Dodaj do ulubionych

genealogia...

07.03.06, 18:17
Dowiedziałam sie ze moim przodkiem byl Drzymała. I bardzo mnie to
zainspirowało aby wynajdywac kolejnych przodków. Wiem równiez ze moja rodzina
pochodzi z rodziny szlacheckiej. Czy może mi ktoś pomóc ustalić dzieje mojego
rodu?...
Obserwuj wątek
    • gijego Re: genealogia... 12.09.13, 12:40
      Obecnie można znaleźć wiele stron pomagających znaleźć swoje korzenie. Świetnie sprawdzają się fora tematyczne np. genealodzy.pl. Zawsze znajdzie się tam ktoś do pomocy.
      Sama swoje osiągnięcia prezentuję na stronie dostepnawiedza.pl, w zakładce genealogia. Na razie są to fragmenty drzewa genealogicznego, ale zawsze to coś ;)
      • Gość: Izaak Goldwicht Ponad 50% ludzi w Radomiu ma korzenie żydowskie! IP: *.181.166.243.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.09.13, 15:36
        Co najzabawniejsze, że prawie wszyscy są tak bardzo rozmodleni jak mini-prezes :)
    • plater-2 Re: genealogia... 17.09.13, 12:59
      zajrzyj na genealogiaokiem
      • plater-2 Re: genealogia... 17.09.13, 12:59
        I jeszcze slynna genealogia Minakowskiego !!!!!
    • angrusz1 Re: genealogia... 17.09.13, 13:59
      Najpierw zobacz , czy w twojej miejscowości nie ma towarzystwa genealogicznego . W mojej jest i od członków tego towarzystwa wiele się nauczyłem .
      Przede wszystkim idź do urzędu stanu cywilnego i poproś o wypis a aktu ślubu twoich rodziców - a może rodzice mają go w domu . Wtedy dowiesz się kto był twoim dziadkiem i skąd pochodzą rodzice . Potem jedź , idź , a może i w tym samym miejscu poproś o akt urodzenia swoich rodziców . Wtedy dowiesz się kiedy i gdzie urodzili się twoi rodzice . Czasem trzeba jechać do innej miejscowości . Skoro będziesz wiedzieć ktoś był twoim dziadkiem a ślub dziadków nie był wcześniej niż ok 100 lat temu to poproś o akt ślubu twoich dziadków . Niestety , kiedy akt ślubu był wcześniej niż 100 lat temu to musisz już szukać po archiwach . Dawniej księgi parafialne ( urodzenia, śluby , zgony ) były prowadzone przez księży w parafiach , w dwóch egzemplarzach . Jeden teraz są w archiwach państwowych a drugie w kościelnych . W mojej diecezji jest taka wyjątkowa sytuacja , że wszystkie księgi z diecezji są zeskanowane i szuka się korzeni używając komputera . Musisz znać parafię skąd pochodzili i brali ślub dziadkowie . W archiwach państwowych można osobiście przeglądać księgi a także można ściągnąć do archiwum ze swojej miejscowości mikrofilmy i je tam przeglądać - to jest niedrogie - tylko koszty przesyłki kurierskiej . No i trzeba szperać . Ale trzeba wiedzieć , że w zaborze rosyjskim księgi były prowadzone po rosyjsku od ok 1867 roku , wcześniej po polsku .
      To ciekawe zajęcie pasjonujące ale żmudne i czasochłonne .
      Ja doszedłem już do 6 pokolenia w każdej linii .
      Można także poprosić - płatne - o kserokopie wpisów do księgi .
    • Gość: as Re: genealogia... IP: *.tic.stn.sh.cn 17.09.13, 13:59
      moim był piast kołodziej
    • plater-2 Re: genealogia... 19.09.13, 15:30
      Archiwum plockie jest dostepne w necie za darmo. Zaplacic trzeba tylko za skan lub ksero tekstu orginalnego.
      Do parafii urodzenia przodkow mozna pisac - ale trzeba uzasadnic no i wypada zaplacic.
    • drzewo-genealogiczne Re: genealogia... 29.12.14, 13:47
      Ja moją wiedzę o drzewach genealogicznych mam ze strony www.ornatowski.com ale i sam sporo szukałem po rodzinie. Nie jest łatwo :) Na tej stronie jest napisane co trzeba zrobić aby wywieść swoje szlacheckie pochodzenie. Poczytaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka