sono_andrzej 22.10.12, 18:58 Warto się zastanowić nad naliczeniem podatku od osoby, wszak każdy mniej lub więcej wytwarza śmieci. Konsulatacje są w tej sprawie konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.radom.vectranet.pl 22.10.12, 19:41 no to czekamy na nowe billboardy z wielką podobizną naszego prezydenta zapraszające na te konsultacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pier.dolnienty Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.181.125.242.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.10.12, 20:37 A wystarczy wprowadzić kaucje za butelki szklane oraz opłatę przy zakupie towarów w opakowaniach plastikowych i problem się sam rozwiąże. Pod mostem na Słowackiego leżą setki butelek po Perłach, gdyż na te siki nie ma kaucji ... ten kraj tonie w paranoi, bo rządzą idioci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
inquisor 70% podwyżki - bezrobotni dziękują 22.10.12, 20:22 Mam przed nosem ostatnią fakturę z Sity. Wg mnie i mojej rodziny, opłaty już są zawyżone- po prostu stosując selektywną zbiórkę odpadów, mam co miesiąc pełny worek na plastiki i zwykle W POŁOWIE PUSTY kontener 120l na tzw. odpady bytowe - płacąc za 2 dorosłych i 2 dzieci niecałe 150 zł na kwartał (wywóz 2 x w miesiącu + plastiki). A teraz są propozycje, aby to "ulepszyć" na zasadzie 1 zł/m2 lub 18 zł za osobę miesięcznie? To jakby nie liczyć, jakieś 70% więcej- gratulacje dla miasta i pomysłodawców. Jutro idę do szefa po podwyżkę 200 zł na śmieci. Ach nie, zaraz, "zapomniałem", 30% bezrobocia, nie ma szans na lepszą przyszłość- co zostaje? Proszę rajców o wskazówki. Prezydenta nie, bo on przecież nie kupuje w biedronce ;) Po "pomocnej dłoni" w postaci podwyżek opłat za komunikację miejską- to doprawdy prawdziwy sukces, aby żyło się lepiej i dostatniej... PS do tej pory za obecne stawki utrzymywały się: 1)wysypisko 2)prywatne firmy. Kto teraz dojdzie "do korytka"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adasq Re: 70% podwyżki - bezrobotni dziękują IP: *.31.96.9.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.10.12, 20:28 odpowiedzi na trudne pytania wkrótce na plakatach, tfu bilbordach Odpowiedz Link Zgłoś
fnx1 Będą konsultacje w sprawie podatku śmieciowego 22.10.12, 20:22 Do zorientowanych w temacie: "Pod dwoma supermarketami będą punkty zbiórki selektywnej. Tam każdy za darmo będzie mógł zawieźć plastiki, szkło, odpady niebezpieczne." Po co to? Przecież miasto będzie musiało zabrać wszystko spod domu? Dlatego mamy płacić jakiś haracz... Odpowiedz Link Zgłoś
emigrant_zarobkowy opakowanie bezzwrotne, sortowanie smieci 22.10.12, 23:00 Tacy ekolodzy z urzędników? Zakazać sprzedaży napoi w opakowaniach bezzwrotnych. Jeszcze 15lat temu dzieciaki szukały butelek aby oddać je na skupie i później kupić np. lody. Dziś większość to opakowania bezzwrotne. Dlaczego tak mały procent śmieci jest sortowany? Przestańcie udawać ekologów, wszyscy wiedzą, że jesteście najzwyklejszymi urzędnikami i ani jednej innej cechy nie posiadacie. Jeśli jest inaczej, rozpocznijcie batalię o zmianę przepisów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pier.dolnienty Podradomskie lasy tona w śmieciach! IP: *.182.119.1.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.10.12, 23:24 Bez liku butelek po wódce, piwie Perła - kto dopuszcza do tego, żeby gorzelnie lub browary sprzedawały swoje produkty w bezzwrotnych butelkach? Od kiedy Gorbaczow obalił komunę, tym zacofanym krajem zarządzają rozmodleni idioci i dlatego to już niedługo będzie "druga Grecja"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Podradomskie lasy tona w śmieciach! IP: 80.249.0.* 23.10.12, 07:10 a ty bedziesz ma wirtualnej emeryturze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pier.dolnienty Re: Podradomskie lasy tona w śmieciach! IP: *.181.231.126.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 12:29 Dlaczego ja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamma Mia Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.12, 23:56 Hmmm od osoby ale której? Mieszkającej ( czytaj produkującej śmieci) czy zameldowanej. U mnie jestem zameldowana ja i dzieci, które w domu nie bywają bo studiują w stolicy, za to mieszka ze mną mąż, który jest zameldowany pod innym adresem to od ilu osób mam płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hadar Sposób naliczania IP: *.xdsl.centertel.pl 23.10.12, 08:00 Trudny temat. Stawka w/g zużycia wody (a może jeszcze prądu), m2 powierzchni itp ma się jak pięść do nosa. Mam się krępować przy kąpieli (i tak płacę majątek za ścieki) bo mi doliczą za śmiecie? Bez sensu. Dwie z trzech osób w domu czynnie uprawiają sport, więc wody idzie sporo. Obecny przelicznik 120 l na osobę jest chyba najbardziej uczciwy i taki należałoby zachować. Płatność od zameldowanej osoby - w przypadku, gdy któryś z domowników przebywa na stałe np. za granicą a jest zameldowany - wymagane będzie po prostu pisemne zgłoszenie tego faktu do Urzędu Miasta. Natomiast zamieszkania dodatkowych osób na dziko na pewno nie uda się "zalegalizować" ustawą śmieciową. Trzeba się z tym pogodzić i wkalkulować w koszty. Takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Sposób naliczania IP: *.radom.vectranet.pl 23.10.12, 11:22 A ja mam takie pytanie dlaczego kontenery na butelki, papier sa ciagle przepelnione a kolo nich przysłowiowy'' syf'' i balagan i smród kto za to odpowiada?ul. Gagarina3/7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Sposób naliczania IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.12, 11:39 Dlatego, że tu mieszkają biedacy i brudasy. Jest takie porzekadło ; nie tam czysto, gdzie sprzątających dużo, lecz tam, gdzie brudzących mało. Jeden z mieszkańców mojego osiedla domków jednorodzinnych, wcale nie biedak, tylko chyba oszczędny, permanentnie rozwozi rowerkiem śmieci, które podrzuca do śmietników w parku. Pewnego razu podpatrzyłem go, jak większe śmieci podrzucał na łąki. Taki sznyt, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyradomianin Re: Sposób naliczania 23.10.12, 11:46 Zdecydowanie od osoby zameldowanej,nie prostszej metody.Dlaczego mając 250 m mam placic więcej niż ktoś kto ma 50 m,przecież od dawna wiadomo ze ludzie bogatsi,są oszczędniejszi niż osoby ubogie,które kupują duże puste,wirtualne większe,bogaty trzy razy obejrzy towar-zanim kupi badziewie, opakowania np. w biedronkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paź królowej Re: Sposób naliczania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 23:12 a od kogo będziemy płacić jak zostanie zniesiony obowiązek ..meldunkowy?????Ales wymyślił, jak zwykle, chcę płacić za to co wyprodukowałam , więc jestem za opcją od osób mieszkających . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pier.dolnienty Re: Sposób naliczania IP: *.30.211.131.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.12, 09:42 Meldunku nigdy nie zniosą - Księstwo Warszawski by stanęło już po kilku dniach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ror Re: Sposób naliczania IP: *.free.aero2.net.pl 23.10.12, 11:51 Bardzo łatwo sprawdzić kto ma podpisaną umowę, od czego straż miejska? Worki ze śmieciami w lesie kosowskim, nad zalewem Borki itd...... Odpady biologiczne ulegające biodegradacji stanowią ponad 50% wagowych odpadów komunalnych. Dlatego osoby posiadające przydomowe kompostowniki powinny posiadać 50% ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyradomianin Re: Sposób naliczania 23.10.12, 11:58 nie ,zartuj...straż miejska nie potrafi zlikwidowac handlu po dworcem , stara i gruba kobieta sprzedaje papierosy z przemytu i zawsze im ucieka...to jak mają sprawdzic 200 tys mieszkańców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawdziwy Wolak Re: Sposób naliczania IP: *.181.231.126.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 12:33 Ty biedaku masz jakąś obsesje z tym dworcem ... całkiem jak Paranoik Tysiąclecia z zamachem w Smoleńsku - koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Płotek Re: Sposób naliczania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 23:15 Cholerka ....powinna medal dostać mało że stara to jeszcze gruba a śmiga ...jak Szewińska. Na bilbord ją, jako wzorcowy przykład sprawności fizycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
b-ania Będą konsultacje w sprawie podatku śmieciowego 23.10.12, 12:14 A może tylko mała stała zryczałtowana opłata od gospodarstwa. Gdy będzie za duża opłata lub niesprawiedliwa ludzie zaczną kombinować. Można zamiast opłaty sprzedawać obowiązkowo specjalne worki z logo fimy, więcej śmieci produkujesz więcej worków kupujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyradomianin Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg 23.10.12, 12:20 naprawdę pani uważa ze jestesmy głupcami i będziemy placic za woreczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moherek radomski Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.181.231.126.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 12:31 Już niedługo zacznie się sezon na palenie śmieci w piecu - Radom z tego słynie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianin Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.ip.netia.com.pl 23.10.12, 13:06 Jedyną ,rozsądną i stosunkowo sprawiedliwą forma jest forma od każdego gospodarstwa taka sama opłata. Przynajmniej nikt nie będzie kręcił z meldunkami lub podawaniem nieprawdziwych danych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pier.dolnienty Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.182.119.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 14:06 Są kraje, gdzie remonty dróg dojazdowych, chodników, budowę szkół, bibliotek, basenów czy wywózkę śmieci załatwia podatek od nieruchomości. No ale w PRL-bis dalej jest tak samo jak w komunie - urawniłowka dla motłochu, a konfitury dla "grup uprzywilejowanych" ... żałko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielodzietny Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: 194.165.48.* 23.10.12, 14:23 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pęknę ze śmiechu Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 23:25 Super sprawiedliwość , tyle samo od staruszki i od 6 osobowej rodziny . Kapelusze z głów dla twojego geniuszu ...niby dla kogo jest ...sprawiedliwie????? Poproszę ten sam sposób sprawiedliwości przy wyliczaniu podatku od nieruchomości ...niech będzie w miarę sprawiedliwie...jednakowa opłata dla wszystkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk.po Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg 26.10.12, 09:10 Nigdy nie twierdziłem, że ma być sprawiedliwie. Ma być po prostu taniej niż dziś. Oczekuję rewolucyjnych propozycji magistratu, które mogą być zaczątkiem publicznej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pęknę ze śmiechu Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.12, 09:47 "Jedyną ,rozsądną i stosunkowo sprawiedliwą forma jest forma od każdego gospodarstwa taka sama opłata" moja odpowiedź dotyczyła tego wpisu, jeśli radomianin i ty to ta sama osoba to ..... Odpowiedz Link Zgłoś
b-ania Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg 23.10.12, 14:20 naprawdę pani uważa ze jestesmy głupcami i będziemy placic za woreczki Jeśli się ktoś za takiego uważa to trudno. Proszę się zapoznać się z takim rozwiązaniem np. w Chorwacji. W necie jest trochę na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyradomianin Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg 23.10.12, 15:03 tylko to nie da sie przelozyc na Polaków....nikt nie lubi więcej placic...i tak placimy niebotycznie duzo podatków...różne vaty...pity...city...do paliwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozmodlony Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.182.191.243.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 15:11 Idioto, gdzie uczyłeś się polskiego? To jest jakiś darmowy pokaz analfabetyzmu! tylko to nie da sie przelozyc na Polaków....nikt nie lubi więcej placic...i tak placimy niebotycznie duzo podatków...różne vaty...pity...city...do paliwa... Wszędzie na świecie ludzie płacą podatki, głupku wioskowy! Wybierz się choć raz gdzieś poza swój grajdołek, to może coś wreszcie zrozumiesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sherlock Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.12, 23:29 On nie miał czasu się uczyć, bo otwierał biznes za 5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b-ania Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.radom.vectranet.pl 23.10.12, 18:02 Ogólnie chodzi o to: kiedy kupujesz specjalny worek to w cenie tego worka jest zawarty podatek śmieciowy. Innych worków firma nie przyjmuje, jeden worek musisz kupić raz na miesiąc. Za to kary za wyrzucanie śmieci są ogromne, średnio ponad 1000 Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolak mały Najtaniej palić śmiecie w piecu :) IP: *.146.244.204.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.10.12, 14:56 To jak trafić dwa ptaki jednym kamieniem ... Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk.po Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg 25.10.12, 08:59 wyborcza.pl/1,75248,12734760,Znika_kolejny_relikt_PRL__Za_trzy_lata___bez_meldunku.html Możliwe naliczanie podatku wyłącznie od metrażu nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
taki_tam_sobie_gostek Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg 25.10.12, 15:57 mam dom, metraż >150m2. Mieszkają w nim 4 osoby. Mam podpisaną umowę z Almaxem, kwartalnie płacę 210 PLN za wywóz śmieci. Rozumiem z tego, że mam ponosić większe koszta niż te same 4 osoby mieszkające na 50m2 w bloku ? Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk.po Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg 25.10.12, 19:53 A ja rozumiem, że wprowadzenie nowego podatku i uregulowanie lokalnego rynku wywozu i utylizacji odpadów w sposób znaczący zmniejszy obciążenia mieszkańców w stosunku do obecnej "wolnej amerykanki" i dyktatu firm śmieciowych. Odpowiedz Link Zgłoś
fnx1 Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg 26.10.12, 09:29 Sympatyku.po możesz tak rozumieć ale się mylisz. Nie zmniejszy obciążeń - zmieni tylko ciemiężyciela z firmy na UM. Odpowiedz Link Zgłoś
taki_tam_sobie_gostek Poraża mnie Twoje rozumowanie .. 27.10.12, 10:34 DYKTAT to będzie jak UM wprowadzi stawkę 100 PLN od osoby i nie będzie możliwości zmiany usługodawcy. A jak nie zapłacisz to sorry - miasto ma skuteczne sposoby windykacji należności. A teraz jak Ci się znudzi Almax to masz Eko Estetykę. Jak znudzi się EKO to masz Sitę itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adasq Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.radom.vectranet.pl 26.10.12, 21:26 to taka forma progresywnej stawki podatkowej - stać cie na więcej to i wiecej płacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyradomianin Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg 27.10.12, 11:47 zdecydowałem się , najlepsze to jak tutaj piszą , byloby zwiększenie podatku od nieruchomosci...albo nie zwariowalem...ileż bym placil.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pier.dolnienty Jak tam ten 5-złotowy byznes? IP: *.180.4.103.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.12, 12:11 Tak dużo czasu tutaj stukasz te swoje brednie, to chyba już padł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolak mały Zatrudnić więcej śmieciarzy na umowy śmieciowe :) IP: *.180.86.53.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.12, 16:59 To rozwiąże wszystkie problemy raz na zawsze ... budujcie pomniki ... Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk.po Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg 30.10.12, 17:15 Miało być tak tanio a wyszło jak zwykle. biznes.onet.pl/kig-koszt-odbioru-smieci-wzrosnie-od-100-do-200-pr,18490,5292110,1,news-detal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwyradomian Ja spalam wszystko w piecu :) IP: *.180.40.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.10.12, 17:31 Niech frajerzy płacą ... rano pakuję wszystko do pieca ... jak wracam z Warszawy, to spalam i mam ciepło ... po co komuś płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyradomianin Re: Ja spalam wszystko w piecu :) 30.10.12, 19:51 "Moim zdaniem jedyną rozsądną metodą jest obciążanie towarów i konsumpcji podatkiem śmieciowym, to jest proste i akceptowalne przez ludzi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pier.dolnienty Re: Ja spalam wszystko w piecu :) IP: *.182.133.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.10.12, 21:32 Pomyśl lepiej o psychiatrze zamiast się tak szwędać na tym forum jak smród po gaciach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds Re: Ja spalam wszystko w piecu :) IP: *.radom.vectranet.pl 30.10.12, 21:52 warto też więcej pojemników na posegregowane odpady postawić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pier.dolnienty Re: Ja spalam wszystko w piecu :) IP: *.182.133.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.10.12, 21:57 Ale gdzie? Na razie nie wiadomo nawet gdzie postawić pomnik Kaczyńskiemu ani gdzie ma powstać filharmonia ... liczy się tylko lotnisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowaprzemądrzała Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.12, 08:11 biznes.interia.pl/wiadomosci/news/kig-koszt-odbioru-smieci-wzrosnie-od-100-do-200-proc,1857943 No comments. Z której strony by się nie odwrócić i tak dup...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macius Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 08:20 ujeb.se/movO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś86 Re: Będą konsultacje w sprawie podatku śmiecioweg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 10:35 finanse.wp.pl/kat,104132,title,Wywoz-smieci-wzrosnie-nawet-o-300-proc,wid,15072923,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyradonianin 20zł/os 11.11.12, 12:40 Wg mnie 20zł od osoby to właściwa kwota. Mało sprawiedliwa, ale przecież jak dziesięciu zapłaci więcej za jedenastego, to przecież nie świat się nie zawali. Mamy pracę, jest pomalowana trawa, będzie dobrze. Szkoda czasu na jakieś wydumane obliczenia, idźmy na łatwiznę i skończmy te nudne dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś