Dodaj do ulubionych

Radom - 1000 lat tradycji

06.05.06, 08:58
Dla tych co nie lubią, żeby polubili dla tych co lubią, żeby pokochali:
www.bractworowerowe.ats.pl/radom.html
Obserwuj wątek
    • isoxazolidine Re: Radom - 1000 lat tradycji 07.05.06, 15:38
      bardzo zgrabna synteza dziejów Radomia. mnóstwo niezwykle ważnych faktów, o
      których nawet wielu mieszkańców miasta nie ma pojęcia (rzecz moim zdaniem
      wymagająca natychmiastowej interwencji w postaci wprowadzenie do szkół edukacji
      regionalnej). świetna robota!!
    • Gość: KR! Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 15:51
      Piekny tekst , prawdziwa historia Radomia jest tam ukazana!Dziękuję autorom już sobie skopiowałem i zamierzam upubliczniać ten tekst moim znajomym radomianom w całej Polsce.PS.A co do tej Filharmoni to ona w Radomiu będzie jeśli odeja z władz ludzie spoza Radomia , którzy nie chcą tej inwestycji , wiecie kto jest najwiekszym przeciwnikiem Filharmonii w RAdomiu?Pozdrawiam autorów i dziękuję!
    • Gość: Ja Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 16:02
      Tekst świetny, ale drobny błąd się wkradł - powinno być Nihil Novi.
      • Gość: Jaszczur Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.05.06, 17:16
        Dlaczego? Czy chodzi o małą literę w wyrazie 'novi'? Przecież 'nihil novi' to
        urywek tekstu konstytucji. A nawet jeśli byłby to jej tytuł, to wielką literą
        powinien być pisany tylko pierwszy wyraz.
    • Gość: Ala Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.ats.pl 08.05.06, 16:25
      Bardzo dobry tekst, gratulacje!
      • Gość: Yahagi Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:04
        Ciekawe info o Radomiu... Fajnie się czyta.

Drobnka korekta do zdania: "Radomski dziennik Słowo jest jedyną gazetą codzienną
        dla Kielc i Radomia. "

... z tego co wiem to w Kielcach czytało się wtedy 'Gazetę Kielecką', która
        pojawiła się w 1870 i istniała do 1945 (potem jeszcze na krótko pojawiła się
        chyba w 1989).

www.dedal.info.pl/pdf/umiec_wiedziec.pdf
        • Gość: asd Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 09:14
          Swietny tekst,chociaż herb opisany niezgodnie z zasadami blazonowania :-)
          • Gość: Jaszczur Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.05.06, 23:44
            A jak należałoby go opisać zgodnie z zasadami?
        • Gość: Jaszczur Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.05.06, 23:42
          W porządku, w Radomiu też były inne pisma. Ale wspólnie dla Kielc i Radomia -
          tylko 'Słowo'. Poza tym - czy Gazeta Kielecka na pewno była w tym okresie
          dziennikiem?
    • technicznypw Re: Radom - 1000 lat tradycji 09.05.06, 17:33
      Tekst bardzo dobry - trochę historii przyda się wszystkim:)Pozdrawiam
      • Gość: Yahagi Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:55
        Do Jaszczura:
        Wydaje mi się, że tak. 2 lub 3 razy w tygodniu wychodziła w XIX w. Dawno nie
        byłem w czytelni, ale wydaje mi się, że w latach 30tych, to prawie na pewno.
        • Gość: Yahagi Re: Radom - 1000 lat tradycji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:57
          "Radomski dziennik Słowo jest jedyną gazetą codzienną dla Kielc i Radomia"-
          chociaz .. zgadza się.. Słowo było jedynym dla Kielc i Radomia... a ze oprocz
          tego w Kielcach była Gazeta Kielecka - to inny temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka