Dodaj do ulubionych

powrót do Radomia???

16.07.06, 20:09
Witajcie Radomiacy! Co byście powiedzieli komuś, kto chce po kilkunastu
latach nieobecności z powrotem zamieszkać w Waszym mieście? Jak się Wam tu
teraz żyje? Czy można nie mając tzw. pleców dostać pracę, żyć spokojnie? Czy
raczej wszyscy marzycie o tym, aby stąd wyjechać? (niestety Radom kojarzy się
z marazmem, brakiem perspektyw, biedą..., ale może to błędne skojarzenie?)
Obserwuj wątek
    • pitagor Re: powrót do Radomia??? 16.07.06, 20:16
      Zapraszamy:
      Kocham Radom!

Poza tym:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=45149337
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=37614757
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=31580556
      :)

Mam nadzieję, że te linki choć częsciowo odpowiedzą na Twoje pytania
    • Gość: Arek Re: powrót do Radomia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 20:21
      Jak najbardziej błędne skojarzenie. Ja tu mieszkam od kilku lat i nie narzekam,
      w mieście jest szystko co potrzeba. Faktycznie z pracą jest ciężej niż w
      Warszawie czy Poznaniu, ale mi sie tu podoba, a narzekaczom wszędzie będzie źle.
      Także zapraszamyt :)
      • kowalama Re: powrót do Radomia??? 16.07.06, 20:58
        Bardzo miło, ze macie taki sentyment do Waszego miasta. Ale proszę Was o
        obiektywną ocenę: na jakim poziomie jest służba zdrowia, oświata, czy są dobre
        przedszkola, czy w Radomiu jest co robić, gdzie pójść, itp. czyli te wszystkie
        sprawy, które składają sie na tzw. jakość życia. Czy z czystym sumieniem
        doradzilibyście komuś sprowadzenie się do Radomia (z rodziną i małym dzieckiem)?
        • Gość: KR! Re: powrót do Radomia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:58
          Zapraszamy do Radomia!Z edukacja nie jest źle.Mamy jedne z njalepszych w Polsce
          liceów z tą niźszą edukacja też sobie radzimy z tego co wiem jest ponad 20
          przedszkoli!Słuźba zdrowia też przyzwoita taki standard krajowy , mamy 3
          szpitale!Jeżeli chodzi o rozrywkę to naprawdę wbrew obiegowym opinią ludzi w
          Polsce i niestety paru z Radomia też nie jest tak żle.Mamy multiplkes sieci
          Helios ( działa od 30 grudnia 2005r.) z 5 salami , jedno kino studyjne Hel
          grające ambiten filmy,niezły znany w całej Polsce teatr,parę muzeów na
          poziomie , znaczący jest brak Filharmonii i dużej liczby koncertów.Jest parę
          miejsc do rozrywki , ja polecam kluby: Archiwum,Aula,Sothis,Fanaberia i moim
          zdaniem najlepszy klub w Radomiu Czarna Owca!Ceny mieszkań są w granicach około
          1500 zł/m to najniższe ceny w Polsce!Liczymy 227 tysięcy mieszkańców , szkoda
          że tak mało radomian szanuje i KOCHA Radom ale juz widać zmainy na lepsze.
          PS.Co do wad Radomia to musze wymienić fatalne władze mało dbające i robiące
          coś dla Radomia,fatalny prezydent najgorszy od 1990r. , bezrobocie na poziomie
          26 % ( systematycznie spada efekt emigracji ), z praca jest cięźko niestety są
          duze układy i niesety tworza je ludzie nie z Radomia , nie urodzeni w tym
          mieście którzy sie tylko w nim wybili.Mi brakuje bardzo Filharmonii , empiku ,
          restauracji wegetariańskiej ,Uniwersyetetu i piłki noźnej na poziomie II
          ligowym.
          Mimo wad Radomia polecam mieszkanie w Radomiu to miasto naprawdę jest w stanie
          zaskoczyć i to przewaźnie pozytywnie!
          • Gość: monika Re: powrót do Radomia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:01
            KR!, po co zachęcasz ludzi z zewnątrz do przyjazdu do Radomia?
            Czy po to, żebyś miał kogo tępić i szykanować???
            Przecież dla ciebie ludzie nie z Radomia to gorsza kategoria ludzi,
            może podludzie? Oni, twoim zdaniem nie mają prawa do zajmowania wyższych
            stanowisk w mieście, niezależnie od tego jak wysoki poziom sobą reprezentują.
            • Gość: Patrykkkk Re: powrót do Radomia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:28
              Powiem tak: Radom obecnie to nie to samo, co jeszcze kilka lat temu. Naprawdę
              dużo zmienilo się na lepsze. Powstało bardzo dużo restauracji, klubów. Widać, że
              wierle osób znalazło pracę i teraz szuka rozrywki, sposobów wydawanioa
              pieniędzy. Co do óswiaty - jest na dobrym poziomie, może szkolnictwo wyzsze
              trochę odchodzi od reszty, ale nie jest tak źle. Z pracą jest tak - człowiek o
              dobrych kwalifikacjach, wykształceniu, znajdzie ją bez większego problemu.
              • Gość: monika Re: powrót do Radomia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:56
                Gość portalu: Patrykkkk napisał(a):

> Powiem tak: Radom obecnie to nie to samo, co jeszcze kilka lat temu. Naprawdę
                > dużo zmienilo się na lepsze.

No tak, ale najtrudniej jest zmienić ludzką mentalność.
                Niestety w Radomiu jest sporo ludzi pokroju KR!, do których żadne logiczne
                argumenty nie trafiają. Po prostu opadają ręce. Po przyjeździe do Radomia
                z innego miasta największym problemem jest dostosowanie się do tego typu ludzi -
                rodowitych radomian.
                • Gość: REX Re: powrót do Radomia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 19:17
                  Ale przecież nie będzie z KRem mieszkał, wiec nie straszcie juz tak tym KRem, on
                  tylko na forum jest "niebezpieczny" ;)
                  Zapraszamy :)
                  • Gość: monika Re: powrót do Radomia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 19:20
                    ok. zapraszamy:)))

a KR!-a olewamy.
                • Gość: AKa Re: powrót do Radomia??? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.07.06, 19:28
                  Uważam,że ludzie są tacy sami, jak i w innych miastach. Miasto i ludzie
                  przyjaźni. Mnie mieszka się tu ok. Jeśli pragnę jakiejś super atrakcji, to ją
                  sobie organizuję, gdzieś indziej. Przynajmniej mam jakąś odmianę. Pozdrawiam
                  wszystkich obecnych i przyszłych Radomian.

/
    • comeback666 Re: powrót do Radomia??? 17.07.06, 19:25
      Möwie Ci zupelnie obiektywnie - lepiej zostan tam, gdzie jestes - jesli
      oczywiscie jest Ci tam dobrze. Takä decyzje moze lepiej podjäc za 10 - 20 lat?
      Co prawda cos sie juz w Radomiu dzieje, ale to nadal kropla w morzu...

Pozdrawiam z München!
      • Gość: KR! Re: powrót do Radomia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:00
        W samej wawce jest 30 tysięcy ludzi z Radomia:-) wierzę , że wielu z nich wróci
        do Radomia:-)!Warszawa jest dość sztuczna moim zdaniem i tam za bardzo liczy
        się kasa niesety a mało człowiek.Ludzie , których znam a mieszkają w stolycy
        bardzo narzekają na anonimowość Warszawy i styl miasta taki anonimowy.
        Co do zarzutów , które czyni mi jakas kobita spod nicku Monika , to powtarzam
        to co napisałem , ze prezydent Radomia powinien się w Radomiu urodzić , to samo
        moim zdaniem tyczy sie też radnych i ludzi piastujących najwyźsze funkcje w
        Radomiu!W takim lublinie czy kielcach są to rzeczy normalne.Tam ludzie nie z
        Lublina czy z Kielc nie mają szans na dobra prace czy awanse.U nas w Radomiu
        jest odwrotnie władza jest z importu z zewnątrz pół urzędu za Marcinkowskiego
        to ludzie spoza Radomia!Taka jest prawda o Radomia , cięźko w radomiu odnieść
        sukces ludziom z Radomia.Po za tym ja szanuję i lubię ludzi którzy są spoza
        Radomia a tu mieszkają , uważam tylko że władze powinni sprawować rodowici
        radomianie!
        • Gość: Łukasz Re: powrót do Radomia??? IP: 193.24.24.* 18.07.06, 08:46
          Witam, potwierdzam
          pracuję w wawie ale pragnę wrócić i wrócę bo tego bardzo chcę.
    • ste3fa Re: powrót do Radomia??? 18.07.06, 10:29
      sama nie tak dawno zdecydowałam się na przeprowadzkę do radomia i nie żałuje tej
      decyzji. szybko sie zaaklimatyzowałam w nowym miejscu. są miejsca gdzie za
      niewielkie pieniądze można zrobić w zasadzie każde zakupy, jak ktos lubi
      hipermarkety to tez znajdzie, jest pare miejsc na wieczorne wyjście i
      popołudniowy spacerek w niedzielę a jeśli chodzi o problemy miasta to są one
      porównywalne do każdego innego miasta i pod tym względem Radom specjalnie się
      nie wyróznia.
      zapraszam
      • Gość: bez kitu! Re: powrót do Radomia??? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 18.07.06, 12:30
        ja wyjechalem dosc dawno.i mimo ze chcialbym wrocic to tak naparwde nie ma
        sensu.miasto sie cofa.nie ma perspektyw.a ja sam z wiatrakami nie bede
        walczyl.nie bede walczyl z miastem ktore zamiast dbac o mieszkancow to wrecz
        przeciwnie - uprzykrza im zycie.wroce-ale na pewno nie teraz.
        • jdk Re: powrót do Radomia??? 18.07.06, 13:50
          Moze jednak warto wrocic?
          • Gość: RAD Re: powrót do Radomia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 14:12
            Jasne że warto :)
            • jdk Re: powrót do Radomia??? 18.07.06, 14:24
              Jest w Radomiu nadal bardzo duzo do zrobienia, a jesli nie szuka sie w zyciu
              najlatiwejszych sciezek, to tym bardziej warto :)
    • android3 Re: powrót do Radomia??? 18.07.06, 14:44
      Skojarzenie jak najbardziej dobre. Nie ma do czego wracać; chyba, że tęsknisz
      za dresiarstwem, chamstwem, zawiścią i zwyczajną głupotą.
      • Gość: monika Re: powrót do Radomia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:32
        android3 napisał:

> Skojarzenie jak najbardziej dobre. Nie ma do czego wracać; chyba, że tęsknisz
        > za dresiarstwem, chamstwem, zawiścią i zwyczajną głupotą.

Niestety zgadzam się z tym.
    • gregory_z_radomia Re: powrót do Radomia??? 18.07.06, 14:47
      Wracaj do Radomia i nawet się nie zastanawiaj, czekamy na Ciebie.
      • Gość: kruszyna Re: powrót do Radomia??? IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.06, 13:01
        hej ja po maturze zostałam w Radomiu skończyłam studia na Politechnice, pracę
        mam od momentu ukończenia liceum, zarabiam przyzwoicie, tutaj planuję założyć
        rodzinę,jedyne co mnie martwi to słabe władze, których działalność nie promuje
        miasta nie wnosi nic dobrego nie pomaga się rozwijać drobnej
        przedsiębiorczpości, zbyt duża ilość marketów godzi w drobnych handlowców, jest
        zbyt mało imprez plenerowych,a jeśli są skupiają się na placach pod marketami,
        może nie jestem obiektywna w tym względzie ponieważ pracuję w handlu i
        widziałam wiele upadłości punktów, które nie wygrały nierównej walki z ogromnym
        kapitałem zagranicznym, bezrobocie jest owszem, ale któryś z moich poprzedników
        napisał, że chcący pracować dostanie pracę, nie będzie łatwo ale jeżeli myśisz
        o powrocie to nie odradzam, pozdrawiam
    • Gość: kwp Re: powrót do Radomia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.06, 22:13
      jeśli to nie twój nr telefonu, albo nie masz zgody na jego podawanie chłopaki
      cię namierzą. Nie przejmuj się, wystarczy, że ktoś zgłosi skargę na policję. :)
      Miłego dnia.
      Do powracającewgo. Wróć i zamieszkaj w Kozienicach, lepsza przyszłość. Poważnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka