Gość: dan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 17:22 Któż jest właścicielem?! To co obecnie można zobaczyć w Bartodziejach - a kiedyś było zabytkowym dworkiem - woła o pomstę do nieba! Kto odpowiada za obecny stan dworku i parku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: turysta WSTYD! IP: *.chello.pl 14.04.06, 18:19 ja bywalem tam w kazde wakacje po kilka razy w latach 1998-2000. Wtedy dworek prezentowal sie calkiem niezle.A wiec:w srodku nie bylo zadnych mebli a jedynie "gole" mury, wszystkie okna cale, podlogi ok (tylko w jednym miejscu z tego co pamietam ktos wykradl parkiet i zburzyl podloge do piwnicy).Dworek wokol zarosniety haszczami ale ogolnie wszystko stalo i (ze sie tak wyraze) kupy sie trzymalo. Bodajze w zeszlym roku dowiedzialem sie ze dworek spolnal.Gmina wie kim jest wlasciciel i wie co sie z obiektem dzieje ale niestety. PO RAZ kolejny wladza samorządowa pokazala ze wcale nie zalezy jej na zabytkach. O ile sie nie myle, dworek nalezal do W. Gombrowicza ktory z przyjemnoscia spedzal tam wiele wakacyjnych dni. Nawet nie chce sobie wyobrazac w jakim stanie w/w obiekt sie teraz znajduje bo pewnie serce mi peknie. A moze ktos z mieszkancow Radomia wybralby sie z cyfrowka jakis swiateczny weekend i pstryknal kilka zdjec i pokazal tu na forum jakie nieszczescie sie tam dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm.. Re: WSTYD! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 20:22 Byłem tam dzisiaj ... niestety nie zabrałem aparatu ... dworek piękny niestety koszmarnie zniszczony i zaniedbany. Ale myślę, że dałoby się jeszcze coś uratować. Swoją drogą zastanawia mnie co robi konserwator? Dworek Karshów - ruina w centrum miasta, któą chce się wyburzyć. Za co ten facet bierze pieniądze? Za wyrażanie zgody na montowanie na głównej ulicy miasta szpecących reklam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: WSTYD! IP: *.chello.pl 14.04.06, 23:07 otoz to.otoz to drogi kolego.az lza sie w oku kreci ze cos takiego sie marnuje :((( Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: WSTYD! 15.04.06, 12:59 Zle sie orientujesz. Dworek do Gombrowicza nigdy nie nalezal. Dworek byl w posiadaniu panstwa Janowskich. Siostra dziedzica Janowskiego spotykala sie zas z Gombrowiczem. Ot i cale powiazanie z rodzina Gombrowiczow tego dworku. Kiedy umarl dziedzic Janowski, w posiadanie dworku wszedl jego syn Tadeusz, ktory splodziwszy 4 dzieci swojej zonie, przeprowadzil sie z nia do Szwecji. Dworek sprzedal jakiemus facetowi, ktory w dworku urzadzil tartak. Potem dworek znowu zmienil wlasciciela, na ktorego wplywu gmina nie miala juz w ogole. Przez wiele lat nie mozna bylo ustalic gdzie jest ten czlowiek, a potem ktos niezabezpieczony i podupadly dworek podpalil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK dokładnie tak było IP: *.pr.radom.net 15.04.06, 13:31 pamiętam ten dworek z czasów jak mieszkali tam p. Janowscy, wtedy tylko piętro było w części niedostępne, reszta była w normalnym użyciu i w miarę dobrym stanie. Obok były szklarnie z pomidorami, papryką, melonami. Ale to była druga połowa lat 80, potem jak wyjechali to zaczęła się powolna upadłość. Odpowiedz Link Zgłoś
funkyfunk Re: dokładnie tak było 15.04.06, 13:37 no to kwestie historyczna tegoż obiektu mamy uzgodnioną.ale czy to cos zmienia?Wladze jak zwykle maja to wszystko w dupie. Powiem Wam ze zauwazylem ze wielokrotnie na tym forum pojawiaja sie wątki godne uwagi a co wiecej godne pisania o nich i walczenia.Ale co sie okazuje ze ani wyborcza (wlasciciel) ani wladze (samorzadowcy regularnie czytaja to forum, to wiem z pewnego zrodla) nie interesuja sie tematami poruszanymi tutaj. Czyli wnioskuje ze to co jest wazne dla mieszkancow zupelnie nie obchodzi tych co nami rzadzą. Smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: dokładnie tak było 15.04.06, 13:38 A jaki wplyw ma gmina na czyjas prywatna wlasnosc w swietle obowiazujacych przepisow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: dwór w Bartodziejach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 17:45 Zapraszam... Strona jeszcze w budowie, więc przepraszam za błedy: www.bartodzieje.glt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
funkyfunk Re: dwór w Bartodziejach 15.04.06, 22:33 redox(cos tam):dla chcącego -nic trudnego.Miejski Konserwator zabytków moze wystosowac pismo do wladz regionalnych (wojewodzkich)o wczecie postepowania wobec wlascicieli ktorzy uchylaja sie od konserwacji obiektu wpisanego w dziedzictwo kultury. No ale oczywiscie musi najpierw stac sie cos zlego (jak np pozar dworku) by ktos zaczal wreszcie myslec.No bo po co sobie robic tzw. "roboty" na cieplym stolku, skoro tak jest dobrze.Rządzący robia z zabytkami co chca a reszta daje ciche przyzwolenie. Serce sie kraje drodzy rodacy jak widać ze NIKOMU w tym miescie sie nie chce :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: dwór w Bartodziejach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 17:34 a może jedym wyjściem jest powołanie jakiegoś stowarzyszenia "na rzecz ratowania dworku i parku w Bartodziejach"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sroda Re: dwór w Bartodziejach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 21:41 A może pomże p.Wędzonka we Wsoli pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś