Dodaj do ulubionych

OSZUST z Kaptura

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:45
Przed paroma dniami do mojego syna przyszło pisemne wezwanie do zapłacenia
kary za przejazd bez biletu autobusem linii 15 w dniu 9.10.2006 ok. godz. 9.30.
Problem polega na tym, że mojego syna w tym czasie w ogóle nie było w Radomiu,
ponieważ studiuje daleko (kilkaset kilometrów) od Radomia i w tym czasie
uczestniczył w zajęciach na uczelni. Jego imię, nazwisko i adres - ul.
Instalatorów z numerem domu (osiedle Kaptur) podał kontrolerowi ustnie jakiś
„gapowicz” – oszust.

Zwracam się do państwa z prośbą o pomoc w zidentyfikowaniu tego oszusta. Nie
wiem jak państwo, ale ja uważam, że takie drobne przestępstwa też powinny być
ujawniane i karane. Wprawdzie w tym konkretnym przypadku nie ma problemu z
udowodnieniem niewinności syna, ale oszust z Kaptura może stosować podobne
praktyki także w stosunku do innych osób, które nie będą w stanie tak łatwo
udowodnić, że nie są wielbłądami. Jakkolwiek można jeszcze zrozumieć (choć nie
pochwalać) kogoś, kto w celu uniknięcia kary podaje kontrolerowi zmyślone
dane, to moim zdaniem w żadnym wypadku nie można bagatelizować i tolerować
przerzucania przez takich oszustów własnej winy na inne, określone osoby.

W związku z tym proszę o pomoc osoby, które jechały w tym czasie autobusem
linii 15 i były świadkami wykrycia przez kontrolera „gapowicza”, którym był
młody ok. 18 - letni chłopak (kontrolerowi podał rok urodzenia 1988). Być może
ktoś zna osobiście tego oszusta lub jest w stanie podać jego rysopis.
Za pomoc z góry dziękuję.

Matka studenta
Obserwuj wątek
    • Gość: jl Re: OSZUST z Kaptura IP: 82.139.40.* 31.10.06, 21:00
      miałem identyczną sytuacje ponad rok temu, z..em towarzystwo na funty i
      szylingi
      • Gość: windykator Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:31
        zloz pozew w sadzie przeciwko firmie sprawdzajacej bilety! (wina lezy glownie po
        ich stronie, bo to oni wystawili kare za przejazd bez biletu, nie weryfikujac
        danych osobowych, jezeli gnojek nie mial dokumentow powinni wezwac policje i nie
        spisywac nic na "gebe") to po pierwsze. jezeli uda Ci sie ustalic gnoja ktory
        podal falszywe dane to jego tez do sadu! rodzice zaplaca troche dutkow i moze
        zwroca baczniejsza uwage na wychowanie synka. trzeba tepic patologie!!!
        • Gość: bęc Re: OSZUST z Kaptura IP: 82.139.48.* 31.10.06, 21:41
          Olać całą sprawę niech kontrolerzy szukają prawdziwego gapowicza,
          • Gość: windykator Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 22:01
            nie olewac! dac nauczke firmie zatrudniajacej kontrolerow! starac sie znalezc gnoja!
            • Gość: ktoś Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 07:51
              Windykator ma rację. Nie odpuszczać, ustalić kontrolera który spisuje na gębę i
              starać się ustalić szczeniaka. Zgłosić sprawę na policję niech policja szuka.
              • Gość: Incognito Re: OSZUST z Kaptura IP: *.internet.radom.pl 01.11.06, 09:19
                Raczej niewielkie szanse na znalezienie oszusta, choć może to jeden z kolegów
                Pani syna, bo skąd pamiętałby tak "od ręki" wszystkie dokładne dane?
                Wina leży w 100% po stronie kanarów. Nie mają prawa spisywać bez dokumentów, bo
                niby kto normalny poda im prawdziwe dane? Ja też bym coś wymyślił, ale na pewno
                nie istniejącego człowieka, któremu mógłbym zaszkodzić. To jest w tym wszystkim
                właśnie zastanawiające- czemu nie podał jakichś danych "z księżyca"?
                Moim zdaniem są dwie wersje: albo to kolega syna, który go wyjątkowo nie lubi i
                chciał mu dowalić przy okazji, albo (co może być bardziej prawdopodobne i
                zdejmuje winę z kanarów) Pani syn zgubił lub mu ukradziono jakiś dokument,
                którym teraz posługuje się oszust. W takim wypadku czekają Panią (odpukać!)
                kolejne niespodzianki.
                Powodzenia!
                • Gość: Matka studenta Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 10:06
                  Bardzo dziękuję za uwagi i podpowiedzi.
                  Wyjaśniam, że kontroler spisywał gościa bez żadnych dokumentów, na podstawie
                  informacji ustnej. To zostało już wyjaśnione przez pracownika firmy "Arsen" z
                  Radomia, która prowadzi kontrole w autobusach.

Ja także uważam, że mógł być to najprawdopodobniej ktoś z bliskich sąsiadów.
                  • Gość: egzekutor Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 22:36
                    bardzo dobrze, że są ludzie, którzy nie machają ręką na takie sprawy.
                    Jak raz uda się szczeniakowi, to dalej będzie tak robil. Trzeba tępić oszustów i
                    takie szuje.
                  • Gość: windykator Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 23:02
                    jeszcze raz sugeruje pozwanie firmy Arsen z zadaniem odszkodowania. a swoja
                    droga sprawa na policje, a noz, widelec trafia na gnoja.
    • Gość: Dex Re: OSZUST z Kaptura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 23:11
      A może syncio nie był wcale na studiach i Cie mamuśko w balona ładuje że to nie
      na niego wystawili tą karę ? Pomyśl przez chwile: ile osób zna dokładnie dane
      Twojego syna łącznie z datą i miejscem urodzenia , imionami rodziców a może
      jeszcze panieńskim nazwiskiem matki ? He ?
      • Gość: Matka studenta Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 00:05
        Jak już pisałam na wstępie mój syn studiuje w mieście oddalonym o ponad 300 km
        od Radomia. W tym czasie wcale nie przyjeżdżał do domu. Gdyby studiował tu na
        miejscu (w Radomiu) to mogłabym mieć ewentualnie takie wątpliwości, o których
        pisze Dex. Ale w tym konkretnym przypadku jest to wykluczone.

Poza tym z danych , które podał oszust kontrolerowi zgadzało się imię, nazwisko,
        miejsce zamieszkania syna i jeszcze imię ojca. Natomiast oszust nie znał już
        imienia matki oraz daty urodzenia syna (podał inne).
    • Gość: aplikant Re: OSZUST z Kaptura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 14:39
      Nie masz się czym przejmować mamo studenta . I syn też :) . Żeby wyegzekwować
      karę MPK będzie musiało podać Twojego syna do Sądu Cywilnego . Jeżeli to zrobią
      to Sąd napewno zobaczy nieścisłości w danych osobowych syna i prawdopodobnie
      oddali powództwo z uwagi na to że nie ma pewności że to chodzi o tą własnie
      osobę . Po za tym z tego co pamiętam to na druku jaki sporządza kontlorer -
      który potem jest dołączany do pozwu - jest taka rubryka : torzsamość ustalono
      na podstawie ( i tu powinien być wpisany dokument. np. na podstawie dowodu
      osobistego seria nr....) . Ten kontlorer musiał chyba wpisać w tym przypdaku :
      na podstawie ustnego oświadczenia , a to dla Sądu nie jest żaden dowód .
      Zapytaj jeszcze syna czy czasami nie zgubił jakiegoś dokumentu - książeczki
      wojskowej , legitymacji studenckiej itd. - ale to chyba raczej nie wchodzi w
      rachubę skoro część danych się nie zgadza .
      Najprwdopodobniej ktoś z bliskiego otoczenia syna za niego się podał i stąd
      cały problem . Na początek proponował bym interweniować w MPK i pokazać przede
      wszystkim te nieścisłości w danych osobowych oraz ustalić na jakiej podstawie
      ustalano tożsamość gapowicza .
      • Gość: tosiek Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:07
        Ja bardzo wątpię, czy Pani starania o wykrycie oszusta się powiodą.
        Policja pewnie nie zrobi nic, umorzy sprawę z powodu nie wykrycia sprawcy i tyle.
        Szkoda czasu i fatygi.
        • Gość: pesymista Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:56
          Myślę, że policja nie będzie chciała szukać, im trzeba wskazać przestępcę i
          jeszcze dostarczyć niezbite dowody jego winy.
          • Gość: rakin Re: OSZUST z Kaptura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 13:00
            Powinnaś zgłosić sprawę policji . Zero tolerancji dla przestępców .
            • Gość: leon Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 19:11
              Też jestem tego zdania. Nie można pobłażać, bo potem z takich drobnych oszustów
              wyrastają groźni przestępcy. Zero tolerancji.
      • Gość: prac.mpk Re: OSZUST z Kaptura IP: *.tkdami.net 03.11.06, 21:52
        kontrolerzy nie są pracownikami mpk i mpk nic nie ma do tego.Zostali wybrani w
        drodze przetargu przez MZDiK.Proszę do nich kierować skargi.pozdr.
        • Gość: egzekutor Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 09:47
          Za niewłaściwe wykonywanie obowiązków przez kontrolerów odpowiada nie tylko
          firma, która ich zatrudnia, czyli ARSEN, ale też zleceniodawca, który zlecił im
          te usługi i na czyją rzecz świadczą te usługi.
          • Gość: list Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 09:27
            Zeby wiedzieć kto oprócz firmy Arsen odpowiada za tą sytuację trzeba najpierw
            ustalić na czyją rzecz pracuje firma Arsen?
            Na rzecz MPK czy na rzecz MZDiK, który rzekomo wybrał ją w przetargu (o czym
            pisze pracownik mpk)?
    • Gość: tak Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 17:07
      łapać oszusta, nie odpuszczać
      • Gość: Agula Re: OSZUST z Kaptura IP: *.udn.pl 05.11.06, 10:06
        Ja tez jestem za tym, aby zglosic sprawe na policji. A swoja droga zrobic
        jeszcze w firmie Arsen jazde, bo ten kontroler nie powinien na podstawie ustnej
        wystawiac kwitka. Niech sie koles poprawi, albo wara z firmy, bo inni maja
        przez to same problemy i tyle. Twoj syn jest nie pierwsza ofiara, ale tak samo
        jak wiekszosc uwazam,ze zrobil to ktos znajomy. Wiec nie odpuszczaj, tylko
        zalatw sprawe i zglos to. Moze policja juz miala takie zgloszenia i moze uda im
        sie tego kolesia zlapac. Mysl pozytywnie. Powodzenia i napisz pozniej jak
        rozwiazalas ta cala sprawe.
        • Gość: Matka studenta Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 10:22
          Bardzo dziękuję za duchowe wsparcie i merytoryczne podpowiedzi.
          Zdaję sobie sprawę z tego, że nie będzie sprawą łatwą ustalenie oszusta.
          Na pewno nikt na tym forum nie poda jego personaliów, jeśli nawet był świadkiem
          zdarzenia.
          Dlatego proszę świadków naocznych (to jest tych, którzy widzieli to zdarzenie)
          jak i tych, którym np. oszust chwalił się swoim "wyczynem" o przesyłanie
          informacji na moje konto e-mailowe, założone specjalnie w tym celu tj.:
          saper168@wp.pl

