Dodaj do ulubionych

Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka?

06.02.07, 21:39
Taka alejka jest obecnie zbędną fanaberią. Są inne o wiele bardziej pilne
wydatki. Niech przeznaczą te pieniądze na sprawy związane z lotniskiem, bo
pewnie jest tam na co je wydąć (a i 10 razy tyle pewnie by się przydało).
Alejka rzecz słuszna, ale nie dla naszego biednego miasta a jak już będą
robić to niech zrobią porządnie, z najwyższej klasy materiałów. Prowizorka
się nie opłaca. Co z tego, że zrobimy nie za 1,5 mln a za 500tyś, skoro za,
przykładowo, 10 lat będzie ona do remontu. Wydamy więcej - będziemy mieli ją
na 40lat. Po co robić tandetę.
Pozdrawiam
TETA
Obserwuj wątek
    • Gość: Lucek Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.130.unknown.vectranet.pl 06.02.07, 23:10
      Wyremontować jezdnie a nie zajmować się pierdołami.
      • Gość: MlodyRadomianin Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 23:21
        Ja bym na miejscu władz zrobił kompleksową rewiezję ulic w Radomiu :
        bp Jana Chrapka ( ta aleja mi się nie podoba biskup Jan powinien mieć swoją
        ulicę w Radomiu )
        Jacka Kuronia ( powinien być patronem MOPS - U )
        Karola Lutostańskiego
        Jana Józefa Lipskiego

PS.Cała ta 4 zasłuźyła na swoje ulice w Radomiu!
        • Gość: Jan Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.tkdami.net 06.02.07, 23:34
          Mlodziencze , masz racje,ale zastanow sie nad kosztami zmiany nazwy
          ulicy/waznej,nie byle jakiej/.Lepiej i taniej jest wytyczyc nowa ulice w
          rozbudowujacych sie rejonach Radomia i nazwac ja nazwiskiem zasluzonego. Zmiana
          nazwy juz "nazwanej" ulicy to koszt zmiany wszystkich dokumentow dla jej
          mieszkancow ,a dla firm jeszcze wieksze/pozwolenia,pieczatki dokumenty
          bankowe ,pracownicze itp./.
    • Gość: Lenoms Oj Witkowski, buraku wprowadzony w maliny IP: *.141.unknown.vectranet.pl 06.02.07, 23:20
      Gdyby twoja partia przed wyborami nie zaczeła lizać d... kościołowi, gdyby twój
      wodz Tusk nie chlapał jęzorem pustych frazesów i nie pokazywał się z tłustą i
      mało lubianą Waltzową - byłbyś dzisiaj prezydentem Radomia. A tak liżesz
      dalej ... Chrapek zrobił dla Radomia mniej więcej tyle co matka boża
      fatimska. Był jedynie bardzo zdolnym i dobrze wykształconym przedstawicielem
      wrogiego nam mocarstwa. Wiesz chociaż gdzie jest fatimskie miejsce w mieście ?
      • Gość: MlodyRadomianin Re: Oj Witkowski, buraku wprowadzony w maliny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 23:23
        Nie rozumiem czemu atakujesz radnego Witkowskiego rodowitego radomiaka radnego
        z Ustronia.Każdy moze mieć swoje poglądy.A co do biskupa Chrapka to przesadzasz
        mimo że był z Torunia to jednak KOCHAŁ Radom i dużo dla niego zrobił.Wiecej niż
        wszyscy biskupi radomscy i politycy Radomia razem wzięci po 1990r.Nie gadaj
        takich pustych sloganów dobra!

MlodyRadomianin dawny KR! - rodowity radomianin
        • Gość: lenoms Nie radnego zaatakowałem, tylko jego naiwność IP: *.141.unknown.vectranet.pl 06.02.07, 23:35
          Chrapek przez cały pobyt w Radomiu nie zrobił tyle dobrego co na przykład
          wieloletni wychowawca MDK (właśnie przy parku kiedyś) Pan Kulesza robił w
          jednym miesiącu. Wiele jeszcze zapomnianych przykładów można podać.
          Indoktrynacja wymaga jednak wszechobecności, dlatego co rondo to ksiądz.
        • Gość: du Re: Oj Witkowski, buraku wprowadzony w maliny IP: *.dti-static.cegetel.net 07.02.07, 07:45
          Młody człowieku powiedz co zrobił i oceń czy to dużo
    • szybka.osa Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 06.02.07, 23:22
      Do tego miasto powinno się odpowiednio przygotować. Cały park potrzebuje
      kompleksowej renowacji, remontów alejek, remont fontann, walka z czarnym
      ptactwem, tworzenie przytulnych kącików, budowa muszli, budowa ogrodzenia, małej
      architektury. Należy przygotować sensowny projekt i startować o pieniądze z unii.
      • Gość: DROGISTA CO SWISTA Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 00:45
        Obok rónolegle powstaje NOWA ulca -tam gdzie budowany jest narożnik.Tu będzie
        biegło zasadnicze połączenie .Alejka zostanie zasraną przez ptaki alejką.I
        panowie CI z Urzędu miasta i koscoła nie kombinujcie bo juz sprawę
        przekombinowaliście.Skutek tego jest taki,że ten problem naprawdę juz nie
        interesuje Radomian trzeżwo myslących.Może tylko tych dwóch radnych prawie
        bliżniaków?
    • isoxazolidine Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 07:52
      ja nadal obstaje przy tym, zeby imie Biskupa Chrapka nosiła nowowybudowana,
      duza arteria. mysle ze Biskup wolalby byc patronem czegos, co jest symbolem
      dynamicznego rozwoju Radomia niz parkowej alejki za - bagatela - 1,5mln zł ...

gdzie takiej szukac?
      a moze cala poludniowa obwodnice nazwac aleja Biskupa Chrapka"? to byloby
      NAPRAWDE uhonorowanie tego Wielkiego cżłowieka(!)
      • Gość: macadam Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 08:46
        A może wybudowane "przedłużenie ul. Maratońskiej". Ono jeszcze nie ma nazwy!
      • Gość: tyr Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 08:49
        a może Radom nazwac Chrapkowo/
      • Gość: Lenoms A nie czujesz mdłości od wazeliny jaką pakujesz ? IP: *.141.unknown.vectranet.pl 07.02.07, 10:55
        Przypomina mi to już powieści Orwella, koniecznie potrzebujesz wsparcia
        czarnych w karierze ? Czy polecenie służbowe...
    • sympatyk_pis Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 08:36

Brawo panie Prezydencie!
      Mało kto wie jakie były i są naciski w tej sprawie a jednak Prezydent Andrzej
      Kosztowniak BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA RADOM! Wie, że kwota 1,5mln zł jest kwotą
      niebagatelną i dlatego wstrzymał decyzję w tej kwestii. Wstrzymał a nie odszedł
      od niej co również należy podkreślić!!! Bardzo dobry pomysł jednego z
      przedmówców, który jest poważnie rozpatrywany przez Prezydenta - kompleksowy
      remont parku. Już odpowiedni pracownicy dostali zadanie wyszukania odpowiedniego
      projektu UE, który pasowałby pod to przedsięwzięcie i z którego można byłoby
      pozyskać nie małe fundusze. Oby im się udało.
      __________________________________________________________________________________

ANDRZEJ KOSZTOWNIAK, LAT 30 - PREZYDENTEM RADOMIA WIELU KADENCJI!!!

NIE PYTAJ CO RADOM ZROBIŁ DLA CIEBIE! SPYTAJ CO TY ZROBIŁEŚ DLA RADOMIA???!!!
      • Gość: do małych ludzików Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: 82.139.48.* 07.02.07, 09:20
        Biskup Chrapek, który miał poczucie humoru z pewnością pęka ze śmiechu patrząc
        z góry na te ujadania i kłótnie. Alejka i tak wymaga remontu bo można sobie
        zęby wybić, a to że jakiś cwaniak chce przy okazji wyciągnąć za to ogromną kasę
        to już sprawa prokuratora.
        • sono_andrzej Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 09:29
          Jak patrzę na tą alejkę to mi się po prostu niedobrze robi.
          Tragiczne jest to, że radni nie potrafili się porozumieć i nie nazwali ulicy
          imieniem Biskupa. Wybrali komiczne rozwiązanie - alejkę.

Ja osobiście cały czas jestem za tym by imieniem Biskupa nazwać ulicę Kielecką
          od Okulickiego do np. Wośnickiej lub Maratońskiej.
          Jest to ładna wyremontowana szeroka arteria miejska, która jeszcze długo będzie
          trasą przelotową przez Radom.
          Stanowi ikonę rozwoju miasta.

Powinna się nazywać Aleja Biskupa Jana Chrapka.
          • Gość: zartie Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.244.udn.pl 08.02.07, 21:15
            Pokrywasz wszystkie koszty?
      • isoxazolidine Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 09:24
        sympatyk_pis napisał:

> Bardzo dobry pomysł jednego z
        > przedmówców, który jest poważnie rozpatrywany przez Prezydenta - kompleksowy
        > remont parku. Już odpowiedni pracownicy dostali zadanie wyszukania
        odpowiednieg
        > o
        > projektu UE, który pasowałby pod to przedsięwzięcie i z którego można byłoby
        > pozyskać nie małe fundusze. Oby im się udało.
        >

kompleksowa renowacja parku zamiast "dziubania" na zasadzie "alejke tu mostek
        tam" (jak w starym ogrodzie). to mi sie podoba. i oby udalo sie pozyskac srodki
        unijne! trzymam kciuki(!)
        • pitagor Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 09:40
          Składam wniosek o nazwanie wyremontowanej linii kolejowej Radom - Warszawa
          imieniem biskupa :)
          Odpowiednia długość, dwa tory :)
          • isoxazolidine Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 10:12
            dwa tory = rowna sie wiecej niz jeden tor. wiecej niz jednym torem znaczy
            wielotorowo. NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE! tylko nie wielotorowosc ;)))

a powaznie - niektore magistrale kolejowe maja nazwy. ale czy ktos ze zwyklych
            ludzi je zna? czy ktos ich uzywa? szeroka, reprezentacyjna aleja - chyba
            lepiej ...
            • pitagor Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 10:13
              Wszytko zależy od promocji :)
              • Gość: MlodyRadomianin Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 11:13
                A ja bym nazwał nowy miejski odcinek obwodnicy południowej od Ustronia do np.
                początku Południa aleją im. bp Jana Chrapka!A co do innych patronów to np. bym
                wreszcie usunął Waryńskiego z centrum miasta to jest skandal żeby on miał swoja
                ulicę w Radomiu!!!!Moze i walczył o robotników ale większość Polaków kojarzy
                się z byciem na 100 złotówce prlowskiej!!!!!A i wreszcie trzeba zmienić tą na
                Obozisku na im. Jacka Jerza!A co do przedłużenia Maratońskiej to tam na patrona
                nadawał by się Jan Józef Lipski - pierwszy niekomunistyczny senator po 1989r. z
                Radomia.Człowiek który zasłużył sie dla miasta mimo ze nigdy tu nie mieszkała
                ani się w Radomiu nie urodził.
                PS.A jaką ulicę zaproponować do nazwania imienienim wybitnego Radomiaka Karola
                Lutostańskiego to się jeszcze zastanowię ui podam tu na forum!
                • isoxazolidine Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 12:33
                  Gość portalu: MlodyRadomianin napisał(a):

> wreszcie usunął Waryńskiego z centrum miasta to jest skandal żeby on miał
                  swoja
                  >
                  > ulicę w Radomiu!!!!Moze i walczył o robotników ale większość Polaków kojarzy
                  > się z byciem na 100 złotówce prlowskiej!!!!!

Nie wariuj. Na prl-owskim tysiacu bul Mieszko I a na dwutysiaczce Chrobry. Ich
                  tez wywalic?

> A i wreszcie trzeba zmienić tą na
                  > Obozisku na im. Jacka Jerza!

Uwazasz ze Rodziana Winczewskich nie zasluguje na ulice? Ja uwazam ze
                  zasluguje. Inna rzecz. ze ta nazwa jest efektem kompromisu wszystkich sil w RM
                  i tak powinno zostac.

a przede wszystkim:
                  1) zmienianie nazw ulic i burzenie pomnikow to niepolski zwyczaj. to sowiecki
                  zwyczaj. nie bedziemy aplikowac w Raodmiu sowieckich metod. w kazdym razie ja
                  przeciwko sowietyzacji Radomia protestuje.
                  2) kto zaplaci za ciagle zmiany nazw ulic? ja wolalbym zeby te pieniadze
                  zostaly madrze zainwestowane.

pzdr
                  • Gość: MlodyRadomianin Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 13:13
                    Isoxazolidine masz racje ale akurat ta 100 złotówka z PRL źle sie koajrzy a tam
                    był Warynski na niej wiec nie wiem moim zdaniem ja bym Waryńskiego usunął a jak
                    nie usuną radni to w ramach ustawy dekomunizacyjnej przygotowywanej bodajże
                    przez posła PiS pana Hofmana miasto będzie miało ustawowy obowiązek usunąć w
                    Radomiu ulicę Warynskiego!Ta ustawa jest w trakcie przygotowywania bardzo mocno
                    popiera ja premier Kaczyński.Swoja drogą cieszę sie ze w Radomiu nie ma już
                    ulic Bieruta,1 maja,Stalina,Nowotki,Marchlewskiego!A można by referendum w tej
                    sprawie lokalne zrobić ale to melodia przyszłosci co do radomskich ulic.Co do
                    Rodziny Winczewskich to ja do tej ulicy i jej nazwy nic mieć niemogę i nie mam
                    ale Jacek Jerz też zasłużył na swoja ulice w Radomiu!Wiem jak trudny jets
                    kompromis w radosmkiej RM i doceniam każdy nawet najmniejszy jego objaw!Ponadto
                    ulcie w Raodmiu powinni mieć Jacek Kuroń , Jan Józef Lipski,bp Jan Chrapek i
                    Karol Lutostański.Jestem w trakcie sporządzania listy słynnych i zasłużonych
                    radomiaków nie majacych swoich ulic w Radomiu!
                    Pozdrawiam
                    • Gość: MlodyRadomianina Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 13:15
                      A co do finanansów można jakąś społeczną zbiórke zrobić na zmiane dowodów,praw
                      jazdy , paszportów wśród radomian zrobić.Ciekaw jestem odzewu mieszkańców?
                      • isoxazolidine Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 14:06
                        nie dam ani grosza na zmiany nazw ulic. i watpie zebys znalazl wielu chetnych.
                    • isoxazolidine Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 14:05
                      Gość portalu: MlodyRadomianin napisał(a):

> w ramach ustawy dekomunizacyjnej przygotowywanej bodajże
                      > przez posła PiS pana Hofmana miasto będzie miało ustawowy obowiązek usunąć w
                      > Radomiu ulicę Warynskiego!

???
                      przeciez warynski zyl i dzialal w XIXw kiedy w POlsce nie bylo komunizmu(!)
                      jak chcesz go obciazyc za wypaczenia PRL-u?

> A można by referendum w tej
                      > sprawie lokalne zrobić ale to melodia przyszłosci co do radomskich ulic.

bez sensu. kompletnie. sa wazniejsze sprawy.
                    • redoxygene Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 14:15
                      > wiem moim zdaniem ja bym Waryńskiego usunął a jak

Twoje odczucia akurat nie maja tu znaczenia

> nie usuną radni to w ramach ustawy dekomunizacyjnej przygotowywanej bodajże
                      > przez posła PiS pana Hofmana miasto będzie miało ustawowy obowiązek usunąć w
                      > Radomiu ulicę Warynskiego!Ta ustawa jest w trakcie przygotowywania bardzo
                      mocno
                      >
                      > popiera ja premier Kaczyński.

Moze sobie sam papiez popierac, co nie zmienia faktu, ze owa ustawa
                      prawdopodobnie nie bedzie zgodna z konstytucja w temacie zmian patronow. Nie
                      wprowadzi bowiem jasnych kryteriow oceny 'prawosci' dla patronow, tylko wymieni
                      nazwiska. Poza tym jest to jawna ingerencja w kompetencje samorzadu, a tego juz
                      robic, nawet ustawowo, nie wolno.

> A można by referendum w tej
                      > sprawie lokalne zrobić

Byla sondowana juz ta sprawa i znaczaca wiekszosc mieszkancow owej ulicy sie
                      opowiedziala przeciwko

PS. Kopernik tez byla czerwona:D
                      • Gość: MlodyRadomianin Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:17
                        Nie znam dokładnie projektu tej ustawy1Z tego co sie orientuje ustawa ma
                        wskazać konkretne przypadki i nazwiska wśród nich na pewno będzie Waryński mimo
                        że zył w XIX wieku!Chodzi o całościowe odwołąnie się do komunizmu.Ustawa ma
                        nosić nazwę ,, ustawa dekomunizacyjna polskich placów , ulic i naz instytucji
                        publicznych ".Tak jak pisałem przygotowuje ją poseł Hofman a pomaga mu bodajże
                        poseł Tchórzewski.Całe szczęście ze do tych kwesti nie mieszają sie posłowie
                        typu Gosiewskiego czy Suskiego z Grójca!
                        PS.Jacek Kuroń też miał poglądy lewicowe ale zrobie wszystko zeby miał swoją
                        ulicę w Radomiu bo na to zasłużył!Tak samo jest z innymi nie liczą się poglady
                        prawicowość czy lewicowść ale to co zrobili.Mam pytanie co Waryński zrobił dla
                        Radomia?
                      • Gość: MlodyRadomianin Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:23
                        Redoxygen masz rację nie wiem czy ta ustawa bedzie zgodna z konstytucją!O tym w
                        ostateczności zadecyduje Trybunał Konstytucyjny.Wtedy będzie można zamknąć tą
                        dyskusję wyroki TK od 28.10.1998r. są ostateczne!Boję sie tylko ze ta ustawa
                        mimo dobrych chęci okaże sie kompletnym bublem prawnym coś w stylu fatalnej
                        ustawy o trójpodziale terytorialnym Polski z 24.07.1998r. tak szkodliwa ustawa
                        dla Radomia!
                        Pozdrawiam mimo róźnic światopoglądowych!
      • Gość: Norbi Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.tkdami.net 09.02.07, 18:31
        Takie pomysły komleksowego podejścia do spraw zieleni są od dawna
        przedstaswiane przez ludzi z branzy i z tego cowiem taki pomysl został
        wcześniej przedstawiony prezydentowi, ale do tej pory niestety brak odzewu poza
        tym wpisem.
    • Gość: pinki Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: 82.139.33.* 07.02.07, 15:59
      Tańszym rozwiązaniem byłoby zmienić mieszkańcom dowody i inne dokumenty
      zmieniając ulicę nazwaną imieniem starego komucha Waryńskiego na Biskupa Jana
      chrapka. Nawet bliskość katedry do tego skłania. Taniej, sprawniej, trafniej.
      • Gość: MlodyRadomianin Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 16:40
        Dobrym rozwiązaniem jest zmienić Waryńskiego na bp Jana ale są teź lepsze
        rozwiązania!Wariantów co nie miara a dyskusja trwa.
        • Gość: MlodyRadomianin Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 17:05
          Parę słów o Ludwiku Waryńskim :

Ludwik Waryński - urodził się w Marynówce, wsi położonej na terenie dzisiejszej
          Ukrainy, wychowywał się w rodzinie patriotycznej, jego ojciec pomagał
          uczestnikom powstania styczniowego. Od 1865 roku Waryński uczył się w gimnazjum
          w Białej Cerkwi, a następnie od 1874 roku studiował w Petersburgu w Instytucie
          Technologicznym. Podczas studiów po raz pierwszy zainteresował się socjalizmem,
          wstępując do organizacji o nazwie Polska Młodzież Socjalistyczna. Później
          Waryński brał udział w zamieszkach, jakie rozpoczęły się w szkołach wyższych
          Petersburga w listopadzie 1875 roku. Został za to ukarany usunięciem ze
          studiów. Poddano go także rocznemu dozorowi policyjnemu, w czasie którego
          dokształcał się sam, czytając książki autorów socjalistycznych i ekonomistów.
          Od 1876 przebywał w Warszawie, gdzie zajmował się zakładaniem pierwszych
          akademickich i robotniczych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim.
          Później rozpoczął naukę w Szkole Agronomicznej w Puławach, nie zaprzestając
          okresowych wizyt w Warszawie i doglądania rozwoju tamtejszego ruchu
          robotniczego. Był w tym czasie redaktorem Równości i Przedświtu. W 1878 roku
          przeprowadził się z Puław do Warszawy na stałe, gdzie zatrudnił się jako
          ślusarz w fabryce Lilpop i Rau. Nie zaprzestawał przy tym działalności
          politycznej, m.in. sprowadził z Niemiec literaturę propagandową. Był jednym z
          współautorów pierwszego programu socjalistycznego, nazywanego programem
          brukselskim. Wkrótce jednak, z powodu depczącej mu po piętach policji carskiej,
          musiał wyjechać z Warszawy.
          Waryński działał najpierw we Lwowie, a potem w Krakowie. Tam też założył sieć
          tajnych kółek socjalistycznych. Jednakże 8 lutego 1879 roku został namierzony
          przez władze austriackie i trafił do aresztu. Podczas aresztowania stał się
          ofiarą brutalnego pobicia przez policję. Więziono go przez ponad rok, przed
          sądem (wraz z kilkoma innymi oskarżonymi socjalistami) stanął 16 lutego 1880
          roku. Proces zakończył się uniewinnieniem, a sam Waryński miał okazję do
          wygłoszenia długiej przemowy w której bronił ideałów socjalizmu. Został jednak
          wydalony z terytorium Austrii, udał się na emigrację do Szwajcarii.
          Za granicą Waryński zamieszkał w Genewie. Okres ten w życiu Waryńskiego to
          czas, w którym rozwijał swoje poglądy polityczne - m.in. odrzuca on anarchizm,
          który poprzednio dopuszczał. Szczególnie ostro krytykuje wówczas występowanie
          elementów nacjonalistycznych w ruchu socjalistycznym. Zajmuje się także
          pisaniem rozmaitych publikacji i artykułów, spotyka się z działaczami
          socjalistycznymi z krajów Europy Zachodniej, bierze również udział w
          Międzynarodowym Kongresie Socjalistycznym w Chur. Podczas pobytu w Szwajcarii
          poznał swoją przyszłą żonę, Annę Sieroszewską, z którą miał później syna
          Tadeusza.
          W 1882 r. Waryński powraca do Warszawy, gdzie zakłada partię robotniczą pod
          nazwą Proletariat. Staje na jej czele, układa również i drukuje jej program.
          Wkrótce potem organizuje całą sieć organizacji z nią związanych. Podejmuje
          akcję przeciwko rozporządzeniu dowódcy warszawskiej carskiej policji Buturlina,
          który nakazał objąć nadzorem obyczajowym robotnice. W wyniku oporu robotników,
          zmuszony jest odwołać swoje postanowienie. W tym czasie Waryński nawiązuje
          także kontakty z rosyjskimi rewolucjonistami z Narodnej Woli. Zakłada także
          organ prasowy swojej partii, pt. Proletariat.

Ludwik Waryński został aresztowany przez policję carską 28 września 1883 roku.
          Więziono go w X pawilonie warszawskiej Cytadeli. W oczekiwaniu na rozprawę
          spędził tam 2 lata. Był jednym z 29 oskarżonych w procesie, który rozpoczął się
          23 listopada 1885 roku. 20 grudnia 1885 Waryński został skazany na 16 lat
          katorgi. Wysłano go do twierdzy szlisselburskiej, gdzie wkrótce zachorował na
          gruźlicę. Zmarł pokonany przez tę chorobę 2 marca 1889 roku, w wieku 33 lat.

O śmierci Waryńskiego traktuje "Elegia na śmierć Waryńskiego" Wł. Broniewskiego.

Waryński był także na 100 złotówce w okresie PRL!!!!!!

• Gość: east5 Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 21:36
            Twój wizerunek MR powinien być na njtańszym papierze toaletowym.
          • Gość: zartie Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.244.udn.pl 08.02.07, 22:01
            Może weź jakieś leki uspokajające, albo idź na spacer? Koniecznie bez czapki.
      • phodopus Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 07.02.07, 17:51
        Skoro o nazwach mowa, to plac Waltera chyba się jeszcze uchował :)
        album.radom.pl/index.php?n=Grafika.00382
        Jakieś propozycje?
        • Gość: MlodyRadomianin Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 18:56
          A w Budgoszczy mają ładną na 8000 halę Łuczniczka a może u nas plac Łucznika...?
          • Gość: Jarek Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.tkdami.net 08.02.07, 23:17
            Niejednego dyskutanta z forum nalezaloby wyslac na spacer z odkryta glowa,zeby
            wystudzil swoje emocje i rozum.Czy naprawde nie dotarlo do was,ze ktos narzuca
            wam temat zastepczy i podjudza was na siebie.Tyle jest spraw naprawde waznych,a
            wy takimi tematami sie zajmujecie.Odpowiedzcie sobie sami ,czy lepiej wam sie
            bedzie zylo jesli wasza ulica bedzie blekitna czy czarna ? -nie szkoda zdrowia
            na takie ujadanie ?
            • Gość: DYWANIK ASFALTOWY Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 10:20
              Wystarczy drobna naprawa a potem nowy dywanik asfaltowy i nowy żwir na
              pobocza.Sprawa nie potrzebuje dokumentacji projektowej itd,KOSZT 200 tys. zł.
              (+ - )
              • teta1985 Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 09.02.07, 23:45
                Gość portalu: DYWANIK ASFALTOWY napisał(a):

> Wystarczy drobna naprawa a potem nowy dywanik asfaltowy i nowy żwir na
                > pobocza.Sprawa nie potrzebuje dokumentacji projektowej itd,KOSZT 200 tys. zł.
                > (+ - )

Żwirek na pobocza? No co Ty? To była najwieksza pomyłka w dziejach parku. Poza
                tym to było modne w latach '90 i to na wsi a my mieszkamy w miescie :)
                Pozdro
                • Gość: tolka Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 00:25
                  To zrób tartanik ,a pobocza posyp piaskiem dla piesków i kotków prowadzonych na
                  smyczy. Alejka zmieni funkcję jak powstanie równoległa do niej ulica. Nikt kto
                  będzie skręcał z Żeromki nie będzie szedł obsraną alejką bo spoglądnie na
                  wystawy( nowego domu) i pójdzie sobie np.do dworca.
                  • teta1985 Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 10.02.07, 00:41
                    Gość portalu: tolka napisał(a):

> To zrób tartanik ,a pobocza posyp piaskiem dla piesków i kotków prowadzonych
                    na
                    >
                    > smyczy. Alejka zmieni funkcję jak powstanie równoległa do niej ulica. Nikt
                    kto
                    >
                    > będzie skręcał z Żeromki nie będzie szedł obsraną alejką bo spoglądnie na
                    > wystawy( nowego domu) i pójdzie sobie np.do dworca.

Ale o co chodzi? Ani nie piszesz do kogo się odnosisz, ani nie cytujesz.
                    Domniemywam, że do mnie skoro jest pod moim wpisem, ale ja nie jestem za żadnym
                    żwirkiem, piaskiem czy co tam wolisz! Dla Ciebie jest tylko taka alternatywa,
                    że albo żwirek albo piach? Jak tak to tylko pogratulować.
                    Osobiście widziałbym tam granitowe płytki takie jak na Moniuszki miedze
                    Sienkiewicza a Żeromskiego na głównym ciągu a po bokach, tam gdzie stoją ławki
                    ułożyć kostkę zdjętą z Żeromskiego i Moniuszki. Jedna jest czarna druga
                    czerwona wiec można ułożyć jakiś ciekawy wzór. Poza tym będzie gdzie postawić
                    rower, wózek. Do tego stylowe ławeczki, latarnie, stojaki na rowery (!),
                    śmietniki, może z jeden zegar, stolik przy kilku ławeczkach i będzie ok

Pozdro
                    TETA
                    • teta1985 Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 10.02.07, 00:51
                      Może jeszcze w kilku miejscach swego rodzaju zaułki, takie małe wejscia z
                      kostką miedzy drzewa. Tam ustawic po ławeczce. Ktos kto chce poczytac w spokoju
                      książkę albo posiedziec na osobnosci z partnerem/partnerką :) mógł się
                      nieco 'zakamuflowac' przed pieszymi na alecje.
                      • Gość: teta te Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 10:43
                        W parku jest pełno miejsca =ławek do czytania książęczek i nie trzeba tego
                        robic przy alejce-gołebiowej.Idac dalej to nleżało by zrobić nad twoimi
                        ławeczkami daszki ,a z nich zbierac głano ptasie .Mozna równiez skutecznie jak
                        na alejce czytac książeczki na Zromce przepięknie odnowionej od ni 21 do 31
                        (obraz nędzy i rozpaczy )!!
                        • Gość: głodni bezrobotni Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 19:52
                          Remont ma kosztować 1.5 miliona złotych to okoł 500 000 tysięcy zup-posiłków
                          dla biednych głodnych ludzi.Zapamiętajmy PIĘCSET TYSIĘCY tależy zup z kromką
                          chleba.Zastanowiłeś (łaś )się ????
                          • roksana_psychologiczna Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 11.02.07, 00:00
                            A kiedy postawią tabliczkę za 50 zł z nazwą?
    • Gość: lewsky Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.134.unknown.vectranet.pl 11.02.07, 12:33
      Aleja bp.Chrapka - aleja pomników i tablic:
      1.pomnik Jana Kochanowskiego
      2. pomnik Chopina
      3. tablica pamiatkowa Tadeusza Kościuszki
      i chyba jeszcze pomnik Biskupa Chrapka - nie za dużo jak przy jednej alei??
      • Gość: ALEJA BISKUPÓW Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 12:51
        Ja proponuje usunąć z alejki: pomniczek Chopina ( postawić przed szkołą
        muzyczną), kamyczek Kosciuszki postawić np . na ul. Kosiuszki .I
        tak "wyczyszczoną" alejkę parkową nazawać perspektywicznie "ALEJA BISKUPÓW "
        bo mamy ich obecnie czterech i jednego śp..i
        • sono_andrzej Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 11.02.07, 14:29
          Cały czas obstaję za przemianowaniem fragmentu ulicy Kieleckiej na Aleję
          Biskupa Jana Chrapka.

Natomiast plac Waltera powinien byc odświeżony. Iluminacja pomnika drzew,
          postawić tam ławeczki. To piękny plac wystarczy tylko wyeksponować to piekno.
          Byłaby to piekna wizytówka miasta widziana z okien pociągów.
          • redoxygene Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 13.02.07, 15:15
            sono_andrzej napisał:

> Cały czas obstaję za przemianowaniem fragmentu ulicy Kieleckiej na Aleję
            > Biskupa Jana Chrapka.

Dokladnie od Czarnieckiego do Maratońskiej:) Popieram.
    • Gość: drop Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? IP: *.24.radom.pilicka.pl 13.02.07, 14:21
      Waryński to TW bespieki o ps. Ludwiczek
      • sono_andrzej Re: Kiedy remont alejki im. Biskupa Chrapka? 13.02.07, 15:51
        Ludzie odczepcie się już od Waryńskiego. Próby jej przemianowania na np. Bp.
        Chrapka wywołają niepotrzebny ferment, a przecież nigdy wolą Biskupa nie było
        budowanie niezgody.

Ulica ta ponadto jest mało ciekawa jedyny plus to bliskość katedry.

Ulica Kielecka - szeroka arteria wyremontowana symbol rozwoju miasta - z takimi
        symbolami Biskup chciałby zapewne kojarzyć Radom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka