Dodaj do ulubionych

Kmieciak musi odejść

11.10.06, 16:46

Z poważaniem
Witam
W dniu dzisiejszym odbyła się sesja Rady Gminy w Odrzywole.
Na tej sesji podjęto szereg uchwał (oczywiście jednomyślnie.
Ale od początku
.
Pierwszym akordem było doręczenie zaproszeń jakie p. Dyrektor PSP wręczyła
radnym na uroczystość 50 - lecia szkoły, która to uroczystość tak się jakoś
dziwnie składa odbędzie się prawie przed samymi wyborami samorządowymi.
Następnie po przewodniczącym rady, glos zabrał Miłościwe Nam Panujący, który
do tej pory zakłada jasne sandałki do ciemnego garnituru.
Oczywiście jego sprawozdanie składało się z samych jego sukcesów oraz
kilkakrotnie wymienił moją osobę.
Dlatego też co oczywista wyrażałem chęć zabrania głosu, aby wykazać
MANIPULACJĘ " sandalkowca", jednak Ten ciągle coś szeptał do
przewodniczącego, tak że (niech żyje demokracja made in "sandałkowiec").
Czyli "sandałkowecu" Ty jesteś "mocny" bo jesteś JNP. Gdyby to były równe
warunki, to takich jak Ty "demokratów" to ja ..........

Wracając jednak do radnych, to myślałem że będzie tak jak zawsze, czyli "kto
jest za - WSZYSCY", " czy są pytania - jak zwykle NIKT" (no może poza p.
Stanisławem Gapysem - radnym z Lipin).
Tymczasem, po zapytaniu p. Gapysa, jak zwykle zaponował cisza i wówczas jako
widz głośno powiedziałem, że "ten kto zgłosi zapytanie, to napiszę o nim na
forum, w internecie".

..... do tej pory nie wiem, czy to było to "coś" czy bo ...... rozpętała się
istna "burza" (co potwierdził, zdziwiony tym przewodniczący rady) ponieważ
wielu radnych oraz sołtysów zaczęło zgłaszać liczne uwagi i propozycje
dotyczące ich wsi.
(Dla jasności to radni z Odrzywołu, z komitetu "Abyśmy ...... coś tam
kroili", nie mieli żadnych uwag, ale być może że "nie umieją mówić", bo
nadają się tylko do "handlu" Wspólnotą. Tylko po jaka ch….. ę dalej
chcą „radzić”).
Spowodowało to, że w tej chwili przepraszam tych radnych, ale nie zdążyłem
spisać ich nazwisk, dlatego po konsultacji z prorokująca obrady p. sekretarz
UG ich nazwiska napiszę w późniejszym terminie.
Wprawdzie "jedna jaskółka wiosny nie czyni" , ale BRAWO, i jeszcze raz BRAWO
dla tych, którzy przypomnieli sobie, że bycie radnym to nie tylko klaskanie
jak mówi i decyduje JNP oraz pobieranie jeszcze za to diety, ale także
praca na rzecz swoich społeczności.
W końcu jak widać to JNP nie jest tutaj żadnym autorytetem, ani tym bardziej
nie stoi ponad prawem, o czym Go często informuję i udzielam mu bezpłatnych
porad prawnych.
Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne)
Obserwuj wątek
    • rambo129 Re: Kmieciak musi odejść 11.10.06, 19:39
      Witaj.Wreszcie trzeba tą chołotę wygonić gdzie pieprz rosnie albo powiadomić Ziobro który zrobi z nimi porządek.Odrzywół jest bardzo podzielony w swoich opiniach ja już nie mogę patrzeć jak szanowny JNP i jego świta robi co chce i z kim chce. Drodzy mieszkańcy gminy pomóżmy Nemne niech obecny Wójt odejdzie i jego świta
      • zikowomen Re: Kmieciak musi odejść 11.10.06, 20:28
        Jak czytam wasze posty to mi się śmiac chce.. Tylko namne nemne nemne.. dajcie
        juz spokuj. I co myślicie że jak nemne zostanie wójtem to będzie lepiej? W
        czym? Najlepiej żeby wotała "krystyna z gazowni" lub p."mysza" jak pisał jeden
        z forumowiczów (nie pamiętam jaki)..

Pozdro.
        • rouba Re: Kmieciak musi odejść 11.10.06, 20:56
          Nie wiem dlaczego ci się chce śmiac, przecież większość z nas nie chce aby tak
          dlalej bylo i jest oczywiste że jak nie poprzemy nemne to JNP po dobroci nagle
          nie zmieni swojego postępowania. Zresztą przecierz nie poprzemy jego
          przydupasow. narka
        • rambo129 Re: Kmieciak musi odejść 12.10.06, 10:02
          Posłuchaj zikowomen śledzę to forum i nigdy w nim nie udzielałem sie ale to co jest obecnie wyczyniane w lokalnych władazch to mnie szlak t...... a twoja wypowiedz tym bardziej powiedz mądraliński co ci się w nemne nie podoba. Na tym forum wypowiadałem się na temat taktyki przedwyborczej /prawdziwej/ przez Nemne. Może ty byś chciał zostać Wójtem ale boisz się odpowiedzialności. Dam ci radę więcej nie wypowiadaj się.
    • jednozdanie Re: Kmieciak musi odejść 12.10.06, 00:52
      Nemne,

to juz mnie nawet nie dziwi! cokolwiek! - dozynki, rocznica - wszysko
      przyklejasz do zblizajacych sie wyborow, gdyby JNP dostal biegunki tez bys
      powiedzial ze to show na poczet wyborow zeby zwrocic na siebie uwage. Bez urazy
      ale Ty jestes chory! na punkcie "kazdego!!!" ruchu tej Persony, cokolwiek by on
      nie zrobil jest zle! dozynki - zle!!! (gdyby dozynek nie zrobil powiedzialbys
      ze wk..we na dozynki nie zalowal pieniadzy a na cos innego mial pieniedze!),
      jest rocznica tez zle ze ja obchodzimy - gdyby jej nie zorganizowal
      powiedzialbys ze jaj nie zrobil!!!! bo cos tam! - tez by bylo zle - to
      podejscie juz meczy!!!..... - takie "chore" zarzuty mozna postawic kazdej
      decyzji chocby najlepszej - bo przeciez ktos ma inna wizje.....

..to dziwne, na codzien sledzisz poczynania naszych radnych (z Odrzywolu w
      szczzgolnosci - bo wspolnonate rozpieprzaja a ich nazwisk nie
      pamietasz!???????????) - cos mi tu falszem zalatuje.... - to jakis Twoj show
      czy co??????

..no dobra!!!!!!!! nie jestesmy zadowoleni z naszych radnych - dajmy sie
      wykazac innym........ - w czym problem!!!!!.......................
      • rambo129 Re: Kmieciak musi odejść 12.10.06, 09:49
        Witam jednozdanie. Widzę, że nie podoba ci pisane posty pisane przez Nemne jednak powiec mi co zrobił JPN przez swoje kadencje, to co zrobił obecnie to jest pryszcz inne gminy wyglądają jak bajka a Odrzywół jak zapomniany świat. Jak tak jesteś mądry to pokaż jak należy robić aby zmienić lokalne władze. Nemne objął taką taktykę i bardzo dobrze kazdy w postach go popiera i wie, że to co robi JPN jest to też jego taktyką przedwyborczą tylko, że on taktykę tą opiera na pieniądzach Urzędu/ wszystkie inwestycje/.
        • cyk899 Re: Kmieciak musi odejść 12.10.06, 13:29
          ..masz racje rambo129 nemne otwarcie z ludźmi rozmawia a JNP chowa glowe w
          piasek. Takiego wojta nam nie potrzeba!
          • nemne Re: Kmieciak musi odejść 12.10.06, 14:22

Witaj <jednozdanie>
            No cóż, musze przyznać, że Twoj wpis dotyczy 3 punktow. Cieszy mnie, że w 2/3
            mamy podobne zdanie.
            Co sie tyczy pierwszego punktu Twojego wpisu, to zapewne przyznasz mi rację, że
            jest to "niedziwne" (celowo napisałem „nie” łącznie) ze:
            uroczystości organizuje sie tuz "przed", a nie np. trochę wcześniej. W końcu
            wrzesień był bardzo piękny i to wrzesień kojarzy się ze szkołą. (to o szkole)
            Co do dożynek, to pisałem o tym na forum, ze sama idea mi się podoba, jednak
            szykowanie "balangi" na 300 osób ...... Dlatego zapewne „sponsorami” byli
            ……… wykonawcy inwestycji jakie są w Gminie Odrzywół. (w końcu skoro za
            wykonanie „boiska” zainkasują 500 tys zł to ….. czemu nie). Myślę, że
            sponsorem nie była np. firma „Drewnolux”. Jeśli się mylę, to proszę o
            informacje.

Ad. 2
            Oczywiście, że pamiętam nazwiska radnych o których sami piszesz, że „Wspólnotę
            rozpieprzaja” .
            Ich nazwiska już podawałem na forum. Jeśli jednak jest taka potrzeba i ktoś nie
            zna ich nazwisk, to proszę napisać, a wymienię jeszcze raz ich nazwiska.
            W końcu jak się chce być WŁADZĄ, to trzeba mieć świadomość, że się jest osobą
            publiczną i ……. Mamy prawo do ich krytyki. (W razie co do tego wątpliwości mam
            stosowne orzecznictwo Sądu Najwyższego oraz Generalnego Inspektora Ochrony
            Danych Osobowych)
            Ad. 3
            I tutaj to BEZWARUNKOWO i bezapelacyjnie mamy taki sam pogląd. Należy
            wymienione w pkt 2 osoby bezwarunkowo w…..yć, bo jak chcą „handlu” , to niech
            założą sobie swój sklep, a tak to ŁAPY PRECZ OD WSPÓLNOTY.

Pozdrawiam – Sławek Gajewski (nemne)

P.S.
            Tak jak Ty masz swoje zdanie na pewne rzeczy, tak i ja mam do tego prawo.
            Jeśli masz taka ochotę, to w razie czego jestem do Twojej dyspozycji i chętnie
            z Tobą jeszcze podyskutuję.
            • zikowomen Re: Kmieciak musi odejść 12.10.06, 15:01
              Popieram Cię "jednozdanie" tylko w Twoim wpisie brakuje jeszcze wątku o
              pomniku..
              pozdrawiam!

• bambaryka Re: Kmieciak musi odejść 12.10.06, 16:24
                Rambo napisał o "zikowomen":
                <Może ty byś chciał zostać Wójtem ale
                <boisz się odpowiedzialności. Dam ci radę więcej nie wypowiadaj się.

..... blebele...... cztam te wasze wpisy i cos mi się wydaje że "zikowomen" to
                Dorota ....hehehe. Toż to ona by chciala byc JNP. Pamietacie że 4 lata temu tez
                jej sie to mazylo, a teraz widzi ze znowuy nie podskoczy to krytykuje tych co
                chca zmian ..... hehehehe
                • kajman999 Re: Kmieciak musi odejść 12.10.06, 17:00
                  Cze! nie tylko musi odejść ale trzeba go rozliczyć za jego rządy. Myśle że
                  Sławek jeżeli zostanie wójtem to to zrobi. nara!
                  • amadina Re: Kmieciak musi odejść 16.10.06, 20:32
                    Ja tez nie będę na niego głosowała,dla mnie się nie sprawdził jako JNP,myślę,że
                    już czas skończyć z nauczycielami w samorządach. Trzeba riozejrzeć się za kimś
                    mądrzejszym,który przyciągnął by nam inwestorów,żeby gmina mogła żyć,a nie
                    egzystować jak to się od tylu lat dzieje. Mysłę że pan nemne nadaje się do tego
                    aby to wreście zmienić.

• cyk899 Re: Kmieciak musi odejść 16.10.06, 20:51
                      Ten gość ma racje trzeba ich ... no zwolinić:
                      www.maxior.pl/?p=index&id=6421&8
                      • zikowomen Re: Kmieciak musi odejść 16.10.06, 21:18
                        A w czym Nemne jest lepszy od obecnego Wójta?? niczym..

Pozdr !!
                        • bambaryka Re: Kmieciak musi odejść 16.10.06, 21:26
                          .....blebleble. Odzywa się tu chyba pani Dorota..... nieprawdaż. Skoro ten i
                          ten niedobry to chyba ona najlepsza .....hahahahahahaha .Pozdr!!
                    • jednozdanie Re: Kmieciak musi odejść 18.10.06, 01:40
                      ..jestem za sciagnieciem tu inwestorow, ale ktokolwiekby Wladza nie zostal czy
                      to JNP czy nemne zawsze mozna bedzie przytoczyc kultowe slowa nemne "ze
                      wlasnosc wspolnoty (ziemie) rozpierd...., wiec jesli taki krok postawi JNP,
                      nemne bedzie krzyczal ze ..., jesli zadecyduje nemne (jako JNP) "inny nemne"
                      powie ze nemne wspolnote rozpier... - to a propo podejscia nemne do wspolnoty -
                      zawsze sie mozna przyczepic!!!
            • jednozdanie Re: Kmieciak musi odejść 18.10.06, 02:08
              ..nie da sie ukryc ze wladza ktora chce sie wylansowac na nastepne wybory ma
              wieksze szanse jako rzadzacy niz "konkurencja" - moze wykorzystac atuty Wladzy,
              ale tak jest od zalania i pozostaje nam sie z tym pogodzic ;( i patrzec na
              rece!!!

SCENARIO: zalozmy ze zostajesz JNP:

#samochody w UG najmlodsze nie sa, wiec jak i wlasny (majac wydawac na remont
              rocznie powiedzmy trzy tysie/szt.) wymienilbys (oczywiscie majac odpowiednie
              srodki) na nowszy - tez bym tak zrobil z ekonomicznego punktu widzenia - ale
              ktos ("inny nemne") z zewnatrz widzac tylko nowy samochod powie - NEMNE,
              KUPUJESZ MAJBACHY ZA NASZE PIENIADZE!!!

#na forum slyszy sie ze dobrze byloby sciagnac inwestora do Odrzywolu, wiadomo,
              nowe miejsca pracy itp., ale ktos ("inny nemne") powie Ci ze (zakladajac ze na
              wiekszej powierzchni inwestycje bedzie chcial poczynic - wiec na terenach
              wspolnoty) majatek wspolnoty rozpierd.... - powie tak nie baczac na wymierne
              korzysci Twojej decyzjii!!!

MORAL:
              zawsze mozna (nie wazne kto bedzie podejmowal decyzje) zakwestionowac
              najlepsze! (w dluzszym okresie czasu) decyzje......

p.s. ..Spodobal mi sie kiedys (szkoda ze upadl) projekt Platformy na temat
              odpowiedzialnosci karnej i majatkowej dla osob publicznych za podejmowane
              decyzje
        • jednozdanie Re: Kmieciak musi odejść 18.10.06, 01:21
          ..no z tym madrym to zes wyjechal! ale Ci odpowiem na to pytanie, jesli nie
          podobaja Ci sie wladze masz je szanse zmienic w zblizajacych sie wyborach - w
          czym problem!!! czy moja odpowiedz wymagala bycia geniuszem ktory odkryl "nowy"
          sposob na zmiany....
          • nemne Re: Kmieciak musi odejść 18.10.06, 01:51
            Witaj <jednozdanie>
            Też nie śpię, bo w Sadzie w Przysusze są trzy sprawy dotyczace "zasiedzenia"
            Wspolnoty i dlatego w tych sprawach staram się działać, bo chcą ..... od
            Wspolnoty za "darmoche", chociaz od JNP kupowaly i wiedziały, że jest to BEZ
            GRUNTU.

Wracając do Twojego watku, oraz do zadanych mi pytan pozwoliłem sobie
            przytoczyc tu moją odpowiedz jakiej udzieliłem juz na tym forum, ktora znajują
            sie w temacie "Pytania do Slawka G. (nemne")

• Re: PYTANIA DO SŁAWKA G. (nemne)
            shogun21 29.03.06, 07:59 + odpowiedz
            Cześć "nemne" w ziazku z tym że nie możemy uzyskać odpowiedzi od władzy może ty
            byś napisał pare słów i odpowiedział na pare pytań.
            - co w/g ciebie powinno nastapić aby usprawnić system rzadzenia w Odrzywole?
            - jakie widzisz przyszłościowe inwestycje dla Odrzywołu i przez kogo?
            - co możesz powiedzieć o zatrudnieniu bezrobotnych w naszej Gminie?
            - co powinna zrobic jedna strona jak i druga aby doszło po zawarcia porozumienia
            i współpracy na rzecz Odrzywołu?
            Pozdrawiam!

nemne 29.03.06, 13:23 + odpowiedz
            Witaj <shogun21>
            Na Twoje pytania postaram się odpowiedzieć w punktach:
            Ad.1
            Aby usprawnić system rządzenia trzeba dać ludziom trochę wolności i demokracji
            oraz rozpocząć jawność działania. Nie wolno otaczać się tylko BMW (bierny
            mierny, ale wierny) ale trzeba umieć się przyznać do błędów. Uznania czyjejś
            racji (a nie ja mam zawsze rację, bo jak nie to ....) i skierowanej do siebie
            krytyki. Trzeba nawiązać dialog z nowym pokoleniem, które jest coraz bardziej
            wykształcone i studiuje, które ma dostęp do Internetu, które jest całkiem inne
            niż nasi zmarli dziadkowie i ojcowie (często o wykształceniu 3 - 7 klas szkoły
            powszechnej, bo to tak się kiedyś nazywało)
            c.d.n.

nemne 29.03.06, 13:23 + odpowiedz
            Ad.2
            Aby powstały w Odrzywole jakieś przyszłościowe inwestycje, trzeba najpierw
            uregulować sprawę Wspólnoty. Uregulować to mam na myśli, aby o wszelkim
            dysponowaniu majątkiem decydowało na zebraniach Ogólne Zebranie Udziałowców, a
            nie grupa cwaniaków.
            To na takim zebraniu JAWNIE powinny zapadać decyzje "komu, co, dlaczego ile i
            za ile". Bo moim zdaniem dzięki Wspólnocie, to Odrzywół może być łakomym
            kąskiem inwestycyjnym, bo Wspólnota ma uregulowany stan prawny majątku. Ma
            osobowość prawną i dlatego może w ciągu krótkiego czasu jakiemuś poważnemu
            inwestorowi zaoferować nawet i 40 ha w jednym kawałku. Tym bardziej, że w
            związku z panującą tu bieda i bezrobociem to za nawet minimalną krajową pensje,
            na pewno nie będzie problemów z naborem pracowników. Również, Odrzywół w miarę
            atrakcyjne jest położenie Odrzywołu i stosunkowo bliska odległość do dużych
            miast, jak również są tu warunki do agroturystyki, bo jest blisko do grzybnych
            lasów i rzeki. No i tereny i powietrze nie są tu jeszcze skażone, przez
            przemysł ciężki. Korzystając z okazji to moim zdaniem to zamiast sprzedać
            SKR, którego faktycznym właścicielem była Gmina, (bo zadłużenie SKR wobec
            Gminy przewyższało jego wartość księgową), to na tej bazie należało stworzyć
            przedsiębiorstwo gospodarki komunalnej. Stację paliwową wydzierżawić, bo póki
            co to do sprzedawanego paliwa jeszcze nikt nie dokłada. Budynki wynająć na np.
            punkt diagnostyczny (bo każdy właściciel samochodu musi robić gdzieś przeglądy
            i dlaczego nie w Odrzywole). To samo z budynkiem byłego „Wakans”.
            Tylko, że powinno to być zaproponowane na zebraniu Wspólnoty. Aby Wspólnota na
            taki właśnie cel czy to przekazała odpłatnie czy też wydzierżawiła, czy też
            może nieodpłatnie przekazała pod warunkiem że ileś tam naszych mieszkańców
            otrzyma tam prace należące do Wspólnoty grunty.
            c.d.n.

nemne 29.03.06, 13:24 + odpowiedz
            Ad.3.
            Uważam, że prace interwencyjne powinny być dzielone proporcjonalnie do
            wielkości na każde sołectwo czy też wieś.
            Bo zawsze są i będą bezrobotni, dlatego należy stworzyć przejrzysty system
            zatrudniania przy pracach interwencyjnych. Nie może być sytuacji, że niektóre
            osoby pracują oficjalnie na kilku etatach, czy też zatrudnieni są emeryci
            podczas gdy w jakiejś rodzinie obydwoje rodzice nie mają pracy.
            c.d.n.

nemne 29.03.06, 13:25 + odpowiedz
            I część Ad.4
            Ja zawsze jestem chętny do współpracy i kilkakrotnie w imieniu reprezentowanego
            przeze mnie Stowarzyszenia to proponowałem. Ponieważ prowadzę sprawy
            administracyjne oraz sądowe Wspólnoty (dla jasności to nie jestem członkiem
            żadnego zarządu) to kilkakrotnie pisałem prośby do JNP, pod którymi podpisywali
            się członkowie Zarządu demokratycznego i za każdym razem taka oferta była
            odrzucana. No cóż ktoś powiedział, że „Władzy raz zdobytej się nie oddaje” i
            myślę że tak właśnie postępuje JNP.
            Jeśli obiektywnie przeczytasz moje posty na tym forum, to zorientujesz się, że
            moja działalność dotyczy w/w realizacji.
            Dlatego mam nadzieję, że wreszcie ktoś mi napisze, że interesem mieszkańców
            Odrzywołu jest aby majątek Wspólnoty przejęło kilku cwaniaków, którzy
            pozostałym powiedzą „zamknąć mordę, bo jak nie to ....”. Ze jako rodzice
            zgadzacie się, aby stację telefonii komórkowej zlokalizować w bezpośredniej
            bliskości szkoły i to akurat u „kolegi”.
            Jeśli taka stacja jest nieszkodliwa dla zdrowia, to OBOWIAZKIEM Władz powinno
            być aby poczynić starania, żeby postawić ją koło szkoły a pieniądze z tym
            związane przeznaczyć nie do kieszeni „kolegi” tylko do dyspozycji szkoły.
            (Tak naprawdę, to taka stacja powinna być moim zdaniem zlokalizowana z dala od
            zabudowań, np. gdzieś na gruntach Wspólnoty i uzyskane w ten sposób pieniądze
            powinny być przeznaczane wg ustaleń Wspólnoty na oświatę).
            CZY W TAKIM RAZIE WŁADZA CHCIAŁABY WSPÓŁPRACY.
            Bo ktoś już powiedział, że „Władzy raz zdobytej się nie oddaje i się nią nie
            dzieli” . Ta więc to nie do mnie pytanie !!!.
            c.d.n.

nemne 29.03.06, 13:26 + odpowiedz
            c.d.n.
            II część Ad.4
            Tymczasem Władza (masz zapewne na myśli JNP)postępuje dokładnie odwrotnie.
            Jemu nie potrzebni są tacy jak Wy, czy też niżej podpisany, który mimo, że
            kiedyś był jego bliskim kolegą to usłyszał, że „w polityce sentymentów nie ma”.
            Bo najlepsi radni to właśnie BMW, którzy na Pytanie „kto jest za” – to „ręka w
            górę”. Na pytanie „Czy są pytania” to nikt się nie zgłasza. Tak więc i Wy
            forumowicze na liście JNP, byście się nie znaleźli. Bo po co im
            takie „mundrole” których cos interesuje, którzy macie swoje zdanie na jakiś
            temat.
            Cokolwiek myślicie to mam szacunek do <matrixa> i <ikara> (pomijając zachowanie
            <ikara> wobec <alpena>, bo te wyzwiska to przesada. Mam nadzieję, że <ikar> to
            zrozumiałeś) , za to, że maja swoje zdanie na temat narkotyków.
            Co więcej to jest oczywiste, że akurat ja mam na ten temat odmienne od nich
            zdanie. Okazuje się, że w zasadzie wszyscy, którzy się wpisywali na forum, tez
            byli przeciwnikami legalizacji narkotyków. Ale to właśnie jest demokracja, że
            akurat oni maja swoje zdanie i trzeba to uszanować, ale ponieważ to większość
            rządzi, to czy tego chcą czy nie to muszą się do tego dostosować i póki co to
            podejrzewam, że w najbliższym czasie nie będzie legalizacji.

Kończąc temat to ja mam pytanie jakie jest Wasze zdanie na temat:
            • „rozdawania” Wspólnoty bez wiedzy i zgody mieszkańców.
            • budowy masztu u „kolegi”, zamiast starań aby wybudować taki maszt na
            gruntach Wspólnoty i żeby pieniądze z tym związane zasiliły oświatę.
            Pozdrawiam - (nemne)
            • jednozdanie Re: Kmieciak musi odejść 18.10.06, 03:10
              ..kazdy ma prawo do wyrazenia sowich pogladow i do takowego na forum masz i Ty
              nemne - wszak po to jest takowe forum.

..jestem za uszanowaniem dobra wspolnego, nie mozna doposcic do sytuacji
              by "nowobogaccy" (o ktorych slabosci niejednokrotnie sie juz przekonalismy jak
              to w swojej "wielkosci" i "pysze" majac "w kieszeni" policje stracili prawo
              jazdy) za psie pieniadze czy tez przez "zasiedzenia" lykali dobro wspolne.

..jak na moj gust ciezko bedzie przeforsowac podejmowanie "kluczowych" decyzji
              przez zebranie ogolne, wybierani sa przedstawiciele i to oni decyduja za
              wszystkich - takie sa zasady demokracji - choc ubolewam nad tym by 2-3
              skrajnych ludzi decydowalo o losie reszty spolecznosci...

na koniec przytocze w tym momencie skojarzony dowcip:

przychodzi Jasio do taty i mowi:
              J: - tato, dzieci w szkole mowia ze jestesmy nienormalna rodzina?
              T: - no co ty synku, nic podoblego, jestesmy normalni, idz do mamy to ci on tez
              tak powie
              • nemne Re: Kmieciak musi odejść 18.10.06, 07:18
                Witaj <jednozdanie>
                1. W temacie dotyczącej Wspólnoty w miarę dokładnie przedstawiłem zasady
                funkcjonowania Wspólnoty, w tym fakt, że na Ogólnym Zebraniu KAŻDY ma prawo
                do JEDNEGO głosu i o wszelkich decyzjach decydują nie "przedstawiciele" ale
                zwykła WIĘKSZOŚĆ.

2.
                Niejednokrotnie na forum prezentowałem swoja opinię, że jestem ZA aby
                KONKRETNEMU inwestorowi, który chciałby tu zainwestować i zatrudnić powiedzmy
                ok. 20 naszych mieszkańców odpisać takie grunty, ponieważ stwarzając 20 nowych
                miejsc pracy, to 20 rodzin ma "co jeść", jak również zarobione pieniądze tu
                zostaną, ponieważ udadzą się oni do sklepów i te pieniądze tu wydadzą. Z kolei
                właściciele sklepów mając większe obroty, maja większe zyski itd, co nappędza
                dalszą koniukturę.

3. Masz rację, że problemem Naszej Gminy, są TRZEJ PANOWIE (JNP+Maniek i
                Leszek) którzy uzurpują sobie prawo do bycia dla innych "Panami Zycia". To oni
                o wszystkim decydują (przecież nie "radni-bezradni") i sprzedają. A ponieważ
                mało już tu zostało do sprzedawania to teraz chcieliby Wspólnotę i to nie tylko
                Odrzywołu, ale też i Wysokina, Łęgonic czy też Ossa+Stanisławów i wszędzie mają
                z tym "problemy".
                W tej chwili to w Sądzie w Przysusze są TRZY sprawy o zasiedzenie. Odbywa się
                to wszystko tak:
                Najpierw Gmina przejmuje budynki po zlikwidowanych zakładach. Następnie ukazuje
                się ogłoszenie o przetargu ,"co jest do sprzedania" (budynki), jak również
                wpis, że BEZ GRUNTU.
                Ponieważ nie ma chętnych na BEZ GRUNTU, to w drodze "negocjacji" sprzedaje się
                za "taniochę" oficjalnie dla jakiegoś "Komuś", który następnie składa pozew
                o ....... zasiedzenie.
                Na takiej sprawie "interesy" Wspólnoty reprezentuje Zarząd, na którego czele
                jest Naczelny Komisarz. Jak i czyje reprezentuje on "interesy" to już domyślcie
                się sami.
                Dlatego kolejna moja noc przy komputerze aby nie dopuścić do
                takiego "zasiedzenia", ZE SZKODĄ dla mieszkańców. Co mi się na razie udaje.

Jeśli czytasz to szanowny JNP ( wiem, że tak jest) to OCZEKUJĘ odpowiedzi,
                DLACZEGO ewentualnie takiego pozwu, nie złożyła reprezentowana przez Pana
                Gmina. Przecież gdyby w ogłoszonym przetargu było, że jest to z gruntem to na
                pewno uzyskano by za to większe wpływy do budżetu.
                Tymczasem na tym bogaci się grupa cwaniaków.

A MOŻE TO FORUMOWICZE ODPOWIECIE MI NA TO
                PYTANIE!!!! D L A C Z E G O?

Pozdrawiam - Slawek Gajewski (nemne)

• shogun21 Re: Kmieciak musi odejść 18.10.06, 13:49
                  Witam! dzięki Nemne za odp. najlepiej niech każdy czytajacy sam oceni twoje
                  stanowisko i sie wypowie. Ja natomiast mam niedosyt ale może spowodowany jest
                  tym że nie do końca ci wierze obym sie mylił. Udzielam ci jednak poparcia ze
                  wzgledu na twoja inteligencje i myśle że sie nie zawiodę. Pozdro!
                  • smerfetka554 Re: Kmieciak musi odejść 18.10.06, 16:28
                    SIEMA shogun21 musimy w Nemne wierzyć gdyż on postawił się JPN i całej klice ja również udzielam mu poparcia. No to narka
                    • smerfetka554 Re: Kmieciak musi odejść 18.10.06, 20:37
                      Nie wiem czy wiecie, żę JNP zatrudnił osoby do prac interwencyjnych tuż przed wyborami oczywiście chodzi o elektorat. Podobno tonący łapie się brzytwy.
    • jednozdanie Re: Kmieciak musi odejść 19.10.06, 01:30
      ..jak na moj gust - to konkurencja pobudza do dzialnia. jednostka nie majaca
      konkurencji nie jest w stanie zdrowo funkcjonowac, wiec podoba mi sie taki
      nemne ktory wzbudza poczucie odpowiedzialnosci u szczytow Wladzy. coprawda
      czlowiek (z natury) jest istota zachlanna (w miare jedzenia apetyt rosnie) i
      jak zycie zyciem zawsze (chocby w najporzadnieszej formacji)znajdzie sie ktos
      kto bedzie chcial wykorzystac wlasne stanowisko dla celow wlasnych - co odbije
      sie czkawka na reszcie - psujac reputacje! (tak jest i bedzie zawsze!) ..ale
      jesli nemne stanalby u szczytu kto bedzie klody podkladal bo nie sadze (nie
      ludzmy sie!)ze jak on bedzie Wladza, zycie w Gminnie Odrzywol stanie
      sie "sielanka", "krajem winem i miodem plynacym" - ludzie! nie dajmy sie tez
      zwariowac!!!!!!!, ......niestety! narzekalismy na poprzednia Wladze, ..sie
      rozumie! - poszlismy do urn - na calej linii wybralismy PiS! - i mamy to co
      wybralismy: Warchola, Chama i ... w jednej druzynie, bo szkoda im koryta
      opuscic...........
      • nemne Re: Kmieciak musi odejść 19.10.06, 07:59
        Witaj <jednozdanie>
        W zasadzie podzielam, to co napisałeś, ze konkurencja "pobudza do działania"
        i "zdrowego funkcjoinwania", co potwierdza się, że dyktatorzy tego się obawiają.
        Tak samo nie obiecuję tu "kokosów", ponieważ zadłużenie naszej Gminy wynosi ok.
        3 mln, czyli te "fantastyczne inwestycje JNP, to .......".
        Natomiast nie rozumiem tego rzekomego "podkładania kłód". Nie wiem co akurat
        miałeś na myśli, ale ja rozumiem takie sformułowanie jako np. "sabotaż".
        Jest oczywiste, że NA PEWNO NIKT mi nie zarzuci, że KIEDYKOLWIEK tak
        czyniłem wobec kogokolwiek.
        Jeśli o mnie chodzi, to jako szary, wiejski facet, który jeszcze "umie mówić"
        (nie tak jak "nasi" radni z komitetu "Abyśmy tylko dla swojej rodziny") mam
        odwagę czegoś tam się domagać.
        DOMAGAĆ, a nie "sabotować", bo to nie jest tożsame z moja społeczną
        działalnością.
        Na tym forum, juz kiedyś tam upoważniłem forumowiczów, że jeślibym kiedykolwiek
        postępował tak z mieszkańcami jak JNP np. ze mną, to każdy (podkreślam KAŻDY)
        będzie miał prawo "kopnąć mnie w d......")
        Mógłbym to jeszcze dodać, że w odróżnieniu do JNP, to chciałbym uaktywnić
        mieszkańców, aby słuchać ich opinii i propozycji. Przecież to mieszkańcy
        poszczególnych wsi, powinni decydować co w ich konkretnych wsiach należy zrobić
        aby było lepiej.
        Tak samo. Może zacznę inaczej. W miarę dokładnie staram się czytać Wasze wpisy,
        próbując określić, Wasze poglądy, wiedzę i oczekiwania. Zdaję sobie sprawę, że
        na pewno sporo z wpisujących jest „młoda", jednak na pewno jest już w Was duży
        potencjał, ktory chciałbym wykorzystać, ponieważ nie każdy ma możliwość
        zostania radnym, a z kolei nie zawsze radni są osobami kompetentnymi, którzy
        chcieliby działać także w interesie Ogółu, a nie w swoim partykularnym
        interesie ("tylko rodzinka", vide „nasi” radni). Dlatego na pewno
        organizowałbym osobne zebrania tylko z młodymi mieszkańcami, a by ich
        WYSŁUCHAĆ. (zapewne z forum Widzisz, że sie tego nie obawiam i tak czynię)

• jednozdanie Re: Kmieciak musi odejść 19.10.06, 14:17
          sorki, mialem na mysli kogos kto bedzie Ci konkurencja ("rzucal klody"=zglaszal
          veto) taka jak Ty jestes wobec Wladzy.

jesli chodzi o inwestycje/zadluzenie - to coz. Jestesmy biedna gminna nie da
          sie ukryc. Tak jak przy niskich zarobkach nie bylibysmy w stanie kupic/wymienic
          lodowki (nie kazdy ma ot tak tysiaka) gdyby nie zbawienne raty, ktore zludnie
          nazywamy 0%. Tak i przy inwestycjach gminna zeby cos zrobic musi wziasc kredyt
          do ktorego dolozymy my-podatnicy ale gdyby nie te kredyty nie mielibysmy
          lodowki i tych jak to nazwales "fantastycznych inwestycji" - moje chlodne
          spojrzenie na brutalna rzeczywistosc. Dlaczego tak malo ludzi z naszej gminny
          przystapilo do programu sapart - bo trzeba wylozyc na inwestycje cala kase a po
          jej zakonczeniu dostaje sie zwrot 50% wlozonych inwestycji, ale kogo na to
          stac!!! Mam kolege w okolicach Grojca gdzie niemalze kazdy rolnik wziel udzial
          w tym programie. Dla "biedaka" bez kredytu ani rusz - i tu kolo sie zamyka -
          bez kredytu "biedak" nie poczyni zadnych "wiekszych" inwestycji :(

milego dnia!
    • alfa61 Re: Kmieciak musi odejść 19.10.06, 08:56
      Siema! widze ,że "jednozdanie" ma bardzo dobre wyczucie naszej rzeczywistości
      jednak chciałbym zabrać głos na ten temat.
      Ani Nemne ani inny kandydat nie zapewni Gminie kokosów ale myśle, że kilkanaście
      lat rządów jednego człowieka mogło spowodować już marazm i wypaczenia.

A z drugiej strony można by powiedzieć ,że obecny JNP jest najbardziej
      doświadczonym w Gminie na tym stanowisku, kompetentnym i itp. i dobrze by było
      jak by pozostał bo wie co dalej robić i ma jakies plany wobec gminy i rozpoczete
      tematy, ktore przyszły nowy wójt może nie podjąć. I zanim okrzepnie to upłynie
      duzo wody w Drzewiczce a tu dalej bedzie kaszana.

Trzeba sie zdecydować albo nowy albo stary. Tylko aby sie upewnić czy działania
      obecnego są prawidłowe i zgodne z prawem trzeba by przeprowadzic kontrole przed
      wyborami aby wiedzieć co jest grane ale kto to ma zrobić i kto to ma spowodować
      . Pozdrawiam!

PS. Przepraszam za błędy i ponowny wpis tej wypowiedzi po prostu przypadkowo
      wcisnąłem enter i poszło nie poprawione. Proszę Admninstratora o usunięcie
      pierwszego mojego wpisu.

• bucaro Re: Kmieciak musi odejść 19.10.06, 09:55
        Cze. Ty chyba nie wiesz co piszesz dlatego cos knocisz o kontroli. Jak by taka
        prawdziwa kontrola sie odbyla to na pewno wyszlyby tu rózne klocki. W koncu Al
        Capone to tez nie zostal skazany za przestępstwa, tylko ze nie placił podatków.
        Ja tam myśle, że tak jak Prezydenci tak i JNP powinni miec tylko dwie kadencje
        bo pózniej to tylko bryndza i dyktatura. nara
        • bucaro Re: Kmieciak musi odejść 19.10.06, 10:04
          Jesze do alfy. Sam napisales o że przydalaby sie kontrola tylko że kto ją ma
          zrobiec. Moim zdaniem to 4 kadencje pana kmieciaka i jego kliki to jest 16 lat
          juz mu wystarczy. Jeśli jest coś rzeczywiście wart to powinien to wykazać w
          wyborach do sejmu albo na Prezydenta Polski. Dlatego ja tez przyłączam się do
          tych co mowią panie Kmieciak go home. (do domu i finito). Nara.
    • chorypastor Re: Kmieciak musi odejść 19.10.06, 10:10
      Biały sandałkowiec heheh...mam cos lepszego. Tamtego lata na mszy o g.10.30
      Pojawil sie JNP Oczywiscie Brazowa koszulka Zielone kanciki Biale sandaleczki i
      zolte skarpetki. Malo tego, jedna ze skarpetek byla dziurawa na pięcie ;))
      Szacuneczek za dobranie stroju, nawet sam Armani tak sie nie stroi ;p
      • alfa61 Re: Kmieciak musi odejść 19.10.06, 10:57
        Odp. dla bucaro: nie knoce przyjacielu tylko patrze na to wszystko realnie. A co
        ty byś zrobił w tej sytuacji mając do wyboru jednego który nie ma pojęcia
        o rządzeniu i drugiego obcykanego i doświadczonego z wieloletnim stażem na
        stanowisku. Ja wolałbym tego starego i doświadczonego zakładając że jest
        w porządku.

Tylko jest dalej problem nie rozwiązany czy ten stary jest w porzadku?? czy ten
        nowy czy nowa będzie lepsza?! na te pytania nawet ty ani nikt inny nie jest
        w stanie odpowiedzieć, życie pokaże. A póki co do wyborów jest juz tuż tuż. siema!
        • nemne Re: Kmieciak musi odejść 19.10.06, 12:35
          Witaj <alfa61>
          Jak pewnie to zuwazyles, to na tym forum są pytania skierowane do mnie zawsze
          ale także dla tego "doświadczonego i obcykanego". Tymczasem Ja jako "nie mam
          pojęcia o rządzeniu" nie boję się Wam odpowiadać, tymczasem ten
          rzekomo "doświadczony i obcykany" ..... to sam sobie odpowiedz.
          Tak samo jest podczas sesji rady gminy, gdzie korzysta z przywilejów
          i "wymienia moje nazwisko", tymczasem dla mnie to juz obowiązuje "zamknąć
          mordę".
          Dodatkowo, "jako ten nie mający pojęcia" to z dobrym, a nawet bardzo dobrym
          efektem prowadzę sprawy, w których "ten obcykany" korzysta z kilku adwokatow i
          radców prawnych, (Nie chwaląc sie , to dostają ode mnie bęcki)a w prawie
          administracyjnym z JNP to mam prawie 100% skuteczność.
          Rozumując tak jak ty, to okazałoby sie, że świat NIGDY by się nie rozwijał,
          ponieważ, Ci co rządza to "obcykani" i dlatego ...... po co inni.
          Jak myślisz, w jaki sposób JNP w 1990 roku został wybrany na JNP? Kim wtedy był
          i jakie miał doświadczenie?(jak chcecie to ujawnię kulisy wyboru)
          Zapewne zgodzisz się ze mną, że "nie ma ludzi niezastąpionych" i "umarł Król,
          niech zyje Król".

PS.
          Już kiedyś skierowałem do JNP pismo, w ktorym prosilem o zorganizowanie
          spotkania z mieszkancami celem "podyskutowania". Tymczasem JNP .... odmowił.
          Dlatego szanowny Panie JNP PONAWIAM propozycję abyśmy podyskutowali w
          obecnoiści mieszkancow. Pan i ja.
          • kurcze.pieczone1 Re: Kmieciak musi odejść 21.10.06, 17:37
            Szanowny Panie Sławomirze..
            Myślę,że jeszcze za wcześnie by wykrzykiwać "umarł król niech żyje król!".Poza
            tym to jest Pan chyba jedynym obywatelem w tej gminie,który śmie się nazywać
            królem(nie cytuję a wnioskuję z ostatniej wypowiedzi)..Nie uważam przede
            wszystkim,żeby wygląd zewnętrzny czy styl ubierania się były sprawami
            najistotniejszymi.Ważne jest to co ma się w głowie i jakie ma się podejście do
            drugiego człowieka.Faktem jest,że obecny Pan Wójt dokonał wiele,z czego Pan na
            każdym kroku Go rozlicza..Czy ktoś taki,kto szykanuje i oskarża będzie dobrym
            wójtem?Czy ktoś taki,kto nie szanuje pracy innych i ich dokonań będzie dobrym
            wójtem?Czy ktomuś jeszcze przyszłoby do głowy by rozliczać innych za to,że w
            parafii został postawiony pomnik Ojca Św.,a potem powoływać się na Jego
            słowa,aby omamić prostych ludzi i osiągnąć swój cel?Myślę,że taki oto wójt wiele
            by nie zdziałał,bo szkoda by Mu było na cokolwiek....
            • smerfetka554 Re: Kmieciak musi odejść 21.10.06, 19:23
              Kurcze pieczone1. Ty jesteś JNP i pali ci sie grunt pod nogami boisz się Nemne bo jest dla ciebie dużą konkurencją on cie oczernia , nie mówi prawdę o twoich przekrętach i kampani wyborczej oczywiście mowa jest o inwestycjach co juz podkreślałam w sw2oich wypowiedziach
              • kurcze.pieczone1 Re: Kmieciak musi odejść 21.10.06, 19:36
                hmmm...po pierwsze jestem jednym ze zwykłych mieszkańców Odrzywołu i nie maczam
                palców w tych wyborach...po prostu mam oczy szeroko otwarte.A takich ludzi jak
                Pan Sławomir faktycznie można się bać,ale nie ze względu na jakąkolwiek
                konkurencję..wybory z Jego udziałem to czysta parodia...
                • nemne Re: Kmieciak musi odejść 23.10.06, 15:22
                  kurcze.pieczone1 napisała:

> A takich ludzi jak Pan Sławomir faktycznie można się bać,ale nie ze względu
                  na jakąkolwiek konkurencję..wybory z Jego udziałem to czysta parodia...

Witam
                  Powyzszy wpis napisany przez <kurczepieczone> sklada się z dwoch części.
                  O ile zgadzam się z pierwszą częscią, że NIE dla dalszego bezprawia i łamania
                  naszych praw. To nie rozumiem dlaczego "parodia", że 44 letni facet,
                  ktory "przywoluje do porzadku" najwiekszy autorytet w Naszej Gminie oraz
                  reprezentujacych Go prawników.
                  Może to <kurczepieczone> jakoś blizej uzasadnij, bo ..... nie wiem o co Ci
                  chodzi.
                  Pozdrawiam - (nemne)
                  • kurcze.pieczone1 Re: Kmieciak musi odejść 23.10.06, 18:51
                    Wybaczy Pan,ale aby pouczać innych trzeba być samemu w porządku...A skoro tak
                    bardzo potrzebują Państwo zmian to proszę podac nazwisko odpowiedniego
                    kandydata,który mógłby zastąpić obecnego pana Wójta,bo jak dotąd taki nie
                    pojawił się.I dzięki Bogu Pan kmieciak doskonale zdaje sobie z tego sprawę i
                    bierze nadal udział w wyborach.
                    • nemne Re: Kmieciak musi odejść 23.10.06, 18:56
                      Do <kurcakpieczony1>
                      Może Boga to Ty zostaw w spokoju.
                      (nemne)
                      • kobra128 Re: Kmieciak musi odejść 23.10.06, 20:12
                        Nemne jesteśmy za tobą aby tak dalej społeczeństwo obudziło się i przejrzało na oczy co się wyprawia UG w Odrzywole. Paracujący tam ludzie są zastraszeni z kilkoma rozmawiałem.
                        • kobra128 Re: Kmieciak musi odejść 27.10.06, 19:15
                          siemka chciałem sprostować ostatni swój wpis gdyż wcześniej nie miałem czasu ,że pracujący tam ludzie są zastraszeni chodziło mi o to, że boją się wypowiadać aby nie narazić się innym osobom. No to narka
                          • bond57 Re: Kmieciak musi odejść 22.11.06, 20:28
                            kobra ty to jestes dopiero smieszny
                            napisz cos jeszcze prosze
                            ale mądrosc z ciebie plynie :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka