Dodaj do ulubionych

Potrzebna pilnie krew!!!

IP: 82.139.50.* 07.07.06, 08:50
Wszyscy w Centrum zapraszamy was - krwiodawcy - ODDAJCIE KREW!!Ratujcie życie
ludziom chorym, z wypadków i malutkim dzieciom. Kazdy z nas może znaleźć się w
sytuacji kiedy krew może uratować życie. POmyślcie o tym. A oddawanie naprawdę
NIE BOLI !! POZDRO i Zapraszamy!! NadaL brakuje krwi- to co się uzbiera zaraz
rozchodzi się po szpitalach!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Mantas Re: Potrzebna pilnie krew!!! IP: 211.45.98.* 07.07.06, 09:20
      Od lat oddaję honorowo krew ale ostatnio coraz częściej zastanawiam się czy to
      ma sens. Okazuje się, że te wzniosłe hasła i slogany o ratowaniu życia to w
      dużej mierze bujda mająca na celu zachęcenie ludzi do oddawania krwi. Tak
      naprawdę to ogromna częśc tej krwi lub praparaty z niej uzyskane sprzedawane sa
      za granicę za grube pieniądze. Czy po to mam oddawać krew aby jakiś lekarz lub
      urzędas z resortu zdrowia miał większą pensję albo co gorsza ukradł te
      pieniądze. Coraz częściej nurtuje mnie to pytanie...
      • heniek_z_lasu Re: Potrzebna pilnie krew!!! 07.07.06, 10:11
        to prawda??
        • heniek_z_lasu Re: Potrzebna pilnie krew!!! 07.07.06, 10:11
          bo aż się zawahałem przed pójściem tam...
    • Gość: gość Re: Potrzebna pilnie krew!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.07.06, 10:23
      tez sie zastanawiam nad pójściem i oddaniem krwi. i kiedys tez słyszałem ze
      jest sprzedawana nie tylko za granice ale tez do szpitali i klinik w polsce
    • Gość: Łukasz Re: Potrzebna pilnie krew!!! IP: 193.24.24.* 07.07.06, 10:28
      mam ARh+ czyli już nie jestem potrzebny a miałem iść we wtorek
    • Gość: Dada Co za bzdury!!!! IP: 82.139.50.* 07.07.06, 12:45
      Ja wam powiem jak to jest- oddajecie krew i ta krew jest wykorzystywana do
      transfuzji dla ludzi chorych, po wypadkach , z krwotokami..... mozna by tu
      wymieniać jeszcze dużo!!!Natomiast z krwi otrzymuje sie tez osocze które
      częściowo wykorzystywane jest dla chorych a częściowo sprzedawane ale pieniadze
      z tego nie idą do rzadnych urzędasów a dla Centrum które z te pieniądze kupuje
      potrzebne sprzęty do pracy w tym np. Worki w które pobiera się krew!!! Nie wiem
      czy wiecie ale Centra same się utrzymują, nie są finansowane przez Ministerstwo
      ZDrowia. Nawet nie znacie problemu- nie wiecie z jakim problemami finansowymi
      się boryka nasze Centrum Krwiodawstwa ale personel i Dyrektor robią wszystko z
      myślą ......no jaką ???? Nie myśla o sobie bo wiecie jakie sa nasze pensje ale
      myślą o tym że człowiek chory potrzebuje KRWI aby móc żyć!!!! Więc pomyślcie
      pozytywnie o tym , nie zastanawiajcie się , nie słuchajcie plotek. Naprawdę
      oddajcie krew i pomyślcie sobie że dzięki wam ktos bedzie zył!!!!!!!!!!!! Każda
      grupa krwi jest POTRZEBNA.
      • Gość: Seba Re: Co za bzdury!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 12:57
        Napisz w jakich godzinach można oddać krew, wiem że w czwartek punkt czyny jest
        dłużej.
        Od siebie dodam, że można zrobić podstawowe badania za darmo oraz dostać
        zwolnienie z pracy na cały dzień - jak ktoś chce ;)
        Ale najważniejsze: mieć ogromną satysfakcję.
        • Gość: dada Re: Co za bzdury!!!! IP: 82.139.50.* 07.07.06, 13:06
          Seba- cieszę się że sa tacy ludzie jak ty-wrazliwi na innych. Można oddac krew w
          godzinach 7-13.Zapraszam i pozdrawiam!!!
        • jdk Godziny pracy RCKiK 07.07.06, 13:07
          W dni powszednie rejestracja dawcow od 7:00 do 13:00.
          W czwartek do godz. 18:00

www.rckik.radom.pl/
          • Gość: dada Re: Godziny pracy RCKiK IP: 82.139.50.* 07.07.06, 13:11
            Właśnie miałam dodać że w czwartek od 7 do 18- rejestracja dawców. Ale Jakub
            mnie wyprzedził:) Pozdro!!
            • Gość: chętny Re: Godziny pracy RCKiK IP: *.era.pl 07.07.06, 17:28
              cóż tak bardzo brkuje krwi chętnie bym oddał w sobotę więc gdzie mam się udac?
              • Gość: Mirek Re: Godziny pracy RCKiK IP: 82.139.48.* 07.07.06, 17:38
                Czy są jakies granice wieku by oddac krew? Trzeba być pełnoletnim?
                • pitagor Re: Godziny pracy RCKiK 07.07.06, 18:27
                  Tak, trzeba być pełnoletnim:
                  www.sgsp.edu.pl/studenci/hdk/hdk8.php
                  www.pck.org.pl/hdk_zost.php
                  • Gość: asd DAC vs NIE DAC IP: 82.139.41.* 07.07.06, 18:57
                    A mnie jakos to nie ciagnie.
                    Jest mi szkoda, ze jest jak jest i duzo osob faktycznie potrzebuje tej krwi, ale
                    ja jakos nie moge oddac krwi.
                    Mógłbym to zrobic (bez chorob), ale jak sobie tym mysle to mam jakis zastoj no i
                    nie da rady. Poprostu nie moge sobie tego wyobrazic:(
                    Pozdro
    • Gość: Zigi Re: Potrzebna pilnie krew!!! IP: *.ghnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 20:00
      Oddałem już prawie 10 litrów krwi. Nie mam poczucia że uratowałem komuś życie
      chociaż zdaję sobie sprawę że napewno komus ona pomogła. Teraz też chętnie bym
      oddał ale pracuję w prywatnej firmie od godz 8 do 18 i nie mam jak tego zrobić.
      Zwolnienie lekarskie które mozna dostać ze stacji krwiodawstwa wzbudziłoby w
      moim szefie w najlepszym przypadku śmiech a najprawdopodobniej wywaliłby mnie z
      roboty przy najbliższwj okazji. Wiem bo przerabiałem ten temat. Skoro jest tak
      słabo z zapasami krwi to czemu nie przyjdzie do głowy kierownictwu RKCiK aby
      stacja w tym okresie była czynna choćby przez kilka godzin w sobotę lub
      niedzielę. A to co pisał niejaki kronos to też nie jest wyssane z palca. Nie
      wiem na jak dużą skalę ale handel krwią czy też praparatami krwiopochodnymi jest
      najprawdziwszą prawdą.
      • Gość: dada Re: Potrzebna pilnie krew!!! IP: 82.139.50.* 07.07.06, 23:11
        Tak jak już wcześniej pisałam oczywiście sprzedaje sie krew do innych placówek
        ale pamietaj zanim ocenisz- RCKiK sam musi się utrzymać- płaci więc za wszystko
        co potrzebne jest do tego aby krew była wykorzystana dla pacjenta- a więc testy
        , odczynniki, worki, separatory i wiele wiele innych rzeczy /nie będę tu
        wykładać admistracji:):)/ A więc aby "twoja" krew uratowała lkomuś życie - trza
        ją najpierw pobrać - w cóś:) i przebadać.ale co tam............może pracwonicy z
        wlasnej pensji pokryją koszty ...... A jeśli chodzi o to kiedy oddac - można
        oddac w czwartek po południu- az do 18. A pozatym kierownictwo i dyrekcja nie
        siedzą i czekają na krwiodawcę ale organizują non stop jakies ekipy- wyjazdowe
        np. czy na terenie Radomia aby ludziom łatwiej było oddac krew.Ale to wszystko
        zależy od tego czy chce się oddać krew czy nie..........Dla chcącego nie ma nic
        trudnego!!!!!! Pozdro!!!
        • heniek_z_lasu Re: Potrzebna pilnie krew!!! 08.07.06, 09:17
          To mozę chociaż w czwartek niech będzie czynne do 20.? Wiem, że łatwo napisać, ale może by się znaleźli chętni do oddania wtedy krwi. Chociaż rzeczywiście jak się chce to się da;)
      • Gość: ona Re: Potrzebna pilnie krew!!! IP: *.11.radom.pilicka.pl 08.07.06, 05:03
        nie tylko prywatny pracodawca patrzy spode łba jak masz mieć dzień wolny w
        związku z oddaniem krwi; samo zycie, niestety
        • Gość: zasłużony Re: Potrzebna pilnie krew!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.07.06, 23:10
          Mam 26 lat i oddane 35 litrów. Oddaje od 8 lat i bedę nadal to robił bo nie
          robie tego dla chwały ani nagród. Ale.... Uważam że należy zasłużonych
          krwiodawcow szanować. Jak zaczynałem oddawać to dosłtawałem co roku darmowe
          witaminy i można było odpisać sobie krew od podatku jako darowiznę. W tym roku
          też odpisalem a urząd mnie wezwał i musiałem złożyć korekte bo już nie można.
          Oczywiście jest jeden przywilej bardzo dobry. darmowy bilet MPK. Ale... trzeba
          oddać aż 50 litrów.A w Warszawie ten przywilej jest już od 20 litrów. To bardzo
          dużo. Namawiam wszystkich znajomych, wielu przyprowadziłem do Centrum. Ale...
          sam czasami się zastanawiam czy warto. Tym bardziej że mam już na rękach zrosty
          od igieł i czasami mi drętwieją. Ale.. będę oddawł i Was też namawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka