Dodaj do ulubionych

Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:46
Poczta nakazuje nam skontaktować się z wydziałem Kieleckim Filia w Radomiu
zatem może by zorganizować po pocztą zbieranie podpisów? Albo na pocztach
umieścić zeszysty w które wpisywali by się ludzie chcący okienko całodobowe.
Co fizyczne pismo i podpisy to ślad materialny nie jak elektroniczne e-maile,
Ma ktoś może pomysł jak fizycznie zbierać podpisy? Będą obchody "czerwca"
będzie dużo ludzi może wtedy jakieś stanowisko ustawić? Nie możemy stać się
wioską. Ratujkmy to co małe i na fundamencie tego niech powstanie coś
dobrego. A jesli rowija się coś powoli to nie dajmy upadać niżej. To naprawdę
nasza sprawa dla samych siebie to robimy.
Obserwuj wątek
    • isoxazolidine Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy 31.05.06, 22:10
      proponuje na poczatek zadzwonic.
      równolegle wyslac pismo pocztą.
      kopie do prasy.

ja dryndam jutro z rana i prosze o wyjasnienia ...
      • Gość: Arti Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy IP: 82.139.55.* 31.05.06, 22:55
        Masz rację. Najpierw upomnijmy się o okienko w filii w Radomiu, a jeśli nic się
        nie zmieni albo jako źródło tych decyzji wskaże się kogoś w centrali, to można
        będzie zwracać się bezpośrednio do władz Poczty Polskiej.

Argument mamy doskonały: art 1 ustawy o państwowym przedsiębiorstwie
        użyteczności publicznej " Państwowe przedsiębiorstwo użyteczności
        publicznej „Poczta Polska”, zwane dalej „Pocztą Polską”, jest przedsiębiorstwem
        powołanym do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie usług pocztowych,
        w tym do zapewniania ciągłości świadczenia usług pocztowych o charakterze
        powszechnym, w obrocie krajowym i zagranicznym, na obszarze całego kraju oraz
        do zapewnienia bezpieczeństwa obrotu pocztowego, w celu bieżącego i
        nieprzerwanego zaspokajania potrzeb ludności, organów państwowych, samorządu
        terytorialnego oraz gospodarki narodowej."

• Gość: KR! Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 23:03
          Z tym okienkiem to skandal ciekawe kto za tym stoi.PS.Patologia z ta Pocztą , żeby w Kielcach 203tys. mieście było okienko a w 227 tys. Radomiu nie!Co oni kur... zarobić nie chcą człowiekowi już nerwy puszczają , moge też zbierać podpisy.Jestem w stanie zebrać nawet 1000 w dwa czy trzy dni!Nie zostawmy tak sprawy trzeba walczyć do końca!Przecię xto sa miesjca pracy tez radomian na poczcie!NIE PYTAJ SIE CO RADOM ZROBIŁ DLA CIEBIE ZAPYTAJ SIĘ CO TY ZROBIŁEŚ DLA RADOMIA!Walczmy o Radom zacznijmy od okienka Poczty Polskiej!Przyłączmna sie do akcji!
          • isoxazolidine Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy 01.06.06, 07:30
            OK. ja zaraz dzwonie i pytam co i jak w radomskim oddziale.
            przygotuj wzór petycji i liste do zbierania podpisow - ja ja moge opublikowac w
            necie zeby kazdy mogl sie pisac.
            jeszcze jeden detal - gdzie bedziemy to zbierac?
            mam juz pare pomysłow - moze na poczatek GWR udostepni swoja redakcje?

KR! do boju!!
      • isoxazolidine Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy 01.06.06, 08:49
        isoxazolidine napisał:

> proponuje na poczatek zadzwonic.
        > równolegle wyslac pismo pocztą.
        > kopie do prasy.
        >
        > ja dryndam jutro z rana i prosze o wyjasnienia ...
        >

dzwoniłem. Pani była miła ale nie chciała udzielić absolutnie żadnych
        informacji. na każde pytanie (łącznie z tym "czy decyzja o likwidacji okienka
        została podjęta na szczeblu Radomia czy centrali") odsyła do ... rzecznika
        prasowego w Warszawie (!). podaję namiary na niego jeśli ktoś chce zadryndac:
        (22) 65-65-578
        • isoxazolidine Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy 01.06.06, 09:01
          isoxazolidine napisał:

> dzwoniłem. Pani była miła ale nie chciała udzielić absolutnie żadnych
          > informacji. na każde pytanie (łącznie z tym "czy decyzja o likwidacji okienka
          > została podjęta na szczeblu Radomia czy centrali") odsyła do ... rzecznika
          > prasowego w Warszawie (!). podaję namiary na niego jeśli ktoś chce zadryndac:
          > (22) 65-65-578

i tu sie dodzwonilem. ciekawa sprawa i dajaca do myslenia ...
          wg informacji z centrali okienko w Radomiu zostało zamkniete, bo nie bylo
          rentowne - mało klientów ...
          okienko zamkniete zostalo decyzja radomskiej dyrekcji.

pytalem jak to jest w innych miastach o porownywalnym potencjale
          demograficznym. okazuje sie tutaj rentownosc nie ma nic do rzeczy. okienka w
          toruniu czy kielcach muszą być bo przepisy zobowiazuja ich do utrzymywania
          takich okienek w miastach wojewodzkich. moze tam byc jeszcze mniej klientow niz
          w Radomiu - niewazne.

kolejny argument zeby walczyc o wojewodztwo - chcemy miec wysoki standart usług
          pocztowych - musimy byc stolica.

otrzymałem tez informacje, ze w ramach rekompensaty na terenie miasta pojawia
          sie dwa nowe "dzienne" okienka pocztowe ...

to tak w skrócie.
          zapraszam do dyskusji ...
          • Gość: **** Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.06.06, 10:59
            A jak ma byc rentowne, skoro sama obsługa tych okienek pozostawia wiele do
            życzenia:
            1. Zostalem przepedzony, żebym sobie przyszedł z paczką do wysłania nastepnego
            dnia, do godziny 20,00, na główną salę (waga paczki 0,55 kg.), bo pani ta nie
            może przyjąć normalnej, tylko POCZTEX, za ośmiokrotność normalnej opłaty za
            paczkę.
            2. Sobotni dzień, kolejka do okienka około 4 osób, stanąłem z dzieckiem w
            kolejce w celu poproszenia o rozmienienie banknotu 100 zł. Po dojściu okienia
            pani powiedziała mi, że ona NIE MA ROZMIENIĆ banknotu 100 zl. ....
            Banknot ten rozmienił mi człowiek przyglądający się tej żenadzie, który stał za
            mną do okienia w celu zapłaty rachunków.

Moim zdaniem chyba należy porozmawiać nie o rentowności okienka, tylko o
            możliwościach zdobycia renty zdrowotnej osób tam pracujacych i decyzyjnych.
            • redoxygene Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy 01.06.06, 11:12
              Chyba zle rozumiesz idee okienka calodobowego...

> 1. Zostalem przepedzony, żebym sobie przyszedł z paczką do wysłania
              nastepnego
              > dnia, do godziny 20,00, na główną salę (waga paczki 0,55 kg.), bo pani ta nie
              > może przyjąć normalnej, tylko POCZTEX, za ośmiokrotność normalnej opłaty za
              > paczkę.

Co w tym dziwnego? A jakby paczka wazyla 8 kg tez poanienka miala by ja
              przyjac? Trzeba bylo ja nadac listem, a nie jako paczke, to wtedy by przyjela
              bez pisniecia.

> 2. Sobotni dzień, kolejka do okienka około 4 osób, stanąłem z dzieckiem w
              > kolejce w celu poproszenia o rozmienienie banknotu 100 zł. Po dojściu okienia
              > pani powiedziała mi, że ona NIE MA ROZMIENIĆ banknotu 100 zl. ....
              > Banknot ten rozmienił mi człowiek przyglądający się tej żenadzie, który stał
              za
              >
              > mną do okienia w celu zapłaty rachunków.

Polowa bankow ci nie rozmieni, wiec co sie dziwisz poczcie? Przeciez to nie
              jest dla poczty usluga. Nie zarabiaja na tym.

> Moim zdaniem chyba należy porozmawiać nie o rentowności okienka, tylko o
              > możliwościach zdobycia renty zdrowotnej osób tam pracujacych i decyzyjnych.

Absolutnie nie. Niewiedza klientow jest porazajaca. Okienko calodobowe nie
              oznacza 'pelnouslugowe'. Zreszta jest dokladnie napisane co w nim mozna
              dokonywac po 20.
              • Gość: *** Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.06.06, 11:32
                wg twojej teorii skoro siedzi i nic nie robi, bo nie ma klienta, to lepiej
                zlikwidować, a nie zmienić zakresu dostępnych usług.
                W końcu dla kogo to okienko?, dla tych, co je obsługują, czy dla mieszkańcow
                naszego miasta?

A co do paczki o wadze 0,55 kg, to za ponad 30 zł. opłaty to sie przyjmuje, a
                za normalną w opłacie 5,50 zł., to nie.
                Na tym ma polegać niepełnoobsługowość?
                • redoxygene Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy 01.06.06, 12:04
                  > wg twojej teorii skoro siedzi i nic nie robi, bo nie ma klienta, to lepiej
                  > zlikwidować, a nie zmienić zakresu dostępnych usług.
                  > W końcu dla kogo to okienko?, dla tych, co je obsługują, czy dla mieszkańcow
                  > naszego miasta?

Nie wg mojej teorii, tylko wg pewnych, okreslonych zasad. Nocne okienko sluzy
                  do zalatwienia najpotrzebniejszych potrzeb. Paczki bynajmniej taka potrzeba nie
                  sa. Poza tym przyjecie paczki wiaze sie z wieloma dodatkowymi czynnosciami, a
                  jesli mozna je nadawac do godziny 20, to nie widze problemu...

> A co do paczki o wadze 0,55 kg, to za ponad 30 zł. opłaty to sie przyjmuje, a
                  > za normalną w opłacie 5,50 zł., to nie.
                  > Na tym ma polegać niepełnoobsługowość?

Mowilem, ze mogles nadac listem, a wtedy by przyjela. Chodzi o zasady-listy sie
                  przyjmuje, paczek nie. Pocztex jest usluga ekspresowa, wiec to jest co innego.
                  Na liscie liczy sie data stempla pocztowego. A na paczce? NIC
                  • Gość: **** Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.06.06, 15:00
                    Czyli sam sobie powiedziałeś, że paczki ekspresowe tak, a zwykłe nie.
                    Lepiej siedzieć i patrzeć się w szybę, jak szpak w ..... i czekać na emeryturę.
                    Wykonujac usługi w zakresie pełnym, a nie ograniczonym okienko to zapewne
                    stałoby się rentowne. Ale jak mniemam takie myślenie jest zbyt trudne dla
                    poczty.
                    A co do przepakowania i wysłania listem, to nie było takiej możliwości, bo
                    adresat miał przesyłkę otrzymać paczką, a nie listem.
                    • Gość: zonk Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.06.06, 18:21
                      a dlaczego 10 dnia miesiaca nie mozna po godz 20 zaplacic za zus w tymze
                      okienku?
          • Gość: Arti Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy IP: 82.139.55.* 01.06.06, 21:25
            Hmm... nie jest rentowne. O liczbach nie będziemy dyskutować, rzeczywiście
            ilość klientów między godziną 1 a 5 zapewne jest bardzo niewielka. Ale nam tak
            naprawdę chodzi o okienko do godziny 24 (no, powiedzmy 0:30 ;)). W tym czasie
            prawie cały czas ktoś stoi w kolejce !

No to zasypujemy emailami radnych i poczte. Emaile poczty są też na stronie
            www.pocztapolska.pl . Ja w niedziele wysłałem swojego na skargi@centrala.poczta-
            polska.pl ale nikt mi nie odpowiedział. :/

• Gość: wyborca Co na to władze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 18:07
      Może by wysłać e maile do rady miasta powiatu i do prezydenta? W końcu to
      sprawa regionu całego? Ma ktoś e maile ?
      • isoxazolidine Re: Co na to władze? 01.06.06, 19:14
        jasne:
        prezydent@magistrat.radom.pl
        brm@magistrat.radom.pl
    • Gość: ech Re: Ratujmy okienko POCZTY ciag dalszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 18:19
      A pies ich gryzł, niech się najje tymi oszczędnościami monopolista!
      • Gość: Wyborca Władze miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 18:17
        czy ktoś dostał odpowiedź od władz miasta? Hm moze ten senator (poseł?) co
        upominał się w PKP o pociągi by napisał do POczty (a zdziałał coś z tymi
        pociągami?)
        • Gość: konkurencja Re: Władze miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 18:32
          Okienko takie (czynne po 20.00) jest potrzebne.
          Gdyby Poczta nie była monopolistą to by się liczyła ze zdaniem
          swoich klientów. A tak ma nas wszystkich w ..., no gdzieś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka