Dodaj do ulubionych

Fatalne lewoskręty w Radomiu

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.05.06, 22:31
Czy nie macie dość niektórych lewoskrętów w Radomiu działających na zasadzie,
że skręcający ma zielone światło a jadący z naprzeciwka czerwone (tylko, że
skręcajacy o tym nie wie)? Takie skrzyżowania (m.in. Żeromskiego-Zbrowskiego-
Czachowskiego-25 Czerwca)są bardzo niebezpieczne. Należy to jak najszybciej
zmienić. Autorzy takich rozwiązań powinni płacić z własnej kieszeni
odszkodowania ofiarom wypadków. I pomyśleć: ci bezmózgowcy za taką szkodliwość
dostają jeszcze zapłatę z pieniędzy budżetowych.
Obserwuj wątek
    • heniek_z_lasu Re: Fatalne lewoskręty w Radomiu 25.05.06, 22:55
      O ile pamiętam to od takich skrzyżowań się zaczęło i ludzie jakoś sobie radzili. Co prawda ruch jest teraz większy, ale osobiście wolę coś takiego niż gdybym za każdym razem musiał stać na czerwonej strzałce i czekać nie wiadomo na co. Gdyby te skrzyżowania były akomodacyjnymi z prawdziwego zdarzenia to jestem za, ale patrzac na skrzyżowanie E7 z Okulickiego/Przytycką to wnioskuję, że nie działa ono poprawnie, więc chyba jeszcze ta oszałamiająca technika nie została w pełni opanowana przez radomskich drogowców ;) Zawsze ktoś za długo, czyli niepotrzebnie, tam stoi. Na Żółkiewskiego z Chrobrego jest już lepiej, ale wg mnie też wymaga ono "dostrojenia".

Przy okazji sygnalizuję, że przy skręcie w prawo z Przytyckiej (jadąć od Przytyka) w E7 nie zapala się już gdzieś od pół roku (wtedy pierwszy raz to zauważyłem) zielona strzałeczka i przez to wszyscy właśnie bezsensownie czekają, bo ktoś nie raczył zmienić żarówki. Komu to zgłosić?
      • Gość: informator Re: Fatalne lewoskręty w Radomiu IP: *.internet.radom.pl 25.05.06, 23:42
        nie masz co zglaszac, na zbrowskiego w prawo do zeromskiego tez czasem ludzie
        mysleli ze to spalona zarowka a to celowy manewr, kawaleczek dalej staje czasem
        policja i wita usciskiem i druczkiem :) takie tam zabawy w sposrzegawczosc :)
    • Gość: VX Re: Fatalne lewoskręty w Radomiu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.05.06, 08:30
      Przykładów bezmózgowego działania MZDiK jest ogrom. Opisywane to było w wielu
      watkach. MZDiK ciągle tłumaczy się, że nic nie może zrobić bo... czeka na
      inwestycje miejskie związane z komunikacją drogową. A wię teraz za co biorą
      pieniądze? Przecież wiadomo, że takie inwestycje potrwają przynajmniej 12 lat
      (o ile znajdą się środki).
      • Gość: koral Mzdik - najwyższy czas na zmiany!! IP: *.udn.pl 26.05.06, 08:39
        Który z prezydentów wreszcie dojrzy sabotażowe działanie dyrekcji MZDiK ,
        indolencję i brak zdolności samodzielnego podejmowania decyzji i brania za nie
        oidpowiedzialności.
        Kim jest Czyż- kto go chroni?
        • Gość: franz Re: Mzdik - najwyższy czas na zmiany!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:39
          Jakbyś jeździł codziennie i skręcał z 25czerwca w Słowackiego, to byś tak nie
          plótł. A o jakiejś drastycznej liczbie wypadków na "lewoskrętach" nie
          słyszałem. Pewnie cię ktoś obtrąbił, żeś gapa i stąd ten post.
    • wichajsterr Re: Fatalne lewoskręty w Radomiu 26.05.06, 10:31
      Nie wiem co jest w tym dziwnego? Takie światła działają w całej Polsce, w
      Radomiu prawie każda sygnalizacja jest ustawiona na zasadzie zatrzymania ruchu
      z jednego kierunku a drugi ma zielone, albo posiada tak zwana „zieloną
      strzałkę”. Moim zdaniem (i nie tylko) jest to bardzo dobre rozwiązanie, bo w
      tym czasie śmignie sobie w lewo z pięć samochodów i rozładowuje się zator.
      Chyba lepsze to niż czekanie i przeskakiwanie miedzy jadącymi z przeciwka
      autami? No chyba że Ty tak wolisz.
      Manewr skrętu w lewo należy do najniebezpieczniejszych, więc
      takie „uproszczenie” przynajmniej dla mnie jest zupełnie na miejscu.
    • Gość: Andrzej Re: Fatalne lewoskręty w Radomiu IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.05.06, 17:41
      Wydaje się o wiele większym problemem brak lewoskrętów (wydzielonych pasów) na bardzo wielu ważnych skrzyżowaniach Radomia. Za najważniejsze braki uznaję skrzyżowanie Limanowskiego/Maratońska na kierunku tej pierwszej, skrzyżowanie przed dworcem, całą ul. Jana Pawła, ul. Chrobrego/Daszyńskiego, ul. Grzecznarowskiego/Biała, ul. Kielecka od Maratońskiej w stronę Kielc. Unając wyższość bezpieczeństwa ruchu nad równością nawierzchni proponowałym przeznaczyć środki wydatkowane na nowe nawierzchnie właśnie na modernizację tych wadliwych skrzyżowań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka