Dodaj do ulubionych

Inteligencja

IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 31.12.04, 09:34
W dziszejszej Wyborczej jest świetny artykuł prof. Jedlickiego na temat
inteligencji. Polecam . Może po jego przeczytaniu wrócilibyśmy do dysputy na
ten temat na forum,. Mniej więcej przed rokiem ten wątek pojawił się ,
próbowałem aktywnie go rozwijać jednak umarł.... Może tym razem będzie
lepiej?
Obserwuj wątek
    • Gość: Barnaba Re: Inteligencja IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 31.12.04, 23:32
      A w Radomiu jest w ogóle grupa społeczna, którą można nazwać inteligencją ?
      Najlepszy dowód, to olbrzymi odzew na Twoją propozycję dysputy na ten temat.
    • Gość: szukający Re: Inteligencja IP: 213.199.199.* 01.01.05, 16:31
      A ja słyszałem tylko o grupach interesu dążących do przejęcia władzy. No cóż,
      to m. in. wynik oddziaływań tzw. środków masowego komunikowania. Nie
      uświadczysz dziś w Polsce nikogo, kto prezentował by Polską Rację Stanu. No
      może z nielicznymi wyjątkami. I nie jest to GW. Ale żeby je znależć trzeba
      tylko zobaczyć kto, dla tych poprawnych politycznie, jest zły.
      A inteligencja, no cóż, chyba się nieźle zakonspirowała. Bo ledwo
      prześwituje.
    • Gość: ziom Re: Inteligencja IP: *.pl 01.01.05, 16:36
      bez przesady, już niech nikt nie mówi, że w Radomiu nie ma inteligencji!
      • Gość: ro_go Re: Inteligencja IP: 193.111.144.* 01.01.05, 17:24
        W Radomiu jest kilka grup inteligencji.Najbardziej wybija ta ubrana w
        dresy,przynajmniej mają jasno określony cel którego się trzymają:okraść a jak
        nie to za***ać.Reszta wypada raczej blado.
    • Gość: Klementynka Re: Inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 18:21
      Zastanawiam się, czy inteligencja w ogóle jeszcze istnieje. Przynależność do
      tej klasy determinował przecież nie tylko poziom wykształcenia (który, nawiasem
      mówiąc, leci w społeczeństwie na łeb, na szyję, wbrew nachalnej propagandzie),
      ale również pewien zespół postaw, poglądów i zachowań, które dziś zanikają.
      Nawiasem mówiąc, termin "inteligencja" oznaczający klasę społeczną istnieje
      tylko w językach wschodnioeuropejskich. Tak zwany Zachód nie zna tego pojęcia.
      • Gość: Klara Re: Inteligencja IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.01.05, 22:57
        Inteligencja to leży w Katyniu i Miednoje
        • Gość: Izydor Re: Inteligencja IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.01.05, 16:17
          Szanowna pani Klaro chyba nie zalicza pani do inteligencji stójkowych policjantów ,leśnikow,listonoszy, zawodowych zołnierzy,itp...którzy oprócz inteligencji byli tam mordowani.
          Wszyscy wymordowani nie nie tworzyli w Polsce przedwojennej inteligencji.
          I nie jest prawdą ,że cała inteligencja w czasie wojny została wymordowana.
          Nie bede przytaczał przykładów bo one są oczywiste...
          Natomiast inteligencja radomska w widoczny sposób widac nie ma ośrodka do wyrażania swoich ekspresji,nie ma rodzimych wodzirei którzy by byli siłą napedową takich spotkań i dykusji.
          W naszym mieście jes dużo ciekawych i utalentowanych ludzi w rożnych kierunkach.I nie dla wszystkich to pobywanie na ziemi zaczyna sie i kończy tylko na gonieniu za pieniądzem ...są ważniejsze powody i wartości, które ONI zauważają.
          Nie bójmy się matołów i nieuków, ktorzy na tym forum opluwaja inteligencję.
          A co im pozostalo jeżeli oni nie rozumieja ponad 70% czytanego tekstu i poza inwektywami nic nie moga drugiemu człowiekowi zaoferować.
          Wiecznie oni nie będą życ a po takim ich życiu nic nie pozostanie poza smrodem.

Czy tego chcemy czy nie chcemy to kiedyś musi wytrzelić
          • Gość: dr..... Re: Inteligencja IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.01.05, 16:28
            Ale gdzie to ma być , kto prowadzić lub kto ma to zapoczątkować?
          • Gość: Ucz się synku. Re: Inteligencja IP: 213.199.199.* 02.01.05, 16:30
            "chyba nie zalicza pani do inteligencji stójkowych
            policjantów ,leśnikow,listonoszy, zawodowych
            zołnierzy,itp...którzy oprócz inteligencji byli tam mordowani"
            Bluźnisz synku, a do tego jestes nieukiem. Tam właśnie leży kwiat
            inteligencji. Po wojnie zostało w Polsce 5% inteligenji przedwojennej. Kogo nie
            zamordowali bolszewicy i niemcy, ten musiał uciekac. Dlatego kwiat dzisiejszej
            inteligencji polskiej jest w Ameryce, Australii itd. W czasie stanu wojennego z
            Polski uciekło 800tys ludzi. Myślisz że to byli rolnicy i robotnicy?
            • Gość: Izydor Re: Inteligencja IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.01.05, 16:46
              ...skoro tak dużo uciekło to jednak wszystkich nie wymordowano...zgodzi się pani..
              I na pani miejscu nie wyzywałbym innych od nieuków bo to źle świadczy nie o mnie tylko o pani.To znaczy że tych co pozostali i tworzyli Wajda,Różewicz,Herbert,Kawalerowicz,Szymborska i inni... nie uważa pani za inteligencje tylko ostatni, którzy w ogóle istnieli i cokolwiek wartościowego tworzyli to ci co zginęli lub uciekli.Kraj bez inteligencji ginie.To powinno nas nie być.Nas czyli POLSKI a dzieki Bogu istniejemy.
              Takie rozumowanie jak to mówił mój znajomy jest "słabosilne".
              Oczekuję dalszych inwektyw z pani strony .
              NIEUK
              • Gość: Ucz się synku. Re: Inteligencja IP: 213.199.199.* 02.01.05, 17:12
                Poraziła mnie Twoja niewiedza na temat Katynia. Może mnie oświeć ile i jakich
                książek przeczytałeś. Czy wiesz kto to jest żdzisław Peszkowski?
                • Gość: xyz Re: Inteligencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:42
                  No właśnie. Miało być o inteligencji a skończyło się jak zawsze. Czyli inwektywami. Ech... To może sprecyzujmy jakie kryteria decydują o tym, czy ktoś należy dotej grupy, czy nie ? Według mnie tzw. inteligent nie musi być absolwentem wyższej uczelni. Zwłaszcza, że na niektórych poziom nauczania jest żałosny. Czy inteligentem można nazwać absolwenta, który nie przeczytał żadnej ksiązki, nie wie, kto to Strindberg, Llosa, który nie był nigdy w operze w teatrze ?
                  • Gość: :-( Re: Inteligencja IP: 213.199.199.* 02.01.05, 18:35
                    No i co z tą inteligenją... Pytanie które aż boli... Ponoć inteligentem jest
                    każdy, który się nim czuje. chodzi tylko o to czy ma pociąg do wiedzy, widzi i
                    chce poprawić swoje błędy, kocha swoją "ojcowiznę" Dzisiejsze media nie kreują
                    takiej inteligencji. Patrzę na TVNie jak inteligenci robią z siebie "małpy w
                    cyrku" Komercja. Trzeba szukać odpowiednich wzorców. Komunizm zwichnął nam
                    kawał życia i wykoślawił światopogląd. Żeby odnależć jakieś wartości i prawdę
                    trzeba się dobrze naszukać. Można rzec, że w dzisiejszych czasach prawdziwy
                    inteligent ociera się o depresję. Złodziejstwo i prywata górą. I nikt z tej
                    najwyższej inteligencji nie powie: to jest dobre, a to złe. A jak powie, to go
                    media poprawne polityczne zeszmacą.Czarno widzę.
                  • Gość: Izydor Re: Inteligencja IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.01.05, 18:37
                    Zaczynam coraz bardziej wierzyć w to, że Pani też należy do tych co rozumieją tylko 70% tego co jest napisane i sprowadza Pani całą dykusję tylko do "Katynia".
                    Ps.niestety wiem i znam go z telewizji i jego działalność, a Pani mogłaby pisać nazwisko Ks.prałata Zdisława Peszkowskiego bez błędów .Po prostu jest mi za Panią wstyd,to jest niechlujstwo.
                    • Gość: Ucz się synku. Re: Inteligencja IP: 213.199.199.* 02.01.05, 18:57
                      Coś mi czcionka źle wybiła ale ty też zjadłeś literę. Ks. prałat doktor
                      Zdzisław Peszkowski jest kapelanem Rodzin Katyńskich. Gdybyś przeczytał jakies
                      jego publikacje, nie wypowiadał byś się tym tonem o tej zbrodni. I nie badź
                      ordynarny, tylko się ucz.
                      • Gość: Klara Re: Do Pana Izydora IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.01.05, 19:16
                        Po Pana wypowiedzi o stójkowych policjantach, leśniczych, listonoszach i
                        zawodowych żołnierzach zamordowanych w Katyniu i Miednoje specjalnie sięgnęłam
                        do żródeł tj. "Zbrodni katyńskiej w świetle dokumentów z przedmową
                        gen.Władysława Andersa" wydanie londyńskie z 1982r.
                        W Katyniu obok oficerow zawodowych wymordowano;
                        21 profesorów i docentów polskich szkół akademickich
                        przeszło 300 lekarzy wojskowych i cywilnych w tym wielu wybitnych specjalistów
                        kilkuset prawników: sędziów, prokuratorów i adwokatów
                        kilkuset inżynierów
                        kilkuset nauczycieli szkół średnich i powszechnych
                        wielu literatów, dziennikarzy, przemysłowców i kupców, działaczy społecznych i
                        politycznych

Podobne ilosci polskiej inteligencji wymordowano w Starobielsku (samych lekarzy
                        ponad 400). W Ostaszkowie zaś poza funkcjonariuszami policji zamordowano
                        również osadników wojskowych, ziemian, sądowników i duchownych.

To był kwiat polskiej inteligencji zmobilizowany we wrześniu 1939r. Trzeba
                        podkreślić, że wówczas trudno było znaleźć kogoś z inteligencji, kto nie byłby
                        oficerem rezerwy. W przeciwieństwie do obecnych czasów.

• Gość: *** RADOM TO MIASTO ROBOTNICZE,jaka ilteligencja? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.01.05, 23:25
      • Gość: Janek Re: RADOM TO MIASTO ROBOTNICZE,jaka ilteligencja? IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 06.01.05, 16:22
        I okazuje się że mniej wiecej wiemy kto to jest inteligent.Nie chciałbym się
        wdawac w polemiki ( az mnie ku temu ponosi),proponuję więc inne wyjscie:
        Podajmy osoby nam znajome, które cenimy, uważając ich za inteligentów (w sensie
        grupy społecznej o pewnym etosie). Dla mnie taką osobą jest moja licealna
        polonistka pani Nella Jagiełło. Wiedza, dystynkacja, nienaganne maniery i...
        dystans do bieżących wydarzeń.A po zatym... Postarajmy się pisząc na takie
        tematy wypierać z forum chamstwo, które staje się normą. Dajmy wzory...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka