Gość: 17 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 23:08 cmentarz Ewangelicki, na limanowskiego, przy cerkwi i wiele wiel innych też niszczeje. Gazeto, dbasz tylko o swoich? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marcin [...] IP: 86.41.170.* 25.07.06, 01:34 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.udn.pl 25.07.06, 09:15 szkoda was,zje was wszechobecna nienawisc a wrzody na zoladku murowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powietrze Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.pilicka.local / *.pilicka.com.pl 26.07.06, 08:56 Gość portalu: zuza napisał(a): > szkoda was,zje was wszechobecna nienawisc a wrzody na zoladku murowane. i tutaj na szanujacym sie forum powinna byc reklama apteki z lekiem na nadkwasnosc ;-)... a tak na powaznie, to nawet jak slysze "zydki" czy "pejsy" to jakos przestaje czytac nawet jesli duzo prawdy w jakims komentarzu (ale przeciez wiadomo kto odpowiada za bezrobocie, ornitologiczne wyniki wyborów i polskie lenistwo - zydki!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katon Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.61.udn.pl 25.07.06, 10:10 Nie rozumiem... Dlaczego za publiczne pieniądze ma być utrzymywany jakikolwiek cmentarz poza komunalnym? Tym bardziej cmentarz który sam jest "martwy". Idąc tym tokiem myślenia niech za pieniądze publiczne gmina odrestauruje tzw. "cholerną górkę", cmentarz niemiecki na Godowie itp...Jeżeli ktoś ma potrzebę to niech wyłoży kasę i sam finansuje sprzątanie i remonty. Ja wolałbym mniej dziur w radomskich ulicach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.07.06, 10:20 W pełni się zgadzam. Mam szacunek dla zmarłych ale Urząd Miasta nie może być instytujcją charytatywna. Żydzi sa bardzo bogaci, niech się zatroszczą o swoich zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:15 kilka fotek zanim zostala zaspawana furta: www.mtb.radom.com.pl/raider/cmentarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:43 szacunek dla zmarłych to nasz obowiazek (zwlaszcza jesli jestesmy chrzescijanami)kto wie,czy za 100 lat nikt nie bedzie troszczyl sie o nasze groby? nie chodzi mi o slynne powiedzenie: "ze zyjemy tak dlugo,jak pamietaja o nas inni ludzie" bo nie za bardzo w nie wierze.chodzi mi o szacunek wobec starszych pokolen,ludzi,ktorzy zyli tu przed nami,zmagali sie z przeciwnosciami losu.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katon Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.61.udn.pl 25.07.06, 14:38 Ja wcale nie mówię o braku szacunku. Ja tylko uważam, że wydawanie pieniędzy publicznych na żydowską nekropolię to wielka przesada. Jeśli się nie mylę ekshumację Niemców z parkingu przy Limanowskiego finansowała specjalna fundacja - bez udziału Gminy. Remont zabytków na cmentarzu Rzymsko-Katolickim jest prowadzony ze środków innej powołanej w tym celu fundacji. Niech więc i ta nekropolia będzie utrzymywana z pieniędzy innych niż publiczne. Niech Żydzi o radomskim rodowodzie założą fundacyjkę,niech zrobią "zrzutkę" na ten cel i będzie O.K. Bo ja nie życzę sobie, aby moje podatki szły na takie akurat cele, gdyż widzę pilniejsze potrzeby mojego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.internet.radom.pl / *.internet.radom.pl 25.07.06, 20:56 wstyd to część historii naszego miasta i kraju i to tej najbardziej tragicznej Odpowiedz Link Zgłoś
woodoochild1234 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 02.10.06, 00:22 cmentarz wyznania moyrzeshovego-Bialystok ul Wschodnia chabat NY rozpoczal akcye formowania wirtualnego cmentarza ul wshodnia zaprashamy wsystkieh z Bilystoka do budowy wirual cmentary shalom tada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.07.06, 14:49 Poodbierali tyle kamienic i innych nieruchomości, że wystarczy sprzedać tylko edną z nich, żeby starczyło na generalny remont i utrzymanie przynajmniej na 10lat!!! Ja, jako podatnik, nie zgadzam się łożyć na cmentarze obcokrajowców, którzy najgoręcej ze wszystkich narodów tępią Polskę i Polaków!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subcomm Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.chello.pl 25.07.06, 17:45 Sam obsługujesz komputer czy ktoś Ci może w tym pomaga? Odpowiedz Link Zgłoś
antares76 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 25.07.06, 15:51 tak z tym sie zgodze obowiazkiem gminy zydowskiej jest dbanie o ten cmentarz pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topor Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 17:04 taa... gazeta wyraznie sklania sie ku zydom, sami niech sobie dbaja o swoje budowle i niech nie mieszaja do tego miasta. zyd przyjechal do radomia - gazeta juz o tym trabi (niejeden slawny czlowiek odwiedza radom i jakos o tym nie napiszecie), wali sie cmentarz zydowski - gazeta juz o tym trabi (niejeden cmentarz popada w ruine i jakos o tym nie napiszecie) Odpowiedz Link Zgłoś
woodoochild1234 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 02.09.06, 15:28 habad NY wykona dokumentation foto all cmentary stones in wshodnia street and will be 7 websides with wirtual tour in area this cmentary prosimy o zamieszcznie wsyh fotografii miejsc i dom ow gzie oplyty z cmentaza zostaly uzyte do budowy domow i innyh construction zdiencia i informacie prosimy wysylac na adres jewishcmentarybialystok@yahoo.com ta dokumentacja na necie pozwoli ?abezpieczyc cmentarz ul wshodnia przed dalszym rozkrasdaniem kamieni nagrobkowyh. cmentarz zydowski wshodnia jest zabytkiemi jamm miasto ma pieniadze moze go konserwowadz albo ii ni8e zaklezy od tego jakie miasto to jest dziekujemy za wsystke info -shalom Bialystok Odpowiedz Link Zgłoś
woodoochild1234 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 09.09.06, 03:33 reg.imageshack.us/v_images.php tutaj bendom zamiesczane fotogramyt dokumentacje wszystkih grave stones z wshodnia cmentary tak zeby czlonkowie familly nie mogace przybyc do polsky mogly trzymaqc mitzwa za swoih czlonkow familly w rosh hashana odbedzie sie w shabas modlitwan na terenie cmentarza wshidnia zaprasamy tych co znajoim kogos ktopm tamm jesd zakop[any shaloim bialystok chabad ny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sewek Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.07.06, 17:52 Inne cmentarze też niszczeją i nie ubolewasz nad tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robokop Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 19:10 To co opowiada pani Głowacka to stek bzdur.Dziwię się.że gazeta nie raczyła nawet jecha na miejsce i sprawdzic jaki jest stan faktyczny to kompromitacja .To,że niszczą cmentarz wiadomo nie od dzisiaj a z drogą to farsa.Już od ponad trzech miesięcy Wielocha jeżdzi po swojej nowo wybudowanej drodze nie powodując żadnych zniszceń bo droga jest równa jak stół.Czy pani Głwackiej chodzi o cmentarz czy tylko o wykończenie firmy Wielochy która znajduje się w sąsiedztwie zabudowań donoszącej bzdury?. Informacyjnie nie mam nic wspólnego z Wielochą i jego firmą pozdrawiam myślących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 20:42 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jastill Re: Cmentarz żydowski niszczeje 25.07.06, 21:42 Zapominacie, że tu chodzi o zmarłych Radomian. To część naszej historii. Nie pozwalajmy na niszczenie śladów naszej przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAWIDEK Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:06 KIEDYŚ PRZED LATY NA UL.ŻEROMSKIEGO 8/10 I 16 BYŁY CMENTARZE POLSKIE - RADOMIAN.CZY KTOŚ O TYM WIE ? I TE MIEJSCA SZANUJE ? A MOZE ZAZNACZYĆ JAKĄŚ TABLICĄ PAMIĄTKOWĄ ???Co na to towarzystwo pana Sawickiego ? ALE W TYM MIEJSCU ZAZNACZYŁA SWOJĄ OBECNOŚĆ WYŻSZA SZKOłA O C H R O N Y Ś R O D O W I S K A z Radomia .STAWIAJĄC NA GROBACH B I L B O R D. SKANDAL!!!Wstyd Panie REKTORZE.Co na to WŁADZE MIASTA ??? Gdzie nadzór budowlany i PROKURATURA??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLSKA DUMA Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:24 zydowski okupant woli teraz Waleczyc z arabskimi partyzantami nie terrorystmi jak ich nazywaja : niemcy 1939 - izrael 2006 partyzanci - terorysci AK - Hezbolach CI I CI WALACZA BADZ WALCZYLI O SWOJE ZIEMIE Z NAJEZCA tak bym mogla tez nasza wygladac historia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawstydzony Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.centertel.pl 25.07.06, 22:24 Europo! Jesteś w błędzie! Nie ma w Polsce antysemitów. W Radomiu można się o tym przekonac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znicz 15 np 16 IP: *.152.udn.pl 25.07.06, 22:30 pod 16 był Polski cmentarz a pod 15 jest wyborcza... więc juz wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nacjo Re: 15 np 16 IP: 82.139.55.* 26.07.06, 02:07 UUoooooolaaaa Boga!!!!! Rzeczywiście!! Już zmoczyłem 100 husteczek. Taaak mi przykro:(( Odpowiedz Link Zgłoś
oskar9 Re: 15 np 16 31.07.06, 17:17 jaki cmentarz pod 16? Chyba kilku tumanow tam takich jak ty pogrzebano albo pijacy zamroczeni tanim iwnem leza tam w bramie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piszcie PRAWDE Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: 82.139.52.* 26.07.06, 06:53 Zawstydzony o kto to jest antysemita? Osoba pisząca prawdę o żydach? Dam ci jeden przykład z ostatnich dni. Cały świat (oprócz Polski) protestował w manifestacjach przeciwko interwencji Izraela w Libanie i jakoś żydzi nie mówili na nich antysemici? Dlaczego? Bo dyżurnym antysemitą jest POLSKA! To na tym grają swoją nutę bo jeszcze nie poodbierali tego co by chcieli żerując na wymyślonym jakimś antysemitiźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powietrze Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.pilicka.local / *.pilicka.com.pl 26.07.06, 08:58 w Radomiu? no aleś nagadał... :-( kogo to nie sieją?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: 80.249.4.* 27.07.06, 11:07 Podbijam bo się straszna afera zrobiła, że cenzura, ludzie trochę spokoju i opamiętania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAROL Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:46 ZENEK TAK BYŁO!NIE MOŻNA BYŁO WEJŚĆ W TEN WĄTEK A NA KILKA GODZIN ZNIKNĄŁ CAŁKOWICIE!NIE WIEM JAK TO JEST MOŻLIWE TECHNICZNIE ALE TAK WŁAŚNIE BYŁO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 555 Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:48 Fakt, sam szukałem he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icek Pomysł dla gazety IP: *.152.udn.pl 27.07.06, 21:50 może ktoś z góry jednak przytomnie spojrzał na poczynania lokalnego... moderatora? Proponuję, żeby gazeta dając przykład wzięła się do roboty. Część męska np z red naczelnym może skopać trawniki, wywieżć śmieci i naprawić co trzeba. Część żeńska z autorką artukułu, której nazwisko bezsprzecznie wskazuje na silną więź z przodkami leżącymi na kirkucie może np wyrwać chwasty, zasiać trawę i raz w tygodniu wpaść tam z konewką i grabkami. Z niecierpliwością czekam na zdjęcia, które z pewnością ukażą się na pierwszej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hamet Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.range86-129.btcentralplus.com 01.08.06, 11:18 LIBAN TEZ NISZCZEJE.GINA DZICI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icek Tekst dzieła komentowanego IP: *.152.udn.pl 27.07.06, 22:16 Cmentarz żydowski niszczeje Renata Metzger24-07-2006, ostatnia aktualizacja 24-07-2006 17:01 Wybite szyby w ohelu, uszkodzona tablica przypominająca o Żydach walczących o Polskę, powalone macewy - tak wygląda cmentarz żydowski. Urzędnicy radzą, by nie zaprowadzać tam gości z zagranicy bez uprzedzenia Fot. Marcin Kucewicz/AG ZOBACZ TAKŻE Komentarz - Potrzeba chęci, nie pieniędzy (24-07-06, 23:00) Nekropolia niszczeje. Nie ma w Radomiu Żydów, którzy mogliby się nią opiekować, a urzędnicy w magistracie przypomina sobie o niej tylko czasami. Nad cmentarzem stara się czuwać mieszkająca w pobliżu rodzina Romów Głowackich. Adela Głowacka uważa, że Żydów i Romów wiele łączy: byli prześladowani podczas II wojny światowej, czasem także w czasie pokoju, dlatego zwracają uwagę na no to, co dzieje się na nekropolii. Strażnicy radzą spisywać numery Z terenem cmentarza sąsiaduje wytwórnia betonu. Głowaccy widzą często ciężarówki i ciężkie maszyny przejeżdżające drogą obok muru cmentarnego. - Jest znak zakazu, ale nikt nie zawraca sobie nim głowy. Od tego mur pęka, a kilka tygodni temu został zniszczony cały narożnik - ktoś w niego wjechał - opowiada Adela Głowacka. Takie przypadki zgłasza do gminy, do straży miejskiej. - Czasem po interwencji pojawią się strażnicy, ale zaraz pojadą. Powinni zaczaić się i spisać numery samochodów, ale nie. Poradzili, żebym to ja robiła - relacjonuje kobieta. Niedawno przepłoszyła czterech młodzieńców podjeżdżających kilkakrotnie polonezem pod nekropolię. - Robili wrażenie, jakby rozglądali się, co ukraść. Spisałam ich numery i podałam strażnikom. Ale sama też zaczynam się bać. Bo jak się trafią jacyś więksi bandyci, to przecież i mnie, i rodzinie mogą coś zrobić. Słowem, żal ściska serce, jak się patrzy na ten cmentarz - mówi Adela Głowacka. Cmentarza lepiej nie pokazywać O nekropolię upomina się w magistracie także Krystyna Borkiewicz z radomskiego Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Izraelskiej. - Nie może być tak, że miasto posprząta raz do roku, jak się dowie, że Radom odwiedzi jakaś wycieczka z Izraela. Magistrat tłumaczy się, że pieniędzy nie ma, że to nekropolia wyznaniowa itd. Ale z ponad 30 tys. Żydów w Radomiu w 1939 r. teraz nie ma nikogo. To z Izraela mają wpadać z szufelką i sprzątać? - pyta Krystyna Borkiewicz. Kilka tygodni temu chciała zaprowadzić na cmentarz przy ul. Kozienickiej grupkę Żydów, dawnych radomian. Najpierw wybrała się tam sama i po tym, co zobaczyła, zrezygnowała. - Chyba w magistracie mają mnie już dość i zbywają tylko, obiecują kolejne terminy posprzątania, a to jak stanie pomnik Kochanowskiego, bo nim byli zajęci, a to w lipcu - uważa Krystyna Borkiewicz. - Prezydent obiecał załatwić sprawę, jak byłyśmy u niego, ale nic nie jest lepiej - twierdzi Adela Głowacka. Przed wycieczką zawiadom magistrat Co na to urząd miasta? - Los nekropolii żydowskiej leży nam oczywiście na sercu, ale miasto ma tylko pieniądze na opiekę nad grobami wojskowych. Jeśli więc czasem sprzątamy przy ul. Kozienickiej, to tylko dlatego, że wykazujemy dobrą wolę - twierdzi Waldemar Różycki z wydziału promocji Urzędu Miasta. Według niego trwają rozmowy miasta z warszawską fundacją zajmującą się ochroną żydowskich zabytków w Polsce. - Na razie jest, jak jest, i niestety lepiej tam gości z zagranicy bez uprzedzenia nas nie prowadzić - mówi Różycki. Cmentarz żydowski w Radomiu Powstał na początku XIX w. Wtedy teren ten znajdował się jeszcze poza administracyjnymi granicami miasta. Ostatnie pochówki miały tu miejsce w 1939 r. Potem nekropolia została całkowicie zniszczona przez hitlerowców, którzy płyty nagrobne wykorzystywali m.in. jako podkłady do budowy dróg. Obszar dawnego cmentarza został ponownie ogrodzony na początku lat 90., wtedy też ustawiono ocalałe macewy, wybudowano ohel. Od kilku lat planowana jest też budowa pomnika, na który składałyby się odzyskane przez miasto od prywatnej osoby macewy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SALCIA Re: Tekst dzieła komentowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:53 OJ ICEK.POWIEDZ TY MI. KTO SIĘ MA ZAJMOWAĆ <TEM PROBLEM > JAK NIE gazeta koszerna???Oj Icuś.?Czasy się zmieniły. Pan prezydent WŁODARCZYK był na zaproszeniu w TELAWIW , ale jego już nie mamy.Pan RÓŻYCKI był przy nim ,ale się wyparŁ JEGO bo ma teraz nowego szefa.TY ICEK zastanów się na kogo my mamy głosować do samorządu aby ON był nasz ????KOCHAM NASZE MIASTO od urodzenia TU prapraprapradziadków i naszych babek w Radomiu!! i basta . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KB Jak wejść na cmentarz IP: *.chello.pl 28.07.06, 18:02 A czy wiecie jak jest z dostępem na cmentarz? Czy można wejść, czy jest ogrodzony (a jeśli jest - kto ma klucz do bramy)? polecam Wam też witrynę o cmentarzach żydowskich w Polsce - www.kirkuty.xip.pl Pozdrawiam Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antares Re: Jak wejść na cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 13:02 jeszce dwa tygodnie temu wejscie bylo wywazone i wtedy mozna bylo wejsc,zdjecia znajdziesz na www.mtb.radom.com.pl/raider/cmentarz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fiddler_on_the_roof Re: Jak wejść na cmentarz 31.07.06, 17:56 Wielkie dzięki, może napiszemy o tym cmentarzu w moim serwisie www.kirkuty.xip.pl ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jew Re: Jak wejść na cmentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 02:32 Tylko nie zapomnij napisać, że ten cmentarz niszczeje przez polskich antysemitów Odpowiedz Link Zgłoś
woodoochild1234 Re: Jak wejść na cmentarz 26.09.06, 01:04 Gość portalu: Jew napisał(a): > Tylko nie zapomnij napisać, że ten cmentarz niszczeje przez polskich antysemitó > w bylemm teraz w polsxe i nie widze tu zadnyh antytsemites po mprostu nisczom to ludzie sco som pijani i jest im weszystko jedno co nisczomn nisczom tes polskie cmentare prawoslavne i chresianskie waale wiekszosc polskih ludzi tak mnie robi i jest bardzo z szacunkiem do kazdeho cmewntarza nie wioplno0 takm Odpowiedz Link Zgłoś
woodoochild1234 Re: Jak wejść na cmentarz 27.09.06, 00:29 kiedy yehalem do polsky po obeyrzenie cmentaza wshodnia street bylem nastaviony na oglondanye znisczenia i dewastacji jak pisali ludzie w forum cmentarz zydowski nisceye spedzilem kilka dni w miasto Bialystok i na cmentary weshodniai nie zgadzam siem ze temu cmetarzu cos zagraza kamienie som z granitu lezom tu po 100 lat i yezeli ih nikt nie wyniesie to na cmantaryu place som bezpecvzne miasto bialystojk yest bardzo ladne zielone i wyglonda wymarle malko jakos lkudzi na ulicah i nie wiem gdzie siem podzialy nowy yoprk i manhatan gzie mieskam to jest smietnik i rupieciarnia pray bialybstoku miadsto jet bardzo czyste i przestrenne nie ma wiezowcow co zaslaniayom niebo, ludzie som bardzo podobne do siebie tak samo ubrane i obiete majiom wlosy na lyso jak w china teren cmentarza jest ogrodzony i jest mieysce prawne hronione yako zabytki nikt tam nic nie nisczy i cmentarz sobie stoi yest oieknie polozony i caly czas tam jest slonce robiac foto macewea';s mialem tamk mbardzo mily czasgdy odkrywalem liscie z plyt slysalem jak wolaly domnie kamienie obok:'''''''''' i mnie tez odslon i mnie........ kamienie z grobiow som bardzo stare niektore pienknie zrobione'som tam dziela sztuki kamieniarskiej w granitu. dawno jus ukradziono wszystko co bylo z marmuru bo kamieniarze co obobok zyjom robili z tehio plytki na naopisy do cmentarzy obok granit sie na to nie nadaje wiajnc ocvalayjus hyba ih nikt nie ruszy nie wiadomo czemu ktos pozbiyal lplyty z postumentow i olezom duzo twarzom do ziemi i nie mozna czytac napisy ani robic foto.nie som to zadner antysemity tylko pijane wandale ktore porozwalaly tez kamienie na ionnyh cmentarzah rtobiom to czasem jak majom zle nastroje i9 nic na to sie nie poradzi bo w kraju polskim zyje sie ciezko i jest biedato som wyjontki a resta ludzi z bialegostoka nie ma nic z tym do robienia i niemozna takih opinni mowidz jak slysze czasami i widze na websidahpolacy szanuyom wsystkie cmebntraze bo so ludzmi wrazliwymi i z honoremkilka takih co to robiom nie mogom byc rrepesentative dla calego narodoweosciwidzialem inne cmentazre w bialymstoku i zaden nie yst takilady i sloneczny jak nas na wshodniey jest to hyba naywiekszy jewish cmentasry jaki wiem w polsce i taki stary jest ktos kto sienim zaymuje bo smieci co widczialem w niedziele we wtorek ktos posprzontalduzo macewas jest postawione ale dfuzo lezy i som ladne duzo grobow nie maq nic ale to zginelo dawno jak kamieniarze robili cmentarze obok ktos rozebral mur z cegly dzxielacy nas cmentary z kqatolicvki cmentarz alewidocznei byl,o ta cegly potrzebne do budowy jakiejs domu.lezy duzo po naszey stronie smici i kawalkow grobwcow z cmentary katholoc gminyale jst iw wygodniej i taniej widocvznie na katolickim cmentary jest czysto i stojom conteners wielkie niebieskie i cmentarz ten wyglond maklo classylwpiej nieh rzucayom na nas cmantary kamienbie bo wyglonda to ladniej niz mieliby poostawic takie niebieskie containersnajwaznejsze ze ktos pracuje nad macewas wiele liter jest odswiezanyh i ktos na to duzo czasu poswiecil podobno jest jakis czlowiek c city hal co to robi jakoi pracerczy ktos wie kto to hcielismy mu p-odziekowac i moze troghe pomoc jak bedzie mozliwosc jest dobrze ze nas cmentary ul wshodnia nie jest za bardzo zrobiny i wyglonda naturalnie jak ldziki park nie jak park by city hall mnie sie wydaye ze cmentarz l wshodnia zaprasza kazdego kto zehce wejsc i posiedziec a kamienie zacznom mowic do was i prosic o opieke shalom before yom kipr przesylamy nasym pryiaciolom i tym co lezom w bialymstok radosny nowy rok shalom bialystok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.152.udn.pl 31.07.06, 12:59 no i co? Odpowiedz Link Zgłoś
fleshless Re: Cmentarz żydowski niszczeje 01.08.06, 23:38 a w którym miejscu Radomia znajduje się ten cmentarz? z góry dzięki za odpowiedź ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antares Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:02 przy Kozienickiej,jak sie jedzie aleja Wojska Polskiego w strone ronda to po lewej stronie, musisz wypatrywac,taki maly budyneczek,drzewa ogrodzone bialym murem przy jakiejs cementowni czy cos:) albo wejdz sobie na www.mtb.radom.com.pl/forum/viewtopic.php?t=899 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: #~# Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.range86-129.btcentralplus.com 02.08.06, 11:59 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.08.06, 11:51 To weżcie się i posprzątajcie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 13:31 chętnie posprzątam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hamet Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.range86-129.btcentralplus.com 02.08.06, 12:19 KUBA ROZPRUWACZ BYL ZYDEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lonik Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 17:33 Hamet IP: *.range86-129.btcentralplus.com a Ty nie jestes Hamet, tylko Cham, internetowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ICEK BLUMSZTAJN Re: Cmentarz żydowski niszczeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 10:19 Ja mam propozycję bardzo ciekawĄ .Niech pani prezes żydów radomskich poprosi rząd izraela aby koszty wystrzelenia jednego rakietowego pocisku na ziemie libańską i leczenia rannego z tego powodu dziecka (libanskiego) przeznaczyć na DZIESIECIOLETNIĄ opiekę nad tym żydowskim cmentarzem !!Szalom . Odpowiedz Link Zgłoś
woodoochild1234 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 26.09.06, 01:01 shalom yeld blumnstaqyn tana shova w shabas roshashana na cmentazu ul wshodnia odbyto pierwszom modlitwe -mitzwah za tyh co tam som zrobuilismy duzo fotografii i bendom zamiesczane w naszym wirtualnym cmentarzu zrobuilismy wiele foto z macew w ratushu bialystok 9i w fontanna ul legionowa p[o opracowaniu to bedzie w bnasyh websidah dziekujemy miastu bialystok za opieke na d cmentazem jest on najwieksyt i nayladniejsy w polsce przyjedziemy tam wkrotce zeby to postawic bo tablice ktos powywrqacal i pokaradl ale to wsystkie cmentarze som mdewastowanw w polsce ludzie som biedni i co majom ? tego rozumiermy to wale wiekszosc ludzi nie robi tego i traktujom ten cmentarz jako miejsce relaxacji i tal ma byc jest tqam ladnie io dziko i naturalnuie ustalono ze 4 domy stojom mna grobah ale to taka taradycja widocznie sczegoly podamy po opracowaniu zapraszamy wszyustkih co lubiom historie nba cmentarz zeby oczyscic napisy na macewqh niektore3 somnm bardzo ladne i przebywajac z nimi ma sie odczuvcie prebywania ?e sztukom shalom bialystok chabat new york Odpowiedz Link Zgłoś
woodoochild1234 Re: Cmentarz żydowski niszczeje 02.10.06, 00:27 Gość portalu: ICEK BLUMSZTAJN napisał(a): > Ja mam propozycję bardzo ciekawĄ .Niech pani prezes żydów radomskich poprosi > rząd izraela aby koszty wystrzelenia jednego rakietowego pocisku na ziemie > libańską i leczenia rannego z tego powodu dziecka (libanskiego) przeznaczyć na > DZIESIECIOLETNIĄ opiekę nad tym żydowskim cmentarzem !!Szalom . nie ma znaczenia co robi Ishrael state-cmentarz ul wshodnia to zabytek historyczny miasta bialystok anie ishrael to ntylko msprawa jak mieskancy bialegostoka traktujom wlasnom mhistorie i jak yom znayom chabat ny ma tylko jedno szanse uratowac ten cmentary zakladamy cmentarz wirtualny kazdy go bedziemogl zobaczyc na clym swiecie nawet jak ro rozkradnom do konca i postawiom na nim domy tak jak to mammiejsce shalom Bialystok enyoy Yom Kippur Odpowiedz Link Zgłoś