Dodaj do ulubionych

Herb Radomia

12.01.07, 13:31
W jednym z wątków na naszym forum przeczytałem kilka postów osób, którym nie
podoba się nasz herb. Do tego grona nalezę i ja. Postanowiłem podzielić się z
wami ta smutną refleksją, iż historycy zajmujący się heraldyką na codzień nie
wyrażają się pochlebnie o herbie Radomia. Szczególną uwagę zwracają na
elementy wymienione poniżej:

- labry (zgodnie z prawami heraldyki ozdabiają herby rycerskie, nigdy
miejskie. Przed średniowieczną bitwą labry zwisające z hełmu dawały nieco
cienia stojącym w pełnym słońcu rycerzom. Radom jest jedynym miastem
posiadającym takową ozdobę)
- dwie korony (jedna zamknięta - kołpak jakielloński, druga otwarta, gotycka;
rozwiązanie dotąd nie spotykane. Zaznaczam dwie różne korony)
- herb papieski (nadany z okazji wizyty JPII w naszym mieście. Czy jest ono
jedynym odwiedzonym przez papieża? A, które z nich zdobyło się na ten krok co
rajcy radomscy i umieściło znaki papieskie w herbie miejskim?).

Mam nadzieję, że powyższy post stanie się przyczynkiem do ciekawej dyskusji.
Zapraszam do wyrażenia swojej opinii.
Obserwuj wątek
    • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 12.01.07, 13:33
      A oto link do naszego cudeńka:
      www.radom.pl/?tekst=herb
    • l_echec Re: Herb Radomia 12.01.07, 13:37
      O ile wiem, to rajcy Zakopanego wkomponowali godło papieskie w herb Zakopanego.
      Myślę, że jest to nadużycie i "przegadanie" symbolami znaku, który ma być
      prosty i jasny w odczycie, kojarzony z miejscem, którego dotyczy. Najlepiej
      byłoby wrócić do historycznego herbu Radomia z okresu jego świetności.

A ewentualne ataki na moją osobę uprzedzę, że nie kwestionuję rangi, zasług i
      świętości Jana Pawła Drugiego.
      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 12.01.07, 13:41
        O "nowym" herbie Zakopca nie wiedziałem. Zaraz rzucę okiem na stronkę tego miasta.
        Herb miasta winien być prosty i rozpoznawalny (vide Gdańsk, Kielce, Wawa)
        • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 12.01.07, 13:45
          Podaję link do stronki Zakopca:

www.um.zakopane.pl/
          Z tego co widzę to rajcy dodali "klucze" św. Piotra, które krzyżują się za
          krzyżem umiejscowionym na szczycie (Giewont).
          Trzeba przyznać, że radni wykazali się daleko idącą oszczędnością stosując cudze
          znaki w porównaniu z naszymi wybrańcami.
    • Gość: :-P Re: Herb Radomia IP: 82.139.38.* 12.01.07, 13:47
      transport.asi.pwr.wroc.pl/2-115817.html
      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 12.01.07, 13:49
        Daje po oczach co?
        :()
        • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 12.01.07, 14:12
          Co jest ludziska? Nikogo już nie interesuje symbol naszego miasta z wyjątkiem
          trzech osób?
          Hrabia gdzie jesteś>?
          • delaralde Re: Herb Radomia 12.01.07, 14:18
            oczywiście, że nas, historyków to zagadnienie interesuje, ale pozostałym jest to
            jak najbardziej obojętne..
            pozdr z alma mater:)
            • Gość: gość Re: Herb Radomia IP: 82.139.48.* 12.01.07, 14:53
              Piękny jest nasz herb, a labry ma też herb krakowski.
              • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 12.01.07, 15:11
                Zaraz rzucę okiem na Kraków
              • Gość: michal vel misiek Re: Herb Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 15:13
                To jest link do hasła Kraków w wikipedii

pl.wikipedia.org/wiki/Krak%C3%B3w
                Gdzie są te labry?
                • Gość: mysza Re: Herb Radomia IP: *.radom.pl 12.01.07, 15:22
                  A kto to taki piekny wątek rozoczął??? :):):)
                  Nie denerwuj sie, na pewno znajdzie sie ktoś zainteresowany tym wątkiem:)teraz
                  ludzie pracują a wieczorkiem zacznie sie BUM!! :)
                • Gość: :) Re: Herb Radomia IP: *.com 12.01.07, 15:22
                  moim zdaniem labry sa przesadzone tak jak i znak papieski - herb powinien być prosty a nie jakiś napaćkany hmmm historycznie też niewiadomo do czego nawiązuje?!
                  Zastanawiam się czemu w naszym mieście policja, karetki,straż pożarna itp nie mają herbu na swoich samochodach przecież to też jest jakaś reklama miasta :) ?!Tak jak w innych miastach Polski :)
                  • isoxazolidine Re: Herb Radomia 12.01.07, 16:04
                    obecny herb to gniot uchwalony przez sfustrowanych, nieudacznych radnych,
                    ktorym nie chcialo sie rzowiazywac rzeczywistych problemow Radomia.
                  • Gość: Ustronny Herb mamy faktycznie nieszczęśliwy!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 16:12
                    Niestety umieszczenie herbu papieskiego świadczy o naszej megalomanii i pysze
                    gdyż to nie Papież nam go nadał ale sami się o niego upomnieliśmy. Podczas gdy
                    na przykład LWÓW (jedyne znane mi miasto, które też ma prawo do "znaku"
                    papieskiego) dostał to "wyróżnienie" od Papieża Sykstusa V dnia 15.09.1586 za
                    obronę Wiary. Labry i korony niestety wpisują się w tą wsiową megalomanie i
                    świadczą o jakimś śmiesznym napinaniu się chyba przed samym sobą niestety.
                    Wszystko to świadczy niestety o nikłej świadomości historycznej naszych władz.

A tak nawiasem mówiąc myślę że nie tylko herb jest problemem ale i brak
                    flagi/chorągwi Radomia. Ja proponował bym adaptację historycznej chorągwi
                    Województwa sandomierskiego.
                    • michal.vel.misiek Re: Herb mamy faktycznie nieszczęśliwy!! 12.01.07, 19:33
                      Niestety herb ośmiesza nas przed mieszkańcami innych miast. To 'napinanie' się
                      świadczy o kompleksach. Trzeba się ich pozbyć również przez taką ich emanację,
                      jaką jest kiczowaty herb Radomia.
                      Co do herbu bądź flagi te pojęcia i znaki nie są tożsame Woj. Sandomierskiego
                      uważam, że jest niecelowym kopiowanie go. Dlatego że herby ziemskie nie
                      pochodzą od miejskich. Powiem więcej herby ziemskie i miejskie to zupełnie
                      różne historie. Te ostatnie powstały później niż te pierwsze.
                      Herby rycerskie pochodzą od znaków wojennych używanych przez członków tego
                      samego rodu na polu bitwy w celu rozpoznania swoich 'ziomków' stąd się biorą
                      herby rodowe później ziemskie.
                      Herby miejski w przypadku Radomia ma pochodzenie od swojego fundatora
                      (prawdopodobnie pierwszym herbem Radomia była cyfra gotycka "K" od założyciela
                      Nowego Radomia - Kaźka, później przekształciła się w cyfrę "R")
                      innych motywów powstania herbów miejskich nie pamiętam.

Pozdrawiam wszystkich, którym herb m. Radomia nie jest obojętny
                      • Gość: Ustronny Re: Herb mamy faktycznie nieszczęśliwy!! IP: *.tkdami.net 15.01.07, 01:06
                        michal.vel.misiek napisał:
                        > Co do herbu bądź flagi te pojęcia i znaki nie są tożsame Woj. Sandomierskiego
                        > uważam, że jest niecelowym kopiowanie go. Dlatego że herby ziemskie nie
                        > pochodzą od miejskich. Powiem więcej herby ziemskie i miejskie to zupełnie
                        > różne historie.

Oczywiście tak, tylko ja tu mówiłem nie o herbie a o fladze/chorągwi i nie o
                        kopiowaniu a o nawiązaniu do niej (mowa o fladze Woj. Sandomierskiego do
                        którego Radom historycznie przynależał) bo dziś miasto używa jako flagi
                        miejskiej kawałka białego materiału z nadrukowanym "naszym pięknym herbem".
                        Takie miasta jak Kraków czy Warszawa mają swoje flagi, uważam że było by fajnie
                        aby Radom też posiadał swoją flagę która mogła by nawiązywać do jego
                        historycznej przynależności do określonej ziemi. Lub na przykład barwami
                        nawiązując do kolorów herbu.

Ale to oczywiście jedynie moje zdanie z którym nie wszyscy się muszą zgadzać:-)
        • Gość: Beata Żet Re: Herb Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:54
          O matko kochana!!! A kiedy to herb mego rodzinnego Miasta zmienił się w ten
          wielkiej urody cud??? Może jeszcze dodać nad tymi piórami lecące samoloty
          rozpylające biało-żółte smugi - znaczy taki AIR SHOW...

Papież to nie tzw."ksiądz -prałat" Henio Jankowski: na 100% NIE byłby
          zachwycony umieszczaniem wszędzie Jego insygniów... A te pióra...rozumiem, mamy
          Karnawał, ale...

Pozdrawiam wszystkich Radomiaków:)))
          Beata z Trójmiasta (bleeee)
    • Gość: Adam Re: Herb Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 19:45
      A ja uważam że mamy jeden z najładniejszych herbów w Polsce, a to czy jest
      zgodny z zasadami heraldyki czy nie to juz inna sprawa.
      • Gość: Marcin Re: Herb Radomia IP: 82.139.43.* 12.01.07, 19:59
        Trudno się spierać z gustami - już Rzymianie wymyślili na ten temat maksymę. Ja
        podobnie jak większość moich poprzedników uważam, że nasz herb jest sztuczny,
        przeładowany ozdobnikami niemającymi żadnego uzasadnienia. Ot - jak panienka
        obsypana różnymi świecidełkami. A wynika to nie z megalomanii a raczej z
        kompleksów naszych decydentów.
      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 12.01.07, 20:11
        Pewnie możesz uważać co tylko chcesz to jest Twoje zdanie ale zwróć uwagę, że
        nasz herb mógłby być zarazem piękny, zgodny z zasadami heraldyki, czytelny i
        łatwo kojarzony z Radomiem.
        Obecnie jest tylko "piękny", dla niektórych oczywiście :))

Pozdrawiam
        • Gość: herald Re: Herb Radomia IP: 82.139.48.* 12.01.07, 21:08
          prawdopodobnie pierwszym herbem Radomia była cyfra gotycka "K" od założyciela
          Nowego Radomia - Kaźka, później przekształciła się w cyfrę "R"

Misiek tracisz wiarygodność bo litery nazywasz cyframi. Matematyka i
          wyrachowanie przesłoniły ci język ojczysty? Odkąd to jakiś Kazik jest
          założycielem Radomia? Tworzysz nowe legendy i czepiasz się akurat teraz kiedy
          herb już się przyjął i wszystkim się podoba. Walcz o tramwaj lub lotnisko razem
          z tym monotematycznym i nudnym izoxem.
          • Gość: Marcin Re: Herb Radomia IP: 82.139.43.* 12.01.07, 21:47
            A górale nosili cyfrowane portki bo matematykę z mlekiem matki wysysali...
          • Gość: michal vel misiek Re: Herb Radomia IP: *.radom.pl 12.01.07, 22:09
            Nie tracę na wiarygodności, gdyż pojedyńczą literę umieszczoną w herbie nazywa
            się cyfrą (tak mnie przynajmniej uczono). Co do Kaźka no to chyba siedzącym w
            temacie nie muszę tłumaczyć a dla tych niewiedzących podpowiem, że chodzi o
            Kazimierza Wielkiego.
            CO do reszty to już nie Twoja sprawa, co robię.

mimo to pozdrawiam
    • dkt1984 Re: Herb Radomia 12.01.07, 21:44
      Koronę z góry zdjąć!
      Labry zdjąć!
      Herb papieski zdjąć!
      no...
      ...i chyba już jest dużo lepiej co?
      • Gość: michal vel misiek Re: Herb Radomia IP: *.radom.pl 12.01.07, 22:12
        Trzeba rozpocząć dyskusję na temat herbu wśród naukowców, gdyż te trzy
        postulaty są nie wystarczające. Pozostaje kwestia murów miejskich, które
        pojawiły się bodajże w XVIII wieku.
        • dkt1984 Re: Herb Radomia 12.01.07, 22:16
          Masz rację! My tu możemy debatować co wyrzucić a co zostawić, ale pewnie nikt z
          nas nie zna heraldyki! Niech się tym zajmą naprawdę fachowcy!
          Ale bardzo dobrze że taki wątek został założony!
          • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 12.01.07, 22:43
            Chodzi mianowicie o uswiadomienie ludziom, ze nasz herb tak naprawdę herbem nie
            jest przynajmniej w znaczeniu heraldycznym. Warto mieć tą świadomość.

Pozdrawiam
    • Gość: Adam Re: Herb Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 23:35
      Jest herbem! Chyba nikt go z księżyca nie wziął, tylko ktos go zatwierdził na
      określonych zasadach. Czepiacie sie tylko.
      ]Zostawcie ten herb w spokoju, bo jest na prawde ładny. Chcecie jednokolorową,
      bezkształtną blachę zrobić.
      Łapy precz od herbu Radomia!
      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 13.01.07, 11:37
        Spokojnie bez nerwów Adam. Herb zatwierdziła nasza Rada Miejska, zrobiła to bez
        żadnych konsultacji z heraldykami. Nie zostały zachowany również zasady,
        którymi powinno się kierować przy ustalaniu tak ważnego znaku. Stąd mamy dziś
        jakąś ozdobę świąteczną a nie herb.
        Twoje zacietrzewienie wynika z niewiedzy jak mniemam na temat heraldyki.
        Dlatego polecam jakąś dobrą lekturę np. Szymański J., Nauki Pomocnicze
        Historii. To jest dość popularny podręcznik, autor wykłada jasnym językiem kawę
        na ławę więc nie powinno być problemu ze zrozumieniem.

Pozdrawiam
        • Gość: kog Re: Herb Radomia IP: *.cable.ubr07.newt.blueyonder.co.uk 13.01.07, 12:42
          a dla mnie herb powinien byc przedewszystkim 'prosty' tego to nawet sobie nie potrafie przypomniec nie wspominajac o narysowaniu z pamieci.
          • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 15.01.07, 15:26
            Właśnie! Nie mówiąc już o próbie przedstawienia go mieszkańcowi innego miasta.
    • jgawriolek Re: Herb Radomia 15.01.07, 15:52
      A może zmienić tarczę herbową na dwudzielną albo umieścić herb papieski na małej
      tarczy po środku.
      • jgawriolek Re: Herb Radomia 16.01.07, 10:36
        jgawriolek napisał:

> A może zmienić tarczę herbową na dwudzielną albo umieścić herb papieski na małe
        > j
        > tarczy po środku. Oczywiście bez labrów i korony.
        • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 16.01.07, 15:09
          Za to ze skrzyżowanymi kluczami św. Piotra po środku. Czyż nie byłoby bardziej
          efektownie?
          :))
          • jgawriolek Re: Herb Radomia 16.01.07, 17:35
            Jest jeszcze jedna opcja tarcza taka jak w herbie wrocławia ukosem orzeł
            Kazimierza Wielkiego i klucze a drugim ukosem pole złote i czerwone na środkowej
            tarczy dotychczasowy herb bel niepotrzebnych dodatków.
    • Gość: feliks Re: Herb Radomia IP: 82.139.40.* 16.01.07, 22:47
      Niestety najważniejszy symbol mojego grodu przypomina tort urodzinowy. Od
      takiego nagromadzenia figur i symboli heraldycznych może zaboleć głowa. Nie ma
      mowy o prostocie, czy jasności przekazu. Chciałbym jeszcze tylko zwrócić uwagę
      Szanownych Krytyków na opis (blazon)tego "herbu", który znajduje się na
      oficjalnej stronie miasta Radomia. Jest tak samo profesjonalny jak obiekt, który
      omawia. Prostoty, na miłość boską! Proste jest piękne!(i bardziej szacowne)
      Zwłaszcza w polskiej heraldyce.
      • Gość: typ Re: Herb Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 22:51
        Powinien być burak.
        • Gość: herbatnik Re: Herb Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 10:37
          Nasz obecny herb jest full wypas. Nikt takiego nie ma i to nas korzystnie
          wyróżnia na tle szarzyzny herbowej w kraju, a także poza jego granicami.
          Co nie znaczy, że możemy spocząć na labrach. Nie sposób nie zgodzić się z
          koleżanką Beatą Ż., że nasz herb nie oddaje w pełni tego, co w Radomiu mamy
          najcenniejsze. W pełni popieram pomysł, aby dookoła herbu pojawiły się iskry
          ciągnące biało-czerwone smugi, najlepiej w efektownej figurze "rozchodzenia
          się". Wpisanie na trwałe iskier - samolotów zresztą zabytkowych - w herb sprawi,
          że Air Show na trwałe wpisze się do kalendarza imprez, które mogą się odbywać
          jedynie w naszym mieście. Myślę, że pięć samolotów wystarczy, choć siedem także
          nie będzie przesadą.
          Pragnę też zwrócić uwagę na zupełnie nie wykorzystany w herbie fragment murów
          miejskich po prawej stronie. Przecież to stracona szansa na promocję miasta.
          Można by tam umieścić jakieś efektowne graffiti - młodzi, zdolni na start! -
          albo lepiej logo Leclerca.
          • Gość: michal.vel.misiek Re: Herb Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 12:55
            Baaaaardzo ciekawa koncepcja. Moze i ja coś wymyślę od siebie:)
            Z racji lansowanego od kilku lat przez władze ubiegłej kadencji modelu regionu
            jako zagłębia jabłka i papryki (a ostatnio i miodu!!!). Należałoby umieścić te
            szlachetne płody ziemi radomskiej w herbie (dlaczego nie?) i tak:
            tarcza dzielona na cztery a w niej pole 1 i 3 czerwone (niczym papryka z
            Przytyka), a 2 i 4 złote jak świeży miód z barci. Tarcza winna być obramowana
            malutkimi kremowymi pestkami. W polu 1 i 3 po papierówce a w pozostałych po
            czerwonej papryce. Herb otoczony (zamiast labrów) młodymi pędami warzyw
            usadowiony w środku wianuszka buraków czerwonych i cukrowych, słoików z miodem i
            tym podobnych skarbów ziemi radomskiej.
            Ta wizja wpisuje się doskonale w politykę władz poprzedniej kadencji jak będzie
            z obecną?
            Proszę o inne koncepcje naszego herbu. Na razie są dwie, może GW napisze o
            naszych propozycjach a Radni się zainteresują. W razie czego muszą mieć z czego
            wybierać więc radomscy heraldycy wytężcie swe tęgie umysły i zaprezentujcie
            swoje pomysły. Czekam z niecierpliwością
            :))
            • jgawriolek Re: Herb Radomia 17.01.07, 13:02
              Ja proponuję u góry piłkę siatkarską a na dolnym polu beryla.Zamiast labrów trzy
              paski adidasa.
              • sono_andrzej Re: Herb Radomia 17.01.07, 15:19
                Ja osobiście już przyzwyczaiłem się do obecnego herbu. Wiem, że herb Radomia
                jest pośmiewiskiem wśród heraldyków. No cóż, ale to przecież nie nasza wina
                tylko wina ludzi którzy w latach 90-tych zmieniając herb próbowali leczyć swoje
                kompleksy lub przypodobać się kościołowi wogóle nie znając się na temacie.

Uważam, że wszystkie elementy herbu, które są niezgodne z heraldyką powinny być
                usunięte. Niemniej jednak należy pozostawić w herbie akcent wskazujący na
                królewski charakter miasta.
                W tym względzie powinien zostać powołany herladyk.
                • Gość: feliks Re: Herb Radomia IP: 82.139.40.* 17.01.07, 19:25
                  To takie proste. Również dla nowych lokatorów byłego Urzędu Wojewódzkiego.
                  Wystarczy zwrócić się z tym do którejś z poważnych instytucji, mam na myśli
                  Polskie Towarzystwo Heraldyczne czy Instytut Heraldyczno - Weksykologiczny.
                  • sono_andrzej Re: Herb Radomia 17.01.07, 22:14
                    Zauważ, że Ci którzy ten herb zmieniali (psuli) dzisiaj zasiadają na Moniuszki.
                    • Gość: feliks Re: Herb Radomia IP: 82.139.40.* 17.01.07, 22:38
                      Potraktuj to jako jako skrót myślowy. Rzeczywiście. Pomyśleć tylko, że gmach o
                      którym mowa był kiedyś siedzibą Komisji Województwa Sandomierskiego. Może
                      obecnych lokatorów z MONIUSZKI wysłać na Księdza Łukasika ?
                      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 18.01.07, 09:38
                        Naszych domorosłych heraldyków z RM winno się wysłać nie tylko na Ks. Łukasika
                        ale na wygnanie.
                        WIna jak najbardziej nie lezy po naszej stronie tylko panow zasiadajacych
                        wówczas w RM.
                        Nie ma nic prostszego niż zapytać Polskie Towarzystwo Heraldyczne o zdanie.
                        Jegto członkowie przyjeżdząją każdego tygodnia na nasz UMCX i tam wykładają.

Pozdrawiam
                      • Gość: Marcin Re: Herb Radomia IP: 82.139.43.* 19.01.07, 20:55
                        Wydaje mi się, że gmach Komisji Województwa Sandomierskiego powstał przy ulicy
                        (obecnej) Żeromskiego a nie Moniuszki?..
                        • Gość: feliks Re: Herb Radomia IP: 82.139.40.* 19.01.07, 22:17
                          Szanowny Marcinie, masz rację - gmach Komisji Województwa Sandomierskiego
                          Królestwa Polskiego (kongresowego) powstał w 1816 r. (chyba) i stoi do
                          dzisiejszego dnia przy dzisiejszej ulicy Żeromskiego 75.
                          • Gość: ,,, Re: Herb Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 16:03
                            >przy dzisiejszej ulicy Żeromskiego 75.<
                            Żeromskiego 53
            • Gość: Ewa Re: Herb Radomia IP: *.132.unknown.vectranet.pl 23.01.07, 22:00
              I jeszcze molo.
    • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 19.01.07, 13:36
      Widzę, że wątek umiera śmiercią naturalną. W takim razie trzeba go podnieść na
      spotkaniu na szczycie :)))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=55781722
      • Gość: człowiek Re: Herb Radomia IP: 82.139.48.* 24.01.07, 17:02
        trzeba go podnieść na spotkaniu na szczycie :)))

Nie mówi siem na szczycie tylko nasiusiacie.
    • Gość: Radomiak Power Re: Herb Radomia IP: *.radom.pilicka.pl 19.01.07, 14:00
      Co Tu dużo kombinować herb Radomia powinien wyglądać tak:
      HERB (PIS tzn. jakieś bliźniaki w tle + Herb klubu kopanej piłki Korony Kielce
      jako naszego najbliższego I ligowca w lidze kopanej, przyszłego udziałowca i
      sponsora (miejmy nadzieję) w upadłym Radomiaku Radom)
      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 19.01.07, 14:05
        Kolego myślę, że umieszczenie CK w herbie radomskim przez rajców miejskich
        byłoby samobójem nie do pobicia:)) chociaż tych samobójów było już tyle....
        • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 22.01.07, 18:56
          No to jak szacowni grodzianie godzimy się na tą tandetę (którą rajcy śmieli
          określić herbem), żeby reprezentowała nasze CIVITAS ?
          • Gość: laick Re: Herb Radomia IP: 82.139.42.* 22.01.07, 19:31
            Misiek, nie szalej - jaki herb by nie był, jeśli przez samorząd jest zatwierdzony to w zasadzie jest nie do ruszenia. Komisja przy Ministerstwie ma prawo tylko go opiniować. Więc trzeba żyć z tym co się ma, zmian nikt wprowadzić nie może - a tym bardziej mieszkańcy. Nie ośmieszaj się...
            • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 22.01.07, 19:40
              Jeżeli przez organy samorządu miejskiego herb został zatwierdzony również przez
              te same instytucje może być zmieniony. Na przestrzeni kilku stuleci herb
              wielokrotnie się zmieniał nie widze problemu by wreszcie powrócić do korzeni.

Pozdrawiam
    • Gość: radomianin Re: Herb Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:11
      słaby jest taki normalny nic w nim nie jest ciekawego
      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 23.01.07, 10:39
        Prostota i harmonia często okazują się najpiękniejsze.
        • Gość: do misiaka Re: Herb Radomia IP: 82.139.48.* 24.01.07, 17:09
          Prostota i harmonia często okazują się najpiękniejsze

Mylisz prostotę z prostactwem. Ale cóż, masz kompleksy i przykleiłeś się do
          herbu. Chcesz aby każdy kolejny zarząd nowy herb ustanawiał? Herb się przyjął i
          jest nasz i nikt takiego nie ma. Ty chyba nie z Radomia jesteś...
    • Gość: jjjgfg Re: Herb Radomia IP: *.cyf.gov.pl 23.01.07, 11:35
      ghj
      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 23.01.07, 12:32
        Coś Ci się niechcący wypsnęło?
        :)
        • Gość: radomianin Re: Herb Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:42
          TOBIE SIĘ WYPSNĘŁO Z DUPY HE HE
          • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 24.01.07, 09:42
            Jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to się nie udzielaj.
            Myślisz, że jesteś anonimowy ale Ciebie też da się namierzyć
        • Gość: z dziennika Wynalazek dla misiowatych IP: 82.139.48.* 24.01.07, 17:19
          Jest coś na twoje problemy misiu.

Z tymi majtkami nie musisz się czerwienić

Miewasz silne gazy, a znajomi nie mogą z toba wytrzymać, bo... no cóż, brzydko
          pachnie? Teraz to nie problem. Amerykanin Buck Weimer wymyślił majtki Under-
          Easy, które pochłaniają niemiłe zapachy. Ale uważaj! Jeśli ktoś zobaczy cię w
          takich majtkach, może pomyśleć, że masz... ogonek.
          A to, co z daleka wygląda jak ogonek, to właśnie cała idea majtek
          pochłaniających smród. To wielowarstwowy wymienny filtr zobiony z węgla i
          włókna szklanego. Dzięki temu pochłania nieprzyjemne zapachy.
          Twórca majtek Buck Weimer pomyślał o wszystkim. Nawet o tym, że filtr może się
          przesunąć, gdy wiercimy się na krześle. Aby tego uniknąć majtki zrobiono ze
          specjalnego elastycznego materiału, który przylega do nóg i bioder. Majtki nie
          spadają, filtr nie ucieka i zamiast być obiektem żartów, spokojnie można jeść
          groch z kapustą. I ewentualnie przywalać herbowi Radomia.
          • michal.vel.misiek Re: Wynalazek dla misiowatych 25.01.07, 12:37
            he, he dobre! Jak wejdzie do seryjnej produkcji to się zastanowię nad kupnem.
            Zanim to się jednak stanie skomentuj pierwszy post niniejszego wątku ok?
    • Gość: Ewa Re: Herb Radomia IP: *.132.unknown.vectranet.pl 23.01.07, 21:52
      • Gość: Ewa Re: Herb Radomia IP: *.132.unknown.vectranet.pl 23.01.07, 21:54
        Rzeczywiście, nasz herb jest bardzo skomplikowany.
    • waszkawaszka Re: Herb Radomia 24.01.07, 16:59
      Ja chciałbym powrócić do historycznego herbu Radomia, bez żadnych
      niepotrzebnych udoskonaleń, mamy bogate tradycje historyczne i nie musimy
      dodatkowo na sile na przykladzie herbu tego udowadniac... Popieram pomysl zeby
      nasz herb namalowany byl na roznego rodzaju pojazdach publicznych, np
      komunikacji miejskiej albo jednostkach EZT pociagow osobowych Kolei
      Mazowieckich.
      • Gość: herbatnik Re: Herb Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 09:21
        Trudno się nie zgodzić. Jednak powrót do dawnego herbu jest na razie nierealny.
        Wyobrażasz sobie kogoś, kto zaproponuje usunięcie herbu papieskiego? Albo korony
        jagiellońskiej, czyli św. Kazimierza? I przeżyje?
        • waszkawaszka Re: Herb Radomia 25.01.07, 10:10
          Zgadza się, zawsze znajdzie się grupa konserwatystów, którzy za wszelką cene
          nie będą chcieli nic zmienić w tym temacie. Dodatkowym atutem na nie dla zmiany
          herbu byłaby potrzeba zmiany wszystkich herbów widocznych na bocznych drzwiach
          samochodów Straży Miejskiej... i na pewno w wielu innych miejscach.. z innej
          strony można też pomyśleć o tym że herb naszego miasta jest wyjątkowy i
          niepowtarzalny i się tym cieszyć :)
          • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 25.01.07, 12:38
            Dzięki Hrabia za poparcie, trzeba ludzi uświadamiać, że herb to nie choinka, na
            której można wszystko wieszać.
            Pozdrawiam :))
            • waszkawaszka Re: Herb Radomia 25.01.07, 12:59
              Dokladnie... tymbardziej ze swieta dawno juz za nami i choinke wypadaloby juz
              rozebrac ze swiecidelek. Takze pozdrawiam :)
              • jgawriolek Re: Herb Radomia 26.01.07, 09:03
                www.dig.com.pl/pther/kontakt.htm
                To link do strony Polskiego Towarzystwa Heraldycznego z danymi kontaktowymi i
                formularzem w który wpisuje się pytania do tej instytucji
                • Gość: herbatnik Re: Herb Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 11:51
                  Proponuję ustalić wspólną treść pytania, tak żebyśmy za jednym razem dostali
                  kompleksową i wyczerpującą odpowiedź. Moja propozycja brzmi następująco:
                  "Herb którego - Państwa zdaniem - miasta w Polsce w najbardziej drastyczny
                  sposób łamie zasady heraldyki i dlaczego jest to herb Radomia?"
                  Albo jakoś tak.
                  • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 26.01.07, 12:50
                    Hi hi hi na pierwszą część pytania już sobie odpowiedziałeś, co do drugiego to
                    chyba nie ma większych wątpliwości. Otóż mamy choinkę bo nasi radni na początku
                    lat 90 tych ubiegłego wieku stwierdzili, że herb jest zbyt "ubogi" i trzeba parę
                    jeszcze ozdób dodać.
                    dzięki za tego linka zamierzam go wykorzystać i napisać do Pol.Tow.Her. a
                    odpowiedź przedstawię na spotkaniu z prezydentem.

Pozdrawiam
                    • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 26.01.07, 13:47
                      A oto treść listu:

Szanowni Państwo
                      Jestem mieszkańcem Radomia, bardzo interesuję się historią miasta oraz regionu.
                      Dowiedziałem się z rozmów z historykami, iż herb mojego miasta nie został
                      stworzony w oparciu o reguły heraldyczne tylko o nieznane mi i innym ludziom
                      zasady. Postanowiłem ten temat poruszyć w planowanej rozmowie z Prezydentem
                      Radomia. Dlatego zwracam się do Państwa z prośbą o opinię na temat obecnego
                      herbu Radomia i zasugerowanie kierunku zmian w celu przywrócenia jego pierwotnej
                      funkcji.

Z wyrazami szacunku

• waszkawaszka Re: Herb Radomia 27.01.07, 14:10
                        Dobra treść, ciekawe jaka bedzie odpowiedz :)
                        • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 29.01.07, 14:34
                          czekam na odpowiedź ale wciąż nie nadchodzi.
                          Jak się coś wyklaruje to nie omieszkam was o tym poinformować
                    • jgawriolek Re: Herb Radomia 27.01.07, 15:11
                      michal.vel.misiek napisał:

> Hi hi hi na pierwszą część pytania już sobie odpowiedziałeś, co do drugiego to
                      > chyba nie ma większych wątpliwości. Otóż mamy choinkę bo nasi radni na początku
                      > lat 90 tych ubiegłego wieku stwierdzili, że herb jest zbyt "ubogi" i trzeba par
                      > ę
                      > jeszcze ozdób dodać.
                      > dzięki za tego linka zamierzam go wykorzystać i napisać do Pol.Tow.Her. a
                      > odpowiedź przedstawię na spotkaniu z prezydentem.
                      >
                      > Pozdrawiam
                      nie ma za co:)
    • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 30.01.07, 08:33
      Oto odpowiedź z Polskiego Towarzystwa Heraldycznego:

Szanowny Panie,
      Herb faktycznie jest nie najszczęśliwszy z punktu widzenia heraldyki.
      Został jednakże całkiem niedawno uchwalony przez Radę Miasta.
      Materiały są w archiwum Rady.
      Z poważaniem

W takim razie trzeba będzie rucić okiem na owe "materiały"
      • Gość: herbatnik Re: Herb Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 13:45
        Jest rozwiązanie proste jak walnięcie w mordę (za przeproszeniem).
        pl.wikipedia.org/wiki/Herb_P%C5%82ocka
        No to co? Działamy?
        • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 30.01.07, 14:05
          Z reguły przy jakiś większych rozbieżnościach heraldycy postulują powrót do
          pierwszego wyobrażenia herbu, najbliższego lokacji miasta. Dzięki temu usuwa się
          jednym cięciem wszystkie późniejsze naleciałości i wątpliwości. W naszym
          przypadku winna to byc złota cyfra R (co prawda pierwsze było K, ale lepiej się
          kojarzy z Radomiem) w czerwonym polu. Od razu jest rozwiązany problem barw flagi
          miasta. Dwa równej wielkości pasy dzielą flagę w poprzek (tak jak flaga polska)
          jeden pas żółty a drugi czerwony.
          Sprawa rozwiązana, a ten obecny herb tzw. uroczysty to niech sobie rajcy w kiblu
          powieszą.
          • Gość: herbatnik Re: Herb Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 14:57
            > Sprawa rozwiązana, a ten obecny herb tzw. uroczysty to niech sobie rajcy w
            kiblu powieszą.<
            Wybacz, ale w ten sposób trudno będzie rajców zachęcić do zajęcia się sprawą,
            zwłaszcza, że w obecnej radzie dominuje nurt tradycjonalistyczno-zachowawczy,
            czyli nie daj Bóg tknąć herbu papieskiego i korony Jagiellonów.
            Moim zdaniem należałoby wrócić do herbu sprzed 1991 roku, a obecny, jako
            honorowy, wyhaftować na sztandarze i używać przy okazji najważniejszych
            uroczystości.
            Pamiętam, że jako pacholęcie czy to na rysunkach, czy na historii rysowałem herb
            Radomia. I wychodził jako tako. A niech teraz jakie dziecko narysuje ten nasz
            cieniując labry i kopiując herb JP II.
            • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 30.01.07, 15:15
              W tym ostatnim zdaniu to mnie oczywiście poniosło.
              Co do zajęć plastycznych w podstawówce to też przypominam sobie próby
              narysowania radomskiego herbu. Powiem szczerze, iż machnąłbym bez większego
              problemu z pamięci poprzedni herb ale obecnego to nie tylko dzieci ale i dorośli
              na narysowaliby.
              Wiem, że to ciężka sprawa ruszyć herb zwłaszcza gdy połowa radnych reprezentuje
              pewien specyficzny pogląd na świat.
              Moja strategia to najpierw podważyć sens istnienia obecnego wyobrażenia na
              herbie, potem zaproponować specjalistyczne konsultacje w sprawie nowego herbu z
              Polskim Towarzystwem Heraldycznym. Opinia biegłego heraldyka dużo mogłaby
              zdziałać, oczywiście nie warto nawet wspominać, że znaki papieskie "psują" nasz
              herb bo wtedy pomysł jest z miejsca pogrzebany.
              Co Ty sądzisz o tak okrężnym podejściu do sprawy>?
              • Gość: M Re: Herb Radomia IP: 82.139.43.* 30.01.07, 17:15
                Sądzę, że opinia biegłego heraldyka nie ma akurat żadnego znaczenia - przy
                zmianie herbu i tacy się wypowiadali. Dececyzję podjęto - jaką każdy widzi. A
                propos - czy pamięta ktoś może autora obowiązującego dziś herbu?
                • Gość: herbatnik Re: Herb Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:51
                  Ten sukces ma tak wielu ojców, że nie sposób ustalić żadnego :)).
                  Co do drogi okrężnej - jasne, że nie uda się załatwić zmiany herbu hop, siup.
                  Trzeba działać - jakby to powiedział p. wiceprezydent - wielotorowo. Ja bym w
                  ewentualnej dyskusji używał argumentu o trudności w narysowaniu obecnego herbu
                  oraz możliwej profanacji znajdujących się na nim symboli. Herb może być użyty
                  np,. na drukach reklamowych, ulotkach czy plakatach Dni Radomia. A po imprezie
                  co? Tysiące ludzi depcze po strzępach papieru z herbem papieskim. Zgroza.
                  Tak więc wielotorowo, obywatele, wielotorowo.
                  • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 31.01.07, 11:15
                    Moim zdaniem opinia biegłego heraldyka ma znaczenie tylko trzeba się w
                    odpowiedni sposób nią posłużyć wówczas działanie to winno odnieść skutek.
                    Co do deptania herbu papieskiego to nieźle pomyślane ale wtedy padnie
                    stwierdzenie, że równie z herbem papieskim i radomski się depcze albo, że po
                    "Aniele Pańskim" w każdą niedzielę w Watykanie kilkakrotnie chorągiewek ze
                    znakami papieskimi się depcze i co? Z drugiej strony mozna by się ponabijać z
                    naszych radnych o wiadomej proweniencji i zapytać się dlaczego nie przewidzieli
                    mozliwości takiej profanacji o jakiej wspomniałeś. Czyżby współpracują z
                    żydo-masonerią?
                    Hi hi hi :00
                    • Gość: herbatnik Re: Herb Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:50
                      Reasumując argumenty za zmianą wyrażone głosami kilku zainteresowanych (w pewnym
                      skrócie myślowym):
                      - opinia biegłego heraldyka: ja pierdzielę!!!
                      - opinia dziecka rysującego: ja pierniczę!!!
                      - opinia profana: mogą sprofanować!!!
                      - opinia wnikliwego: te labry to jakieś takie niepolskie są.
                      - opinia kolegi wnikliwego: ten herb - tak czuję - to jacyś agenci ustalili.
                      To już sporo, ale ciągle mało.
                      Dlatego apeluję: Obywatele! Wielotorowo! Wielotorowo!!! Co jeszcze może
                      przekonać rajców do przywrócenia normalnego herbu?

Odzyskajmy herb dla Radomia, zerwijmy z łże-herbem, skończmy z tym heraldycznym
                      układem!

Uff, trochę mnie poniosło. Ale jak czytam prasę i oglądam TiWi (Tajny
                      Współpracownik?) to widzę, że dziś tak właśnie trzeba, by ludzi poderwać do czynu.
                      PS. A może jakiś argument ekonomiczny? Na produkcję tradycyjnego herbu idzie
                      mniej farby, jest też tańszy w eksploatacji.
                      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 01.02.07, 13:41
                        Nie tylko mniej farby ale też krótszy czas pracy grafika komputerowego.
                        ciekaw jestem ile czasu potrzebował ów specjalista do stworzenia obecnego herbu,
                        a ile zużyłby go kreując całkiem nowy o niebo prostszy.
                        W drukarniach też pewniej by taniej policzyli za druk dwu bądź trzykolorowego
                        herbu niż za tą choinkę.
                        • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 02.02.07, 14:52
                          Eyes up here ')
    • jgawriolek Re: Herb Radomia 12.02.07, 11:41
      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 12.02.07, 15:08
        Dzisiaj odbędzie się w siedzibie Urzędu Miejskiego przy ul. Kilińskiego 30
        spotkanie z prez. Kosztowniakiem. Zapytam go o kwestię naszego herbu, może
        gazeta sie tym zainteresuje?
        • jgawriolek Re: Herb Radomia 12.02.07, 15:54
          miejmy nadzieję że tak

www.jarek-df.pl
          • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 13.02.07, 10:18
            Na spotkaniu z prezydentem Kosztowniakiem, które odbyło się wczoraj w podwojach
            UM poruszyłem temat naszego "herbu" w kontekście promocji miasta na zewnątrz.
            Gospodarz miasta przyznał się do zerowej wiedzy w tej dziedzinie czemu się
            oczywiście nie dziwię. Wyraził skromne zainteresowanie tematem, być może będzie
            ono większe jeśli wyrazi swoje zdanie w tej kwestii specjalista w zakresie
            heraldyki.
            Opinia jednego z członków Polskiego Towarzystwa Heraldycznego okazała się więcej
            niż skromna dlatego trzeba użyć nieformalnych kontaktów by uzyskać coś więcej
            niż tylko jedno zdanie.
            Obiecuję, że nie porzucę tej inicjatywy dopóty dopóki nie wykorzystam wszystkich
            możliwości nacisku na władzę w naszym mieście.
            Pozdrawiam
            • jgawriolek Re: Herb Radomia 17.02.07, 15:46
              Tak trzymaj
            • Gość: feliks Re: Herb Radomia IP: 82.139.40.* 17.02.07, 17:46
              podziwiam Kolego twoją wytrwałość - tak trzymaj. Poza tym cieszę się, że niemałą
              grupę radomskich forumowiczów "rajcuje" herb Radomia i heraldyka w ogóle. A tak
              przy okazji Panowie (Pań niestety nie zauważyłem)- wiecie chyba, że nasz obecny
              herb państwowy jest też trochę na bakier z zasadami heraldyki? I co wy na to ?
              • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 19.02.07, 15:48
                Zgadza się jak najbardziej.
                Otóż obecny Herb RP bardziej się nadaje do wyrycia w materiale niż do
                prezentacji na płaskiej blasze. Poza tym te "gwiazdki".... na skrzydłach również
                dają wiele do myślenia.
                Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam
                • Gość: feliks Re: Herb Radomia IP: 82.139.40.* 20.02.07, 23:03
                  Myślałem, że spowoduję jakiś ferment, jakieś patriotyczne oburzenie... A tu same
                  uprzejmości. Mnie bardziej podoba się Orzeł Zygmunta Augusta. Ale poważnie -
                  może Cię to zainteresuje: wejdź na stronę gminy Kowala - ogłosili otwarty
                  konkurs na herb gminy - no to do dzieła !!!
                  • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 21.02.07, 14:38
                    Moim zdaniem świetnie prezentuje się orzeł Kazimierza Wielkiego (verso banknotu
                    50 złotowego), piękny, zadziorny z dumnym spojrzeniem w prawo.
                    To jest dopiero symbol!
                    Władze Radomia winne brać przykład z gminy Kowala.
                    Pozdr.
                    • agata.gre Re: Herb Radomia 02.03.07, 12:09
                      czesc Misiek:)nie mam teraz czasu opisać tego ale mam nową koncepcję dotyczącą najstarszego godła pieczęci,najstarsza pochodząca z 1421r z monogramem litery R w polu pieczęci to pieczęć mniejsza, w takim razie już wtedy miasto musiało posiadać pieczęć większą (sigillum maius)tak jak posiadał wówczas np.Sandomierz.Ciekawostką jest że w większość miast która posiadała wowczas 2 pieczęcie miała na nich rózne GOdła, pieczęć większa od założyciela miasta i pieczęć mniejsza wybrana przez radę miejską lub wójta. stąd hipoteza ze Radom posiadał pieczęć wiekszą nadaną przez Kazimierza.dokończe ten artykuł innym razem bo mnie K.goni:00
                  • jgawriolek Re: Herb Radomia 21.02.07, 15:58
                    Gość portalu: feliks napisał(a):

> Myślałem, że spowoduję jakiś ferment, jakieś patriotyczne oburzenie... A tu sam
                    > e
                    > uprzejmości. Mnie bardziej podoba się Orzeł Zygmunta Augusta. Ale poważnie -
                    > może Cię to zainteresuje: wejdź na stronę gminy Kowala - ogłosili otwarty
                    > konkurs na herb gminy - no to do dzieła !!!
                    A ja wolę obecne godło naszego państwa z otwartą koroną symbolizującą otwartość
                    na nowe poglądy.
                    • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 22.02.07, 14:56
                      Niektórzy wolą koronę zamkniętą i otwartą w jednym.
                      Pozdrawiam
    • babskifilozof Re: Herb Radomia 22.02.07, 18:21
      ladny jest:) z daleka wyglada jak pajak krzyzak na czatach. ale juz dajcie sobie z nim spokoj (ponad 100 wypowiedzi, druga strona). skoro prezydent wie o problemie, niech poda go do osadu fachowcow, albo jaki doktorant niech sie nim zajmie.
      • jgawriolek Re: Herb Radomia 23.02.07, 10:55
        Trzeba o tym pisać żeby władze nie zamiotły sprawy pod dywan
        • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 23.02.07, 10:56
          o żesz Ty :)) napisaliśmy w tym samym czasie :)
      • michal.vel.misiek Re: Herb Radomia 23.02.07, 10:55
        Prezydent owszem wie o problemie ale też oczekuje fachowej opinii, którą wkrótce
        mam nadzieję uzyskać.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka