Gość: dziadek "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.krakow.dominikanie.pl 04.01.07, 21:47 Ależ to kłamstwo! Przed chwilą odwiedziłem stronkę "Perspektyw" i wyraźnie tam stoi, że Kochanowski jest dziewiąty, a nie ósmy i drugi w mazowieckim, a nie pierwszy! Pierwszy jest Staszic z Warszawy! Co jest z tobą radomska Gazeto Wyborcza? Za co wy bierzecie pieniążki? Czy was czasem interesuje temat, którym się zajmujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
teta1985 Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu 04.01.07, 23:07 A to dobre:) Full profesional;), ale chyba nic nie przebije teledziennika w Dami, gdzie profesionalizm i logiczne myslenie krąży gdzieś w odległej odchłani niedo osiągniecia. Pamiętam numer z azbestem albo komentarz, że "na ulicy Moniuszki zostało jeszcze położenie bazaltowej kostki na jezdni oraz krawęzników"(pod koniec remontu). Kostka akurat jest granitowa a krawężniki położono na samym początku, gdy jeszcze kończone były prace nad infrastrukturą podziemną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 04.01.07, 23:28 Albo autorka artykułu w swoim szale i opętaniu przeinaczyła wypowiedź dyrektora Semika, albo zarówno ona jak i dyr. Semik odczuwali silne zawroty głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: set Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 10:36 Brawo,brawo KOCHANOWSKI !!!!! A ty "dziadek" czytaj uważnie i nie wprowadzaj ludzi w błąd w tej swojej zazdrosnej nerwwości - czytałeś ranking z ubiegłego roku. Nowy dopero będzie ogłoszony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 112 Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:20 www.liceum.pl/rankingi/ranking2006-caly.phtml Ogólnopolski ranking szkół średnich 2006 Zwróćcie uwagę ileż to szkół radomskich tam występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lb126 Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu 05.01.07, 00:55 Ja doszłam do 343 i na tym jakże bliskim pozycji Kochanowskiego miejscu znalazłam Czachowskiego. A mówią, że to takie dobre liceum! W rankingu raczej słabo wypadło:(. Zastanawiam się tylko, czy kryterium olimpijskie jest rzeczywiście wystarczające. Na pewno tylko łatwo z niego skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walduś Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:25 www.kochanowski.iq.pl/index.php?id=osiagniecia Miejsca zajmowane przez nasze liceum w ciągu ostatnich lat według rankingu opracowanego przez Perspektywy i Rzeczpospolitą: Rok 2006 IX miejsce - Polska II miejsce - woj. mazowieckie I miejsce - Radom Liczba laureatów: 10 Liczba finalistów: 21 - Bardzo się cieszę, że powróciliśmy na I miejsce - mówi Karol Semik, dyrektor VI LO im. Jana Kochanowskiego. W zeszłym roku radomskie liceum było na Mazowszu trzecie, dwa lata temu drugie, a trzy pierwsze. - Bierze się pod uwagę udział uczniów w finale olimpiad ogólnopolskich. Znaczenie ma także liczba uczniów w szkole - wyjaśnia Semik. Rozdwojenie jaźni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:47 Gość portalu: walduś napisał(a): Bierze się pod uwagę udział > uczniów w finale olimpiad ogólnopolskich. Znaczenie ma także liczba uczniów w > szkole - wyjaśnia Semik. Finały olimpiad ogólnopolskich? Kiedyś ktoś mi opowiadał jak wygladają wstępne kwalifikacje do takich olimpiad na etapie szkolnym...hmm, wygladało to żenująco. Mam nadzieję,że coś się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.tkdami.net 05.01.07, 00:01 Udzial w olimpiadach odbywa sie na podstawie eliminacji. Protekcje tu nie pomoga,glaby i tak po drodze odpadna.A ze etapow eliminacji jest kilka ,selekcja wiedzy jest dokladna.Laureatami zostaja najlepsi /najmadrzejsi/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pim "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:09 Dziadek Walduś cierpi na lilabaj! Wszystkim Wam pomylił się rok 2006 z 2007 www.perspektywy.pl/index.php?mid=o_r_s_s "Uroczyste ogłoszenie wyników odbędzie się 18 stycznia 2006 r. o godz. 12.00 w Sali Kameralnej Filharmonii Narodowej w Warszawie, wejcie od ul. Moniuszki 5" To był ranking 2006, w którym publikowano wyniki osiągnięte przez szkoły w roku 2005, nowego rankingu za rok 2006, o którym pisze GW na stronie PERSPEKTYW jeszcze nie ma. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 01:35 Co to jest?! Za rok 2005 publikuje się ranking opatrzony rokiem 2006? Jak wybierają sportowca roku 2006 to pod uwagę biorą jego osiągnięcia w roku 2006. Jak publikują informator dla maturzystów 2007, to pod uwagę biorą procedury rekrutacyjne i obowiązujące kierunki studiów w roku akademickim rozpoczynającym się w roku 2007. Jak podsumowują absurdy (na przykład) roku 2006, to nie będą publikować rankingu absurdów 2007. No chyba, że chcą zaistnieć jako pierwszy absurd w roku 2007. W dalszym ciągu wypowiedź dyr.Semika nie ma sensu... Powtarzam: albo autorka artykułu w swoim szale i opętaniu przeinaczyła wypowiedź dyrektora Semika, albo zarówno ona jak i dyr. Semik odczuwali silne zawroty głowy... Ktoś lubi sobie utrudniać i komplikować życie... Nie wiedziałam, że GW pisze na stronie PERSPEKTYW.:) Właściwe użycie przecinków jest Ci niewątpliwie obce. Odpowiedz Link Zgłoś
dkt1984 Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu 05.01.07, 00:50 :))) i tak ma być!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powodzenia! Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:57 dziadek napisał: >Ależ to kłamstwo! >(...)Czy was czasem interesuje temat, którym się zajmujecie? A szanownego dziadka to interesuje? Bo chyba nie za bardzo skoro pisze o czymś o czym nie ma zielonego pojęcia... lilabaj napisał: >Albo autorka artykułu w swoim szale i opętaniu przeinaczyła wypowiedź dyrektora >Semika, albo zarówno ona jak i dyr. Semik odczuwali silne zawroty głowy... I kto to mówi. Może zamiast w swoim szale i opętaniu pisać post sprawidziłbyś co piszesz? walduś napisał: >Rozdwojenie jaźni? Być może. Ale przed napisaniem postu zapoznaj się z tematem lub skonsultuj się z lekarzem psychoterapeutą -------------- Ranking 2006 to ranking opublikowany w roku 2006, a dokładnie w styczniu. Obecny ranking to ranking 2007. Zazdrośnikom polecam wziąć się do roboty, bo obecnie Kochanowski to chyba jedyne czym Radom może się obecnie pochwalić, i to nie tylko wśród szkół. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 01:59 Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby ranking 2006 opublikowali pod koniec 2006, ewentualnie gdzieś w czerwcu lub później tegoż roku. Wtedy miałoby to sens, bo ranking sporządzony byłby na podstawie osiągnięć szkół w roku 2005/2006. Ale nie, uroczyste ogłoszenie wyników nastąpiło któregoś tam stycznia. Zamiast kłócić się ze mną, z dziadkiem czy waldusiem skonsultuj się z pimem i PERSPEKTYWAMI.... Tam nigdzie nie ma "lilabaj napisał". Jeśli już, to "lilabaj napisał(a)". Zechciej czytać dokładniej. Dziadek też jest pewnie zbulwersowany artykułem - jego błędami merytorycznymi. Walduś też musi chyba profilaktycznie sprawdzić u psychoterapety, czy takie też Twoje wmawianie czegoś błędnego ludziom nie pozostawiło na nim trwałego urazu. W mojej opinii, wszystko z nimi w porządku. Ktoś tu chyba nie rozumie znaczenia słowa "ranking", bo według mnie jest to zestawienie w formie listy od 1 do x osób fizycznych, szkół, organizacji, firm lub innych jednostek społecznych o charakterze społecznym, usługowym lub rozrywkowym, mające na celu podsumowanie i jednoczesne porównanie z innymi jednostkami ich osiągnięć dokonanych w przeszłości. Ranking jest zaprzeczeniem prognozy na przyszłość lecz może być wytyczną do jej postawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: "Kochanowski" najlepszy w woj. mazowieckim IP: 83.18.74.* 05.01.07, 05:12 Dyrektor Semik, najlepszego LO nie wie, że jego szkoła leży nie na Mazowszu lecz w Małopolsce? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: "Kochanowski" najlepszy w woj. mazowieckim 05.01.07, 10:51 Historycznie tak, ale administracyjnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: set Re: "Kochanowski" najlepszy w woj. mazowieckim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:22 Słusznie ! Ranking dotyczy najlepszej szkoły na Mazowszu, w regulaminie autorów zdefiniowanej jako najlepszej w danym województwie tj.mazowieckim,pomorskim,śląskim etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: "Kochanowski" najlepszy w woj. mazowieckim IP: 83.18.74.* 05.01.07, 12:07 Mazowsze jest nazwą geograficzną i jako taka nie może być używana zamiennie z nazwą woj. mazowieckie. Mazowsze kończy się na Pilicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 12:39 Interesujące, bardzo interesujące.... odbiega nieco od prawdy (która poniżej w linku na dole tamtej strony zwłaszcza), ale może bawić. www.mazowsze.ort.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: IP: 83.18.74.* 05.01.07, 12:46 Mazowsze --> pl.wikipedia.org/wiki/Mazowsze Małopolska --> pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82opolska Większość osób stosuje zamiennie (nawet dziennikarze) nazwę Mazowsze z woj. mazowieckim co jest ewidentnym błędem. Tylko jak to zwykle bywa do błędu niewielu potrafi się przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 12:57 Niuniuś, tamta mapka pochodzi w okresu wieków od XIII do XVIII-ego. Teraz mamy XXI-wszy. Wake up! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: IP: 83.18.74.* 05.01.07, 13:33 Cipciuś myślałem, że jest bardziej inteligentna. Nie rozróżniasz pojęcia nazwa geograficzna historyczna i administracyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 13:41 Oczywiście, że rozróżniam. To tobie się one zlewają, gdzieś w Pilicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: IP: 83.18.74.* 05.01.07, 14:01 To jest jak pomylić champagne z winem musującym. Niby to samo, ale żeby odróżnić trzeba być znawcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 14:48 A to nie Ty przypadkiem pisałeś o różnicy pomiędzy "śródmieściem" a "centrum"? Bo widzę, że mamy do czynienia z tym samym idiotyzmem. Szampan to jest rodzaj wina musującego. Taaak, bąbelki Ci jeszcze w głowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: IP: 83.18.74.* 05.01.07, 14:52 Niepotrzebnie przyznałaś się, że kończyłaś LO Kochanowskiego, bo albo tam tak uczą albo prześliznęłaś się psim swędem przez to liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 14:58 Nie chcę wiedzieć, gdzie uczą o winach musujących... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 15:13 Czuję się w obowiązku uświadomić Ci, że Kochanowski to zwykła szkoła. Jak w każdej,znajdziesz w niej nauczycieli pasjonatów i tych przymuszonych wizją bezrobocia. Znajdziesz w niej najwięcej olimpijczyków, bo Ci najlepsi,po skończeniu gimnazjum (jak wolisz - szkoły podstawowej w aspekcie historycznym),chcą sobie zapewnić komfort właściwego poziomu rozwoju, głównie na podstawie zasłyszanych opinii, trochę kierowani przez rodziców i ich ludzkiego ego. Mnie historia nigdy szczególnie nie pociągała, chyba że w aspekcie biograficznym. Uczyłam się jej, bo musiałam i nie widzę powodu, bym musiała się tego wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 16:24 Zapdejtowałeś już swoje informacje kotek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: IP: 83.18.74.* 05.01.07, 17:07 Chyba raczej Ty swoje misiaczku, z faktami się nie dyskutuje. Przyznaj się nie miałaś kłopotów u Ciurlika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: IP: 83.18.74.* 05.01.07, 17:35 W zasadzie po co mam Ci to tu udowadniać umów się ze mną na kawę może być nawet u Ciebie w Harrogate UK. Niedługo lecę do Londynu więc daj znać. Pa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 19:42 Oczywiście, że nie. Zresztą, w mojej klasie nikt ich z nim nie miał i nie słyszałam, by w szkole był ktokolwiek taki. Poza tym, nie przypominam sobie w ogóle, by podstawowy program edukacyjny przedmiotów historia czy geografia w LO, zakładał naukę historyczno- geograficznej topografii regionów Polski. Faktem jest, dziubku, że ranking PERSPEKTYW, od którego się ta dyskusja zaczęła, zakłada podsumowanie osiągnięć szkół ponadpodstawowych w skali kraju oraz województw. Użycie nazwy Mazowsze jest skrótem myślowym, w pełni poprawnym. I tylko ktoś inteligentny będzie wiedział o co chodzi, bez szukania dziury w całym. Nie umówię się z Tobą na żadną kawę. Boję się, że zaczniesz mi wmawiać, że piję wino musujące... :)Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: IP: 83.18.74.* 05.01.07, 19:47 > oraz województw. Użycie nazwy Mazowsze jest skrótem myślowym, poprawnym. Oczywiście się z Tobą nie zgadzam. Szkodą rybko, że nie będziemy mogli tego omówić przy małej czarnej :( jestem zwiedziony cóż, może innym razem, przy innej dyskusji. Dobrej nocy, pa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_tam_nie_wim A może Mazowsza nie ma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 12:08 Nie wiem, czy Małopolska rozciąga się - jak przed wiekami - od Karpat po Siedlce. Ale jest coś takiego jak Regionalizacja fizycznogeograficzna, przyjęta oficjalnie w 1991 roku i opublikowana w oficjalnym wydawnictwie Nazwy Geograficzne Rzeczypospolitej Polskiej. Tu można poczytać: pl.wikipedia.org/wiki/Regionalizacja_fizycznogeograficzna_Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dida Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.136.unknown.vectranet.pl 05.01.07, 09:06 Nie wiedziełem że na forum pod takim wątkiem można znaleźć coś innego niż gratulacje dla Dyrektora, pracowników i uczniów tej szkoły. Ja im GRATLUJĘ! p.s. nie wstyd wam zazdrosniki, że ciągle tylko narzekacie? Weźcie sie do roboty a nie będziecie się tu wymądrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 12:50 Nie wiedziałam, że obiektywna ocena to w niektórych mniemaniu zazdrość. Hm... czemu miałabym zazdrościć "Kochanowskiemu" skoro skończyłam tę szkołę kilka lat temu? Dyr. Semika wspominam bardzo miło, cztery lata spędzone w niej zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
dkt1984 Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu 05.01.07, 14:14 W którym roku kończyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 14:49 t a j e m n i c a p a ń s t w o w a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l i l a b a j Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.leed.cable.ntl.com 05.01.07, 14:50 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.00a.radom.pilicka.pl 05.01.07, 11:33 To nie pierwszy przykład "śmieci" wrzucanych przez forumowiczów do tematu oczywistego i jasnego. Serdeczne gratulacje calej szkole! Ach! Gdyby tak wszyscy w taki sposób jak to od lat robi "Kochanowski" promowali Radom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dixi Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: 82.139.57.* 05.01.07, 17:31 Wskaźnik rankingowy: W = (2 * L + F) * O/U W = (2 * L + F) * O/U W-wskaźnik sukcesu L - liczba uczniów danej szkoły, którzy uzyskali tytuł laureata F - liczba uczniów danej szkoły, którzy uzyskali tytuł finalisty O - liczba olimpiad, w których uczniowie danej szkoły zdobyli tytuł laureata lub finalisty U - liczba uczniów danej szkoły w roku szkolnym 2004/2005 co to zakryterium do oceny liceum, na podstawie jednej danej robic ocenę to oceniać ucznia na podstawie jednego przedmiotu- to kryteriumk nic nam nie mówi poza tym że są tam ludzie zdolni Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszbajek Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu 05.01.07, 23:44 Miło. Gratuluje wszystkim, dzięki którym mamy to miejsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walduś Re: "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 09:13 Skoro już w styczniu przyznawane jest miejsce za nowy rok to nic dziwnego, że są nieporozumiena bo to bez sensu. Ale nie to nie wina LO Kochanowskiego. Za moje wszelkie pomyłki i opaczne i logiczne rozumowanie rankingów Przepraszam. A liceum im. Kochanowskiego gratuluję :) Odpowiedz Link Zgłoś
jdk "Kochanowski" najlepszy na Mazowszu 08.01.07, 11:44 Gratulacje - i tak trzymac!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
malop Śląsk to nie woj.śląskie 08.04.07, 23:07 Każdy wie że Opole leży na Śląsku ale woj.jest opolskie Każdy wie że Częstochowa(Ziemia Krakowska,Małopolska) to nie Śląsk tylko woj.śląskie Każdy wie że Sosnowiec(Zagłębie,Małopolska) to nie Śląsk tylko woj.śląskie Radom to tylko administracyjnie od osmiu lat leży w woj.mazowieckim a osiem wieków(800lat w Małopolsce) Odpowiedz Link Zgłoś