Dodaj do ulubionych

OGŁASZAM PRZETARG

IP: *.4it.net.pl 06.05.02, 14:56
ZAINTERESUJCIE SIĘ PROSZĘ TYM CO WYRABIAJĄ NASI URZĘDNICY.
Zbulwersowała mnie dziś informacja na temat przetargu na remont miejskiego
odcinka E7.
Był przetarg, który wygrała firma z ludźmi z woj. świętokrzyskiego. Co na to
nasi radomscy pracodawcy i pracownicy. Czy miasto choć trochę daje szansę
radomskim firmom. Czy próbuje je wspierać? Czy radomskie pieniądze muszą stąd
wypływać? Czy władze interesuje własny tyłek i chadzanie po balach, galach,
pozują do zdjęć itd..
Dlaczego nasze miasto nie da pracy naszym mieszkańcom. Nie tylko kasa się
liczy. Niedługo kolejka do urzędu pracy się wydłuży, i mam nadzieję, że ci
którzy decydują o naszych pieniądzach też tam będą stać. A miastem niech rządzi
ktoś z kielc.
Pozdrawiam Arecki
Obserwuj wątek
    • Gość: jdk Re: OGŁASZAM PRZETARG IP: *.ipartners.pl / *.bcf.pl 07.05.02, 17:09
      Jest to bardzo ciekawa i tylko z pozoru prosta kwestia.

Bo jaka firme lepiej wybrac: tansza (i zalozmy ze lepsza, a przynajmniej nie
      gorsza) ale "obca" (tu: kielecka), czy tez drozsza (i byc moze gorsza),
      ale "swoja" (tu: radomska)?

Ja bylbym za tym, zeby kierowac sie jednak kryterium jakosci i ceny w pierwszej
      kolejnosci. Moze to okazac sie tansze w dlugim okresie - wyobrazmy sobie droge,
      ktora po paru miesiacach lub latach zaczyna sie sypac (vide kawalek E77 kolo
      Selgrosa, Zolkiewskiego kolo Hypernovej). W sumie po tej drodze bedziemy
      jezdzic wszyscy. Wiec moze lepiej zaplacic wiecej, wzglednie wybrac firme obca
      i miec produkt wyzszej jakosci? Moze to okazac sie tansze.

Do tego samorzady lokalne i ogolnie instytucje publiczne ograniczane sa ustawa
      o zamowieniach publicznych, ktora okresla kryteria wyboru dostawcy. Zdaje sie,
      ze zabrania ona dawania preferencji firmom lokalnym lub inaczej:
      dyskryminowania okreslonych firm.

Jak to wyglada w praktyce i do czego ta ustawa sluzy, to juz zupelnie inna
      bajka. Ustawa ta zacheca czesto do kompromisu jesli chodzi o jakosc i wybrania
      oferty tanszej, ale gorszej. Jest to dzialanie krotkowzroczne i czesto okazuje
      sie, ze na dluga mete duzo drozsze.

A teraz inna kwestia: czy w przypadku duzych projektow nie powinno byc jednak
      preferencji dla firm lokalnych? Wydaje mi sie, ze gdyby dalo sie wymyslic
      rozwiazanie, ktore nie naruszaloby zasad wolnego rynku, a przede wszystkim nie
      odbywalo sie kosztem ceny i jakosci uslugi, to bylbym za. W sumie gdy zleca sie
      cos lub kupuje jako osoba prywatna, ma sie przeciez prawo skorzystac z uslug
      kogo chce i zaplacic cene taka, jak sie chce - nawet wyzsza.

Problem z samorzadami i instytucjami publicznymi polega jednak na tym, ze
      decyzje o wydawaniu pieniedzy publicznych podejmuje w imieniu wielu osob
      (spolecznosci lokalnej lub wiekszej) zwykle jedna osoba lub waskie grono osob,
      a jak widac z praktyki bardzo czesto nie kieruja sie one bynajmniej interesem
      tych spolecznosci. Stad koniecznosc ograniczenia w jakis sposob ich dowolnosci -
      co w praktyce i tak sie nie zawsze sprawdza, gdyz jak ktos ma zle zamiary to i
      tak zawsze znajdzie droge, zeby obejsc ograniczenia.

I w ten sposob znow wracamy do kwestii uczciwosci w zyciu publicznym. A moze
      raczej uczciwosci w ogole.

Pozdrawiam!
      • Gość: rainbow Re: OGŁASZAM PRZETARG IP: *.internet.radom.pl 07.05.02, 18:05
        Ludzie, o czym wy mówicie? Teraz jest nowa ustawa o zamówieniach publicznych,
        przeczytajcie ją , to dowiecie się kogo sie wybiera...
        • Gość: Robo Re: OGŁASZAM PRZETARG IP: *.js.dial-in.ats.pl 10.05.02, 09:35
          Gość portalu: rainbow napisał(a):

> Ludzie, o czym wy mówicie? Teraz jest nowa ustawa o zamówieniach publicznych,
          > przeczytajcie ją , to dowiecie się kogo sie wybiera...

I co z tego jak się chce to sie zawsze da swojej firmie kilka punktów wiecej tak
          ja to byłow przypadku Barszczyńskiego z SLD. Co z tego ze Włodarczyk dostał za to
          wyrok!!!!!
    • max1234 Re: OGŁASZAM PRZETARG 13.05.02, 10:13
      Gość portalu: arecki napisał(a):

> ZAINTERESUJCIE SIĘ PROSZĘ TYM CO WYRABIAJĄ NASI URZĘDNICY.
      > Zbulwersowała mnie dziś informacja na temat przetargu na remont miejskiego
      > odcinka E7.
      > Był przetarg, który wygrała firma z ludźmi z woj. świętokrzyskiego. Co na to
      > nasi radomscy pracodawcy i pracownicy. Czy miasto choć trochę daje szansę
      > radomskim firmom. Czy próbuje je wspierać? Czy radomskie pieniądze muszą stąd
      > wypływać? Czy władze interesuje własny tyłek i chadzanie po balach, galach,
      > pozują do zdjęć itd..
      > Dlaczego nasze miasto nie da pracy naszym mieszkańcom. Nie tylko kasa się
      > liczy. Niedługo kolejka do urzędu pracy się wydłuży, i mam nadzieję, że ci
      > którzy decydują o naszych pieniądzach też tam będą stać. A miastem niech rządzi
      >
      > ktoś z kielc.
      > Pozdrawiam Arecki

nie warto o tym mówić
      proponuje spółce Włodarczyk, Barszczyński, Ukleja nadać nazwę "PRZETARG"
      • oscar4 Re: OGŁASZAM PRZETARG 14.05.02, 10:09
        max1234 napisał(a):

> Gość portalu: arecki napisał(a):
        >
        > > ZAINTERESUJCIE SIĘ PROSZĘ TYM CO WYRABIAJĄ NASI URZĘDNICY.
        > > Zbulwersowała mnie dziś informacja na temat przetargu na remont miejskiego
        >
        > > odcinka E7.
        > > Był przetarg, który wygrała firma z ludźmi z woj. świętokrzyskiego. Co na
        > to
        > > nasi radomscy pracodawcy i pracownicy. Czy miasto choć trochę daje szansę
        > > radomskim firmom. Czy próbuje je wspierać? Czy radomskie pieniądze muszą s
        > tąd
        > > wypływać? Czy władze interesuje własny tyłek i chadzanie po balach, galach
        > ,
        > > pozują do zdjęć itd..
        > > Dlaczego nasze miasto nie da pracy naszym mieszkańcom. Nie tylko kasa się
        > > liczy. Niedługo kolejka do urzędu pracy się wydłuży, i mam nadzieję, że ci
        >
        > > którzy decydują o naszych pieniądzach też tam będą stać. A miastem niech r
        > ządzi
        > >
        > > ktoś z kielc.
        > > Pozdrawiam Arecki
        >
        > nie warto o tym mówić
        > proponuje spółce Włodarczyk, Barszczyński, Ukleja nadać nazwę "PRZETARG"

:))))))))))))))))))) dobre

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka