Dodaj do ulubionych

Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między C...

23.02.06, 18:59
to jest ostatni atrakcyjny teren w centrum pod miastotworcze obiekty
kubaturowe. nie zmarnujmy go. kupców radomskich popieram calym sercem. ale
stanowczo nie zgadzam sie na ich postulaty, ktore mozna przeczytac np. na
lamach slowa. twierdza oni, ze "poprzeczka jest zbyt wysoko postawiona" i nie
maja szans wybudowac tam obiektu jaki by chcieli. ale przeciez wlasnie o to
chodzi, by inwestycji w tym miejscu postawic "wysoką poprzeczke"! wlasnie o
to chodzi ze by nie powstal tam kolejny blaszany koszmarek. z calym
szacunkiem - obiekty "korej" czy "fenix" swietnie wpasowuja sie w lokalizacje
na ktorych powstaly. i bardzo dobrze ze powstaly. ale słabo mi sie robi kiedy
pomysle, ze cos takiego mogloby stanac przy placu jagiellonskim. kupcy
twierdza, ze gdyby podzielic teren na mniensze dzialki, to na jednej z nich
mogliby zbudowac swój obiekt. ale w ten sposob zmarnowano by szanse na
kompleksowe zagospodarowanie terenu i wzniesienie tam zespolu zabudowy
godnego cwiercmilionowego miasta! boleję nad tym, ze nie maja oni dosc
kapitalu aby zbudowac nam aquapark, centrum konferencyjne, hotel **** i
obiekty towarzyszace. ale to nie powód, by stawiać tam halę z blachy
falistej. na taką halę ani w wydaniu firm zachodnich ani w wydaniu rodzimych
kupców zgody byc nie moze.

wydaje sie, ze w odroznieniu od poprzedniej proby zagospodarowania placu
jagiellonskiego obecne obostrzenia niezle zabezpieczaja miasto przed
nieuczciwym inwestorem. sa oferty. trzeba teraz mądrze wybrac i twardo
egzekwowac od inwestora realizacje koncepcji. wydaje mi sie, ze kupcy zamiast
wznosic niekonstruktywne protesty powinni usiasc z wladzami miasta i wspolnym
wysilkiem opracowac takie instrumenty, aby nie na 100, ale na 200%
zabezpieczyc sie przed probami wzniesienia w tym miejscu
wielkopowierzchniowego sklepu. bo o to w tym wszystkim chodzi.

PS. a tym ktorzy proponuja tam miasteczko uniwersyteckie proponuje najpierw
dowiedziec sie co to takiego jest uniwersytet. a potem wskazac zrodlo
finansowania postulowanego kampusu. no i kto tam mialby wykladac? duchy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kiju Re: Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 20:49
      Dokladnie.Niech powstanie cos pieknego cos na lata.Galeria owszemk moze byc ale
      tylko taka jakie sa w Warszawie pietrowe i ladne dosyc lidlow i biedronek.Kupcy
      zkorei tez by sobie darowali
    • gregory_z_radomia Kupcy protestują 23.02.06, 21:27
      Pierwszy raz zgadzam sie ze słowami Prezydenta Banasiewicza które usłyszałem
      kilka dni temu na temat obiektów które mają znaleźć się na terenie u zbiegu
      ulic Chrobrego, Malczewskiego i Kelles Krauza. Banasiewicz tłumaczył, że mające
      powstać centrum to zupełnie inna kategoria inwestycji, taka, której kupcy nie
      powinni się obawiać - Zagrożeniem dla baru mlecznego nie jest ekskluzywna
      restauracja. Podobnie ktoś, kto będzie kupował w eleganckich butikach raczej
      nie zaopatruje się na targu. Zupełnie sie znim zgadzam. Z całego sacunku do
      Polskich Kupców ale nie chce aby w tym miejscu handlowano takimi rzeczami. Na
      tym terenie powinna powstać galeria z prwdziwego zdarzenia. Opinia i obawy
      kupców przed stratą klientów nie sa tutaj niczym uzasadnione. Ciekawsze a
      zarazem chora propozycja Kupców przedstawiona została w dzisiejszym echu "Czy
      rzeczywiście centrum wypoczynkowe i rekreacyjne musi być budowane w centrum
      miasta? Przecież doskonale na taki cel nadaje się na przykład teren Koniówki" -
      przekonywał z kolei Jerzy Grosicki, szef radomskiego oddziału Stowarzyszenia
      Kupców Polskich. A ja za isoxazolidine pytam czy ostatni atrakcyjny teren w
      centrum nalezy przeznaczyć pod budowe blaszaka i zmarnować szanse na
      kompleksowe zagospodarowanie tego terenu. Bez komentarza. www.echo-
      dnia.com.pl/?news=27523&mutacja=5&dzial=1;3
      Obawiam się że zdeterminowani Kupcy będą dążyli do zmiany koncepcji
      zagospodarownia tego terenu doprowadzając do zniechęcenia potencjalnego
      inwestora i wycofania się z inwestycji. Trzeba coś zdziałac aby przekonać
      Kupców że nie będzie to kolejny jak Oni to nazywają hipermarket.
    • Gość: . Re: Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 21:54
      Nie powinno się zapominać o sporym placu do zagospodarowania przy Witolda,
      Kilińskiego, aktualnie zablokowany przez kupiecki koszmarek architektoniczny w
      postaci pawilonów handlowych. Podobna sytuacja- drobni kupcy blokują rozwój
      pomysłów urbanistycznych na miarę ćwierćmilionowego miasta w jego sercu-
      ścisłym centrum. Rozmieniając na drobne inwestycyjki tak duże place będziemy
      zaściankowym prowincjonalnym miastem drobnego handlu. Moim zdaniem miasto to
      nie tylko handel ale przede wszystkim inne usługi, rozrywka, rekreacja.
      Zdecydowanie jestem przed ograniczeniem placu między Struga, Chrobrego i
      Malczewskiego do roli handlowej, niezależnie czy była by w rękach kupców
      rodzimych czy sieci handlowej czy innego podmiotu- zdecydowanie miastu naelży
      się coś więcej, punktów handlowych mamy aż za nadto.
      • Gość: . Re: Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 21:56
        przepraszam- miało być przeciw a nie przed.
        • Gość: tryb Re: Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między IP: *.internet.radom.pl 23.02.06, 22:32
          No nie nie spodziewałem się,że na koniec tej kadencji po 4 latach będę musiał
          poprzeć prezia Bansiewicza! Feniks i Korej to architektoniczne koszmarki, a
          towar który jest tam oferowany to często wielka szmira, ale skoro ma swoich
          nabywców niech handlowcy sobie zarabiają. Ale wbrew pozorom w Radomiu mnóstwo
          ludzi ma pieniądze (nie wiem czy zarobione legalnie czy też pochodzą z szarej
          strefy) i myślę,że pownniśmy być dumni,że miasto chce zbudowavc tam coś czego
          nie będziemy muslei się wstydzić! Ale nie wiem czy ktoś zamrozi ponad 20 mln zł
          na kaucję, myślę,że przy takich warunkach nikt tam nie zainwestuje, a te oferty
          to zwykly balon!Obym się mylił, ale ja prowadzę dość dużą prywatn afirmę i jako
          businessman na pewno nie zainwestowałbym tam przy takich warunkach! Ale
          hieprmarketu też tam nie powinno być, choc z drugiej strony w tzw city w Pols
          ce jest market na markecie!!!
          • Gość: hejhejzaraz Re: Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między IP: 82.139.51.* 24.02.06, 16:18
            Niewiem panie businesssmanie gdzie sie zaopatrujesz ale na pewno nie na korej
            bo nie masz bladego pojecia co tam mozna kupic ,hala jak hala towary duzo
            tansze a wiedz ze te same rzeczy kupujesz w sklepie tylko z duza marza i do
            dupy obsluga ,na korej najczesciej handluja ci ktorzy sa wlascicielami wiec im
            zalezy.Moiem zdaniem drobi handlowcy nie powinni sie obawiac konkurencji
            miejsce na rynku jest dla kazdego ale zgadzam sie ze nie mozemy na wszystko
            patrzec z ich punktu widzenia.W Radomiu nie ma porzadnego basenu ,kregielni
            itp.Popieram zagospodarowanie Witolda a jazda po plytach to wiocha.
            • Gość: hejhejzaraz Re: Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między IP: 82.139.51.* 24.02.06, 16:22
              a wogole to proponuje zawiazac stowarzyszenie lub fundacje Rozwój Radomia zeby
              pilnowac naszych wspolnych spraw.Moze bedzie to poczatkiem spoleczenstwa
              obywatelskiego.Kto jest za ? Czy umiemy tylko narzekac ?Ja czasami ma dosc
              balaganu wokół i bylejakosci.
              • Gość: Radomianin Re: Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między IP: 82.139.52.* 24.02.06, 21:41
                Zgadzam się całkowicie z tym, że przedmiotym terenom należ podniesc wysoko
                poprzeczkę. Jedyny problem to skąd wziąć pieniadze. Czasy sponsorownia z kasy
                państwa poza nami. Frajerów, którzy wydadzą kasę na nasze ambicje kulturalne z
                nikłym zyskiem będzie trudno sciagnąć. Pozostaje miejscowy dobry pomysł +
                Miasto + środki UE + wsparcie Totalizatora itp. Nie wyobrażam sobie powstania
                czegokolwiek co by było finansowane przez same Miasto - z miejsca klapa, musi
                być żródło stałego finansowania. Jest tylu mądrych ludzi więc do roboty.
                Apartamentowce czy Uniwesytet w tym miejscu to nieporozumienie.
    • Gość: Szkoda słów Do isoxwazeliniarza IP: *.udn.pl 25.02.06, 00:03
      Skoro twierdzisz że "blaszane koszmarki" z radomskich targowisk rażą w oczy
      kupuj w marketach chińszczyznę.Ty chyba jesteś chory?Zawsze wymądrzasz się we
      wszystkich postach.Ile zarabiasz na miesiąc? Ja handluję na jednym z radomskich
      targowisk.Tak.Mam blaszanego koszmarka. I nie wstydzę się tego.Ale ciuchy mam
      lepsze w handlu, jak nie jednym "ekskluzywnym" sklepie.Czym się różnią?
      Metkami.Ja polski kupiec płacę podatki które zostają w tym kraju.Ty kupujesz w
      molochach i nabijasz kasę obcemu kapitałowi. Nie wyciągam ręki po
      jałmużnę.Jeżeli władze Radomia będą popierać budowę molochów jutro tysiące
      ludzi będzie żebrać w MOPSie o parę groszy.Czy coś innego jak molochy z obcym
      kapitałem mają władze do zaoferowania Radomianom?Dlaczego nie starają się o
      nowe miejsca pracy?Dlaczego nie ściągną iwestorów z zakładami produkcyjnymi?Bo
      tu trzeba myśleć.Po co myśleć>Można nabijać swoją kieszeń puki jest się u
      władzy.I dlatego w Polsce nigdy nie będzie normalnie.Wystarczy posłuchać co
      mówią o nas w Brukseli.I miejsce w Europie w temacie łapówka.
      • wichajsterr Re: Do isoxwazeliniarza 25.02.06, 01:24
        Pięknie ładnie rozumiem popieram ale nie w 100%...
        Mam ale. Co ma do Twoich zysków budowa basenu, kręgielni, multiplexu......??
        Chyba Ci nie odbierze klientów.
        I teraz z innej beczki, porównanie targ z galerią.
        1 Na targu sprzedajemy kartofelki, pietruszki i inne warzywka, owoce...w
        galerii nie.
        2 Na targu sprzedajemy ubrania (z całym szacunkiem dla targowych ubrań bo ja
        też kupuje) nazwijmy bez metek a w galerii z metkami i na to są inni klienci i
        na to więc i tak ten co kupuje metki na targu się nie zaopatruje.
        3 Na targu restauracji, pizzerni nie ma więc nie ma co porównywać
        4 Na targu w RTV i AGD się nie zaopatrzę chyba, że hym hym....
        To takie przykłady na prędce napisane..... i co wnioskuje?
        WNIOSKUJE RZECZ JEDNĄ ŻE I TARGOWISKO I GALERIA I NWET NAJDROŻSZY BUTIK MAJĄ
        SWOICH KLIENTÓW I JEDNO NIGDY DRUGIEMU KLIJĘTÓW NIE ODBIERZE.
        PS. Jest szansa na zagospodarowanie ogromnego terenu w centrum Radomia, jest
        szansa stworzyć tam miejsce godne miasta 250 tyś: rozrywka, jedzenie, rekreacja
        i na końcu w małym stopniu zakupy. Więc pytanie do kupców czy naprawdę chcecie
        to zniszczyć?
        • Gość: szkoda słów Re: Do isoxwazeliniarza IP: *.udn.pl 25.02.06, 18:05
          Ok.Masz rację.Ale pod jednym jedynym warunkiem,że będą galerie i inne rozrywki
          dla ducha i podniebienia.Dlaczego władze miasta trzymają w tajemnicy inwestora?
        • Gość: ło3k Re: do wichajstrra IP: *.internet.radom.pl 25.02.06, 20:39
          Hej, hej, zgadzam się w pełni z tym wszystkim co napisałeś, ale po
          przeczytaniu całości jestem z lekka oszołomiony.
          Powiesz,że się czepiam , ale dwa błędy ortograficzne w jednym
          wyrazie "klientów" , to rzadko spotykany kwiatek !!! (nie czepiam się
          interpunkcji i innych drobiazgów).
          Bez urazy, ale dobrze jest przed wysłaniem przeczytać, co się napisało :)
          Chyba, że się nie potrafi pisać po polsku - wtedy lepiej nie robić z siebie
          pośmiewiska.
      • isoxazolidine Re: Do isoxwazeliniarza 25.02.06, 19:23
        Gość portalu: Szkoda słów napisał(a):

> Skoro twierdzisz że "blaszane koszmarki" z radomskich targowisk rażą w oczy
        > kupuj w marketach chińszczyznę.Ty chyba jesteś chory?Zawsze wymądrzasz się we
        > wszystkich postach.Ile zarabiasz na miesiąc? Ja handluję na jednym z
        radomskich
        >
        > targowisk.Tak.Mam blaszanego koszmarka. I nie wstydzę się tego.

Nie kupuję żadnej chinszczyzny w zadnych marketach. kupuje w osiedlowym
        sklepiku i na placu targowym na kleparzu. jak tylko sie da kupuje produkty
        radomskich producentow (Rolmlecz, Hortex ...). Przeczytaj uwaznie co napisalem.
        Jestem przeciw blaszanym pudlom w scislym centrum miasta gdzie istnieje
        ostatnie miejsce na stworzenie atrakcyjnych obiektow uslugowych. Wyraznie tez
        napisalem, ze ciesze sie z powstania obiektow typu "fenix" czy "korej" w
        miejscach gdzie powstaly. Jest miejsce na hale targowe i jest miejsce na
        obiekty rozrywki i uslug. Kupcy jak przyznaja otwarcie nie maja forsy zeby
        postawic kregielnie, hotel **** czy cenrum konferencyjne. Ale dlaczego bronic
        innym tego rodzaju inwestycji? Konwencja "psa ogrodnika" - "sam nie zbuduje zle
        innemu tez nie pozwole"?

> Ja polski kupiec płacę podatki które zostają w tym kraju.

i bardzo dobrze

> Ty kupujesz w
        > molochach i nabijasz kasę obcemu kapitałowi.

widziałes mnie w jakims molochu?
    • Gość: LP Re: Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.02.06, 20:12
      W pełni popieram przedstawione poglądy. Brawo! Cieszę się,że nie jestem sam.
      • Gość: rr Re: Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 20:15
        Powinno się tam postawić jakiś ładny obiekt rekreacyjny, żeby to miało jakiś
        wyglad a nie jakiś kolejny blaszak ala feniks.
        • Gość: zartie Re: Trzy oferty na zagospodarowanie terenu między IP: *.244.udn.pl 25.02.06, 20:50
          > Powinno się tam postawić jakiś ładny obiekt rekreacyjny, żeby to miało jakiś
          > wyglad a nie jakiś kolejny blaszak ala feniks

Zgadza się !!!! Basen, kręgle, może curling?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka