Dodaj do ulubionych

Cmentarz żydowski niszczeje

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 23:08
cmentarz Ewangelicki, na limanowskiego, przy cerkwi i wiele wiel innych też
niszczeje. Gazeto, dbasz tylko o swoich?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin [...] IP: 86.41.170.* 25.07.06, 01:34
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: zuza Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.udn.pl 25.07.06, 09:15
        szkoda was,zje was wszechobecna nienawisc a wrzody na zoladku murowane.
        • Gość: powietrze Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.pilicka.local / *.pilicka.com.pl 26.07.06, 08:56
          Gość portalu: zuza napisał(a):

> szkoda was,zje was wszechobecna nienawisc a wrzody na zoladku murowane.

i tutaj na szanujacym sie forum powinna byc reklama apteki z lekiem na
          nadkwasnosc ;-)...

a tak na powaznie, to nawet jak slysze "zydki" czy "pejsy" to jakos przestaje
          czytac nawet jesli duzo prawdy w jakims komentarzu (ale przeciez wiadomo kto
          odpowiada za bezrobocie, ornitologiczne wyniki wyborów i polskie lenistwo -
          zydki!)
    • Gość: Katon Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.61.udn.pl 25.07.06, 10:10
      Nie rozumiem... Dlaczego za publiczne pieniądze ma być utrzymywany jakikolwiek
      cmentarz poza komunalnym? Tym bardziej cmentarz który sam jest "martwy". Idąc
      tym tokiem myślenia niech za pieniądze publiczne gmina odrestauruje
      tzw. "cholerną górkę", cmentarz niemiecki na Godowie itp...Jeżeli ktoś ma
      potrzebę to niech wyłoży kasę i sam finansuje sprzątanie i remonty. Ja wolałbym
      mniej dziur w radomskich ulicach...
      • Gość: M Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.07.06, 10:20
        W pełni się zgadzam. Mam szacunek dla zmarłych ale Urząd Miasta nie może być
        instytujcją charytatywna. Żydzi sa bardzo bogaci, niech się zatroszczą o swoich
        zmarłych.
    • Gość: ale Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:15
      kilka fotek zanim zostala zaspawana furta:
      www.mtb.radom.com.pl/raider/cmentarz
    • Gość: lukas Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:43
      szacunek dla zmarłych to nasz obowiazek (zwlaszcza jesli jestesmy
      chrzescijanami)kto wie,czy za 100 lat nikt nie bedzie troszczyl sie o nasze
      groby? nie chodzi mi o slynne powiedzenie: "ze zyjemy tak dlugo,jak pamietaja o
      nas inni ludzie" bo nie za bardzo w nie wierze.chodzi mi o szacunek wobec
      starszych pokolen,ludzi,ktorzy zyli tu przed nami,zmagali sie z przeciwnosciami
      losu.pozdrawiam
      • Gość: Katon Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.61.udn.pl 25.07.06, 14:38
        Ja wcale nie mówię o braku szacunku. Ja tylko uważam, że wydawanie pieniędzy
        publicznych na żydowską nekropolię to wielka przesada. Jeśli się nie mylę
        ekshumację Niemców z parkingu przy Limanowskiego finansowała specjalna
        fundacja - bez udziału Gminy. Remont zabytków na cmentarzu Rzymsko-Katolickim
        jest prowadzony ze środków innej powołanej w tym celu fundacji. Niech więc i ta
        nekropolia będzie utrzymywana z pieniędzy innych niż publiczne. Niech Żydzi o
        radomskim rodowodzie założą fundacyjkę,niech zrobią "zrzutkę" na ten cel i
        będzie O.K. Bo ja nie życzę sobie, aby moje podatki szły na takie akurat cele,
        gdyż widzę pilniejsze potrzeby mojego miasta.
      • Gość: olek Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.internet.radom.pl / *.internet.radom.pl 25.07.06, 20:56
        wstyd to część historii naszego miasta i kraju i to tej najbardziej tragicznej
      • woodoochild1234 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 02.10.06, 00:22
        cmentarz wyznania moyrzeshovego-Bialystok ul Wschodnia
        chabat NY rozpoczal akcye formowania wirtualnego cmentarza ul wshodnia
        zaprashamy wsystkieh z Bilystoka do budowy wirual cmentary
        shalom tada
    • Gość: Autor Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.07.06, 14:49
      Poodbierali tyle kamienic i innych nieruchomości, że wystarczy sprzedać tylko
      edną z nich, żeby starczyło na generalny remont i utrzymanie przynajmniej na
      10lat!!! Ja, jako podatnik, nie zgadzam się łożyć na cmentarze obcokrajowców,
      którzy najgoręcej ze wszystkich narodów tępią Polskę i Polaków!!!
      • Gość: Subcomm Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.chello.pl 25.07.06, 17:45
        Sam obsługujesz komputer czy ktoś Ci może w tym pomaga?
    • antares76 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 25.07.06, 15:51
      tak z tym sie zgodze obowiazkiem gminy zydowskiej jest dbanie o ten cmentarz
      pozdrawiam!
      • Gość: topor Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 17:04
        taa... gazeta wyraznie sklania sie ku zydom, sami niech sobie dbaja o swoje
        budowle i niech nie mieszaja do tego miasta.

zyd przyjechal do radomia - gazeta juz o tym trabi (niejeden slawny czlowiek
        odwiedza radom i jakos o tym nie napiszecie), wali sie cmentarz zydowski -
        gazeta juz o tym trabi (niejeden cmentarz popada w ruine i jakos o tym nie
        napiszecie)
        • woodoochild1234 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 02.09.06, 15:28
          habad NY wykona dokumentation foto all cmentary stones in wshodnia street and will be 7 websides
          with wirtual tour in area this cmentary
          prosimy o zamieszcznie wsyh fotografii miejsc i dom ow gzie oplyty z cmentaza zostaly uzyte do
          budowy domow i innyh construction
          zdiencia i informacie prosimy wysylac na adres
          jewishcmentarybialystok@yahoo.com
          ta dokumentacja na necie pozwoli ?abezpieczyc cmentarz ul wshodnia przed dalszym rozkrasdaniem
          kamieni nagrobkowyh.
          cmentarz zydowski wshodnia jest zabytkiemi jamm miasto ma pieniadze moze go konserwowadz albo
          ii ni8e zaklezy od tego jakie miasto to jest
          dziekujemy za wsystke info -shalom Bialystok
          • woodoochild1234 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 09.09.06, 03:33
            reg.imageshack.us/v_images.php

tutaj bendom zamiesczane fotogramyt dokumentacje wszystkih grave stones z wshodnia cmentary tak
            zeby czlonkowie familly nie mogace przybyc do polsky mogly trzymaqc mitzwa za swoih czlonkow
            familly
            w rosh hashana odbedzie sie w shabas modlitwan na terenie cmentarza wshidnia zaprasamy tych co
            znajoim kogos ktopm tamm jesd zakop[any
            shaloim bialystok
            chabad ny
    • Gość: Sewek Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.07.06, 17:52
      Inne cmentarze też niszczeją i nie ubolewasz nad tym?
    • Gość: Robokop Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 19:10
      To co opowiada pani Głowacka to stek bzdur.Dziwię się.że gazeta nie raczyła
      nawet jecha na miejsce i sprawdzic jaki jest stan faktyczny to
      kompromitacja .To,że niszczą cmentarz wiadomo nie od dzisiaj a z drogą to
      farsa.Już od ponad trzech miesięcy Wielocha jeżdzi po swojej nowo wybudowanej
      drodze nie powodując żadnych zniszceń bo droga jest równa jak stół.Czy pani
      Głwackiej chodzi o cmentarz czy tylko o wykończenie firmy Wielochy która
      znajduje się w sąsiedztwie zabudowań donoszącej bzdury?. Informacyjnie nie mam
      nic wspólnego z Wielochą i jego firmą pozdrawiam myślących.
    • Gość: Polak [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 20:42
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • jastill Re: Cmentarz żydowski niszczeje 25.07.06, 21:42
        Zapominacie, że tu chodzi o zmarłych Radomian. To część naszej historii. Nie
        pozwalajmy na niszczenie śladów naszej przeszłości.
        • Gość: DAWIDEK Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:06
          KIEDYŚ PRZED LATY NA UL.ŻEROMSKIEGO 8/10 I 16 BYŁY CMENTARZE POLSKIE -
          RADOMIAN.CZY KTOŚ O TYM WIE ? I TE MIEJSCA SZANUJE ? A MOZE ZAZNACZYĆ JAKĄŚ
          TABLICĄ PAMIĄTKOWĄ ???Co na to towarzystwo pana Sawickiego ? ALE W TYM MIEJSCU
          ZAZNACZYŁA SWOJĄ OBECNOŚĆ WYŻSZA SZKOłA
          O C H R O N Y Ś R O D O W I S K A z Radomia .STAWIAJĄC NA GROBACH B I L B O
          R D. SKANDAL!!!Wstyd Panie REKTORZE.Co na to WŁADZE MIASTA ??? Gdzie nadzór
          budowlany i PROKURATURA???
    • Gość: POLSKA DUMA Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:24
      zydowski okupant woli teraz Waleczyc z arabskimi partyzantami nie terrorystmi
      jak ich nazywaja :
      niemcy 1939 - izrael 2006
      partyzanci - terorysci
      AK - Hezbolach
      CI I CI WALACZA BADZ WALCZYLI O SWOJE ZIEMIE Z NAJEZCA
      tak bym mogla tez nasza wygladac historia
    • Gość: zawstydzony Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.centertel.pl 25.07.06, 22:24
      Europo! Jesteś w błędzie! Nie ma w Polsce antysemitów. W Radomiu można się o
      tym przekonac.
      • Gość: znicz 15 np 16 IP: *.152.udn.pl 25.07.06, 22:30
        pod 16 był Polski cmentarz a pod 15 jest wyborcza...
        więc juz wiesz?
        • Gość: nacjo Re: 15 np 16 IP: 82.139.55.* 26.07.06, 02:07
          UUoooooolaaaa Boga!!!!! Rzeczywiście!! Już zmoczyłem 100 husteczek. Taaak mi
          przykro:((
        • oskar9 Re: 15 np 16 31.07.06, 17:17
          jaki cmentarz pod 16? Chyba kilku tumanow tam takich jak ty pogrzebano albo
          pijacy zamroczeni tanim iwnem leza tam w bramie
    • Gość: Piszcie PRAWDE Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: 82.139.52.* 26.07.06, 06:53
      Zawstydzony o kto to jest antysemita? Osoba pisząca prawdę o żydach? Dam ci
      jeden przykład z ostatnich dni. Cały świat (oprócz Polski) protestował w
      manifestacjach przeciwko interwencji Izraela w Libanie i jakoś żydzi nie mówili
      na nich antysemici? Dlaczego? Bo dyżurnym antysemitą jest POLSKA! To na tym
      grają swoją nutę bo jeszcze nie poodbierali tego co by chcieli żerując na
      wymyślonym jakimś antysemitiźmie.
    • Gość: powietrze Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.pilicka.local / *.pilicka.com.pl 26.07.06, 08:58
      w Radomiu?

no aleś nagadał... :-(

kogo to nie sieją?...
    • Gość: zenek Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: 80.249.4.* 27.07.06, 11:07
      Podbijam bo się straszna afera zrobiła, że cenzura, ludzie trochę spokoju i
      opamiętania.
    • Gość: KAROL Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:46
      ZENEK TAK BYŁO!NIE MOŻNA BYŁO WEJŚĆ W TEN WĄTEK A NA KILKA GODZIN ZNIKNĄŁ
      CAŁKOWICIE!NIE WIEM JAK TO JEST MOŻLIWE TECHNICZNIE ALE TAK WŁAŚNIE BYŁO!!!
      • Gość: 555 Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:48
        Fakt, sam szukałem he he
        • Gość: Icek Pomysł dla gazety IP: *.152.udn.pl 27.07.06, 21:50
          może ktoś z góry jednak przytomnie spojrzał na poczynania lokalnego...
          moderatora?

Proponuję, żeby gazeta dając przykład wzięła się do roboty. Część męska np z
          red naczelnym może skopać trawniki, wywieżć śmieci i naprawić co trzeba. Część
          żeńska z autorką artukułu, której nazwisko bezsprzecznie wskazuje na silną więź
          z przodkami leżącymi na kirkucie może np wyrwać chwasty, zasiać trawę i raz w
          tygodniu wpaść tam z konewką i grabkami.
          Z niecierpliwością czekam na zdjęcia, które z pewnością ukażą się na pierwszej
          stronie
      • Gość: Hamet Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.range86-129.btcentralplus.com 01.08.06, 11:18
        LIBAN TEZ NISZCZEJE.GINA DZICI.
    • Gość: Icek Tekst dzieła komentowanego IP: *.152.udn.pl 27.07.06, 22:16
      Cmentarz żydowski niszczeje
      Renata Metzger24-07-2006, ostatnia aktualizacja 24-07-2006 17:01
      Wybite szyby w ohelu, uszkodzona tablica przypominająca o Żydach walczących o
      Polskę, powalone macewy - tak wygląda cmentarz żydowski. Urzędnicy radzą, by
      nie zaprowadzać tam gości z zagranicy bez uprzedzenia

Fot. Marcin Kucewicz/AG
      ZOBACZ TAKŻE
      Komentarz - Potrzeba chęci, nie pieniędzy (24-07-06, 23:00)
      Nekropolia niszczeje. Nie ma w Radomiu Żydów, którzy mogliby się nią opiekować,
      a urzędnicy w magistracie przypomina sobie o niej tylko czasami. Nad cmentarzem
      stara się czuwać mieszkająca w pobliżu rodzina Romów Głowackich. Adela Głowacka
      uważa, że Żydów i Romów wiele łączy: byli prześladowani podczas II wojny
      światowej, czasem także w czasie pokoju, dlatego zwracają uwagę na no to, co
      dzieje się na nekropolii.

Strażnicy radzą spisywać numery

Z terenem cmentarza sąsiaduje wytwórnia betonu. Głowaccy widzą często
      ciężarówki i ciężkie maszyny przejeżdżające drogą obok muru cmentarnego. - Jest
      znak zakazu, ale nikt nie zawraca sobie nim głowy. Od tego mur pęka, a kilka
      tygodni temu został zniszczony cały narożnik - ktoś w niego wjechał - opowiada
      Adela Głowacka.

Takie przypadki zgłasza do gminy, do straży miejskiej. - Czasem po interwencji
      pojawią się strażnicy, ale zaraz pojadą. Powinni zaczaić się i spisać numery
      samochodów, ale nie. Poradzili, żebym to ja robiła - relacjonuje kobieta.
      Niedawno przepłoszyła czterech młodzieńców podjeżdżających kilkakrotnie
      polonezem pod nekropolię. - Robili wrażenie, jakby rozglądali się, co ukraść.
      Spisałam ich numery i podałam strażnikom. Ale sama też zaczynam się bać. Bo jak
      się trafią jacyś więksi bandyci, to przecież i mnie, i rodzinie mogą coś
      zrobić. Słowem, żal ściska serce, jak się patrzy na ten cmentarz - mówi Adela
      Głowacka.

Cmentarza lepiej nie pokazywać

O nekropolię upomina się w magistracie także Krystyna Borkiewicz z radomskiego
      Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Izraelskiej. - Nie może być tak, że miasto
      posprząta raz do roku, jak się dowie, że Radom odwiedzi jakaś wycieczka z
      Izraela. Magistrat tłumaczy się, że pieniędzy nie ma, że to nekropolia
      wyznaniowa itd. Ale z ponad 30 tys. Żydów w Radomiu w 1939 r. teraz nie ma
      nikogo. To z Izraela mają wpadać z szufelką i sprzątać? - pyta Krystyna
      Borkiewicz. Kilka tygodni temu chciała zaprowadzić na cmentarz przy ul.
      Kozienickiej grupkę Żydów, dawnych radomian. Najpierw wybrała się tam sama i po
      tym, co zobaczyła, zrezygnowała. - Chyba w magistracie mają mnie już dość i
      zbywają tylko, obiecują kolejne terminy posprzątania, a to jak stanie pomnik
      Kochanowskiego, bo nim byli zajęci, a to w lipcu - uważa Krystyna Borkiewicz.

- Prezydent obiecał załatwić sprawę, jak byłyśmy u niego, ale nic nie jest
      lepiej - twierdzi Adela Głowacka.

Przed wycieczką zawiadom magistrat

Co na to urząd miasta? - Los nekropolii żydowskiej leży nam oczywiście na
      sercu, ale miasto ma tylko pieniądze na opiekę nad grobami wojskowych. Jeśli
      więc czasem sprzątamy przy ul. Kozienickiej, to tylko dlatego, że wykazujemy
      dobrą wolę - twierdzi Waldemar Różycki z wydziału promocji Urzędu Miasta.
      Według niego trwają rozmowy miasta z warszawską fundacją zajmującą się ochroną
      żydowskich zabytków w Polsce. - Na razie jest, jak jest, i niestety lepiej tam
      gości z zagranicy bez uprzedzenia nas nie prowadzić - mówi Różycki.

Cmentarz żydowski w Radomiu

Powstał na początku XIX w. Wtedy teren ten znajdował się jeszcze poza
      administracyjnymi granicami miasta. Ostatnie pochówki miały tu miejsce w 1939
      r. Potem nekropolia została całkowicie zniszczona przez hitlerowców, którzy
      płyty nagrobne wykorzystywali m.in. jako podkłady do budowy dróg. Obszar
      dawnego cmentarza został ponownie ogrodzony na początku lat 90., wtedy też
      ustawiono ocalałe macewy, wybudowano ohel. Od kilku lat planowana jest też
      budowa pomnika, na który składałyby się odzyskane przez miasto od prywatnej
      osoby macewy.
      • Gość: SALCIA Re: Tekst dzieła komentowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:53
        OJ ICEK.POWIEDZ TY MI. KTO SIĘ MA ZAJMOWAĆ <TEM PROBLEM > JAK NIE gazeta
        koszerna???Oj Icuś.?Czasy się zmieniły. Pan prezydent WŁODARCZYK był na
        zaproszeniu w TELAWIW , ale jego już nie mamy.Pan RÓŻYCKI był przy nim ,ale
        się wyparŁ JEGO bo ma teraz nowego szefa.TY ICEK zastanów się na kogo my mamy
        głosować do samorządu aby ON był nasz ????KOCHAM NASZE MIASTO od urodzenia TU
        prapraprapradziadków i naszych babek w Radomiu!! i basta .
    • Gość: KB Jak wejść na cmentarz IP: *.chello.pl 28.07.06, 18:02
      A czy wiecie jak jest z dostępem na cmentarz? Czy można wejść, czy jest
      ogrodzony (a jeśli jest - kto ma klucz do bramy)?

polecam Wam też witrynę o cmentarzach żydowskich w Polsce -
      www.kirkuty.xip.pl
      Pozdrawiam
      Krzysztof

• Gość: antares Re: Jak wejść na cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 13:02
        jeszce dwa tygodnie temu wejscie bylo wywazone i wtedy mozna bylo wejsc,zdjecia
        znajdziesz na www.mtb.radom.com.pl/raider/cmentarz pozdrawiam
        • fiddler_on_the_roof Re: Jak wejść na cmentarz 31.07.06, 17:56
          Wielkie dzięki, może napiszemy o tym cmentarzu w moim serwisie
          www.kirkuty.xip.pl ?
          • Gość: Jew Re: Jak wejść na cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 02:32
            Tylko nie zapomnij napisać, że ten cmentarz niszczeje przez polskich antysemitów
            • woodoochild1234 Re: Jak wejść na cmentarz 26.09.06, 01:04
              Gość portalu: Jew napisał(a):

> Tylko nie zapomnij napisać, że ten cmentarz niszczeje przez polskich antysemitó
              > w
              bylemm teraz w polsxe i nie widze tu zadnyh antytsemites
              po mprostu
              nisczom to ludzie sco som pijani i jest im weszystko jedno co nisczomn
              nisczom tes polskie cmentare prawoslavne i chresianskie
              waale wiekszosc polskih ludzi tak mnie robi i jest bardzo z szacunkiem do kazdeho cmewntarza
              nie wioplno0 takm
              • woodoochild1234 Re: Jak wejść na cmentarz 27.09.06, 00:29
                kiedy yehalem do polsky po obeyrzenie cmentaza wshodnia street
                bylem nastaviony na oglondanye znisczenia i dewastacji jak pisali
                ludzie w forum cmentarz zydowski nisceye
                spedzilem kilka dni w miasto Bialystok i na cmentary weshodniai nie zgadzam
                siem ze temu cmetarzu cos zagraza
                kamienie som z granitu lezom tu po 100 lat i yezeli ih nikt nie wyniesie to
                na cmantaryu place som bezpecvzne
                miasto bialystojk yest bardzo ladne zielone i wyglonda wymarle
                malko jakos lkudzi na ulicah i nie wiem gdzie siem podzialy
                nowy yoprk i manhatan gzie mieskam to jest smietnik i rupieciarnia pray bialybstoku
                miadsto jet bardzo czyste i przestrenne nie ma wiezowcow co zaslaniayom niebo,
                ludzie som bardzo podobne do siebie tak samo ubrane i obiete majiom wlosy
                na lyso jak w china
                teren cmentarza jest ogrodzony i jest mieysce prawne hronione yako zabytki
                nikt tam nic nie nisczy i cmentarz sobie stoi yest oieknie polozony i caly czas tam jest slonce
                robiac foto macewea';s mialem tamk mbardzo mily czasgdy odkrywalem
                liscie z plyt slysalem jak wolaly domnie kamienie obok:'''''''''' i mnie tez odslon i mnie........
                kamienie z grobiow som bardzo stare niektore pienknie zrobione'som tam dziela
                sztuki kamieniarskiej w granitu.
                dawno jus ukradziono wszystko co bylo z marmuru bo kamieniarze co
                obobok zyjom robili z tehio plytki na naopisy do cmentarzy obok
                granit sie na to nie nadaje wiajnc ocvalayjus hyba ih nikt nie ruszy
                nie wiadomo czemu ktos pozbiyal lplyty z postumentow i olezom duzo twarzom
                do ziemi i nie mozna czytac napisy ani robic foto.nie som to zadner antysemity
                tylko pijane wandale ktore porozwalaly tez kamienie na ionnyh cmentarzah
                rtobiom to czasem jak majom zle nastroje i9 nic na to sie nie poradzi bo w kraju
                polskim zyje sie ciezko i jest biedato som wyjontki a resta ludzi z bialegostoka
                nie ma nic z tym do robienia i niemozna takih opinni mowidz jak slysze czasami
                i widze na websidahpolacy szanuyom wsystkie cmebntraze bo so ludzmi
                wrazliwymi i z honoremkilka takih co to robiom nie mogom byc rrepesentative
                dla calego narodoweosciwidzialem inne cmentazre w bialymstoku i zaden
                nie yst takilady i sloneczny jak nas na wshodniey
                jest to hyba naywiekszy jewish cmentasry jaki wiem w polsce i taki stary
                jest ktos kto sienim zaymuje bo smieci co widczialem w niedziele we wtorek
                ktos posprzontalduzo macewas jest postawione ale dfuzo lezy i som ladne
                duzo grobow nie maq nic ale to zginelo dawno jak kamieniarze robili cmentarze obok
                ktos rozebral mur z cegly dzxielacy nas cmentary z kqatolicvki cmentarz alewidocznei
                byl,o ta cegly potrzebne do budowy jakiejs domu.lezy duzo po naszey stronie smici i
                kawalkow grobwcow z cmentary katholoc gminyale jst iw wygodniej i taniej widocvznie
                na katolickim cmentary jest czysto i stojom conteners wielkie niebieskie i cmentarz ten wyglond
                maklo classylwpiej nieh rzucayom na nas cmantary kamienbie bo wyglonda to
                ladniej niz mieliby poostawic takie niebieskie containersnajwaznejsze ze ktos pracuje nad macewas
                wiele liter jest odswiezanyh i ktos na to duzo czasu poswiecil
                podobno jest jakis czlowiek c city hal co to robi jakoi pracerczy ktos wie kto to
                hcielismy mu p-odziekowac i moze troghe pomoc jak bedzie mozliwosc
                jest dobrze ze nas cmentary ul wshodnia nie jest za bardzo zrobiny
                i wyglonda naturalnie jak ldziki park nie jak park by city hall
                mnie sie wydaye ze cmentarz l wshodnia zaprasza kazdego kto zehce wejsc i posiedziec
                a kamienie zacznom mowic do was i prosic o opieke
                shalom
                before yom kipr przesylamy nasym pryiaciolom i tym co lezom w bialymstok
                radosny nowy rok
                shalom bialystok

• Gość: ? Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.152.udn.pl 31.07.06, 12:59
      no i co?
      • Gość: plum Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: 82.139.0.* 31.07.06, 22:49
        ?
    • fleshless Re: Cmentarz żydowski niszczeje 01.08.06, 23:38
      a w którym miejscu Radomia znajduje się ten cmentarz?
      z góry dzięki za odpowiedź ;-)
      • Gość: antares Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:02
        przy Kozienickiej,jak sie jedzie aleja Wojska Polskiego w strone ronda to po
        lewej stronie, musisz wypatrywac,taki maly budyneczek,drzewa ogrodzone bialym
        murem przy jakiejs cementowni czy cos:) albo wejdz sobie na
        www.mtb.radom.com.pl/forum/viewtopic.php?t=899 pozdrawiam
        • Gość: #~# Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.range86-129.btcentralplus.com 02.08.06, 11:59
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    • Gość: Paweł Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.08.06, 11:51
      To weżcie się i posprzątajcie sobie.
      • Gość: lolek Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 13:31
        chętnie posprzątam
    • Gość: Hamet Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.range86-129.btcentralplus.com 02.08.06, 12:19
      KUBA ROZPRUWACZ BYL ZYDEM.
      • Gość: lonik Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:33
        Hamet IP: *.range86-129.btcentralplus.com

a Ty nie jestes Hamet, tylko Cham, internetowy
        • Gość: ICEK BLUMSZTAJN Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 10:19
          Ja mam propozycję bardzo ciekawĄ .Niech pani prezes żydów radomskich poprosi
          rząd izraela aby koszty wystrzelenia jednego rakietowego pocisku na ziemie
          libańską i leczenia rannego z tego powodu dziecka (libanskiego) przeznaczyć na
          DZIESIECIOLETNIĄ opiekę nad tym żydowskim cmentarzem !!Szalom .
          • woodoochild1234 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 26.09.06, 01:01
            shalom yeld blumnstaqyn
            tana shova
            w shabas roshashana na cmentazu ul wshodnia odbyto pierwszom modlitwe -mitzwah za tyh co tam
            som
            zrobuilismy duzo fotografii i bendom zamiesczane w naszym wirtualnym cmentarzu
            zrobuilismy wiele foto z macew w ratushu bialystok 9i w fontanna ul legionowa

p[o opracowaniu to bedzie w bnasyh websidah

dziekujemy miastu bialystok za opieke na d cmentazem jest on najwieksyt i nayladniejsy w polsce
            przyjedziemy tam wkrotce zeby to postawic bo tablice ktos powywrqacal i pokaradl ale to wsystkie
            cmentarze som mdewastowanw w polsce
            ludzie som biedni i
            co majom ? tego
            rozumiermy to
            wale wiekszosc ludzi nie robi tego i traktujom ten cmentarz jako miejsce relaxacji i tal ma byc
            jest tqam ladnie io dziko i naturalnuie
            ustalono ze 4 domy stojom mna grobah ale to taka taradycja widocznie
            sczegoly podamy po opracowaniu
            zapraszamy wszyustkih co lubiom historie nba cmentarz zeby oczyscic napisy na macewqh
            niektore3 somnm bardzo ladne i przebywajac z nimi ma sie odczuvcie prebywania ?e sztukom
            shalom bialystok
            chabat new york

• woodoochild1234 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 02.10.06, 00:27
            Gość portalu: ICEK BLUMSZTAJN napisał(a):

> Ja mam propozycję bardzo ciekawĄ .Niech pani prezes żydów radomskich poprosi
            > rząd izraela aby koszty wystrzelenia jednego rakietowego pocisku na ziemie
            > libańską i leczenia rannego z tego powodu dziecka (libanskiego) przeznaczyć na
            > DZIESIECIOLETNIĄ opiekę nad tym żydowskim cmentarzem !!Szalom .

nie ma znaczenia co robi Ishrael state-cmentarz ul wshodnia to zabytek historyczny miasta bialystok
            anie ishrael to ntylko msprawa jak mieskancy bialegostoka traktujom wlasnom mhistorie i jak yom
            znayom
            chabat ny ma tylko jedno szanse uratowac ten cmentary
            zakladamy cmentarz wirtualny
            kazdy go bedziemogl zobaczyc na clym swiecie
            nawet jak ro rozkradnom do konca i postawiom na nim domy tak jak to mammiejsce
            shalom
            Bialystok
            enyoy Yom Kippur
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka