Gość: md Re: Niedziela handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 10:17 Pomysł jest dobry, tylko nie wypalił bo komuś spodobało się aby Radom był pierwszym miastem z takim zakazem. Po raz kolejny okazuje się że co nagle to po diable!!! Trzeba było się Panoei radni troche więcej zastanowić na formułą tego zakazu!!!! Podejrzewam że jak to MY Polacy, znajdzie się możliwość obejścia tego przepisu i za 2 lata już nikt o nim nie będzie pamiętał. Jest jeszcze druga opcja, że może autorzy tego pomysłu poprawią go albo całkowicie anuluja. Będzie to gorsze rozwiązanie. Pracowałem kiedyś w markecie i zdarzało się tak że przez 3 tygodnie nie miałem dnia wolnego!!!!!! Kto stracił na tym najwięcej??????? Moja rodzina i ja!!!!!! Żona odeszła ode mnie!!!!! A tak a propos to może wprowadźmy zakaz oddychania!!! Bo i tak znając życie niedługo zostaniemy opodatkowani za tę czynność!!! Tak jak to było kiedyś dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadina Re: Niedziela handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 10:44 Właśnie o to chodzi że nie można tego rozdzielić.Dlaczego powstała taka wrzawa wokół sprawy radomskiej skoro inne miasta przed nami próbowały to wprowadzić (Kraków, Zgierz, Wrocław)? A no dlatego, że w świetle prawa nie wolno dzielić na małych i dużych bo wówczas prawo obowiązywałoby wybiórczo. A to uchyliłby każdy sąd w wcześniej wojewoda. W uchwale radomskiej takich ograniczeń nie ma dlatego wojewoda nie uchylił uchwały Rady Miejskiej a markety wiedząc o tym nawet nie skierowały sprawy na drogę sądową. Teraz inne miasta wystąpiły z prośbą do naszej Rady Miejskiej o wzór tej uchwały. Zamykanie wielkopowierzchniowych sklepów będzie procesem nieodwracalnym tak jak to ma miejsce na Zachodzie Europy. Lepszym rozwiązaniem regulującym tą kwestię byłaby odpowiednia ustawa ale jak wiadomo Sejm mamy tak skompromitowany i przekupny (zwłaszcza tych z SLD, u których można kupić każdą ustawę lub jej brak), że nie liczyłabym na coś takiego. Lobby marketów stać jest na opłacenie posłów, małych rodzimych handlowców nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dat Re: Niedziela handlowa IP: *.lakejoseph.com / *.biz.rr.com 16.08.04, 12:34 Niektórym wyraźnie szkodzi letni upał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: inne miasta wprowadziły zakaz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 01:08 Protestuję, Nadino. Mieszkam we Wrocławiu i - jak dotąd - nasi rajcowie jeszcze tej głupoty nie próbowali. Choć, faktycznie, coś niecoś o tym słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
dupa_pawiana ŚMIERĆ BANDYCKIEMU PRAWUitakniepojdziemydokosciola 16.08.04, 10:48 Zawszone gnidy lewacko-klerykalne dokonały zamachu na należną nam bezsprzecznie wolnosć wynikającą z nieśmiertelnego ducha demokratycznego społeczeństwa Oto nadszedł dzień zemsty!!! Śmierć tym którzy zabijają naszą gospodarkę Nie damy zaplutym karłom bić się w twarz!!! Bóg jest z nami !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROTFL Re: ŚMIERĆ BANDYCKIEMU PRAWUitakniepojdziemydokos IP: 57.66.56.* 16.08.04, 11:02 ROTFL ROTFL ROTFL czlowieku (?), idz do podstawowki... Odpowiedz Link Zgłoś
dupa_pawiana ŚMIERc BANDYCKIEMU PRAWUitakniepojdziemydokosciola 16.08.04, 10:50 Zawszone gnidy lewacko-klerykalne dokonały zamachu na należną nam bezsprzecznie wolnosć wynikającą z nieśmiertelnego ducha demokratycznego społeczeństwa Oto nadszedł dzień zemsty!!! Śmierć tym którzy zabijają naszą gospodarkę Nie damy zaplutym karłom bić się w twarz!!! Bóg jest z nami !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: ŚMIERc BANDYCKIEMU PRAWUitakniepojdziemydokos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:10 Panowie Radni Może powinniście pomyśleć o umorzeniu kary ze względów materialnych!!!!!!!! Wtedy duże sieci zmuszone byłyby w takich sytuacjach płacić a takiemu kioskarzowi moznaby umorzyć!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip no to zrobili Selgrosowi dobrze.... IP: *.acnielsen.pl 16.08.04, 10:57 ciekawe czy pan szanowny od bezrobotnej atmosfery rodzinnej w Radomiu jest z siebie zadowolony, sam pewnie robi zakupy w godzinach pracy... ja jednak bym zapytal ile osob straci na zakazie: ilu dodatkowch bezrobotnych pojawi sie w miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Niedziela handlowa IP: *.siec.dzialdowo.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:00 Witam wszystkich tych,którzy szanują rodzinę i w niedzielę zamiast podziwiać supermarkety idą na spacer. Cała zachodnia Europa cieszy się z wolnego dnia.Wszystkie duze sklepy są pozamykane i jest fajnie. Zmusza sie ludzi do pracy w niedzielę za marne grosze a kierownictwo tych przybytków handlu odpoczywa.Może sami zasiądą na kilka godzin w sobotę w pampersach i zobaczą jak to fajnie jest. MB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Niedziela handlowa IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 11:13 Panie Langowski - tak trzymać. Następna uchwała to zakaz sprzedazy mięsa w piątki. Dalej to zakaz spożywania mięsa w piatki - Straż miejska razem z aktywistami ZCHN będą chodzić i sprawdzać - nieposłusznym wybijać zęby. A może tak uchwalić by seks uprawiać tylko w dni płodne! bez zaezpieczeń rzecz jasna! Głupota ludzka nie zna granic. PS. Niektórzy twierdzą, że dostał Pan dole od supermarketów. Po co otwierać w niedziele przez 10 godzin, jak można zwabić tyle samo ludzi w trzy godziny. Tłumy przepychanki, kasjerom pot oczy zalewa (przykład Hipernowa), a jakie oszczędności - światło, klimatyzacja no i 10% załogi można zwolnić. Niech sobie odpoczną w niedziele, poniedziałek, wtorek, srodę ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 12:49 Właśnie. Głupota nie ma granic. Jesteś najlepszym tego przykładem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ToMeK_ tylko narzekac potraficie IP: 57.66.56.* 16.08.04, 11:01 o co wam ludzie chodzi? Po co komu w niedziele otwarty sklep? Czy nie mozna niczego kupic w sobote? Nie mozna kupic wtedy rzeczy na niedziele? Postawcie sie na miejscu tych, co musieli zapieprzac w niedziele od rana do wieczora. Z pewnoscia przyjemne to nie bylo. Aktualnie jestem w Niemczech na praktyce. Zakaz handlu w niedziele obowiazuje. Wyjatkiem sa tylko sklepy na stacjach benzynowych (kosmicznie drogich) oraz kafejki itp. Ludzie jakos nie narzekaja, a i lody dla dzieci maja gdzie kupic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JCK Re: Niedziela handlowa IP: *.biol.us.edu.pl 16.08.04, 11:02 Widzę żę wypowiadają się tylko osoby które w niedziele nie pracują tylko "wypoczywają" w hisupermarkietach, a może wypowie się ktoś kto musi zapinkalać na tych "niedzielnych nierobów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aida Re: Niedziela handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:04 Sorry, nie moge sie powstrzymać! CO ZA DEBILE!!!!!!! Uchwała dobrze słuzy rodzinie! Przecież temu palantowi Radomia na mózg padło. takie koszmarne bezrobocie w tym mieście a on lekka rączką poświęca cukiernie i kwiaciarnie dla dobra rodziny! Zeby takich palantów szlag trafil zanim nas wykonczą. Mam nadzieję, ze populiście Kaczyńskiemu nie przyjdzie to do głowy w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Niedziela handlowa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 12:57 te krzykliwa. od kiedy cukiernia jest sklepem?co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yurek Re: Niedziela handlowa IP: *.dsl.support.nl 16.08.04, 11:08 Proponuje z uwagi na dobro Rodziny nie zezwolic na prace pracownikom sluzby, zdrowia, lacznosci, policj i innym sluzbom. Koleje tez nie powinny jezdzic a tramwaje i autobusy tylko dowozace ludzi na msze. Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: Niedziela handlowa 16.08.04, 11:16 Gość portalu: yurek napisał(a): Koleje tez nie powinny jezdzic a > tramwaje i autobusy tylko dowozace ludzi na msze. a ja proponuję niech wszystkim szefowie ustalają dni wolne od pracy (jak to jest w sklepach) i wtedy polska będzie krajem szczęśliwych ludzi i bezrobocie sie zmniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Niedziela handlowa IP: *.lublin.msk.pl 16.08.04, 12:15 Uważam ,że hipermarkety i supermarkety powinny być czynne w niedzielę . Jednak za pracę w niedzielę powinno płacić się podwójnie albo wolne dwa dni. Byłby wilk syty i owca cała. Dawniej tak chyba tak było. To robota dla posłó a nie dla radnych. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: Niedziela handlowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 01:17 Nie masz racji, Yurku. W tym kraju, gdzie w każdej miejscowości - trawestując poetę - jest "kościołów dziewięć i gdzie niegdzie domki", zbyteczne są tramwaje i autobusy dowożące ludzi na msze, bo każdy bez trudu dostanie sie tam piechotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Niedziela handlowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:08 W poprzednim ustroju wydawało się, że to system produkował gamoni co to u siebie w domu mieli bałagan, publicznie zaś, z gębą pełną frazesów, decydowali za innych jak mają żyć i co jest dla nich dobre. Na moją optykę, w Radomiu dorwali się do koryta Ci sami, inny jest tylko sztandar przynależności. Jakimż trzeba być nieudacznikiem, by sądzić, iż od decyzji administracyjnej zależne może być czyjeś życie rodzinne. Jeśli nawet tak sądzą, to pytam się jakim prawem mają czelność ingerowania w moje życie rodzinne, w to jak moja rodzina spędza niedzielę? Ta decyzja nieodparcie kojarzy mi się z naukami przedmałżeńskimi, które prowadzi facet znający tą instytucję jedynie ze słyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: Niedziela handlowa 16.08.04, 11:12 by sądzić, iż od decyzji administracyjnej zależne może być > czyjeś życie rodzinne. Jeśli nawet tak sądzą, to pytam się jakim prawem mają > czelność ingerowania w moje życie rodzinne, w to jak moja rodzina spędza > niedzielę? ingerują od dawna, bo ustalili, że w soboty i niedziele dla większości nas są to dni wolne od pracy a ja chcę żeby to był np. czwartek i piątek a jakoś nie jest precz z decyzjami administracyjnymi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiadz Re: Niedziela handlowa IP: 57.66.56.* 16.08.04, 11:14 Czyli widac, ze z tych nauk niewiele wyniosles (z takim podejsciem). Pewnie zdradzasz zonke co kilka dni (a i ona pewnie nie pozostaje ci dluzna :>). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ do księdza IP: *.top.net.pl 16.08.04, 13:13 A czy ty już przestałeś zdradzać swojego kleryczka lub proboszcza? Z innym kleryczkiem lub proboszczem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 11:15 Wszyscy pamiętamy niedziele handlowe niech bedzie jedna w miesiacu miedzy 15-22 kazdego miesiaca (zależy torego wypadnie niedziela) wtedy niech te hipermarkety beda nawet otwarte do 24.00. Tylko kto odwazy sie to wprowadzić bo znając nasz sejm to nie przejdzie bo tam poprostu sa debile. Zastanawiają się nad tym problemem przez tyle czasu i nic mądrego nie wymyślili. Zapalmy posłą świeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 11:20 lub zrobić 3-ja niedzielę każdego miesiąca pracującą. To będzie łatwiejsze dla pasłów, może zrozumieją. A nie pokorne sklepy karać mandatami w wysokości 10000zl. I najlepiej to wprowadzić od 1 września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 11:25 Jak ktoś złamie zakaz to przynajmniej do Bud. Panstwa wplynie jakas kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracujący Re: Niedziela handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:39 Rozwiązanie jest proste - ale wtedy byłoby za sprawiedliwe... Wprowadzenie kary w wysokości np. 30% przychodu z danego dnia, gdy został złamany zakaz - wątpie, aby markety się otwiertały ....... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 12:48 Czy ty napewno zrozumiałeś ten tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaron A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.k.mcnet.pl 16.08.04, 11:33 Święty dzień święcić będziesz, tako rzekł Bóg Abrahama i Mojżesza. Kultura judeochrześcijańska już dawno jest wyparta. To jak rzeka, po której zostało się samo koryto. Nie po to dzień ten ma być wolny, by nie było w nim handlu, ale po to, by wolny człowiek mógł zastanowić się nad sobą. Dziś bardziej to potrzebne niż onegdaj. Ale komu dziś mądrość potrzebna, skoro myślą za nas, choć przeciw nam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.jasien.net / *.jasien.net 16.08.04, 11:49 Katolicyzym nie wymaga od wiernych swiecenia calego dnia, wymaga ... pojscie do kosciola. A jak ktos nie wierzy? I w d... ma cala religie? Tylko sie denerwuje, ze kosciol ma tak wielkie wplywy w panstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaron Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.k.mcnet.pl 16.08.04, 12:03 Przecież tu nie o religię tylko chodzi. Tu chodzi o człowieka. Aby być wolnym trzeba mieć wolny czas. Ale to propozycja. Jeżeli człowiek nie chce wolności, to jego wybór. Wolny, ale to wolność jednorazowego użytku. Oczywiście, że przepis ma inny wymiar, społeczny. Ja zaś mówię o indywidualnej potrzebie człowieka. Nie wiem, czy ma sens uszczęśliwianie mas na siłę. Być może człowiek masowy nigdy nie będzie wolny, bo taka jego natura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: co potrzebne, żeby być wolnym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 01:29 Aaron dokonał odkrycia: najbardziej wolni są bezrobotni; mają najwięcej wolnego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 13:00 A słowo głowica nuklearna coś ci mówi. Bo mamy zardziewiałych już tylko 2000 sztuk i jesteśmy szczesliwi. Komu kranik przecieka.Przyznac sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.t-s.pl 16.08.04, 11:49 Pczytaj sobie ilu ludzi w Polsce jest uzależnionych od zakupów. Ci ludzie nie odpuszczą żadnego dnia żeby nie połazić po sklepie i coś kupić. To są nieszczęśliwi i chorzy przedstawiciele społeczeństwa konsumpcyjnego. To jak alkoholizm. Alkoholik nie przyzna sie do swej choroby, a potrzebę picia też uzasadniał będzie wolnością. Wolność na ustach najczęściej mają ludzie uzależnieni i zniewoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaron Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.k.mcnet.pl 16.08.04, 12:06 Ja nie o tym myślałem, ale masz rację. Zakupy to styl życia, nałóg. Bardziej o człowieku świadczy to, co robi z wolnym czasem, niż z czasem pracy. Tylko, czy terapia prawna ma sens? Może to choroba nieuleczalna? Choroba ucieczki od wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.t-s.pl 16.08.04, 12:17 Coś trzeba robić. Alkoholików się leczy, czasem nawet przymusowo. Uzależnienia mają wpływ na ludzi wolnych od nałogów, np na pracujących w marketach, którzy nie mają jak inni ludzie możliwości skorzystać z dobrodziejstwa pobytu na łonie rodziny, bo muszą zaspokajać nałóg zakupoholików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dat Re: A słowa z kamiennej tablicy mojżeszowej? IP: *.networkB.morcomm.net 16.08.04, 12:53 Spróbuj zaproponować mieszkańcom Radomia coś, co skutecznie odciągnie ich od zakupów: może koncerty(czy są?), może imprezy masowe (gdzie one, bo nawet muszlę koncertową w parku zlikwidowano?), może wyjazd za miasto (czy nad brudny zalew w Siczkach, czy - strach pomyśleć - do lasu w Kosowie?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozyr DEBILE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.08.04, 12:29 HAHAHAHHAHAHAAHHAHAAHHAHAHAHAHHAAHHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH AHAHAHAHAHAHAHAAHHAHAAHHAHAHAAHHAAHAHAHHAHAHAHAHAHAAHHAHAHAAH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaron Re: Niedziela handlowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:37 "Normalne" olewania prawa. Typowe dla Polski. A zwłaszcza u radomiaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Niedziela handlowa IP: *.jasien.net / *.jasien.net 16.08.04, 11:45 Moze ktos juz o tym tu pisal, sory, ale nie chcialo mi sie wszystkiego czytac. Mnie narazie sprawa pozamykanych sklepow w niedziele nie dotyczy, bo jestem z Gdanska, ale co za kretyn to wymyslil? Co maja zrobic ludzie, ktorzy pracuja 6 dni w tygodniu po 10 godzin (np)? Leciec z jezorem na brodze, padneci po pracy w sobote czy jakis inny dzien do sklepu, bo w niedziele nie beda mogli? Ludzie sa istotami myslacymi, nie wolno im na sile kazac byc z rodzina w niedziele, to ze jezdzili do sklepow to byla tylko i wylacznie ich decyzja. Niech politycy nie uszczesliwiaja nas na sile. Tak wlasnie ludzie z wysokich stolkow troszcza sie o ludzi - beda zwolnienia. Bylo wiele glosow, ze w hipermarketach lamane sa prawa pracownika, ale kto kaze tym ludziom tam pracowac? Pufff... zamieniamy sie w COS niemyslacego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 11:55 Hitler i Stalin też mieli usta pełne frazesów o wolności i możliwości wyboru. Pod warunkiem, oczywiście, że to będzie bolszewizm czy faszyzm. A swoją drogą, po co komuś zakupy w niedzielę, skoro w domu bywa tylko po to, żeby spać Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: Niedziela handlowa 16.08.04, 12:27 Gość portalu: Gosia napisał(a): Co maja zrobic ludzie, ktorzy pracuja 6 > dni w tygodniu po 10 godzin (np)? Leciec z jezorem na brodze, padneci po pracy > w sobote czy jakis inny dzien do sklepu, bo w niedziele nie beda mogli? dziwne że w wielu krajach w europie jakoś dają sobie z tym radę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NOT FAIR GLUPOTA I KRETYNIZM ZALEWA IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.08.04, 12:36 OSZOLOMKU CO TY POROWNUJESZ POLSKE BIEDNA DZIADOWSKA,WIECZNEGO KARLA EKONOMICZNEGO DO WYSOCE ROZWNIETYCH KRAJOW,DLA KTORYCH TAKI ZAKAZ NIE MA ZNACZENIA? PUKNIJ SIE W TEN PUSTY LEB NIE DZIWOTA ZE POLSKA TO ZAGLEBIE BIEDY JAK MA TAKIK POLGLOWKOW NA KAZDYM KROKU IDZ SIE POWIES ZAJE****NY EKONOMISTO OD 7 BOLESCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: do krzykaczy i zakupolików IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 13:13 ~ Ptaszki w klatce ~ "Czegóż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody - Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody". "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę; Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę". Ignacy Krasicki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geniusz Re: do krzykaczy i zakupolików IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.08.04, 08:29 W sprawie marketów przedstawiają rację tylko taką, która pasuje marketom. Celowo cytują ludzi "niezadowolonych" pomijając znaczną część zadowolonych. Celowo manipulują opinią publiczną. Dlaczego? Czyżby z obawy o możliwość straty wpływów z całostronnicowych reklam marketów? Naprawdę nie stać jest ich na obiektywny komentarz? Dlaczego nie przypomną działalności Komitetów Protestacyjnych kiedy wchodziły markety? Co wówczas mówiono? Przed czym przestrzegano? Czy to się spełniło? Dlaczego nie przedstawiają prawdziwych danych (możliwość uzyskania danych w PUP w Radomi) ile wówczas radomian straciło pracę, dorobek życia, ile zlikwidowało się przez to sklepów? Dlaczego nie zadają pytań marketom dot. szantarzom odnośnie ewentualnych zwolnień? Myślałem, że po wprowadzeniu już tego zakazu będzie czas na społeczną konsultację tak aby np można było po kilku miesiącach wrócić do ewentualnej reasumpcji z poprawkami zaobserwowanymi przez ten okres. A tak pozostanie co najmniej niesmak i podejrzenia, że rządzący Radomianie Razem wzięli kasę od marketów, podzielili się z SLD i zagrali tak jak im kazały markety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: do krzykaczy i zakupolików IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.08.04, 08:30 W Słowie Ludu był "bardzo obiektywny artykuł". Jak w ogóle można napisać we wstepie: "Hipermarket E.Leclerc będzie ukarany za to, że nie PRZESTRASZYŁ się radnych i handlował wczoraj do godziny 19". Jak można tak nieodpowiedzialnie napisać!!! Tu nie chodzi o banie się kogokolwiek a O RESPEKTOWANIE PRAWA!!! Co za tłuk podpisujący się ILO mógł coś takiego napisać!!! Takim czymś Slowo tylko potwierdza to o czym się mówi na mieście, że od dawna trzyma stronę marketów w zamian za obietnicę drukowania u nich reklam. Panie Tyczyński zawsze ceniłem pana twórczość a w szczególności ostatnie jakże trafne komentarze obnażające małomiasteczkowość i graniczące z ironią. Nie wierzę że znał pan treść tego skandalicznego artykułu podejrzewam że pani Ilony Juszczyk-Peckiej (przepraszam jeżeli się pomyliłem). Powtórzę jeszcze raz. Nie wnikam w zasadność uchwały (skądinąd uważam ją za słuszną) ale w respektowanie obowiązującego prawa!!! Jeżeli jakieś prawo mi się nie podoba to znaczy że moge je łamać licząc na stronnicze pióro jakiegoś dziennikarza? Czy radni (jacy by nie byli) są od tego że my mamy się ich bać, przestraszać? Jak tak można!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: OSZOŁOMIE EKONOMICZNY IP: *.t-s.pl 16.08.04, 13:32 A CO MA WSPÓLNEGO HANDEL NIEMIECKICH I FRANCUSKICH HIPERMARKETÓW W NIEDZIELĘ Z POLSKĄ EKONOMIĄ. TYLKO TYLE, ŻE ZA BEZCEN WYKORZYSTUJĘ PRAWIE DARMOWĄ SIŁĘ ROBOCZĄ POLAKÓW. I SMIEJĄ SIĘ Z GŁUPICH POLACZKÓW BRONIACYCH ICH INTERESÓW POD PŁASZCZYKIEM OBRONY WOLNOŚCI. A ZYSKI INWESTUJĘ WE FRANCJI CZY NIEMCZECH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: OSZOŁOMIE EKONOMICZNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 11:29 Hehe..taaa..co niedziele bedzie tak jak jakis czas temu w Media Markcie;]wiecej na tym strat niz zyskow:Dlooooool Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: GLUPOTA I KRETYNIZM ZALEWA 16.08.04, 14:02 dzięki za epitety... oczywiście do tego poziomu nie będę się zniżał a powiedz mi jaki jest związek pomiędzy ekonomicznym karłem a opisanymi powyżej 10 godzinami pracy i znalezieniem wolnej chwili na zakupy w sklepie a markety i tak będą miały takie same obroty tylko wypracowane w pozostałe dni zebów na pólce nie położysz (no chyba że ty możesz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybka osa Achtung! IP: *.infoplus.com.pl 17.08.04, 11:00 ----- Otworzyć wszystkie urzędy w niedzielę, kto nie będzie chciał chodzić w niedzielę do urzędu to niech nie chodzi! Wolny kraj. Jeśli sklepy mają być czynne w niedzielę to urzędy też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 12:53 A co ma powiedzieć kretynko kasa Państwa jak nie ma z czego opłacić budżetówki. Hipermarket za niec nie placi, nie napedza gospodarki, on po prostu jest ty tempa szczało i wyciaga od ludzi kase. Juz dawno stwierdzilem, że narod Polski to idioci. Jakoś na całym świeci to wprowadzają(czytaj. Zamykaja hipermarkety w niedziele) tylko u nas nie moga tego zrobic. Pewnie kobiecino wyrwalas sie z jakiejs wicho i poza nia i swym miastem nie widzialas nic innego.Zycze powodzenia w zyciu z takim przekonaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Niedziela handlowa IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 12:56 Jak tak bardzo lubisz chodzić po hipermarketach to po 10 godzinach pracy bedzi e to dla ciebie przyjemność.Wiec dlaczego negujesz pomysl zamykania hipermarketow w niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: Niedziela handlowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:49 Re: SLD prosi o opinię ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl Gość: kopik 27.07.2004 11:03 odpowiedz na list Zakaz handlu - wyniki ankiety Autor: sld_czestochowa Data: 26.07.2004 12:36 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list -------------------------------------------------------------------------------- Serdecznie zapraszam do zapoznania się z wynikami ankiety pod adresem: www.matyjaszczyk.prv.pl/ankieta Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi i komentarze. Pozdrawiam Krzysztof Matyjaszczyk Przewodniczący SLD w Częstochowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Niedziela handlowa IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.04, 12:21 Panie Langowski - demokracja to stan, w którym mogę zrobić zakupy w niedziele, bo tak mi się podoba, demokracja to natomiast nie jest zamykanie sklepów w niedzielę, bo taka wprowadzono ustawę. Zajmujemy się głupotami - bo taka ustawa to głupota, nic ponadto - natomiast nie zajmujemy sie istotnymi problemami - bezrobocie kwitnie, bieda, degeneracja, margines, głupota - może warto temu się przyjrzeć ? Rzeczywiście, już wielokrotnie czytałam o tym, aby pójść za ciosem i zakazać np. przyjmowania pacjentów w szpitalach w niedzielę - wszak lekarz też człowiek i poczciwy katolik, dlaczego ma pracowaćc w niedzielę, prawda ? Dlaczego kolejarze muszą pracowac w niedzielę ? - przeciez dla nich także niedziela jest dniem wyjątkowym, prawda ? Proponuję, aby grabarzom zakazać pracy np. w piątek - dlaczego piątek ma byc gorszy od niedzieli... Ludzie, wariujemy ! Panie Langowski, po rozum do głowy zakazuje sie chodzićc w każdy dzień tygodnia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaron Re: Niedziela handlowa IP: *.k.mcnet.pl 16.08.04, 12:28 I to jest właśnie wypowiedź zniewolonego umysłu. Przykład klasyczny. Zawężanie wolności, swobody wyboru to potrzeb konsumenckich. Głupoty nawet bieda nie tłumaczy. Ale kto jest w stanie zmienić człowieka, który jest produktem bardziej niż osobą? Oczywiście, że przepis nic nie da, bo nie można zadekretować zniesienia głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: Niedziela handlowa 16.08.04, 12:31 Gość portalu: dana napisał(a): > Panie Langowski - demokracja to stan, w którym mogę zrobić zakupy w niedziele, > bo tak mi się podoba, demokracja to natomiast nie jest zamykanie sklepów w > niedzielę, bo taka wprowadzono ustawę. demokracja to jest działanie w pewnych ramach ty masz niedzielę wolną, bo nikt jeszcze nie wpadł na głupi pomysł, żeby firmy same ustalały sobie dni wolne od pracy więc niech sklepy działają też w tych ramach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Niedziela handlowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 12:33 A to uważasz że w Niemczech, Francji, Anglii nie ma demokracji? Przecież tam markety zamknięte są we wszystkie niedziele i święta państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Niedziela handlowa IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 16.08.04, 13:28 W Anglii są makety zamknięte w niedziele? Od wczorajszej? W poprzednią były jeszcze otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 12:34 Skoro uważasz, że i takie uchwały (nie ustawy) powinny być podjęte droga wolna. Demokracja to wcale nie bezprawie i zapewnianie przyjemności jednym kosztem drugich. Przecież gdyby tak było, to każdy mógłby Cię napaść i ograbić. Dlaczego chętnych takiej rozrywki pozbawiać przyjemności. Wszak mamy, jak sama piszesz demokrację i wolność. Tylko czy sprawianie takiej przyjemności innym podobałoby Ci się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Niedziela handlowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 12:41 Szanowni Radomianie ! Ssmi sobie wybraliście radnych Nie wiem czy Wam to zapowiadali na wiecach przedwyborczych ale zrobili jako juz wybrani. Współczuje Wam bo nie znoszę jak kilka osób wie lepiej, chce lepiej,uszczęśliwi na siłę bo mądrość na ponad Waszą. Za Was zdecydowali. Myślę że wiecie co robić i jak wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 12:57 Czasem jeden człowiek wie lepiej niż tysiące. Szczególnie jeśli te tysiące mają zniewolone umysły. Ta uchwała ma bronić nie kupujących, a sprzedających, którzy nie widzą rodzin. Tylko mi nie pisz "Niech się zwolnią", bo odpowiem "Jak Ci się nie podoba to wyjedź". Na tym samym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Niedziela handlowa IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 16.08.04, 13:35 A jeśli sprzedający chcą pracować w niedziele, bo mają wtedy największe obroty i wtedy też jest najlepszy zarobek? Zniewolony umysł? Czym zniewolony ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 16:45 To zapytaj te panie, co siedzą na kasach w niedzielę, czy chce pracować w takim dniu. A będziesz miał odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Niedziela handlowa IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 16.08.04, 20:16 Była tu o tym już mowa na forum - chcą, bo pracują jedną niedzielę w miesiącu, którą sobie mogą odebrać innego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: do Marka i wszystkich popierających decyzję IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 01:53 Stawiam dolary przeciwko orzechom, że "te panie, co siedzą na kasach w niedzielę", znają większe przyjemności, niż siedzenie "na kasach" w którykolwiek dzeń tygodnia. Problem leży w tym, że za pracę w niedzielę ludzie nie są uczciwie wynagradzani. Gdyby byli, nie byłoby problemu ze znalezieniem chętnych do pracy w niedzielę. I tym powinni się zająć wszyscy "uszczęśliwiacze na siłę". Pełne pole do popisu mają tu związki, inspekcja pracy radni i parlamentarzyści, a nawet i wymiar sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zatroskany Re: Niedziela handlowa IP: *.ath.forthnet.gr 16.08.04, 12:49 Niestety sa ludzie, ktorzy tylko w niedziele moga takie zakupy zrobic.. Nikt nie uszczesliwi wszystkich. To musi byc wolny wybor co sie robi w swieta, niedziele i dni wolne. Ciesze sie, ze 1szy Maja nie jest juz obowiazkowy na pochod, przynajmniej to wywalczylismy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Kto zna blizej tych radnych? IP: *.client.comcast.net 16.08.04, 12:54 Jak to jest w tej Polsce, ze ludzie, ktorzy zostali wybrani do wladz lokalnych natychmiast po wyborze staraja sie robic wyborcom wbrew! I na nic protesty i zale - oni dzialaja wbrew i sa w tym dzialaniu stanowczy! Nie zajmuja sie likwidacja bezprawia (praca w handlu i innych sluzbach bez odpoczynku, placonych nadgodzin i i inne bezecenstwa) lecz dzialaja wbrew woli wyborcow! Dlaczego nie zajma sie walka z bezprawiem w konkretnych sprawach, konkretnych sklepach i supermarketach lecz wala na odlew po wszystkich? Po swoich wyborcach dzieki ktorym nie musza juz pracowac jako dozorcy, windziarze i inni kielbasnicy? Wcale nie jest latwiej przeforsowac taka uchwale niz zajac sie porzadkowaniem tej sfery pracy i bezprawia. Wiec dlaczego? Co chca przez to uzyskac? Chwilowy poklask KK? A co z Zydami swietujacymi w soboty? Pracownicy narzekajacy na prace w niedziele niech spojrza na niedzielna prace strazakow, policjantow i zolnierzy oraz pan bileterek w kinie oraz ratownikow na plazy. Widzialy galy co podpisywaly? Nieodpowiedzialnosc - teraz podpisze a potem sie zobaczy? W razie czego zaprotestuje! Gdy stewardessy zaczna narzekac na niedzielna prace? Znajdzie sie radny, ktory zechce zabronic niedzielnych lotow? Wiec o co chodzi z tym handlem? Dlaczego tylko handel? Pracownicy stacji benzynowych maja jednak pracowac w niedziele? Dlaczego? Benzyne mozna przeciez kupic w srode! Wydaje sie, ze te proby ograniczania dzialalnosci gospodarczej nie wynikaja z podawanych glosno argumentow(zalosnych co prawda ale podawanych)Prawda ukryta jest glebiej. Czy ktos zna blizej tych radnych co chcieliby to wprowadzic? Czym zajmowali sie przed wyborem? Jakie maja wyksztalcenie i doswiadczenie zyciowe, biznesowe lub kontakty srodowiskowe? Moze to cos wyjasni? Moze gdyby sie przyjrzec im blizej to wyjasniloby sie dlaczego i do czego tak naprawde daza wbrew woli swoich wyborcow? Powolywanie sie na przyklad niemiecki jest na zasadzie a u was murzynow bija! Przeciez na taki argument znajdzie sie argument z lista panstw gdzie gospodarka nie jest krepowana i sklepy sa otwarte w zaleznosci od woli wlasciciela (USA) Pelno biznesow pozamykanych w soboty - od razu wiadomo ze wlascicielami sa Zydzi i zamkneli je z wlasnej woli a nie z nakazu samorzadow. W niedziele maja otwarte! Wystarczy aby popierajacy dzialania radnych i solidarnosci(o ile jest ich wiekszosc!?) przestana kupowac w supersamach w niedziele i srody! Wtedy wlasciciele tych sklepow zorientuja sie sami, ze w niedziele i srody nie ma zadnego biznesu ( nie ma klientow) i czympredzej te sklepy w srody i niedziele zamkna! Znajdzie sie taka liczaca grupa nacisku? I to jest jedyny sposob na tego regulacje. No i jeszcze przeciez mozna protestowac z transparentami przy wyjsciach do tych sklepow. Wyjdzie wtedy mialkosc tych uszczesliwiaczy! System nakazowy - to juz przerabialismy - teraz jedynie mozna to regulowac instrumentami ekonomicznymi - a na to pan radny jest za cienki bolek! Pozdrowienia $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Kto zna blizej tych radnych? IP: *.t-s.pl 16.08.04, 13:03 Proponuję znieść administracyjny zakaz obrabiania Ciebie i Twojego mieszkania przez złodzieji. Jak zobaczą, że nie ma co kraść to nie będą. Po co bariery prawne i ograniczenia wolności. Zgadzasz się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beria Re: Kto zna blizej tych radnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 13:11 Po serwerach widać, że markety w całej Polsce ruszyły na z odzewem. Zatrudnili dodatkowych wyrobników przy komputerach żeby co niemalże minutę puszczali brednie nt wyższości życia kulturalnego w marketach nad wszystkim innym. Co bardziej ciemni obywatele naszego kraju podchwycą tą faryzeuszowską demagogię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: życie kulturalne w marketach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 02:04 A gdzieś Ty tu, Berio, wyczytał cokolwiek na temat życia kulturalnego w marketach?! Oj, bo dojdę do wniosku, że to Ciebie jakaś wraża siła zatrudniła, a Ty się kiepsko wywiązałeś z umowy, nie zadawszy sobie trudu przczytania postów i krytykujesz coś, co wogóle nie miało miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 13:09 Wszystkim, którzy są tak zapracowani, że zakupy muszą robić tylko w niedzielę, proponuję: "Pracujcie od niedzieli do piątku". Wtedy zakupy będziecie swobodnie robić w sobotę, nawet z całą rodziną, jeśli was to rajcuje. A wolną od handlu niedzielę zostawcie tym, co tego pragną. Wasza "demokracja i wolność wyboru" na tym nie ucierpią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Benzyne mozna wszak kupic w srode! IP: *.client.comcast.net 16.08.04, 13:31 Gość portalu: Marek napisał(a): > Wszystkim, którzy są tak zapracowani, że zakupy muszą robić tylko w niedzielę, > proponuję: "Pracujcie od niedzieli do piątku". Wtedy zakupy będziecie swobodnie> > robić w sobotę, nawet z całą rodziną, jeśli was to rajcuje. A wolną od handlu > niedzielę zostawcie tym, co tego pragną. Wasza "demokracja i wolność wyboru" na> > tym nie ucierpią. Tak jest - po co stacje benzynowe w niedziele czynne skoro benzyne mozna kupic w srode? Paranoja - a wybrani radni po wyborach w Polsce natychmiast robia swoim wyborcom wbrew i zajmuja sie pierdolami choc tyle innych spraw do uregulowania i napietnowania - np niestosowanie sie pracodawcow w duzych sklepach do prawa pracy! Tym sie solidarnosc nie zajmie? Pozdrowienia, $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Benzyne mozna wszak kupic w srode! IP: *.t-s.pl 16.08.04, 13:37 Masz tak zafajdany umysł bolszewicką propagandą socjalistów z Francji i Niemiec, że nie zauważasz prostych rzeczy. Za organizowanie Solidarności w hipermarketach bardzo wielu ludzi straciło pracę. W Radomiu również. A prawem pracy i jego egzekucją nie zajmują się samorządy. Gdybyś oczyścił swój mózg z bolszewickiego zacietrzewienia to tak prostą rzecz zauważyłbyś bez trudu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Solidarnosc szuka tematow zastepczych! IP: *.client.comcast.net 16.08.04, 15:10 A prawem > pracy i jego egzekucją nie zajmują się samorządy. Gdybyś oczyścił swój mózg z > bolszewickiego zacietrzewienia to tak prostą rzecz zauważyłbyś bez trudu. Dopilnowaniem aby dzialalo i bylo skutecznie egzekwowane - tak! Do tego sluza interpelacje i wnioski radnych i poslow. Solidarnosc nie zabrala sie za tepienie bezprawia stosowanego w zakladach pracy lecz tepienie wolnosci wyboru zwyklego obywatela! Taaa! Solidarnosc bowiem do wyzszych spraw stworzona zostala! I jeszcze ma czelnosc powolywac sie na Dekalog! Nastepny etap to nastepne grupy, ktore beda powolywac sie na Tore, inne na swiete ksiegi islamu. Pozdrowienia, $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: Solidarnosc szuka tematow zastepczych! 16.08.04, 15:32 Nastepny etap to nastepne > grupy, ktore beda powolywac sie na Tore, inne na swiete ksiegi islamu. a ty na zdrowy rozum tylko chyba jednak sa pewne braki w tym zakresie a ty pracujesz w niedzielę jeśli nie to szkoda, bo w imię wolności i prawa wyboru twój szef powinien sam wybierać dni dla ciebie wolne najlepiej takie nie sąsiadujące ze sobą ale będziesz miał fajnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Solidarnosc szuka tematow zastepczych! IP: *.client.comcast.net 16.08.04, 16:16 Widzialy galy jak podpisywaly! Pani bileterka w kinie nie moze narzekac, ze MUSI pracowac w niedziele, pan ratownik na kapielisku rowniez! Gdy nie pasuje ci uklad w pracy - zmien szefa! Idz do szkoly, na kurs - zrob papiery spawacza! Nie bedziesz musial w niedziele handlowac! Byly lapanki na kasjerow w supermarketach. Zlapali i nie puscili? $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Solidarnosc szuka tematow zastepczych! IP: *.t-s.pl 16.08.04, 16:48 Odpowiem Ci na Twoim poziomie. Nikt Cię tu nie trzyma. Mozesz wyjechać z Polski i poza nią szukać dobrobytu przez pracę w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan Socjalistyczne planowanie niedzieli! IP: *.chcgilgm.covad.net 16.08.04, 17:34 Drogi Marku - > Masz tak zafajdany umysł bolszewicką propagandą socjalistów z Francji i > Niemiec, że nie zauważasz prostych rzeczy. Prawem pracy i jego egzekucją zajmuje sie Inspekcja Pracy - warunkami pracy również - do tego jeszcze Sanepid. Przestali działać w Radomiu? Czyli ograniczają się do kasowania? Gdybyś oczyścił swój mózg z bolszewickiego zacietrzewienia to tak prostą rzecz zauważyłbyś bez trudu - nikt nikomu nie może w wolnym świecie ustawiac sposobu spędzania czasu na sposób jedynie słuszny. Słuszny przez Dekalog czy też może Torę albo święte księgi islamu? System nakazowy się skończył. Teraz wystarczą bodźce ekonomiczne. Na to jednak zaradni radni radmoscy są za cienkie bolki. Wyzbądź się bolszewickiego zacietrzewienia i spójrz po nowemu. Bolszewizm w Polsce się mocno jeszcze trzyma patrząc na Twoje posty ale przeciez nowe już nadeszlo do Polski kilka lat temu. Nie zauważyłeś tego jeszcze? Nowe już przyszło i bolszewickie metody nakazywania takiego a nie innego spedzania czasu nie powinny w Polsce mieć miejsca. Jesteś jeszcze taki homo sovieticus - nakazać, zabronić wzmocnić, zaplanować, walczyć o pokój i szczęśliwość ludu pracującego. Pamiętasz jak nam planowali w niedzielę czyny społeczne przy grabieniu trawników? To już w Polsce powinno się skończyć! Niech czym prędzej paruje i znika bolszewicko socjalistyczna propaganda. Pozdrowienia, $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: Niedziela handlowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 02:11 A nie wlazło Ci, Marku, że niejeden pracownik - nie tylko supermarketu - po prostu nie jest w stanie skorzystać z Twojej, jakże kuszącej, propozycji i pracować tylko "od niedzieli do piątku"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Niedziela handlowa IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.08.04, 13:18 zdecydowanie dobry pomysl! moja ciocia nie musiala cala niedziele siedziec w pracy tylko mogla zabrac rodzine na wyjazd nad zalew w Domaniowie. A przeciez pensji jej nie obnizyli a po drugie to tylki kilka godzin w miesiacu. a dla rodzi naprawde zapracowanych ktorzy nie maja czasu robic zakupow zostaly janki :D:D:D szczesliwej drogi!!! Ten pomysl jest bardzo dobry! Nie dajmy sie zwariowac. Tylko Hypernova warjuje z tymi obnizakami, ale jakbysmy jak glupole nie latali za tymi obnizakami to bylby spokoj. Pozdrawiam. I powpieram - baaardzo dobry pomysl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Niedziela handlowa IP: 195.136.120.* 16.08.04, 13:26 Glupota radnych jest jak laska ... - nieograniczona! A przeciez to tez ludzie! Radnym moze byc: pracownik fizyczny, fryzjerka, emerytowany zolnierz. Nic nie ujmujac tym zawodom ( bardzo dobrze ze sa ) nagle ci ludzie maja decydowac o mnie - co ja mam robic z wolnym czasem. To jest polityczny ( ideologiczny ) terror! Traktuja nas jak STADO BARANÓW, a zycie pokazuje, ze MAJA RACJE! Tylko dlaczego nasi wlodarze nie organizuja imprez na wolnym powietrzu, pikników, zabaw, itp? ROBIC SIE NIE CHCE? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Niedziela handlowa IP: *.t-s.pl 16.08.04, 13:41 Akurat w Radomiu przez tydzień organizowane były imprezy z udziałem wielu gwiezd polskiej estrady. Gdzie Ty wtedy byłeś. A żebyś mógł swobodnie kupować to sam pracuj od niedzieli do piątku i w soboty możesz robić zakupy aż do usranej śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek KREM NIVEA IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 13:38 Wszyscy dobrze wiemy od ilu lat ten krem jest na rynku i nigdy nikt na niego nie narzekal. Wiec po co kupowac superkosmetyki za kosmiczne pieniadze, jak rownie dobrze mozna kupic zestaw NIVEA, ktory naprawde jest super. Tego tez nigdy nie pojme, choc juz sie przekonałem, że Polacy to idio... Jak nie macie co robic z kasa to kupcie 0,5 litra wodki 1 kg kielbasy 1 chleb, musztarde ketchup i idzcie na ognisko lub grila lub barbaqiu.Jak to zwał tak zwał, przynajmniej dobrze sie pobawicie. Tylko jest jeden warunek. Czy wy macie przyjaciół , z którymi możecie zrobić grila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: KREM NIVEA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 16:14 Widzę że każde miasto ma swojego "Marka" który próbuje decydować kiedy pracować, kiedy robić zakupy, gdzie iść z rodziną.No coż tacy ludzie z monopolem na rozum po prostu są w całej Polsce. Pełni obelg, wyzwisk ale tak kochający ludzi że ich koniecznie chcą uszczęśliwić. Słyszałam, że macie 30 procentowe bezrobocie Ja mieszkam w mieście z 10 procentowym ale nasi radni nie miewają takich pomysłów I jeszcze jedno proponuję aby wszyscy zwolnieni z pracy wytąpili do inicjatora tego pomysłu o rekompensatę straconych dochodów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Antysamolub IP: *.komtech.com.pl 16.08.04, 16:51 Jak czytam większość tych wypowiedzi to w głowie mi sie nie miesci że ludzie moga byc tak egoistyczni i samolubni. Wszyscy dostrzegaja tylko wlasny czubek nosa, podnoszą larum o to że nie będą mogli pojść na spacer w niedzielę do supermarketu. Zwróćcie uwagę "egoiści" na pracowników tych sklepów, myslicie że oni nie chcieliby chociaż w niedzielę zrobić czegoś na co mają ochotę? Dlaczego w wiekszość głosów na tym forum jest autorstwa egoistów ktorzy wpadli w tryby którymi sterują promocje i hipermarkety. Nie usprawiedliwiajcie swojej choroby troską o ewentualnie zwolnionych pracowników> uwazam że pomimo waszych "troskliwych" wypowiedzi takich zwolnień nie będzie. A to wynika choćby z faktu że w ciagu tych 3 godz. otwarcia ruch w tych sklepach będzie tak duży że będzie trzeba zapenić obsadę, poza tym jeżeli jeden i drugi spacerowicz - egoista nie pojdzie do sklepu w niedzielę to pojdzie w sobotę a tam zamiast dotychczas otwarych 5 kas będzie otwartych 10. I nie mogę słucha egoistycznych wypowiedzi o tym że jak nie chcą tam pracować to nie muszą, tylko kto wtedy cię egoisto obsłuży, poza tym to że nie mogą znalezc innej pracy nie uprawnia cie do tego ze mozesz nimi wzgardzac chodzac tam w niedzielę i denerwować ich swym szpanerskim spacerkiem, a dodatkowo niektorzy z Was pewnie maja pretensje ze o 21 w niedzielę Pani kasjerka nie jest dostatecznie miła dla szpanera - egoisty.Czy wiecie że nieoficjalnie pracownicy Waszych świątyń - hipermarketowych przyznają że są za zakazem? Gdzieś przeczytałem że Leclerc otwierając sowje podwoje dla egoistów i szpanerów rodzinnych nie zwiększył zatrudnienia nawet o 1 osobę. Sądzę że teraz jeszcze do akcji powinna wejsć inspekcja pracy i skontrolować warunki zatrudnienia pracowników np. czas pracy wykonany a czas pracy wpisany w umowę. Egoiści jeżeli mówicie że pracujecie po 10 godz. dziennie przez 6 dni w tyg. i nie macie kiedy zrobić zakupów tzn ze siebie zalujecie a tych pracowników zaspokajacych wasze niezorganizowanie i chęć spacerowania po markecie nie. Także uważam wasze slogany o wolności za śmieszne bo obnażają tylko wasz egoizm i spaceromanię po marketach. Chcecie wolności dla siebie a innym ją ogrzniczacie. Ps. Kiedyś bylem świadkiem zdarzenia jak dwóch kierowników niemieckich w jednym z supermarketów przyglądłao się jak klienci robią zakupy. W penym momencie usłyszałem jak jeden do drugiego skomentowal szał zakupów kurczaków w tym sklepie tłum z niemieckiego: "Nie przejmuj się polaczki kupią wszystko" byla to odpowiedz na sugestię jednego z nich że te kuraczaki nie nadają się teoretycznie do spożycia. Co do wstydu który podobno znów stał sie udzialem Radomian to poczytajcie jak kolejne miasta chcą wprowadzić podobne wstydliwe zakazy. Pozdrawiam Samolubów i egoistów, życzę wam chociaż kszty pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Antysamolub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:01 A jeśli ich zwolnią z pracy jak sie będziesz czuł. Czy nie ma ludzi którzy chcą pracować w niedzielę a wolne wziasc w inny dzień Nikt nikomu nie każe pracować inaczej niż w kodksie To pracodawca winien tak ustawic organizacje pracy że by było wygodne dla klientów i zgodne z przepisami przacy.Czy to egoizm jeśli sie komuś życzy pracy? A osobiste doświadczenia są dobre ale nie mogą przesłaniać, że żyjemy w Polsce i sami sobie gotujemy ten los.Trzeba słuchac społęczeństwa bo bardzo długo nikt sie z nim nie liczył i teraz tego już sobie nie odbierzemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Antysamolub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:10 A tak dodatkowo w innych miastach to po prostu nie przejdzie Inny układ. I chyba dobrze, że sie uczą na błędach u innych A jeśli idzie o to samolubstwo to jest to argument z grupy: po co ci prąd w nidzielę, w poniedziałek zgłoś nie preszkadzj ludziom, głowa cię boli do poniedziałku ci przejdzie. I można mnożyć. Kto nie chce niech nie pracuje, kto chce do pracy.Do czasu kiedy miały byc zamknięte tylko markety, sklepikarze aż piali, teraz jak tez ich dotknęło jakos ciszej.I takie jest życie. I nie ma samolubstwa w tym, że ktoś chce żyć wg swego modelu. Krzywdy nie robi.A jak pracownik woli niedzielę wolną to jego wybór.Też mu wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Antysamolub IP: *.t-s.pl 16.08.04, 17:17 A jeśliby ktoś ustanowił sobie własny model polegający na okradaniu Cię, gwałceni i maltretowaniu to też zaakceptowałabyś jego wybór?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $tefan socjalizm aż tryska z wypowiedzi Marka IP: *.chcgilgm.covad.net 16.08.04, 17:45 Gość portalu: Marek napisał(a): > A jeśliby ktoś ustanowił sobie własny model polegający na okradaniu Cię, > gwałceni i maltretowaniu to też zaakceptowałabyś jego wybór?? Nikt w wolnym świecie tego nie zaakceptuje. Walisz jednak ni z gruchy ni z piertuchy. Może chcesz nam wmówić, że w Polsce ludzie którzy podpisali umowę dobrowonie - godząc się na warunki umowy są" okradani gwałceni i maltretowani" Tam u Was w Radomiu Inspekcja pracy też czyje się okradana, zgwałcona i zmaltertowana - i przez to nie robą tego do czego podpisali umowę? Sanepidziątka również maltretowane i gwałcone? Czy to tak jest w Polsce(w Radomiu), że praca jest dopustem bożym a nie radością i spełnianiem się w posłudze(płatnej) dla innych? To przecież takie socjalistyczne - narzekać na pracę, którą się wykonuje, dobrowolnie podpisawszy przedtem umowę. Nieprawdaż? $tefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: socjalizm aż tryska z wypowiedzi Marka IP: *.t-s.pl 17.08.04, 08:26 Tak. Ci ludzie są maltretowani psychicznie i okradani. Umowy podpisali na 8 godz. a pracują 12 i więcej, wcale nie dostając za to rekompensaty. Powiedz te tyrdymały o mozliwości odejścia z pracy matce 4 dzieci która jest jedyna pracującą w domu. Albo zonie maltretowanej przez pijanego męża, albo dziewczynie z biednej rodziny molestowanej przez szefa. One też mogą odejść, a mimo to zostają. Zastanów się dlaczego??? A jesli dbałośc o szacunek dla człowieka uważasz za socjalizm to Twój problem. Ja wolę mówić o chrześcijańskiej wrażliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no tak.. Re: socjalizm aż tryska z wypowiedzi Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 11:49 jak zwykle chrzescijanie najwiecej krzycza:Dnie no..looz:)a tk w ogole marek i inni co sa "za"..powtarzacie sie..wymyslcie cos nowego bo tego sie juz czytac nie da:)demokracja madafaka!a co do tych kobiet...dlatego ze jest bieda i nie ma zatrudnienia,chca pracowac tez w niedziele bo to jedyna droga do zarobienia na chleb!bosh..ciemnota Odpowiedz Link Zgłoś
paulos32 Re: socjalizm aż tryska z wypowiedzi Marka 17.08.04, 09:03 > To przecież takie socjalistyczne - narzekać na pracę, którą się wykonuje, > dobrowolnie podpisawszy > > przedtem umowę. Nieprawdaż? > $tefan Wiesz może cię zaskoczę, ale mam poglądy liberalne, niektórzy twierdzą że wręcz skrajne. Ale wolność moim zdaniem kończy się tam, gdzie wkracza w sferę swobód innej osoby. Gdyby w Polsce wybór pracy w hipermarkecie czy innym sklepie nie był koniecznością z braku alternatywy, to bym się nie sprzeciwiał otwieraniu sklepów w niedzielę. Pracujesz tam więc sam wybrałes. Ale jak wiesz jest inaczej - pracujesz tam bo nie ma gdzie indziej pracy. I dlatego jestem przeciwnikiem handlu w niedzielę, bo szkoda mi tych ludzi, którzy muszą dla przyjemności niektórcyh pracować w ciężkich warunkach w niedzielę. trochę emmpatii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: KREM NIVEA IP: *.t-s.pl 16.08.04, 17:03 Sugerujesz, że gdzieś Ci ubliżyłem. Jeśli tak, to pokaż gdzie, a jeśli nie, to dlaczego kłamiesz? Nie zamierzam uszczęśliwiać nikogo na siłę, ale to Tobie nie podoba się zakaz handlu w niedzielę i to Ty uważasz, że kupując w niedzielę ludzie są szczęśliwsi. Ja staram się zrozumieć tych ludzi, którzy muszą w niedzielę siedzieć w markecie, zamiast nad wodą z rodziną. Przecież to hipermarkety zajęły niedziele, które wcześniej były wolne. To pęd do zysku za wszelką cenę tak pcha właścicieli do bezwzględnego wykorzystywania ludzi będących w przymusowej sytuacji ze względu na właśnie 30% bezrobocie. Jeżeli u was jest tylko 10% bezrobotnych to nie możecie zrozumieć co to znaczy przymus ekonomiczny. Podobna sytuacja dotyczy molestowanych w pracy kobiet, które nie reagują na ewidentne przestępstwo, bo boją się stracić pracy. Gdybyś raz znalazła się w pozycji ofiary lepiej zrozumiałabyś o czym piszę. Czasem tylko interwencja z zewnątrz może przywrócić człowiekowi jego naturalne prawa obywatelskie i godność człowieka. Tak jak w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: KREM NIVEA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 17:23 Mam wrażenie ,że diagnoza internetowa badania inteligencji, światopoglądu i filozofii które na niego wpłynęły nie jest powszechnie stosowana. Cytuję więc "Masz tak zafajdany umysł bolszewicką propagandą socjalistów z Francji i Niemiec, że nie zauważasz prostych rzeczy. Za organizowanie Solidarności w hipermarketach bardzo wielu ludzi straciło pracę. W Radomiu również. A prawem pracy i jego egzekucją nie zajmują się samorządy. Gdybyś oczyścił swój mózg z bolszewickiego zacietrzewienia to tak prostą rzecz zauważyłbyś bez trudu." Myślę że nie wszyscy muszą znać się na PIP, kodeksie i zadaniach samorzadu. Nie znaczy to że są gorsi, głupsi,czy winni pogardy. Znam historię i rolę Radomia w niej. Ale w tym wypadku pomysł uważam za chybiony. Zreszta historia pokaże. Niech każy zostanie przy swoim osądzie Z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: KREM NIVEA IP: *.t-s.pl 16.08.04, 17:34 Widzę, że piszesz również pod nickiem Stefan. Bo to jemu tak odpowiedziałem, a było to na jego poziomie. Inaczej by nie zrozumiał. Przeczytaj na co odpowiadałem. Nadal nie rozumiem gdzie Ci tym ublizyłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: KREM NIVEA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 18:07 dyskutować można na argumenty. Myślę że lekceważysz ludzi jeśli piszesz " Czasem jeden człowiek wie lepiej niż tysiące. Szczególnie jeśli te tysiące mają zniewolone umysły" Skąd wiesz jaki kto ma umysł. Osoba pisząca ma takie zdanie I ma do tego prawo. Ma prawo nie zgadzać się z tym waszym radnym. I tylko tyle.Nie jest oszołomem, nie wolno jej ubliżać ludziom którzy uważają inaczej Ale ma prawo do własnego zdania.To wcale nie znaczy, że co niedzielę zabiera do marketu rodzinę Ale to jej prawo decydowania I nikt nie powinien jej obrażać.Jeśli ja jestem przeciw karze śmierci to nie znaczy że chce kogoś zabić. Jeśli jestem przciw ograniczeniu handlu przy tym bezrobociu to nie znaczy że przyjade do marketu na zakupy.Ja chcę tylko abym nie była traktowana jako zniwolony umysł dlatego że mam inne zdanie.Bo w tym względzie mam sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: KREM NIVEA IP: *.t-s.pl 17.08.04, 08:31 Widzę, że ta dyskusja zmusiła Cię do zastanowienia się nad sobą. Kontynuuj, a dojdziesz do takich wniosków jakie ja tu prezentuję. A zniewolony umysł nie jest przyczynkiem do obrażania się, tylko do poważnej refleksji. Zastanów się co chciał powiedzieć ks. Tiszner mówiąc o Polakach "homo sovietikus". A jeśli uważasz, że określenie np Papieża mądrzejszym od Ciebie jest dla Ciebie obraźliwe, to niestety Twój problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: lekarstwo na molestowanie kobiet w pracy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 02:37 Marku, jesteś genialny!!! Podsunąłeś mi pomysł, jak rozwiązać problem molestowania kobiet w pracy. Wystarczy zabronić zatrudniania kobiet wogóle. Ale to proste! Że też nikt wcześniej na to nie wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: lekarstwo na molestowanie kobiet w pracy IP: *.t-s.pl 17.08.04, 08:34 Będą molestowani mężczyźni. Problem tkwi gdzie indziej. To źle pojęta tzw wolnośc jest praprzyczyną tego typu przestępstw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: idźcie na grila IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 02:20 Nie cierpię grila (śmierdzi!). I jaki ma z tym związek krem nivea? Odpowiedz Link Zgłoś