Za pomoc dziękuję.
          • Gość: windykator Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 14:53
            osoby jeżdzące autobusami "na gapę" działają na szkodę mzdik. firma arsen,
            jeżeli wystawia karę za przejazd robi to również w imieniu mzdik. ja będę dalej
            upierał się przy zdaniu, ze sprawa powinna znaleźć finał w sądzie! kontroler nie
            miał prawa spisywać nic "na gębę"! jest to wg mnie pomówienie, jeżeli się mylę
            to niech ktoś z prawniczym wykształceniem mnie poprawi.
            • Gość: gość Re: OSZUST z Kaptura IP: *.udn.pl 05.11.06, 15:30
              Ja również otrzymałam dwa pisma z firmy Arsen, adres się zgadza ale nazwisko
              zupełnie inne. Pierwsze zbagatelizowałam, po drugim zadzwoniłam do Arsenu w
              Radomiu zgłaszając pretensje. Pan poinformował mnie, że powinnam to wrzucic do
              skrzynki zwrotów( a gdzie taka jest?), a w ogóle to Oni nie poczuwają się do
              żadnej winy, wysyła to Łódź.Na moja wyraźną prośbę zapisał sobie te dane z
              listu, który do mnie przychodzi i na tym się skończyło.Nie mam zamiaru dzwonić
              do ŁODZI, to nie są moje dane ani nikogo z mojej Rodziny to czy mam się czegoś
              obawiać????????
              • Gość: windykator Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 15:47
                jezeli dane sie nie zgadzaja to spij spokojnie. listy ingoruj, a firmom
                windykacyjnym, jezeli takowe sie pojawia bedziesz mogla zamknac drzwi przed
                nosem. mozesz tez dac nauczke firmie arsen za niekompetentne dzialanie jej
                pracownikow i pozwac ja do sadu. ale szanse sa marne ze wzgledu wlasnie na
                niezgodnosc danych osobowych. skonsultuj sie z prawnikiem.
                • Gość: pokrzywdzony.. Re: OSZUST z Kaptura IP: *.algo.radman.pl 05.11.06, 21:12
                  miałem sytuacje w mpk lini 21, wsiadłem na przeciwko carrefour, na warszwaskiej
                  za rondem sprawdzili mi bilet,był ok.po odjechaniu z niby koncowego na witosa
                  ponownie sprawdzono mi bilet ipowiedzieli mi ze jest z poprzedniego kursu!!!
                  nadmieniam ze autobus stał 15 minut na końcowym w wólce klwateckiej!czy ta
                  linia ma trzy końcowe?
                  • Gość: Agula Re: OSZUST z Kaptura IP: *.udn.pl 06.11.06, 11:25
                    Ta linia ma 2 koncowe. POwiedz prosze w ktora strone jechales, bo jezeli
                    dojechales do Klwatki i potem na tym samym bilecie jechales z powrotem, to
                    oczywiscie byl to Twoj blad, ale jezeli tak nie bylo, to nie powinienes sie
                    martwic, bo powinienes zatrzymac tamten bilet i niech Ci udowodnia, ze byl zle
                    skasowany. Jezeli nie skasowali wtedy zadnego papierka, to Ci nie udowodnia
                    tego i mozesz ich pozwac o pomowienie. A kontrolerowi narobic niezle kolo
                    piora. Niech zgodnie z przepisami spisuja ludzi, a nie pozniej takie problemy.
                    Szkoda tylko, ze nikt z pokrzywdzonych nie chce ich pozwac, bo byl by spokoj,
                    jakby sie zaczeli bac, ze np moga stracic prace.
                    • Gość: windykator Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 13:59
                      toz to caly czas pisze tutaj, aby tego typu sprawy finalizowac w sadzie. moze to
                      da do myslenia niektorym osobom i sprawi, ze ludzie zaczna rzetelnie wypelniac
                      swoje obowiazki.
                      poza tym, kontrolami w autobusach powinny zajac sie wyspecjalizowane patrole
                      ochrony a nie panie ktore boja sie spradzic czy lysy dresowaty leb ma bilet. tak
                      niewiele potrzeba, zeby uskutecznic system i ukrocic wandalizm.
                      • Gość: ola Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 18:34
                        Moja koleżanka mówiła, że kiedyś była świadkiem jak chłopak, którego znała
                        podawał kontrolerowi zmyślone dane. Ale nie zareagowała, bo to nie jej sprawa.
                        Właściwie to nie wiem jak ja bym się zachowała w takiej sytuacji. Pewnie też bym
                        się nie odezwała. Rozumiem jej obawy.
                        Ale jakie znaleźć wyjście w takiej sytuacji. Przecież za gapowiczów płacą w
                        efekcie inni pasażerowie, bo MPK wkalkulowuje to w cenę biletu.
                        • Gość: aplikant Re: OSZUST z Kaptura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 22:52
                          To niedopszczalne i karygodne by kontrolerzy wypisywali kary na podstawie
                          ustnych oświadczeń gapowiczów . Aż nawet nie chce mi sie wierzyć że takie
                          rzeczy mają miejsce . Powinny się tym zainteresować władze MPK bo takie
                          działanie kontrolerów naraża ich potem na oddalenie powództw przez sąd a co sie
                          z tym wiąże naraża MPK na koszty . Ktoś tu napewno zaniedbuje swoje obowiązki .
                          Kontrolerzy zapewne mają ustaloną i z góry wypłacaną prowizję od każdego
                          gapowicza więc chyba dlatego tak robią .
                          • Gość: egzekutor Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 20:10
                            Właśnie, dlaczego kontrolerzy nie korzystają z pomocy policji w celu ustalenia
                            danych personalnych "gapowicza". Jazda na gapę jest moim zdaniem wyłudzeniem
                            przejazdu. Policja powinna pomagać w zwalczaniu dzialań tego typu.
                            Może jednak kontrolerzy mają problemy z uzyskaniem pomocy policji?
                            • Gość: pasażer Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 15:18
                              Gość portalu: egzekutor napisał(a):

> Może jednak kontrolerzy mają problemy z uzyskaniem pomocy policji?

Tak się zastanawiam, czy policja ma obowiązek reagować na wezwanie kontrolerów?
                              Chyba tak. Wydaje mi się, że także kontrolerzy by mogli nawet sami przymusem
                              doprowadzić delikwenta na komisariat. W końcu gapowicz przyłapany został na
                              gorącym uczynku wyłudzenia przejazdu, jak pisze egzekutor.
                              • Gość: sokół Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 12:59
                                Policja powinna pomagać w miarę możliwości. Pewnie, że jeżeli akurat w tym
                                czasie wykonują inne ważne sprawy np. ścigają złodzieja samochodu, to nie
                                zostawią tego, żeby ustalić tożsamość gapowicza, ale jeśli nie ma takiej
                                sytuacji, to policja powinna reagować na zgłoszenia kontrolerów. takie jest moje
                                zdanie.
    • Gość: Matka studenta Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:20
      Dzisiaj odebrałam kolejne pismo adresowane do mojego syna od firmy "Arsen" z
      Łodzi. Jest to przedsądowe wezwanie do zapłaty. Agencja Ochrony "Arsen" żąda
      zapłaty i straszy jeszcze dodatkowymi opłatami ok. 500 zł.
      Nie wiem czy mogę to wezwanie traktować jako próbę wyłudzenia pieniędzy,
      ponieważ sprawa została już wyjaśniona telefonicznie w radomskiej filii tej firmy.
      No chyba że pracownik filii nie przekazał tej informacji do centrali w Łodzi,
      ale to już jego wina i wewnętrzna sprawa Agencji Ochrony "Arsen".
      • z_golebiowa Re: OSZUST z Kaptura 20.11.06, 22:29
        Ja na Twoim miejscu zlozylbym doniesienie do prokuratury o popelnieniu
        przestpstwa, to zdaje sie scigane jest z urzegu. Pewnie nic im nie zrobia, ale
        moze wypiepsza tego kanara :)

Pozdrawiam
        • z_golebiowa Re: OSZUST z Kaptura 20.11.06, 22:30
          Chodzi oczywiscie o probe wyłudzenia pieniedzy (a nie jazde na gape :) )
          • Gość: pasażerka Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:30
            W innych miastach nie jest lepiej.
            miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3750316.html
            • Gość: mrówka Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 20:09
              Co słychać w tej sprawie?
              Mam nadzieję, że nie machnęła pani ręką na ten incyden.
              • Gość: gaptuś Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 19:26
                Czy firma arsen wciąż prowadzi kontrole w autobusach miejskich?
                • sonata2 Re: OSZUST z Kaptura 03.12.06, 12:56
                  Teraz w Radomiu jak i w kraju jest przy władzy Prawo i Sprawiedliwość.
                  Może Pani liczyć na ich pomoc, bo oni mają w swoim programie walkę z
                  przestępcami, w tym chyba też z takimi jak ten oszust.
    • Gość: Ryszard Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 14:07
      Takich cwaniaczków jak ten gapowicz trzeba bezwzględnie tępić.
      Tu niestety nie jestem w stanie nic pomóc, ale w podobnych sytuacjach
      gdy tylko mogę zawsze staram się reagować. Bo za takich wyłudzaczy
      i pasożytów zawsze musi ktoś zapłacić. Najczęściej my wszyscy.
      Za gapowiczów płacą inni uczciwi pasażerowie (w cenie biletów).
      Za złodziei sklepowych inni klienci (w cenie towarów). Za złodziei
      energii elektrycznej inni odbiorcy prądu (w jego cenie) itp.
      Nie może być przyzwolenia społecznego dla oszustów.
      Popieram poprzedników. Trzeba to zgłosić na policję.

• Gość: filozof Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:09
        Do czego to w końcu dochodzi, żeby ludzie musieli sami w internecie szukać
        pomocy innych internautów w wykrywaniu i zwalczaniu przestępstw. Jest na tym
        forum kilka takich wątków. Np. ktoś szuka bandyty, który potrącił samochodem
        dziecko i uciekł. Inny gość informuje o zauważonej kradzieży krawężników przez
        posiadacza samochodu o określonym nr rejestracyjnym. A tutaj ta sprawa.
        Żyjemy w ciekawych czasach.
        • Gość: Matka studenta Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 19:55
          Dzisiaj do syna przyszło kolejne wezwanie do zapłaty.
          Nie mam zamiaru już nic im odpowiadać. Chętnie za to
          spotkam się w sądzie.
          • diakomo44 Re: OSZUST z Kaptura 16.12.06, 12:46
            To sun powinein walczyć a nie ty . Dorosły już jest . Trzeba uczyć dzieci
            samodzielności .
            • Gość: Matka studenta Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 19:21
              Zgadzam się, że syn powinien zajmować się swoimi sprawami. Ale jak pisałam już
              wcześniej studiuje daleko stąd i dlatego ja przyjmuję jego korespondencję
              przychodzącą do Radomia i w ramach pełnomocnictwa prowadzę tu jego sprawy.
              Oczywiście za jego zgodą.
              • Gość: stefan Re: OSZUST z Kaptura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 11:44
                Zorganizowanie komunikacji zbiorowej na terenie gminy jest jej ustawowym obowiązkiem. W Radomiu gminia (miasto) realizuje go za posrednictwem Miejskiego Zarzadu Dróg i Komunikacji. Ogłasza on przetargi na obsługę linii - są obecnie dwój przewoźnicy MPK i ITS oraz na kontrolę biletów. Kontrole te wykonuje firma ARSEN która wygrała przetarg. Pasażr jadący bez biletu i odmawiający uiszczenia opłaty obowiązany jest okazać dokument tozsamości na podstawie którego kontroler wystawia wezwanie do zapłaty -§37 Przepisów porzadkówych związanych z przewozem osób.... W praktyce pasażer najczęściej twierdzi, że dokumentów nie posiada. Kontrolerowi pozostaje wtedy zwrócić sie do odpowiednich organów o podjęcie czynności zmierzajacych do ustalenia tożsamości takiej osoby. Dzwonią więc kontrolerzy do Strazy Miejskiej lub Policji. Nie zawsze jednak SM lub Policja jest w stanie przyjachać. Gdy autobus przejażdza obok Komisariatu kontrolerzy zatrzymuja pojazd ( mogą wystawić wtedy mandat dodatkowo 270zł za nieuzasadnione zatrzymanie pojazdu - bo obowiązkiem pasażera jest okazać dokument tożsamości. Gdy policja lub straż nie może przyjachać kontrolerowi nie pozostaje nic innego jak dokonać spisania z danych ustnych. Sprawdza wtedy jescze czy pasażer drugi raz potrafi podać identyczne dane (łącznie z nazwiskiem panieńskim matki). Gdy dane się nie zgadzają jadą z pasażerem na końcowy i raz jeszcze próbuja wezwać SM lub Policję. W przypadku Pani syna należy podejrzewać, że jego danymi posłużył się kolega który go dobrze zna (bo dane się zgadzają). ARSEN umorzy sprawę i cwaniaczkowi się tym razem uda. Nie ma też realnych szans by policja ustaliła jego dane. Pocieszeniem niech będzie świadomość, że wcześniej czy później zapłaci- gdy policja lub SM będzie mogła przyjechać. Może jeszcze dodatkowo 270 zł gdy będzie to związane z nieuzasadnionym zatrzymaniem pojazdu.
    • Gość: ooo Re: OSZUST z Kaptura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:08
      z kapyura czy bez
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka