Dodaj do ulubionych

Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodów

12.03.12, 20:59
Na podstawie jakie przepisu Prezydent chce dopuścić parkowanie w tym miejscu? Na deptaku obowiązuje strefa zamieszkania zatem nie można parkować poza miejscami wyznaczonymi.
Czyżby szykowała nam się parking np. na placu przed Urzędem Wojewódzkim?
Obserwuj wątek
    • Gość: AAA ciszej już nad tą trumną tj. deptakiem IP: *.radom.vectranet.pl 12.03.12, 21:28
      zrobić z Żeromskiego normalną ulicę jednokierunkową z miejscami parkingowymi bo obecnie szkoda by było tyle marnującego się miejsca w centrum miasta.
      A tak może trochę się je ożywi bo w raz z parkującymi samochodami pojawią się ludzie.
      A rynek nie lubi próżni, jak będą ludzie to i może coś tam się otworzy.
      • marad_co Re: ciszej już nad tą trumną tj. deptakiem 12.03.12, 21:35
        Gość portalu: AAA napisał(a):

> A rynek nie lubi próżni, jak będą ludzie to i może coś tam się otworzy.

Taaaa, stacja benzynowa tuż obok sezamu :)
        • Gość: AAA stacja benzynowa to była IP: *.radom.vectranet.pl 12.03.12, 21:44
          kiedyś na rogu Słowackiego i Żeromskiego i komu to przeszkadzało ?
          A stacja benzynowa czynna 24H zamiast nieczynnej fontanny na przeciwno Kościoła byłaby w sam raz.
          • Gość: Stacja Re: stacja benzynowa to była IP: *.radom.vectranet.pl 12.03.12, 23:37

> kiedyś na rogu Słowackiego i Żeromskiego i komu to przeszkadzało ?
            > A stacja benzynowa czynna 24H zamiast nieczynnej fontanny na przeciwno Kościoła
            > byłaby w sam raz.

I wg wypróbowanego klucza: myjnię, wulkanizację i jakiś salon tuningu.
            Proponuję wam wszystkim wjedźcie do jakiegoś hangaru, zamknijcie go szczelnie i jeździjcie w kółko aż wam przejdzie...
            • Gość: AAA chyba przesadzasz z tym hangarem na Żeromskiego IP: *.radom.vectranet.pl 12.03.12, 23:47
              to się jednak nie przyjmie.
              Ale ruch i miejsca parkingowe jak najbardziej są tam na miejscu.
              Nawet autobus by można było puścić tak jak jeździł kiedyś z przystankiem koło Koscioła Garnizonowego.
              images30.fotosik.pl/241/0ac2e63731195225med.jpg
              Dla tych co pamiętają te czasy i taką ulicę Żeromskiego to pamietaja też jaki był zawsze na niej tłok, ilu ludzi chodziło, ile sklepów było. Wtedy centrum żyło !!

• w1m Re: ciszej już nad tą trumną tj. deptakiem 15.03.12, 09:44

> zrobić z Żeromskiego normalną ulicę jednokierunkową z miejscami parkingowymi bo
        > obecnie szkoda by było tyle marnującego się miejsca w centrum miasta.
        > A tak może trochę się je ożywi bo w raz z parkującymi samochodami pojawią się l
        > udzie.

E tam.
        Zobacz jak Utrecht sobie poradził. Strefa piesza tętni życiem:
        www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=P9oMBDCTVjo
        Są ludzie, są sklepy, jest ruch.
    • hutchence Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodów 12.03.12, 21:47
      Gdyby tam stały amerykańskie oldtimery to bym się nie pogniewał. Ale Fiacik 125p? Nie no fajnie, że ktoś go odrestaurował ale na deptaku to on raczej komunę będzie reklamował. Ahhhh ta nostalgia za starymi, dobrymi czasami....

No jak to jest jeden z pomysłów na ożywienie Żeromskiego to... tak dalej towarzysze.
    • Gość: potargoł Każdy taki pomysł jest ok. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.12, 22:40
      Każdy taki pomysł jest ok. Byleby nie wyciekł z niego olej.
    • Gość: KY Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó IP: *.radom.vectranet.pl 12.03.12, 22:44
      Moim zdaniem pomysł dobry, zabytkowe samochody ładnie by współgrały z zabytkowymi budynkami, przestrzeń stałaby się dzięki nim ciekawsza i atrakcyjniejsza.
      A Fiat 125 czy sie to komuś podoba czy nie to element naszej historii i z tego powodu jest cenniejszy niż amerykańskie klocki.
      • hutchence Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó 12.03.12, 23:37
        Słuchaj misiaczku jak pijesz do mnie to po prostu odpowiedz na mojego posta. A amerykańskie "klocki" z lat 70tych to przy tym Fiacie dzieła sztuki. W przeciwieństwie do Ciebie paździerzu tym za.... Fiatem zjeździłem za komuny (jako pasażer) tysiące kilometrów. I mam go serdecznie dosyć.
        A tu masz przykład tych "klocków":
        www.furious.e.pl/galerie/ARTYKULY/1971-Dodge-Challenger-RT-Muscle-Car-By-Modern-Muscle-Side-Angle-1024x768.jpg
        www.v10.pl/archiwum/amerykany/tmiesiaca/chevrolet_camaro_1967/chevrolet_camaro_ss_1967.jpg
        t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTcRN7VkhzjVVFpFUTiWr7VUfC0EqzvfNc69kMuaKI4ZlPXfh1Zfg
        t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQoIyJ00OYxPGWWz85_K6JY0ww3f4xXd8jk-wbgOOg249Kk2__w
        t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRCuyHzexg5bVFBy993VZTWdGkDdPJ40YoQP8V53O3pNOLOTMGg
        • Gość: Johny Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó IP: *.radom.vectranet.pl 12.03.12, 23:39
          > A tu masz przykład tych "klocków":

rence na kołderke chłopaki
        • Gość: ky Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó IP: *.radom.vectranet.pl 13.03.12, 09:53
          > A tu masz przykład tych "klocków"

Nijak nie są one związane z Polską, ani ze starą zabudową wiec pasowały by na naszym deptaku jak pięść do nosa. Ich miejsce jest raczej na parkingu pod M1, gdyż betonowa pustynia to naturalne środowisko amerykańskich samochodów.
          • hutchence Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó 13.03.12, 11:26
            Tym tokiem myślenia postaw tam jeszcze "ogórka", "kondoma" ikarusa i motocykl jawa. Chcesz stworzyć skansen to spróbuj koło muzeum wsi radomskiej. Twoje pitolenie o betonowych pustyniach to następny etap postępującej choroby. Niestety nieuleczalnej. Abstrahując od tego czy pomysł na parkowanie tam zabytkowych aut jest "fajny" czy nie to zaręczam ci, że więcej ludzi przyciągnęły by te klocki niż twoja historyczna (lol) kolekcja. Cześć dzieciaku.
            • Gość: KY Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó IP: *.radom.vectranet.pl 13.03.12, 12:20
              > Abstrahując od tego czy pomysł na parkowanie tam zabytkowych aut j
              > est "fajny" czy nie to zaręczam ci, że więcej ludzi przyciągnęły by te klocki n
              > iż twoja historyczna (lol) kolekcja

Skąd taka pewność?
              • hutchence Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó 13.03.12, 12:46
                Bo ludzi zawsze przyciąga coś czego na co dzień nie widzą i nie mają i mieć raczej nie będą. W dodatku te auta nigdy w latach swojej młodości po Polsce nie jeździły. Nie będę teraz usiłował przekonywać co ładniejsze bo to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Fiat 125p jeszcze 20 lat temu był na ulicach codziennością i rozumiem, że jego widok dla sporej grupy ludzi żadną atrakcją nie jest. Ja wiem, że ty 20 lat temu potrzebowałeś drabiny do zbierania truskawek więc taki Fiat to dla ciebie isty biały kruk ale akurat ten na zdjęciu ma nie tylko braki w lakierze ale to jeszcze model z późnych lat 80tych. Gdyby to był chociaż z wczesnej produkcji lat 70-tych z chromowanym grilem i wcześniejszą deską rozdzielczą i idealnym stanie blacharskim... Tu nie wystarczy wyciągnąć trupa z szafy.

Kiedyś, w którymś z miast zrobiono eksperyment. Obok siebie postawiono nowe, luksusowe auto i starego, odrestaurowanego muscle cara. Sprawdzano, który częściej przyciąga wzrok przechodniów. No i zagadnij, który...
                • Gość: Człowiek Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó IP: *.radom.vectranet.pl 13.03.12, 14:48
                  przegubowiec.com/galeria/displayimage.php?pid=12926&fullsize=1
    • Gość: gosc Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó IP: *.radom.vectranet.pl 12.03.12, 23:34
      po 1: a chce?
      po 2: na miejscach wyznaczonych?
    • Gość: mieszkaniec Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 23:39
      Każdy pomysł dla Kosztowniaka jest dobry gdy pozwoli zmienić (zniszczyć) to co inni zbudowali (stworzyli). A ten kierowca, który to zaproponował to chyba wody sodowej opił się. Na deptaku nie ma tak dużo miejsca. W innych miastach sprawdzają się deptaki a u nas?
    • radomskieklimaty Do kompletu 12.03.12, 23:46
      Są już puste witryny, brudne szyby, olej na nawierzchni, popękane płyty, brzydkie szyldy i zaszczane bramy. Do kompletu z nowymi SUVami - odpicowane szroty. Rewitalizacja pełną gębą ;).
    • iga.b Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodów 13.03.12, 09:35
      No cudnie. Osobiście znam rodzinę blisko Radomia , która jest w posiadaniu dwóch zabytkowych "ursusów" . Podobno są na tzw. chodzie.
      Myślę , że zgodzą się zaparkować na Żeromskiego .
      • Gość: Berttone Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó IP: *.radom.vectranet.pl 13.03.12, 11:01
        Jeśli ktoś narzeka na to, że w Radomiu brakuje pomysłów, fajnych inicjatyw i entuzjazmu - musi przeczytać dokładnie wpisy w tym temacie. Dla mnie wnioski są przerażające! Otóż człowiek, właściciel zabytkowego Fiata, wystąpił z ciekawym pomysłem. Temat oczywiście do przemyśleń, ale natychmiast mamy atak radomskich maruderów - a to, Fiat nie taki zabytek jak trzeba, a to "Amerykany" kloce, a to znów olej cieknie i zagrażają nam stacje benzynowe. Zanim więc siądziemy do komputera i zaczniemy wsytukiwać te wszystkie bredenie, zastanówmy się - ile i co jesteśmy w stanie zrobić dla swojego miasta? Metodami prezentowanymi na tym forum zabić można każdą inicjatywę. Brawo, tylko tak dalej...! Nie ma jednak co ukrywać, że przykład idzie z góry.
    • b-ania Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó 13.03.12, 11:06
      Pomysł mi się podoba, może jeszcze zabytkowe rowery, bryczki z końmi i riksze (chyba już jeżdziły po Żeromskiego )tylko nie Ursuse.
      • Gość: fergusone Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó IP: 80.50.238.* 13.03.12, 16:10
        A dlaczego nie Ursuse ? Lepiej Zetore ?
    • wemur Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodów 13.03.12, 21:17
      A może zamiast się przypieprzać do wszystkiego zdradzilibyście co wasze tępe pały same wymyśliły? Nic nie wymyśliły - no właśnie. To dla poprawienia samopoczucia trzeba zgnoić cudzy pomysł w/g zasady " zdechła mi krowa to niech i sąsiadowi zdechnie".
      Uważam, ze to oryginalny pomysł i można by go rozszerzyć , bo niby dlaczego tylko motoryzacja...? Żeromskiego póki co umarła dla handlu to może znajdziemy wspólnie inne sposoby na jej ożywienie i przyciągnięcie ludzi.
      Na początku lat 90-tych dotarłem późno w nocy do celu podróży w okolicy Roubaix. Zaprowadzono mnie na tamtejszą starówkę gdzie grubo po północy biesiadowały na starych uliczkach i rynku dosłownie tłumy ludzi w najróżniejszym wieku z dziećmi włącznie. Oni tam przesiadywali i świetnie się bawili. My tez.
      Marzy mi się taki deptak i rynek w Radomiu, dokąd o dowolnej porze można by pójść aby spotkać kogoś znajomego, zobaczyć coś ciekawego i przy okazji napić się piwa lub wina i zjeść coś smacznego...Rozczuliłem się
      • Gość: z miasta rodem Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó IP: *.radom.vectranet.pl 13.03.12, 22:59
        Proponuję jeszcze:
        Wyścigi kolarskie na Żeromskiego (pętla),
        Biegi nawet w zimie, mogą być i na nartach (gdy nie odśnieżą)
        Comiesięczne spotkania z prezydentem (live) & z radnymi
        Stała trybuna na która każdy może wejść i powiedziec co mu sie podoba lub nie podoba.
        Pomnik Warchoła i Zagłoby (razem)
        Pręgież do którego bedą symbolicznie przywiązywani i katowani niezasłużeni dla miasta
        Videoektany z TV Trwam lunb inną
        Stała bramka dla przejeżdząjących nowożeńców

• wemur Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó 14.03.12, 08:43
          ..bramka dla nowożeńców oczywiście z pojemnikiem na flaszkę !
          W latach 60-tych w Radomiu na pętli Pl.Konstytucji-Żeromskiego-Pl.Kazimierza odbywały się samochodowe wyścigi uliczne. Startowałemw nich m.in. radomski mistrz kierownicy Józef Kiełbania. Czy ktoś posiada może zdjęcia z tych wyścigów?
          • jas_fasollasido Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó 14.03.12, 09:23
            Stała bramka z pojemnikiem na flaszkę to nie jest zły pomysł, moża od razu zrobić sobie zdjęcia przy pomniku pewnego poety którego nazwisko bez wątpienia kojarzy się z pożyciem a rowarcie jego nóg przypomina o obowiązku podwyższania demografi w naszym kraju. Flaszka, oczywiście za "wypożyczenie" terenu. A wyścigi też, czy to samochodowe, narciarskie, kolarskie, urzędnicze z papierem biurowymi i 5-cioma kg spinaczy w ręku, wyścigi w szpilkach, wyścigi na wysokich obcasach. Nagrody fundują sponsorzy albo UM. 1 nagroda, stały etat w Urzędzie, II darmowy wjazda na deptak przez rok, III nagroda darmowe parkowanie w strefia. POzdr.
      • w1m Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó 15.03.12, 09:41
        wemur napisał:

> [...]
        > Marzy mi się taki deptak i rynek w Radomiu, dokąd o dowolnej porze można by pój
        > ść aby spotkać kogoś znajomego, zobaczyć coś ciekawego i przy okazji napić się
        > piwa lub wina i zjeść coś smacznego...Rozczuliłem się

Myślę, że większości normalnych ludzi o takie miejsce właśnie chodzi. Też się rozczuliłem :).
    • wemur Re: Deptak z parkingiem dla zabytkowych samochodó 14.03.12, 11:07
      I co na to prowincjonalna władzunia? Hej ! Władzuniu !!!
      Co na to społeczne gremia i zasłużeni aktywiści !? Hej !!! Jest pomysł oddolny - trzeba plana !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka