Dodaj do ulubionych

Atak na Jacka Kuronia!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 09:59
Dziennik dziś zaatakował Jacka Kuronia legendarnego polskiego opozycjonistę ,
człowieka która bardzo wiele zrobił dla Radomia!Członka KOR-u działacza
opzoycji demokratycznej.To haniebny atak wpisujacy się w retoryke anty
opozycyjną pewnych grup które za komuny siedziały cicho a teraz plują na
wszystkie autorytety.Ręce opadają , najpierw był atak an Herberta a teraz na
Kuronia.Rozumiem moźna sie róźnić w poglądach ale trzeba mieć pewne
wartosci , nie ładnie zachowuja się pewne środowiska.Co sądzicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Historyk Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.tkdami.net 29.08.06, 10:19
      KR! przeważnie zgadzałem się z Tobą w wielu kwestiach ale teraz mówię stanowcze
      NIE! Zawsze powtarzałem; za załugi to są Krzyże Kawalerskie i pamięć ludzka.
      Nie może to jednak być usprawiedliwieniem innych poczynań. Szkoda, że Michnik
      (nie wiedzieć czemu akurat on) jako jeden z czwórki miał dostęp po 1989 roku do
      najbardziej strzeżonych akt bezpieki. Kolejny członek tej czwórki okazał się
      później tajnym wspólpracownikiem bezpieki. Ile z tych akt wyciekło i kogo
      dotyczyło już nigdy się nie dowiemy. Fakt jest faktem: nigdy nie doszłoby do
      Okragłego Stołu gdyby nie spotkał się swój ze swoim. Wałęsa z cała tą otoczką
      "Polaków" typu Mazowiecki, Michnik, Kuroń, Frasyniuk, Geremek. Czy to jest
      przypadek, że ci wyliczeni są innego pochodzenia i tworzyli UW, a później
      demokratów, którzy teraz jako pierwsi chcą tworzyć koalicję z postkomuną?
      Historia kołem się toczy!!!
      • Gość: Paweł Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 10:48
        Zgadzam się w 100% z wypowiedzią historyka. Lata spędzone przez Kuronia w
        więzieniach w okresie stanu wojennego i wogołe w latach 80-tych to nie jest dla
        niego okres ciężki tak samo jak wałęsy czy Michnika, oni mieli tam raj wódka
        szynka itp. Warto przeczytac wywiad z Piotrem Jaroszewiczem "Przerywam
        milczenie". Piotr Jaroszewicz premier za czasów Gierka miał gorsze warunki
        odsiadki w stanie wojennym niż tzw obalacze komunizmu w Polsce. Na 100% się
        dogadali z komunistami po 1989 roku.
        www.polonica.net/Okraglystol.htm
        • Gość: KR! Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 13:40
          Nie rozumiem waszych ataków ja teź często nie zgadzałem sie ani z Michnikiem
          ani z Kuroniem.Moim zdaniem ich głownym grzechem było to źe nie zrobili
          LUSTRACJI I DEKOMUNIZACJI w 1989r.A ten atak odnośnie ich pochodzenia jest
          żałosny.Adam Michnik w 1995r. w swojej Gazecie Wyborczej napisał , że jest
          Polakiem zydowskiego pochodzenai i co w tym dziwnego?Nigdy nie byłem antysemitą
          i się brzydzę atakami w tym stylu.Jestem Polakiem i szanuję inne ancje w moim
          kraju to normalne.Kuroń zrobił duźo dobrego dla Radomia dla Polski nie docenai
          się tego , moze po wyborach nowa władza da mu ulicę w Radomiu tak jak naleźy
          się w Radomiu ulica KOR-u czy Jana Józefa Lipskiego!
          A co do Adama Michnika Wielka Postać , wielki demokrata ,polityk z
          klasą.Powiedział kiedyś zdanie , które bardzo mi imponuje i które wciealam w
          swoim zyciu : ,, Jak Ci sie jakiś polityk nie podoba , to go wuwal ze
          stanowiska , obal ustrój".Ja wiem jedno trzeba wiedzieć czego się chce w źyciu
          i zawsze mieć klase i być uczciwym do bólu , patologicznie uczciwym!
          • Gość: domownik Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 13:56
            polecam KR! lekture:

wiadomosci.onet.pl/1377619,11,1,0,120,686,item.html
            coraz bardziej utwierdzasz mnie w przekonaniu, że jednak wiedzą co robią na
            górze przy pomocy wszechobecnych mediów ......

pozdrawiam
            • Gość: aaaaaa Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.tkdami.net 29.08.06, 23:49
              bez czytania tekstu linka który podałeś w ciemno ci-po-wiem że media są
              ostatnią rzeczą które powinny kształtować świadomość obywateli III czy IV RP,
              już sam nie wiem w której żyję.
              P.S: Obejrzyj sobie odcinek "Alternatywy 4", ten w którym obywatel Winnicki
              mówi, że cyt. " 80% ludzi nie rozumie Dziennika..."...te słowa nadal
              obowiązują, tylko ustrój się zmienił.
          • Gość: Sim Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: 82.139.32.* 29.08.06, 14:17
            > A co do Adama Michnika Wielka Postać , wielki demokrata ,polityk z
            > klasą.

Żałosna postać tak jak i jego koledzy, wielcy ludzie honoru - Kiszczak,
            Jaruzelski.
            • Gość: KR! Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 15:23
              Pisałem o Michniku nie o Kiszczaku czy Jaruzelskim czytaj dobrze.Kaźdy sam
              sobie wybiera przyjaciół i znajomych nic nam do tego.mnie teź sie nie podobaja
              wszyscy przyjaciele Adam Michnika ale cenię i szanuję go nie musiał w Radomiu
              robić odziału Gazety Wyborczej a zrobił , zawsze był okay wobec Radomia:-).
              To nie jest żałosna postac może kiedyś będzie ulica jego imienia w Radomiu ja
              na pewno bym za tym zagłosował i to lansował!
              • Gość: Sim Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: 82.139.32.* 29.08.06, 15:55
                > Pisałem o Michniku nie o Kiszczaku czy Jaruzelskim czytaj dobrze.

A ja czytam dobrze i piszę o Michniku, który nazywa Kiszczaka i Jaruzelskiego
                mianem ludzi honoru.

> Kaźdy sam sobie wybiera przyjaciół i znajomych nic nam do tego.

Każdy sobie wybiera przyjaciół i każdy może dokonywać oceny tych wyborów.

> To nie jest żałosna postac może kiedyś będzie ulica jego imienia w Radomiu ja
                > na pewno bym za tym zagłosował i to lansował!

Mam nadzieję, że takiej ulicy nigdy w Radomiu i nigdzie indziej nie będzie.
      • Gość: aaaa Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.tkdami.net 29.08.06, 23:39
        historia kołem się toczy...ameryki nie odkryłeś!!!dość już takich frazesów,
        dostosuj sie albo wrzuć na luuuuz....Jacek Kuroń był b.d.b człowiekiem i nic
        tego nie zmieni, bez względu na jego zasługi, wady, zalety, bądź inne
        okoliczności lub cechy , o których zapewne będziemy się na dniach dowiadywać z
        mediów.
        Z szacunku dla jego pamięci(którą de facto marnuje i szarga sie dziś), dla
        mojego pokolenia, jest i będzie IKONĄ, bez względu na twoja HISTORYCZNĄ(czy też
        histeryczną)wiedzę.
        Pozdro
    • Gość: olo Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.08.06, 16:16
      wadać,że Michnikowi i jego komisji śledczej nie udało się zniszczyć wszystkich
      teczek np:t.w w randze min.spraw zagranicznych ale ubolewać nad postaciami
      wybranymi przez Kiszczaka którzy w Magdalence sprzedawali Polskę i układali się
      z komunistami to już przesada !!! Kuroń tylko rozmawiał i "ich" przekonywał
      wytłumaczcie to rodzicom ks.Popiełuszki !!!
      • Gość: nomi kuroń sprzedawczyk IP: *.228.udn.pl 29.08.06, 20:10
        jestem człowiekiem z tamtych czasów niewiele już osób pamięta że kuronia
        pierwotną funkcją była robota na rzecz komunistów i ruskich jest on więc
        niesłusznie uważany za bochatera bo był jedynie zdrajca
        • Gość: xymox Re: kuroń sprzedawczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:29
          Iloraz Twojej inteligencji zbliżony jest chyba do liczby przeżytych lat.
          Gó..arstwo, chamstwo, IV Rezczpospolita genetycznych patriotów... Rzygać się
          chce!
          • Gość: KR! Re: KUROŃ Bohater! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:34
            KUROŃ to bohater autorytet Wielki Polak a Ci co na niego plują gdzie byli za
            komuny?Chowali się w piwnicach jak SB po nich przychodziła?Jacek Kuroń mam
            nadzieję będzie miał kiedyś swoją ulicę w Radomiu!Brońmy Jacka Kuronia
            Radomianie on tyle dobrego zrobił dla nas radomian.Kuroń to człowiek idei
            dialogu 9 lat w pierdlu przesiedział walcząc o wolną Polskę.Popełniał błędy jak
            kaźdy np.był do 1964r. w PZPR wstydził się tego ale potem zawsze pokazywał
            klasę.A po 1989r. był Wielkim Człowiekiem upominał się o zwykłego człowieka
            niektórych juź widze to boli!
            • Gość: Konsument drobiu Re: KUROŃ Bohater! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:44
              Bodaj po raz pierwszy sie z Toba zgodze, co w sumie mnie cieszy, zapytaj tych z
              PiS co robili i gdzie przebywali Kaczynscy podczas stanu wojennego (a
              najchetniej Wassermana i Krzyze), to byli zwykli tchorze i dla SB nic nie
              znaczali, nie byli grozni dla komunistycznego systemu, nie byli to zadni
              znaczacy dla owczesnej wladzy opozycjonisci. Teraz kazdy z nich podnosi dumnie
              glowe, tylko czy kiedykowleik nadstawili swoj tylek ? Podobnie ma sie sytuacja z
              zwiekszona liczba wszelkiej masci kombatantow wojennych, ktorych liczba na dzien
              dzisiejszy okazje sie duzo wieksza niz liczba rzeczywistcyh AK-owcow, itp. Ale
              teraz opozycjonista jak i kombatantem moze zostac chlopek, ktory np. ukradl
              pijanemu Niemcowi rower, i z duma mowi ze dziala "ku chwale Ojczyzny"
          • Gość: Konsument drobiu Re: kuroń sprzedawczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:36
            nadeszly takie czasy, ze teraz kazdego (vide. Bartoszewski) mozna obrzucic
            gownem, oglosic zdrajca, kto nie zgadza sie z indoktrynacja i pogladami PiS.
            Niczym w PRL "przewodnia partia" dyktuje ciemnemu ludowi jak ma i co myslec.
            Boze za co nas tak pokaralas ta IV Rzesza ?
            • Gość: mag Re: kuroń bohater i racjionalista IP: 82.139.60.* 29.08.06, 20:43
              To wielki bohater... Musi mieć w Radomiu i nie tylko ulicę!
              Tylko za co mu postawiona na grobie krzyż! Był niewierzący, narodowości
              żydowskiej dlaczego go poddano uruwniałowce! Pośmiertny teror cielesny i duchowy?
              • Gość: Konsument drobiu Re: kuroń bohater i racjionalista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:48
                Kuron byl Zydem, to wystarczy by ulicy nie dostal, w tym naszym kraju szerzy sie
                antysemityzm, choc wedle danych 95% spoleczenstwa czci Maryje i Chrystusa z
                pokolenia Dawidowego.
                wiadomosci.onet.pl/1,15,11,22600607,63142178,2436198,0,forum.html
            • Gość: mag Re: Kuroń bohater IP: 82.139.60.* 29.08.06, 20:45
              Przepraszam za małe litery w poprzednim poście.
            • Gość: Sim Re: kuroń sprzedawczyk IP: 82.139.32.* 29.08.06, 20:46
              Miejmy nadzieję, że nadejdą czasy, kiedy wszystkie gó..ane autorytety spłyną
              raz na zawsze.

Tak na marginesie to straszne czasy nadeszły. Nie można nie zgadzać się z
              lewicową propagandą, bo się zostanie okrzyknięty faszystą, oszołomą lub co
              gorsza moherem.
              • Gość: Sim Re: kuroń sprzedawczyk IP: 82.139.32.* 29.08.06, 20:49
                W poprzednim poście powinno być "oszołomem".
                • Gość: Konsument drobiu Re: kuroń sprzedawczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:50
                  a kto dla Ciebie jest autorytetem ? Irasiad ?
                  • Gość: Sim Re: kuroń sprzedawczyk IP: 82.139.32.* 29.08.06, 21:08
                    > a kto dla Ciebie jest autorytetem ? Irasiad ?

Co najwyżej w kwetiach kynologiczych.

Nie potrzebuję autorytetów od wszystkiego (często poprzedznych słowem -
                    "moralny"). Nikt nie musi mi mówić, jak mam myśleć i co mam mówić. Co nie
                    oznacza, że nie szanuję i nie cenię ludzi mądrych.
                    • Gość: KR! Re: Kuroń Bohater! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:36
                      To że Kuroń był Żydem o niczym nie świadczy , ludzi się nieocenia przez
                      narodowość.Geremek to syn rabina i co z tego?Ludzie tacy jak Kuroń pokazywali
                      klasę i niektórych to dziś boli!Konstanty Indefons Gałczyński mawiał ,, że
                      kiedy wieje wiatr historii bohaterom wyrastają skrzydła a tępaką plączą się
                      nogi"!
                      Brońmy Kuronia on tyle dla Radomia zrobił , i on swoją ulicę MUSI mieć w
                      RAdomiu obecna władza tego nie rozumie nie zna historii miasta bo niby skąd
                      ludzie nie z Radomia mają znac historię Radomia!Tego nie uczą w UM w Radomiu?
                      • Gość: yugo Re: Kuroń Bohater! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 21:54
                        Całkowicie sie zgadzam w tej kwstii z KR. Niestety budzą się upiory, do rangi
                        cnoty podnoszą poglady których należy się wstydzić,(antysemitytyzm nienawiść
                        itp) Nie biezrzecie pod uwagę faktu że Jacek Kuroń to jedenz architektów
                        pokojowego przejścia z systemu totalitarnego do demokracji? Lepsza byłaby wojna
                        domowa ? Nowe ofiary? Wstydżcie się tego rewanżyzmu , zaslepienia a jeśli nie
                        uważacie tego za wstydliwe, to przynajmniej bójcie się Boga.
                        • nonna2 Re:Yugo 29.08.06, 22:00
                          domowa ? Nowe ofiary? Wstydżcie się tego rewanżyzmu , zaslepienia a jeśli nie
                          > uważacie tego za wstydliwe, to przynajmniej bójcie się Boga."

Ich Bóg nie ma nic przeciw zabijaniu. Hitlerowcy mieli jego wezwaniew na mundurach!
                        • Gość: Konsument drobiu Re: Kuroń Bohater! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 22:04
                          PiS, Ci pseudokatolicy niczym Krzyzowcy z słowem "Maryja" na ustach i z "mieczem
                          w ręku", mając miłość w sercu do bliźniego, a w szczegolnosci wobec wroga,
                          tworzą tzw. odnowę moralną, tylko ta odnowa moralna to zwykly populizm, brak
                          poszaowani praw itoleracji, nie zapominajac o jakze twarzy "Prawej i
                          Sprawiedliwej" Andrzej Leppera, budowniczego tzw. mlekiem i miodem plynacej IV RP.
                          Moze pies przewodnik Irasiad wsrod tej umyslowej ciemnoty panujacej w PiS wskaze
                          wlasciwa droge.
                          Wszystkim wyborcow PiS gratuluje umyslowej kastracji.
                          • Gość: Sim Re: Kuroń Bohater! IP: 82.139.32.* 29.08.06, 22:43
                            PO, SLD i inni, ci pseudointeligenci niczym Czekiści z słowem "postęp" na
                            ustach i z czerwonym sztandarem w ręku, mając dobro bliźniego w sercach, a w
                            szczególności tolerancję, walczą o tzw. demokrację. Tylko ta demokracja to
                            zwykły pusty frazes za którym kryje się utrzymanie układów. To Michniki,
                            Kwaśniewśniewscy, Geremki budowniczowie okrągłostołowi stworzyli wspaniałą III
                            RP, z której teraz wszyscy młodzi ludzie uciekają.

Wszystkim lewicowym wyborcom gratuluję niepamięci.
                            • Gość: KR! Re: Kuroń Bohater! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:14
                              Kto ucieka to ucieka , a jak uciekają to będą wracac z kasą i to duźą.2 miliony
                              Polaków o wyjechało wróci z duźą kasą i założa firmy w kraju!Brońmy Kuronia to
                              Wielki Polak!
                            • Gość: Konsument drobiu Re: Kuroń Bohater! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:24
                              "Układ", "Kartofel" (..)to beda najpopularniejsze słowa z tzw. IV Rzeszy, gdy
                              siegnie ona dna, na ktore sie wskutek wewnetrznej kompromitacji, a takze na
                              arenie miedzynarodowej sie ona stacza.
                              Znasz jeszcze moze jakies uklady ? Wymien je moze za jednym razem , dolaczajac
                              wiedze z biologii czy chemii, bo tego ciaglego belkotu, tej nieustannej
                              spiskowej teorii dziejow, tych ciaglych bezpodstawnych oskarzen (vide wypowiedz
                              jednego z Twych mentorow Macierewicza) nie da sie juz sluchac.
                              Niemieckie agencje turystyczne swego czasu promowaly wycieczki do Polski haslem
                              "jedz do Polski Twoj samochod juz tam jest", zapewne wkrotce ktos wpadnie na
                              pomysl by zareklamowac nasz kraj jako wycieczke pt. "poznaj Ciemnogrod i
                              skansen Europy".
                              To wszystko przez wyksztalcone "elyty" z wodzowskiej partii, ktorych "malosc" w
                              kazdej postaci, "dulszcyzm" przekonanie o mesjanizmie narodu wplywa na taki
                              wizerunek Polski i Polakow.
                              • Gość: Sim Re: Kuroń Bohater! IP: 82.139.32.* 29.08.06, 23:33
                                Widzę, że nie rozumiesz przesłania z mojego posta. Dałem przykład, że bzdety w
                                Twoim stylu można pisać także z drugiej strony sceny politycznej. To co
                                wypisujesz to pusty bełkot. Ot to.
                                • Gość: Konsument drobiu Re: Kuroń Bohater! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:44
                                  doskonale rozmiem niby te Twe kontrargumenty, tylko ze sa one w stylu radia
                                  Erewan "A u Was, za to bija Murzynow"
                                  • Gość: Sim Re: Kuroń Bohater! IP: 82.139.32.* 30.08.06, 00:43
                                    > doskonale rozmiem niby te Twe kontrargumenty

Oj chyba nie,

<tylko ze sa one w stylu radia Erewan "A u Was, za to bija Murzynow"

bo nadal widzę pusty bełkot.
                                    • Gość: Konsument drobiu Re: Kuroń Bohater! IP: 80.50.201.* 30.08.06, 11:56
                                      Po Twoich wypowiedziach az trudno mi uwierzyc, ze kiedys pokonales tysiace
                                      innych plemników
                                      • Gość: Sim Re: Kuroń Bohater! IP: 82.139.32.* 30.08.06, 12:22
                                        Hi Hi, cóż za cięta riposta. No przyznaję, zostałem zrównany z ziemią.

Tak musiałem stoczyć walkę z wyśmienitą konkurencją. Jak widać, w Twoim
                                        przypadku konkurecja musiała być prawie zerowa... co widać po poziomie Twoich
                                        wypowiedzi.

PS. Na tym kończę, na pyskówki nie mam ochoty. Pa, pa...
                            • Gość: Konsument drobiu Re: Kuroń Bohater! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:33
                              > Kwaśniewśniewscy, Geremki budowniczowie okrągłostołowi stworzyli wspaniałą III
                              > RP, z której teraz wszyscy młodzi ludzie uciekają.
                              Ow tak krytykowana III RP, Okragly Stol tworzyly tez oslawione "Kartofle", tylko
                              zapytaj tych pseudoopozycjonistow co robili np. w okresie stanu wojennego,
                              zapytaj ich o wklad w walke z PRL, jeden trzymal sie spodnicy matki i uganial za
                              kotem, drugi zas pisal prace doktorska powolujac sie na dziela Lenina. Tacy z
                              nich odwazni obywatele. Byli tacy "maluczccy" i nieudolni, ze dla SB nawet nic
                              nie znaczyli
                              • nonna2 Re: Kuroń Bohater! 30.08.06, 08:53
                                Popieram "konsumenta drobiu" w całej rozciąglości, to nie jest na pewno bełkot!
    • Gość: Radomianin Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:13
      Jacku! Ty im pewnie wybaczasz. Ale ja Cię za nich przepraszam. I dziękuję Ci za
      wszystko!
      Radomianin
      • Gość: KR! Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:22
        Nigdy nie widziałem Jacka Kuronia na żywo , nie rozmawiałem z nim czytałem
        recenzje jego ksiąźek , mój tata wraz z dziadkiem parę razy byli z nim na
        spotkaniu , zawsze go chwalili i mieli o nim dobre zdanie.Przyjeźdzał do
        Radomia po czerwcu 1976r. pomagał robotnikom był człowiekiem z klasą a teraz
        tak plują na niego!Mogę zapewnić , źe zrobię wszystko co w mojej mocy aby taka
        postać jak Jacek Kuroń miała kiedyś swoją ulicę w Radomiu!
    • Gość: aaaa Re: Atak na Jacka Kuronia! IP: *.tkdami.net 29.08.06, 23:41
      szkoda gadać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka