Dodaj do ulubionych

KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE PASY

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.02.06, 23:06
Dlaczego radiowozy policyjne w ogóle nie zwracają uwagi na jawne łamanie
przepisów ruchu drogowego pozwalając "zawalidrogom" jeździć lewymi pasami?
Przecież oni są równie niebezpieczni jak ci jeżdżący z nadmierną prędkością!
Obserwuj wątek
    • Gość: kar Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 82.139.48.* 03.02.06, 23:46
      Obydwa pasy są do jazdy.
      • Gość: label Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 00:51
        w polsce obowiazuje ruch prawostronny!
        nawet jezeli mamy dwa pasy ruchu w jednym kierunku
        niezaleznie czy chodzi o droge jedno czy dwujezdniowa
      • Gość: XXXX Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.02.06, 12:37
        w Polsce obowiązuje ruch prawostronny i należy się poruszać prawą stroną
        jezdni. a ci jeżdżący nagminnie lewym pasem to niedouczeni kierowcy
        lub "cwaniaczki". poczytaj kodeks ruchu drogowego, może jeszcze się czegoś
        dowiesz. szerokiej drogi.
        • Gość: Agnieszka Sam najpierw poczytaj kodeksu IP: 193.111.144.* 10.02.06, 10:33
          Prawą stroną jezdni. Zgoda ale chyba mylisz pojecia. Zgodnie z obowiązującym
          kodeksem drogowym jezdnia to też ci co jadą z przeciwka. Pewnie chodzi Ci o
          Art.16 p.3.Kodeksu Drogowego gdzie jest napisane:"Kierujący pojazdem,
          korzystając z JEZDNI dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest
          obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie JEZDNI." A to
          oznacza, że można jeździć po prawym lub lewym pasie dla kierunku. Z Art 24
          jasno wynika, że prawym pasem ruchu należy jeździć, czyli tak jak piszesz, ale
          POZA OBSZAREM ZABUDOWANYM (chyba że są tam trzy pasy ruchu co w Polsce jest
          mało spotykane). Radzę Ci aby uczący sam najpierw się nauczył bo wynika z tego,
          że jesteś "niedouczonym kierowcą lub "cwaniaczkiem" - to Twój cytat. Pozdrawiam
    • Gość: xxx Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.06, 02:28
      a takie dupki jak /car/ migają za nami światłami bo myślą że w terenie
      zabudowanym to można 100/h a nie 50/h i trzeba takiego wyprzedzić i po hamulcach
      wciągając zawalidrogę jak pisze car prawie na swoją dupkę. To takim powinno sie
      walic mandaty za utrudnianie ruchu (a jedż i wyprzedzaj z prawej ktoś czeka na
      twoje organy może nawet płciowe) :}
      • Gość: iga Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.internet.radom.pl 04.02.06, 09:23
        Ja też często jeżdżę prawym pasem kiedy na lewym są dziury wielkości dużej
        miednicy lub głębokie koleiny.Jak błyby drogi z prawdziwego zdażenia większość
        ludzi jeżdziłoby poprawnie.
        • Gość: iga Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.internet.radom.pl 04.02.06, 09:38
          odwrotnie prawy/lewy
        • Gość: bono Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 195.238.70.* 17.02.06, 08:48
          o to takie niedzielne lebiegi!!!
      • Gość: * Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:34
        Uhehehe,aleś mu pojechał!!!!:-))))))
      • Gość: Kierowca Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.30.udn.pl 07.02.06, 19:14
        No tak, nie ma nic fajniejszego niż ćwok jadący 50km/h lewym pasem. A jeśli ktoś
        ma ochotę takiego ćwoka wyprzedzić to niech się pasuje prawym pasem. A jak już
        go wyprzedzicie to zwolnijcie do połowy dopuszczalnej prędkości i jedźcie przed
        takim tak długo jak możecie. Jak zmieni pas na prawy to wy też na prawy i dalej
        25km/h.

Inaczej wiochmenów nikt nie nauczy jeździć..

Przypominają mi się napisy na austriackich autostradach : POLACY, PROSZĘ JEŹDZIĆ
        PRAWYM PASEM - widać nie tylko nas to irytuje..
        • Gość: Arti w tej Austrii to jest troszkę inaczej IP: 82.139.50.* 15.02.06, 23:35
          Mój drogi, powiedziałbym, że nie znasz dobrze niemieckiego gdyby nie fakt, że
          te napisy są po polsku, wiec dziwi mnie że i w tym języku ich nie zrozumiałeś.
          Na tych dużych tablicach jest napisane żeby trzymać się prawej strony a nie
          prawego pasa. To się bierze stąd, że drogi szerokie jak np. nasza "7" do
          Krakowa mają wąskie pobocza i jeśli jedziesz przy linii pobocza, to można Cię
          wyprzedzic nie przekraczając linii środkowej.

P.S. Osobom, używającym słowa ćwok na innych, jadących zgodnie z przepisami,
          życzę miłego dnia. Przy takiej nerwowości serce może nie wytrzymać i będzie to
          dzień ostatni...
        • Gość: no name Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 82.139.35.* 17.02.06, 15:30
          no tak, a jeszcze gdy ten ćwok za chwile skręca w lewo i jeszcze bardziej
          zwalnia. Nic tylko gościa rozstrzelać. A co do wyprzedzania po prawej stronie -
          w terenie zabudowanym jest to normalne i zgodne z przepisami, panie miastomen
          (a może city-men, albo RADOM-men)
    • Gość: Car Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.06, 07:19
      No i stało się. Sproowkowałem do dyskusji a odzywają się same zawalidrogi.
      Podam przyklad. Pani sręcająca ze Śląskiej w Grzecznaroskiego odrazy wali się
      na prawy pas. Nawet nie zreflektowała się, że zajechała komuś drogę. I dalej.
      zamiast przyśpieszyć to sunie 25/godz. i to prawym pasem! Tu chodzi o tego typy
      przypadki . A ty xxx gdybyś uważnie umiał czytać (w gimnazjum jeszcze jesteś?)
      to wyczytałbyś w moim poście ostatnie zdanie "Przecież oni są równie
      niebezpieczni jak ci jeżdżący z nadmierną prędkością!" Ale pewnie jesteś nie
      tylko zawalidrogą jeżdżącą z oszałamiającą prędkością 20km/godz. ale równiż nie
      umiejącą czytać? Jeszcze raz apeluję: KIEROWCY ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE PASY!!!
      • Gość: * Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 09:56
        Są znaki ograniczenia prędkości, to i powinny być wprowadzone znaki określające
        tę minimalną prędkość na drodze (bo chodzi właśnie o dynamikę jazdy) ale to sie
        powinno tyczyć jedynie obszarów niezabudowanych, tak jak ma to miejsce w
        przypadku autostrad.
        A ty Car, Lordzie Drogowy, przypomnij sobie na czym polega manewr wyprzedzania
        i pamietaj, że Śląska i Grzecznarowskiego to ciągle miasto.Nawet ta polna
        piaskowa, którą codziennie wyjeżdżasz do pracy to też nie autostrada.

• Gość: Car Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.06, 10:29
          Ty * nawet nie potrafisz się podpisać. Nie wiesz o czym jest tu mowa a
          próbujesz już na starcie napluć, zdeptać, zniszczyć. Udzieliła ci się atmosfera
          wątków politycznych gdzie tylko opluwają się bez merytorycznej dyskusji? A co
          drogi polnej to gdy ja rodziłem się w samym sercu Radomia (Rynku) ty marzyłeś
          żeby kiedyś zamieszkać w tak wielkim mieście ;) Odnośnie tej pani skręcającej
          ze Śląskiej oczywiście chodziło, że odrazu zjechała na lewy pas! Ważne że Ci,
          którzy dużo jeżdżą wiedzą o co chodzi. Nie dotyczy to ciebie bo dkurzasz swój
          samochód tuż przed mszą a po mszy chowasz z powrotem do obórki. Pozdrawiam
          zdrowomyslących.
          • Gość: * Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:20
            Gamoniu jeden,pięćdziesiąt razy szybciej skumam o co chodzi nim ty raczysz
            ślepia otworzyć i pomyśleć.No i co? Napisałeś coś, ale ci nie przyszło do głowy
            by to przeczytać,waliłeś na oślep aż sie pogubiłeś.Wybaczam ci jednakże, bo
            ludzie o mentalności niepełnoletniej młodzieży też mają prawo do pomyłek (wciąż
            te hormony...).
            Nie winie cię,że jesteś ciut narwany i porywczy,ale panuj nad sobą następnym
            razem.
            P.S. Jestem gwiazda,nie mam samochodu (bo nie jest mi aktualnie potrzebny do
            szczęścia),obórki też nie i ochoty na dalsze marnowanie czasu z tobą.
            • Gość: Roman Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 09:21
              Jak nie masz samochodu, to się nie odzywaj.
            • Gość: ??? Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 09:27
              Szanowny Panie,
              Jeśli nie posiada Pan automobilu, proszę nie zabierać głosu na forum, ponieważ
              nie wie Pan o czym mowa!
              Kierowcy z lewych pasów, zjeżdżajcie na prawe!!!
              • Gość: * Re: Roman ??? Nie bądz śmieszny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 10:27
                Bo ja mam prawko,a nawet gdybym go nie miała to i tak mam prawo zabierać głos w
                tej (i kazdej innej) dyskusji.Przeszkadza ci to?!Bo mi wcale!
                I się odp****ol.
                • Gość: ??? Re: Roman ??? Nie bądz śmieszny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 15:59
                  Wielce Szanowna Pani!
                  Ma Pani rację tylko w tym, że może zabierać Pani głos. Jednakowoż Pani
                  argumetacja jest z gruntu błędna. To tak jakby szewc uważał, że się zna na np.
                  trybologii. Czy prawko, o którym Pani pisze, to jest prawo jazdy? Co oznacza ów
                  skrót odp****ol?
                  Pozdrawiam
                • Gość: wujcio Re: Roman ??? Nie bądz śmieszny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:08
                  Prawko zapewne kupione na bazarze!!
              • Gość: y g IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.05.06, 00:27
        • Gość: zzz car cmoknij sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:37
      • Gość: pawel Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.06, 16:27
        w miescie to takiego jeszcze wezmiesz z prawj strony i bedzie to w zgodzie z
        prawem drogowym.a co na trasie np na siodemce w strone warszawki. tam to sa
        dopiero pojazdy wolnobiezne,nawet popychacze nie pomagaja. a co sadzisz o
        kierowcach z blachami wra itp.
    • Gość: sisi Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 62.233.138.* 04.02.06, 09:31
      zgadzam się z Tobą Car a taki gamoń kar i iga nie powinni jeżdzić nie
      rozumiecie o czym jest dyskusja
      • Gość: bigjefrey Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 213.195.149.* 04.02.06, 10:40
        Zgadzam sie, jak jezdze po Radomiu to mnie krew zalewa, wlecze sie taki baran
        jakims kurduplem przyklejony do lewego pasa i nie widzi nic co sie wokol dzieje.
        Albo taka sytuacja, zielone swiatlo, przede mna kilka samochodow, zanim sie
        takie mendy zbiora do ruszania, 3 samochody przejada i to znowu stoimy
        czerwone, mam ochode wysiasc i przywalic w leb takim debilom.
        To powinno byc karane.
        • Gość: Itka Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 193.111.144.* 04.02.06, 11:21
          Na razie karane jest przywalanie w łeb;)
        • Gość: zołi Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:24
          Kolejny chory nerwowo.
          • Gość: rrrr Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:28
            nie przezywac sie
            • Gość: karola19 Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 11:22
              a ja dzisiaj widzialam kolesia ktora na rondzie na grzecznarowskiego
              skrzyzowanie kwiatkowskiego grzecznarowskiego jana pawla zawracal z prawego
              pasa- SZCZYT WSZYSTKIEGO
              • Gość: king Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.internet.radom.pl 12.02.06, 19:36
                Witam!!!Jak się utarło lewy pas jest "szybszy"niż prawy.Zatem jeśli ktoś chce
                jechac 20km/godz to proszę bardzo,ale nie lewym pasem.Miałem już kilka
                sytuacji,że jakis super kierowca jedzie lewym 30- 40/godz.nie patrząc co się
                dzieije za nim z klapkami na oczach.Poza tym na 90% gróg nie da sie jeździć
                prawym pasem gdyż są tak wyeżdżne przez autobusy i inne ciężkie pojazdy,że nie
                da sie nim jeździć.Co do jazdy lewym pasem i prawem oczywiście sie zgadza,ale
                poza prawem jest jeszcze kultura i dobre wychowanie czego niektórym po prostu
                brakuje.Jak ktoś chce jechać szybciej ode mnie niech jedzie,a nie będę mu robił
                na złość i blokował ruch!!Totalny bezsens!!!!!!!!
    • Gość: RD Re: Car i inni tego "typu" IP: *.radom.pl 04.02.06, 11:25
      Prosze przypomniec sobie Przepisy o Ruchu Drogowym,w miescie jest dozwolona predkosc 50km/h,a w nocy 60km/h.Wiec kierowca jadacy lewym pasem 50,60km/h niema obowiazku zjezdzac na prawy pas(jest to tylko jego wola i kultura).A Ty Car jestes wlasnie potencjalnym mordera jesli nie stosujesz sie do znakow drogowych,a swoja droga nie spotkalem sie zeby wszyscy jechali ponizej 50km/h wiec Twoja wypowiedz jest bezsensowna---inni uzytkownicy sa "zawalidrogami"a Ty MORDERA ktory ma (bryke )i musi wszystkich wyprzedzac!!!!!!!
      • Gość: RAD Re: Car i inni tego "typu" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:04
        Ja często jeżdżę lewym pasem, ale tylko dlatego że wiekszość ulic dwupasmowych
        ma tak zniszczony prawy pas, że się nim poprostu nie da jeździć (np.
        Grzecznarowskiego od skrzyżowania z Osiedlową w kierunku Idalina-masakra, więc
        nie będę jeździł prawym pasem i narażał się na koszty związane z urwanym
        zawieszeniem. Niech drogowcy doprowadzą prawe pasy do stanu używalności, a
        napewno wtedy prawe pasy będą używane przez kierowców.
        • Gość: auto Re: Car i inni tego "typu" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:49
          lub Maratońska
        • Gość: Kierowca Re: Car i inni tego "typu" IP: *.30.udn.pl 07.02.06, 19:20
          Świetny argument, superowy

Jak każdy zacznie jeździć lewym pasem to i te się w końcu "powybijają" i jak Ty,
          a właściwie to którędy, bidulo będziesz wtedy jeździł ?
      • Gość: luk Re: Car i inni tego "typu" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.06, 20:23
        Nawet nie wiesz w jak wielkim błędzie jesteś. Jak już powołujesz się na Prawo o Ruchu Drogowym to wspomnij o innych przepisach tego prawa a mianowicie: w Polsce ruch jest prawostronny a jazda lewym pasem dozwolona jest tylko do wyprzedzania innego pojazdu. Po dokonaniu tego manewru powinno sie wrócić na prawy pas. Inna sprawa że prawy pas jest często pokryty dziurami i nie ma możliwości nim jechać.
        Popieram moich przedmówców i jestem za karaniem tych co jezdza lewym pasem gdy prawy jest wolny( no chyba ze prawym nie da sie jechac).Przyzwyczai sie taki do jazdy po miescie lewym pasem a pozniej wyjezdza na autostrade i jedzie 90km/h lewym pasem (widzialem takich) a tam juz do tragedi bliżej.
        • Gość: Agnieszka Re: Car i inni tego "typu" IP: 193.111.144.* 10.02.06, 10:46
          Polecam ci moją wypowiedź na początku forum no i oczywiście lekturę Kodeksu
          Drogowego. Pzdr.
        • Gość: no name Re: Car i inni tego "typu" IP: 82.139.35.* 17.02.06, 15:43
          człowieku, jesli na kolejnym skrzyżowaniu mam zamiar skrecać w lewo to nie
          zmusisz mnie do jazdy prawym pasem. I przed samym skrętem zwolnie jeszcze
          bardziej albo nawet sie zatrzymam. i bedzie to w zgodzie z Prawem o Ruchu
          Drogowym. Od kiedy to lewy pas w miescie słuzy tylko do wyprzedzania?
      • Gość: Car * i inne zawalidrogi IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.06, 21:32
        Następny "czytający inaczej". Przecież wyraźnie WYARTUKUŁOWAŁEM o jadącej
        2okm/godz! Ślepy jesteś i jeździsz samochodem? I jesteś w cholernym błędzie. Wg
        przepisów o ruchu drogowym KAŻDY MA OBOWIĄZEK JAZDY NAJBLIŻEJ PRAWEJ STRONY! A
        więc jeśli wolne są 2 pasy ruchu w tym samym kierunku to zajmujemy zawsze prawy
        pas BEZ WZGLĘDU Z JAKĄ PRĘDKOŚCIĄ BYŚ NIE JECHAŁ!!! Nawet tą swoją 50-siątką
        hahaha ;)
        • Gość: * Re: * i inne zawalidrogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 23:55
          To zobacz tumanie na który post ci odpisywałam i przeanalizuj swoją
          ułomność.Nie śmiem żądać od ciebie przeprosin,bo pewnie nie ma tego słowa w
          Podręcznym Słowniku Głupich Insynuacji twojego autorstwa a oceniając
          twoją "szybkość" transmisji i przetwarzania danych, trudno o natychmiastowe
          twoje go przyswojenie.
        • Gość: WR POTENCJALNY MORDERCA CAR IP: *.radom.pl 05.02.06, 08:50
          Car,chyba Ci zacma wpadla na oczy !!!kto jezdzi 20km/h?,nikt!.A Ty z pewnoscia chcalbys wszystkich wyprzedzac swoja furmanka,przyczym inni uzytkownicy maja Ci zjezdzac bo jedzie POTENCJALNY MORDERCA,mam prawo jechac 50km/h lewym pasem(nieuku!!!!!!!!!!!!!!!)
          • Gość: qwerty do WR IP: 62.233.138.* 05.02.06, 09:21
            owszem po warunkiem , że prawy jest zajęty. W przypadku gdy prawy jest wolny
            powinno się jechac prawym!!!
          • Gość: zzxx Re: POTENCJALNY MORDERCA CAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:06
            No i wlasnie piszesz glupoty!
            Nie masz zadnego prawa jechac lewym pasem, poza wyprzedzaniem. Nawet jesli sa dziury to przepisy nie okreslaja takiej mozliwosci. Tyle Kodeks drogowy. A wiecej to Twoje widzimisie i wygoda.
            A i tez sie zgadzam ze ludziom wygodniej sie jedzie prawym, wiec sobie jada.Potem podjada do ronda, zjada na lewy, objada cale rondo zewnetrznym pasem... Kultura jazdy na sposob malomiasteczkowy.
        • Gość: * Re: * i inne zawalidrogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:12
          Hihi,pokaż mi skarbie ten artykuł gdzie jest tak napisane o tym obowiązkowym
          zajmowaniu skrajnego prawego pasa na jednokierunkowej minimum dwupasmówce.
          • Gość: dch Re: * i inne zawalidrogi IP: *.udn.pl 10.02.06, 07:31
            rozdz.3 art. 16
            • Gość: * Re: nieścsisły art.16 rozdz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 09:40
              Cukiereczki moje drogie, tak więc ulica Grzecznarowskiego to głównie "jezdnia
              dwukierunkowa co najmniej o czterech pasach ruchu" na której kierujący pojazdem
              obowiązany jest "zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni" a
              więc ma on do swojej dyspozycji zarówno lewy jak i prawy pas na tej prawej
              połowie szerokości drogi ulicy G. W świetle przepisów jadący lewym pasem na
              prawej połowie jezdni dwukierunkowej nie popełnia wykroczenia,ale gdzie tu
              logika i chęć usprawnienia bezpieczeństwa na drodze ze strony ustawodawców? Bo
              jeśli jadąc lewym pasem Grzecznarowskiego dogonię dwa fiaty 126p jadące...felga
              w felgę, to jak mam wyprzedzić z prawej strony (na terenie zabudowanym to jest
              dopuszczalne,według przepisów) ten jadący lewym pasem albo odwrotnie-wyprzedzic
              z lewej jadący pasem prawym? Czyli ponownie mamy do czynienia z bezsensem i
              znikomą zasadnością polskich przepisów. Kiedy wreszcie się to zmieni???? W
              końcu WSZYSTKO powinno być dla ludzi.
              • Gość: * Trzeba by wysłac jakąś petycję w tej sprawie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 09:51
                nie czekać aż urzędasy wpadną na zmianę tego przepisu.
        • Gość: no name Re: * i inne zawalidrogi IP: 82.139.35.* 17.02.06, 15:48
          Jeśli jest taki obowiązek to idź gościu w godzinach szczytu na miasto i zwracaj
          uwagę połowie kierowców - bo połowa jedzie lewym, a druga połowa prawam pasem.
          Całe ulice sa zapchane
      • szybka.osa Re: Car i inni tego "typu" 05.02.06, 21:59
        Kochani, więcej życzliwości, bo z byle powodu co niektórzy są po prostu chamscy.
        Mnie zawsze uczono, że jeśli warunki pozwalają (droga wolna, nie ma dziur)to
        obowiązkowo powinienem poruszać się prawym pasem jezdni. W Radomiu nie ma zbyt
        wielu ulic, żeby można bardzo agresywnie jechać. Wszyscy nagle przypomnieli
        sobie, że obowiązuje ograniczenie do 50km/h, w praktyce zwykle jeździ się koło
        70 km/h. Ja z regóły nie jeżdę szybko, ale jednego przestrzegam jeżdżę z
        bezpieczną prędkością.
        Bardzo ciekawie do ruchu włączają się wyjeżdżający z M1 wyjazdem przy
        Praktikerze, którzy kierować się będą w stronę lotniska. Smyk na lewy pas i
        hulaj dusza...

Ps.1 * przeczytaj sobie uważnie z pięć razy zanim komuś nawrzucasz -
        "Nieustąpienie pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu podczas
        włączania się do ruchu" - mandat 300zł i 5 punktów karnych.

Ps.2 o poruszaniu się prawym pasem mówi KODEKS DROGOWY
        Rozdział 3 Ruch pojazdów
        Oddział 1 Zasady ogólne
        Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.

2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać
        po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu
        do nieruchomości położonej przy drodze.
        3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o
        czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na
        prawej połowie jezdni.
        4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi
        jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż
        jednego pasa.
        5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz
        osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po
        poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch
        pieszych.
        6. KIerujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy
        szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.

Acha, i jak widać z wypowiedzi co niektórzy mają problemy z określeniem stron
        LEWA - PRAWA i stąd to wszystko :)
      • Gość: XXX Re: Car i inni tego "typu" IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.02.06, 12:46
        jadący lewym pasem,niestety muszę cię zmartwić, ma ustawowy obowiązek
        zajmowania prawego pasa. tak stanowią przepisy.
    • Gość: sos Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 62.233.138.* 04.02.06, 19:47
      a jak ja jadę przez moje piękne miasto Skarżysko Kam , a przedemną wlecze się
      lewym pasem jakieś auto to na 99% ma rejestrację WR.
      • Gość: ss Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 20:09
        a gdzie tam macie dwupasmówki??
        • Gość: Arnold Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.udn.pl 04.02.06, 20:32
          Car,masz w 100 % rację.Dla mnie taki który jeżdzi lewym pasem jest
          tumanem,dupkiem i frajerem ktory kupił sobie prawko za kostkę masła.Szlag mnie
          trafia jak jedzie taki lewym pasem 20/h, a przy uchu jeszcze telefonik.I niech
          mnie nikt nie przekonuje,że nie mam racji.Tylko debil będzie oponował.Dziwi
          mnie bierna postawa policji.Czyżby tam też ???
      • Gość: ero Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.104.udn.pl 05.02.06, 01:45
        widać żeś tak głupi że nawet nie zauważasz że samochód jadący przed tobą ma na
        wysokości rejestracji lusterko zamontowane,co w nim widać powinieneś sie
        domyślić.
    • Gość: brak wam refleksu Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.infoplus.com.pl 04.02.06, 20:52
      w Radomiu czesc kieorwcow przyjezdnych z okolicznych wsi i Ci z Radomia jezdza
      jakby spali. Jestem kobieta, ale jezdze z refleksem, co wiecej nie blokuje
      lewego pasa i mnie tez denerwuje gdy chce kogos minac a tu" niedzielny" zasuwa
      lewym 40km/h. Nie mowie, zeby jedzic za szybko ale RUSZCIE SIE i nie blokujcie
      lewego(sluzy do mijania). Istnieje tez cos takiego jak KULTURA JAZDY!!!
    • Gość: agaF Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 82.197.39.* 04.02.06, 21:25
      sam sobie jeżdzij po dziurawych lewych pasach za autobusami i elkami
      • Gość: RAD Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:28
        Chyba chodziło Ci o prawe pasy :)
        Racja niech najpierw zrobią pożądne drogi a potem wymagajcie jazdy po prawym pasie.
        • Gość: Jurek Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.udn.pl 05.02.06, 00:21
          Jak patrze na takiego(taką).35 na godzinę.Głowa nad szpiclederem,kierownica na
          klacie. I? I po lewym pasie..W dupie masz dziurę i żyjesz.Jak jeżdziłeś na
          furmance to dobrze było? Nie jeździj 150 po miescie to dziury nie będą
          przeszkadzać.Tych z lewych pasów i ich byłych instruktorów w jedną celę.
    • Gość: ero Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.104.udn.pl 05.02.06, 01:37
      najlepsze to jest to zwężenie na wierzbickiej-odcinek za kacperkiem w strone
      drugiego południa z jakies 200m-fajnie sie tam gości blokuje i palanty muszą
      zwalniać żeby na prawy pas zjechać hahahaha.
      • Gość: ero Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.104.udn.pl 05.02.06, 01:40
        po czym sie zwalnia do przepisowych 55km/h i gości h.. strzela hahahaha
        • Gość: przepisowy Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 193.111.144.* 08.02.06, 13:08
          Na takich jak ty dobrze działają długie światla. I kto tu mówi o kulturze
          jazdy. Pojechał raz polaczek do Austri zobaczył jakiś napis i tak się nim
          przejął że teraz wszystkich współobywateli chce kultury uczyć.. Zapomniał że
          drogi austriackie trochę lepsze niż nasze i że to była autostrada gdzie nie
          obowiązują żadne ograniczenia prędkości. Ale nasze chamstwo w brykach musi
          sobie coś ciągle udowadniać. Sobie i innym. Pojeżdzij sobie trochę człowieczku
          prawym pasem a kiedy twoja dupa zacznie szorować o dziurawy asfalt wtedy pomyśl
          jaki problem poruszyłeś. Co do jazdy po dwóch pasach za miastem tam też są
          ograniczenia w prędkości. Myślę tu o cwaniaczkach pędzących 140 km/h na
          odcinkach gdzie co chwile są tereny zabudowane (tak jak na drodze do Warszawy).
          Żadnego ustępowania takim chojrakom. Zwolnij do 90 wyprzedż prawym a potem
          możesz sobie dalej jechać ale pamiętaj że gdzieś przez ulicę jakieś dziecko
          przechodzi albo ktoś zmienia pas lub włącza si e do ruchu i może nie sprostać
          twoim dużym wymaganiom.
          • Gość: ero Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.104.udn.pl 11.02.06, 23:10
            "Na takich jak ty dobrze działają długie światla"-po czyms takim dostajesz w
            ryj automatycznie...
            • Gość: Kierowca A chętnie bym zobaczył jak wprowadzasz swoje słowa IP: *.30.udn.pl 12.02.06, 11:40
              w czyn ... Forum ma to do tego, że każdy jest mocny, gorzej, jak widzisz, że
              ktoś wysiada z samochodu i idzie w twoją strone.. Oj spiernicałbyś kozaczku,
              spierniczał..
    • Gość: DO Car Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.radom.pl 05.02.06, 11:12
      Dlaczego sie slinisz?kazdy jest uzytkownikiem drog.Dlaczego kierowca ktory porusza sie z predkoscia 50km/h lewym pasem w miescie (bedzie skrecal w lewo)za 20m musi Ci zjechac!oczywiscie powolasz sie na przepisy,ale zastanow sie troche.Wyprzedzisz na odcinku 100-300m ,a za chwlie bedziesz hamowal przed swiatlami.To samo ktos kto wolniej bedzie poruszal sie lewym pasem zjedzie na prawy pas,ustapi Ci ale za chwile obaj bedziecie stac przed swiatlami.Powiedz gzie tu jest Twoja logika szybkiej jazdy,ekonomia zuzycia paliwa?W tym momencie Ty popelniasz wykroczenie jadac powyzej dozwolonej predkosci, z pewnoscia wedlug przepisow Ten ktory jedzie lewym pasem i Ci nie ustepuje powinien byc ukarany,jak rowniez Ty ktory przekracza dozwolona predkosc.Troche wyobrazni Panie Car,a nie ulanskiej jazdy po miescie i narazanie innych na utrate zycia i zdrowia(zmotoryzowanych i pieszych).Mruganie swiatlami,trabienie to tez jest karane.Ajesli ludzie jezdza 20km/h w warunkach zimowych lewym pasem bo prawy prawdopodobnie jest malo odsniezony to sie nie dziw,mozesz jedynie miec pretensje do sluzb ktore odpowiadaja za stan drog!.NIE JESTES JEDYNYM UZYTKOWNIKIEM DROG!!!!
      • Gość: zzxx Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:11
        ale mowa jest o ludziach co sobie jada po prostu lewym, wiadomo ze jak ktos skreca za 20 m to pokazuje kierunek i jedzie. ale nie musi sie do tego skretu szykowac przez 3 km jadac 30kmh.
        A reszta to belkot majacy usprawiedliwic podejscie "jade gdzie mi wygodniej i nikt nie musi jechac szybciej"...
        A nikt nie chce tu uznac ze kapelusznicy pakuja sie na lewy, bo na prawym moze byc dziura, albo snieg. A za to powinny sie sypac mandaty, bo za jakis czas zaczna jezdzic pod prad, argumentujac ze tam w sumie lepsza nawierzchnia itp.
      • Gość: Car Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.02.06, 12:51
        Gościu dlaczego rozpatrujesz wersje hipotetyczne kiedy ja podałem ci wersję
        rzeczywistą. Nic nie wspominałem, że za 20m będzie ktoś skręcał, nic nie
        mówiłem, że to chodzi o jazdę po lodzie itp itd. Podałem prosty przykład jak
        ktoś "sunie" 20-30km/godz lewym pasem i ani myśli zjechać.

A teraz mam pytanie do wszystkich: CZY JADĄC ZA TAKIM GOŚCIEM ZAUWAŻYLIŚCIE COŚ
        CHARAKTERYSTYCZNEGO? Ja tak. Otóż kierowcy ci W OGÓLE NIE PATRZĄ W LUSTERKA!!!
        Oni nie wiedzą co się z tyłu dzieje! Dobrze ktoś tu określił: nos przy szybie,
        kierownica na brzuchu, a ja dodałbym jeszcze: naciungninto copka po same rzęsy
        i obowiązkowo papieroch w gębie z kilometrowym popiołem na końcu. Kiedyś
        jechałem równolegle z takim gościem przez 800 metrów (sprawdzałem) i ani razy
        nawet nie zerknął w bok nie mówiąc już wstecz! Na koniec zaczął dłubać w nosie
        więc odjechałem czym prędzej żeby nie zwymiotować.
    • Gość: jas_fasollasido Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.pr.radom.net 05.02.06, 11:38
      Wszystko OK. Tylko jak się weżmie pod uwagę emocje i związane z tym
      konsekwencje to odpowiedź nasuwa się sama. Kto bardziej może doprowadzić do
      szewskiej pasji, podniesienia adrenaliny, pociemniania w oczach, dostania
      palpitacji serca, utraty zdrowia czy życia, wzięcia emocji mad rozumem? No kto?
      Czy tem co jedzie 70km na godzinę czy tem co 40km na godzinę? Jeżdżę ponad 20
      lat samochodem i potwierdzam z całą stanowczością że ten pierwszy. Wiele razy
      widziałem nie jednego głupka który w mieście jechał z prędkosią 100km na
      godzinę, ale taki przypadek zdarza się rzadko, za to ci jeżdżą poniżej 50
      wiele, wiele razy. I za mini dzisiątki zdenerwowanych kierowców którym krew
      zalewa.
      • Gość: jas_fasollasido Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.pr.radom.net 05.02.06, 11:39
        Pardom, nie ten pierwszy tylko ten drugi.
        • Gość: ??? Re: Do Jasia IP: *.radom.pl 05.02.06, 11:56
          Jasiu,ja tez jezdze ponad 20lat i duzo widzialem wypadkow spowodowanych przez(piratow drogowych)ludzi ktorym zawsze sie spieszy!.Skutki sa oplakane,powiedz dlaczego wprowadzona jest predkosc 50-60km/h,a nie 70-90km/h?moze wprowadzenie mniejszych predkosci jest bezzasdne?Jesli twierdzisz ,ze rzadko widzisz piratow drogowych jezdzacych po naszym miescie to sie mylisz.
          • Gość: ed Re: Do Jasia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:16
            Ludzie przeciez po miescie sie nie da jezdzic tylko prawym pasem! Po to sa dwa
            pasy zeby nie bylo korkow, jak mozna jezdzic tylko prawym pasem jesli jadac
            przez miasto pokonuje sie dziesiatki skrzyzowan i chce sie na dodatek skrecic w
            lewo na co drugim! poza miastem na ekspresowce to mozna sobie pozwolic na jazde
            ze stala predkoscia tylko po prawym pasie a nie w miescie!
            • Gość: ??? Re: IP: *.radom.pl 05.02.06, 12:22
              Sluszna uwaga.
              • tomus2221 Re: 05.02.06, 12:39
                Fajny watek:)Popieram Pana,który o tym napisał.W Radomiu jeżdżą prawie same
                cioty w czapkach i w puchowych kurtkach za kierownicą,wystarczy pojechac do
                Warszawy i przekonac sie jak tam sie rusza i sprawnie przemieszcza.Oczywiscie
                wiem ze nie mamy takich dlugich i szerokich ulic jak stolica,ale to nie
                znaczy,ze wiekszosc tak musi jezdzic.40 50 km/h na dwupasmowce jeszcze,
                tragedia.Żwawiej troszke.
                • Gość: * Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:50
                  A gdzie wam się tak śpieszy?!
                  • angielski_spleen Re: 12.02.06, 13:11
                    Gość portalu: * napisał(a):

> A gdzie wam się tak śpieszy?!
                    A na katafalk im sie tak spieszy... :D
          • Gość: jas_fasollasido Re: Do Jasia IP: *.pr.radom.net 05.02.06, 16:07
            Co mówi kodeks:
            Oddział 3

Prędkość i hamowanie

Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością
            zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch
            się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu
            i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:

1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;

2) hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego
            utrudnienia;

3) utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub
            zatrzymania się poprzedzającego pojazdu.

• Gość: Car Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.02.06, 12:55

Gościu dlaczego rozpatrujesz wersje hipotetyczne kiedy ja podałem ci wersję
      rzeczywistą. Nic nie wspominałem, że za 20m będzie ktoś skręcał, nic nie
      mówiłem, że to chodzi o jazdę po lodzie itp itd. Podałem prosty przykład jak
      ktoś "sunie" 20-30km/godz lewym pasem i ani myśli zjechać.

A teraz mam pytanie do wszystkich: CZY JADĄC ZA TAKIM GOŚCIEM ZAUWAŻYLIŚCIE COŚ
      CHARAKTERYSTYCZNEGO? Ja tak. Otóż kierowcy ci W OGÓLE NIE PATRZĄ W LUSTERKA!!!
      Oni nie wiedzą co się z tyłu dzieje! Dobrze ktoś tu określił: nos przy szybie,
      kierownica na brzuchu, a ja dodałbym jeszcze: naciungninto copka po same rzęsy
      i obowiązkowo papieroch w gębie z kilometrowym popiołem na końcu. Kiedyś
      jechałem równolegle z takim gościem przez 800 metrów (sprawdzałem) i ani razy
      nawet nie zerknął w bok nie mówiąc już wstecz! Na koniec zaczął dłubać w nosie
      więc odjechałem czym prędzej żeby nie zwymiotować.

• Gość: * Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:07
        A po co ten ktoś miałby zjeżdżać z tego lewego pasa? Zmieniły się przepisy czy
        co,że na jednokierunkowej minimum dwupasmówce nie można wyprzedzać z prawej
        strony?Jak ci ktoś wyjeżdża na pas przedwcześnie (mimo że widzi twoj zbliżający
        się z dużą prędkością samochód),to jedyne co powinno się zrobić to obtrąbić go
        za takie "podjeżdżanie" i chyba o to ci właśnie chodzi.
      • Gość: Drogówka z Daewoo Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.02.06, 15:34
        Czekamy, czekamy na panów szaleńców i nie zatrzymujemy! tych co wyprzedzają na
        dwupasmówce w terenie zabud.z prawej strony nasze autko, tylko tych dawców co
        robią to z prędkością pow.70km/h i dają dalej na E-7
        Wideoooooooo Radar Czekaaaaaaaaaaa zapraszamy na filmy. ;)
        • Gość: Kierowca Pozdrawiam Radarek IP: *.30.udn.pl 07.02.06, 19:33
          A witam witam, a czy pamiętacie rozprawę w grodzkim, gdzie przedstawiliście mi
          zapis z WIDEOREJESTRATORA, a nie z wideo radaru - że też Policja nie wie jak
          nazywa się sprzęt, którym się posługuje, a mimo wszystko przerżnęliście z
          kretesem bo robiliście zapis przy temperaturze zewnętrzej -15stC ??? A jakie
          mieliście fajne miny kiedy sędzina wytykała Wam rażące błędy, do tej pory mam
          ubaw jak sobie przypomnę....

Ech...

Przy okazji pozdrawiam też panów Policjantów z seledynkowej renóweczki którzy
          ostatnio mi wcisnęli 100PLN i 4 pkt, nie mam do Was żalu chłopaki ;)
          • Gość: Kierowca Sprostowanie IP: *.30.udn.pl 07.02.06, 19:35
            Dopiero teraz zauważyłem, nie jechali Nubirą więc to pewnie inna załoga ;) Ale
            wbijcie sobie pod czapeczki nazwę WIDEOREJESTRATOR a nie video radar...
    • Gość: * KIEROWCY NIE ZAJEŻDŻAJCIE INNYM PASÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 20:33
      .
    • Gość: opel_fan Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.ghnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 21:11
      Chciałem jeszcze jeszcze jeden kamyczek dorzucić do ogródka. Ruszanie na
      zielonym świetle. To co sie wyrabia w Radomiu i nie tylko to naprawdę tragedia.
      Nie chodzi o to żeby ruszać z piskiem juz na pomarańczowym ale żeby na zielonym
      juz ruszyc, a nie jak to jest powszechnie praktykowane pomarańcz stoi, zielone
      stoi o zauwazył zmiane, szuka biegu , znalazł i wrzucił oooooooooo ruszył.
      Przecież to żałosne. Jeszcze raz podkreślę nie chodzi mi o ruszanie z furią i
      piskiem spod świateł ale o tzw. płynne włączanie sie do ruchu. Uff wyzaliłem
      się.
      P.S. Absolutnie zgadzam sie z autorem postu. Jazda - za duzo powiedziane -
      toczenie sie lewym pasem to zmora polskich dróg.
      • Gość: aaa30 Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.02.06, 21:52
        A ja tam wolę ruszać spod zielonych świateł z pewnym opóźnieniem.
        Powód ?
        Chcę żyć.
        Trzy razy już chcieli mi skasować samochód na skrzyżowaniu. Dwa razy, gdy jako
        pierwszy ruszałem "po bożemu", czyli natychmiast, jak się zapaliło zielone
        światło, ze skrzyżowania Kościuszki w Dowkonta. O mało mnie nie staranowały
        samochody jadące z dużą prędkością na czerwonych już światłach z ul.1905 r
        prosto w Dowkonta. To już standard na tym skrzyżowaniu. Samochody jadące z
        ul.1905 r jadą dotąd, dopóki nie grozi stłuczka z wyjeżdżającymi prawidłowo
        samochodami z Kościuszki. Bez względu na to, jaki mają kolor światła na
        sygnalizatorze.
        Podobny problem jest na skrzyżowaniu Sienkiewicza - 25 Czerwca.
        I raz wyjeżdżałem z Grzecznarowskiego w tę że samą Dowkonta w kierunku
        Kościuszki. I tu na czerwonym świetle, po Dowkonta przeleciał mafiozo w BM-ce z
        przyciemnianymi szybami, z komórą przy łysym łbie, prując 100-ką zrobił slalom i
        przeleciał na czerowonych światłach w ul 1905 roku.
        Podać numery ???
        Zresztą przywilej przejazdu na czerwonych światłach na Kościuszki ma też jeden z
        instruktorów nauki jazdy, który rano spieszy się do pracy ( jedzie , a właściwie
        nisko leci ok. 120/godz. sam, bez pasażera). Już dwa razy go widziałem, jak
        przeleciał na czerwonych.

• Gość: johndeep Car ZJEŻDŻAJ NA PRAWE IP: *.nat.karneval.cz 06.02.06, 23:13
      ty w większości pewnie też walisz na lewym pasie, bo by ci inaczej
      nieprzeszkadzali ci co tam właśnie jadą. No to zjeżdzaj na prawy z Oplem
      Kadetem nie wyskakuj.
    • string_tony Re: KIEROWCY Z PRAWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA LEWE 06.02.06, 23:16

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      • Gość: bigjefrey Re: KIEROWCY Z PRAWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA LEWE IP: 213.195.149.* 07.02.06, 12:50
        WYSTARCZY ZOBZACZYC JAKA KULTURA JAZDY OBAWIAZUJE NA
        ZACHODZIE...POZAZDROSCIC...NIERAZ WIDZE TEPEGO WIESNIACZKA Z POLSKI WLOKACEGO
        SIE NA AUTOSTRADZIE LEWYM PASEM A WSZYSCY GO OMIJAJA.
        • Gość: karola19 Re: KIEROWCY Z PRAWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA LEWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 16:27
          ja tam staram sie czy jade szybko czy wolno jezdzic prawym pasem, jak ci na
          prawym jada dla mnie za wolno, to zjedzam na lewy, wyprzedzam wszystkich dla
          mnie wolnych i wracam na prawy pas chcac pozostawic wolny lewy pas dla tych dla
          ktorych ja jestem zbyt wolna. i tak sie powinno jezdzic. fakt faktem zed te
          prawe pasy to zawsze sa latane a te lewe gladziutkie jak pupcia niemowlaka no
          ale coz istnieje cos takiego jak kultura drogowa w koncu. z kolei jak mam pusta
          dwupasmowke to jade jak chce, np jak droga prowadzi po luku w lewo to na tym
          luku jade lewym pasema a jak konczy sie luk to wjezdzam na prawy to tak zeby
          jak najmniejszy skret kierownica wykonac i nie tracic predkosci. wlasnie
          przypomnialo mnie sie jak na kursie na prawo jazdy instruktor mowil ze jesli
          mamy wolne dwa pasy a jedziemy lewym a nie prawym to nawet w zwiazku z zasada
          ruchu prawostronnego mandat mozemy dostac
          • Gość: Kierowca Młoda a rozsądna.. IP: *.30.udn.pl 07.02.06, 19:40
            To, że lewe pasy są w idealnym stanie to mit. Wystarczy +30stC + ciężarówka,
            która zjedzie na lewy pas i koleiny gotowe..

• Gość: Agnieszka Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 193.111.144.* 10.02.06, 10:56
      Myślę, że większości kierowców brakuje po prostu kultury jazdy no i braku
      znajomości przepisów drogowych. W mieście mozna jeździć lewym pasem! To fakt!
      (przeczytajcie moją wypowiedź na początku forum). Zgodzę się, mimo że przepisy
      pozwalają, że jechanie 20km/h lewym pasem to brak kultury drogowej. Ja jak ktoś
      jedzie lewym pasem to wyprzedzam prawym. Mogę to zrobić bo umiem jeździć. Ale
      jak ktoś skręca z prawego pasa w lewo na skrzyżowaniu to jest już dla mnie
      palantem bez wiedzy (przepraszam za słowo ale to chyba i tak zbyt delikatnie).
      A tylu kierowców w Radomiu to czyni. Co o tym sądzicie? Chodzi o skrzyżowanie z
      ruchem okrężnym. Pzdr.
      • Gość: hehehe Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: 80.249.4.* 10.02.06, 13:53
        chyba nie wiesz dziecinko, że większość radomskich rond ma tylko jeden pas...:)
        resztę dopowiedz sobie sama, albo niech to zrobią dla Ciebie koledzy z forum.
        Większym problemem jest w tym przypadku, jazda po jego wewnętrznej stronie i
        zjeżdżanie z niego w prawo, nie zwracając uwagi, że właśnie z prawej strony
        jedzie ktoś, kto zamierza opuścić to rondo na następnym zjeździe. Pzdrw
        • Gość: dd Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 14:30
          Nieprawda! Jeżeli przed wjazdem za rondo sa dwa pasy, to należy traktowac że
          rondo tez jest dwupasmowe, bo jak inaczej wjeżdzac na rondo z dwoch pasow skoro
          rondo mialoby byc jednopasmowe.
          • Gość: Radomiak Re: KIEROWCY Z LEWYCH PASÓW; ZJEŻDŻAJCIE NA PRAWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:43
            A kto z was był na turnieju charytatywnym na MOSIRZE?? Pewnie nawet nie wiecie
            o czym mówie. Skończcie juz ten temat bo mnie dzrażni. Pozdrawiam
        • Gość: Kierowca A bo nie brakuje również buraków IP: *.30.udn.pl 12.02.06, 11:44
          którzy z prawego pasa potrafią objechać całe rondo blokując skutecznie tych,
          którzy znaleźli się na wewnętrznym pasie. A najgorsze w tym jest to, że
          ustawodawca zalegalizował takie zachowanie i robi się koszmar .. A kiedyś
          wystarczył prosty zapis, że wjeżdzając na rondo z prawego pasa, należało
          pierwszym możliwym wyjazdem je opuścić. Takie to proste i praktycznie wykluczało
          możliwość kolizji.. Ale jakiś pacan chciał "ulepszyć" przepisy, to chyba ten
          sam, który zlikwidował stale zielone "strzałki" ..
    • Gość: Roman Re: Roman ??? Nie bądz śmieszny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 18:03
      Owoż :"Won cieciu" było przeznaczone dla mnie czy dla Wujcia?
      Przypomnę Pani własne słowa z poprzedniej wypowiedzi: "... i tak mam prawo
      zabierać głos w tej (i każdej innej) dyskusji. Przeszkadza ci (zaimek ci
      powinien być z dużej litery - przyp. aut.) to?! Bo mi wcale!"
      Proszę je sobie dokładnie przeczytać!!
      Pozdrawiam
      • Gość: Marek W mieście można lewym i prawym pasem jeździć IP: *.wss.com.pl 16.02.06, 10:57
        W obrębie miasta jeśli mam zamiar skręcać w lewo to przecież nie będę jechać
        prawym pasem. Proste.
        • Gość: Fajera Re: W mieście można lewym i prawym pasem jeździć IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.05.06, 10:18
          Marek!!! Jesteś dureń do kwadratu.Przypomnę Tobie i Tobie podobnym.W Polsce
          obowiązuje ruch prawostronny.Lewy pas służy do wyprzedzania i szybszej
          jazdy.Nie wspomnę o kulturze jazdy.Możesz ze spokojem oddać prawko kupione za
          kostkę masła.
          • angielski_spleen Re: W mieście można lewym i prawym pasem jeździć 24.05.06, 12:00
            W dzikiego durnego posla sie bawisz? Ustawa o ruchu drogowym juz jest. No coz
            jesli masz ogromne problemy z czytaniem ze zrozumieniem jej zapisow to lacze
            wyrazy wspolczucia dla rodziny. Nie recze za siebie jak mi jakis pacan zacznie
            trabic bo bede sunela lewym pasem na jednokierunkowej dwupasmowce.
    • Gość: F1 Niekompetencja Czyża zbyt oczywista. Dość zatrudni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 11:57
      A ja chciałbym zauważyć dlaczego tworzą się takie ogromne korki na Kelles-
      Krauza.Pomijam fakt prowadzonej inwestycji na Niedziałkowskiego.Przyczyną
      jest... brak zielonej strzałki dla skręcających w prawo z Kelles-Krauza w 25-
      Czerwca.Pomnimo, że 25-Czerwca nic nie jedzie trzeba posłusznie stać i czekać
      na zielone światło, które zapala się również dla... pieszych, którzy mają
      pierszeństwo przed pojazdami. Nie ma strzałki, pali się zielone światło a
      przejechać i tak nie można. Panie Czyż komu przeszkadzały strzałki dla
      skręcających w prawo? Może podać pan jakieś racjonalne uzasadnienie ich
      likwidacji oprócz pana niekompetencji?
      • Gość: Sergio kiedy policja zrobi porządek z zawalidrogami??? IP: *.dataferret.co.uk 20.02.14, 07:26
        Policjanci weźcie się do pracy! Nie tylko ci, którzy jeżdżą szybko łamią przepisy!!!
        Pootwierało się tyle szkół i każdy ze szkoły ma jakieś dojścia. Dlatego wszelkiej maści babki i tzw. gosposie zdają na prawo jazdy nawet w wieku 70 lat. Później jadą lewym pasem 25 na godzinę. Wiele razy widziałem ciągnący się sznur samochodów lewym pasem bo na przodzie jedzie... trzęsący się babsztyl, której sukcesem jest przejazd po mieście.
        • Gość: car-man Re: kiedy policja zrobi porządek z zawalidrogami? IP: 194.165.48.* 20.02.14, 08:13
          trzeba ją wyprzedzić, lekko zajechać drogę i powoli zwalniać aż niekiedy do zatrzymania. To jedyny sposób.
    • Gość: Devi Nie tylko dlatego, że nie ma strzałki choć przyzna IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.05.06, 15:50
      www.slowo.com.pl/radom/?id=6697
      • Gość: Car Re: Nie tylko dlatego, że nie ma strzałki choć pr IP: *.tkdami.net 06.10.06, 07:14
        Ktoś odświerza ten temat. Widać, że problemem nadal istnieje!!!
        Panie Czyż a co ze światłami przy Dowkonta i Kościuszki? Dlaczego wciąż światła
        te zapalają się w odwrotnej kolejności do tych na skrzyżowaniu
        Dowkonta/Grzecznarowskiego. PPrzez to autobusy (najvczęsciej) blokują prawy pas
        dla skręcających do Centrum i przez to tworzą się korki i nie wszysscy kierowcy
        mogą wjechać na ten pas pomimo, że mają zielone światło ponieważ... już się nie
        mieszczą! Panie Czyż. Kiedy zostanie to zmienione? Podobno jest to "wina"
        sterowników, ale czy policzył pan koszty stania w korkach, nerwów i kłotni
        kierowców (każdy oczywiście ma swoją rację). Tak to jest jak szefem jest
        człowiek z nadania politycznego.
    • Gość: Oportunista niedorozwoje spadać na prawy pas IP: 192.249.57.* 20.02.14, 16:05
      To problem narastający. Policja w ogóle nie reaguje na toczące się po lewych pasach zawalidrogi. Nie rozumieją (pewnie niedouczeni) że pomimo poruszania się z dozwoloną prędkością powinni zjeżdżać na prawy pas. Ale te niedouczone sztuki mają klapki na oczach. Dla nich przejechanie z punktu A do punktu B to już jest sukces.
      • Gość: wiesław Re: niedorozwoje spadać na prawy pas IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.14, 22:50
        Gadasz głupoty, a dobrze pisała Agnieszka. W wawie przykładowo nikt nie zjeżdża na prawy pas, tylko zajmuje się prawy lub lewy. I jakie to ma znaczenie jeżeli jadę 50 km/h przecież ten jadący za mną i tak nie może mnie wyprzedzić bo by przekroczył prędkość.
        • Gość: tritian Re: niedorozwoje spadać na prawy pas IP: *.radom.vectranet.pl 21.02.14, 06:03
          Piszesz bzdety. Pokaż mi miejsce w Wawie gdzie jeździ się 50? A nawet jeśli już trafi się taki osioł to zaraz go strąbią bo tamuje ruch. I jeszcze jedno. Nie ciebie powinno to interesować że ktoś chce pojechać szybciej niż ty zawalidrogo. Widać że wychodzi z ciebie prawdziwy radomski kierowca: niedouczony bydlak który prawo jazdy zdobył za łapówę.
          • Gość: wiesław Re: niedorozwoje spadać na prawy pas IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.14, 11:38
            Buahaha to właśnie takie buraki jak Ty są zagrożeniem w ruchu drogowym. Takie buraki tworzą tragedię jak ta w Kamieniu Pomorskim, bo wiecznie buractwu się gdzieś spieszy i ma gdzieś ograniczenia prędkości.
            W wawie na wielu drogach jest ograniczenie do 70 km/h, ale są też 50 i fotoradary, a ponadto na wielu ulicach w wawie nie jedzie się nawet owych 50 bo jest duży ruch spowalniany nie przez zawalidrogi a przez światła, ale co Ty możesz buraku o tym wiedzieć, skoro takich rzeczy na wioskach nie ma.
          • Gość: wiesław Re: niedorozwoje spadać na prawy pas IP: *.dynamic.chello.pl 21.02.14, 11:42
            Interesować powinno każdego bo taki burak jak Ty stwarza zagrożenie w ruchu drogowym przekraczając dopuszczalną prędkość. Już dawno byłem zdania, że każdy kandydat na kierowcę powinien przejść badania u psychiatry nim dopuszczą go do kursu i egzaminu.
            • Gość: kosztowny Re: niedorozwoje spadać na prawy pas IP: *.30.83.99.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.02.14, 11:55
              lewy pas tylko dla BMW I MERCEDES...pozostale po prawym...
              • Gość: dvc Re: niedorozwoje spadać na prawy pas IP: *.play-internet.pl 21.02.14, 12:25

lewy pas dla wieśka tylko!
              • Gość: rudy Re: niedorozwoje spadać na prawy pas IP: *.30.83.99.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.02.14, 12:31
                popieram te dwie marki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka