Gość: Zigi IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 22:39 Co podnosi bardziej ciśnienie? Jedni mówią ze kawa a inni ze herbatka. Kto coś o tym wie? Powiedzcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isoxazolidine Re: Kawa czy Herbata? 19.08.02, 22:44 generalnie rzecz biorac pewne odmiany zwiazkow biologicznie czynnych z rzedu azoli (izoksazole, diazoliny, diazole, izoksazoliny, izoksazolidyny, tetrazyny etc.), alkaloidy i indano-1,3-diony i jeszcze pare gadów. W przypadku kawy i herbaty główne skrzypce gra ten sam alkaloid - kofeina. Cała rzecz w stężeniu, ale to zalezy od gatunku kawy/herbaty - nie ma prostej zależności mówiącej co jest mocniejsze. W razie potrzeby służe blizszymi szczegółami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zetoxa Re: Kawa czy Herbata? IP: *.radom.pl 20.08.02, 09:03 nieważne co złego robi kawa, bez niej nie ma życia i już. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_d Re: Kawa czy Herbata? 20.08.02, 11:14 isoxazolidine napisał: > generalnie rzecz biorac pewne odmiany zwiazkow biologicznie czynnych z rzedu > azoli (izoksazole, diazoliny, diazole, izoksazoliny, izoksazolidyny, tetrazyny Czy to ma jakiś związek z Twoim nickiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Kawa czy Herbata? IP: *.radom.pl 20.08.02, 15:17 Ciśnienie podnosi mi najbardziej brak kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomir Re: Kawa czy Herbata? IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 17:49 Mnie ciśnienie najbardziej podnoszą politycy, ale może jestem nienormalny ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_d Re: Kawa czy Herbata? 20.08.02, 21:30 Gość portalu: Radomir napisał(a): > Mnie ciśnienie najbardziej podnoszą politycy, ale może jestem nienormalny ? Na podniesienie ciśniena to sobie tabletki kupcie. a pijcie wode mineralną bo to najzdrowsze o! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Kawa czy Herbata? IP: *.internet.radom.pl 20.08.02, 21:57 Tak, też tak słyszałem że najlepiej po kawie. Odpowiedz Link Zgłoś