Dodaj do ulubionych

To trzeba zmienić!!!

25.02.06, 14:47
TO TRZEBA ZMIENIĆ!!!
Alkoholik, narkoman to choroby???
A osoby chore na raka, na białaczkę, niepełnosprawne??
Osobą „chorym” na alkoholizm sponsoruje się leczenie, wyjazdy na wczasy nawet
parę razy w roku, organizuje się spotkania a wszystko to za pieniądze
podatników, tak samo jest z narkomanami ich też za wszelką cenę wyciąga się z
choroby mimo że sami się w nią wpędzili!!!
Mój protest polega na tym żeby tym iż powinno się stanowczo obciąć fundusze
na leczenie osób uzależnionych od alkoholu i narkotyków!!!
Nigdy nie słyszałem żeby w/w osobą powiedziano że nie ma pieniędzy na ich
leczenie tak jak mówi się to praktycznie codziennie osobą chorym na raka i
inne choroby które są w brew Ich woli, podczas której cierpi ma problemy z
normalnym życiem codziennym jest uzależniony od innych osób. To nie jest
śmieszne osobą takim mówi się, że nie należy im się renta, nie należy
sanatorium, mówi że nie ma dotacji na bardzo drogie leki za które czasami
pacjent musi płacić 100% ceny gdzie dla porównania narkoman dostaje je za
darmo.
STOP wyrzucania pieniędzy w błoto!!!
Moim zdaniem leczenie osób uzależnionych jest wywalaniem kasy państwa w
błoto. Taka osoba mimo, że przejdzie kuracje odwykową i tak zacznie po czasie
pić i brać narkotyki.

Zaś osoby które NIE chciały być chore, chciały normalnie żyć, mieć rodzinę,
dorobić się jakiegoś majątku i szczęśliwie umrzeć w odpowiednim na to wieku
nagle dowiadują się o tym że są chore na nieuleczalną chorobę, nagle całe
życie wali im się na głowę cała rodzina „płacze” nad losem najbliższej im
osoby. Osoba taka podczas choroby zamiast mieć jak najmniej komplikacji, jak
najwięcej ułatwień musi przejść koszmar biurokracji i lekarzy, koszmar NFZ
który ma w DU.PIE pacjenta.
Tymi słowami chciałem zaprotestować przeciwko sytuacji która panuje w naszym
kraju, nie leczyć debili co sami są sobie winni ale ludzi naprawdę
potrzebujących pomocy chociażby w uśmierzeniu bólu który powoduje Im
niechciana choroba!!!
Co sądzicie na ten temat?
Pozdrawiam serdecznie wszystkich chorych i potrzebujących naprawdę pomocy...
Obserwuj wątek
    • Gość: mag Re: To trzeba zmienić!!! IP: 82.139.60.* 25.02.06, 15:32
      Chorobom należy przede wszystkim zapobiegać!Tak, tym dotyczącym ciała jak i duszy.
      Nie zgadzam się więc z tobą "wichajster"
      Polak za granicą jest postrzegany jako człowiek gościnny i... alkoholik.
      Musimy walczyć jako społeczeństwo z tym drugim. Na chorobę ciała typu zawał, rak
      np. trzustki też trzeba sobie zapracować, np.na to ostatnie, nadużywając alkoholu.
      • wichajsterr Re: To trzeba zmienić!!! 26.02.06, 02:30
        Dobra zapobiegać ale po równo.
        Poza tym alkoholik nie umrze. Walą winko a na dworze –10*, jeden idzie się
        przespać w krzaczkach wstaje rano i idzie znowu na winko.A chory na białaczkę
        może umrzeć z dnia na dzień bez badań bez opieki bez leków.

A jak wyglądają realia alkoholik pije wódkę z całym szacunkiem rodzinka na siłę
        zaprowadza go do klubu AA mówią że chce przestać i dostaje: pomoc lekarską,
        potem wczasy (nawet wyjeżdżają w święta w ferie zimowe wakacje już nawet nie
        mówię), bawią się na balach.
        Chory na raka zaś idzie do lekarza, lekarz mówi takie i takie badanie będzie za
        miesiąc tamto ze względów na cięcia NFZ będzie za pól roku musi sobie pan /
        pani wykupić takie i takie leki z czego te nie mają ulgi, niestety na pański
        przypadek sanatorium nie przysługuje, renta też się nie należy i proszę się
        zgłosić do mnie za pół roku na kontrolę, a za pół roku już człowieka nie
        ma......................rak zjadł.
    • Gość: człeczek mały Re: To trzeba zmienić!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.02.06, 16:19
      Popieram, ale nad tymi sprawami trzeba dyskutować. Dotowanie i finansowanie
      wielu rzeczy z budżetu często wiąże się z małpowaniem zachodu i niekiedy zależy
      kto ma i jakie wpływy i/lub przy okazji chce zrobić wokół siebie rozgłos i famę.
      Pozdrawiam
    • Gość: Konsument drobiu Re: To trzeba zmienić!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 20:52
      > Mój protest polega na tym żeby tym iż powinno się stanowczo obciąć fundusze
      > na leczenie osób uzależnionych od alkoholu i narkotyków!!!

Oj Wichciu, moze jeszcze poslesz od razu alkoholikow i narkomanow do gazu, a co
      z tymi ktorzy chca sie leczyc, wyjsc z nalogu ? Nie slyszales o takowych, ktorzy
      ktorym sie udalo, ktorzy wyszli z nalogu ? czy jesli choc jedna na 100 osob z
      tego wyjdzie nie uwazasz tego za sukces ?

Chyba nie wiesz co to sa uzaleznienia wszelkie masci, chocby i pracoholizm, albo
      Twa wiedza na ten temat jest znikoma. Podobnie postapisz z chorymi na bulimie,
      otylymi, zawalowcami, przeciez ich choroba ma rowniez podloze psychiczne, czy
      tez powstala z prowadzonego tryby zycia, zaniedban ?
      Uwazasz ze alkoholik jest sam sobie winien, moze zatem przy okazji odetniesz
      chocby dotacje na darmowe uslugi dentystyczne dla mas, przeciez to ze ktos nie
      dbal o stan swych zebow, czasem mu sie zapomnialo umyc, to tez jego wina. To ze
      sie obzera, tez jego wina, to ze wciaz pracuje, je szybko, pije mase kawy
      pozniej zawal, tez jego wina. Takich przypadkow mozna mnozyc, zatem podciagnijmy
      pod to prawie wszystkie choroby, takze chorych na AIDS. A moze od razu wszelkich
      niepelnosprawnych, chorych poddaj eksterminacji, przeciez zadnego pozytku z nich
      nie bedzie, to tylko zbedny wydatek panstwa. Lepiej przeciez wydac juz na
      Swiatynie Opatrznosci Bozej zamiast na czlowieka, czlowiek zyje ok lat 70 a ow
      swiatynia przeca przetrwa wieki.

> Zaś osoby które NIE chciały być chore, chciały normalnie żyć, mieć rodzinę,
      > dorobić się jakiegoś majątku i szczęśliwie umrzeć w odpowiednim na to wieku

Wiekszosc chorob nie przychodzi ot tak sobie, mnostwo z nich powstaje z
      prowadzonego trybu zycia, jedzenia, zaniedban, opoznien zwizyta u specjalisty, etc.
      • wichajsterr Re: To trzeba zmienić!!! 26.02.06, 02:12
        > Oj Wichciu, moze jeszcze poslesz od razu alkoholikow i narkomanow do gazu, a
        co
        > z tymi ktorzy chca sie leczyc, wyjsc z nalogu ? Nie slyszales o takowych,
        ktorz
        > y
        > ktorym sie udalo, ktorzy wyszli z nalogu ? czy jesli choc jedna na 100 osob z
        > tego wyjdzie nie uwazasz tego za sukces ?

Wiesz gdzie mam taki sukces jak 1 na 100 alkoholików wyjdzie z nałogu??, a w
        między czasie umrze 100 chorych na raka który przypałętał się niewiadomo skąd?

Umrze dlatego bo nie ma pieniędzy na ich leczenie bo idą one np. na wczasy dla
        żuli ośmielę się tak mówić.
        Spotkałem się z oboma przypadkami i osoby chorej bardzo mi bliskiej i osoby
        uzależnionej od alkoholu.
        I co wnioskuje że osoba mi bliska nie była ani razu w sanatorium nie miała
        należytej opieki w szpitalach nie miała finansowanych wszystkich leków, a pijak
        który sam sobie był winien jeździ 4 razy w roku na wypoczynek ZA DARMO i chodzi
        na różne spotkania zabawy np. sylwester w klubie AA (organizowane z mojej kasy
        jako podatnika) !!
        Gdzie jest sprawiedliwość??

> Chyba nie wiesz co to sa uzaleznienia wszelkie masci, chocby i pracoholizm,
        alb
        > o
        > Twa wiedza na ten temat jest znikoma. Podobnie postapisz z chorymi na bulimie,
        > otylymi, zawalowcami, przeciez ich choroba ma rowniez podloze psychiczne, czy
        > tez powstala z prowadzonego tryby zycia, zaniedban ?

Zaś Ty nie wiesz co to znaczy mieć chorą na nieuleczalną chorobę bliską osobę w
        domu.
        Gadasz tak bo przecież Ciebie to nie dotyczy.
        Poza tym ja poruszyłem tylko temat alkoholików i narkomanów bo to nimi się
        najbardziej opiekuje nasze państwo.
        I nie świruj mi o zaniedbaniach bo np. rak kalectwo jest chorobą której nie
        można przewidzieć przychodzi z dnia na dzień i atakuje cały organizm niszcząc
        go bez żadnych skrupułów.

> Uwazasz ze alkoholik jest sam sobie winien, moze zatem przy okazji odetniesz
        > chocby dotacje na darmowe uslugi dentystyczne dla mas, przeciez to ze ktos nie
        > dbal o stan swych zebow, czasem mu sie zapomnialo umyc, to tez jego wina. To
        ze
        > sie obzera, tez jego wina, to ze wciaz pracuje, je szybko, pije mase kawy
        > pozniej zawal, tez jego wina. Takich przypadkow mozna mnozyc, zatem
        podciagnijm
        > y
        Jakbyś za to że masz chore zęby dostawał sanatorium i chodził np. na zabawy
        karnawałowe do klubu nazwijmy go "Anonimowych szczerbatych" a za to że
        chorujesz na raka nie też był bym za tym żeby takie coś ukrócić.
        Poza tym ja nigdzie nie napisałem żeby alkoholikom odebrać możliwość leczenia
        ale napisałem żeby im zmniejszyć dotacje na „wyciąganie z nałogu” a nie osobą
        chorym na raka białaczkę itd.

> pod to prawie wszystkie choroby, takze chorych na AIDS. A moze od razu
        wszelkic
        > h
        > niepelnosprawnych, chorych poddaj eksterminacji, przeciez zadnego pozytku z
        nic
        > h
        > nie bedzie, to tylko zbedny wydatek panstwa. Lepiej przeciez wydac juz na
        > Swiatynie Opatrznosci Bozej zamiast na czlowieka, czlowiek zyje ok lat 70 a ow
        > swiatynia przeca przetrwa wieki.

Co Ty mi tu gadasz o jakiś świątyniach??
        Powiedziałem jasno alkoholik w klubie AA ma wszystko za darmo a mianowicie
        opiekę wczasy i różnorakie spotkania. Osoba chora na raka zaś musi sobie
        wszystko ze swojej kieszeni finansować zdajesz sobie sprawę że badania ze
        względów na oszczędności NFZ są robione nie do końca. Kończy im się limit i
        spie rd ala j pan/pani lecz się sam nie słyszałem zaś żeby ktoś powiedział w
        ten sposób narkomanowi i alkoholikowi który w żyłę walił z własnej woli albo
        nikt mu lejkiem wódki do ust nie wlewał.
        Trzeba być tępym żeby tego nie pojąc. A jak nie pojmuje się zapraszam np. do
        szpitala na rozmowę z chorym na raka powie Ci jak jest traktowany.

> > Zaś osoby które NIE chciały być chore, chciały normalnie żyć, mieć rodzin
        > ę,
        > > dorobić się jakiegoś majątku i szczęśliwie umrzeć w odpowiednim na to wie
        > ku
        >
        > Wiekszosc chorob nie przychodzi ot tak sobie, mnostwo z nich powstaje z
        > prowadzonego trybu zycia, jedzenia, zaniedban, opoznien zwizyta u
        specjalisty,
        > etc.

Skądś wyklepał tą formułkę z encyklopedii. Czy Ty życia nie znasz? Alkoholik
        pije bo chce narkoman bierze bo chce zaś chory na raka, białaczkę kaleki od
        urodzenia.......? no właśnie pewnie też zaniedbał się i poszedł kupił w sklepie
        chorobę która skonsumował, ale na którą nie należy się sanatorium i należyta
        opieka.
        • Gość: agga Re: To trzeba zmienić!!! IP: 82.139.60.* 26.02.06, 08:21
          Z tego co wiem, sanatorium w chorobach nowotworowych jest zabronione, bo
          przyśpiesza tylko rozwój choroby.
          • wichajsterr Re: To trzeba zmienić!!! 26.02.06, 12:30
            Uchu i kompleksowe leczenie też jest zabronione...bo przyspiesza rozwój choroby?
            Osoba chora na raka nie może zmieniać bardzo klimatu po operacji, ale
            sanatorium nie musi być np. nad morzem albo w górach może być nawet niedaleko
            miejsca zamieszkania.
            • Gość: agga Re: To trzeba zmienić!!! IP: 82.139.60.* 26.02.06, 12:54
              Rozumiem twoje rozgoryczenie, bo wiem, że leczenie pozostawia u nas wiele do
              życzenia. Zapytaj lekarza czy sanatorium w chorobie nowotworowej jest dobre.
              Jest to zawsze leczenie bodżcowe, które rgeneruje, także komórki nowotworowe.
              Niemniej jednak czasem jest sytuacja jak na przykład u mojej koleżanki, że w
              zaawansowanej sprawie, lekarz skierował do sanatorium. Była w listopadzie,
              (jeszcze pracowała), umawiałam się z nią na styczeń i...pojechałam, na jej pogrzeb.
    • Gość: on Re: To trzeba zmienić!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 12:55
      wichajsterr, idź się leczyć,
      niczegi innego nie ma sensu ci tłumaczyć.
    • Gość: człowiek - jeszcze Re: To trzeba zmienić!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.02.06, 19:32
      Wielu z Was zmienia temat i sedno problemu. Chodzi o to, aby mniej pieniędzy
      pompować w leczenie alkoholików i narkomanów, a więcej przeznaczyć pieniędzy na
      leczenie chorób rakowych. Reszta to czepianie się szczegółów.
      Podobny problem to stawka żywieniowa w więzieniu i w szpitalu lub w sanatorium.
      Ci pierwsi idą do więzień z własnej woli (są także inne przypadki, o których
      nie mówmy) i ci drudzy, których do pobytu w szpitalu sprowadził wypadek lub
      utrata zdrowia bez ich winy lub przyczyny.
    • Gość: gość Re: To trzeba zmienić!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.02.06, 05:27
      a to ciekawe , wujek chodzi do AA od paru ladnych lat (kafe na rynku) i ani razu
      nie byl na wczasach wiec nie wiem skad te rewelacje

jakbys mial ojca albo matke alkoholika ktory/a przepija wszystko caly czas i nie
      daje na jedzenie dla dzieci to szybciutko bys zmienil zdanie na temat tego
      rodzaju chorob i zrozumialbys istote problemu

alkoholizm , narkomania , pracoholizm itd to takie same choroby jak inne i zaden
      belkot tego nie zmieni , skoro lekarze i specjalisci uwazaja narkomanie
      ,alkoholizm i inne tego typu dolegliwosci za choroby to wybacz ale oni maja
      wieksze pojecie od ciebie , a to ze uwazasz innaczej to jest tylko twoja
      wylacznie opinia nie podparta niczym naukowo w dodatku.
      • wichajsterr Re: To trzeba zmienić!!! 27.02.06, 12:22
        > a to ciekawe , wujek chodzi do AA od paru ladnych lat (kafe na rynku) i ani
        raz
        > u
        > nie byl na wczasach wiec nie wiem skad te rewelacje

Patrz a mój pseudo „wujek” też łazi do jakiegoś AA i jeździ na wypoczynki itd.
        Itp. i to nie sam bo z rodziną.

> jakbys mial ojca albo matke alkoholika ktory/a przepija wszystko caly czas i
        ni
        > e
        > daje na jedzenie dla dzieci to szybciutko bys zmienil zdanie na temat tego
        > rodzaju chorob i zrozumialbys istote problemu

Jak byś miał matkę/ojca chorego na raka który z dnia na dzień może umrzeć i
        potrzebuje kosztownych leków jest u Niego pogotowie nieraz 2 razy dziennie, w
        szpitalu co 2 tygodnie nie może chodzić nie może jeść wszystko go/ją boli musi
        się tułaczyć na badania które są robione nieraz na odwal się, spotyka się z
        chamstwem lekarza typu „pani/panu już nie wiele życia zostało” to szybciutko
        zmienił byś zdanie.........Nadal twierdzisz że alkoholik jest bardziej
        pokrzywdzony?

> alkoholizm , narkomania , pracoholizm itd to takie same choroby jak inne i
        zade
        > n
        > belkot tego nie zmieni , skoro lekarze i specjalisci uwazaja narkomanie
        > ,alkoholizm i inne tego typu dolegliwosci za choroby to wybacz ale oni maja
        > wieksze pojecie od ciebie , a to ze uwazasz innaczej to jest tylko twoja
        > wylacznie opinia nie podparta niczym naukowo w dodatku.

No niech sobie będą, ale powiedz szczerze czy słyszał kiedyś alkoholik że nie
        ma pieniędzy na Jego leczenie NIE, a osoba np. chora na raka słyszy to prawie
        codziennie że są cięcia budżetowe. I o to się kłócę że na alkoholika kasę na
        leczenie mają a na raka nie!!! Poza tym na alkoholizm się nie umiera i nie
        cierpi tak jak na raka........

A czy ja bełkocze czy nie to Twoje stwierdzenie. Ja spotkałem się z oboma
        przypadkami i wiem jak sprawa wygląda w rzeczywistości i jak wygląda na
        papierku i pięknie przez naukowców i lekarzy wytłumaczona zza szybki telewizora.
        Więc nie wiem co lepsze g ó w n o prawda byle naukowa czy przeżycia ludzkie,
        bycie wśród chorych codziennie?
    • Gość: bb Re: To trzeba zmienić!!! IP: 80.249.4.* 27.02.06, 09:41
      .
    • Gość: Jurek Re: To trzeba zmienić!!! IP: 82.139.38.* 27.02.06, 12:00
      Jak widać to w Polsce połowa ludzi nie umie czytać ze zrozumieniem.
      A co do alkoholików to naprawdę traktują ich jak poszkodowanych, nawet w Dami
      pokazują jak pan K ich wspaniałomyślnie za nasze pieniądze ratuje.
      • Gość: radomianin Re: To trzeba zmienić!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.02.06, 12:50
        do wichajsterra - masz rację - popieram. Dodałbym,że problemy alkoholowe są
        powazne szczególnie tam, gdzie zaangażowane są małe dzieci. Na to ja bym
        znalazł jednak pieniądze. Zakazał bym reklam alkoholu. Potem co najmniej 50%
        dochodów ze sprzedaży alkoholu, papierosów i innych używek przeznaczył na
        problemy wynikające z narkomani i alkoholizmu. Zabrał bym się za pijaków
        siedzacych za kierownicą - za I wpadkę bezkolizyjną gratyfikacje pieniężne, za
        II wpadkę odbiór dożywotnio prawa jazdy a samochód na licytaję - pieniądze na
        cel j.w. pijaków z kolizjami - dożywotnie renty dla poszkodowanych - samochód
        na licytację lub pieniądze z ubezpieczenia na poszkodowanych i na walkę z
        problem alkoholowym.
        Tylko konsekwentny rygor moze coś zmienić. Zabawa w liberalizm doprowadziła do
        tego co jest tematem postu. Patrzeć nie można jak ludzie chorzy desperacko
        walcza o życie bo na państwo niewiele mogą liczyć. Jednocześnie słyszy się o
        astronomicznych płacach albo wydatkach na luksusy tam gdzie powinien być umiar
        jak często donosi prasa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka