Dodaj do ulubionych

Niedziela handlowa

• Gość: md Re: Niedziela handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 10:17
      Pomysł jest dobry, tylko nie wypalił bo komuś spodobało się aby Radom był
      pierwszym miastem z takim zakazem. Po raz kolejny okazuje się że co nagle to po
      diable!!! Trzeba było się Panoei radni troche więcej zastanowić na formułą tego
      zakazu!!!! Podejrzewam że jak to MY Polacy, znajdzie się możliwość obejścia
      tego przepisu i za 2 lata już nikt o nim nie będzie pamiętał. Jest jeszcze
      druga opcja, że może autorzy tego pomysłu poprawią go albo całkowicie anuluja.
      Będzie to gorsze rozwiązanie. Pracowałem kiedyś w markecie i zdarzało się tak
      że przez 3 tygodnie nie miałem dnia wolnego!!!!!! Kto stracił na tym
      najwięcej??????? Moja rodzina i ja!!!!!! Żona odeszła ode mnie!!!!! A tak a
      propos to może wprowadźmy zakaz oddychania!!! Bo i tak znając życie niedługo
      zostaniemy opodatkowani za tę czynność!!! Tak jak to było kiedyś dawno temu.
    • Gość: Nadina Re: Niedziela handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 10:44
      Właśnie o to chodzi że nie można tego rozdzielić.Dlaczego powstała taka wrzawa
      wokół sprawy radomskiej skoro inne miasta przed nami próbowały to wprowadzić
      (Kraków, Zgierz, Wrocław)? A no dlatego, że w świetle prawa nie wolno dzielić
      na małych i dużych bo wówczas prawo obowiązywałoby wybiórczo. A to uchyliłby
      każdy sąd w wcześniej wojewoda. W uchwale radomskiej takich ograniczeń nie ma
      dlatego wojewoda nie uchylił uchwały Rady Miejskiej a markety wiedząc o tym
      nawet nie skierowały sprawy na drogę sądową. Teraz inne miasta wystąpiły z
      prośbą do naszej Rady Miejskiej o wzór tej uchwały.
      Zamykanie wielkopowierzchniowych sklepów będzie procesem nieodwracalnym tak jak
      to ma miejsce na Zachodzie Europy. Lepszym rozwiązaniem regulującym tą kwestię
      byłaby odpowiednia ustawa ale jak wiadomo Sejm mamy tak skompromitowany i
      przekupny (zwłaszcza tych z SLD, u których można kupić każdą ustawę lub jej
      brak), że nie liczyłabym na coś takiego.
      Lobby marketów stać jest na opłacenie posłów, małych rodzimych handlowców nie!
      • Gość: dat Re: Niedziela handlowa IP: *.lakejoseph.com / *.biz.rr.com 16.08.04, 12:34
        Niektórym wyraźnie szkodzi letni upał
      • Gość: koloratura Re: inne miasta wprowadziły zakaz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 01:08
        Protestuję, Nadino. Mieszkam we Wrocławiu i - jak dotąd - nasi rajcowie jeszcze
        tej głupoty nie próbowali. Choć, faktycznie, coś niecoś o tym słychać.
    • dupa_pawiana ŚMIERĆ BANDYCKIEMU PRAWUitakniepojdziemydokosciola 16.08.04, 10:48
      Zawszone gnidy lewacko-klerykalne dokonały zamachu na należną nam bezsprzecznie
      wolnosć wynikającą z nieśmiertelnego ducha demokratycznego społeczeństwa Oto
      nadszedł dzień zemsty!!! Śmierć tym którzy zabijają naszą gospodarkę Nie damy
      zaplutym karłom bić się w twarz!!! Bóg jest z nami !!!

• Gość: ROTFL Re: ŚMIERĆ BANDYCKIEMU PRAWUitakniepojdziemydokos IP: 57.66.56.* 16.08.04, 11:02
        ROTFL ROTFL ROTFL
        czlowieku (?), idz do podstawowki...
    • dupa_pawiana ŚMIERc BANDYCKIEMU PRAWUitakniepojdziemydokosciola 16.08.04, 10:50
      Zawszone gnidy lewacko-klerykalne dokonały zamachu na należną nam bezsprzecznie
      wolnosć wynikającą z nieśmiertelnego ducha demokratycznego społeczeństwa Oto
      nadszedł dzień zemsty!!! Śmierć tym którzy zabijają naszą gospodarkę Nie damy
      zaplutym karłom bić się w twarz!!! Bóg jest z nami !!!

• Gość: Magda Re: ŚMIERc BANDYCKIEMU PRAWUitakniepojdziemydokos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:10
        Panowie Radni
        Może powinniście pomyśleć o umorzeniu kary ze względów materialnych!!!!!!!!
        Wtedy duże sieci zmuszone byłyby w takich sytuacjach płacić a takiemu
        kioskarzowi moznaby umorzyć!!!!!!
    • Gość: Filip no to zrobili Selgrosowi dobrze.... IP: *.acnielsen.pl 16.08.04, 10:57
      ciekawe czy pan szanowny od bezrobotnej atmosfery rodzinnej w Radomiu jest z
      siebie zadowolony, sam pewnie robi zakupy w godzinach pracy...
      ja jednak bym zapytal ile osob straci na zakazie: ilu dodatkowch bezrobotnych
      pojawi sie w miescie
    • Gość: mb Re: Niedziela handlowa IP: *.siec.dzialdowo.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:00
      Witam wszystkich tych,którzy szanują rodzinę i w niedzielę zamiast podziwiać
      supermarkety idą na spacer. Cała zachodnia Europa cieszy się z wolnego
      dnia.Wszystkie duze sklepy są pozamykane i jest fajnie. Zmusza sie ludzi do
      pracy w niedzielę za marne grosze a kierownictwo tych przybytków handlu
      odpoczywa.Może sami zasiądą na kilka godzin w sobotę w pampersach i zobaczą jak
      to fajnie jest.
      MB
      • Gość: stefan Re: Niedziela handlowa IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 11:13
        Panie Langowski - tak trzymać. Następna uchwała to zakaz sprzedazy mięsa w
        piątki. Dalej to zakaz spożywania mięsa w piatki - Straż miejska razem z
        aktywistami ZCHN będą chodzić i sprawdzać - nieposłusznym wybijać zęby. A może
        tak uchwalić by seks uprawiać tylko w dni płodne! bez zaezpieczeń rzecz jasna!
        Głupota ludzka nie zna granic.
        PS. Niektórzy twierdzą, że dostał Pan dole od supermarketów. Po co otwierać w
        niedziele przez 10 godzin, jak można zwabić tyle samo ludzi w trzy godziny.
        Tłumy przepychanki, kasjerom pot oczy zalewa (przykład Hipernowa), a jakie
        oszczędności - światło, klimatyzacja no i 10% załogi można zwolnić. Niech sobie
        odpoczną w niedziele, poniedziałek, wtorek, srodę ........
        • Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 12:49
          Właśnie. Głupota nie ma granic. Jesteś najlepszym tego przykładem
    • Gość: _ToMeK_ tylko narzekac potraficie IP: 57.66.56.* 16.08.04, 11:01
      o co wam ludzie chodzi? Po co komu w niedziele otwarty sklep? Czy nie mozna
      niczego kupic w sobote? Nie mozna kupic wtedy rzeczy na niedziele?
      Postawcie sie na miejscu tych, co musieli zapieprzac w niedziele od rana do
      wieczora. Z pewnoscia przyjemne to nie bylo.
      Aktualnie jestem w Niemczech na praktyce. Zakaz handlu w niedziele obowiazuje.
      Wyjatkiem sa tylko sklepy na stacjach benzynowych (kosmicznie drogich) oraz
      kafejki itp. Ludzie jakos nie narzekaja, a i lody dla dzieci maja gdzie kupic ;)
      • Gość: JCK Re: Niedziela handlowa IP: *.biol.us.edu.pl 16.08.04, 11:02
        Widzę żę wypowiadają się tylko osoby które w niedziele nie pracują
        tylko "wypoczywają" w hisupermarkietach, a może wypowie się ktoś kto musi
        zapinkalać na tych "niedzielnych nierobów".
    • Gość: aida Re: Niedziela handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:04
      Sorry, nie moge sie powstrzymać! CO ZA DEBILE!!!!!!!
      Uchwała dobrze słuzy rodzinie! Przecież temu palantowi Radomia na mózg padło.
      takie koszmarne bezrobocie w tym mieście a on lekka rączką poświęca cukiernie i
      kwiaciarnie dla dobra rodziny! Zeby takich palantów szlag trafil zanim nas wykonczą.
      Mam nadzieję, ze populiście Kaczyńskiemu nie przyjdzie to do głowy w Warszawie.
      • Gość: tomek Re: Niedziela handlowa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 12:57
        te krzykliwa. od kiedy cukiernia jest sklepem?co?
    • Gość: yurek Re: Niedziela handlowa IP: *.dsl.support.nl 16.08.04, 11:08
      Proponuje z uwagi na dobro Rodziny nie zezwolic na prace pracownikom sluzby,
      zdrowia, lacznosci, policj i innym sluzbom. Koleje tez nie powinny jezdzic a
      tramwaje i autobusy tylko dowozace ludzi na msze.
      • paulos32 Re: Niedziela handlowa 16.08.04, 11:16
        Gość portalu: yurek napisał(a):

Koleje tez nie powinny jezdzic a
        > tramwaje i autobusy tylko dowozace ludzi na msze.

a ja proponuję niech wszystkim szefowie ustalają dni wolne od pracy (jak to
        jest w sklepach)
        i wtedy polska będzie krajem szczęśliwych ludzi i bezrobocie sie zmniejszy
        • Gość: adam Re: Niedziela handlowa IP: *.lublin.msk.pl 16.08.04, 12:15
          Uważam ,że hipermarkety i supermarkety powinny być czynne w niedzielę . Jednak
          za pracę w niedzielę powinno płacić się podwójnie albo wolne dwa dni. Byłby
          wilk syty i owca cała. Dawniej tak chyba tak było. To robota dla posłó a nie
          dla radnych. Co Wy na to?
      • Gość: koloratura Re: Niedziela handlowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 01:17
        Nie masz racji, Yurku. W tym kraju, gdzie w każdej miejscowości - trawestując
        poetę - jest "kościołów dziewięć i gdzie niegdzie domki", zbyteczne są tramwaje
        i autobusy dowożące ludzi na msze, bo każdy bez trudu dostanie sie tam
        piechotą.
    • Gość: andrzej Re: Niedziela handlowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:08
      W poprzednim ustroju wydawało się, że to system produkował gamoni co to u
      siebie w domu mieli bałagan, publicznie zaś, z gębą pełną frazesów, decydowali
      za innych jak mają żyć i co jest dla nich dobre. Na moją optykę, w Radomiu
      dorwali się do koryta Ci sami, inny jest tylko sztandar przynależności. Jakimż
      trzeba
      być nieudacznikiem, by sądzić, iż od decyzji administracyjnej zależne może być
      czyjeś życie rodzinne. Jeśli nawet tak sądzą, to pytam się jakim prawem mają
      czelność ingerowania w moje życie rodzinne, w to jak moja rodzina spędza
      niedzielę? Ta decyzja nieodparcie kojarzy mi się z naukami przedmałżeńskimi,
      które prowadzi facet znający tą instytucję jedynie ze słyszenia.
      • paulos32 Re: Niedziela handlowa 16.08.04, 11:12
        by sądzić, iż od decyzji administracyjnej zależne może być
        > czyjeś życie rodzinne. Jeśli nawet tak sądzą, to pytam się jakim prawem mają
        > czelność ingerowania w moje życie rodzinne, w to jak moja rodzina spędza
        > niedzielę?

ingerują od dawna, bo ustalili, że w soboty i niedziele dla większości nas są
        to dni wolne od pracy
        a ja chcę żeby to był np. czwartek i piątek a jakoś nie jest

precz z decyzjami administracyjnymi...
      • Gość: ksiadz Re: Niedziela handlowa IP: 57.66.56.* 16.08.04, 11:14
        Czyli widac, ze z tych nauk niewiele wyniosles (z takim podejsciem). Pewnie
        zdradzasz zonke co kilka dni (a i ona pewnie nie pozostaje ci dluzna :>).
        • Gość: ZZ do księdza IP: *.top.net.pl 16.08.04, 13:13
          A czy ty już przestałeś zdradzać swojego kleryczka lub proboszcza? Z innym
          kleryczkiem lub proboszczem?
    • Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 11:15
      Wszyscy pamiętamy niedziele handlowe niech bedzie jedna w miesiacu miedzy 15-22
      kazdego miesiaca (zależy torego wypadnie niedziela) wtedy niech te hipermarkety
      beda nawet otwarte do 24.00. Tylko kto odwazy sie to wprowadzić bo znając nasz
      sejm to nie przejdzie bo tam poprostu sa debile. Zastanawiają się nad tym
      problemem przez tyle czasu i nic mądrego nie wymyślili. Zapalmy posłą świeczkę.
    • Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 11:20
      lub zrobić 3-ja niedzielę każdego miesiąca pracującą. To będzie łatwiejsze dla
      pasłów, może zrozumieją. A nie pokorne sklepy karać mandatami w wysokości
      10000zl. I najlepiej to wprowadzić od 1 września.
    • Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 11:25
      Jak ktoś złamie zakaz to przynajmniej do Bud. Panstwa wplynie jakas kasa.
      • Gość: pracujący Re: Niedziela handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:39
        Rozwiązanie jest proste - ale wtedy byłoby za sprawiedliwe...

Wprowadzenie kary w wysokości np. 30% przychodu z danego dnia, gdy został
        złamany zakaz - wątpie, aby markety się otwiertały .......

pzdr

• Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 12:48
          Czy ty napewno zrozumiałeś ten tekst.
    • Gość: Aaron A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.k.mcnet.pl 16.08.04, 11:33
      Święty dzień święcić będziesz, tako rzekł Bóg Abrahama i Mojżesza. Kultura
      judeochrześcijańska już dawno jest wyparta. To jak rzeka, po której zostało się
      samo koryto. Nie po to dzień ten ma być wolny, by nie było w nim handlu, ale po
      to, by wolny człowiek mógł zastanowić się nad sobą. Dziś bardziej to potrzebne
      niż onegdaj. Ale komu dziś mądrość potrzebna, skoro myślą za nas, choć przeciw
      nam?
      • Gość: Gosia Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.jasien.net / *.jasien.net 16.08.04, 11:49
        Katolicyzym nie wymaga od wiernych swiecenia calego dnia, wymaga ... pojscie do
        kosciola. A jak ktos nie wierzy? I w d... ma cala religie? Tylko sie denerwuje,
        ze kosciol ma tak wielkie wplywy w panstwie.
        • Gość: Aaron Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.k.mcnet.pl 16.08.04, 12:03
          Przecież tu nie o religię tylko chodzi. Tu chodzi o człowieka. Aby być wolnym
          trzeba mieć wolny czas. Ale to propozycja. Jeżeli człowiek nie chce wolności,
          to jego wybór. Wolny, ale to wolność jednorazowego użytku. Oczywiście, że
          przepis ma inny wymiar, społeczny. Ja zaś mówię o indywidualnej potrzebie
          człowieka. Nie wiem, czy ma sens uszczęśliwianie mas na siłę. Być może człowiek
          masowy nigdy nie będzie wolny, bo taka jego natura.
          • Gość: koloratura Re: co potrzebne, żeby być wolnym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 01:29
            Aaron dokonał odkrycia: najbardziej wolni są bezrobotni; mają najwięcej wolnego
            czasu.
        • Gość: Jarek Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 13:00
          A słowo głowica nuklearna coś ci mówi. Bo mamy zardziewiałych już tylko 2000
          sztuk i jesteśmy szczesliwi. Komu kranik przecieka.Przyznac sie?
      • Gość: Marek Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.t-s.pl 16.08.04, 11:49
        Pczytaj sobie ilu ludzi w Polsce jest uzależnionych od zakupów. Ci ludzie nie
        odpuszczą żadnego dnia żeby nie połazić po sklepie i coś kupić. To są
        nieszczęśliwi i chorzy przedstawiciele społeczeństwa konsumpcyjnego. To jak
        alkoholizm. Alkoholik nie przyzna sie do swej choroby, a potrzebę picia też
        uzasadniał będzie wolnością. Wolność na ustach najczęściej mają ludzie
        uzależnieni i zniewoleni.
        • Gość: Aaron Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.k.mcnet.pl 16.08.04, 12:06
          Ja nie o tym myślałem, ale masz rację. Zakupy to styl życia, nałóg. Bardziej o
          człowieku świadczy to, co robi z wolnym czasem, niż z czasem pracy. Tylko, czy
          terapia prawna ma sens? Może to choroba nieuleczalna? Choroba ucieczki od
          wolności.
          • Gość: Marek Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.t-s.pl 16.08.04, 12:17
            Coś trzeba robić. Alkoholików się leczy, czasem nawet przymusowo. Uzależnienia
            mają wpływ na ludzi wolnych od nałogów, np na pracujących w marketach, którzy
            nie mają jak inni ludzie możliwości skorzystać z dobrodziejstwa pobytu na łonie
            rodziny, bo muszą zaspokajać nałóg zakupoholików.
          • Gość: dat Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.networkB.morcomm.net 16.08.04, 12:53
            Spróbuj zaproponować mieszkańcom Radomia coś, co skutecznie odciągnie ich od zakupów: może koncerty(czy są?), może imprezy masowe (gdzie one, bo nawet muszlę koncertową w parku zlikwidowano?), może wyjazd za miasto (czy nad brudny zalew w Siczkach, czy - strach pomyśleć - do lasu w Kosowie?)
      • Gość: ozyr DEBILE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.08.04, 12:29
        HAHAHAHHAHAHAAHHAHAAHHAHAHAHAHHAAHHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH
        AHAHAHAHAHAHAHAAHHAHAAHHAHAHAAHHAAHAHAHHAHAHAHAHAHAAHHAHAHAAH
    • Gość: Aaron Re: Niedziela handlowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:37
      "Normalne" olewania prawa. Typowe dla Polski. A zwłaszcza u radomiaków.
    • Gość: Gosia Re: Niedziela handlowa IP: *.jasien.net / *.jasien.net 16.08.04, 11:45
      Moze ktos juz o tym tu pisal, sory, ale nie chcialo mi sie wszystkiego czytac.
      Mnie narazie sprawa pozamykanych sklepow w niedziele nie dotyczy, bo jestem z
      Gdanska, ale co za kretyn to wymyslil? Co maja zrobic ludzie, ktorzy pracuja 6
      dni w tygodniu po 10 godzin (np)? Leciec z jezorem na brodze, padneci po pracy
      w sobote czy jakis inny dzien do sklepu, bo w niedziele nie beda mogli? Ludzie
      sa istotami myslacymi, nie wolno im na sile kazac byc z rodzina w niedziele, to
      ze jezdzili do sklepow to byla tylko i wylacznie ich decyzja. Niech politycy
      nie uszczesliwiaja nas na sile. Tak wlasnie ludzie z wysokich stolkow troszcza
      sie o ludzi - beda zwolnienia. Bylo wiele glosow, ze w hipermarketach lamane sa
      prawa pracownika, ale kto kaze tym ludziom tam pracowac? Pufff... zamieniamy
      sie w COS niemyslacego...
      • Gość: marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 11:55
        Hitler i Stalin też mieli usta pełne frazesów o wolności i możliwości wyboru.
        Pod warunkiem, oczywiście, że to będzie bolszewizm czy faszyzm.
        A swoją drogą, po co komuś zakupy w niedzielę, skoro w domu bywa tylko po to,
        żeby spać
      • paulos32 Re: Niedziela handlowa 16.08.04, 12:27
        Gość portalu: Gosia napisał(a):

Co maja zrobic ludzie, ktorzy pracuja 6
        > dni w tygodniu po 10 godzin (np)? Leciec z jezorem na brodze, padneci po
        pracy
        > w sobote czy jakis inny dzien do sklepu, bo w niedziele nie beda mogli?

dziwne że w wielu krajach w europie jakoś dają sobie z tym radę
        • Gość: NOT FAIR GLUPOTA I KRETYNIZM ZALEWA IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.08.04, 12:36
          OSZOLOMKU CO TY POROWNUJESZ POLSKE BIEDNA DZIADOWSKA,WIECZNEGO KARLA
          EKONOMICZNEGO DO WYSOCE ROZWNIETYCH KRAJOW,DLA KTORYCH TAKI ZAKAZ NIE MA
          ZNACZENIA?

PUKNIJ SIE W TEN PUSTY LEB
          NIE DZIWOTA ZE POLSKA TO ZAGLEBIE BIEDY JAK MA TAKIK POLGLOWKOW NA KAZDYM KROKU
          IDZ SIE POWIES ZAJE****NY EKONOMISTO OD 7 BOLESCI
          • Gość: tomek Re: do krzykaczy i zakupolików IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 13:13
            ~ Ptaszki w klatce ~
            "Czegóż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -

Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".

"Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;

Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Ignacy Krasicki

• Gość: Geniusz Re: do krzykaczy i zakupolików IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.08.04, 08:29
              W sprawie marketów przedstawiają rację tylko taką, która pasuje marketom.
              Celowo cytują ludzi "niezadowolonych" pomijając znaczną część zadowolonych.
              Celowo manipulują opinią publiczną. Dlaczego?
              Czyżby z obawy o możliwość straty wpływów z całostronnicowych reklam
              marketów? Naprawdę nie stać jest ich na obiektywny komentarz?
              Dlaczego nie przypomną działalności Komitetów Protestacyjnych kiedy wchodziły
              markety? Co wówczas mówiono? Przed czym przestrzegano? Czy to się spełniło?
              Dlaczego nie przedstawiają prawdziwych danych (możliwość uzyskania danych w
              PUP w Radomi) ile wówczas radomian straciło pracę, dorobek życia, ile
              zlikwidowało się przez to sklepów?
              Dlaczego nie zadają pytań marketom dot. szantarzom odnośnie ewentualnych
              zwolnień?
              Myślałem, że po wprowadzeniu już tego zakazu będzie czas na społeczną
              konsultację tak aby np można było po kilku miesiącach wrócić do ewentualnej
              reasumpcji z poprawkami zaobserwowanymi przez ten okres. A tak pozostanie co
              najmniej niesmak i podejrzenia, że rządzący Radomianie Razem wzięli kasę od
              marketów, podzielili się z SLD i zagrali tak jak im kazały markety.
            • Gość: czytelnik Re: do krzykaczy i zakupolików IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.08.04, 08:30
              W Słowie Ludu był "bardzo obiektywny artykuł". Jak w ogóle można napisać we
              wstepie: "Hipermarket E.Leclerc będzie ukarany za to, że nie PRZESTRASZYŁ się
              radnych i handlował wczoraj do godziny 19".
              Jak można tak nieodpowiedzialnie napisać!!!
              Tu nie chodzi o banie się kogokolwiek a O RESPEKTOWANIE PRAWA!!!
              Co za tłuk podpisujący się ILO mógł coś takiego napisać!!!
              Takim czymś Slowo tylko potwierdza to o czym się mówi na mieście, że od dawna
              trzyma stronę marketów w zamian za obietnicę drukowania u nich reklam.
              Panie Tyczyński zawsze ceniłem pana twórczość a w szczególności ostatnie
              jakże trafne komentarze obnażające małomiasteczkowość i graniczące z ironią.
              Nie wierzę że znał pan treść tego skandalicznego artykułu podejrzewam że pani
              Ilony Juszczyk-Peckiej (przepraszam jeżeli się pomyliłem).
              Powtórzę jeszcze raz. Nie wnikam w zasadność uchwały (skądinąd uważam ją za
              słuszną) ale w respektowanie obowiązującego prawa!!! Jeżeli jakieś prawo mi
              się nie podoba to znaczy że moge je łamać licząc na stronnicze pióro jakiegoś
              dziennikarza? Czy radni (jacy by nie byli) są od tego że my mamy się ich bać,
              przestraszać? Jak tak można!!!
          • Gość: Marek Re: OSZOŁOMIE EKONOMICZNY IP: *.t-s.pl 16.08.04, 13:32
            A CO MA WSPÓLNEGO HANDEL NIEMIECKICH I FRANCUSKICH HIPERMARKETÓW W NIEDZIELĘ Z
            POLSKĄ EKONOMIĄ. TYLKO TYLE, ŻE ZA BEZCEN WYKORZYSTUJĘ PRAWIE DARMOWĄ SIŁĘ
            ROBOCZĄ POLAKÓW. I SMIEJĄ SIĘ Z GŁUPICH POLACZKÓW BRONIACYCH ICH INTERESÓW POD
            PŁASZCZYKIEM OBRONY WOLNOŚCI. A ZYSKI INWESTUJĘ WE FRANCJI CZY NIEMCZECH.
            • Gość: bleble Re: OSZOŁOMIE EKONOMICZNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 11:29
              Hehe..taaa..co niedziele bedzie tak jak jakis czas temu w Media Markcie;]wiecej
              na tym strat niz zyskow:Dlooooool
          • paulos32 Re: GLUPOTA I KRETYNIZM ZALEWA 16.08.04, 14:02
            dzięki za epitety...

oczywiście do tego poziomu nie będę się zniżał

a powiedz mi jaki jest związek pomiędzy ekonomicznym karłem a opisanymi powyżej
            10 godzinami pracy i znalezieniem wolnej chwili na zakupy w sklepie

a markety i tak będą miały takie same obroty tylko wypracowane w pozostałe dni
            zebów na pólce nie położysz (no chyba że ty możesz)
            • Gość: szybka osa Achtung! IP: *.infoplus.com.pl 17.08.04, 11:00
              -----
              Otworzyć wszystkie urzędy w niedzielę, kto nie będzie chciał chodzić w
              niedzielę do urzędu to niech nie chodzi!
              Wolny kraj.
              Jeśli sklepy mają być
              czynne w niedzielę to urzędy też.
      • Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 12:53
        A co ma powiedzieć kretynko kasa Państwa jak nie ma z czego opłacić budżetówki.
        Hipermarket za niec nie placi, nie napedza gospodarki, on po prostu jest ty
        tempa szczało i wyciaga od ludzi kase. Juz dawno stwierdzilem, że narod Polski
        to idioci. Jakoś na całym świeci to wprowadzają(czytaj. Zamykaja hipermarkety w
        niedziele) tylko u nas nie moga tego zrobic. Pewnie kobiecino wyrwalas sie z
        jakiejs wicho i poza nia i swym miastem nie widzialas nic innego.Zycze
        powodzenia w zyciu z takim przekonaniem.
      • Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 12:56
        Jak tak bardzo lubisz chodzić po hipermarketach to po 10 godzinach pracy bedzi
        e to dla ciebie przyjemność.Wiec dlaczego negujesz pomysl zamykania
        hipermarketow w niedziele.
    • Gość: komuch Re: Niedziela handlowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:49
      Re: SLD prosi o opinię ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl
      Gość: kopik 27.07.2004 11:03 odpowiedz na list

Zakaz handlu - wyniki ankiety
      Autor: sld_czestochowa
      Data: 26.07.2004 12:36 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
      Serdecznie zapraszam do zapoznania się z wynikami ankiety pod adresem:

www.matyjaszczyk.prv.pl/ankieta
      Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi i komentarze.

Pozdrawiam
      Krzysztof Matyjaszczyk
      Przewodniczący SLD w Częstochowie
    • Gość: dana Re: Niedziela handlowa IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.04, 12:21
      Panie Langowski - demokracja to stan, w którym mogę zrobić zakupy w niedziele,
      bo tak mi się podoba, demokracja to natomiast nie jest zamykanie sklepów w
      niedzielę, bo taka wprowadzono ustawę.
      Zajmujemy się głupotami - bo taka ustawa to głupota, nic ponadto - natomiast
      nie zajmujemy sie istotnymi problemami - bezrobocie kwitnie, bieda,
      degeneracja, margines, głupota - może warto temu się przyjrzeć ?
      Rzeczywiście, już wielokrotnie czytałam o tym, aby pójść za ciosem i zakazać
      np. przyjmowania pacjentów w szpitalach w niedzielę - wszak lekarz też człowiek
      i poczciwy katolik, dlaczego ma pracowaćc w niedzielę, prawda ?
      Dlaczego kolejarze muszą pracowac w niedzielę ? - przeciez dla nich także
      niedziela jest dniem wyjątkowym, prawda ?
      Proponuję, aby grabarzom zakazać pracy np. w piątek - dlaczego piątek ma byc
      gorszy od niedzieli...
      Ludzie, wariujemy !
      Panie Langowski, po rozum do głowy zakazuje sie chodzićc w każdy dzień
      tygodnia !
      • Gość: Aaron Re: Niedziela handlowa IP: *.k.mcnet.pl 16.08.04, 12:28
        I to jest właśnie wypowiedź zniewolonego umysłu. Przykład klasyczny. Zawężanie
        wolności, swobody wyboru to potrzeb konsumenckich. Głupoty nawet bieda nie
        tłumaczy. Ale kto jest w stanie zmienić człowieka, który jest produktem
        bardziej niż osobą? Oczywiście, że przepis nic nie da, bo nie można
        zadekretować zniesienia głupoty.
      • paulos32 Re: Niedziela handlowa 16.08.04, 12:31
        Gość portalu: dana napisał(a):

> Panie Langowski - demokracja to stan, w którym mogę zrobić zakupy w
        niedziele,
        > bo tak mi się podoba, demokracja to natomiast nie jest zamykanie sklepów w
        > niedzielę, bo taka wprowadzono ustawę.

demokracja to jest działanie w pewnych ramach
        ty masz niedzielę wolną, bo nikt jeszcze nie wpadł na głupi pomysł, żeby firmy
        same ustalały sobie dni wolne od pracy
        więc niech sklepy działają też w tych ramach
      • Gość: Olga Re: Niedziela handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 12:33
        A to uważasz że w Niemczech, Francji, Anglii nie ma demokracji?
        Przecież tam markety zamknięte są we wszystkie niedziele i święta państwowe.
        • Gość: Pello Re: Niedziela handlowa IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 16.08.04, 13:28
          W Anglii są makety zamknięte w niedziele? Od wczorajszej? W poprzednią były
          jeszcze otwarte.
      • Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 12:34
        Skoro uważasz, że i takie uchwały (nie ustawy) powinny być podjęte droga wolna.
        Demokracja to wcale nie bezprawie i zapewnianie przyjemności jednym kosztem
        drugich. Przecież gdyby tak było, to każdy mógłby Cię napaść i ograbić.
        Dlaczego chętnych takiej rozrywki pozbawiać przyjemności. Wszak mamy, jak sama
        piszesz demokrację i wolność. Tylko czy sprawianie takiej przyjemności innym
        podobałoby Ci się.
    • Gość: Elżbieta Re: Niedziela handlowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 12:41
      Szanowni Radomianie ! Ssmi sobie wybraliście radnych Nie wiem czy Wam to
      zapowiadali na wiecach przedwyborczych ale zrobili jako juz wybrani. Współczuje
      Wam bo nie znoszę jak kilka osób wie lepiej, chce lepiej,uszczęśliwi na siłę bo
      mądrość na ponad Waszą. Za Was zdecydowali. Myślę że wiecie co robić i jak
      wybierać.
      • Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 12:57
        Czasem jeden człowiek wie lepiej niż tysiące. Szczególnie jeśli te tysiące mają
        zniewolone umysły. Ta uchwała ma bronić nie kupujących, a sprzedających, którzy
        nie widzą rodzin. Tylko mi nie pisz "Niech się zwolnią", bo odpowiem "Jak Ci
        się nie podoba to wyjedź". Na tym samym poziomie.
        • Gość: Pello Re: Niedziela handlowa IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 16.08.04, 13:35
          A jeśli sprzedający chcą pracować w niedziele, bo mają wtedy największe obroty
          i wtedy też jest najlepszy zarobek?
          Zniewolony umysł? Czym zniewolony ????
          • Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 16:45
            To zapytaj te panie, co siedzą na kasach w niedzielę, czy chce pracować w takim
            dniu. A będziesz miał odpowiedź.
            • Gość: Pello Re: Niedziela handlowa IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 16.08.04, 20:16
              Była tu o tym już mowa na forum - chcą, bo pracują jedną niedzielę w miesiącu,
              którą sobie mogą odebrać innego dnia.
            • Gość: koloratura Re: do Marka i wszystkich popierających decyzję IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 01:53
              Stawiam dolary przeciwko orzechom, że "te panie, co siedzą na kasach w
              niedzielę", znają większe przyjemności, niż siedzenie "na kasach" w
              którykolwiek dzeń tygodnia. Problem leży w tym, że za pracę w niedzielę ludzie
              nie są uczciwie wynagradzani. Gdyby byli, nie byłoby problemu ze znalezieniem
              chętnych do pracy w niedzielę. I tym powinni się zająć wszyscy "uszczęśliwiacze
              na siłę". Pełne pole do popisu mają tu związki, inspekcja pracy radni i
              parlamentarzyści, a nawet i wymiar sprawiedliwości.
    • Gość: Zatroskany Re: Niedziela handlowa IP: *.ath.forthnet.gr 16.08.04, 12:49
      Niestety sa ludzie, ktorzy tylko w niedziele moga takie zakupy zrobic..
      Nikt nie uszczesliwi wszystkich. To musi byc wolny wybor co sie robi w
      swieta, niedziele i dni wolne. Ciesze sie, ze 1szy Maja nie jest juz
      obowiazkowy na pochod, przynajmniej to wywalczylismy..
    • Gość: $tefan Kto zna blizej tych radnych? IP: *.client.comcast.net 16.08.04, 12:54
      Jak to jest w tej Polsce, ze ludzie, ktorzy zostali wybrani do wladz lokalnych
      natychmiast po wyborze staraja sie robic wyborcom wbrew!
      I na nic protesty i zale - oni dzialaja wbrew i sa w tym dzialaniu stanowczy!
      Nie zajmuja sie likwidacja bezprawia (praca w handlu i innych sluzbach bez
      odpoczynku, placonych nadgodzin i i inne bezecenstwa) lecz dzialaja wbrew woli
      wyborcow!
      Dlaczego nie zajma sie walka z bezprawiem w konkretnych sprawach, konkretnych
      sklepach i supermarketach lecz wala na odlew po wszystkich? Po swoich wyborcach
      dzieki ktorym nie musza juz pracowac jako dozorcy, windziarze i inni
      kielbasnicy?
      Wcale nie jest latwiej przeforsowac taka uchwale niz zajac sie porzadkowaniem
      tej sfery pracy i bezprawia. Wiec dlaczego? Co chca przez to uzyskac? Chwilowy
      poklask KK? A co z Zydami swietujacymi w soboty?
      Pracownicy narzekajacy na prace w niedziele niech spojrza na niedzielna prace
      strazakow, policjantow i zolnierzy oraz pan bileterek w kinie oraz ratownikow
      na plazy. Widzialy galy co podpisywaly? Nieodpowiedzialnosc - teraz podpisze a
      potem sie zobaczy? W razie czego zaprotestuje!
      Gdy stewardessy zaczna narzekac na niedzielna prace?
      Znajdzie sie radny, ktory zechce zabronic niedzielnych lotow? Wiec o co chodzi
      z tym handlem? Dlaczego tylko handel? Pracownicy stacji benzynowych maja jednak
      pracowac w niedziele? Dlaczego? Benzyne mozna przeciez kupic w srode!
      Wydaje sie, ze te proby ograniczania dzialalnosci gospodarczej nie wynikaja z
      podawanych glosno argumentow(zalosnych co prawda ale podawanych)Prawda ukryta
      jest glebiej.
      Czy ktos zna blizej tych radnych co chcieliby to wprowadzic?
      Czym zajmowali sie przed wyborem? Jakie maja wyksztalcenie i doswiadczenie
      zyciowe, biznesowe lub kontakty srodowiskowe? Moze to cos wyjasni?
      Moze gdyby sie przyjrzec im blizej to wyjasniloby sie dlaczego i do czego tak
      naprawde daza wbrew woli swoich wyborcow?
      Powolywanie sie na przyklad niemiecki jest na zasadzie a u was murzynow bija!
      Przeciez na taki argument znajdzie sie argument z lista panstw gdzie gospodarka
      nie jest krepowana i sklepy sa otwarte w zaleznosci od woli wlasciciela (USA)
      Pelno biznesow pozamykanych w soboty - od razu wiadomo ze wlascicielami sa
      Zydzi i zamkneli je z wlasnej woli a nie z nakazu samorzadow. W niedziele maja
      otwarte!
      Wystarczy aby popierajacy dzialania radnych i solidarnosci(o ile jest ich
      wiekszosc!?) przestana kupowac w supersamach w niedziele i srody! Wtedy
      wlasciciele tych sklepow zorientuja sie sami, ze w niedziele i srody nie ma
      zadnego biznesu ( nie ma klientow) i czympredzej te sklepy w srody i niedziele
      zamkna!
      Znajdzie sie taka liczaca grupa nacisku? I to jest jedyny sposob na tego
      regulacje. No i jeszcze przeciez mozna protestowac z transparentami przy
      wyjsciach do tych sklepow. Wyjdzie wtedy mialkosc tych uszczesliwiaczy! System
      nakazowy - to juz przerabialismy - teraz jedynie mozna to regulowac
      instrumentami ekonomicznymi - a na to pan radny jest za cienki bolek!

Pozdrowienia
      $tefan
      • Gość: Marek Re: Kto zna blizej tych radnych? IP: *.t-s.pl 16.08.04, 13:03
        Proponuję znieść administracyjny zakaz obrabiania Ciebie i Twojego mieszkania
        przez złodzieji. Jak zobaczą, że nie ma co kraść to nie będą. Po co bariery
        prawne i ograniczenia wolności. Zgadzasz się?
      • Gość: Beria Re: Kto zna blizej tych radnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:11
        Po serwerach widać, że markety w całej Polsce ruszyły na z odzewem. Zatrudnili
        dodatkowych wyrobników przy komputerach żeby co niemalże minutę puszczali
        brednie nt wyższości życia kulturalnego w marketach nad wszystkim innym.
        Co bardziej ciemni obywatele naszego kraju podchwycą tą faryzeuszowską
        demagogię.
        • Gość: koloratura Re: życie kulturalne w marketach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 02:04
          A gdzieś Ty tu, Berio, wyczytał cokolwiek na temat życia kulturalnego w
          marketach?! Oj, bo dojdę do wniosku, że to Ciebie jakaś wraża siła zatrudniła,
          a Ty się kiepsko wywiązałeś z umowy, nie zadawszy sobie trudu przczytania
          postów i krytykujesz coś, co wogóle nie miało miejsca.
    • Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 13:09
      Wszystkim, którzy są tak zapracowani, że zakupy muszą robić tylko w niedzielę,
      proponuję: "Pracujcie od niedzieli do piątku". Wtedy zakupy będziecie swobodnie
      robić w sobotę, nawet z całą rodziną, jeśli was to rajcuje. A wolną od handlu
      niedzielę zostawcie tym, co tego pragną. Wasza "demokracja i wolność wyboru" na
      tym nie ucierpią.
      • Gość: $tefan Benzyne mozna wszak kupic w srode! IP: *.client.comcast.net 16.08.04, 13:31
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Wszystkim, którzy są tak zapracowani, że zakupy muszą robić tylko w
        niedzielę, > proponuję: "Pracujcie od niedzieli do piątku". Wtedy zakupy
        będziecie swobodnie> > robić w sobotę, nawet z całą rodziną, jeśli was to
        rajcuje. A wolną od handlu > niedzielę zostawcie tym, co tego pragną.
        Wasza "demokracja i wolność wyboru" na> > tym nie ucierpią.
        Tak jest - po co stacje benzynowe w niedziele czynne skoro benzyne mozna kupic
        w srode?
        Paranoja - a wybrani radni po wyborach w Polsce natychmiast robia swoim
        wyborcom wbrew i zajmuja sie pierdolami choc tyle innych spraw do uregulowania
        i napietnowania - np niestosowanie sie pracodawcow w duzych sklepach do prawa
        pracy! Tym sie solidarnosc nie zajmie?
        Pozdrowienia,
        $tefan
        • Gość: Marek Re: Benzyne mozna wszak kupic w srode! IP: *.t-s.pl 16.08.04, 13:37
          Masz tak zafajdany umysł bolszewicką propagandą socjalistów z Francji i
          Niemiec, że nie zauważasz prostych rzeczy. Za organizowanie Solidarności w
          hipermarketach bardzo wielu ludzi straciło pracę. W Radomiu również. A prawem
          pracy i jego egzekucją nie zajmują się samorządy. Gdybyś oczyścił swój mózg z
          bolszewickiego zacietrzewienia to tak prostą rzecz zauważyłbyś bez trudu.
          • Gość: $tefan Solidarnosc szuka tematow zastepczych! IP: *.client.comcast.net 16.08.04, 15:10
            A prawem
            > pracy i jego egzekucją nie zajmują się samorządy. Gdybyś oczyścił swój mózg z
            > bolszewickiego zacietrzewienia to tak prostą rzecz zauważyłbyś bez trudu.
            Dopilnowaniem aby dzialalo i bylo skutecznie egzekwowane - tak!
            Do tego sluza interpelacje i wnioski radnych i poslow.
            Solidarnosc nie zabrala sie za tepienie bezprawia stosowanego w zakladach pracy
            lecz tepienie wolnosci wyboru zwyklego obywatela!
            Taaa! Solidarnosc bowiem do wyzszych spraw stworzona zostala!
            I jeszcze ma czelnosc powolywac sie na Dekalog! Nastepny etap to nastepne
            grupy, ktore beda powolywac sie na Tore, inne na swiete ksiegi islamu.
            Pozdrowienia,
            $tefan
            • paulos32 Re: Solidarnosc szuka tematow zastepczych! 16.08.04, 15:32
              Nastepny etap to nastepne
              > grupy, ktore beda powolywac sie na Tore, inne na swiete ksiegi islamu.

a ty na zdrowy rozum tylko chyba jednak sa pewne braki w tym zakresie

a ty pracujesz w niedzielę
              jeśli nie to szkoda, bo w imię wolności i prawa wyboru twój szef powinien sam
              wybierać dni dla ciebie wolne najlepiej takie nie sąsiadujące ze sobą

ale będziesz miał fajnie...
              • Gość: $tefan Solidarnosc szuka tematow zastepczych! IP: *.client.comcast.net 16.08.04, 16:16
                Widzialy galy jak podpisywaly!
                Pani bileterka w kinie nie moze narzekac, ze MUSI pracowac w niedziele,
                pan ratownik na kapielisku rowniez!
                Gdy nie pasuje ci uklad w pracy - zmien szefa! Idz do szkoly, na kurs - zrob
                papiery spawacza! Nie bedziesz musial w niedziele handlowac! Byly lapanki na
                kasjerow w supermarketach. Zlapali i nie puscili?
                $tefan
                • Gość: Marek Re: Solidarnosc szuka tematow zastepczych! IP: *.t-s.pl 16.08.04, 16:48
                  Odpowiem Ci na Twoim poziomie. Nikt Cię tu nie trzyma. Mozesz wyjechać z Polski
                  i poza nią szukać dobrobytu przez pracę w niedzielę.
          • Gość: $tefan Socjalistyczne planowanie niedzieli! IP: *.chcgilgm.covad.net 16.08.04, 17:34
            Drogi Marku -
            > Masz tak zafajdany umysł bolszewicką propagandą socjalistów z Francji i
            > Niemiec, że nie zauważasz prostych rzeczy. Prawem pracy i jego egzekucją
            zajmuje sie Inspekcja Pracy - warunkami pracy również - do tego jeszcze
            Sanepid. Przestali działać w Radomiu? Czyli ograniczają się do kasowania?
            Gdybyś oczyścił swój mózg z bolszewickiego zacietrzewienia to tak prostą rzecz
            zauważyłbyś bez trudu - nikt nikomu nie może w wolnym świecie ustawiac sposobu
            spędzania czasu na sposób jedynie słuszny. Słuszny przez Dekalog czy też może
            Torę albo święte księgi islamu? System nakazowy się skończył. Teraz wystarczą
            bodźce ekonomiczne. Na to jednak zaradni radni radmoscy są za cienkie bolki.
            Wyzbądź się bolszewickiego zacietrzewienia i spójrz po nowemu. Bolszewizm w
            Polsce się mocno jeszcze trzyma patrząc na Twoje posty ale przeciez nowe już
            nadeszlo do Polski kilka lat temu. Nie zauważyłeś tego jeszcze? Nowe już
            przyszło i bolszewickie metody nakazywania takiego a nie innego spedzania czasu
            nie powinny w Polsce mieć miejsca.
            Jesteś jeszcze taki homo sovieticus - nakazać, zabronić wzmocnić, zaplanować,
            walczyć o pokój i szczęśliwość ludu pracującego. Pamiętasz jak nam planowali w
            niedzielę czyny społeczne przy grabieniu trawników?
            To już w Polsce powinno się skończyć! Niech czym prędzej paruje i znika
            bolszewicko socjalistyczna propaganda.
            Pozdrowienia,
            $tefan
      • Gość: koloratura Re: Niedziela handlowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 02:11
        A nie wlazło Ci, Marku, że niejeden pracownik - nie tylko supermarketu - po
        prostu nie jest w stanie skorzystać z Twojej, jakże kuszącej, propozycji i
        pracować tylko "od niedzieli do piątku"?
    • Gość: nowy Re: Niedziela handlowa IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.08.04, 13:18
      zdecydowanie dobry pomysl! moja ciocia nie musiala cala niedziele siedziec w
      pracy tylko mogla zabrac rodzine na wyjazd nad zalew w Domaniowie. A przeciez
      pensji jej nie obnizyli a po drugie to tylki kilka godzin w miesiacu. a dla
      rodzi naprawde zapracowanych ktorzy nie maja czasu robic zakupow zostaly
      janki :D:D:D szczesliwej drogi!!! Ten pomysl jest bardzo dobry! Nie dajmy sie
      zwariowac. Tylko Hypernova warjuje z tymi obnizakami, ale jakbysmy jak glupole
      nie latali za tymi obnizakami to bylby spokoj. Pozdrawiam. I powpieram -
      baaardzo dobry pomysl!!!
    • Gość: klient Re: Niedziela handlowa IP: 195.136.120.* 16.08.04, 13:26
      Glupota radnych jest jak laska ... - nieograniczona!
      A przeciez to tez ludzie! Radnym moze byc: pracownik fizyczny, fryzjerka,
      emerytowany zolnierz. Nic nie ujmujac tym zawodom ( bardzo dobrze ze sa ) nagle
      ci ludzie maja decydowac o mnie - co ja mam robic z wolnym czasem. To jest
      polityczny ( ideologiczny ) terror! Traktuja nas jak STADO BARANÓW, a zycie
      pokazuje, ze MAJA RACJE!
      Tylko dlaczego nasi wlodarze nie organizuja imprez na wolnym powietrzu,
      pikników, zabaw, itp? ROBIC SIE NIE CHCE? !!!
      • Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 13:41
        Akurat w Radomiu przez tydzień organizowane były imprezy z udziałem wielu
        gwiezd polskiej estrady. Gdzie Ty wtedy byłeś. A żebyś mógł swobodnie kupować
        to sam pracuj od niedzieli do piątku i w soboty możesz robić zakupy aż do
        usranej śmierci
    • Gość: Jarek KREM NIVEA IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 13:38
      Wszyscy dobrze wiemy od ilu lat ten krem jest na rynku i nigdy nikt na niego
      nie narzekal. Wiec po co kupowac superkosmetyki za kosmiczne pieniadze, jak
      rownie dobrze mozna kupic zestaw NIVEA, ktory naprawde jest super. Tego tez
      nigdy nie pojme, choc juz sie przekonałem, że Polacy to idio... Jak nie macie
      co robic z kasa to kupcie 0,5 litra wodki 1 kg kielbasy 1 chleb, musztarde
      ketchup i idzcie na ognisko lub grila lub barbaqiu.Jak to zwał tak zwał,
      przynajmniej dobrze sie pobawicie. Tylko jest jeden warunek. Czy wy macie
      przyjaciół , z którymi możecie zrobić grila?
      • Gość: uu Re: KREM NIVEA IP: *.udn.pl 16.08.04, 14:45
        Mają, ale w supermarkecie.
        • Gość: Elżbieta Re: KREM NIVEA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 16:14
          Widzę że każde miasto ma swojego "Marka" który próbuje decydować kiedy
          pracować, kiedy robić zakupy, gdzie iść z rodziną.No coż tacy ludzie z
          monopolem na rozum po prostu są w całej Polsce. Pełni obelg, wyzwisk ale tak
          kochający ludzi że ich koniecznie chcą uszczęśliwić. Słyszałam, że macie 30
          procentowe bezrobocie Ja mieszkam w mieście z 10 procentowym ale nasi radni nie
          miewają takich pomysłów I jeszcze jedno proponuję aby wszyscy zwolnieni z pracy
          wytąpili do inicjatora tego pomysłu o rekompensatę straconych dochodów
          • Gość: rrr Antysamolub IP: *.komtech.com.pl 16.08.04, 16:51
            Jak czytam większość tych wypowiedzi to w głowie mi sie nie miesci że ludzie
            moga byc tak egoistyczni i samolubni.
            Wszyscy dostrzegaja tylko wlasny czubek nosa, podnoszą larum o to że nie będą
            mogli pojść na spacer w niedzielę do supermarketu. Zwróćcie uwagę "egoiści" na
            pracowników tych sklepów, myslicie że oni nie chcieliby chociaż w niedzielę
            zrobić czegoś na co mają ochotę? Dlaczego w wiekszość głosów na tym forum jest
            autorstwa egoistów ktorzy wpadli w tryby którymi sterują promocje i
            hipermarkety. Nie usprawiedliwiajcie swojej choroby troską o ewentualnie
            zwolnionych pracowników> uwazam że pomimo waszych "troskliwych" wypowiedzi
            takich zwolnień nie będzie. A to wynika choćby z faktu że w ciagu tych 3 godz.
            otwarcia ruch w tych sklepach będzie tak duży że będzie trzeba zapenić obsadę,
            poza tym jeżeli jeden i drugi spacerowicz - egoista nie pojdzie do sklepu w
            niedzielę to pojdzie w sobotę a tam zamiast dotychczas otwarych 5 kas będzie
            otwartych 10. I nie mogę słucha egoistycznych wypowiedzi o tym że jak nie chcą
            tam pracować to nie muszą, tylko kto wtedy cię egoisto obsłuży, poza tym to że
            nie mogą znalezc innej pracy nie uprawnia cie do tego ze mozesz nimi wzgardzac
            chodzac tam w niedzielę i denerwować ich swym szpanerskim spacerkiem, a
            dodatkowo niektorzy z Was pewnie maja pretensje ze o 21 w niedzielę Pani
            kasjerka nie jest dostatecznie miła dla szpanera - egoisty.Czy wiecie że
            nieoficjalnie pracownicy Waszych świątyń - hipermarketowych przyznają że są za
            zakazem?
            Gdzieś przeczytałem że Leclerc otwierając sowje podwoje dla egoistów i
            szpanerów rodzinnych nie zwiększył zatrudnienia nawet o 1 osobę. Sądzę że teraz
            jeszcze do akcji powinna wejsć inspekcja pracy i skontrolować warunki
            zatrudnienia pracowników np. czas pracy wykonany a czas pracy wpisany w umowę.
            Egoiści jeżeli mówicie że pracujecie po 10 godz. dziennie przez 6 dni w tyg. i
            nie macie kiedy zrobić zakupów tzn ze siebie zalujecie a tych pracowników
            zaspokajacych wasze niezorganizowanie i chęć spacerowania po markecie nie.
            Także uważam wasze slogany o wolności za śmieszne bo obnażają tylko wasz egoizm
            i spaceromanię po marketach. Chcecie wolności dla siebie a innym ją
            ogrzniczacie.
            Ps. Kiedyś bylem świadkiem zdarzenia jak dwóch kierowników niemieckich w jednym
            z supermarketów przyglądłao się jak klienci robią zakupy.
            W penym momencie usłyszałem jak jeden do drugiego skomentowal szał zakupów
            kurczaków w tym sklepie tłum z niemieckiego: "Nie przejmuj się polaczki kupią
            wszystko" byla to odpowiedz na sugestię jednego z nich że te kuraczaki nie
            nadają się teoretycznie do spożycia.
            Co do wstydu który podobno znów stał sie udzialem Radomian to poczytajcie jak
            kolejne miasta chcą wprowadzić podobne wstydliwe zakazy.
            Pozdrawiam Samolubów i egoistów, życzę wam chociaż kszty pokory.
            • Gość: Elżbieta Re: Antysamolub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:01
              A jeśli ich zwolnią z pracy jak sie będziesz czuł. Czy nie ma ludzi którzy chcą
              pracować w niedzielę a wolne wziasc w inny dzień Nikt nikomu nie każe pracować
              inaczej niż w kodksie To pracodawca winien tak ustawic organizacje pracy że by
              było wygodne dla klientów i zgodne z przepisami przacy.Czy to egoizm jeśli sie
              komuś życzy pracy? A osobiste doświadczenia są dobre ale nie mogą przesłaniać,
              że żyjemy w Polsce i sami sobie gotujemy ten los.Trzeba słuchac społęczeństwa
              bo bardzo długo nikt sie z nim nie liczył i teraz tego już sobie nie odbierzemy
              • Gość: Elżbieta Re: Antysamolub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:10
                A tak dodatkowo w innych miastach to po prostu nie przejdzie Inny układ. I
                chyba dobrze, że sie uczą na błędach u innych A jeśli idzie o to samolubstwo to
                jest to argument z grupy: po co ci prąd w nidzielę, w poniedziałek zgłoś nie
                preszkadzj ludziom, głowa cię boli do poniedziałku ci przejdzie. I można
                mnożyć. Kto nie chce niech nie pracuje, kto chce do pracy.Do czasu kiedy miały
                byc zamknięte tylko markety, sklepikarze aż piali, teraz jak tez ich dotknęło
                jakos ciszej.I takie jest życie. I nie ma samolubstwa w tym, że ktoś chce żyć
                wg swego modelu. Krzywdy nie robi.A jak pracownik woli niedzielę wolną to jego
                wybór.Też mu wolno.
                • Gość: Marek Re: Antysamolub IP: *.t-s.pl 16.08.04, 17:17
                  A jeśliby ktoś ustanowił sobie własny model polegający na okradaniu Cię,
                  gwałceni i maltretowaniu to też zaakceptowałabyś jego wybór??
                  • Gość: $tefan socjalizm aż tryska z wypowiedzi Marka IP: *.chcgilgm.covad.net 16.08.04, 17:45
                    Gość portalu: Marek napisał(a):

> A jeśliby ktoś ustanowił sobie własny model polegający na okradaniu Cię,
                    > gwałceni i maltretowaniu to też zaakceptowałabyś jego wybór??

Nikt w wolnym świecie tego nie zaakceptuje. Walisz jednak ni z gruchy ni z
                    piertuchy.
                    Może chcesz nam wmówić, że w Polsce ludzie którzy podpisali umowę dobrowonie -
                    godząc się na warunki umowy są" okradani gwałceni i maltretowani"
                    Tam u Was w Radomiu Inspekcja pracy też czyje się okradana, zgwałcona i
                    zmaltertowana - i przez to nie robą tego do czego podpisali umowę?
                    Sanepidziątka również maltretowane i gwałcone?
                    Czy to tak jest w Polsce(w Radomiu), że praca jest dopustem bożym a nie
                    radością i spełnianiem się w posłudze(płatnej) dla innych? To przecież takie
                    socjalistyczne - narzekać na pracę, którą się wykonuje, dobrowolnie podpisawszy
                    przedtem umowę. Nieprawdaż?
                    $tefan
                    • Gość: Marek Re: socjalizm aż tryska z wypowiedzi Marka IP: *.t-s.pl 17.08.04, 08:26
                      Tak. Ci ludzie są maltretowani psychicznie i okradani. Umowy podpisali na 8
                      godz. a pracują 12 i więcej, wcale nie dostając za to rekompensaty. Powiedz te
                      tyrdymały o mozliwości odejścia z pracy matce 4 dzieci która jest jedyna
                      pracującą w domu. Albo zonie maltretowanej przez pijanego męża, albo
                      dziewczynie z biednej rodziny molestowanej przez szefa. One też mogą odejść, a
                      mimo to zostają. Zastanów się dlaczego??? A jesli dbałośc o szacunek dla
                      człowieka uważasz za socjalizm to Twój problem. Ja wolę mówić o
                      chrześcijańskiej wrażliwości.
                      • Gość: no tak.. Re: socjalizm aż tryska z wypowiedzi Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 11:49
                        jak zwykle chrzescijanie najwiecej krzycza:Dnie no..looz:)a tk w ogole marek i
                        inni co sa "za"..powtarzacie sie..wymyslcie cos nowego bo tego sie juz czytac
                        nie da:)demokracja madafaka!a co do tych kobiet...dlatego ze jest bieda i nie
                        ma zatrudnienia,chca pracowac tez w niedziele bo to jedyna droga do zarobienia
                        na chleb!bosh..ciemnota
                    • paulos32 Re: socjalizm aż tryska z wypowiedzi Marka 17.08.04, 09:03
                      > To przecież takie socjalistyczne - narzekać na pracę, którą się wykonuje,
                      > dobrowolnie podpisawszy
                      >
                      > przedtem umowę. Nieprawdaż?
                      > $tefan

Wiesz może cię zaskoczę, ale mam poglądy liberalne, niektórzy twierdzą że wręcz
                      skrajne. Ale wolność moim zdaniem kończy się tam, gdzie wkracza w sferę swobód
                      innej osoby. Gdyby w Polsce wybór pracy w hipermarkecie czy innym sklepie nie
                      był koniecznością z braku alternatywy, to bym się nie sprzeciwiał otwieraniu
                      sklepów w niedzielę. Pracujesz tam więc sam wybrałes. Ale jak wiesz jest
                      inaczej - pracujesz tam bo nie ma gdzie indziej pracy. I dlatego jestem
                      przeciwnikiem handlu w niedzielę, bo szkoda mi tych ludzi, którzy muszą dla
                      przyjemności niektórcyh pracować w ciężkich warunkach w niedzielę.

trochę emmpatii
          • Gość: Marek Re: KREM NIVEA IP: *.t-s.pl 16.08.04, 17:03
            Sugerujesz, że gdzieś Ci ubliżyłem. Jeśli tak, to pokaż gdzie, a jeśli nie, to
            dlaczego kłamiesz?
            Nie zamierzam uszczęśliwiać nikogo na siłę, ale to Tobie nie podoba się zakaz
            handlu w niedzielę i to Ty uważasz, że kupując w niedzielę ludzie są
            szczęśliwsi.
            Ja staram się zrozumieć tych ludzi, którzy muszą w niedzielę siedzieć w
            markecie, zamiast nad wodą z rodziną. Przecież to hipermarkety zajęły
            niedziele, które wcześniej były wolne. To pęd do zysku za wszelką cenę tak pcha
            właścicieli do bezwzględnego wykorzystywania ludzi będących w przymusowej
            sytuacji ze względu na właśnie 30% bezrobocie. Jeżeli u was jest tylko 10%
            bezrobotnych to nie możecie zrozumieć co to znaczy przymus ekonomiczny.
            Podobna sytuacja dotyczy molestowanych w pracy kobiet, które nie reagują na
            ewidentne przestępstwo, bo boją się stracić pracy.
            Gdybyś raz znalazła się w pozycji ofiary lepiej zrozumiałabyś o czym piszę.
            Czasem tylko interwencja z zewnątrz może przywrócić człowiekowi jego naturalne
            prawa obywatelskie i godność człowieka. Tak jak w Iraku.
            • Gość: Elżbieta Re: KREM NIVEA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:23
              Mam wrażenie ,że diagnoza internetowa badania inteligencji, światopoglądu i
              filozofii które na niego wpłynęły nie jest powszechnie stosowana. Cytuję więc

"Masz tak zafajdany umysł bolszewicką propagandą socjalistów z Francji i
              Niemiec, że nie zauważasz prostych rzeczy. Za organizowanie Solidarności w
              hipermarketach bardzo wielu ludzi straciło pracę. W Radomiu również. A prawem
              pracy i jego egzekucją nie zajmują się samorządy. Gdybyś oczyścił swój mózg z
              bolszewickiego zacietrzewienia to tak prostą rzecz zauważyłbyś bez trudu."

Myślę że nie wszyscy muszą znać się na PIP, kodeksie i zadaniach samorzadu. Nie
              znaczy to że są gorsi, głupsi,czy winni pogardy. Znam historię i rolę Radomia w
              niej. Ale w tym wypadku pomysł uważam za chybiony. Zreszta historia pokaże.
              Niech każy zostanie przy swoim osądzie Z wyrazami szacunku

• Gość: Marek Re: KREM NIVEA IP: *.t-s.pl 16.08.04, 17:34
                Widzę, że piszesz również pod nickiem Stefan. Bo to jemu tak odpowiedziałem, a
                było to na jego poziomie. Inaczej by nie zrozumiał. Przeczytaj na co
                odpowiadałem.
                Nadal nie rozumiem gdzie Ci tym ublizyłem
                • Gość: Elżbieta Re: KREM NIVEA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 18:07
                  dyskutować można na argumenty. Myślę że lekceważysz ludzi jeśli piszesz "
                  Czasem jeden człowiek wie lepiej niż tysiące. Szczególnie jeśli te tysiące mają
                  zniewolone umysły" Skąd wiesz jaki kto ma umysł. Osoba pisząca ma takie zdanie
                  I ma do tego prawo. Ma prawo nie zgadzać się z tym waszym radnym. I tylko
                  tyle.Nie jest oszołomem, nie wolno jej ubliżać ludziom którzy uważają inaczej
                  Ale ma prawo do własnego zdania.To wcale nie znaczy, że co niedzielę zabiera do
                  marketu rodzinę Ale to jej prawo decydowania I nikt nie powinien jej
                  obrażać.Jeśli ja jestem przeciw karze śmierci to nie znaczy że chce kogoś
                  zabić. Jeśli jestem przciw ograniczeniu handlu przy tym bezrobociu to nie
                  znaczy że przyjade do marketu na zakupy.Ja chcę tylko abym nie była traktowana
                  jako zniwolony umysł dlatego że mam inne zdanie.Bo w tym względzie mam sie
                  dobrze.
                  • Gość: Marek Re: KREM NIVEA IP: *.t-s.pl 17.08.04, 08:31
                    Widzę, że ta dyskusja zmusiła Cię do zastanowienia się nad sobą. Kontynuuj, a
                    dojdziesz do takich wniosków jakie ja tu prezentuję.
                    A zniewolony umysł nie jest przyczynkiem do obrażania się, tylko do poważnej
                    refleksji. Zastanów się co chciał powiedzieć ks. Tiszner mówiąc o
                    Polakach "homo sovietikus".
                    A jeśli uważasz, że określenie np Papieża mądrzejszym od Ciebie jest dla Ciebie
                    obraźliwe, to niestety Twój problem
            • Gość: koloratura Re: lekarstwo na molestowanie kobiet w pracy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 02:37
              Marku, jesteś genialny!!! Podsunąłeś mi pomysł, jak rozwiązać problem
              molestowania kobiet w pracy. Wystarczy zabronić zatrudniania kobiet wogóle. Ale
              to proste! Że też nikt wcześniej na to nie wpadł.
              • Gość: Marek Re: lekarstwo na molestowanie kobiet w pracy IP: *.t-s.pl 17.08.04, 08:34
                Będą molestowani mężczyźni. Problem tkwi gdzie indziej. To źle pojęta tzw
                wolnośc jest praprzyczyną tego typu przestępstw.
      • Gość: koloratura Re: idźcie na grila IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 02:20
        Nie cierpię grila (śmierdzi!). I jaki ma z tym związek krem nivea?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka