Gość: minio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 13:30 kto jeszcze uważa PiS za wielkich populistów???? piszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olo Re: Populizm i Socjalizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 13:34 ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minio Re: Populizm i Socjalizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 13:43 głosowałem na Po i krew mnie zalewała że PiS tak bezpardonowo potraktowała przyszłego koalicjanta. To była brudna kampania, a zagrywki PiS były nie fair. Mam nadzieję, że Tusk zostanie Prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twins power Re: Populizm i Socjalizm IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 28.09.05, 14:18 Za wielkich populistów ich nie uważam. Tylko za Podłych i Sprytnych cwaniaczków, którzy nie wstydzą się używać populistycznych lewicowych haseł, tylko po to aby wygrać wybory. Jeszcze trochę - do wyborów prezedenckich, a potem "solidarny" model gospodarczy zostanie odrzucony, na rzecz liberalnej racjonalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Populizm i Socjalizm IP: *.96.udn.pl 28.09.05, 14:28 Gospodarczy model liberalny..., tak mam nadzieję, a co z sferą światopoglądową, to przecież konserwatywni oszołomi... patrz fomofobia, rasizm, fanatyzm religijny...co z tym będzie? A za populistów ich uważam, jak najbardziej...zbili przecież mandat na karze śmierci i nie tylko socjal też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twins power Re: Populizm i Socjalizm IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 28.09.05, 14:33 światopogląd, homofobia, rasizm, fanatyzm...hmmmmm, racja. Jednak Kaczyńscy muszą pomyśleć co zrobić po wyborach z Jackiem Kurskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: mag IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 28.09.05, 15:09 >a co z sferą światopoglądową, to przecież konserwatywni oszołomi... patrz fomofobia, rasizm, fanatyzm religijny...co z tym będzie? -Mag, czy Twoje zwątpienie w lewicę osiągnęło już taki poziom, że chcesz prawicy (jeśli już umówimy się na to określenie względem PiS-u) pozostawić załatwianie spraw tak bliskich sercu każdego lewaka jak: eksterminacja białych mężczyzn i duchownych (bez względu na płeć), propagowanie aborcji czy specjalne preferencje podatkowe dla mieszanych małżeństw ludzi ze zwierzętami? -A czym w takim razie "lewica" chce się zajmować? -Słyszałem, że pilnowaniem uczciwości - ale to chyba żart jakiś był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Yoda IP: *.96.udn.pl 29.09.05, 15:03 Yoda - co ja poradzę, że nasza polityka jest taka schizofreniczna.PiS ma program niby pro socjalny, ale mentalnościowo to narodowcy - tacy już byli - w Niemczech przed wojną? Masz poglądy na lewicę z epoki kamienia łupanego.Lewak... kto teraz tak pogardliwie mówi - tylko rasista, a ty przecież nie jesteś z PiS u. Nowoczesna lewica, której w Polsce też jak na lekarstwo pod względem Światopoglądu jest całkiem inna niż to opisujesz i ich pogląd na Świat jest mi bliski. Natomiast już wyrosłam z czasów wrażliwej młodości i kieruję się w sprawach gospodarki rozsądkiem. Wiem, że nieliczni tworzą miejsca pracy i im trzeba pomóc, i że z pustego i Salomon nie naleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: mag IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 30.09.05, 08:49 Zasadniczo zgadzam się, ale "współczesna lewica" ma chyba większy problem, niż wynajdywanie sposobów na dorabianie gęby rasisty każdemu, kto nie zgadza się na wszystkie jej experymenty: w epoce gospodarki opartej na technologii i wiedzy zaczyna zanikać klasa robotnicza -jej tradycyjny elektorat. Stąd chyba te pomysły ucieczki w ultraliberalizm światopoglądowy z łaskawą tolerancją dla rynku i demokracji. Zaniechaliście już projektowania nowej, lepszej gospodarki, a skupiacie się na projektowaniu nowej, lepszej istoty człowieka -nie wiem co z tych waszych zabaw będzie miało gorsze skutki. Nie jestem PiS-owcem, ale do "współczesnej lewicy" mi jeszcze daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Yoda IP: *.96.udn.pl 30.09.05, 09:38 Yoda pisał - Zaniechaliście już projektowania nowej, lepszej gospodarki, a skupiacie się na projektowaniu nowej, lepszej istoty człowieka -nie wiem co z tych waszych zabaw będzie miało gorsze skutki. Nie jestem PiS-owcem, ale do "współczesnej lewicy" mi jeszcze daleko. Yoda - "To widać, to słychać, to czuć..." Niestety. Czy patent na ulepszanie człowieka ma mieć tylko kościół? Robi to od 2 tysiącleci i jakoś mu to niezbyt wychodzi. Widocznie nauki polegające na straszeniu piekłem są mniej skuteczne niż uniwersalny humanistyczny pogląd, który mówi człowiekowi - nie rób tego, bo to jest złe i on jako istota rozumna to wie.Czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: mag IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 30.09.05, 10:34 > Czy patent na ulepszanie człowieka ma mieć tylko kościół? -Nie wiem, spytaj jakiegoś rzecznika jakiegoś kościoła. W odróżnieniu od Ciebie -kościół nie jest moją obsesją. >Robi to > od 2 tysiącleci i jakoś mu to niezbyt wychodzi. -A lewicy jak to wyszło na experymentalnym poletku krajów komunistycznych? > Widocznie nauki polegające na straszeniu piekłem są mniej skuteczne niż > uniwersalny humanistyczny pogląd... -Nie jestem expertem od nauk kościołów i nie wiem o jakich mówisz, które miałyby polegać na straszeniu piekłem. -Te, które ja odebrałem, polegały na czymś zupełnie innym. Zgodzę się jednak w ciemno, że straszenie piekłem jest mniej skuteczne, niż budowa łagrów lub rozstrzeliwanie skazańców na stadionach - przeprowadzane oczywiście zgodnie z "uniwersalnym, humanistycznym poglądem". >...który mówi człowiekowi - nie rób tego, bo to > jest złe i on jako istota rozumna to wie.Czasem. -Znaczy: "uniwersalny, humanistyczny pogląd" mówi człowiekowi to, co on już wcześniej wie? -To chyba ten przesławny, uniwersalny pogląd, to prawo naturalne (tak znienawidzone przez lewicę) musi dyktować. -Bo jak inaczej wiedziec coś z istoty rozumu samej? -Wydawało mi się, że "współczesna lewica" stawia raczej na suwerenny wybór wartości przez jednostkę, a jej "rozum" dopasowuje się do aktualnie panującej mody politycznej. Wtedy to, co dobre i złe -też zależy od mody. > Yoda - "To widać, to słychać, to czuć..." Niestety. -Bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Yoda IP: *.96.udn.pl 01.10.05, 11:02 Co mi tu Yoda wyjeżdzasz z łagrami i ze stadionem. Na stadionie w Chile to prawicowy Pinoczet mordował lewicowców od Aliende. To co opisujemy jest zresztą cechą każdej rewolucji i wtedy zawsze leje się krew - niezależnie od opcji. Wracając do uniwersalnego Światopoglądu - masz rację,że polska lewica zostawiła go ludziom do decyzji, czy wyboru lecz według mnie zrobiła niezbyt dobrze. Co do tego czy człowiek w swoim postępowaniu wie co jest dobre... Moim zdaniem wie. Ma rozum - którego mu nie wolno umniejszać, wątpić w niego. Dla mnie osobiście taką wskazówką może być to - czy moje postępowanie nie krzywdzi kogoś. Swoim dzieciom mówiłam - postępuj tak , aby nikt przez ciebie nie płakał. Może to jest za mało, ale dla mnie taka moralność stoi wyżej niż taka w której nie robię źle, bo boję się piekła.Zresztą nie jestem Kotarbińskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Populizm i Socjalizm IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 28.09.05, 14:52 Nie mam nadzwyczajnych złudzeń w stosunku do dzisiejszego PO, ale w stosunku do PiS-u -mam ich jeszcze mniej (np. radomski garnitur tej partii zdecydowanie nie pozwala na wygórowane oczekiwania). Faktycznie: wydaje się, że najbardziej chwytliwymi elementami "programu" PiS-u była krytyka koncepcji podatku liniowego (ze względu na "wrażliwość społeczną") i deklaracja rozliczeń kogo popadnie (celująca w ten sam rodzaj resentymentu wyborców, na który Samoobrona chciałaby mieć monopol). Kiedyś w PO była energia i wola zmian -w kampanii niewiele z tego było widać. Może to i była prawidłowa kalkulacja, bo gnuśny elektorat zmian się boi, ale teraz nie wiadomo nawet jaka koncepcja tak naprawdę przegrała. A uczciwość i otwarte stawianie spraw (także w polityce) jest dla mnie wartością samą w sobie. Bez niej demokracja jest fasadowa i sprowadza się do socjotechniki pasterstwa trzody zainteresowanej jedynie pełnym korytem. Tak właśnie traktowało elektorat SLD i odnosiło wyborcze sukcesy, robiąc wodę z mózgów, a z demokracji karykaturę. Niestety, prawie nikt nie spodziewa się już niczego lepszego i w nic lepszego nie uwierzy, elit (poza finansowymi) brak, a partie się dostosowują do tej sytuacji. Więc specjalnych powodów do gwałtownego entuzjazmu po wyborach -nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJKM forever Re: Populizm i Socjalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 11:01 Trzeba było glosowac na PJKM a nie chlonąć jak gąbka wszystko co telewizja z TVNem na czele wam sprezentowała.Jak sie nie ma własnego myślenia to sie nie dziwcie że za 4 lata z nowu beda nadzieje bla bla...a bedzie jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SocjalizmLubDemokr Socjalizm Lub Demokracja IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 30.09.05, 11:01 PiS jest jedyną siłą która mogłaby w tej chwili zrobić naprawdę porządek z funkcjonowaniem państwa. Niestety musi dzielić się władzą z tzw. "ekspertami" z Platformy i to nie przyniesie nic dobrego. Nie oczekuję cudu gospodarczego od żadnej siły politycznej (lewica popisała się już w ostatnich latach). Wszyscy, którzy jeszcze kierują się jakimś sentymentem w kierunku lewicy są delikatnie mówiąc naiwni albo bezrefleksyjni. Trzeba jednak pogodzić się z tym faktem i robić swoje. Są czasy żmudnego budowania lepszej Polski dla wszystkich niezależnie od poziomu intelektualnego każdego obywatela i pomocy z jego strony. Szkoda, że lewicowy elektorat jest taki tępy. Cóż - biedni ludzie - nie mieli skąd czerpać dobrych wzorców. Pozostaje mieć nadzieję, że ta sowietyzacja mentalności kiedyś się skończy. Upłynie na pewno jeszcze wiele czasu i odbędą się jeszcze nie jedne burzliwe wybory. Polska jednak cały czas będzie trwać na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Socjalizm Lub Demokracja IP: *.96.udn.pl 30.09.05, 15:07 Uderz w stół a nożyce się odezwą..., powiesz, Obrażać się też nie pozwolę nieprzemyślana alternatywo. Nie jestem tempa. To, że te dwie rzeczy: socjalizm i demokracja się nie wykluczają to jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antykomuch Re: Socjalizm Lub Demokracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 15:15 W wykonaniu SLD wykluczają się socjalizm i demokracja. Bo dla postkomunistów demokracja to przyzwolenie na grabienie wszystkiego, co im pod łapy podlezie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mentor Re: Socjalizm Lub Demokracja IP: *.infoplus.com.pl 30.09.05, 15:23 PIS to taka Samoobrona dla klasy średniej w Polsce - urzędników, pracowników budżetówki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antykomuch Re: Yoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 15:25 Widocznie oglądaliśmy rózne kampanie, bo ja nie widziałem wyraźnej krytyki podatku liniowego. Widziałem i słyszałem krytykę 3x15%, ze szczególnym podkreśleniem braku pozwolenia na podwyższanie podatku na żywność, leki i wszystko, co dziś ma 3% i 7% podatek. W USA, o którym ciężko powiedzieć, że jest prosocjalny nie ma podatku od osób fizycznych liniowego. Co więcej progi są nawet wyższe niż w Polsce. Ja z kolei nie widziałem i nie widzę ze strony PO woli zmian. A zmiany musisz przyznać sa niezbędne. Obserwuję przechodzenie betonu komunistycznego z SLD do PO. I to determinuje politykę Platformy. Mógłbym sypać nazwiskami, ale ograniczę sie do przykładu spotkania w przededniu wyborów pani Kopacz z ewidentnie czerwonymi władzami Lasów Państwowych w Jedlni. Obiecywano tam komuchom, że jak wygra PO to zachowają stanowiska i nic sie nie zmieni. To sa fakty. Takich spotkań po całej Polsce było wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Antykomuch IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.10.05, 12:08 >...ja nie widziałem wyraźnej krytyki > podatku liniowego. Widziałem i słyszałem krytykę 3x15%,... - :D podatek liniowy chyba się w tym zawiera -nie? > Ja z kolei nie widziałem i nie widzę ze strony PO woli zmian. A zmiany musisz > przyznać sa niezbędne. -Nie mam specjalnej wiary w programy obu przyszłych koalicjantów, ale w PO jest kilka osób, które wykazały się determinacją we wprowadzaniu ustroju samorządowego w Polsce. Ponad wszystkie reformy, na kontynuacji tej jednej zależy mi naprawdę, bo umożliwi jakieś uniezależnienie się od pomysłów władzy centralnej (z jakiej by opcji ona nie była). Nie mam zaufania do ludzi, którzy twierdzą, że chcą mnie uszczęśliwić za moje własne pieniądze. Wolę by więcej władzy było na poziomie, który jest bliżej mnie i by sprawowali ją ludzie których znam i którym patrzę na ręce. "Państwowcy" z PiS wolą ręczne sterowanie z centrum. Może to i dobre do dekomunizacji, ale jaki odsetek wyborców uznaje ją za priorytet? Samorządność jest konieczna dla rozwoju demokracji tak, jak bezpieczeństwo i dobry system wymiaru sprawiedliwości -tym PiS powinien się zająć, a nie demonizowaniem liberalizmu, który jeszcze nie miał okazji w Polsce zaistnieć. Dla Ciebie chyba dekomunizacja=sprawiedliwość, więc może jednak mógłbyś się z tym zgodzić;) -A poza tym wszystkim: -komu mają teraz służyć wzajemne ataki stron skazanych na współpracę? Czy PO z PiS-em do spółki muszą tak skwapliwie realizować scenariusz Kwaśniewskiego? Odpowiedz Link Zgłoś