Gość: rado IP: 213.25.11.* 25.10.01, 08:48 Czy ktos potrafi mi cos powiedziec o dostepie do sieci przez nasza kablowke? Podobno juz ruszył. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: B@rtekW Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.szydlowiec.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 12:53 > Czy ktos potrafi mi cos powiedziec o dostepie do sieci przez nasza kablowke? > Podobno juz ruszył. Ano ruszyl.. Szczegolow niestety dokladnie nie znam.. transfer podobno 128kb (ale nei wiem czy do czy od), instalacja cos kolo 300 zl a abonamet 80 zl... wiecej bede wiedzial jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaro Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 22:49 Wysłałem dziś w nocy tj 26.10. maila do dami z prośbą o ofertę dotyczącą internetu , ale nikt się nie kwapił odpowiedzieć . chyba nie mają czasu .Albo nie mają nic do zaproponowania oprócz błękitnego nieba . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nitka Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 217.153.117.* 27.10.01, 10:54 Mój chłopak korzysta od miesiąca. Nie ma porównania z dostępem przez modem. Szczerze mówiąc to nawet zaczęło mnie to wkurzać. Internet działa tak szybko, że on całymi nocami potrafi nie odchodzić od komputera, zgłębiając nowe tajniki witualnego świata. To tylko taka moja mała dygresja :) Jak chcesz to w pryszłym tygodniu mogę dostarczyć Ci jakieś informacje. Na razie wiem tylko tyle, że nie na wszystkich osiedlach można serfować przez Dami. ja sama jestem zmuszona do wolniejszej wersji... Odpowiedz Link Zgłoś
kaboom Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami 27.10.01, 13:43 Gość portalu: Nitka napisał(a): > Szczerze mówiąc to nawet zaczęło mnie to wkurzać. Internet działa tak szybko, > że on całymi nocami potrafi nie odchodzić od komputera. Mozesz podac definicje 'szybko' ? Dla kogos szybko jest wtedy gdy sciaga cos z predkoscia 5KB/s np :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamlet Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.16.0.* / *.dami.com.pl 27.10.01, 16:48 hmm.. no ja mam dami net od miesiaca i jestem ogolnie bardzo zadowolony...;) co do szczegolow... najpierw placimy 160 zl + vat a potem co miesiac 80 + vat. jesli chodzi o transfer to do mnie z tucowsa dochodzi do 60 kB/s a ode mnie okolo 15.. przez pewien czas bylo cieznko sie gdzies zalogowac ale teraz jest juz wszystko cacy;) dami ma polaczenie z frankfurtem chyba wiec nawet z tajwanu sie wszystko ladnie sciaga:) chlopaki obiecuja tez skrzynki i ftp ale ja sie jakos doprosic nie moge...;( to chyba tyle... jakies pytania??? piszcie pod hamlet@skrzynka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.pl 27.10.01, 19:57 Gość portalu: hamlet napisał(a): > dami ma polaczenie z frankfurtem chyba wiec nawet z tajwanu sie wszystko khmmm jeszcze nie dawno mieli normalnego Polpaka-T z TPSA...chyba ze chodzi ci o waskie gardlo TPSA ktore biegnie do Frankfurtu i przez ktore przechodzimy wszyscy p;) No ale zaintrygowales mnie tak ze sprawdze sobie ta informacje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.pl 27.10.01, 20:04 Gość portalu: Voder napisał(a): > > khmmm jeszcze nie dawno mieli normalnego Polpaka-T z TPSA...chyba ze chodzi ci > o > waskie gardlo TPSA ktore biegnie do Frankfurtu i przez ktore przechodzimy wszys > cy > p;) No ale zaintrygowales mnie tak ze sprawdze sobie ta informacje ;) No i tak sobie szybko sprawdzilem jak biegnie routing odemnie do Ciebie (dami.dami.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.18.0.* 21.11.01, 21:14 Od niedawna korzystam z dami netu, i mowiac krotko ogromny transfer nawet 60 kB/s.Mam jednak ogromny problem z rejestrowaniem sie na serwery Audiogalxy. Gdy probuje sluchac radia na windows media player zawsze pojawia sie komunikat: "limit sesji serwera zostal przekroczony" ,komunikaty tego typu wystepuja takze gdy probuje sluchac go z realplayera, a na dodatek program eDonkey nie moze polaczyc z zadnym z serverow. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Prosze o pomoc>>>>>>>>>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.18.0.* 21.11.01, 21:24 Od niedawna korzystam z dami netu, i mowiac krotko ogromny transfer nawet 60 kB/s.Mam jednak ogromny problem z rejestrowaniem sie na serwery Audiogalxy. Gdy probuje sluchac radia na windows media player zawsze pojawia sie komunikat: "limit sesji serwera zostal przekroczony" ,komunikaty tego typu wystepuja takze gdy probuje sluchac go z realplayera, a na dodatek program eDonkey nie moze polaczyc z zadnym z serverow. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Prosze o pomoc>>>>>>>>>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.18.0.* 21.11.01, 21:24 Od niedawna korzystam z dami netu, i mowiac krotko ogromny transfer nawet 60 kB/s.Mam jednak ogromny problem z rejestrowaniem sie na serwery Audiogalxy. Gdy probuje sluchac radia na windows media player zawsze pojawia sie komunikat: "limit sesji serwera zostal przekroczony" ,komunikaty tego typu wystepuja takze gdy probuje sluchac go z realplayera, a na dodatek program eDonkey nie moze polaczyc z zadnym z serverow. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Prosze o pomoc>>>>>>>>>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.pl 27.10.01, 19:55 kaboom napisał(a): > Gość portalu: Nitka napisał(a): > > > Szczerze mówiąc to nawet zaczęło mnie to wkurzać. Internet działa tak szyb > ko, > > że on całymi nocami potrafi nie odchodzić od komputera. > > Mozesz podac definicje 'szybko' ? > Dla kogos szybko jest wtedy gdy sciaga cos z predkoscia 5KB/s np :) ;))) Dla mnie szybko jest jak zassyam z predkoscia 230-300K/s, przy 120K/s zaczyna sie narzekanie ze sie wlecze, a jak juz jest te 60K/s to juz transfer jest tak marny ze sie nie da nic robic.... Oczywiscie to wszystko jest przejaskrawione...ale to co dla jednego jest szybko dla drugiego jest wolno, bo osobiscie znam ludzi ktorzy maja po 600K/s do 1.2G na sekunde.... A co do nieodchodzenia od komputera calymi nocami ;))) Kheheh normalka, kiedys tez tak mialem, nawet jak na modemie dzialalem ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaro Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 00:40 zdecydowałbyś się na jakąś chronologię w postach , bo gubię się w retrospekcjach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.pl 28.10.01, 10:55 Gość portalu: czaro napisał(a): > zdecydowałbyś się na jakąś chronologię w postach , bo gubię się w retrospekcjac > h proponuje poczytac o watkowaniu...problem minie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 17:01 jest niedrogi, ale w zależności od miejsca zamieszkania czas oczekiwania na podłączenie jest ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazun Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.ats.pl 27.10.01, 19:11 Gość portalu: fff napisał(a): > jest niedrogi, ale w zależności od miejsca zamieszkania czas oczekiwania na > podłączenie jest ... A wszystko dlatego ze jest to robione na swiatlowodzie-nowe linie trzeba klasc wiec to trwa, slyszalem ze poludnie maja teraz robic o ile juz nie zrobili:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gRip Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 03:20 Bierzemy reklamowke daminet i czytamy: - szybkość przesyłu danych do 10 razy większa niż w przypadku połączenia przez modem telefoniczny, ograniczona od góry do 512kb/s - oszczędność pieniędzy – stała miesięczna opłata niezależna od czasu połączeń - nieograniczony dostęp (24 godziny na dobę) do najbardziej aktualnych i największych na świecie zasobów informacyjnych, oprogramowania, usług itp. - funkcjonalność - korzystając z dostępu do Internetu poprzez sieć Telewizji Kablowej nie blokuje się linii telefonicznej, tak jak ma to miejsce w większości przypadków dostępu do Internetu. - brak zakłóceń zależnych od warunków atmosferycznych - gwarantowana stała obsługa techniczna w godz. od 8-22 - podłączenie niezależnie od liczby chętnych w budynku 1. Zalety oferowanej usługi : - Szybkość przesyłu danych w praktyce nasz system transmisji danych oparty na renomowanych urządzeniach firmy CISCO SYSTEMS w standardzie DOCSIS jest na tyle wydajny, że ograniczeniem w żadnym momencie nie jest nasz system. Szybkość realnego transferu jest problemem dosyć złożonym. Transfery wewnątrz sieci czyli dostęp do poczty elektronicznej oraz stron WWW utworzonych na naszych serwerach sięgają kilku Mb/s. My ograniczamy tą prędkość do 512kb/s. Co do wyjścia poza sieć wewnętrzną dysponujemy już łączami POLPAK T 2Mb/s z maksymalnym dostępnym CIR w Radomiu, natomiast poprzez kanały PVC 2Mb/s są połączone wszystkie nasze oddziały w kraju, które dysponują swoimi łączami POLPAK co najmniej 2Mb/s oraz uruchomione progresywne łącze do ringu ATM łączącego infrastruktury sieci EBONE NASK TPSA POL34 i GIX w Warszawie. Realne transfery w kraju zależą w praktyce od wydajności serwerów, na których instalowane są serwisy czy portale i mogą się skrajnie różnić - od kilku do kilkudziesięciu kb/s. W praktyce nawet przy super szybkim łączu ciężko uzyskać prędkości większe niż 100 - 120kb/s i to zazwyczaj z FTP. Co do wyjścia w świat mogą czasami pojawiać się ograniczenia na łączach międzynarodowych i ciężko gwarantować konkretne prędkości. Przy połączeniach z popularnymi wyszukiwarkami nie powinno być problemów z uzyskiwaniem prędkościami rzędu kilkudziesięciu kb/s, natomiast serwery z zawartością MP3 lub filmów zazwyczaj są przeciążone i tu transfery obniżają się do kilkunastu bitów/s. - W cenie usługi oferujemy miejsce na 3 konta poczty elektronicznej i własną stronę www o łącznej pojemności 30 MB. - Zastosowana technologia nie wymaga zakładania nowej instalacji – sygnał jest przesyłany przez istniejącą sieć telewizyjną. W mieszkaniu zamieniamy jedynie istniejące gniazdo RTV na gniazdo multimedialne i od niego doprowadzamy sygnał do miejsca wskazanego przez Abonenta (miejsca użytkowania komputera). Koszt tego podłączenia mieści się w opłacie instalacyjnej. - Jest to dostęp stały, 24 godziny na dobę. Opłata abonamentowa jest stała, niezależna od czasu spędzonego w Internecie oraz od generowanego ruchu. Użytkownik sieci bez ograniczeń czasowych / bez naliczania impulsów/ jest podłączony i korzysta z zasobów internetu płacąc jedynie stały abonament miesięczny. - Nie występuje konieczność dodatkowego łączenia oraz wdzwaniania się do sieci. Nie jest blokowana linia telefoniczna. - Transmisja danych, oraz związany z nią dostęp do Internetu poprzez sieć telewizji kablowej nie ma żadnego negatywnego wpływu na jakość odbieranego sygnału telewizyjnego oraz radiofonicznego. Jaki należy posiadać komputer, aby korzystać z DAMI NET – zalecane minimum sprzętowe: - Komputer zgodny z IBM PC, procesor Pentium 100, pamięć RAM 16 MB, karta sieciowa 10 MB ./ komputery z łączem USB nie wymagają karty sieciowej /, Windows 95. I to co zazwyczaj najważniejsze: Cena aktywacji 160zł + 22%VAT Abonament miesięczny 80zł + 7%VAT Usługa jest ograniczona terytorialnie co do możliwości technicznych podłączenia internetu o zgłoszenie się do BOK na ul. Kanałową i wypełnienie formularza zgłoszeniowego nie zobowiązującego do aktywacji usługi. Na jego podstawie dział techniczny określi możliwy termin realizacji usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.pl 28.10.01, 11:12 Gość portalu: gRip napisał(a): > Bierzemy reklamowke daminet i czytamy: > > - szybkość przesyłu danych do 10 razy większa niż w przypadku > połączenia przez modem telefoniczny, ograniczona od góry do 512kb/s Warto zwrocic uwage na slowo DO. Co to oznacza ze maxymalnie to bedzie 512kb/s, ale jesli bedziecie miec tyle co modem to rowniez bedziecie sie miescic w przedziale...Zapytajcie czy zagwarantuja wam na papierze takie predkosci, ze zawsze bedziecie miec 512kb/s > - nieograniczony dostęp (24 godziny na dobę) do najbardziej aktualnych > i największych na świecie zasobów informacyjnych, oprogramowania, usług itp. ten punkt mi sie podoba ;))))) Bo pewnie korzystajac z modemu nie mieliscie dostepu do najbardzie aktualnych itd itd ;) > > - funkcjonalność - korzystając z dostępu do Internetu poprzez sieć > Telewizji Kablowej nie blokuje się linii telefonicznej, tak jak ma to miejsce w > większości przypadków dostępu do Internetu. W wiekszosci ????? niezle :)) chyba tylko w jednym przypadku ! Korzystaniu z normalnego modemu...SDI, ISDN, lacza dzierzawione itd itd nie blokuja telefonu... > - brak zakłóceń zależnych od warunków atmosferycznych no comments... > > do wyjścia poza sieć wewnętrzną dysponujemy już łączami POLPAK T 2Mb/s z > maksymalnym dostępnym CIR w Radomiu, natomiast poprzez kanały PVC 2Mb/s są > połączone wszystkie nasze oddziały w kraju, które dysponują swoimi łączami > POLPAK co najmniej 2Mb/s oraz uruchomione progresywne łącze do ringu ATM > łączącego infrastruktury sieci EBONE NASK TPSA POL34 i GIX w Warszawie. Zaraz zaraz ??? te PVC to sa na tym samym laczu 2Mb/s czy kazde PVC ma wlasnego 2Mb Polpaka ? Dobrze ze chociaz CIR jest wziety !! > Jaki należy posiadać komputer, aby korzystać z DAMI NET – zalecane minimu > m > sprzętowe: > > - Komputer zgodny z IBM PC, procesor Pentium 100, pamięć RAM 16 MB, > karta sieciowa 10 MB ./ komputery z łączem USB nie wymagają karty sieciowej /, > Windows95 Ten punkt mnie mocno zastanawia, ale mozliwe ze ten modem kablowy obciaza w jakis sposob system (troche mi sie to nie zgadza ale nie mam innych pomyslow w jakim celu trzeba miec conajmniej taki sprzet). Na duzo gorszym sprzecie pracowalem w Internecie i nie bylo problemow (w tym 486 ;P ale tylko w trybie txt)... Acha czy wasz modem kablowy pracuje z Linuxem/FreeBSD/Unixem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamlet Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.16.0.* / *.dami.com.pl 28.10.01, 19:57 Gość portalu: Voder napisał(a): > Acha czy wasz modem kablowy pracuje z Linuxem/FreeBSD/Unixem ??? pracuje...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.pl 28.10.01, 21:35 Gość portalu: hamlet napisał(a): > Gość portalu: Voder napisał(a): > > Acha czy wasz modem kablowy pracuje z Linuxem/FreeBSD/Unixem ??? > > pracuje...;) khmm czemu nie byles w szachu ??? chcialem wlasnie pogadac na temat jak to urzadzenie wyglada...jesli pracuje pod Linuxem to go mozna z 486 odpalic :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamlet Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.16.0.* / 217.153.118.* 29.10.01, 18:39 Gość portalu: Voder napisał(a): > > khmm czemu nie byles w szachu ??? chcialem wlasnie pogadac na temat jak to > urzadzenie wyglada...jesli pracuje pod Linuxem to go mozna z 486 odpalic :))) hmm.. na najblizszym spotkaniu bede to Ci opisze jego gabaryty, kolorystyke i liczbe diod bardzo dokladnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.*.*.* 28.10.01, 21:48 Gość portalu: Voder napisał(a): > Warto zwrocic uwage na slowo DO. Co to oznacza ze maxymalnie to bedzie 512kb/s, > ale jesli bedziecie miec tyle co modem to rowniez bedziecie sie miescic w > przedziale...Zapytajcie czy zagwarantuja wam na papierze takie predkosci, ze > zawsze bedziecie miec 512kb/s Czyli mam rozumiec ze jak DAMi podepnie 100 userow to te 2 mb podziela sie na 100 ? > Zaraz zaraz ??? te PVC to sa na tym samym laczu 2Mb/s czy kazde PVC ma wlasnego Na tym samym laczu > 2Mb Polpaka ? Dobrze ze chociaz CIR jest wziety !! CIR hmm pierwsze slysze z tego co ja wiem i slyszalem to ciru nie ma a co do lacza do EBONE pol34 ATM to bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.pl 29.10.01, 02:03 Gość portalu: Unc napisał(a): > Gość portalu: Voder napisał(a): > > > Warto zwrocic uwage na slowo DO. Co to oznacza ze maxymalnie to bedzie 512 > kb/s, > > ale jesli bedziecie miec tyle co modem to rowniez bedziecie sie miescic w > > przedziale...Zapytajcie czy zagwarantuja wam na papierze takie predkosci, > ze > > zawsze bedziecie miec 512kb/s > > Czyli mam rozumiec ze jak DAMi podepnie 100 userow to te 2 mb podziela sie na > 100 ? A co lacze jest z gumy i sie rozciagnie ??? Przypomnij sobie niedawna sytuacje u Ciebie w firmie i zobacz co sie dzialo...Obserwujac ile generuja userzy na laczach o mniejszym EIR, te 2Mb przy tych 512kB/s (toz 4 userow bedzie moglo to 2Mb zapchac jesli zaczna ciagnac jednoczesnie jakis stuff z max przepustowoscia) Biorac pod uwage nawet overbooking to przy takich pasmie nalezaloby posiadac lacze conajmniej kilkanascie razy szybsze :((( Nie wiem jak sobie to Dami wyobraza, ale optymistyczne to nie jest... > > Zaraz zaraz ??? te PVC to sa na tym samym laczu 2Mb/s czy kazde PVC ma wla > snego > > Na tym samym laczu Napisali ze maja lacza a nie lacze dlatego pytalem...Ale wzmianka o tym PVC to tylko myk taktyczny...Przecietny user nie wie co to PVC, nie wie ze to jest bezplatne, nie wie ze PVC mozna zestawic na jednym i tym samym laczu do TPSA ;))) (czyli na 2Mb laczu moge miec np 10 PVC do roznych firm ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.*.*.* 29.10.01, 08:29 Jeden z userow TVK Dami napisal takiego maila: 1. czy jest przewiydywany revdns dla lacz, ktore zakładacie ? 2. czy w otoczeniu sieciowym będą komputery pozostałych abonentów ? Pozdrawiam XXXXXXXXXXXXX A o to odpowiedz specjalistow Witam, i odpowiadam: 1.może jakieś bliższe szczegóły o jaka usługę chodzi (jeżeli chodzi o stałe IP to na razie nie, choć w przyszłości z pewnością za dodatkową opłatą) 2.nie, ze względu na bezpieczeństwo danych poszczególnych użytkowników - w takim przypadku/rozwiązaniu (otoczenie sieciowe) aż się prosi o włamanie do poszczególnych jednostek pozdrawiam Hubert Bilski, Telewizja Kablowa DAMI sp. z o.o. Poprostu jak to przeczytalem to padlem ze smiechu i ty nie wymagaj od nich ze powiedza tobie cala prawde jak to u nich jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davis Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 10.0.0.* / 213.248.109.* 29.10.01, 08:39 > 2.nie, ze względu na bezpieczeństwo danych poszczególnych użytkowników - w > takim przypadku/rozwiązaniu (otoczenie sieciowe) aż się prosi o włamanie do > poszczególnych jednostek To ja mam pytanie do ludzi z ATS-u; dlaczego mi nie powiedzieliście że będą mi się ludzie włamywać przez otoczenie? Teraz nie będę mógł spać w nocy :))))) I wogóle to ROTFL :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.*.*.* 29.10.01, 11:11 Gość portalu: davis napisał(a): > To ja mam pytanie do ludzi z ATS-u; dlaczego mi nie powiedzieliście że będą mi > się ludzie włamywać przez otoczenie? Teraz nie będę mógł spać w nocy :))))) > I wogóle to ROTFL :) To jest porostu straszne rotfl juz nie moge wytrzymac ze smiechu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaboom Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.radom.pl 29.10.01, 11:19 Gość portalu: davis napisał(a): > To ja mam pytanie do ludzi z ATS-u; dlaczego mi nie powiedzieliście że będą mi > się ludzie włamywać przez otoczenie? Teraz nie będę mógł spać w nocy :))))) > I wogóle to ROTFL :) Ozesz ku**a zaraz ci sie wlamie :PPPP Wnerwcie mnie jeszcze raz to znowu wam beda Windy szopki odstawiac :)) Aha, wlamie ci sie do masz Free na fuul udostepnione :PP ROTFL rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.ats.pl 29.10.01, 14:19 Gość portalu: davis napisał(a): > To ja mam pytanie do ludzi z ATS-u; dlaczego mi nie > powiedzieliście że będą mi > się ludzie włamywać przez otoczenie? Teraz nie będę mógł > spać w nocy :))))) > I wogóle to ROTFL :) Dla nie wtajemniczonych ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.*.*.* 29.10.01, 15:28 Gość portalu: Voder napisał(a): > P.s Unc nie jest pracownikiem ATS z tego co mi wiadomo. A dlaczego mial bym nim byc bo nie rozumiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 212.244.142.* 29.10.01, 16:06 Jedno pytanie: dlaczego liczycie 22% VATu? Przecież obowiązuje 7% stawka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamlet Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.16.0.* / 217.153.118.* 29.10.01, 18:50 Gość portalu: smyk napisał(a): > Jedno pytanie: dlaczego liczycie 22% VATu? Przecież obowiązuje 7% stawka. > Pozdrawiam hehh... wlasnie:P pytalem sie pani w BOK a ona powiedziala ze placimy 22% dlatego ze juz nie dlugo taka stawka ma wejsc... hmm.. zapytalem sie wiec czy moge pogadac z kims kompetentnym a ona mi powiedziala ze jej szefowa wyszla na kawe:P tyle sie dowiedzialem:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.pl 29.10.01, 19:23 Gość portalu: hamlet napisał(a): > Gość portalu: smyk napisał(a): > > > Jedno pytanie: dlaczego liczycie 22% VATu? Przecież obowiązuje 7% stawka. > > Pozdrawiam > > hehh... wlasnie:P pytalem sie pani w BOK a ona powiedziala ze placimy 22% > dlatego ze juz nie dlugo taka stawka ma wejsc... hmm.. zapytalem sie wiec czy > moge pogadac z kims kompetentnym a ona mi powiedziala ze jej szefowa wyszla na > kawe:P > tyle sie dowiedzialem:P Khuh jest tylko jedna zasada prawo nie dziala wstecz, ani tym bardziej prawo ktore ma dopiero wejsc !!! Jesli tak to z pewnoscia Urzad Skarbowy bedzie mial niezla mozliwosci oskubania kogos...A co 22% to sie zapowiadali nawet z 24%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stvx Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.ats.pl 30.10.01, 18:06 Gość portalu: hamlet napisał(a): > Gość portalu: smyk napisał(a): > > > Jedno pytanie: dlaczego liczycie 22% VATu? Przecież obowiązuje 7% stawka. > > Pozdrawiam > > hehh... wlasnie:P pytalem sie pani w BOK a ona powiedziala ze placimy 22% > dlatego ze juz nie dlugo taka stawka ma wejsc... hmm.. zapytalem sie wiec czy > moge pogadac z kims kompetentnym a ona mi powiedziala ze jej szefowa wyszla na > kawe:P > tyle sie dowiedzialem:P Zgodnie z ustawą nr 858 z dn. 5 lipca 2001 opublikowana w dzienniku ustaw nr 80 z dn. 2 sierpnia 2001 na usługi teleinformatyczne i ich aktywacje obowiazuje 7% stawka VAT do odwołania. Jak mi wiadomo nikt tego nie zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EXP Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.18.0.* 30.10.01, 22:54 Mam dostep do internetu w sieci DAMI Koszt podłaczenia wynosi 190 (z 22% VAT) Abonament miesieczny 86 zł (z 7% VAT) Łącze jest szybkie (750 kbps) Przez noc sciagam 1,5 GB. Pozdrawiam EXP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.*.*.* 31.10.01, 00:40 Gość portalu: EXP napisał(a): Ja juz sie zgubilem: > Łącze jest szybkie (750 kbps) W koncu DAMI daje 512kbps czy 750kbps ??? Jeszcze troche moze majac sama 2Mbps bedzie dawac userom 2Mbps ?? Moze ktos z DAMI to wyprostowac ??? > Przez noc sciagam 1,5 GB. To akurat nie jest zadnym wyznacznikiem. Wystarczy ze trafisz na server o np laczu 256k/s i zima...albo np na server postawiony na SDI... Zycze ci abys takie transfery mial jak najdluzej ;))) Mysle ze za jakis czas zweryfikujesz troche opinie swoja, jak takich ludzi ktorzy przez noc zassysaja takie ilosci danych przybedzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EXP Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.18.0.* 31.10.01, 16:27 Powinno byc 512kbps ale ze w moim bloku jest malo chetnych (wiecej sie nie zapowiada) dostalem 750kbps. Jasne ze nie ze wszystkich serwerow. Ale z tego serwera o ktorym pisalem czesto ciagne, a ze jest tam duzo rzeczy... EXP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stvx Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.ats.pl 31.10.01, 09:20 Gość portalu: EXP napisał(a): > Mam dostep do internetu w sieci DAMI > Koszt podłaczenia wynosi 190 (z 22% VAT) > Abonament miesieczny 86 zł (z 7% VAT) > Łącze jest szybkie (750 kbps) > Przez noc sciagam 1,5 GB. > Pozdrawiam > EXP JA na Twoim miejscu upomniał bym się o rozliczenie nadplaconego podatku VAT w wysokośi 16% Pozdrawiam STVX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinZ. Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 31.10.01, 17:20 Przyglądam się dyskusji i sądzę, że tyle wątków zostało poruszonych, iż należy się solidna informacja ze strony TK DAMI sp. z o.o., którą nie ukrywam reprezentuję, w odróżnieniu od Pana Vodera, który reprezentuje zupełnie inną firmę... Bardzo dziękuję uczestnikom dyskusji za pochlebne opinie na temat oferowanej usługi i w zasadzie mógłbym się skupić na odpowiedzi dla Pana Vodera, ale sądzę, że wszyscy chętnie poczytają. Technika - Szybkość przesyłu danych - nasz system transmisji danych oparty na renomowanych urządzeniach firmy CISCO SYSTEMS pracujących w standardzie DOCSIS pozwala na przesłanie danych: do klienta z prędkością 38Mb/s, od klienta 10Mb/s. Transfery wewnątrz sieci czyli dostęp do poczty elektronicznej oraz stron WWW utworzonych na naszych serwerach ograniczamy do 512 kb/s. Wyjście poza sieć wewnętrzną realizujemy poprzez łącza POLPAK-T oraz łącze do ringu ATM łączącego infrastruktury sieci EBONE, NASK, TPSA, POL 34 i GIX w Warszawie. Dla zapewnienia większej niezawodności systemu kanałami PVC 2 Mb/s połączone są wszystkie nasze oddziały w kraju. Realne transfery w kraju zależą w praktyce od wydajności serwerów, na których instalowane są serwisy czy portale i mogą się skrajnie różnić - od kilku do kilkuset kb/s. W praktyce uzyskujemy prędkości większe niż 200-300 kb/s. Co do wyjścia w świat mogą czasami pojawiać się ograniczenia na łączach międzynarodowych i ciężko gwarantować konkretne prędkości. Przy połączeniu z popularnymi portalami nie powinno być problemów z uzyskiwaniem prędkości rzędu kilkudziesięciu kb/s. Entuzjastów a przede wszystkich sceptyków zapraszam na ul. Kanałową 10/12 na nasze stanowisko pokazowe. Ceny - stała miesięczna opłata 80zł + 7%VAT – abonament miesięczny - aktywacja usługi - 160zł + 7% VAT (od 31 października 2001 - podstawa prawna Dziennik Ustaw nr 122 poz. 1324, a nie Ustawa nr 858 z dn. 5 lipca 2001 Dziennik Ustaw nr 80 z dn. 2 sierpnia 2001, która nie precyzowała jednoznacznie pojęcia ‘usługi teleinformatyczne’) - W cenie usługi oferujemy miejsce na 3 konta poczty elektronicznej i własną stronę WWW o łącznej pojemności 30 MB. - do końca roku uruchomimy serwer gier. Dostępność usługa dostępna jest w chwili obecnej: - w centrum (w niektórych budynkach może być niezbędna przebudowa istniejącej instalacji telewizji kablowej), - na całym osiedlu Nad Potokiem, - na całym osiedlu Michałów, - na części osiedla XV lecie - na części osiedla Akademickiego - na części osiedla Planty w najbliższym czasie będziemy: - już w listopadzie na osiedlu Ustronie/Prędocinek, - na przełomie listopada i grudnia na osiedlu Południe niestety nie będziemy w tym roku na osiedlach: - Borki - Zamłynie/Wacyn - Wośniki - Gołębiów i Gołębiów II (tu istnieje potencjalna szansa uruchomienia usługi na przełomie roku, ale boję się takich deklaracji) Marcin Zwierzchowski. mzwierzchowski@dami.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.pl 31.10.01, 21:41 Gość portalu: MarcinZ. napisał(a): > Przyglądam się dyskusji i sądzę, że tyle wątków zostało poruszonych, iż należy > się solidna informacja ze strony TK DAMI sp. z o.o., którą nie ukrywam > reprezentuję, w odróżnieniu od Pana Vodera, który reprezentuje zupełnie inną > firmę... Panie Marcinie Z. nie reprezentuje zadnej firmy !!! Sa to moje prywatne wypowiedzi i nie maja zadnego zwiazku z firma w ktorej pracuje !!! Wiec prosze wziasc pod uwage ze ludzie maja rowniez swoje zycie prywatne i moga sie wypowiadac na tym forum jako mieszkancy Radomia...Jesli reprezentowalbym firme to wyraznie bym to zaznaczyl w podpisie tak jak Pan to zrobil. Z czym sie zgodze to ze powinna byc solidna informacja ze strony Dami. Chyba nie ma w tym nic strasznego ze probuje logicznie przemyslec przedsiewziecie sieci z waszej firmy biorac pod uwage ze byc moze sam bede jej uzytkownikiem... Biorac pod uwage jeszcze fakt ze sam osobiscie mam pewna wiedze na ten temat probowalem podjac dyskusje gdyz osobiscie mam watpliwosci. Dziwie sie zas ze moja dyskusja zostala odebrana inaczej. > Bardzo dziękuję uczestnikom dyskusji za pochlebne opinie na temat oferowanej > usługi i w zasadzie mógłbym się skupić na odpowiedzi dla Pana Vodera, ale > sądzę, że wszyscy chętnie poczytają. > > Technika - Szybkość przesyłu danych - nasz system transmisji danych oparty na > renomowanych urządzeniach firmy CISCO SYSTEMS pracujących w standardzie DOCSIS > pozwala na przesłanie danych: do klienta z prędkością 38Mb/s, od klienta > 10Mb/s. Ciach ciach ciach ciach....nie wiem czy rzeczywiscie Pan przegladal wszystkie watki z tego forum ale chyba nie trudno bylo zauwazyc ze ten txt juz sie tutaj pojawil... Poddalem watpliwosci niektore punkty z tego txt np na temat tych PVC i lacz. Chyba nie jest problemem moje wyjasnienie co to jest PVC i jak sie je realizuje ?? Ze jest to usluga darmowa i takie kanaly moze zestawic kazdy za darmo majac Polpak-T do dowolnego punktu sieci ??? Zadalem pytanie czy te PVC maja oddzielne lacza czy wszystkie sa zapiete na tym samym routerze ?? Bo przeciez nie ma sie co oszukiwac ze 5 PVC na laczu 2Mbps nie powoduje ze lacze ma 10Mbps...Jesli rzeczywiscie macie dla kazdego PVC oddzielnego Polpaka to zrozumialbym...ale o to tez pytalem...Zdaje sobie sprawe ze szary uzytkownik widzac takie nazwy nie wie o co chodzi. Chyba nie jest problemem dla Dami ze od czasu do czasu przeloze zargon informatyczny na jezyk w miare zrozumialy dla uzytkownika.. Jesli rzeczywiscie Dami chce podac rzetelna informacje to prosilbym o podanie ilosci lacz FR, ATM wraz z ich EIR, CIR ?? 512kbps to duze predkosci, nawet przy overbookingu to przy duzej ilosci userow lacze 2Mbps jest kropla w morzu potrzeb. Pozdrawiam, i jeszcze raz przypominam o traktowaniu moich wypowiedzi na forum jako wypowiedzi prywatnych. Gdybym mial sie wypowiadac w imieniu firmy to litania na temat posiadanych lacz i zakonczen u nas byla by kilka razy dluzsza i jeszcze bardziej egzotyczna ale przeciez tu nie chodzi o jakies "wycieczki" tylko o _RZETELNA_ informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinZ. Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 02.11.01, 13:52 Odpowiedź dla Pana Vodera. Proszę się nie dziwić, że Pana wypowiedzi zostały odebrane inaczej niż tylko i wyłącznie jako chęć podjęcia konstruktywnej dyskusji w temacie Internet w TK Dami. Poddaje Pan mocno w wątpliwość posiadanie przez nas łacza do sieci EBONE, nie mówiąc o CIR dla sieci Polpak-T. Jest Pan w branży od dawna i wierzę (wiem), że jest Pan doskonałym fachowcem, natomiast nie wierzę, że Pana logicznie przemyślenia prowadzą do konkluzji, że łaczem 2Mb/s bez CIR obsłużymy system w Radomiu. Nie będę robił prezentacji łączy jakie posiada Dami, ale jednoznacznie stwierdzam, że posiadamy maksymalny dostępny w Radomiu CIR tj. 64kb/s. Tak samo stwierdzam, że nie jest to jedyne łącze Polpak-T jakie posiadamy w Radomiu oraz to, że posiadamy łącze do sieci EBONE 512kb/s z 512kb/s CIR. Wszystkie łącza są stale monitorowane i ich wykorzystanie jest na poziomie kilku procent. Co do kanałów PVC ma Pan absolutną rację, że są to kanały bezpłatne pod warunkiem posiadania łączy Polpak-T. W sieci Dami służą one nie do poszerzania łączy do sieci Internet tylko do efektywnego wykorzystania posiadanych łączy oraz zapewnienia większej niezawodności sieci w każdym z oddziałów. A tak na marginesie, jeśli Dami miałaby podawać nieprawdziwe informacje dotyczące posiadanych łączy, to podałaby, że posiada łącze bezpośrednie do sieci EBONE 8Mb/s z takim samym CIR realizowane poprzez sieć TELENERGO... ale na to przyjdzie czas za chwilę... Jako potencjalego użytkownika powinny interesować Pana rzeczywiste prędkości uzyskiwane w sieci Dami - proszę skorzystać ze stanowiska pokazowego w BOK na ul. Kanałowej 10/12 i podzielić się z nami własnymi spostrzeżeniami. Z chęcią posłucham Pana opinii o usłudze, tylko proszę o RZETELNĄ INFORMACJĘ. Pozdrawiam Marcin Zwierzchowski TK Dami Sp. z o.o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.ats.pl 02.11.01, 15:43 Gość portalu: MarcinZ. napisał(a): > Odpowiedź dla Pana Vodera. Mysle ze to odpowiedz bedzie interesowac nie tylko mnie. > Poddaje Pan mocno w wątpliwość posiadanie przez nas łacza do sieci EBONE, nie > mówiąc o CIR dla sieci Polpak-T. Do niedawna CIRu nie bylo. Jesli czytalby Pan uwazniej posty zwrocilby Pan uwage ze w momencie kiedy ktos napisal ze nie macie CIRu odpisalem ze byc moze juz maja bo to mozna zalatwic bardzo szybko. Nie negowalem tego i w dalszych postach gdzie pojawila sie informacja o 2Mbps laczach z CIR 64k/s przyjalem to do wiadomosci. > Jest Pan w branży od dawna i wierzę (wiem), że jest Pan doskonałym fachowcem, > natomiast nie wierzę, że Pana logicznie przemyślenia prowadzą do konkluzji, że > łaczem 2Mb/s bez CIR obsłużymy system w Radomiu. No bo ja wiem ze z takimi predkosciami jak 512kbps dla userow na 2Mb/s laczu (nawet z 64Kb/s) dlugo sie nie pociagnie...Dlatego mam watpliwosci bo takie informacje o posiadanym laczu dostalem jak zadzwonilem do waszej firmy z pytaniami dotyczacymi tej uslugi. Niestety nazwiska osoby ktora mnie tak poinformowala nie bede wstanie Panu podac, bo bylo to kilka tygodni temu. > Nie będę robił prezentacji łączy jakie posiada Dami, ale jednoznacznie Dlaczego ? > stwierdzam, że posiadamy maksymalny dostępny w Radomiu CIR tj. 64kb/s. Tak samo > > stwierdzam, że nie jest to jedyne łącze Polpak-T jakie posiadamy w Radomiu oraz Dlaczego nie chce Pan podac co to za lacza itd abym mogl zweryfikowac posiadane wiadomosci ?? Ja wiem tylko o jednym Polpaku-T 2Mbps ktory wczesniej byl bez CIR a teraz jak Pan twierdzi jest z 64k CIR w co jestem gotow uwierzyc. > to, że posiadamy łącze do sieci EBONE 512kb/s z 512kb/s CIR. Czy to lacze to nie jest lacze do firmy CopyCon przypadkiem i dopiero ona jesli mnie pamiec nie myli posiada dopiero wpiecie do sieci IPartners ??? Co do kanałów PVC ma Pan absolutną rację, że są to kanały > bezpłatne pod warunkiem posiadania łączy Polpak-T. W sieci Dami służą one nie > do poszerzania łączy do sieci Internet tylko do efektywnego wykorzystania > posiadanych łączy oraz zapewnienia większej niezawodności sieci w każdym z > oddziałów. Coz z niezawodnoscia jesli router brzegowy padnie i PVC zyc tez nie bedzie ?? PVC chyba jednak docelowo wykorzystuje sie do innych celow. > A tak na marginesie, jeśli Dami miałaby podawać nieprawdziwe informacje > dotyczące posiadanych łączy, Ja nie twierdze ze podala nieprawdziwe informacje...ja prosze o podanie wlasnie tych informacji dokladnie. Dostalem od Was informacje ze macie 1 lacze 2Mbps. Pan teraz mowi ze jest ich wiecej ale jednoczesnie nie chce podac ile i z jakim EIR i CIR i do jakich celow sa wykorzystywane. Dla mnie to dziwne, gdyz podanie takich informacji mogloby zakonczyc ta dyskusje i wiedzialbym czy moge skorzystac z waszej oferty czy nie. > Jako potencjalego użytkownika powinny interesować Pana rzeczywiste prędkości > uzyskiwane w sieci Dami - proszę skorzystać ze stanowiska pokazowego w BOK na Dobrze dzis osiagne 60k/s a co bedzie jutro kiedy uzytkownikow bedzie 100-200 a moze i duzo duzo wiecej ?? Tak sie sklada ze kiedy zalozylem internet w domu mialem transfery 120Kb/s dzis nie przekraczaja 20-30Kb/s a czesto jest tez w granicach 6-10Kb/s. Ja patrze na taka inwestycje przyszlosciowo. Nie zadowola mnie transfery dzis, jesli za 2-6 miesiecy bede mial problemy. > ul. Kanałowej 10/12 i podzielić się z nami własnymi spostrzeżeniami. Z chęcią > posłucham Pana opinii o usłudze, tylko proszę o > RZETELNĄ INFORMACJĘ. Bardzo chetnie obejrze wasze lacza, wasze urzadzenia, zobacze tych kilka Polpakow. Mam znajomych w waszej sieci ktorzy korzystaja i mowia mi o wadach i zaletach. Nie bede ich tu wymienial...Moze kiedys jak bede waszym uzytkownikiem. Co do stanowiska to nie jest ono dla mnie miarodajnym testem wytrzymalosci waszej sieci. Jakby takich stanowisk bylo 100, na tych 100 odpalilbym sciaganie z ftp i transfery by drastycznie nie spadly to pewnie wtedy mialbym pewnosc ze wasze przedsiewziecie jest dokladnie przemyslane. Ale na jednym stanowisku nie jestem w stanie sprawdzic na ile wasza siec jest odporna na przeciazenia. A nie ma sie co oszukiwac ze dzisiejsi userzy glownie skupiaja sie na sciaganiu DIvX, mp3, programow. Wiekszosc userow(a glownie mlodziez) chce dostepu do tych uslug, mniej ich interesuje e-mail. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.*.*.* 02.11.01, 16:03 Gość portalu: Voder napisał(a): > Mysle ze to odpowiedz bedzie interesowac nie tylko mnie. Do Pana MarcinaZ i nie tylko jak Pan cos pisze na formu to do wszystkich a jak chce Pan tylko do danej osoby proponowal bym na maila > > Nie będę robił prezentacji łączy jakie posiada Dami, > > ale jednoznacznie > Dlaczego ? Bo sie Pan ze bedzie inaczej niz Pan mowi dlatego niechce Pan zrobic pokazu ? > Dlaczego nie chce Pan podac co to za lacza itd abym mogl > zweryfikowac posiadane wiadomosci ?? Ja wiem tylko o > jednym Polpaku-T 2Mbps ktory wczesniej byl bez CIR a > teraz jak Pan twierdzi jest z 64k CIR w co jestem gotow > uwierzyc. Niechce nikomu wytkac niewiedzy ale obawiam sie ze Pan MarcinZ sam dokonca nie wie co Dami ma > Czy to lacze to nie jest lacze do firmy CopyCon > przypadkiem i dopiero ona jesli mnie pamiec nie myli > posiada dopiero wpiecie do sieci IPartners ??? Tak to jest lacze do CC o ile wiem Dami dostala lacze od CC za free na 3 miechy do testow a po 3 miesiacach moga z niego zrezygnowac lub je kupic > Coz z niezawodnoscia jesli router brzegowy padnie i PVC > zyc tez nie bedzie ?? PVC chyba jednak docelowo > wykorzystuje sie do innych celow. Moze to bedzie off topic ale moze Pan MarcinZ wytlumaczy albo powie cos wiecej na temat nowej uslugi internetowej ktora sie nazywa rDNS. Wczesniej wyslalem posta z odpowiedzia jednego z pracowanikow ktory nie wiedzial co to jest a wiec moze Pan mi powie ? > Ja nie twierdze ze podala nieprawdziwe informacje...ja > prosze o podanie wlasnie tych informacji dokladnie. > Dostalem od Was informacje ze macie 1 lacze 2Mbps. Pan > teraz mowi ze jest ich wiecej ale jednoczesnie nie chce > podac ile i z jakim EIR i CIR i do jakich celow sa > wykorzystywane. Dla mnie to dziwne, gdyz podanie takich > informacji mogloby zakonczyc ta dyskusje i wiedzialbym > czy moge skorzystac z waszej oferty czy nie. Skoro Podaje Pan prawdziwe informacje a wiec nie rozumiem dlaczego niechce Pan zrobic prezentacji ? > > Jako potencjalego użytkownika powinny interesować Pana > rzeczywiste prędkości > > uzyskiwane w sieci Dami - proszę skorzystać ze > stanowiska pokazowego w BOK na Ale w Damiw BOK moze chodzic to bardzo dobrze a moze jednak gdzies dalej by dalo sie sprawdzic na jakims osiedlu jak to dziala ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinZ. Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 02.11.01, 16:36 Gość portalu: Unc napisał(a): > > > Nie będę robił prezentacji łączy jakie posiada Dami, > > > ale jednoznacznie > > > Dlaczego ? > > Bo sie Pan ze bedzie inaczej niz Pan mowi dlatego niechce Pan zrobic pokazu ? Jest to ostatnia rzecz, której się boję, a dla celów samego pokazu jestem w stanie zestawić TAAAKIE łącza... > > Dlaczego nie chce Pan podac co to za lacza itd abym mogl > > zweryfikowac posiadane wiadomosci ?? Ja wiem tylko o > > jednym Polpaku-T 2Mbps ktory wczesniej byl bez CIR a > > teraz jak Pan twierdzi jest z 64k CIR w co jestem gotow > > uwierzyc. > > Niechce nikomu wytkac niewiedzy ale obawiam sie ze Pan MarcinZ sam dokonca nie > wie co Dami ma Zaręczam Panu, że doskonale wiem jakimi łączami dysponuje Dami. > > Czy to lacze to nie jest lacze do firmy CopyCon > > przypadkiem i dopiero ona jesli mnie pamiec nie myli > > posiada dopiero wpiecie do sieci IPartners ??? > > Tak to jest lacze do CC o ile wiem Dami dostala lacze od CC za free na 3 miechy > > do testow a po 3 miesiacach moga z niego zrezygnowac lub je kupic Bardzo nie lubię jak ktoś pisze nieprawdę... a to co Pan napisał powyżej jest totalną bzdurą....Jeśli w następnym Pana poście znajdą się takie rzeczy zignoruję go. > > Coz z niezawodnoscia jesli router brzegowy padnie i PVC > > zyc tez nie bedzie ?? PVC chyba jednak docelowo > > wykorzystuje sie do innych celow. Odpowiedziałem w poprzednim poście. > Moze to bedzie off topic ale moze Pan MarcinZ wytlumaczy albo powie cos wiecej > na temat nowej uslugi internetowej ktora sie nazywa rDNS. > Wczesniej wyslalem posta z odpowiedzia jednego z pracowanikow ktory nie wiedzia > l > co to jest a wiec moze Pan mi powie ? Z chęcią Panu odpowiem na priva, natomiast mam uwagę, jeśli podaje Pan na forum nazwisko osoby, która do Pana odpisała wypadałoby podać również nazwisko osoby, która o to pytała, a nie zamazywać je XXXXX..... > > Ja nie twierdze ze podala nieprawdziwe informacje...ja > > prosze o podanie wlasnie tych informacji dokladnie. > > Dostalem od Was informacje ze macie 1 lacze 2Mbps. Pan > > teraz mowi ze jest ich wiecej ale jednoczesnie nie chce > > podac ile i z jakim EIR i CIR i do jakich celow sa > > wykorzystywane. Dla mnie to dziwne, gdyz podanie takich > > informacji mogloby zakonczyc ta dyskusje i wiedzialbym > > czy moge skorzystac z waszej oferty czy nie. > > Skoro Podaje Pan prawdziwe informacje a wiec nie rozumiem dlaczego niechce Pan > zrobic prezentacji ? Odpowiedziałem w poprzednim poście. Łącze dziś jest takie, za miesiąc kilka razy szybsze, a rok.... to zależy tylko od ilości użytkowników i generowanego ruchu. > > > Jako potencjalego użytkownika powinny interesować Pana > > rzeczywiste prędkości > > > uzyskiwane w sieci Dami - proszę skorzystać ze > > stanowiska pokazowego w BOK na > > Ale w Damiw BOK moze chodzic to bardzo dobrze a moze jednak gdzies dalej by > dalo sie sprawdzic na jakims osiedlu jak to dziala ? Zapraszam do mnie, wybierze Pan losowo osobę spośród użytkowników i poprosimy ją o udostępnienie łącza do celów testowych. Jeden warunek po takiej prezentacji proszę o uczciwe podzielenie się na forum wrażeniami... A tak wogóle, może wypowie się ktoś kto ma internet z Dami, może nawet zaprosi Pana Unc na prezentację. Marcin Zwierzchowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.*.*.* 02.11.01, 18:32 Gość portalu: MarcinZ. napisał(a): > Bardzo nie lubię jak ktoś pisze nieprawdę... a to co Pan napisał powyżej jest > totalną bzdurą....Jeśli w następnym Pana poście znajdą się takie rzeczy zignoru > ję > go. Jezeli to nie prawda to przepraszam ale z tego co wiem prawda > Z chęcią Panu odpowiem na priva, natomiast mam uwagę A dlaczego na priva czy to jest usuga tajna ? Czy moze boi sie Pan czegos ujawnic ? > nazwisko osoby, która do Pana odpisała wypadałoby podać również nazwisko osoby, > która o to pytała, a nie zamazywać je XXXXX..... A po Co ? Jezeli bedzie chcial Pan wiedziec od kogo to Pan dojdzie chyba ze Pan nie wie jak > Zapraszam do mnie, wybierze Pan losowo osobę spośród użytkowników i poprosimy j > ą > o udostępnienie łącza do celów testowych. > Jeden warunek po takiej prezentacji proszę o uczciwe podzielenie się na forum > wrażeniami... No problema a wiec kiedy ? > A tak wogóle, może wypowie się ktoś kto ma internet z Dami, może nawet zaprosi > Pana Unc na prezentację. Nio Pan juz zaprosil > Marcin Zwierzchowski Grzegorz Dacka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinZ. Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 02.11.01, 16:09 Gość portalu: Voder napisał(a): > Do niedawna CIRu nie bylo. > Jesli czytalby Pan uwazniej > posty zwrocilby Pan uwage ze w momencie kiedy ktos > napisal ze nie macie CIRu odpisalem ze byc moze juz maja > bo to mozna zalatwic bardzo szybko. Nie negowalem tego i > w dalszych postach gdzie pojawila sie informacja o 2Mbps > laczach z CIR 64k/s przyjalem to do wiadomosci. Z całym szacunkiem CIR 64kb/s był zawsze, > Dlaczego nie chce Pan podac co to za lacza itd abym mogl > zweryfikowac posiadane wiadomosci ?? Ja wiem tylko o > jednym Polpaku-T 2Mbps ktory wczesniej byl bez CIR a > teraz jak Pan twierdzi jest z 64k CIR w co jestem gotow > uwierzyc. Ponieważ posiadane łącza dziś są z pewnością inne jakie będą za miesiąc,dwa i z pewnością zupełnie śmieszne do tego co planujemy docelowo, ale do tego potrzebujemy kilku tysięcy userów. > Coz z niezawodnoscia jesli router brzegowy padnie i PVC > zyc tez nie bedzie ?? PVC chyba jednak docelowo > wykorzystuje sie do innych celow. A co jeśli w każdym z oddziałów jest co najmniej dwa łącza POLPAK-T dochodzące do różnych węzłów??? > Dobrze dzis osiagne 60k/s DLACZEGO TAK MAŁO !!! a co bedzie jutro kiedy > uzytkownikow bedzie 100-200 a moze i duzo duzo wiecej ?? > Tak sie sklada ze kiedy zalozylem internet w domu mialem > transfery 120Kb/s dzis nie przekraczaja 20-30Kb/s a > czesto jest tez w granicach 6-10Kb/s. Ja patrze na taka > inwestycje przyszlosciowo. Nie zadowola mnie transfery > dzis, jesli za 2-6 miesiecy bede mial problemy. Myślę, że na to pytanie odpowiedziałem powyżej, ale jeszcze raz - kto powiedział, że dla stu użytkowników będą takie same łącza w świat jak dla tysiąca?. Na bieżąco będziemy optymalizowali łącza w zależności od ilości użytkowników i generowanego przez nich ruchu. Marcin Zwierzchowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.ats.pl 02.11.01, 18:13 Gość portalu: MarcinZ. napisał(a): > Gość portalu: Voder napisał(a): > > > Do niedawna CIRu nie bylo. > Z całym szacunkiem CIR 64kb/s był zawsze, Taka informacje podal mi wasz pracownik. To jest i tak malo istotne jaki jestbiorac pod uwage jak podchodzi do tego provider, ale to mozemy sobie akurat na priv przedyskutowac. "Jedyna" zaleta posiadania CIR jest taka ze na sali technicznej nie beda twierdzic ze problemy z transferami biora sie wlasnie z nie posiadania CIR. > > Dlaczego nie chce Pan podac co to za lacza itd abym mogl > > zweryfikowac posiadane wiadomosci ?? Ja wiem tylko o > > jednym Polpaku-T 2Mbps ktory wczesniej byl bez CIR a > > teraz jak Pan twierdzi jest z 64k CIR w co jestem gotow > > uwierzyc. > > Ponieważ posiadane łącza dziś są z pewnością inne jakie > będą za miesiąc,dwa i z Czy jesli przyjde i zloze zamowienie na wasza usluge, dostane na pismie ze gwarantujecie mi zawsze transfer na jednakowym poziomie i ze w przypadku mniejszego transferu nie bedzie on wynikal z obciazenia waszego lacza ? Jednym slowem czy bedzie mi Pan w stanie zapewnic ze te 512kbps bede mial zawsze jesli np server po drugiej stronie nie bedzie obciazony ??? To bedzie mozna latwo sprawdzic. Bo jesli z innego lacza o np mniejszej przepustowosci bede mial wieksze transfery niz u was to wiadomo ze nie bedzie to wina servera po drugiej stronie a raczej zapchania waszego lacza. > pewnością zupełnie śmieszne do tego co planujemy > docelowo, ale do tego > potrzebujemy kilku tysięcy userów. Zadam inne pytanie na jakim poziomie planujecie overbooking ??? Bo latwo mowic, obiecywac, a co gdy nie bedzie tylu userow ??? I nie bedzie oplacalne uruchomienie takiego lacza ??? Znam ceny za ATM, FR itd Telenergo nie jest tanie...a 86zl za abonament to nie sa jakies olbrzymie pieniadze tym bardziej za takie przepustowosci. > > Coz z niezawodnoscia jesli router brzegowy padnie i PVC > > zyc tez nie bedzie ?? PVC chyba jednak docelowo > > wykorzystuje sie do innych celow. > > A co jeśli w każdym z oddziałów jest co najmniej dwa łącza POLPAK-T dochodzące > do > różnych węzłów??? Wtedy w przypadku padu jednego caly ruch mozemy kierowac na drugi jednoczesnie powodujac obciazenie tego drugiego dodatkowym ruchem co oczywiscie ma swoje skutki. Ponadto do tego chyba nie potrzeba PVC ?? Chyba ze chcecie drugim Polpakiem kierowac swoj caly ruch po PVC do drugiego oddzialu i sumowowac go z ruchem jaki akurat jest generowany w drugim oddziale. Ale czy to akurat ma sens ?? Ciezko mi odpowiadac bo nie wiem dokladnie jak jest zbudowana siec, ale nie wydaje to mi sie dobrym pomyslem. PVC sluzy glownie do spiecia dwoch odzialow po np VPN tak aby komputery w odzialach oddalonych np o 100km byly w tej samej podsieci. Ewentualnie realizowac wpiecie do innej sieci jesli nie ma mozliwosci zrealizowania zakonczenia w danej lokalizacji np PVC do providera ktory nie swiadczy uslug na terenie Radomia i caly ruch puszczac po PVC. Mysle ze dyskusje na ten temat mozemy przeniesc na priv, wiekszosc i tak nie zrozumie teraz o czym my wlasciwie teraz tutaj piszemy. > > Dobrze dzis osiagne 60k/s > > DLACZEGO TAK MAŁO !!! A ile wyciagne z 512kbps ??? Maximum powinienem w okolicach 64Kb/s. > a co bedzie jutro kiedy > > uzytkownikow bedzie 100-200 a moze i duzo duzo wiecej ?? > > Tak sie sklada ze kiedy zalozylem internet w domu mialem > > transfery 120Kb/s dzis nie przekraczaja 20-30Kb/s a > > czesto jest tez w granicach 6-10Kb/s. Ja patrze na taka > > inwestycje przyszlosciowo. Nie zadowola mnie transfery > > dzis, jesli za 2-6 miesiecy bede mial problemy. > Myślę, że na to pytanie odpowiedziałem powyżej, ale jeszcze raz - kto powiedział, > że dla stu użytkowników będą takie same łącza w świat jak dla tysiąca?. No ale dla mnie 2Mbps dla stu uzytkownikow z laczami 512kbps to juz jest zbyt duzy overbooking... A co mowic dopiero dla tysiaca. O takiej ilosci userow na takim laczu nawet nie pomyslalem. Mozemy bardzo szybko policzyc... 4userow po 512kbps = lacze 2Mbps... Czyli wystarczy ze 4 osoby z tych stu beda naraz sciagac z maxymalna predkoscia (np sunsite, tucows) aby wysycic lacze. To teoria. W praktyce bedzie troche inaczej, ale roznic sie nie bedzie zbytnio. > Na bieżąco będziemy optymalizowali łącza w zależności od ilości użytkowników i > generowanego przez nich ruchu. Nie wiem nadal ile lacz macie i o jakich przepustowosciach oraz ilu userow jest juz w tej chwili podpietych. O pewnych sprawach nie chce tutaj pisac, gdyz byloby to zbyt dyskusyjne i z cala pewnoscia byloby zle odebrane. Na te tematy mozemy podyskutowac na priv voder@irc.pl. Nie ukrywam ze ciekawi mnie ta dyskusja, bo drugie alternatywne lacze w domu by mi sie przydalo gdyz jedno z obecnych prawdopodobnie niedlugo przestanie istniec i pozostanie mi tylko lacze firmowe. Gdyby jeszcze byla mozliwosc stalego IP za ta cene, choc wiem ze ma byc cos takiego swiadczonego za dodatkowa oplata. Ale wracajac do lacz: 8Mb z Telenergo dla np kilku tysiecy userow z laczami 512kbps rowniez dla mnie jest kropla w morzu potrzeb. Tyle lat nam rozne rzeczy obiecywano ze ja osobiscie nie wierze juz w obietnice. Jesli jednak jest tak jak Pan mowi, ze bedziecie sukcesywnie zwiekszac ilosc i jakosc lacz to zawarcie umowy ze transfery nie spadna ponizej powiedzmy 64Kb/s (mniej wiecej tyle dla 512kbps) jesli nie bedzie to uzaleznione od serverow i lacz trzecich nie powinno stanowic problemu ?? A uzyskac informacje na temat stanu przeciazenia lacza mozna bardzo szybko dzwoniac na sale techniczna Polpaka. Moze dobrym pomyslem byloby przeniesienie tej dyskusji na priv: voder@irc.pl gdyz zauwazylem ze zaczyna sie tworzyc wokol niej dziwny klimat a ja takiego nie lubie. Na priv bedziemy mogli spokojnie podyskutowac problemy ktore mnie nurtuja oraz sprawy ktore powoduja ze mam watpliwosci. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.*.*.* 02.11.01, 18:40 Gość portalu: Voder napisał(a): > Moze dobrym pomyslem byloby przeniesienie tej dyskusji > na priv: voder@irc.pl gdyz zauwazylem ze zaczyna sie > tworzyc wokol niej dziwny klimat a ja takiego nie lubie. > Na priv bedziemy mogli spokojnie podyskutowac problemy > ktore mnie nurtuja oraz sprawy ktore powoduja ze mam > watpliwosci. Tez jestem zainteresowany ta rozmowa moze by tak stworzyc forum albo liste mailingowa zwiazana z TVK DAMI ? > Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinZ. Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 02.11.01, 16:38 Odpowiedź dla Pana Vodera. Proszę się nie dziwić, że Pana wypowiedzi zostały odebrane inaczej niż tylko i wyłącznie jako chęć podjęcia konstruktywnej dyskusji w temacie Internet w TK Dami. Poddaje Pan mocno w wątpliwość posiadanie przez nas łacza do sieci EBONE, nie mówiąc o CIR dla sieci Polpak-T. Jest Pan w branży od dawna i wierzę (wiem), że jest Pan doskonałym fachowcem, natomiast nie wierzę, że Pana logicznie przemyślenia prowadzą do konkluzji, że łaczem 2Mb/s bez CIR obsłużymy system w Radomiu. Nie będę robił prezentacji łączy jakie posiada Dami, ale jednoznacznie stwierdzam, że posiadamy maksymalny dostępny w Radomiu CIR tj. 64kb/s. Tak samo stwierdzam, że nie jest to jedyne łącze Polpak-T jakie posiadamy w Radomiu oraz to, że posiadamy łącze do sieci EBONE 512kb/s z 512kb/s CIR. Wszystkie łącza są stale monitorowane i ich wykorzystanie jest na poziomie kilku procent. Co do kanałów PVC ma Pan absolutną rację, że są to kanały bezpłatne pod warunkiem posiadania łączy Polpak-T. W sieci Dami służą one nie do poszerzania łączy do sieci Internet tylko do efektywnego wykorzystania posiadanych łączy oraz zapewnienia większej niezawodności sieci w każdym z oddziałów. A tak na marginesie, jeśli Dami miałaby podawać nieprawdziwe informacje dotyczące posiadanych łączy, to podałaby, że posiada łącze bezpośrednie do sieci EBONE 8Mb/s z takim samym CIR realizowane poprzez sieć TELENERGO... ale na to przyjdzie czas za chwilę... Jako potencjalego użytkownika powinny interesować Pana rzeczywiste prędkości uzyskiwane w sieci Dami - proszę skorzystać ze stanowiska pokazowego w BOK na ul. Kanałowej 10/12 i podzielić się z nami własnymi spostrzeżeniami. Z chęcią posłucham Pana opinii o usłudze, tylko proszę o RZETELNĄ INFORMACJĘ. Pozdrawiam Marcin Zwierzchowski TK Dami Sp. z o.o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.*.*.* 02.11.01, 18:46 Powtarza sie Pan ! A ja nadal nie znalazlem odpowiedzi jak sa te PVC zestawione i jaki jest EIR (pytanie kolegi Vodera), takze bardzo chetnie poznam odpowiedz na moje pytanie co do nowej uslugi internetowej ktora sie nazywa rDNS Co do rozmowy na priv chetnie i ja sie przylacze bo jest to interesujace. Jak juz pisalem w poprzednim poscie mzoe jakas grupa mailingowa lub formum na ten temat tylko ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelec Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.4it.pl 06.12.01, 15:21 Panie Marcinie Z. Dziękuję za dokładne dane o DamiNet. Proponuję też nie wdawać się w głębokie dyskusje z niektórymi forumowiczami, ponieważ, jak da się zauważyć, ich ulubionym zajęciem jest prowadzenie studenckich dyskusji o wyższości ... Pozdrowienia lelec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dely Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 04.11.01, 23:43 Mialbym pytanie do Pana Marcina. Aktualnie jestem uzytkownikiem SDI i zastanawiam sie nad rezygnacja z uslug kochanej TPSA i skorzystanie z Panstwa oferty. Tak sie sklada, ze ktoregos dnia zadzwonilem do BOK Dami z kilkoma pytaniami dot. oferowanej przez Panstwa uslugi. Niestety udalo mi sie trafic na chyba ostro zabiegana osobe, ktora nie byla za bardzo pewna odpowiedzi mi udzielanych. W zwiazku z tym mam kilka pytan: - czy korzystajac z dostepu do internetu poprzez DAMI uzyskuje staly numer IP - jesli tak jak jest z uzyskaniem revDNS - ilu aktualnie jest uzytkownikow sieci DAMI (rzad wielkosci) Dziekuje i pozdrawiam Daniel Kozminski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinZ. Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 05.11.01, 09:14 Witam nie wiem dlaczego Pani w BOK nie udzieliła Panu satysfakcjonującej informacji natomiast w przyszłości bardzo proszę o zapamiętanie nazwiska osoby udzielającej takich zdawkowych lub niejasnych odpowiedzi. Co do usługi w sieci DamiNet i rezygnacji z SDI proszę najpierw napisać w jakim rejonie Radomia Pan mieszka lub najlepiej zgłoszenie się do BOK i wypełnienie niezobowiązującego zamówienia na sprawdzenie możliwości technicznych instalacji DamiNet. Dodatkowo po instalacji naszego modemu kablowego ma Pan 30 dni bezpłątnego okresu próbnego. Co do usług świadczonych na dzień dzisiejszy: Nie dajemy stałego IP z klasy publicznej, a co za tym idzie nie jesteśmy w stanie przydzielić revDNS. MarcinZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dely Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.stat.gov.pl 06.11.01, 14:39 Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam Daniel Kozminski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.icm.edu.pl / *.rzeszow.mm.pl 16.12.02, 19:40 ple ple ple Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: proxy / *.rzeszow.mm.pl 16.12.02, 19:42 cos cie sie tak czepili tej dami jest super :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaboom Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 10.0.0.* 06.11.01, 17:55 Gość portalu: MarcinZ. napisał(a): > Jako potencjalego użytkownika powinny interesować Pana rzeczywiste prędkości > uzyskiwane w sieci Dami - proszę skorzystać ze stanowiska pokazowego w BOK na > ul. Kanałowej 10/12 i podzielić się z nami własnymi spostrzeżeniami. Nasuwa mi sie jedno, kluczowe wg mnie, pytanie : Czy 'Stanowisko pokazowe' stoi na osobnym laczu, czy tez podpiete sa do niego inne komputery? Jezeli stanowisko pokazowe stoi samo na laczu 2Mbity to owszem, bedzie to dzialalo wspaniale, natomiast jezeli bedzie do tego lacza podpietych kilka - kilkanascie - kilkadziesiat komputerow roznica w predkosci bedzie znaczaca.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dely Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 06.11.01, 19:17 Szczerze mowiac bylem mile zaskoczony dzialaniem i predkoscia internetu dostarczanego przez DAMI. Tak sie zlozylo ze moj kumpel `podlaczyl sie` (i wczesniej sie nie pochwalil skubany). Niechcacy wczoraj wieczorem odkrylem u niego modem kablowy i niezwlocznie zabralem sie do testow jako potencjalny klient-nabywca. Zaznaczem ze aktualnie mam SDI i zastanawiam sie nad zrezygnowaniem z uslug TPSA na rzecz DAMI. Na poczatku nastawiony bylem sceptycznie ale... Wiec jest tak: Transfery z wiekszosci polskich serwerow stale 40-45 kilobajtow/s, (testowalem na duzych plikach) Zagranica: niebo szybciej niz SDI, nawet po ostatnich `modernizacjach` wykonanych przez TPSA, Ogolnie czysto, ladnie i przyjemnie. Zaznaczam ze testowalem wieczorem, gdzie obciazenie powinno byc teoretycznie najwieksze. Jedyne ale, ktore zauwazylem to ze czasami transfer sie `zamraza` na powiedzmy minute kiedy sie nic nie dzieje (brak transferu w obie strony). Zauwazylem poza tym, ze DAMI chyba nie lubi kamienic poniewaz na mojej ulicy z tego co sie dowiadywalem wszedzie mozna sie podlaczyc a u mnie (mieszkam w kamienicy) nie da rady (na razie). Howgh dely Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamlet Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 06.11.01, 21:36 jak wiecie (przynajmniej nie ktorzy) daminet mam w domku od miesiaca. przez ten czas nie bylo zadnych problemow. ostatnio juz nawet moge na irca wejsc...;)) fakt ze ciagle mam ip zamiasta jakiegos vhosta ale co tam... moze chlopaki kiedys i to zrobia;P gdyby nie ta masq to wogole bylo by cool...;) jedno jest jednak ciagle bardzo denerwujace... nie moge otrzymac tych kont email, ftp oraz www... pisalem oczywiscie do dami ale widocznie nie mieli czasu odpisac... zreszta... to akurat jest problem wiekszosci provaiderow w radomiu... ats np tez nie odpowiada;( pozdrawiam aha... do pana Marcina Z. bodajze... co do transferow to jeszcze nigdy wiecej niz 60 kb /s nie mialem... wiec niech sie pan nie dziwi i nie mowi ze moze byc wiecej... to zreszta chyba wynika tez z czystej matematyki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.*.*.* 07.11.01, 00:21 Gość portalu: hamlet napisał(a): > odpisac... zreszta... to akurat jest problem wiekszosci provaiderow w > radomiu... ats np tez nie odpowiada;( Moze w zle miejsce piszesz ??? Ja sobie akurat nie przypominam abym dostal np mail od Ciebie a tak sie sklada ze piszac np na jakis e-mail firmowy zazwyczaj dociera on do wielu osob nie do jednej. Ponadto wez pod uwage ze ilosc takich postow jest czasami duuuuza i ciezko na wszystkie odpowiedziec mimo ze np. ja staram sie odpowiadac na wszystkie. Ponadto czasami dociera do mnie list z jakims zapytaniem na ktore nie da sie udzielic odpowiedzi bo ilosc podanych informacji jest za mala. Np list tresci: "Prosze o zalozenie maila" z blednych adresem From: ustawionym przez zle skonfigurowanego Outlooka. I niby jak ja mam na niego odpowiedziec ?? Mam sie domyslac, szukac po headersach ?? A takie kwiatuszki zdazaja sie niestety. Tak wiec wez pod uwage ze firmy ISP maja na swoich kontach mnostwo poczty z roznymi pytaniami odpowiedziami itd...a oprocz tego musze zrobic milion innych rzeczy np odebrac telefony z takimi samymi pytaniami ;) nie mowiac juz o innych rzeczach. Na przyszlosc pisz do mnie z pewnoscia Ci odpisze :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamlet Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 07.11.01, 13:32 Gość portalu: Voder napisał(a): > Gość portalu: hamlet napisał(a): > > odpisac... zreszta... to akurat jest problem wiekszosci provaiderow w > > radomiu... ats np tez nie odpowiada;( > > Moze w zle miejsce piszesz ??? Ja sobie akurat nie przypominam abym dostal np > mail od Ciebie a tak sie sklada ze piszac np na jakis e-mail firmowy zazwyczaj > dociera on do wielu osob nie do jednej. > Ponadto wez pod uwage ze ilosc takich postow jest czasami duuuuza i ciezko na > wszystkie odpowiedziec mimo ze np. ja staram sie odpowiadac na wszystkie. > Ponadto czasami dociera do mnie list z jakims zapytaniem na ktore nie da sie > udzielic odpowiedzi bo ilosc podanych informacji jest za mala. Np list tresci: > "Prosze o zalozenie maila" z blednych adresem From: ustawionym przez zle... Jak bym Cie wczesniej znal to byl napisal wprost do Ciebie;> ale niestety kiedy wysylalem maila z zapytaniem 'czy na ul zeromskiego ilestam sa jacys chetni do zalozenia sieci' jeszcze sie nie znalismy. poza tym i tak w polu from pojawia sie moje imie i nazwisko a nie nick z irca wiec pewnie i tak bys mnie nie skojarzyl...;) ja tu oczywiscie nie twierdze ze ats nie odpowiada na maile, pewnie zdarzylo sie to nie wilu osoba... mialem akurat pecha;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.ats.pl 07.11.01, 15:33 Gość portalu: hamlet napisał(a): > skojarzyl...;) ja tu oczywiscie nie twierdze ze ats nie odpowiada na maile, > pewnie zdarzylo sie to nie wilu osoba... mialem akurat pecha;) Dodam ze bronilem wszystkich ISP nie tylko ATS. Rowniez DAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinZ Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 09.11.01, 11:05 Gość portalu: Voder napisał(a): > Gość portalu: hamlet napisał(a): > > skojarzyl...;) ja tu oczywiscie nie twierdze ze ats nie > odpowiada na maile, > > pewnie zdarzylo sie to nie wilu osoba... mialem akurat > pecha;) > > Dodam ze bronilem wszystkich ISP nie tylko ATS. Rowniez DAMI. WIELKIE DZIĘKI Marcin Zwierzchowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serekk Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.dami.com.pl 08.11.01, 08:16 u mnie idzie nie 60kb/s, ale 60kB/s po łączu dami i zero zastrzeżeń. serekk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinZ Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 09.11.01, 10:36 Gość portalu: hamlet napisał(a): > jak wiecie (przynajmniej nie ktorzy) daminet mam w domku od miesiaca. przez ten > > czas nie bylo zadnych problemow. ostatnio juz nawet moge na irca wejsc...;)) > fakt ze ciagle mam ip zamiasta jakiegos vhosta ale co tam... moze chlopaki > kiedys i to zrobia;P gdyby nie ta masq to wogole bylo by cool...;) > jedno jest jednak ciagle bardzo denerwujace... nie moge otrzymac tych kont > email, ftp oraz www... pisalem oczywiscie do dami ale widocznie nie mieli czasu Jaki ma Pan problem z kontami e-mail??? Jeśli jest to sprawa skryptu do samodzielnego tworzenia kont przez użytkownika to zgadzam się nie ma takiego, natomiast nie ma najmniejszego problemu z założeniem kont przez naszych informatyków. Proszę ustalić nazwę kont i ewentualnie hasła, przesłanie na konto admin@dami.com.pl wraz z podstawowymi danymi niezbędnymi do Pana identyfikacji. Co do miejsca na własne strony WWW i FTP - proszę bliżej opisać problem ponieważ również nie widzę przeszkód w korzystaniu z tych usług. > odpisac... zreszta... to akurat jest problem wiekszosci provaiderow w > radomiu... ats np tez nie odpowiada; > pozdrawiam > Wszystkim, którym nie odpowiadałem przez ostatnie kilka dni przepraszam - byłem poza Radomiem - właśnie 'odrabiam lekcje' > aha... do pana Marcina Z. bodajze... co do transferow to jeszcze nigdy wiecej > niz 60 kb /s nie mialem... Czy to aby jest na pewno 60kb/s , czy może 60kB/s? Jeśli naprawdę nigdy nie miał Pan wyższego transferu to poproszę o imię i nazwisko lub adres. Nie ma takiej mozliwości, aby transfer był na tak niskim poziomie .... wiec niech sie pan nie dziwi i nie mowi ze moze byc > wiecej... to zreszta chyba wynika tez z czystej matematyki... i proszę mi wierzyć, że nawet z czystej matematyki wyszłoby więcej. Marcin Zwierzchowski MZwierzchowski@dami.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamlet Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 09.11.01, 14:11 Gość portalu: MarcinZ napisał(a): > Gość portalu: hamlet napisał(a): > > jedno jest jednak ciagle bardzo denerwujace... nie moge otrzymac tych kont > > email, ftp oraz www... pisalem oczywiscie do dami ale widocznie nie mieli > czasu > > Jaki ma Pan problem z kontami e-mail??? Jeśli jest to sprawa skryptu do > samodzielnego tworzenia kont przez użytkownika to zgadzam się nie ma takiego, > natomiast nie ma najmniejszego problemu z założeniem kont przez naszych > informatyków. Proszę ustalić nazwę kont i ewentualnie hasła, przesłanie na kont > o > admin@dami.com.pl wraz z podstawowymi danymi niezbędnymi do Pana identyfikacji. > Co do miejsca na własne strony WWW i FTP - proszę bliżej opisać problem poniewa > ż > również nie widzę przeszkód w korzystaniu z tych usług. napisze...;) > > > odpisac... zreszta... to akurat jest problem wiekszosci provaiderow w > > radomiu... ats np tez nie odpowiada; > > pozdrawiam > > > Wszystkim, którym nie odpowiadałem przez ostatnie kilka dni przepraszam - byłem > > poza Radomiem - właśnie 'odrabiam lekcje' hehh... tak sie akutar sklada ze nie otrzymalem odpowiedzi na maila wyslanaego ponad 3 tygodnie temu... ale to juz jest nie wazne akurat.... > > > aha... do pana Marcina Z. bodajze... co do transferow to jeszcze nigdy wie > cej > > niz 60 kb /s nie mialem... > > Czy to aby jest na pewno 60kb/s , czy może 60kB/s? Jeśli naprawdę nigdy nie mia > ł > Pan wyższego transferu to poproszę o imię i nazwisko lub adres. Nie ma takiej > mozliwości, aby transfer był na tak niskim poziomie .... aj... ja to nie wiem... czy pan aby na pewno sadzi ze mialem transfer nie wiekszy niz 60 kb/s ... z przyzwyczajenia nie pisze duzych literek...:P > > wiec niech sie pan nie dziwi i nie mowi ze moze byc > > wiecej... to zreszta chyba wynika tez z czystej matematyki... > > i proszę mi wierzyć, że nawet z czystej matematyki wyszłoby więcej. tak.. znowu moj blad... wychodzi 64 kB/s... pomyslilem sie o cale 4:P mam jeszcze pewne braki w wyksztalceniu > > Marcin Zwierzchowski > MZwierzchowski@dami.com.pl > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.*.*.* 10.11.01, 02:06 Gość portalu: MarcinZ napisał(a): > Jaki ma Pan problem z kontami e-mail??? Jeśli jest to sprawa skryptu do > samodzielnego tworzenia kont przez użytkownika to zgadzam się nie ma takiego, > natomiast nie ma najmniejszego problemu z założeniem kont przez naszych > informatyków. Proszę ustalić nazwę kont i ewentualnie hasła, przesłanie na kont > o > admin@dami.com.pl wraz z podstawowymi danymi niezbędnymi do Pana identyfikacji. > Co do miejsca na własne strony WWW i FTP - proszę bliżej opisać problem poniewa > ż > również nie widzę przeszkód w korzystaniu z tych usług. Jak ma napisac maila jak nie ma konta ? tzn maila wysle ale skad bedzie wiedzal kiedy zostanie zalozone to konto ? > Marcin Zwierzchowski > MZwierzchowski@dami.com.pl > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinZ Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 09.11.01, 10:49 Gość portalu: dely napisał(a): > Szczerze mowiac bylem mile zaskoczony dzialaniem i predkoscia internetu > dostarczanego przez DAMI. Tak sie zlozylo ze moj kumpel `podlaczyl sie` (i > wczesniej sie nie pochwalil skubany). Niechcacy wczoraj wieczorem odkrylem u > niego modem kablowy i niezwlocznie zabralem sie do testow jako potencjalny > klient-nabywca. Zaznaczem ze aktualnie mam SDI i zastanawiam sie nad > zrezygnowaniem z uslug TPSA na rzecz DAMI. Na poczatku nastawiony bylem > sceptycznie ale... > > Wiec jest tak: > > Transfery z wiekszosci polskich serwerow stale 40-45 kilobajtow/s, (testowalem > na duzych plikach) > Zagranica: niebo szybciej niz SDI, nawet po ostatnich `modernizacjach` > wykonanych przez TPSA, > Ogolnie czysto, ladnie i przyjemnie. Zaznaczam ze testowalem wieczorem, gdzie > obciazenie powinno byc teoretycznie najwieksze. > > Jedyne ale, ktore zauwazylem to ze czasami transfer sie `zamraza` na powiedzmy > minute kiedy sie nic nie dzieje (brak transferu w obie strony). > > Zauwazylem poza tym, ze DAMI chyba nie lubi kamienic poniewaz na mojej ulicy z > tego co sie dowiadywalem wszedzie mozna sie podlaczyc a u mnie (mieszkam w > kamienicy) nie da rady (na razie). Dziękuję za szczere i ciepłe słowa na temat naszej usługi. W kwestii podłączenia, nie jest do końca tak, że nie lubimy kamienic. Po prostu udrożnienie kanału zwrotnego w bloku ze 100 mieszkańcami i w kamienicy z kilkoma naszą firme kosztuje tyle samo. Mimo to proszę o podanie na priva mzwierzchowski@dami.com.pl Pana adresu, jeśli jest Pan zdecydowany w 100% spróbuję pomóc. Pozdrawiam Marcin Zwierzchowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinZ Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 09.11.01, 10:59 Gość portalu: Kaboom napisał(a): > Gość portalu: MarcinZ. napisał(a): > > Jako potencjalego użytkownika powinny interesować Pana rzeczywiste prędkoś > ci > > uzyskiwane w sieci Dami - proszę skorzystać ze stanowiska pokazowego w BOK > na > > ul. Kanałowej 10/12 i podzielić się z nami własnymi spostrzeżeniami. > > Nasuwa mi sie jedno, kluczowe wg mnie, pytanie : > Czy 'Stanowisko pokazowe' stoi na osobnym laczu, czy tez podpiete sa do niego > inne komputery? > > Jezeli stanowisko pokazowe stoi samo na laczu 2Mbity to owszem, bedzie to > dzialalo wspaniale, natomiast jezeli bedzie do tego lacza podpietych > kilka - kilkanascie - kilkadziesiat komputerow roznica w predkosci bedzie > znaczaca.. Proszę Pana, po co byłaby taka mistyfikacja? Jeśli znajdzie Pan w BOK inne łącze do internetu (poza telefonicznym oczywiście) daje roczny abonament gratis. Zapraszam Dla wszystkich zainteresowanych - głównie sceptyków mam propozycję, proszę ustalić datę spotkamy się u mnie w biurze, z listy klientów wybierzecie sami osobę, która jeśli się zgodzi oczywiście, udostępni do celów testowych swój modem w domu. Prosiłbym tylko, żeby nie była to jedna osoba z Waszej stronhy (którą potencjalnie mogę manipulować) a conajmniej kilka, potem proszę o podzielenie się na łamach forum odczuciami.... Marcin Zwierzchowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serekk Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 09.11.01, 14:42 Ja się zgłaszam i zapraszam, może i herbate zrobie ;-) serekk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaboom Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.radom.pl 10.11.01, 08:00 Gość portalu: serekk napisał(a): > Ja się zgłaszam i zapraszam, może i herbate zrobie ;-) > serekk A jak bedzie ladnie dzialac to moze i wypijemy za to? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dely Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.stat.gov.pl 10.11.01, 10:18 > > Ja się zgłaszam i zapraszam, może i herbate zrobie ;-) > > serekk > > A jak bedzie ladnie dzialac to moze i wypijemy za to? :) Nie zapomnijcie mnie powiadomic :) dely Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serekk Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: 172.16.0.* 11.11.01, 13:13 no to ??? kiedy (z wkładem prowiantowym oczywiście!)? muszę wiedzieć, bo trzeba zaopatrzenie zrobić ;-) serekk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dely Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami. IP: *.stat.gov.pl 12.11.01, 09:49 > no to ??? kiedy (z wkładem prowiantowym oczywiście!)? > muszę wiedzieć, bo trzeba zaopatrzenie zrobić ;-) Moze jakis weekend ? Jeszcze jacys chetni ? dely Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olencjusz Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.16.0.* 07.11.01, 14:31 Właśnie.pierwszy.dzień.korzystam.z.tego.dobrodziejstwa. Jednym.słowem.Wypas Nawet.jest.niedrogo.ok..80zł.za.miesiąc.Niezły.transfer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hamlet Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 172.16.0.* 12.11.01, 21:32 hmm... cholera... jakiego ja mam pecha...:P juz drugi raz napisalem do admina dami a on mnie olal... fajnie.. nie powiem... aha... pozdrownia dla Marcina.Z... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robsonka Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.netia.pl 05.12.01, 16:09 Ciekawi mnie, czy po miesiącu od skończenia dyskusji pojawiły się jakieś nowe doświadzczenia użytkowników związane z Dami-Net. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dely Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.stat.gov.pl 06.12.01, 14:43 Hmm, ja bym cos napisal, ale wstrzymam sie do konca tygodnia ... Panie Marcinie, czy Pan to czyta ? Pozdrawiam dely Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek8 Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.radom.pl 06.12.01, 17:35 Dziś tj. 06.12.01 o godz. ~17 tej byłem w Dami i miałem okazję skorzystać z netu... Aby upewnić się i nie wyciągać pochopnych wniosków pojechałem porównać do domu bo mam łącze z ATS-u (dojazd kilka minut). Niestety ale lekko się rozczarowałem (już drugi raz tam byłem), net chodził wyraźnie wolniej niż w domu (mam do 128 kb/s) to było rzędu tak PIxOKO gdzieś z połowę wolniej(serwisy polskie oczywiście sprawdzałem). Chciałbym się mylić ale sądzę że utrzymanie obecnych transferów a nawet niech by to było ciut wolniej po dalszym podłączaniu kolejnych userów będzie coraz trudniejsze... Nie każdy ma zamiar ściągać pocztę, a sporo osób mając te maks 64 kilobajty (teoretyczne) myśli już o ściąganiu np. filmów, co w konsekwencji skutecznie zapycha łącze... Ale to tylko moja teoria, najlepiej by było gdyby wypowiedzieli się userzy z dami-netu... Ostatnio ciutkę ATS się poprawił ze swoim łączem, być może z powodu odejścia części osób do dami... ciekawe gdzie finalnie (np. za 2 miesiące, albo rok) będzie to lepiej chodzić; ale to chyba tylko wróżka jest w stanie w tej chwili przewidzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voder Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.*.*.* 17.12.01, 00:06 Gość portalu: kostek8 napisał(a): > Ostatnio ciutkę ATS się poprawił ze swoim łączem, być może z powodu odejścia > części osób do dami... ciekawe gdzie finalnie (np. za 2 miesiące, albo rok) To nie z tego powodu...Zostaly uruchomione kolejne szybkie lacza o ktore zabiegalismy od dluzszego czasu i ktore w wiekszosci juz pracuja...W tej chwili na uruchomienie czekaja 2 kolejne...Jak chcesz kostek cos blizej to napisz mi maila...adres znasz :) Zreszta nie nalezy zapominac ze jesli ktos odchodzi to rowniez ktos przychodzi... [tak na marginesie to wcale nie zauwazylem zeby ludzie rezygnowali, raczej ciagle mam posty o wypuszczenie nowych klientow niz o zablokowanie IP...] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temida Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 213.25.138.* 17.12.02, 10:36 No i o co to bicie piany ? Do dyspozycji TePSA, Dami, ATS - jest konkurencja, tylko wybierać. Ja osobiście pozstaje przy Dami (jak na razie). Dwa konta mailowe, ftp, serwer z grami, transfer z dobrego źródła rzędu 100 kilo, między kompami w sieci dochodzi do 300-500. Nie narzekam, za 80 złociszów nie znajdę jak na razie nic lepszego. ATS się stara - i być może niedługo zastanowię się nad zmianą, szczególnie jeśli wprowadzą telefonię. Ale - póki co - Dami Rulez !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dely Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami 18.12.02, 17:01 Witam > ftp, serwer z grami, Jaki ftp ? Jaki serwer z grami ? Slyszalem cos o uruchomienia lokalnego serwera gier oraz serwera news ale chyba na obietnicach sie skonczylo ? > transfer z dobrego źródła rzędu 100 kilo No sorry, od roku nie znalazlem "dobrego zrodla" a znam sporo "niezlych" gdzie transfer jest max 25 KB/s > między kompami w sieci dochodzi do 300-500. Chyba lokalnej pokoj w pokoj bo ja mialem niedawno trudnosci z pograniem w MoH :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temida Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: 213.25.138.* 18.12.02, 17:57 dely napisał: > Witam > > ftp, serwer z grami, > > Jaki ftp ? Jaki serwer z grami ? Slyszalem cos o uruchomienia lokalnego serwera > > gier oraz serwera news ale chyba na obietnicach sie skonczylo ? > > > transfer z dobrego źródła rzędu 100 kilo > > No sorry, od roku nie znalazlem "dobrego zrodla" a znam sporo "niezlych" gdzie > transfer jest max 25 KB/s > > > między kompami w sieci dochodzi do 300-500. > > Chyba lokalnej pokoj w pokoj bo ja mialem niedawno trudnosci z pograniem w > MoH :) > > Pozdrawiam zapakuj sie na serwer nvidii ... a gry są, serwer chodzi. Trza tylko poszukać :P Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
dely Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami 18.12.02, 18:22 Hm O jakim serwerze nvidii mowisz ? Jesli chodzi o gry to czy sie przypadkiem dobrze zrozumielismy ? Ja mowie o serwerze sluzacym do grania onLine a Ty ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widmo Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.radom.pl 02.01.02, 00:15 spoko spoko ATS tez równo olewa swoich klijętów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Dostęp do Internetu w TVK Dami IP: *.*.*.* 07.01.02, 22:26 Gość portalu: Widmo napisał(a): > spoko spoko ATS tez równo olewa swoich klijętów Mnie jakos nie olewa jesli dzwonie lub pisze maile...A w dodatku niedawno wymieniono nam lacza i jakosc uslugi wzrosla jeszcze bardziej. Widac ze oni caly czas pracuja i polepszaja rowniez stare sieci. Wiec pisz za siebie mowiac ze Cie olewaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Ludzie w życiu nie mialem takiego Transferu !! IP: 81.15.164.* 17.12.02, 13:08 Mam już net z Dami pare miesiecy do pół roku i w życiu nie mialem transferu wiekszego jak 30 - 40 kb/s przy sciaganiu plików. Transfer typu 120 kb/s to dla mnie jakis sen ktory mi sie nigdy nie przysnil !!! I chyba nadal moge sobie pomarzyc !! Zreszta nie tylko ja !! Trzymcie sie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temida Re: Ludzie w życiu nie mialem takiego Transferu IP: 213.25.138.* 17.12.02, 16:55 Gość portalu: Nemo napisał(a): > Mam już net z Dami pare miesiecy do pół roku i w życiu nie mialem transferu > wiekszego jak 30 - 40 kb/s przy sciaganiu plików. Transfer typu 120 kb/s to dla > > mnie jakis sen ktory mi sie nigdy nie przysnil !!! I chyba nadal moge sobie > pomarzyc !! Zreszta nie tylko ja !! Trzymcie sie !! To może warto sprawdzić kompa ?? ;)) I poszukać lepszego ftp-a ?? :P Odpowiedz Link Zgłoś