Dodaj do ulubionych

co było a nie jest

IP: 82.139.58.* 31.10.06, 18:11
Jakiś czas temu był taki wątek o miejscach w Radomiu, których już nie ma, albo
zmnieniły się całkowicie. Taki trochę sentymentalny. A to o wiosce indiańskiej
ktoś pisał, albo przystanku autobusowym na Placu Konstytucji. Mam dosyć wątków
wyborczych i politycznych, więc zakładam kolejny sentymentalno - historyczny.
Żeromskiego zmienia się w oka mgnieniu i nie mam tu na myśli nawierzchni. Co
przejdę, to znika jakis sklep, a na jego miejscu pojawia się inny. Czy
potraficie jeszcze wymienić jakie sklepy i punkty były na głównej ulicy miasta
15, 25 czy 35 lat temu? Proszę bardzo, mogę zacząć. Sklep "Krasnalek" z
zabawkami tuż za Placem Konstytucji, idąc w dół po prawej stronie. To tam
można było kupić "chińczyka" albo lalkę. Albo sklep muzyczny, trochę dalej, po
schodkach. Pan Gawin sprzedawał tam. A na przeciwko? Orbis tuż za rogiem,
gdzie dziś jest piekarnio-cukiernia. Kto się dopisze?
Obserwuj wątek
    • Gość: @ Re: co było a nie jest IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 31.10.06, 19:14
      Mniej więcej na wysokości Orbisu, ale po drugiej stronie, wisiał taki "dworcowy"
      zegar, reklamując znajdujący się tam sporych rozmiarów zakład zegarmistrzowski.
      Nie wiem kiedy zniknął - pewnie jakieś 15-20 lat temu. Sklep "Staś i Nel" miał
      jakieś 15 lat temu dość krótki epizod bycia sklepem RTV. W bramie w pobliżu
      Witolda był zakład optyczny, którego właściciel sprezentował mi kiedyś, wówczas
      ośmioklasiście, soczewkę do budowy teleskopu. Niestety nie była zbyt wysokiej
      jakości...
      No i jeszcze Foto-Optyka, tam gdzie niedawno był Sfinks oraz sklep "Jubiler"
      naprzeciwko Witolda :)
      • Gość: steve Re: co było a nie jest IP: 82.139.58.* 04.11.06, 13:05
        a tam, gdzie teraz jest chyba sklep jubilerski była kawiarnia. Nie pamiętam
        nazwy, chyba Romantyczna? A tam, gdzie teraz jest bank obok Sezamu była
        czytelnia biblioteki.
        • Gość: franz Re: co było a nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 14:06
          Romantyczna była na Chrobrego. Na Żeromskiego była Stylowa.
          • Gość: steve Re: co było a nie jest IP: 82.139.58.* 04.11.06, 16:02
            no racja ;-)
            • Gość: mango12 Re: co było a nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 16:15
              A kto pamięta Delikatesy, w których na piętrze pachniała świeżo zmielona kawa?
              • Gość: pamiętliwy Re: co było a nie jest IP: 82.139.58.* 04.11.06, 16:27
                ja! ;-) w czasach, gdy kawa była luksusem tam pachniała bo był tam taki duzy
                młynek do kawy. Kupowalo się ziarnistą i pani do ręki mieliła... ech
                • Gość: aga Re: co było a nie jest IP: 82.139.58.* 04.11.06, 16:29
                  a na rogu placu Konstytucji stał taki słupek z guzikiem do wzywania milicji
                  ;-)potem tam stała budka, w której milicjanci dyżurowali
                  • Gość: dodek Re: co było a nie jest IP: 82.139.48.* 04.11.06, 21:13
                    Tam gdzie Rossmann była restauracja Myśliwska. Tam gdzie redakcja Wyborczej był
                    bar "Pod 15-tką" z pysznymi flakami a przed wojną hotel i restauracja Rzym. A
                    pamiętacie hotel i restaurację EUROPA, Francuski czy Ludowy na Wale?
    • Gość: j.lo Re: co było a nie jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 10:12
      a pamiętacie tą wagę, która stała w parku Kosciuszki, tak na siedząco mozn było
      się zważyc :)
      ta waga znikneła chyba dosyć niedawno, bo jeszcze parę lat temu stała, ale nie
      obsługiwała jej już starsz pani, tylko chyba jej wnuk

no i jeszcze w tym parku była muszla koncertowa

a wogóle to super wątak, powrót do czasów dzieciństwa, kiedy to mieszkałam na
      ulicy Moniuszki i ten zapach kawy z Delikatesów pamietam do dziś :)
    • Gość: j.lo Re: co było a nie jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 10:21
      a w budynku koło kiosku przy fontanach były kiedyś 2 sklepy ze słodyczami, do
      jednego wchodziło się po takich stromych schodach, byłam wtedy mała dziewczynka
      i te schody były dla mnie strasznie niebezpieczne :)
      • Gość: mango12 Re: co było a nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 11:22
        Przy Żeromskiego był też komis, który świetnie prosperował w czasach
        kryzysu.Tam było wszystko - elektronika, najnowsze i najmodniejsze ubrania. No
        i te ceny! Nie każdego było stać na zakupy w komisie!
        • Gość: Bartek Re: co było a nie jest IP: *.tkdami.net 05.11.06, 11:48
          Na narutowicza był MOSIR a teraz jest Jadar tzn obiekt ktory nie istnieje
          dyrektor nie istnieje bo wykonuje każde polecenie panów z KS JADAR mieliśmy
          zatem obiekt sportowy "miejski"
    • dztravolta Re: co było a nie jest 05.11.06, 12:20
      ...I Spartakus-sklep "sportowy" i Mocca -Kawiarnia...
    • Gość: staruszka Re: co było a nie jest IP: *.tkdami.net 05.11.06, 12:35
      Były też sklepy spożywcze np: Żeromskiego 21 oraz róg Żeromskiego i Focha.
      Bardzo ich brakuje.
      • Gość: ja Re: co było a nie jest IP: 82.139.58.* 06.11.06, 16:37
        i sklep Desy tam gdzie teraz w rożowej kamienicy jest kredyt bank. Ależ to był
        luksus: dystyngowane sprzedawczynie, antyczne meble, stare obrazy i biżuteria
        jakiej nigdzie w mieście nie bylo. Czasami wchodziłyśmy tam z dziewczynami tylko
        popatrzeć, bo nie było nas stać nawet na zwykły, prosty pierscionek ze srebra
        ;-)A panie nas nie wyganiały ;-)
    • Gość: wesoła Re: co było a nie jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 19:15
      Gdzieś w okolicach tego w/w zegara był sklep ze słodyczami "Goplana". Pod 15
      bardzo dawno temu był zakład krawiecki, którego właściciel bardzo chętnie dawał
      skrawki na ubranka dla lalek.
      • Gość: j.lo Re: co było a nie jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 10:32
        up, up super watek
        • Gość: rita.stoklosa Re: co było a nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 10:38

A pamiętacie Modę Polską na Placu Konstytucji?
    • Gość: monik Re: co było a nie jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 10:49
      Bar dla dzieci Bolek i Lolek :) z pyszną zypą trustawkową
    • Gość: bleb Re: co było a nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 11:05
      na rogu Żeromskiego i Focha , wisiała tabliczka z napisem "ul. J.Marchlewskiego"
      ... choć nigdy i nikt tej ulicy tak nie nazywał :)
      no i "muszla" w parku Kościuszki (nawet występy w niej w miarę regularne były)
      na Moniuszki salon gier naprzeciwko Bałtyku
      pod koniec lat 80-tych sklep Sofiksu na żeromskiego (dantejskie sceny)
      ni i kolejki po herbatę w Delikatesach ,niezapomniany widok mnóstwa głów kłębiących się na marmurowych schodach
      na Moniuszki "mięsny" tuż przed Sezamem (teraz tam sklep z damską konfekcją jest)
      na Focha papierniczy ,zaraz za "Domem Rzemiosła" - zresztą do dziś istnieje ,choć trochę inny
      sklep z zabawkami na Focha ,dzis tam jest perfumeria i coś jeszcze (papierniczy??)
      basen na Żeromskiego przed Urzędem Wojewódzkim (zniszczony po śmiertelnym wypadku ,już w latach 90-tych)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka