Dodaj do ulubionych

Garść kolejowych informacji

05.09.06, 22:54
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3598009.html
Za niewiele ponad rok na torach Mazowsza pojawią się nowe piętrowe pociągi.
Na ich zakup władze województwa zaciągnęły 200 mln zł kredytu.
Wczoraj marszałek Adam Struzik i wiceprezes Europejskiego Banku
Inwestycyjnego Ivan Pilip podpisali umowę kredytową na zakup 11 nowoczesnych
pociągów typu push-pull dla Kolei Mazowieckich. Każdy ze składów posiada 200
miejsc siedzących, czyli prawie dwukrotnie więcej niż tradycyjne pociągi. -
Dzięki temu zakupowi koszty eksploatacji taboru obniżą się w ciągu roku nawet
o 1,5 mln euro - zapewnił marszałek Struzik.

Pociągi obsługiwać będą najbardziej obciążone połączenia z Warszawy do
Grodziska Maz. i Sochaczewa oraz w obrębie aglomeracji stołecznej. Jako
przyśpieszone pojedyncze składy kursować będą także na trasach łączących
Warszawę z Ciechanowem, Siedlcami, Radomiem, Łodzią, Białymstokiem i
Lublinem. Nowe pociągi pojawią się na torach na przełomie 2007-08 roku.

------------------------------
Informacja Kolei Mazowieckich:

Spółka „Koleje Mazowieckie – KM” od dnia 1 września br wprowadziła istotne
zmiany przy przejazdach na podstawie biletu jednorazowego na odległość do 100 km.
Podróżny posiadający ww bilet od i do stacji położonych na terenie działania
Spółki „Koleje Mazowieckie – KM’ może dokonać przerwy w podróży.
Uległy zmianie strefy czasowe obowiązujące przy wyjeździe ze stacji
(przystanku) na podstawie ww biletu
Wyjazd na podstawie biletu ważnego na przejazd w jedną stronę oraz wyjazd w
kierunku „tam” na podstawie biletu ważnego na przejazd „tam i z powrotem” na
odległość do 100 km, powinien nastąpić tylko w strefie czasowej oznaczonej na
bilecie, tj.:

- od godz. 0.01 do godz. 6.00,
- od godz. 6.01 do godz. 9.00,
- od godz. 9.01 do godz. 12.00,
- od godz. 12.01 do godz. 15.00,
- od godz. 15.01 do godz. 18.00,
- od godz. 18.01 do godz. 24.00.
Dotyczy to także biletów wycieczkowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: wiem Re: Garść kolejowych informacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 23:22
      "push-up" to wiem jak wyglada a "push-pull"?
      • pitagor Re: Garść kolejowych informacji 05.09.06, 23:41
        Pociąg typu push-pull składa się z lokomotywy na jednym końcu składu, wagonów
        oraz wagonu sterowniczego na przeciwnym który umożliwia szybką zmianę kierunku
        jazdy pociągu. Tego typu składy robi np. Bombardier:
        www.rynek-kolejowy.pl/foto/031017/0310-16.jpg
        kolej.lodz.pl/show.php?id=732&dzial=berlin&st=0&il=10
        • Gość: wiem Re: Garść kolejowych informacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 23:51
          hmmm....piekny jest ten berlinski...

dziekuje za wyczerpujaca info :)
      • pitagor Re: Garść kolejowych informacji 05.09.06, 23:46
        Jeśli nadal interesuje Cię ten temat to tu masz wyczerpującą odpowiedz:
        www.answers.com/topic/push-pull-train
    • waszkawaszka Re: Garść kolejowych informacji 06.09.06, 00:23
      Nawiązując do Kolei Mazowieckich to nasówa mi się następujące pytanie: Dlaczego
      pasażer musi tracić na tym że pkp dzieli się na KM , Przewozy Regionalne i
      IC ?? Nie można kupić jednolitego biletu np. z Radomia do Warszawy na osobówke
      a potem przesiąść się w Warszawie na pośpiech np. do Bydgoszczy, bilet w Wawie
      bedzie trzeba kupować osobno na Przewozy Regionalne, a jak wiemy im dalej się
      jedzie tym cena biletu proporcjonalnie tanieje, a tu w Warszawie kasa policzy
      bilet do Bydgoszczy jak byśmy dopiero zaczynali podróż z zerowego kilometra a
      pasażer będzie już na setnym... Niech PKP dzieli się jak chce ale żeby
      pasażerowie na tym nie tracili :( ( zawsze pozostaje opcja jechania prosto z
      radomia Przewozami Regionalnymi w pociągu pośpiesznym do Wawy )
    • bialobrzegi1 Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 00:55
      Koleje.Mazowieckie.com.pl Honorowanie biletów ważnych na przejazd
      pociągami osobowymi w pociągach Spółek: Koleje Mazowieckie Spółka z o.o. i PKP
      Przewozy Regionalne Spółka z o.o.

1. W pociągach Spółki Koleje Mazowieckie Spółka z o.o. honorowane są następujące
      bilety wydane na przejazd pociągami Spółki PKP Przewozy Regionalne Spółka z o.o.:

a) Jednorazowe Bilety ważne na przejazdy pociągami osobowymi,
      b) Jednorazowe Bilety ważne na przejazdy pociągami pośpiesznymi
      c) Abonamentowe Bilety
      d) Okresowe Bilety ważne na przejazdy pociągami osobowymi i pośpiesznymi
      e) Sieciowe i Turystyczne Bilety ważne w pociągach osobowych i pośpiesznych
      Spółki PKP Przewozy Regionalne Spółka z o.o.
      f) Jednorazowe Bilety ważne na przejazd pociągami Spółki PKP Intercity Spółka z
      o.o. na odcinku przejazdu pomiędzy stacjami Warszawa Wschodnia - Warszawa
      Zachodnia - Warszawa Wschodnia - o ile dotyczy to końcowego odcinka przejazdu
      g) Służbowe Bilety OSZD
      h) Bilety FIP
      i) Bilety wydane w komunikacji międzynarodowej
      j) Przejazdy na podstawie legitymacji Zasłużony Kolejarz

2. W "zwykłych" Pociągach Spółki PKP Przewozy Regionalne Spółka z o.o. na
      odcinku Warszawa Zachodnia - Mińsk Mazowiecki - Warszawa Zachodnia honorowane są
      bilety strefowe czasowe ważne w Warszawskiej Aglomeracji
      Koleje.Mazowieckie.com.pl
      • waszkawaszka Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 10:09
        Dziekuje za informacje.. tylko dlaczego w praktyce jest inaczej? Pod koniec
        wakacji wracałem z Pomorza do Radomia i kasjerka nie mogła mi wydać jednolitego
        biletu, sugerowała abym kupił będąc w Warszawie Zach (na 390 kilometrze) bilet
        osobny na Koleje Mazowieckie tak jakbym dopiero zaczynał podróż będąc na
        zerowym kilometrze... jak wiadomo bilet jest tańszy proporcjonalnie do
        przebytych kilometrów. Wczoraj zapytałem się kasjerki na dworcu PKP w
        Radomiu: "Czy sprzeda mi Pani bilet na koleje mazowieckie łączony z przewozami
        regionalnymi ?" odpowiedź otrzymałem przeczącą...
        • Gość: Bartosz Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 11:38
          waszkawaszka napisał:

> Wczoraj zapytałem się kasjerki na dworcu PKP w
          > Radomiu: "Czy sprzeda mi Pani bilet na koleje mazowieckie łączony z przewozami
          > regionalnymi ?" odpowiedź otrzymałem przeczącą...

Należy podetknąć pani pod nos dziewiątą stronę tego dokumentu:
          www.pr.pkp.pl/img_in/TP-PR-1-08-2006.pdf
          A w szczególności - punkt siódmy paragrafu piątego:

Opłatę za przejazd częściowo pociągiem osobowym uruchamianym przez „PKP Przewozy
          Regionalne” spółka z o.o. i pociągiem osobowym uruchamianym przez „Koleje
          Mazowieckie – KM” sp. z o.o. lub odwrotnie, ustala sie za łączną odległość
          taryfową całej drogi, na której odbywa sie przewóz, z zastosowaniem postanowień
          Taryfy TP–PR i Załącznika do tej Taryfy.

A więc kobieta nie ma wyboru - musi wystawić bilet na całą trasę pociągiem
          osobowym wg taryfy PR. Dysponując takim biletem, można następnie dokupić dopłatę
          do pośpiesznego na część trasy.
          • waszkawaszka Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 12:56
            Dzięki za link! Tam czytamy także:

"W razie braku mozliwosci odprawy podróznego do wskazanej przez niego stacji,
            pociagiem tego samego przewoznika, podróznemu wydaje sie bilet do najdalej
            połozonej stacji, do której istnieje mozliwosc odprawy, opatrujac go w
            poswiadczona adnotacje „Dalej w poc. PR” (zamieszczona odrecznie lub stemplem).
            Wówczas podrózny w celu nabycia biletu do stacji przeznaczenia, zobowiazany
            jest zgłosic sie do kasy biletowej lub do konduktora w pociagu (na warunkach
            okreslonych w Regulaminie), najpózniej na stacji, do której posiada bilet."

tak zalatwiona sprawa by mnie satysfakcjonowala, zastanawiam sie tylko czy w
            praktyce by tak wlasnie bylo... Obawiam sie ze przecietny pasazer bylby
            zmuszony dokupienia biletu w pelnej kwocie.

Najbardziej irytujące jest niedoinformowanie pracownika sprzedającego bilety...
            rozumiem na małej stacji ale nie potrafię zrozumieć faktu że podobnie jest na
            takiej stacji jak Radom... a pasażer tylko na takim obrocie sprawy traci!
            • redoxygene Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 13:02
              Ile razy jechalem, nigdy nie mialem takiej sytuacji-zawsze mialem wydany bilet
              laczony.
              • waszkawaszka Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 13:11
                z Kolei Mazowieckich na Przewozy Regionalne? jesli tak to bardzo dziwne, bo jak
                juz napisalem nie zostal mi wydany bilet w miejscowosci Człuchów na Pomorzu do
                Radomia , gdzie na odcinku do Wawy Zach miały byc Przewozy Regionalne a od Wawy
                Zach Koleje Mazowieckie. Zaintrygowany zapytałem w Radomiu kasjerki i
                powiedziała mi że biletu takiego nie można kupić ( pytałem o trasę odwrotną z
                Radomia do Człuchowa) Kiedyś jak nie było jeszcze takiego podziału to także
                miałem wydawane bilety na połączenia łączone osob. z posp. to normalna sprawa
                ze sie podrozuje na przesiadke - dlatego tak mnie to irytuje i poruszylem ten
                temat...
                • Gość: KR! Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 13:37
                  Mnie się nie podoba , że likwidują pociąg z Lublina do Krakowa o 22.30
                  bodajźe,który jechał przez Radom i Kielc.Nie fair zachowanie PKP!
                  • waszkawaszka Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 13:56
                    Mnie takze sie to nie podoba :( zwlaszcza ze tych polaczen jest na wszystkich
                    trasach coraz mniej... choc zdziwilem sie ze jest pociag posp z Lublina przez
                    Radom przez Łodz do Poznania bo przez dlugi czas bylismy odcieci od Lodzi.
                    Polecam zapoznac sie z proponowanym rozkladem :
                    www.pr.pkp.pl/code/glowna.php?wersja=pol&NTXT=439&ID=200
                    oraz wysylanie maili na adres: propozycjerj@pr.pkp.pl z glosem w sprawie
                    lepszego polaczenia Radomia z reszta kraju.
                • redoxygene Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 14:00
                  dokladnie z KM na PR. Jako ciekaowstke podam:
                  bylem kiedys w Kostrzynie nad Odra. Kupujac bilet do Radomia powiedzialem-
                  prosze pospieszny do Radomia z przesiadka w Warszawie. Pani na to: " a gdzie
                  jest Radom?", ja odpowiedzialem, ze 100 km od Wawy. Ona na to: "tam nie jezdza
                  pociagi", ja na to: jezdza, bo tam mieszkam i wiem, a ona po przestudiowaniu
                  rozkladu stwierdzila, ze "faktycznie, ale tylko przez Deblin" moze mi sprzedac,
                  bo inaczej sie nie da.
                  BZK
                  • waszkawaszka Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 14:12
                    teraz to mi szczęka opadla do samej podlogi!!! czegos takiego to jeszcze nie
                    slyszalem.. nie dosc ze nie miala pojecia o trasie Wa-wa - R-dom (fragment
                    najstarszej trasy kolejowej w Polsce) to jeszcze chyba geografi w szkole
                    zabraklo...

redoxygene napisał:

> dokladnie z KM na PR.

W takim razie nie potrafię wytłumaczyć dlaczego tak zostałem poinformowany.
                    Panuje totalna dezinformacja niestety :(
                    • Gość: Bartosz Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 14:21
                      waszkawaszka napisał:

> nie dosc ze nie miala pojecia o trasie Wa-wa - R-dom (fragment
                      > najstarszej trasy kolejowej w Polsce)

Nie. Linia z Warszawy do Radomia została otwarta w 1934 roku, jako ostatnia
                      wybiegająca z węzła warszawskiego. Co zresztą widać po pokręconym sposobie jej
                      wprowadzenia do stolicy.
                      • waszkawaszka Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 14:26
                        Gość portalu: Bartosz napisał(a):
                        > waszkawaszka napisał:
                        >
                        > > nie dosc ze nie miala pojecia o trasie Wa-wa - R-dom (fragment
                        > > najstarszej trasy kolejowej w Polsce)
                        >
                        > Nie. Linia z Warszawy do Radomia została otwarta w 1934 roku, jako ostatnia
                        > wybiegająca z węzła warszawskiego. Co zresztą widać po pokręconym sposobie jej
                        > wprowadzenia do stolicy.

w takim razie sie pomyslilem.. bardziej mialem na mysli ze jedna z
                        najstarszych, Radom byl na trasie lini Warszawa - Wiedeń , chyba ze znowu sie
                        pomyslilem..
                        • Gość: Bartosz Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 14:41
                          waszkawaszka napisał:

> Radom byl na trasie lini Warszawa - Wiedeń , chyba ze znowu sie
                          > pomyslilem..

Nie był. Kolej dotrarła do Radomia w 1885 roku z Drogą Żelazną Iwanogrodzko -
                          Dąbrowską, łączącą Iwanogród (Dęblin) przez Radom, Kielce, Tunel, Bukowno z
                          Dąbrową Górniczą. Natomiast Droga Żelazna Warszawsko - Wiedeńska, otwierana
                          etapami w latach 1845-48, prowadziła z Warszawy przez Skierniewice, Koluszki,
                          Piotrków Trybunalski, Radomsko, Częstochowę, Zawiercie do Sosnowca.
                          • waszkawaszka Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 14:45
                            Bartosz masz racje.. zanim napisze cos postaram sie sprawdzic, bo dotarlem do
                            tego po napisaniu postu... ale dzieki za prawdziwe info:) Pozdrawiam!!!
                        • pitagor Re: Honorowanie Biletów Kolei Mazowieckich 06.09.06, 14:52
                          Powiązania transportowe między Łodzią a Warszawą

Pierwsza linia kolejowa na dzisiejszych ziemiach polskich łączyła Wrocław i
                          Oławę. Powstała w 1842 czyli tylko 17 lat po tym jak Stephenson uruchomił linię
                          Darlington - Stockton. Szkoda,że teraz nowinki kolejowe nie przenikają tak
                          szybko do Polski.

> Radom byl na trasie lini Warszawa - Wiedeń

Nie Radom był na trasie linii Dęblin - Dąbrowa Górnicza, kolej dotarła do
                          Naszego Miasta w 1885 roku.
    • Gość: dekom Re: Garść kolejowych informacji IP: 82.139.57.* 09.09.06, 23:41

Ustawa dekomunizacyjna uniemożliwi Marcinkowskiemu i Włodarczykowi
      ubieganie się o funkcę prezydenta. -Radom stracił 8 lat-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka