Dodaj do ulubionych

Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwytliwe

24.01.13, 15:16
Z tego co wiem, jazda po drogach też jest trochę stresująca. To w sumie egzamin jest bardziej realistyczny.
Obserwuj wątek
    • fswi Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwytliwe 24.01.13, 15:40
      Tak to właśnie wygląda z polskimi testami na prawko. Z założenia mają sprawdzać wiedzę, a w rzeczywistości napisane są tak, żeby uwalić. Sposób zapisu (wspomniane pytanie przez zaprzeczenie), gmatwanina w odpowiedziach – to tylko miesza w głowie i stresuje! Kiedy sam zdawałem na prawo jazdy, znałem dokładnie przepisy. Niemniej testów nie byłem w stanie rozwiązać prawidłowo w regulaminowym czasie, ot tak przy pierwszym podejściu. Mało tego, sprawdziłem mojego ojca – wtedy, zawodowego kierowcę z 35-letnim stażem i grubo ponad milionem km za kółkiem, który non-stop „siedzi” w przepisach i studiuje każdą zmianę. Też nie zaliczył testu! Ciekawe, prawda?
      Dopiero po kilkukrotnym przewałkowaniu wszystkich testów i nauczeniu się relacji zdjęcia z pytaniem i popieprzonymi odpowiedziami – zacząłem zaliczać je bez problemu. Jak to się stało? Właśnie dzięki temu, za co piętnuje się te testy i z powodu czego, wprowadziło nowe – czyli uczenia się na pamięć. Wystarczyło kilka dni przerwy w testowaniu i już pojawiały się niezaliczone. Trzeba było być z nimi na bieżąco, żeby podczas egzaminu nie zawalić. Jeżdżę ponad 5 lat, podczas których przejechałem ~200 tysięcy km, bez żadnego wypadku, stłuczki czy nawet zadrapania. Niemniej jestem przekonany, że gdybym teraz usiadł do testów (nawet tych, których sam się uczyłem, już nie mówiąc o nowych), to nie zdałbym ich bez jakiejś dłuższej sesji „treningowej”. Ciekaw jestem, czy ktoś takie testy sprawdza właśnie na aktualnych kierowcach – ot tak, bez konsekwencji, żeby tylko zweryfikować, co też sprawdzają; wiedzę o przepisach, czy umiejętność czytania między wierszami, tudzież sprawnego dedukowania „o co chodziło autorowi”?
      Testy, które faktycznie mają sprawdzić wiedzę na temat przepisów ruchu, powinny być skonstruowane jak najprościej, żeby człowiek nie musiał kilka razy czytać pytania, które jest zdaniem podwójnie złożonym. Każde pytanie to inna konstrukcja! Po co to? To nie beletrystyka, to tylko TEST znajomości zasad, do cholery!
      • Gość: k. Re: Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwy IP: *.radom.vectranet.pl 25.01.13, 08:56
        fswi napisał(a):

>Wystarczyło kilka dni przerwy w testowaniu i już pojawiały się niezaliczone. Trzeba było być z >nimi na bieżąco, żeby podczas egzaminu nie zawalić. Jeżdżę ponad 5 lat, podczas których >przejechałem ~200 tysięcy km, bez żadnego wypadku, stłuczki czy nawet zadrapania. Niemniej >jestem przekonany, że gdybym teraz usiadł do testów (nawet tych, których sam się uczyłem, już >nie mówiąc o nowych), to nie zdałbym ich bez jakiejś dłuższej sesji „treningowej”

jeżdżę dłużej niż pięć lat i mam trochę więcej przejechanych km i testy (zarówno te stare jak i te nowe) nie sprawiają mi większych problemów. Pytania z przepisów ruchu drogowego zwykle zaliczam, pojedyncze błędy robię w pytaniach "proceduralnych" np o międzynarodowe prawo jazdy.
    • fswi Re: Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwy 24.01.13, 15:45
      Nieprawda. Kierowca, który nie jest obarczony stresem egzaminowania, zupełnie inaczej zachowuje się na drodze. Rozsądny, przewidujący, odpowiedzialny (czyli taki, jaki powinien być każdy, kto prowadzi samochód), nie jest przede wszystkim spięty, nie skupia się przesadnie na jednym elemencie, i nie rozmyśla bez przerwy nad tym, jak każdy jego ruch będzie odebrany przez egzaminatora. To są zupełnie inne warunki. Właśnie egzamin powinien mieć odpowiedni margines na drobne błędy – ze względu na swoją istotę i reakcje, jakie wywołuje u egzaminowanego.
    • folwark_polski za kretyński pomysł uważam pokaz 24.01.13, 16:13
      skrzyżowań z pozycji helikoptera, drogi są oznakowane więc po cholere to komu
    • sselrats Nie dla idiotow 24.01.13, 17:22
      najpierw powinni przetestowac instruktorow i dowalic tych co nie zdali 100%. A tak w ogole to egzamin jest OK.
    • Gość: Lolek Nie każdy musi byc kierowcą! IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 17:36
      I bardzo dobrze! Nie każdy musi byc kierowcą! Jak dzieciaki nie potrafią się nauczyć nazw miast wojewodzkich to co sie dziwić, że teraz kładą się na egzaminie na prawo jazdy.
      polecam link: maturatobzdura.tv/poprzednie-odcinki/
      • Gość: zartiepl Re: Nie każdy musi byc kierowcą! IP: *.play-internet.pl 24.01.13, 20:45
        Kolega ma w rodzinie instruktora nauki jazdy - według niego 50 % osób z każdego kursu nie powinno nigdy usiąść za kierownicą !!!!!
        • Gość: Robotnik Re: Nie każdy musi byc kierowcą! IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 23:13
          Nie, mam w rodzinie osoby poszkodowane w wypadkach nie ze swojej winy. Doczekasz się takiej sytuacji jak ja, to też zmienisz zdanie.
      • ka-mi-la789 Re: Nie każdy musi byc kierowcą! 28.01.13, 12:52
        No, niestety, każdy (albo prawie każdy) musi, bo w bantustanie, w którym główna działalność władz (oprócz przyznawania sobie nagród) polega na konsekwentnej likwidacji infrastruktury - w tym transportu publicznego - bez samochodu nie dojedziesz do pracy, nie zrobisz zakupów, nie odwiedzisz rodziny mieszkającej za miastem i, generalnie, nie ruszysz się z domu na odległość większą niż kilometr.
    • syrenn Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwytliwe 25.01.13, 11:58
      zdobycie prawa jazdy wymaga sporego wysiłku i biorac pod uwage poprawki takze kasy. ale to nic w porownaniu z mandatami..sam zapłącielem łacznie 1 tyz zloty w krotkim czasie i to bolalo finansowo bardzo. szczesnie w nieszczesciui ze poszukalem w necie i yanosika zainstalowalem. jest spokoj
    • kumka_zielona Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwytliwe 28.01.13, 15:36
      Pytanie na testach (tych prawdziwych): Jaka może być maksymalna długość samochodu z przyczepą kempingową? Odpowiedzcie, proszę.
      • Gość: emi Re: Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.13, 22:58
        18,75 m
      • Gość: rampapampa Re: Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwy IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 16.03.13, 19:04
        A na hooy mi ta wiedza jest potrzebna? Kupuję auto, montuję hak z homolgacją i doczepiam przyczepę. Od tego, żeby wymiary się zgadzały są producenci od auta, hak po przyczepę. Mam koorna mierzyć?
      • Gość: ewela Re: Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwy IP: *.retsat1.com.pl 25.04.13, 12:49
        18,75?
    • Gość: citrim Re: Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwy IP: *.Netcominternet.pl 16.03.13, 14:51
      Witam , mam pytanie, na egzaminie miałam pytanie odnośnie obowiązkowego wyposazenia samochodu i musiałam wybrać jedna poprawna odpowiedź do wyboru: apteczka, gasnica, trójkąt. Proszę o pomoc - na moje oko gasnica, ale czy ma racje ? pozdrawiam
      • Gość: la Re: Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwy IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 16.03.13, 19:05
        Wszystkie trzy powinny być poprawne. Nie bardzo rozumiem o co chodzi, że tylko jedna odpowiedź?
        • Gość: citrim Re: Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwy IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.13, 12:49
          dokładnie tego typu pytania są na nowych testach i należy wybrać tylko jedną odpowiedź. Pozdrawiam
    • radomskieklimaty Nowe testy na prawo jazdy. Pytania są podchwytliwe 17.03.13, 11:25
      I prawidłowo.
      Po pierwsze: prowadzenie kilku ton blachy z prędkością kilkudziesięciu km/h to nie buła z masłem. Chyba, że do pierwszego potrącenia.
      Po drugie: łatwiej zapobiegać - odsiewając chętnych na testach, niż leczyć - korki.
    • moszu84 Jawna baza 07.02.14, 23:34
      www.petycje.pl/petycja/10288/prawo_jazdy_-_jawna_baza_pytan.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka