliczyć. w szkołach jest przecież
      regulamin na co moga byc przeznaczone pieniedze ze składek na komitet, komitet
      rodzicielski ma swoje konto w banku i są złozone podpisy rodziców, którzy moga
      pobierac pieniądze na zakupy. Więc w pierwszej kolejności rozliczyć rodziców
      należących do komitetu rodzicielskie, a pózniej dyrektora i nauczycieli ze
      przyjeli tak drogie prezenty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka