Dodaj do ulubionych

Radom przygotowuje się do podatku śmieciowego

27.12.11, 20:51
Oświećcie mnie, jeśli się mylę... Obecnie rodzina w klasycznym modelu 2+2 płaci średnio 120-150 zł na kwartał (2x w miesiącu + raz plastiki), a tu wyjdzie 240... I oczywiście urzędnicy twierdzą, że ustawa rozwiąże problem śmieci w lasach... Ciekawe, skąd takie wyliczenia... W sprawie wysokości stawek urzędnikom nie wierzę za grosz- nasz podatek od nieruchomości jest kilka groszy niższy od maksymalnego, zatem i tu też nie popuszczą... Oczywiście zapomną, że średnia radomska a warszawska to też dwa światy.
Obserwuj wątek
    • Gość: kidon podatek śmieciowy IP: *.ecatel.net 27.12.11, 21:49
      Gdyby ustawa nie weszła w życie, nie doczekalibyśmy się w Radomiu wprowadzenia podatku śmieciowego. Byłoby prościej, gdyby nie trzeba było kombinować z liczeniem mieszkańców tylko po prostu bazować na podatku od nieruchomości. Niestety, ten i tak jest już maksymalny.

A to, że ludzie w pierwszych miesiącach czyszczą piwnice itp jest raczej normalne, ale po krótkim czasie wszystko musi wrócić do normy. No i należy wziąć pod uwagę, że sporo zostanie w budżecie miasta niewydanych pieniążków na sprzątanie lasu itp. ( czytaj: ZUK nie zarobi)
    • taki_tam_sobie_gostek Re: Radom przygotowuje się do podatku śmieciowego 28.12.11, 07:57
      Zgadza się. Obecnie płacę 65 PLN miesięcznie za wywóz 2 razy w tygodniu + 1 na miesiąc segregowane plastiki. Teraz musiałbym zapłacić miesięcznie 80 PLN :) Ktoś sobie jaja chyba robi z tą stawką.

Skoro płacą wszyscy, to z założenia powinno to być tańsze - prawda, państwo włodarze miasta ?
      • Gość: ROBERT z domków złodzieje są - podrzucają do spółdzielni IP: *.radom.pilicka.pl 28.12.11, 08:26
        Jestem mieszkańcem zamłynia 4 -SM Budowlani - do naszych śmietników właściciele domków jednorodzinnych nocami podrzucają swoje śmieci!!! - są po prostu ZŁODZIEJAMI!!!! a potem to my musimy PŁACIĆ za ich śmieci. Podatek śmieciowy wyeliminuje te ZŁODZIEJSKIE praktyki a może doprowadzi do czystości w naszym mieście...
        • taki_tam_sobie_gostek Czy aby na pewno dobrze podpiąłeś swój komentarz? 28.12.11, 09:08
          Nie wiem dlaczego podpiąłeś się pod mój komentarz przyjacielu .. Ja płacę - i to od chwili, kiedy wprowadziłem się do własnego domu.

Z Ty zerknij na swój rachunek za czynsz - jaka tam jest stawka za wywóz śmieci ? 10 PLN miesięcznie ? To teraz zamień tę kwotę na 20 PLN x liczba osób zamieszkałych w lokalu i zobacz o ile wzrośnie Tobie czynsz.

Poprawiłem humor ? :)
    • Gość: EKO Sa osiedla gdzie 80% to posortowane smieci IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.11, 08:24
      Dlaczegu musimy placic za glupote innych? Znane sa mi przypadki malych wsi i gmin ktore w porozumieniu z nadlesnictwami wprowadzily selektrywna zbiurke smieci. Mieszkancy placa za oddane jedynie nieposortowane smieci, wszystkie posortowane smieci trafiaja do rozdawanych za darmo kolorowych workow foliowych. Wszyscy sa zadowoleni, zniknely smieci z rowow i lasow a mieszkancy placa duzo mniej. Jestesmy tak bogatym miastem zeby nie potrzebna nam edukacja w temacie sortowania smieci a samo miasto nie dba o to zeby posortowane smieci nie trafialy w pozniejszym etapie na wspolne wysypisko? W Warszawie są osiedla, gdzie 80 procent osób segreguje śmieci
      Przekonanie mieszkancow do samego sortowania smieci nie wystarczy, musimy jeszcze przekonac UM zeby pomagal firmom przy sortowaniu smieci. Zbyt wiele posortowanych smieci trafia jak wspomnialem wyzej na to samo wysypisko.
      Szwedzi sortuja 97%
      • Gość: EKO . IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.11, 08:26
        przepraszam za bledy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka