Gość: Aga IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.08.06, 08:49 Ile płaciliście księdzu za udzielenie ślubu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lolek Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 09:14 nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Sakrament małżeństwa IP: 82.139.43.* 08.08.06, 09:40 w katdrze radomskiej 8 lat temu płaciłam 600 zł....ale chyba się ceny zmieniły na mniejsze ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fufu Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 11:08 co łaska, dają nie mniej niż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 09:56 nie, nie zmieniły się na mniejsze, ale nie każdy marzy o ceremonii w kościele katolickim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lole Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:39 600 , ale 10 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarna Mania Re: Sakrament małżeństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 11:11 700 zł - Jedlnia-Letnisko - 4 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedlnia Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:41 zgadza się , 700 stówek potwierdzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aad Re: Sakrament małżeństwa IP: 82.139.35.* 08.08.06, 13:38 i czy dostaliście rachunek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torwald Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:40 chciałem Vakturę VAT ale nie wiadomo było jaka stawka obowiązuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:42 ciekawe czy są odpisy od podatku jak się ma Fakturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:43 w Picie nie ma takiej rubryki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:44 Może Pis coś wymyśli , jakies odpisy od podatku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas_fasollasido Re: Sakrament małżeństwa IP: 194.165.48.* 08.08.06, 14:25 Wg prawa kanonicznego ksiądz nie udziela nikomu żadnego ślubu, tylko udzielają go sobie na wzajem sami małżonkowie, ślubując sobie wierność, miłość i uczciwość małżeńską, ksiądz jest tylko świadkiem a jeśli udziela to tylko błogosławieństwa. Wg przyjętego zwyczaju który sięga swymi korzeniami czasów odrodzenia za tego typu "usługę" zwyczajowo przekazuje się darowiznę na ręce kapłana który jest mistrzem ceremoni zaślubin jak i też (od niedawna) odprawia msze za nowożeńców. Potocznie przyjmuje się iż im większa będzie "łaska" tym obficiej będzie w małżeństwie, ale zawsze można poprosić kapłana o nieodpłatne udzielenie i nie powinien odmówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sakrament małżeństwa IP: *.11.radom.pilicka.pl 08.08.06, 15:41 jasiu gdzie Ty żyjesz. U mnie w Radomiu to za ślub się płaci i za tzw. "półślubek" u narzeczonego w parafii też. Ja płaciłam za ślub 400zł a mąż za zaświadczenie 100 zł i ksiądz nie chciał na Michałowie słyszeć o mniejszej kwocie /przy ul. Piastowskiej/.Twierdził, że to i tak niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas_fasollasido Re: Sakrament małżeństwa IP: *.ats.pl / *.ats.pl 08.08.06, 15:45 Powinnaś zgłosić to biskupowi albo do kurii. Szkoda że "doczepiłaś" się tylko do ostaniego zdania choć wcześniej pisałem o ważniejszych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sakrament małżeństwa IP: *.11.radom.pilicka.pl 08.08.06, 15:48 bo ... to co piękne zostaje wypaczone przez pieniądze, które rządzą światem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elemelek Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 20:03 > tzw. "półślubek" u narzeczonego w parafii a co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sakrament małżeństwa IP: *.11.radom.pilicka.pl 08.08.06, 21:26 to zapłata za zaświadczenie, że należysz do parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arto Re: Sakrament małżeństwa IP: *.radom.pl 09.08.06, 08:30 Nie wiem kiedy usłyszałaś od proboszcza parafi św.Łukasza, że 100 zł za zaświadczenie "to i tak niewiele". Pięć lat temu otzrymał ode mnie za zapowiedzi i zaświadczenie 50 zł i podziękował. A w ogóle to nigdy nie pytam księdza ile i dlaczego tak drogo. Po prostu jest to moja dobrowolna "ofiara na kościół". Wracając do tematu, za ślub pięć lat temu w kościele MBM przy Miłej ofiarowaliśmy bez zapytania "ile" 300 zł. Do tego jeszcze wg obowiązującego już cennika 50 zł organistce (naprawdę było warto) i 50 zł na kwiaty. W sumie było super:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sakrament małżeństwa IP: *.11.radom.pilicka.pl 09.08.06, 15:24 Odpowiedz taką otrzymałam dwa lata temu i cena o kwocie za zaświadczenie była bardzo stanowcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Sakrament małżeństwa IP: *.11.radom.pilicka.pl 09.08.06, 15:25 zapomniałam dodać że od proboszcza tej parafii i słuch mam dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arto Re: Sakrament małżeństwa IP: *.radom.pl 10.08.06, 07:27 W takim razie albo poskutkował brak pytania "ile" albo proboszcz w Twoim przypadku uwzględnił poziom inflacji:) lub, co jest najbardziej prawdopodobne, potrzebna jest mu kasa na budowę kościoła. I tak już zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Recki Rozwód jest tańszy . W sądzie wpis od rozwodu.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 15:53 ....kosztuje 600 zł . Nie trzeba też ślubu wyprawiać . Można ewentualnie po rozwodzie zaprosić kolegów na wódke i skoczyć do agencji . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Re: Rozwód jest tańszy . W sądzie wpis od rozwodu IP: 194.165.48.* 09.08.06, 07:56 A koszty sądowe, a alimenty.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Rozwód jest tańszy . W sądzie wpis od rozwodu IP: *.21.radom.pilicka.pl 09.08.06, 09:21 w katedrze co łaska nie mniej jednak jak 800 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Rozwód jest tańszy . W sądzie wpis od rozwodu IP: *.internet.radom.pl 09.08.06, 09:44 ale to sie zwraca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Rozwód jest tańszy . W sądzie wpis od rozwodu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.08.06, 18:40 drogi Realisto ! zwraca się ale chyba księdzu jak za dużo, za nasze pieniądze wypije..... oczywiście wina mszalnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Sakrament małżeństwa IP: *.21.radom.pilicka.pl 09.08.06, 09:21 w katedrze co łaska nie mniej jak 800 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sakrament małżeństwa IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 09.08.06, 15:53 powiem wam że jest to wielkie złodziejstwo czarna mafia i nie na darmo ich tak nazywają ja sie z takim jednym pokłuciłem przed i dostał 100 zł i tak musiał udzielić łaski nie robił jak co łaska to co łaska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koryfeusz Re: Sakrament małżeństwa IP: *.220.udn.pl 11.08.06, 09:15 Zapraszam na radomskie forum ślubne www.mojeforum.net/wedwoje/index.php ślub i wesele w Radomiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Sakrament małżeństwa IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.08.06, 18:37 prawie 12 lat temu za ślub płaciłem 2.500.000 zł.Ksiądz wtedy zapytał: "z dywanem czy bez".. więc mówię że z dywanem. On na to że trzeba dopłacić 500.000zł. Ale do tej pory nie żałuję. Przynajmniej szliśmy po miękkim..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żonkoś Re: Sakrament małżeństwa IP: *.internet.radom.pl 10.08.06, 23:11 Ja w 1997 za zaświadczenie z parafii płaciłem chyba 70 zł i ksiądz wcale nie czekał na pytanie "ile?", tylko podał cenę i powiedział, ze według cennika. Ciekawe, czy podatek odprowadził? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sakrosong Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 13:17 A ike wydaliście na wódę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas_fasollasido Re: Sakrament małżeństwa IP: 194.165.48.* 11.08.06, 13:42 Teraz ludzie mniej piją, minimun 0,5 l na parę, max 1 litr. Gdy masz jeszcze wino białe i czerwone i jeszcze piwo to nawet "borowiczanka" czyli 07 na pare wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek A ile kosztowało przyjęcie weselne? IP: 195.205.136.* 11.08.06, 15:30 Warto, aby ci co pytają ile "wziął ksiądz za ślub" dodali pytanie, jaki udział w całej ceremonii ślubnej miał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: A ile kosztowało przyjęcie weselne? IP: 195.205.136.* 11.08.06, 15:32 datek dla księdza. Niech policzy garnitury , suknie ślubne, wesele lub podróż poślubną i wszystkie inne koszty. I dopiero wtedy należy oceniać czy ksiądz "wziął" dużo czy mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: A ile kosztowało przyjęcie weselne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:12 I tu się mylisz, bo dla księdza to tylko 1 godzinka pracy, to coś deczko dużo, lekarz albo nauczyciel tyle nie bierze za godz.swojej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: A ile kosztowało przyjęcie weselne? IP: 195.205.136.* 14.08.06, 15:04 A ile czasu zająło handlowcom sprzedaż sukni, garnituru, obrączek itp. Kilkanaście minut. Serwis HP bierze za godzinę pracy kilka tysięcy zł. Możemy się tak licytować w nieskończoność. Jeśli ktoś chce rzetelnie poddać krytyce opłaty za ślub w kościele,niech porówna to z innymi wydatkami, np na wódę, czy inne bzdety. Przecież w ślubie najważniejsze jest błogosławieństwo, nie kiecki, żarcie czy samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: A ile kosztowało przyjęcie weselne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 15:12 >Jeśli ktoś chce rzetelnie poddać krytyce > opłaty za ślub w kościele,niech porówna to z innymi wydatkami, np na wódę, sam sobie przeczysz: jak mogę błogosławieństwo porownywać z ceną wódy? uważasz, że coś duchowego można porównać z materialnym... >Przecież w ślubie najważniejsze jest błogosławieństwo, nie kiecki, > żarcie czy samochody. właśnie, właśnie ale jest to przy tym "usługa", więc nie widzę powodu dla którego opłata dla księdza miała wynosić pół pensji nauczyciela czy lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 22:47 Babcia mi opowiadała,że na Podolu bylo takie powiedzenie: "kto ma księdza w rodzie, temu bieda nie dobodzie" sądząc po ostatnich posunięciach marszałka, nadal jest aktualne Odpowiedz Link Zgłoś
krzytur Re: Sakrament małżeństwa 14.08.06, 20:12 350 + 50 dla koscielnego( za otworzenie kościoła, przeczytanie czegos tam, zapalenie świec)zdzierstwa, góra 20 zł mu się należy + organista 100 zł.N cóż i księża narzekają że mało mają. Jak wezmie tak w jednym dniu 3 pary ślub to już mają tysiąc. Ciekawe to tak dziennie zarabia. I to ma być słuzenie ludziom, ciekawe czy za darmo by udzielili ślubu:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanka Re: Sakrament małżeństwa IP: *.21.radom.pilicka.pl 24.08.06, 14:14 5 lat temu brałam ślub w kościele na Południu przy Gębarzewskiej i na moje pytanie ile będa kosztowćć opłaty proboszcz powiedział do mnie "opłaty moje dziecko to ty sobie zrobisz na poczcie" nie padlo od niego ani jedno słowo na temat pieniędzy (chyba że od organisty 100 zl.)Kazdy kto zna proboszcza z południa powie że tacy właśnie powinni być księża naprawdę wspaniały ciepły człowiek ksiądz z powołania. a za to nie mogę powiedzieć nic dobrego o tym pajacu z górki. bez komentaża zreszta i tak każdy z "górki "wie co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
stratoos Re: Sakrament małżeństwa 24.08.06, 19:53 masz racje. Biore tam slub i jak dotad mam bardzo dobre zdanie o tym proboszczu. Za to gdy poszedlem do swojej parafii z karteczka o zapowiedziach usłyszalem, ze mnie to kosztuje 200-300 zl !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: Sakrament małżeństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 16:39 500 Odpowiedz Link Zgłoś