Dodaj do ulubionych

Regulamin nie nadąża

08.12.06, 09:54
Pani dyrektor dlaczego uchwały nie można zmienić? Jest ona zła i tyle!
Dodatkowo skąd Państwo wzieli takie wyliczenia odnośnie ilości produkowanych
śmieci przez miszkańca?
Dlaczego pierwszym celem jaki spobie postwiliście to dowalić tym którzy już
spełniają obowiązek wywozu śmieci, a nie tym którzy generalnie wogóle tych
śmieci nie oddają?
Czy działa już system których bardzo szybko wyeliminowałby tych którzy nie
mają umów i wywozów? Moi rodzice mieszkają na ulicy gdzie z kilkudziesięciu
domów tylko 3 lub 4 mają wywożone śmieci.
Na powyższym przykładzie jasno można stwierdzić, że teraz ci którzy wywożą
np.jeden pojemnik na miesiąc mają wywozić teraz 4 pojemniki, pomimo że nie śa
wstanie wyprodukować takiej ilości śmieci.
Pani Dyrektor weźcie się za tych którzy nic nie produkują.
Jeżeli nie zmienicie tej uchwały to narażacie się wg mojej opinii na pozwy,
które mają sznase wygrania z gminą.
Obserwuj wątek
    • Gość: oko Re: Regulamin nie nadąża IP: *.42.udn.pl 08.12.06, 10:04
      No tak. Jak się podrzuca smieci pod bloki to nic dziwnego, że sa niedomiary.
      Popatrzcie tylko na sadek przy ul. Łąkowej. Nie potrzeba komentarza.
      • Gość: ryto Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 10:28
        Pełno śmieci wzdłuż ul. Rybnej.
        Kto tam wyrzuca?
        • Gość: Biurokrata Wszystko jest OK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 16:27
          W czym problem? Przecież urzedniczka slusznie stwierdzila, ze "Tak się czasami
          zdarza, że życie i przepisy nie przystają do siebie"...
    • Gość: Robal Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 10:29
      Przecież tu nie chodzi o środowisko. Regulamin śmieciowy to kolejny ukryty
      podatek. Jeśli nie ma znaczenia, ile osób mieszka na danym adresie, to można go
      nazwać podatkiem od nieruchomości. Pani Krugły sobie policzyła taksę, a jej
      grupa wymuszeniowa w postaci straży miejskiej szybko zmobilizuje oponentów.
      Uciekajmy z tego miasta,
      uciekaajjjjjjjmmmmmmmmmyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.................
      • Gość: Yoda Re: Regulamin nie nadąża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 12:35
        Fakt, -jednak jest to podatek wyjątkowo niechlujnie skonstruowany: pod adresem
        budynku wielorodzinnego może mieszkać i 1000 i 10 osób, ale jest to jedna
        kategoria budynków, dla których ustala się jedną pojemność zbiorników i
        częstotliwość wywozu odpadów. Może to jakaś zachęta do budowy radomskiego
        Manhattan-u??? -To by szło po linii budowniczych Wielkiej Metropolii
        Radomskiej... hehehe...
        Pzdrwm:)
    • Gość: Śmiga Regulamin nie nadąża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 10:42
      <lol> Przecież ja tych śmieci nie produkuję - komentuje ofertę firmy pan Jan.

A kto to robi Panie Janie? Kosmici?
      • Gość: Gdyby Polska Re: Regulamin nie nadąża IP: 193.111.145.* 08.12.06, 10:48
        nie była krajem złodziei i kombinatorów to możnaby było wprowadzić sprawiedliwe
        regulacje.
      • Gość: Robal Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 13:45
        Pan Jan ma poniekąd rację. Śmieci produkują producenci towarów. W cenę towaru
        wliczona jest opłata za opakowanie, które jest obciążone podatkiem ekologicznym
        zgodnie z ustawą o ochronie środowiska. To samo jest przy imporcie. Tak więc
        płacąc za towar, płacimy za utylizację jego opakowania. Podpisując umowę z firmą
        wywożącą śmieci powinniśmy płacić tylko za usługę transportową.
        • Gość: Yoda I to jest właśnie sedno sprawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 14:34
          Regulamin ma za zadanie określenie zasad utrzymania czystości, a nie nabijanie
          kasy temu, czy innemu podmiotowi -kosztem obywateli oczywiście. Od tworzenia
          warunków ekonomicznych dla funkcjonowania przedsiębiorstw z branży gospodarki
          odpadami jest ustawodawca, a miasto powinno reprezentować interes swoich
          mieszkańców, a nie przedsiębiorstw przewozowych lub spółek komunalnych. Jeśli
          nasze miasto myśli inaczej, ale jednak nie potrafiło zadbać o odpowiedni poziom
          dostaw do nowego zakładu utylizacji z gmin sąsiednich (bo to politycznie,
          organizacyjnie i prawnie skomplikowana sprawa), -to teraz musi wymyślać
          rozwiązania zniechęcające do ograniczania produkcji odpadów w we własnych
          granicach. Ale co to ma wspólnego z ekologią???
      • Gość: kasia Re: Regulamin nie nadąża IP: *.pr.radom.net 08.12.06, 16:25
        może Jan je po prostu spala.
    • Gość: ekouczeń Regulamin nie nadąża IP: *.com.pl 08.12.06, 10:53
      Na całym świecie promuje się zachowania ekologiczne - tj. zmniejszenie ilości
      śmieci, a w Radomiu wylicza się ile mieszkańcy muszą "wyprodukować". Zbierajamy
      duże ilości śmieci, żeby mógł funkcjonować Zakład Utylizacji!!!!!
      • Gość: szkodnik Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 10:55
        całkiem jak ze zbieraniem stonki swego czasu:)))))
        • Gość: edek Re: Regulamin nie nadąża IP: 195.3.153.* 08.12.06, 11:24
          Lobuzerstwo i korupcja.
    • Gość: garb Regulamin nie nadąża IP: 193.111.144.* 08.12.06, 11:58
      Nowa władza skoryguje idiotyczne zarzadzenia poprzedniej, wyborcy liczą na
      zdrowy rosadek,administracyjnie nie da sie ustalić ilości wyprodukowanych
      śmieci,segregowane bez opłat,ilość odpadów komunalnych zależy od zamożności
      mieszkańców,najwięcej odpadów pozostawiają amerykanie, w domkach pewna grupa
      już kompostuje odpady biologiczne(mokre),makulaturę ,szkło i metale można
      sprzedać w punktach skupu, dlatego między innymi mniejsza ilość odpadów trafia
      do firm zajmujących się wywozem odpadów gospodarczych.
      • kompaktor Re: Regulamin nie nadąża 08.12.06, 13:06
        Kilka osób wypowiedziało się o regulaminie, nie bardzo chyba znając jego treść.
        A można go znaleźć tu:
        bip.radom.pl/bip/bip.php?node=2
        Jeśli ktoś się wczyta, to zauważy, że ilość odpadów jest zależna od liczby
        mieszkańców posesji.
        "Rozdział II
        Wymagania w zakresie utrzymania czystości i porządku na terenie nieruchomości
        § 6.
        8)
        Ilość i pojemność w/w urządzeń do gromadzenia odpadów powinna być dostosowana do
        ilości osób korzystających z tych urządzeń, z uwzględnieniem rodzajów i
        minimalnej pojemności określonych w § 8 oraz częstotliwości określonej w § 9.
        niniejszego Regulaminu.
        Przyjmuje się, że średnia ilość odpadów komunalnych wytwarzanych przez
        statystycznego mieszkańca Radomia wynosi rocznie 323 [kg], co stanowi 120
        litrów na miesiąc na osobę."
        Proszę zwrócić uwagę, że ten zapis nic na nikim nie wymusza. To tylko
        stwierdzenie statystycznego faktu. Generalnie za odbiór odpadów odpowiadają
        przewoźnicy. To z nimi trzeba ustalać warunki odbioru. Jeśli jakiś przewoźnik
        nadużywa pozycji i wymusza np. składanie podań o coś, co wydaje się oczywiste,
        to może warto rozejrzeć się za innym.
        • Gość: Yoda Re: Regulamin nie nadąża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 13:29
          Wymusza tylko na mieszkańcach domów jednorodzinnych. W przypadku bloków -
          faktycznie wszystko jest oddane do uznaniowej decyzji administratora. W
          praktyce nic to nie zmienia w sytuacji blokersów, bo takie same zbiorniki,
          które tam stały do tej pory, -mogą stać i zgodnie z nowym regulaminem, a
          częstotliwość wywozu i tak była większa niż aktualnie nakazana.
          Dlatego właśnie ten regulamin jest niesprawiedliwy, bo selektywnie daje po
          kieszeni tylko tym, po których urząd spodziewa się posiadania kasy i których
          może skontrolować bez konieczności ustalania faktycznej objętości produkowanych
          śmieci. Wystarczy skontrolować umowę na wywóz i obecność zbiorników - łatwizna
          i można się nie przepracowywać wymyślając racjonalne rozwiązania.
          BTW: Umiejętność czytania nie jest jeszcze tożsama ze zdolnością rozumienia i
          wnioskowania.
        • kompaktor Re: Regulamin nie nadąża 08.12.06, 13:34
          Uzupełniając adres mailowy - jest to Uchwała Rady Miejskiej nr 806 z 24 kwietnia
          2006 roku.
        • Gość: kkl Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 15:29
          Czy w takim razie kontenery na osiedlach są przeliczone na te przykładowe 120
          litrów od osoby na miesiąc?
    • Gość: lili Regulamin nie nadąża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 13:17
      "- Ale czemu ja mam chodzić i kogoś o coś prosić? Przecież ja tych śmieci nie
      produkuję - komentuje ofertę firmy pan Jan".
      No tak, po co prosić, firma powinna się domyślać, kto ewentualnie potrzebuje jej
      oferty i chodzić od drzwi do drzwi z zapytaniami. To śmieszne, przecież to temu
      panu zależy, żeby mniej płacić!

• Gość: Robal Kto najtaniej odbira śmieci w Radomiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 13:50
      Proszę o wpisywanie info, która firma w Radomiu najtaniej odbiera śmieci?
      Almax 30 PLN +VAT - 1x120 litrów mokrych i 2x120l segregowanych
      • Gość: mieszkaniec Re: Kto najtaniej odbira śmieci w Radomiu? IP: *.22.radom.pilicka.pl 08.12.06, 14:32
        Ode mnie Almax odbiera po 25 zł, mam rabat dla stałego klienta, a moja mama
        mieszka sama i dostała rabat 50% płaci 12,50
      • Gość: arti Re: Kto najtaniej odbira śmieci w Radomiu? IP: *.radom.pl 08.12.06, 14:57
        Mała poprawka: 2x120 litrów mokrych i tyle samo segregowanych za 30 PLN bądź 25
        PLN + VAT (zależy od tego, czy jest się już stałym klientem, czy nie). Dla mnie
        tak, czy inaczej oznacza to podwyżkę 100%
    • jas_fasollasido Re: Regulamin nie nadąża 08.12.06, 16:44
      W Bośni-Hercegowinie widziałem takie rozwiązanie. Tam się nie przelicza
      statystycznie ile dany mieszkaniec wyprodukuje śmieci tylko firma która wywozi
      śmieci sprzedaje specjalne wiązane worki (mocna folia, z wyraźnym logo), które
      nastepnie są wywożone. Sprzedaż specjalnego worka oznacza jednocześnie
      podpisamie umowy na wywóz śmieci. Koszt worka około 8,5zł. Minumum jeden worek
      trzeba kupić na 2 miesiące, gdy ktoś zużywa więcej, więcej ich po prostu
      kupuje. Jeśli ktoś segreguje odpady kupuje worki w innym kolorze. Ceny, jeśli
      dobrze pamietam to 5zł i 3,5zł. Śmieci w innych workach nie są zabierane tylko
      tych firmowych, chyba że na terenie gminy działa druga firma. Kary za palenie
      śmieci to 10 -krotna roczna zapłata za wywóz. Także bardzo się nie opłaca,
      podobne kary są za podrzucanie śmieci, ale składy z wózkami na osiedlach są
      zamykane. Czy to mogło by przejsć i u nas? jak sądzicie?
      • Gość: pracownik MPO Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 14:03
        W Radomiu były próby wprowadzenia takiego systemu, ale się nie sprawdziły
        ponieważ mieszkańcy (oczywiście nie wszyscy, ale większość) podpisywali umowy
        (aby okazać się przed Strażą Miejską), kupowali jeden worek, a śmieci były
        dalej podrzucane do osiedlowych śmietników. Segregacja w workach przy obniżonej
        cenie też nie dawała pozytywnych rezultatów, gdyż do worków tych nagminnie
        wrzucane były zmieszane odpady komunalne po to by zaoszczędzić na wywozie
        • Gość: Jaś_Fasollasido Re: Regulamin nie nadąża IP: *.pr.radom.net 09.12.06, 14:09
          Szkoda, widać że jeszcze jest długa droga przed nami.
    • Gość: Edzio Kłamstwa,kłamstwa i jeszcze raz kłamstwa ! IP: 88.156.130.* 08.12.06, 17:08
      Panie Janie plecie pan głupoty.Jestem mieszkańcem bloku.Wieczorami jak szczury
      skradają się samochodami pod śmietnik bloku i czekają na dogodną chwilę,aż
      nikogo nie będzie w pobliżu.I szybko wyrzucają wory ze śmieciami.W parkach i
      publicznych koszach na śmiecie jest podobnie. Na Okulickiego w godzinach
      porannych widziałem jak facet wywalił z samochodu osobowego wór ze
      śmieciami.Wprost na trawnik.Ja nie wierzę w krasnali.
      • Gość: busiek Re: Kłamstwa,kłamstwa i jeszcze raz kłamstwa ! IP: 88.156.130.* 08.12.06, 17:14
        A ja mam swój ulubiony śmietnik przy blokowisku Ustronie i se tam......Jeden
        tydzień jarecki drugi ja.I tak blokersi muszą płacić.Chcą czy nie chcą.
        • sono_andrzej Re: Ciężko idzie z tą edukacją ekologiczną 08.12.06, 20:23
          Oj cięzko w Radomiu z tą edukacją ekologiczną. Ja wiem że przez lata większość
          mieszkańców domków pozbywała się smieci na łakach, lasach i rowach. No cóż
          musicie się państwo przyzwyczaić. To jest standard nawet jeżeli ktos produkuje
          mało śmieci lub wogóle nie produkuje to domniemywa się, że produkuje i powinien
          mieć najmniejszy kubełek za który musi płacić.
          Liczę, że wreszcie zostanie uszczelniony system gospodarki odpadami. Trzeba
          przeprowadzić kontrolę wszystkich posesji i sprawdzić, czy posiadają umowę.
          • Gość: klaus Re: Ciężko idzie z tą edukacją ekologiczną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 20:30
            No właśnie:
            "Trzeba przeprowadzić kontrolę wszystkich posesji i sprawdzić, czy posiadają umowę".
            A nie podwyższać normy produkcji odpadów (czyli opłaty) tym, którzy już mają umowy.
          • fnx1 Re: Ciężko idzie z tą edukacją ekologiczną 11.12.06, 22:39
            > Oj cięzko w Radomiu z tą edukacją ekologiczną. Ja wiem że przez lata większość
            > mieszkańców domków pozbywała się smieci na łakach, lasach i rowach.

Ale oczywiście masz jakieś twarde dowody na poparcie swojej bardzo uogólnionej
            tezy? Mieszkam w domku. Od wielu lat mam podpisaną umowę na wywóz śmieci. Nigdy
            nie przyszło mi do głowy zaśmiecanie cudzych terenów - ani podrzucanie komuś
            moich śmieci... Zgodnie z posiadaną przeze mnie wiedzą - spośród moich
            znajomych również nikt tego nie robi... no ale Ty WIESZ. Gratuluję.
        • Gość: Yoda Re: Kłamstwa,kłamstwa i jeszcze raz kłamstwa ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 09:16
          Płaciłem, gdy mieszkałem w bloku i płacę, gdy mieszkam w domku. Różnica taka,
          że w domku płacę za to, co wyrzucam (a właściwie za tyle, ile mi nowy regulamin
          nakazuje wyrzucać), a w bloku płaciłem "abonament" -bez względu na ilość
          wyrzucanych śmieci. Wychodziło 1/3 tego, ile płacę teraz (nie licząc liści,
          które dopiero teraz muszę usuwać). -Więc gdzie jest zależność blokersów od
          jakiejkolwiek ekonomii? Oni nadal żyją w spółdzielnianych enklawach komuny i
          miasto dba o to, by się to nie zmieniło.
    • Gość: czytelnik Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 13:49
      zastanawiam się dlaczego Polacy wszystko krytykują - chcą aby było ładniej,
      czyściej, a nie chcą dostosować się do przepisów prawa. W Niemczech jest czysto
      poniewąż są ustalone normy ilości odpadów na jednego mieszkańca i wszyscy płacą
      i nie kombinują - Dura lex, sed lex – twarde prawo, ale prawo
      • Gość: klaus Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 14:09
        > są ustalone normy ilości odpadów na jednego mieszkańca i wszyscy płacą
        > i nie kombinują

Sam dałeś sobie odpowiedź. Bo tam wszyscy płacą i nie kombinują.
        A tu ponieważ nie wszyscy płacą (bo niektórzy uchylają się i kombinują) to tym,
        którzy płacą podwyższa się opłaty, żeby wyjść na swoje, zamiast tępić kombinatorów.
        W takiej sytuacji opór (sprzeciw, krytyka, a nawet bunt) jest rzeczą naturalną.
        • Gość: klaus Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 14:15
          I jeszcze jedno. Prawo bedzie przestrzegane przez obywateli tylko wtedy, gdy
          będzie egzekwowane przez odpowiednie organy władzy. Gdy tak nie jest to
          Kombinatorzy śmieją się z tych naiwnych, którzy przestrzegają prawa. A naiwni
          tylko mogą ponarzekać.
    • Gość: PietrekPodsiadlaka Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 12:16
      A ja napiszę krótko: będę płacił rzetelnie, ale tylko za tyle, ile śmieci oddam
      do wywiezienia. Nie tak jak Rajcy Miasta sobie uchwalili. Ich Uchwała Nr 806
      jest niedopracowana. Jeśli komuś z firmy wywożącej nie spodoba się moje
      płacenie za faktyczny wywóz moich śmieci - pójdziemy do Sądu Okręgowego. Nie
      zamierzam pasać pasibrzuchów miejskich, mieniących się Rajcami....
      Heheheheeee.
    • Gość: dd Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:13
      dddd
    • Gość: mza Re: Regulamin nie nadąża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:44
      odlot

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka