Dodaj do ulubionych

Sakrament małżeństwa

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.08.06, 08:49
Ile płaciliście księdzu za udzielenie ślubu?
Obserwuj wątek
    • Gość: lolek Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 09:14
      nic
      • Gość: marta Re: Sakrament małżeństwa IP: 82.139.43.* 08.08.06, 09:40
        w katdrze radomskiej 8 lat temu płaciłam 600 zł....ale chyba się ceny zmieniły
        na mniejsze ;-))
        • Gość: fufu Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 11:08
          co łaska, dają nie mniej niż...
        • Gość: lolek Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 09:56
          nie, nie zmieniły się na mniejsze, ale nie każdy marzy
          o ceremonii w kościele katolickim
        • Gość: lole Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:39
          600 , ale 10 lat temu
    • Gość: Czarna Mania Re: Sakrament małżeństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 11:11
      700 zł - Jedlnia-Letnisko - 4 lata temu
      • Gość: jedlnia Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:41
        zgadza się , 700 stówek potwierdzam
    • Gość: aad Re: Sakrament małżeństwa IP: 82.139.35.* 08.08.06, 13:38
      i czy dostaliście rachunek ?
      • Gość: torwald Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:40
        chciałem Vakturę VAT ale nie wiadomo było jaka stawka obowiązuje
      • Gość: user Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:42
        ciekawe czy są odpisy od podatku jak się ma Fakturę
        • Gość: jk Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:43
          w Picie nie ma takiej rubryki
          • Gość: JK Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:44
            Może Pis coś wymyśli , jakies odpisy od podatku
    • Gość: jas_fasollasido Re: Sakrament małżeństwa IP: 194.165.48.* 08.08.06, 14:25
      Wg prawa kanonicznego ksiądz nie udziela nikomu żadnego ślubu, tylko udzielają
      go sobie na wzajem sami małżonkowie, ślubując sobie wierność, miłość i
      uczciwość małżeńską, ksiądz jest tylko świadkiem a jeśli udziela to tylko
      błogosławieństwa.
      Wg przyjętego zwyczaju który sięga swymi korzeniami czasów odrodzenia za tego
      typu "usługę" zwyczajowo przekazuje się darowiznę na ręce kapłana który jest
      mistrzem ceremoni zaślubin jak i też (od niedawna) odprawia msze za nowożeńców.
      Potocznie przyjmuje się iż im większa będzie "łaska" tym obficiej będzie w
      małżeństwie, ale zawsze można poprosić kapłana o nieodpłatne udzielenie i nie
      powinien odmówić.
      • Gość: m Re: Sakrament małżeństwa IP: *.11.radom.pilicka.pl 08.08.06, 15:41
        jasiu gdzie Ty żyjesz. U mnie w Radomiu to za ślub się płaci i za
        tzw. "półślubek" u narzeczonego w parafii też. Ja płaciłam za ślub 400zł a mąż
        za zaświadczenie 100 zł i ksiądz nie chciał na Michałowie słyszeć o mniejszej
        kwocie /przy ul. Piastowskiej/.Twierdził, że to i tak niewiele.
        • Gość: jas_fasollasido Re: Sakrament małżeństwa IP: *.ats.pl / *.ats.pl 08.08.06, 15:45
          Powinnaś zgłosić to biskupowi albo do kurii. Szkoda że "doczepiłaś" się tylko do
          ostaniego zdania choć wcześniej pisałem o ważniejszych sprawach.
          • Gość: m Re: Sakrament małżeństwa IP: *.11.radom.pilicka.pl 08.08.06, 15:48
            bo ... to co piękne zostaje wypaczone przez pieniądze, które rządzą światem.
        • Gość: elemelek Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 20:03
          > tzw. "półślubek" u narzeczonego w parafii

a co to jest?
          • Gość: m Re: Sakrament małżeństwa IP: *.11.radom.pilicka.pl 08.08.06, 21:26
            to zapłata za zaświadczenie, że należysz do parafii.
        • Gość: arto Re: Sakrament małżeństwa IP: *.radom.pl 09.08.06, 08:30
          Nie wiem kiedy usłyszałaś od proboszcza parafi św.Łukasza, że 100 zł za
          zaświadczenie "to i tak niewiele". Pięć lat temu otzrymał ode mnie za
          zapowiedzi i zaświadczenie 50 zł i podziękował. A w ogóle to nigdy nie pytam
          księdza ile i dlaczego tak drogo. Po prostu jest to moja dobrowolna "ofiara na
          kościół". Wracając do tematu, za ślub pięć lat temu w kościele MBM przy Miłej
          ofiarowaliśmy bez zapytania "ile" 300 zł. Do tego jeszcze wg obowiązującego już
          cennika 50 zł organistce (naprawdę było warto) i 50 zł na kwiaty. W sumie było
          super:)
          • Gość: m Re: Sakrament małżeństwa IP: *.11.radom.pilicka.pl 09.08.06, 15:24
            Odpowiedz taką otrzymałam dwa lata temu i cena o kwocie za zaświadczenie była
            bardzo stanowcza.
          • Gość: m Re: Sakrament małżeństwa IP: *.11.radom.pilicka.pl 09.08.06, 15:25
            zapomniałam dodać że od proboszcza tej parafii i słuch mam dobry.
            • Gość: arto Re: Sakrament małżeństwa IP: *.radom.pl 10.08.06, 07:27
              W takim razie albo poskutkował brak pytania "ile" albo proboszcz w Twoim
              przypadku uwzględnił poziom inflacji:) lub, co jest najbardziej prawdopodobne,
              potrzebna jest mu kasa na budowę kościoła. I tak już zostanie.
    • Gość: Recki Rozwód jest tańszy . W sądzie wpis od rozwodu.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 15:53
      ....kosztuje 600 zł . Nie trzeba też ślubu wyprawiać . Można ewentualnie po
      rozwodzie zaprosić kolegów na wódke i skoczyć do agencji .
      • Gość: jas Re: Rozwód jest tańszy . W sądzie wpis od rozwodu IP: 194.165.48.* 09.08.06, 07:56
        A koszty sądowe, a alimenty..
        • Gość: mike Re: Rozwód jest tańszy . W sądzie wpis od rozwodu IP: *.21.radom.pilicka.pl 09.08.06, 09:21
          w katedrze co łaska nie mniej jednak jak 800 zł
        • Gość: realista Re: Rozwód jest tańszy . W sądzie wpis od rozwodu IP: *.internet.radom.pl 09.08.06, 09:44
          ale to sie zwraca :)
          • Gość: xyz Re: Rozwód jest tańszy . W sądzie wpis od rozwodu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.08.06, 18:40
            drogi Realisto ! zwraca się ale chyba księdzu jak za dużo, za nasze pieniądze
            wypije..... oczywiście wina mszalnego
    • Gość: mike Re: Sakrament małżeństwa IP: *.21.radom.pilicka.pl 09.08.06, 09:21
      w katedrze co łaska nie mniej jak 800 zł
      • Gość: gość Re: Sakrament małżeństwa IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.08.06, 15:53
        powiem wam że jest to wielkie złodziejstwo czarna mafia i nie na darmo ich tak
        nazywają ja sie z takim jednym pokłuciłem przed i dostał 100 zł i tak musiał
        udzielić łaski nie robił jak co łaska to co łaska!!!
      • Gość: Koryfeusz Re: Sakrament małżeństwa IP: *.220.udn.pl 11.08.06, 09:15
        Zapraszam na radomskie forum ślubne www.mojeforum.net/wedwoje/index.php
        ślub i wesele w Radomiu
    • Gość: ggg Re: Sakrament małżeństwa IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.08.06, 18:37
      prawie 12 lat temu za ślub płaciłem 2.500.000 zł.Ksiądz wtedy zapytał: "z
      dywanem czy bez".. więc mówię że z dywanem. On na to że trzeba dopłacić
      500.000zł. Ale do tej pory nie żałuję. Przynajmniej szliśmy po miękkim.....
    • Gość: żonkoś Re: Sakrament małżeństwa IP: *.internet.radom.pl 10.08.06, 23:11
      Ja w 1997 za zaświadczenie z parafii płaciłem chyba 70 zł i ksiądz wcale nie
      czekał na pytanie "ile?", tylko podał cenę i powiedział, ze według cennika.
      Ciekawe, czy podatek odprowadził?
    • Gość: sakrosong Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 13:17
      A ike wydaliście na wódę?
      • Gość: jas_fasollasido Re: Sakrament małżeństwa IP: 194.165.48.* 11.08.06, 13:42
        Teraz ludzie mniej piją, minimun 0,5 l na parę, max 1 litr. Gdy masz jeszcze
        wino białe i czerwone i jeszcze piwo to nawet "borowiczanka" czyli 07 na pare
        wystarczy.
    • Gość: Marek A ile kosztowało przyjęcie weselne? IP: 195.205.136.* 11.08.06, 15:30
      Warto, aby ci co pytają ile "wziął ksiądz za ślub" dodali pytanie, jaki udział w
      całej ceremonii ślubnej miał
      • Gość: Marek Re: A ile kosztowało przyjęcie weselne? IP: 195.205.136.* 11.08.06, 15:32
        datek dla księdza. Niech policzy garnitury , suknie ślubne, wesele lub podróż
        poślubną i wszystkie inne koszty. I dopiero wtedy należy oceniać czy ksiądz
        "wziął" dużo czy mało
        • Gość: jola Re: A ile kosztowało przyjęcie weselne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:12
          I tu się mylisz, bo dla księdza to tylko 1 godzinka pracy,
          to coś deczko dużo, lekarz albo nauczyciel tyle nie bierze
          za godz.swojej pracy
          • Gość: Marek Re: A ile kosztowało przyjęcie weselne? IP: 195.205.136.* 14.08.06, 15:04
            A ile czasu zająło handlowcom sprzedaż sukni, garnituru, obrączek itp.
            Kilkanaście minut. Serwis HP bierze za godzinę pracy kilka tysięcy zł. Możemy
            się tak licytować w nieskończoność. Jeśli ktoś chce rzetelnie poddać krytyce
            opłaty za ślub w kościele,niech porówna to z innymi wydatkami, np na wódę, czy
            inne bzdety. Przecież w ślubie najważniejsze jest błogosławieństwo, nie kiecki,
            żarcie czy samochody.
            • Gość: jola Re: A ile kosztowało przyjęcie weselne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 15:12
              >Jeśli ktoś chce rzetelnie poddać krytyce
              > opłaty za ślub w kościele,niech porówna to z innymi wydatkami, np na wódę,

sam sobie przeczysz: jak mogę błogosławieństwo porownywać z ceną wódy?
              uważasz, że coś duchowego można porównać z materialnym...

>Przecież w ślubie najważniejsze jest błogosławieństwo, nie kiecki,
              > żarcie czy samochody.

właśnie, właśnie ale jest to przy tym "usługa", więc nie widzę powodu
              dla którego opłata dla księdza miała wynosić pół pensji nauczyciela czy lekarza
    • Gość: lolek Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 22:47
      Babcia mi opowiadała,że na Podolu bylo takie powiedzenie:
      "kto ma księdza w rodzie, temu bieda nie dobodzie"

sądząc po ostatnich posunięciach marszałka, nadal jest aktualne
    • krzytur Re: Sakrament małżeństwa 14.08.06, 20:12
      350 + 50 dla koscielnego( za otworzenie kościoła, przeczytanie czegos tam,
      zapalenie świec)zdzierstwa, góra 20 zł mu się należy + organista 100 zł.N cóż i
      księża narzekają że mało mają. Jak wezmie tak w jednym dniu 3 pary ślub to już
      mają tysiąc. Ciekawe to tak dziennie zarabia. I to ma być słuzenie ludziom,
      ciekawe czy za darmo by udzielili ślubu:-/
      • Gość: blanka Re: Sakrament małżeństwa IP: *.21.radom.pilicka.pl 24.08.06, 14:14
        5 lat temu brałam ślub w kościele na Południu przy Gębarzewskiej i na moje
        pytanie ile będa kosztowćć opłaty proboszcz powiedział do mnie "opłaty moje
        dziecko to ty sobie zrobisz na poczcie" nie padlo od niego ani jedno słowo na
        temat pieniędzy (chyba że od organisty 100 zl.)Kazdy kto zna proboszcza z
        południa powie że tacy właśnie powinni być księża naprawdę wspaniały ciepły
        człowiek ksiądz z powołania. a za to nie mogę powiedzieć nic dobrego o tym
        pajacu z górki. bez komentaża zreszta i tak każdy z "górki "wie co i jak
        • stratoos Re: Sakrament małżeństwa 24.08.06, 19:53
          masz racje. Biore tam slub i jak dotad mam bardzo dobre zdanie o tym proboszczu.
          Za to gdy poszedlem do swojej parafii z karteczka o zapowiedziach usłyszalem, ze
          mnie to kosztuje 200-300 zl !!!!
    • Gość: user Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:39
      500

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka