Dodaj do ulubionych

Problemy z wentylacją po termomodernizacji

08.04.11, 10:45
W grudniu w moim bloku zakończyła się termomodernizacja.
Od tego czasu znacznie pogorszyła się wentylacja.
Przy ujemnej temperaturze na zewnątrz, strumienie zimnego powietrza nawiewają kratką wentylacyjną w kuchni. Konsekwencją jest obniżona temperatura w kuchni i jak zapewne przekonamy się niebawem, znacznie podwyższone koszty ogrzewania (mamy małe dziecko, wiec kaloryfery grzały zimą caly czas)

Spółdzielnia (niby po kontroli kominiarskiej) twierdzi, że okna są zbyt szczelne i konieczne jest zamontowanie nawiewników okiennych oraz zdemontowanie okapu. Argumentuje, że jej zadaniem jest zapewnić odpowiedzni "wyciąg" powietrza z mieszkania, a zadaniem lokatora - zapewnić "nawiew" powietrza. Rozszczelnianie okien nic nie daje. Wentylacja działa poprawnie dopiero przy normalnie uchylonych oknach, i to przynajmniej dwóch, co zimą nie jest przyjemnym rozwiązaniem.
Problem występuje u około 70% lokatorów (pozostali być może są mniej wrażliwi :-). )

Podzielcie się proszę doświadczeniami czy też wiedzą:
1. Czy obserwujecie podobne problemy po ociepleniu bloku?
2. Czy ktoś z Was ma zamontowane nawiewniki i może potwierdzić, że spełniają swoją rolę - jest to spory wydatek i ingerencja w okno, zatem ryzyko, że wiać będzie nie kratką a nawiewnikiem. Wentylacja się poprawi, ale wciąż będzie zimno.
3. Czy nie ma innych sposobów na poprawę wentylacji? Nie jestem do końca przekonana, że wina/rozwiązanie problemu leży po stronie lokatorów i Spółdzilenia w tym zakresie nic nie może zrobić.

Przed ociepleniem nie było pomierników ciepła, zawsze otrzymywaliśmy zwroty po rozliczeniu ogrzewania a w domu było ciepło. Aktualnie wzrósł nam fundusz remontowy, założono pomierniki więc trzeba się pilnować i do tego jest zimno......
Obserwuj wątek
    • Gość: 200 Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 11:03
      Rekuperacja odpada, pozostaje Ci nawiewnik w oknie. To jest normalne, że by coś mogło wywiewać to musi być dopływ powietrza, a ludzie chcą żyć w termosach bez wentylacji i dziwią się, że po dociepleniu przy szczelnych oknach pojawia się grzyb na ścianach. Montować nawiewniki, są różne, ale to jest konieczność przy szczelnych oknach.
      • antosia79 Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji 08.04.11, 13:15
        Dziękuję za odpowiedź.
        Mam nadzieję, że jesteś obiektywny i nie pracujesz jako sprzedawca nawiewników:-)
        Martwi mnie trochę informacja/plotka, że podczas czyszczenia przewodów kominowych w moim bloku uszkodzone zostały przegrody pomiędzy piętrami, co może mieć wpływ na nawiewanie powietrza do mieszkania. Sama tego nie sprawdzę, a Spółdzielnia pewnie się nie przyzna. Dlatego zgłębiam temat, z nadzieją na opinie innych.
        • b-ania Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji 08.04.11, 13:41
          Rozwiązania są takie:
          1. Spółdzielnia stawia większy(wyższy) komin
          2. Montuje obrotową nasadę na komin
          3. Zasłania jeden z kanałów (tym którym wpada zimne powietrze)
          4. Ociepla komin

U mnie był taki problem ale w łazience, nawet pojawiały się sople na jednej stronie ściany gdzie po drugiej stronie kaloryfer był rozgrzany do "czerwoności", pomogło rozwiązanie 3 i 4.
        • Gość: 200 Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 13:49
          Niczego nie zareklamowałem.
          • Gość: ja Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 14:07
            Rozwiązania są takie:
            1. Spółdzielnia stawia większy(wyższy) komin
            2. Montuje obrotową nasadę na komin
            3. Zasłania jeden z kanałów (tym którym wpada zimne powietrze)
            4. Ociepla komin

To nic nie da jak nie będzie nawiewu powietrza. nawiewniki w okna, a przede wszystkim rozszczelniamy okna. Dom to nie termos.
            • b-ania Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji 08.04.11, 14:20
              Gość portalu: ja napisał(a):
              > To nic nie da jak nie będzie nawiewu powietrza. nawiewniki w okna, a przede wsz
              > ystkim rozszczelniamy okna. Dom to nie termos.

Dokładnie się na tym nie znam. Ale jednak dało. Przede wszystkim wymienione wszystkie okna 12 lat temu przed termomodernizacją wentylacja w mieszkaniu była znakomita. Po ociepleniu to opisałem wyżej, nawiew lodowatego powietrza do łazienki. Po ociepleniu komina i zasłonięciu jednego z przewodów - pomogło i to się liczy. Tak mi powiedzieli w spółdzielni.
              • Gość: ja Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 15:01
                To zasłoń wszystkie przewody wentylacyjne, wtedy w ogóle będzie pięknie.
                Można przypudrować problem, ale to go nie rozwiązuje.
                • Gość: kszychoo Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.11, 15:27
                  właśnie dziwi mnie troche rozwiązanie spółdzielni, która świadomie zasłoniła jeden przewód wentylacyjny... Czyli co? Swiadomie pozbawiła wentylacji jedno z pomieszczeń? To chyba nie jest zgodne z przepisami... Chociaz w sumie to sie nie znam...

Mnie też interesuje temat nawiewników. Czy jest na tym forum ktoś, kto takie instalował w swoich oknach? (chodzi mi nie o okna z nawiewnikami juz zamontowanymi w momencie ich zakupu, tylko o montowanie w oknach jużużywanych). Czy mozliwe są jakieś "straty" w oknach? Czy z nawiewników nie wieje zimą i czy nie wyziębiają pomieszczeń? Czy prawdą jest, że nawiewniki trzeba zamontować we WSZYSTKICH oknach w mieszkaniu?

Na stronach producentów i sprzedawców nawiewników wszystko jest pięknie napisane i ogólnie ich zdaniem człowiek w mieszkaniu bez nawiewników dusi się i umiera w konwulsjach w ciągu paru godzin, dlatego proszę o odpowiedź normalnych użytkowników tego cuda.

pozdrawiam,
                  kszychoo
                  • antosia79 Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji 11.04.11, 15:05
                    Czy brak komenatrzy w tym temacie oznacza, że nikt nie spotkał się z takim problemem?
                    Ocieplanie budnków jest ostatnimi laty dość powszechne.
                    Będę wdzięczna za informacje.
                    • Gość: fhfgth Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.11, 15:58
                      Dokładnie teraz ocieplają mi blok i remontują kominy i od kilku dni zaczął się problem.Zabezpieczenie wyłącza mi piecyk.Ciekawe co dalej....
                  • Gość: b-ania Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji IP: *.radom.vectranet.pl 13.04.11, 17:12
                    ludzie myślcie, przecież nie zasłonili mi tego którym ma być wyciągane powietrze z łazienki, tylko ten obok. To byłoby bez sensu i chyba karalne. Zawsze sa kanały zapasowe, jednym z nich aż do piwnicy szło zimne powietrze i przy okazji schładzało kanał który szedł obok. Kanały oba były zimne więc na zasadzie różnicy temperatur wpadało do łazienki zimne. Po ociepleniu komina i zasłonięciu tego ZAPASOWEGO kanału problem ustał.
    • Gość: Fachman To jest wszystko prawda IP: *.play-internet.pl 11.04.11, 16:35
      Osobiście sprawdzałem siłę ciągu miernikiem elektronicznym i mi wyszło, że przy oknach zamkniętych lub rozszczelnionych wentylacja grawitacyjna nie działa.
      Nikt nie zmieni praw fizyki - jeśli ma być wywiew musi być nawiew. Pół biedy jeśli nie mamy w łazience gazowego piecyka kąpielowego. Może być tak, że okna będą zamknięte, my będziemy kąpać się w rodzinie pokolei i odejdziemy z tego świata.
      Problem ten nie istniał za komuny, bo okna były nieszczelne i był nawiew i wentylacja grawitacyjna działała. Producenci okien nie mówią prawdy do końca i reklamują okna szczelne w ten sposób - instaluj takie okna a zaoszczędzisz na ogrzewaniu. Nie jest to prawda do końca. Najlepiej wietrzyć okna otwierając je szybko wszystkie na oścież bez wyziębiania mieszkania
      • Gość: ja Re: To jest wszystko prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 09:16
        Antosiu, czytaj ze zrozumieniem - wszystko już zostalo powiedziane. W skrócie - żeby była wentylacja musi być napływ powietrza. Mozna to uzyskać przez:
        rozszczelnienie okien,
        częste wietrzenie ( a nawet bardzo częste)
        montaż nawiewników
        Odpowiadając Krzychowi - oczywiście nawiewnikiem wpada chlodne powietrze, a dokładnie rzecz ujmując takie jak jest na zewnątrz. Ale właśnie po to montuje się kaloryfery pod oknami, zeby ocieplać napływające potrzeby.
        • Gość: ciekawy Re: To jest wszystko prawda IP: *.radom.vectranet.pl 12.04.11, 09:30
          Ciekawe, bo moim zdaniem to całe ocieplanie budynków, czy jakaś tam termomodernizacja (tfu, paskudna nowomowa!), to wynik połączonych działań mafii styropianowej i budowlanej. Takie działania zamieniają domy w plastikowe puszki czy w inne termosy. Potem z tego tylko grzyb, smród i inny syf, a kabzy mafiozów i prezesów coraz bardziej puchną od kasy.
          Wznoszę w związku z tym okrzyk: STYROPIANU MOJE STANOWCZE NIE!
          To STYROPIANU to tak specjalnie, dla jaj.
          • Gość: ja Re: To jest wszystko prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 11:49
            Zmień lekarza, ten cie oszukuje.
        • antosia79 Re: To jest wszystko prawda 13.04.11, 15:07
          Do "ja" :-)

Jeśli chodzi o rozszczelanianie okien to nie pomaga.
          Otwieranie owszem, ale zimą trudno mieć cały czas otwarte okna.
          Liczyłam na to, że uzyskam opinię kogoś, kto montażem nawiewników rozwiązał sobie tego typu problem. Tymczasem cisza, czyli problem ogólnie nie istnieje.
          Dlatego tym bardziej się niepokoję.
          Może Spółdzielnia żądając od mieszkańców montażu nawiewników i demontażu okapów, wiedząc, że mało kto to zrobi, chce ukryć jakiś błąd przy remoncie? Może rzeczywiście uszkodzono przegrody między piętrami.
          Będąc w łazience czy WC czuję jak zimne powietrze wieje do środka z pozostałych pomieszczeń mieszkania - czyli tu wentylacja jest prawidłowa, w kuchni tego nie ma.
          W kuchni zimne powietrze wieje do środka przez kratkę wentylacyjną.

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi w tym temacie.
          • Gość: b-ania Re: To jest wszystko prawda IP: *.radom.vectranet.pl 13.04.11, 17:18
            Walczyłam z tym problemem przez 2 lata w spółdzielni Michałów. Tak jak napisałam wyżej problem rozwiązano, ale po dwukrotnej interwencji u prezes i moich mocnych słowach. A było tak że jak na dworzu było -20C to ściana z kanałem "obrastała" lodem. a 1m dalej kaloryfer grzał na całego. Wiem że na jednym z osiedli i zastosowano podwyższenie kominów, i to tez pomogło. To wszystko. Cześć.
            • antosia79 Re: To jest wszystko prawda 15.04.11, 08:16
              b-aniu
              Czy możesz napisać na jakim osiedlu zastosowano podyższenie kominów?
    • Gość: gosc Re: Problemy z wentylacją po termomodernizacji IP: *.radom.vectranet.pl 15.04.11, 14:13
      nikt nie zmusza cie do montazu najdroższych nawiewników higrosterowanych,
      kup sobie najprostszy nawiewnik ręczny cena to jakieś 30-40zl, nie jest to wielki majątek,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka